MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

8 okt kl.13.00 - 22 okt kl.15.30


SVENSKA KYRKAN

SVENSKA KYRKAN
Torsdag 8/10
Vemdalen, Kyrkans hus
13.00 Miniorer
14.30 Juniorer

Torsdag 8/10
Vemdalen, Kyrkans hus
13.00 Miniorer
14.30 Juniorer

Söndag 11/10
15.00 Gudstjänst, Hede kyrka
18.00 Gudstjänst Vemdalens kyrka

Onsdag 14/10
10.00 Familjecentrum, Hede Fsh
18.30 Musikverkstad, Hede Fsh

Söndag 18/10
Gudstjänst, Vemdalens kyrka

Onsdag 21/10
10.00 Familjecentrum, Hede Fsh
15.30 Barnkör, Hede Fsh
18.30 Musikverksatad, Hede Fsh

Torsdag 22/10
Vemdalen, Kyrkans hus
13.00 Miniorer
14.30 Juniorer


Viktkliniken

Viktkliniken Föllinge igen! Lika vackert än, med sommarens lummiga grönska och blommor överallt. Föllinge är backigt och är en vacker bygd. Sist jag va här var det vinter och jag tävlade på längskidor i tonåren.Men nu är jag här av en annan anledning, även om jag återigen kämpar i Föllingebygdens kuperade terräng .
Nyheter Kultur
2020-09-06
Hedeviken

7 aug kl.10:00-17:00


BOKSLÄPP Ekbergs 7/8

BOKSLÄPP Ekbergs 7/8
Boksläpp hos Ekbergs den 7 augusti.
Den som ruvar på hämnd …  är en spänningsroman som utspelar sig i trakterna kring Vemdalen. I centrum står den tidigare grävande journalisten Henning, som återvänt till hembyn efter en brokig karriär, och hans barndomsvän Kaj, polis med längtan efter pension. Hennings dröm om att komma från hetluften på tidningsredaktionen blir inte som han tänkt sig.
När tre män försvinner spårlöst dras Henning och Kaj in i en utredning som innehåller mord, övergrepp, våld och droger.
Och som får ett slut som ingen väntat sig.

DESIGN NU OCH DÅ

DESIGN NU OCH DÅ Plus 3 redan på morgonen men vägar har frusit på under natten, sandning pågår. Tendens till uppklarande. Vädermässigt en mellandag och kanske en dag för lite shopping. Designbutiken på Vemdalsskalet är alltid spännande att besöka. Sortimentet växlar med årstiderna och butiken möbleras ofta om. Det känns som den är i ständig utveckling med många nyheter. Ganska lätt att hitta något man fäster sig vid. När det är dags för fika eller lunch finns minst fem ställen att besöka. Vemdalens Hembygdsgård är under förvandling, det fick vi veta igår.
Nyheter Kultur
2020-03-10
Ragnar Dillner

GULLIGT

GULLIGT Minus 2 grader. Under natten har det fallit 2 dm pudersnö, många som är glada idag för lite lössnöåkning. På byn mullrar snösvängen, det mesta är plogat redan till frukost. Idag firar vi Samernas Nationaldag. Det finns en person som vi i redaktionen tänker lite extra på, N.A.L som inte är med oss längre.
Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sameland. Igår öppnade Jokkmokks marknad för 414:e gången. Här i byn kan vi besöka Lisa Kråik med butiken Samisk Inredning & Design
Nyheter Kultur
2020-02-06
Ragnar Dillner

VERKSTADSDÖDEN

VERKSTADSDÖDEN 12 grader kallt, lätt snöfall. Snösvängen är ute och håller rent på gator och torg. För 40 år sedan var det mycket vanligt en vinterdag som denna med bogsering och starthjälp. Ofta slutade det med ett besök på någon av Destinationens alla verkstäder. Längs genomfarten i Vemdalen fanns både Esso och BP med verkstad. I Vemhån hade vi Håkanssons Bilverkstad. I Vemdalen var Erikssons Verkstad i bruk ända tills för något år sedan. Den var känd för att alltid hålla öppet. Under en tid fanns det även bilbärgning där. Nu för tiden hämtas ofta krånglande bilar med bägare och transporteras till märkesverkstäderna i Östersund, Sveg eller Mora. Enklare problem kan vi få hjälp av på Vemdalens Åkeri som har verkstad företrädesvis för sina egna fordon.
Nyheter Kultur
2020-02-04
Ragnar Dillner

Svedbergs Mekaniska

Svedbergs Mekaniska Åke Svedbergs Mekaniska!
​På 70 talet så jobbade jag i min pappas verkstad ett år, svetsade, slipade, smidde, mm. Han var nog en av de bästa arbetsgivare jag har haft, nu när jag tänker efter. Han hade full tillit till att jag skulle lösa de arbetsuppgifter jag fick. Han gjorde ingen skillnad på mej som ung tjej eller nån vuxen självsäker karl. Det han alltid sa till mig va - kan andra så kan du! Först fick jag träna på att svetsa och att skära i metall och att slipa och annat som kunde förekomma på en verkstad, Jag lärde mig att slipa med en jättetung slipmaskin. Jag kunde knappt lyfta slipmaskinen från marken, men genom att lägga den på mina knän så att jag använde både knäna och händerna och då orkade jag hantera slipmaskinen. Jag lärde mig att när något inte funkade så skulle jag fundera om jag kunde göra på nåt annat sätt för att få det att fungera. Den första kund jag fick va en äldre man som kom med en ganska bred släpvagn och ville göra den smalare på bredden. -Det där får du ta sa pappa till mig. Mannen undrade om jag verkligen kunde och han ville såklart att pappa skulle göra det. -om det inte blir bra så gör jag om det, sa pappa till mannen. Till mig gav han ett anteckningsblock och en penna, - rita hur du tänker du ska göra och förklara för mig sen. Sagt och gjort, jag gick iväg och funderade och mätte och ritade en skiss hur jag tänkte göra. Senare visade jag den och jag fick förklara steg för steg hur jag tänkte göra. Han gav några små ändringar o förklarade och sen fick jag sätta igång. Han kollade då och då att allt fungerade. Släpvagnen blev bra och mannen va nöjd. Jag var glad jag klarat av det och mitt självförtroende växte. Jag var den som lagade lunch till oss, det var inte så svårt för det fanns bara en maträtt på lunchmenyn enligt pappa - pannkakor! Jag kommer speciellt ihåg en fredag då jag stod ute o svetsade på nåt, skitig overall och hårrullar med en schal utanpå. Jag skulle på dans på kvällen. Det hörde inte till vanligheten på den tiden att en kvinna/ tjej svetsade och jobbade i verkstad, så en grabb några år äldre än mig blev stående o tittade storögt på mej. På kvällen när jag var på dans så träffade jag hans kompis och han berättade att grabben hade fått ” svetsblinken” och kunde inte gå på dansen den kvällen. Svetsblinken får man om man tittar på svetslågan utan skydd, det blir röda, svidande ögon. Det gör riktigt ont. Det finns många sätt att imponera på en grabb. (och visst han var intresserad av mig när ögonen blev återställda, men det är en helt annan historia)
Kultur
2020-01-25
Hedeviken

FRIMÄRKE

FRIMÄRKE Nollgradigt och uppklarnande. Byns snöröjare fortsätter att finslipa vägar och infarter efter senaste snöfallet. Smygpremiären under helgen för nya butiken "Fjällfloristen" blev lyckad, många passade på att ta en titt. Motiv från Vemdalen på ett frimärke förekommer inte så ofta, stämplar har gjorts vid flera tillfällen under förra Millenniet. Hittade ett frimärke vars originalbild är tagen av Einar Montén som var en välkänd fotograf i byn. Originalet är troligen taget någonstans mellan Oxsjön och Jaktstugan.
Nyheter Kultur
2019-12-16
Ragnar Dillner

14 dec kl.01:00 - 23 dec kl.01:00


Lucia

Lucia Nu har man varit på 9ans Lucia i Svegs Kyrka. Jättebra, tror aldrig jag sett så många stjärngossar nån gång. Bra sång, men det bästa var vad prästen sa, han berättade att han jobbade med ungdomarna och hade dem i skolan en gång i veckan . De diskuterade bland annat 
om hur man ska va mot varandra. Han berättade lite om Lucia, som är ett skyddshelgon i Sverige, de blindas skyddshelgon. Legenden säger att hon vägrade bli hustru till en man hon inte älskade och därav fick hon dö martyrdöden.Han avslutade med att Alla har rätt att älska vem man vill, kom-ihåg det! Det är allas rätt! 
Jag blev varm om hjärtat, Vilka viktiga ord! Man får/ska välja själv.viktiga ord att ta med sig när man är tonåring och snart ska in i vuxenlivet! Viktiga ord för oss äldre också! 🌈❤️

5 okt kl.10:00 - 1 mar kl.20:00


BIBBLAN - EXTRA

BIBBLAN - EXTRA
Lördagsöppet på prov
Vemdalens bibliotek
Välkommen att besöka Vemdalens bibliotek på följande lördagar klockan 12 - 15: 5 oktober 9 november 7 december 11 januari 8 februari Biblioteken i Funäsdalen, Hede, Lillhärdal och Vemdalen har fått pengar från Kulturrådet för att ha lördagsöppet på prov 5 gånger under vintern. Försöket med lördagsöppet utvärderas.

Lappljungstid

Lappljungstid
Nu när mosippan har blommat över på tallhedarna är det dags för lappljungen att blomma på fjällhedarna. Gör ett besök på Sonfjället (bilden är från Sododalen) eller varför inte Flatruet, där blomningen kan vara intensiv vissa år.
Nyheter Kultur
2019-06-11
Lisa Öberg

29 mar kl.09:00-16:00


Prinsessan Viktoria till Jaktstugan

Prinsessan Viktoria till Jaktstugan Den 29 mars besöker Prinsessan Viktoria Vemdalen By. Det blir även en skidtur till Jaktstugan.

Kockens Wärdshus

Kockens Wärdshus Plus 4 grader och halvklart med hög molnbas. Blåsten har avtagit, det blir en fin sportlovsdag för Stockholmarna. Byskolan som belv bykrog som blev fritidshus. Huset uppfördes 1860 och blev Vemdalens första skolhus. En tid efter det var den även bostad under några år, en sån bykändis som Keos har växt upp där. 1965 startade en framsynt Norrman restaurang Kockens Wärdshus i byggnaden. Restaurang var det i nästan 50 år med olika ägare. När senaste krögaren valde att sälja fanns det ingen entreprenör som ville köpa och fortsätta driften. Nu är det fritidshus sedan 7 år. Restaurangdelen är fortfarande i sitt originalskick däremot är köksdelen omvandlad till dusch, tvättstuga, bastu, förråd och sovdel.
Nyheter Kultur
2019-02-25
Ragnar Dillner

Lövåsgården – Den gamla dansbanan

Lövåsgården – Den gamla dansbanan Numera en motionshall. Motionshallen är en 600 kvm stor byggnad för 300 personer. Där finns en åttkantig samlingslokal, serveringsutrymme, ett stort kök, toaletter och kapprum, skidsekretariat, kontor och förrådsutrymme. Lokalen uthyres för fester, möten etc.
Här spelas bingo, bordtennis och musik till gymnastiken. Mangårdsbyggnaden är ett 2-vånings timmerhus. Lokalen används till gym. Bastustuga. Bastubyggnad med dusch och bastu för både Dam och Herr. Även bastun går att hyra. 
Längdspår på  0,7km 0,9 km 1,2 km 2,7km och 5,2 km finns på anläggningen. Elljusspår på 5,2 km lyser till kl. 21.00. För bokning av lokaler ring 070-255 76 10. Dagtid mellan 07.00 - 16.00.
Nyheter Kultur Sport
2018-12-30
Ragnar Dillner
Kultur
2018-12-19
Ragnar Dillner

Mycket snö har kommit

Mycket snö har kommit 5 grader kallt och lite kornsnö i luften. Det har snöat så pass att snösvängen fått rycka ut. Nu är vi inne i julveckan och om några dagar fylls området med 18 tusen gäster. Det är nu vi får se om tredje kassan på ICA blir succé. Men vi bybor gör klokt i att handla redan på onsdag, då är det även rabatt för pensionärer. I helgen var det kändisbröllop i kyrkan, Carina Berg fick sin Djurgårdare. Paret åkte släde från kyrkan med Bosse Magnusson som kusk.
Nyheter Kultur
2018-12-17
Ragnar Dillner