MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

5 okt kl.10:00 - 1 mar kl.20:00


BIBBLAN - EXTRA

BIBBLAN - EXTRA
Lördagsöppet på prov
Vemdalens bibliotek
Välkommen att besöka Vemdalens bibliotek på följande lördagar klockan 12 - 15: 5 oktober 9 november 7 december 11 januari 8 februari Biblioteken i Funäsdalen, Hede, Lillhärdal och Vemdalen har fått pengar från Kulturrådet för att ha lördagsöppet på prov 5 gånger under vintern. Försöket med lördagsöppet utvärderas.

9 aug kl.20.00 - 10 aug kl.24.00


LET´S DANCE

LET´S DANCE
På fredag 9 aug. är det dans på hembygdsgården kl. 21-01 med Kjell-Håkanz blandband. Lokala musiker med sväng:-) Cafét är öppet med smörgåsar, kokkorv och kakor. Läs mer på hemsidan. www.hembygd.se/vemdalen. Välkomna!

1 aug kl.20:00-21:00


MUSIK I SOMMARKVÄLL

MUSIK I SOMMARKVÄLL
1/8 kl. 20.00
Musik i sommarkväll. Vemdalens kyrka med Jon Olofsson & Erika Svedberg


BIBLIOTEK

BIBLIOTEK Strålande sol men en kylig morgon, endast 10 grader. Troligen det dubbla till kvällen. För några år sedan var det ett himla rabalder i byn då biblioteket behövde flytta för att ge nya utrymmen på skolan för elever och lärare. Det fanns många förslag på lokaler men till sist hittade kommunen två moduler som byggdes ihop med befintliga skolan. Det blev en alldeles utmärkt lösning och utlåningen har ökat. Just idag var det Östen som var semestervikarie för ordinarie personal. Flytten gör att bibblan kommit närmare genomfartsvägen, det gör att turister lättare hittar in. Det finns datorer för sökning efter utflyktsmål eller annan värdefull information för en besökare.
Nyheter Kultur
2019-07-31
Ragnar Dillner

Lappljungstid

Lappljungstid
Nu när mosippan har blommat över på tallhedarna är det dags för lappljungen att blomma på fjällhedarna. Gör ett besök på Sonfjället (bilden är från Sododalen) eller varför inte Flatruet, där blomningen kan vara intensiv vissa år.
Nyheter Kultur
2019-06-11
Lisa Öberg

KUL TUR

KUL TUR 5 cm snö i under natten, nollgradigt till frukost. Under helgen har det varit öppet hos drygt 100 hantverkare i Jämtlands Län varav endast Trosavik i Härjedalen. Projektet går under namnet ”KUL TUR”, det ska vara roligt att göra sina besök. På Trosavik hade ett 10-tal slöjdare/hantverkare samlats – alla kvinnor. Det var akvarellmålningar, tovat med finess, virkat, vävt, drejat och skulpterat och lite till. Det var en välbesökt helg och i undervåningen finns servering med både lunch och fika. Allt sammantaget, ganska gemytligt.  Bilden visar exempel från Bäcks Gård i Hedeviken
Nyheter Kultur
2019-05-06
Ragnar Dillner

RÖTT-BLÅTT-GRÅTT

RÖTT-BLÅTT-GRÅTT Kylig natt, halvklart och det spås hårda vindar på fjället. Byns centrumhus byggdes  på slutet av 1970-talet av kommunala bolaget Härjegårdar, på den tiden var det målat klassiskt rött. Hyresgästerna var Gatukök, Bank, Turistbyrå, Tandläkare, Present/Spelbutik och Landstingets sköterskemottagning. Efter några år blev gatuköket Tonys Pizzeria när en aktiv pizzabagare från Sandviken/Libanon övertog lokalen. Några år gick och ”Tony” köpte hela huset av Härjegårdar. Vid den tiden flyttade turistbyrån och Tonys kunde utöka sin restaurang. Vartefter har hyresgäster kommit och gått, men Tonys bestått, numera Nya Tonys. Huset var även ljusblått under en 10-årsperiod.
Nyheter Kultur
2019-03-22
Ragnar Dillner

29 mar kl.09:00-16:00


Prinsessan Viktoria till Jaktstugan

Prinsessan Viktoria till Jaktstugan Den 29 mars besöker Prinsessan Viktoria Vemdalen By. Det blir även en skidtur till Jaktstugan.

Kockens Wärdshus

Kockens Wärdshus Plus 4 grader och halvklart med hög molnbas. Blåsten har avtagit, det blir en fin sportlovsdag för Stockholmarna. Byskolan som belv bykrog som blev fritidshus. Huset uppfördes 1860 och blev Vemdalens första skolhus. En tid efter det var den även bostad under några år, en sån bykändis som Keos har växt upp där. 1965 startade en framsynt Norrman restaurang Kockens Wärdshus i byggnaden. Restaurang var det i nästan 50 år med olika ägare. När senaste krögaren valde att sälja fanns det ingen entreprenör som ville köpa och fortsätta driften. Nu är det fritidshus sedan 7 år. Restaurangdelen är fortfarande i sitt originalskick däremot är köksdelen omvandlad till dusch, tvättstuga, bastu, förråd och sovdel.
Nyheter Kultur
2019-02-25
Ragnar Dillner

13 feb kl.16:00-18:00


FORBÖNDER

FORBÖNDER Onsdag den 13 februari kommer Forbönderan till Vemdalen By. De startar i Klövsjö på morgonen och når Vemdalen vid 16-tiden då de passerar kyrkan och sedan kör in på Hembygdsgården. Dagen efter fortsätter resan mot Röros i Norge, dit anländer de den 19 februari och blir mottagna av ca 8 tusen marknadsbesökare.

Kort besök

Kort besök Hemresa efter kort trevligt besök i Vemdalen. Restaurangbesök, promenader och utbildning på IVC, stod på schemat.
Nyheter Kultur
2019-02-07
Tommy Jarnbrink

Lövåsgården – Den gamla dansbanan

Lövåsgården – Den gamla dansbanan Numera en motionshall. Motionshallen är en 600 kvm stor byggnad för 300 personer. Där finns en åttkantig samlingslokal, serveringsutrymme, ett stort kök, toaletter och kapprum, skidsekretariat, kontor och förrådsutrymme. Lokalen uthyres för fester, möten etc.
Här spelas bingo, bordtennis och musik till gymnastiken. Mangårdsbyggnaden är ett 2-vånings timmerhus. Lokalen används till gym. Bastustuga. Bastubyggnad med dusch och bastu för både Dam och Herr. Även bastun går att hyra. 
Längdspår på  0,7km 0,9 km 1,2 km 2,7km och 5,2 km finns på anläggningen. Elljusspår på 5,2 km lyser till kl. 21.00. För bokning av lokaler ring 070-255 76 10. Dagtid mellan 07.00 - 16.00.
Nyheter Kultur Sport
2018-12-30
Ragnar Dillner
Kultur
2018-12-19
Ragnar Dillner

Mycket snö har kommit

Mycket snö har kommit 5 grader kallt och lite kornsnö i luften. Det har snöat så pass att snösvängen fått rycka ut. Nu är vi inne i julveckan och om några dagar fylls området med 18 tusen gäster. Det är nu vi får se om tredje kassan på ICA blir succé. Men vi bybor gör klokt i att handla redan på onsdag, då är det även rabatt för pensionärer. I helgen var det kändisbröllop i kyrkan, Carina Berg fick sin Djurgårdare. Paret åkte släde från kyrkan med Bosse Magnusson som kusk.
Nyheter Kultur
2018-12-17
Ragnar Dillner