MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SKOGSBRAND

SKOGSBRAND 20 grader och växlande molnighet. Det är torrt i markerna nu. Skogsbränder kan starta av många orsaker. Mellan Linsell och Glissjöberg fick en timmerbil ett haveri på släpets bakhjul som troligen gått varmt. Hjuldelar lossnade och hamnade i vägkanten varvid den torra marken fattade eld. Rökpelaren kunde man se på 500 meters håll. Efter bara 30 minuter fanns Räddningstjänsten från Sveg där och släckte.
Nyheter
2021-06-30
Ragnar Dillner

KALFJÄLL

KALFJÄLL 19 grader, men uppsprickande molnbas. 22 grader i poolen. På Flatruet ligger Sveriges högst belägna allmänna väg, 975 m.ö.h. Platsen är ett resmål för tusentals besökare varje sommar. Många besökare är rustade men kameror med enorma objektiv. Det är ett rikt djurliv och en sällsynt flora som kommer att fastna på bild. Även flera reklamfilmer som vi sett på televisionen är inspelade på Flatruet. Det ser lite komiskt ut när man närmar sig toppen och kan konstatera att det står ett 20-tal husbilar och vagnar parkerade. Väldigt många gör dagsutflykter på fjället. En och annan som vill testa fiskelyckan ser man också. Grusvägen över Flatruet mot Ljungdalen är inte den bästa men ändå kanske utgör den en del av resan. Det känns skönt för bilen när man efter Ljungdalen får glida fram på asfalterad väg.
Sveriges mest kända väg på kalfjäll är vägen över Stekenjokk, den är asfalterad hela vägen.
Nyheter
2021-06-29
Ragnar Dillner

SOMRIGT

SOMRIGT
Mulet med hög molnbas och plus 20 grader. Igår blev det en tokvarm dag och många var de som passade på att bada. Byns nya glasskiosk hade  rusning hela dagen.
Besökte Klövsjö båthamn och kan konstatera en idyllisk plats där båtfolk, fiskare, paddlare, badare och soldyrkare samt småbarnsfamiljer trivs tillsammans. Båthamnen har även ställplatser för husbilar vilket lockar många utländska besökare. Av Klövsjö/Vemdalen Äventyr kan man hyra båtar och kanoter och mycket annat. Från båthamnen har man god översikt över byn från kyrkan till bryggeriet/Humleriet
Nyheter
2021-06-28
Ragnar Dillner

TRÅNGT

TRÅNGT 23 grader och Cumulus, det känner på. Vi får hoppas det står sig över morgondagen. EXREA - Öppet på Jaktstugan några veckor med början 9 juli. öppet-tider 11.00-16.00. Välkomna att ta en vandringstur upp.
Fortfarande trångt på genomfarten men snart är det klart, lite städning återstår samt asfaltering. Om en vecka öppnar rest. Husky efter en månads semester. Till Ekbergs Outlet på GT-gården är det en ständig ström av kunder som letar passande kläder till dagens väder. Idag är det sex månader kvar till julafton samt att många kommer att får sin 2:a vaccinspruta idag. 15:79 visar Pandometern.
Nyheter
2021-06-24
Ragnar Dillner

MITT I BYN

MITT I BYN 18 grader, mulet men tendens till lite solsken. Kyrka, stapel och staty finns mitt i Vemdalen by. Vemdalens nuvarande kyrka stod färdig 1763 och uppfördes av byggmästaren Olof Månberg från Jämtland.
Skulpturen Nybyggarna av Lars Widenfalk uppfördes 1990 och står uppställd intill kyrkan i Vemdalen. Den symboliserar ett strävsamt par som genom hårt arbete bygger sig en egen täppa.
Nu byggs det med en annan hastighet i byn, minst ett hus i månaden de senaste pandemiåret. Byggnadsnämnden som är hopslagen med Bergs kommun har återigen rekordmånga ansökningar att ta beslut i. Vi på läktaren undrar bara hur länge ska denna expansion fortgå. Det är enormt bra för näringslivet. Bara det att väggspackel är helt slut på byns bygghandel säger något.
Nyheter
2021-06-23
Ragnar Dillner

AMPERE

AMPERE 12 grader och ett lätt regn över byn. Vatten behövs för en stor del av vår kraftförsörjning. Längs Ljusnan finns många kraftstationer. Halvfari några km uppströms från Hede byggdes 1976–1978. Nätet tillhör Härjeåns Kraft. Fallhöjd: 23 m. Kapacitet: 24 MW. Normal årsproduktion: 76,1 GWh. I anslutning till dammen finns många fina rast och grillplatser för en utflykt. Tidigare fanns även en Gokartbana som användes flitigt, men som en del annat så är den numera nedlagd. En anläggning för Folkrace finns, kanske kan det bli tävlingar där igen när Pandemin är över. Som nyinflyttad i början av 1970-talet hade jag många vänner som fick sina första jobb på bygget av kraftverket.
Nyheter
2021-06-22
Ragnar Dillner

UTGRÄVNINGAR

UTGRÄVNINGAR 16 grader efter en regnig natt, men uppehåll nu på förmiddagen. Utgrävningarna i byn fortsätter. Det nya är vid laddstationen nära GT-gården, man vet inte, kanske blir det fler laddstationer eller så är det VA som kräver underhåll. Den första mellan prästgården och Rest. Husky pågår som planerat med begränsad framkomlighet på Boulevarden. Nu är vi inne i midsommarveckan med allt som ska förberedas inför firandet. På Hembygdsgården är det inställt även denna sommar. Små grodorna får dansas lite var stan i stugorna i stället. Pandometern visar 15:95.
Nyheter
2021-06-21
Ragnar Dillner

PIPELINE

PIPELINE
18 grader och uppehåll. Ännu ett underhåll av byns VA-system är på gång. Det visar sig att några fastigheter är drabbade av vatten som fryser upprepade gånger under den kalla årstiden. Huvudgatan skall grävas av till viss del, en ny ledning skall skjutas under gatan. Vi kan räkna med avsmalnade gata under en tid.
Nyheter
2021-06-18
Ragnar Dillner

OUTLET

OUTLET 18 grader stigande på förmiddagen, det blir en kanonfin afton kan man tro, som gjort för lite grillning. Ekbergs Outlet har smygöppnat för säsongen, öppet alla dagar utom söndag. Så här i början av säsongen är det trångt bland skohyllor och klädgalgar med en massa nyheter, även stort utbud av fiske och fritid. Sophämtning i byn idag, så är det varannan vecka om vi vill, bara att ställa ut kärlet så töms det. Tänk på att ha datachippet åt rätt håll, annars ingen tömning.
Nyheter
2021-06-17
Ragnar Dillner

18 HÅL

18 HÅL Fin dag, mer än halvklart än så länge och 15 grader. Kan vara en bra dag för ett varv på golfbanan i Hede. Lummigt grönt och fint även utanför greenerna.
I hjärtat av Härliga Härjedalen ligger Hede, ca 6 tim från Stockholm. Här finner du Hede-Vemdalens vackra 18-håls golfbana i parkmiljö intill Ljusnan med utsikt mot Sonfjället och dess nationalpark. Banan har erkänt hög kvalitet med fina stora greener - i år lika bra som många av de bästa i södra Sverige - och breda fairways. Banan är lätt att gå och passar både låghandicappare och nybörjare med sina 4 tees i olika längder: 41, 48, 56 och 59. Välkommen till golfbanan med områdets grönaste greener!
Nyheter
2021-06-16
Ragnar Dillner

5000 kvm

5000 kvm 15 grader, halvklart men blåsigt. Vemdalens Företagareförening har presenterat ett förslag på hur den tänkta Arenan kan komma att se ut. Det är ett arbetsförslag så var beredd på förändringar under resans gång. En resa som planeras vara i mål 2023. Arenan kommer att innehålla en bollhall med två Padelbanor dubbel & singel samt Squash, golfsimulator, klättring. En idrottshall i handbollsstorlek. Friskvård och Jumpyard. Konferens och utställningslokaler samt informationscenter. Även utomhus kommer det att finnas ytor för aktiviteter.
Nyheter
2021-06-15
Ragnar Dillner

AIRBORNE

AIRBORNE 11 grader och mulet men tendens till uppklarnande. Ja då var examenshelgen över och många fester är avslutade, några i regn och rusk. På Hedlanda har det varit många besökande flyg under helgen. Flygande Hemvärnet gjorde ett stopp för mat och planering med karta och kompass och transportör. På söndagen ett privatflyg som mellanlandade för tankning innan vidare färd mot Eskilstuna.
Nyheter
2021-06-14
Ragnar Dillner

GULF

GULF 22 grader, halvklart och lite byigt. Prognosen säger skurar till eftermiddagen, tråkigt för elever och anhöriga som planerar examenskalas. Några har garderat sig med rejäla partytält.
På 1960-talet fanns det 4 ställen att tanka bilen på i byn. Esso, BP och en tapp på Konsum. Där mäklarfirman ERA huserar idag låg Gulf. Gulfmacken innehöll även servering med fika och dagens rätt. Mitt på huset fanns en kiosklucka där man kunde köpa lösgodis och tidningar. Bensinen betalade man i en speciell avdelning/butik där det fanns tillbehör, oljor mm. Bredvid huset fanns en pump för oljeblandad bensin till mopeder, det var en myntautomat för enkronor. I källarlokalerna bedrevs det Diskotek under sena 60-talet.  Efter en tid köpte Vemdalens Turistråd byggnaden och byggde om till dagens utseende. Det var byn turistinformation under ca 10 år. Därefter blev det kontor för ERA Mäklare. Det var lite historia det.
Nyheter
2021-06-11
Ragnar Dillner

POWER

POWER Drygt 20 grader och strålande sol. Lisas hästar söker sig till skuggan och vatten och till en plats där det fläktar. Det sägs att det ska bli riktigt myggår i år, ännu har det inte kommit igår med stickandet i Vemdalen. Asfalteringen hos AB Karl Hedin är klar, alla blir nöjda personal, kunder och leverantörer. För 14 år sedan förlängdes Hedlanda med 200 meter till 1200 meter. En ny infartsväg blev till samt en platta för att parkera flygmaskiner. Total kostnad blev 3 miljoner kronor. I år fyller flygplatsen 51 år och Flygföreningen firar 30 år.
Nyheter
2021-06-10
Ragnar Dillner

EXTRAPRIS

EXTRAPRIS Gomorron 20 grader och halvklart, kan bli åskskurar till eftermiddagen. Många besökare till ICA redan när de öppnar 9:00. Varierande årsmodeller och märken på bilarna. Vintertid är det alltid någon som låter bilen gå på tomgång för att hålla värmen. Det gäller även sommartid men då för att hålla kylan i kupén. Att det är tomgångsförbud efter en minut är lika ointressant som att endast en per familj går in i butiken. Smittrisken kvarstår och fortfarande är analysbilen för provtagning parkerad och bemannad vig Vemdaliahuset. Ännu har inte alla fått sin första vaccinering men det går framåt. Flera har även fått den andra dosen och jag väntar min i slutet av månaden. Onsdag och Lill-lördag som kan firas hemma vid grillen eller på Härjedalspizzan mitt i byn.
Nyheter
2021-06-09
Ragnar Dillner

KORGBLOMMA

KORGBLOMMA 20 grader och en vacker blå himmel. Nog är det vackert med alla dessa maskrosor som breder ut sig på åkrar och ängar, det lär vara extra mycket i år. Lite tvärt emot blir kontrasten på AB Karl Hedin som lägger asfalt på hela gårdsplanen, asfalt kan också vara vackert när man ser nyttan med den. I Vemdalen By som så många andra byar finns ett gatunät som ständigt måste lappas och lagas. Inte bara av ålder, det grävs och förändras ständigt. Nog längtar vi tills alla är återställt.
Snar blir det juli och dax för marknader. Hedlanda Flygförening har fått tillstånd för marknader lördagar i juli och augusti, något att se fram emot.
Nyheter
2021-06-08
Ragnar Dillner

SOMMARHETTA

SOMMARHETTA Efter en varm helg är det nu endast 19 grader och lite mulet. Modellflyg, Examen, Nationaldag och Glassbar är väl helgens ingredienser. Uppklädda damer i folkdräkt på Hembygdsgården är ju vackert att se liksom examensklädda ungdomar. Det har även varit REA på bränslet i helgen men nu är ordningen återställd. Hos AB Karl Hedin är det stordåd på gång. Hela grusplanen är rensad från upplag. Nu ska det asfalteras för en bättre arbetsmiljö och enklare hantering av varor.
Nyheter
2021-06-07
Ragnar Dillner

GLASSBANKEN

GLASSBANKEN Strålande sol, ostlig vind och 19 grader, hur ska det ska det sluta. Ang, den nedkörda vägmarkeringen mitt i byn så är den hjälpligt reparerad och en varningskon finns som markering.
En ny skapelse i Centrumhuset när Härjedalspizza öppnat en Glassbutik i gamla banklokalen. Mjukglass och 12 sorters kulglass, i strut eller bägare, med eller utan topping och strössel. Med lite enkel huvudräkning blir det drygt 1700 varianter att kombinera. Glass passar mycket bra en dag som idag. I lokalen var från början Jämtlands Folkbank, sedan JP Bank, Föreningsbanken, Föreningssparbanken. Fjällhälsan har under många år ochså huserat i lokalen men nu flyttat till loklaen bredvid.
Nyheter
2021-06-01
Ragnar Dillner