MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

VÄGREN

VÄGREN
Nollgradigt i Dorotea idag och 10 cm snö. Hemma är det snöfritt kan jag se på kamerabilder. Vägen mellan Arvidsjaur och Storuman var bedrövlig som en 25 mil lång tvättbräda. Jag påmindes även om renfaran precis som det brukar vara på hemmaplan. Idag går färden vidare efter 45.an söderut. Men ett stopp till blir det innan Härjedalen
Nyheter
2021-10-26
Ragnar Dillner

IDE

IDE Någon plusgrad och halvklart med lite värmande solsken i Vemdalen kan man se på webbkamera. Förra sommaren lyckades en husbilsgäst på Hedlanda ta bild på en björn. Björnen hade nog sprungit över väg 315 och var på väg att passera flygplatsen när bilden togs. Gästen var tämligen lycklig hela dagen. Det är ett minne som han garanterat förknippar med sin resa till Härjedalen. Nu undrar man ju hur det är med björnarna, har de gått i ide ännu, det är ju fortfarande barmark.
Nyheter
2021-10-22
Ragnar Dillner

GRÖNT

GRÖNT Lite kyligt i Vemdalen har jag hört men ännu ingen natursnö. Jobbet med nya bowlingbanor på Sporthuset fortsätter. Husmarknaden är extra het i byn nu när det börjar bli ont om objekt. Det blir till fördel för byarna utanför som Hede, Vemhån, Rätan, Linsell med flera.
I Boden på Kusön ligger 10 cm snö och det är minusgrader, mer snö att vänta till natten.
Nyheter
2021-10-21
Ragnar Dillner

NYTT

NYTT Plusgrader i Vemdalen med omnejd. Under natten och förmiddag ett ihållande regn, tur att det inte var på minussidan då hade det blivit 30 cm snö. På plussidan även att Sporthuset i Vemdalen renoverar sina bowlingbanor. Ett gäng från bowlingföretaget river ut det gamla och monterar nytt. Arbetet kommer att ta en vecka drygt. Ett riktigt stor händelse till nytta för gäster och personal. Efter 15 år blir det en hel del sltage.
Nyheter
2021-10-20
Ragnar Dillner

ON TOUR

ON TOUR Förmiddag i Bureå, minus fyra grader och strålande solsken. Redaktionen befinner sig på en expedition i Norrbotten. Ska testa att under några dagar campa med husbilen i snö och kyla. Det har gott över förväntan hittills. Nya dubbdäck fick bilen i Umeå igår. Resan går vidare idag mot Luleå och Boden. Om någon läsare sitter på något intressant som händer i Vemdalen tar jag gärna emot mail med text och bild till [email protected]
Nyheter
2021-10-19
Ragnar Dillner

PÅ GÅNG

PÅ GÅNG Någon plusgrad i Vemdalen By, hårda, byiga och västliga vindar. Något svalare på fjället och visst kan man se lite puder på topparna. Det ska vara några entusiaster på Hedlanda i helgen som tänker segelflyga. Vi får hoppas att de inte blåser bort eller måste skrapa rutan. Annars lär det vara en bra tid för segelflyg i dessa vindar. Segelflygare jagar ju alltid höjd, gärna så högt att det måste ta till syrgasmasken. Vill ni se Orrspel på morgonen kan ni bege er till Hedlanda, pågår på andra sidan landningsbanan.
Nyheter
2021-10-15
Ragnar Dillner

VÄGARBETE

VÄGARBETE
Plus två grader, hög molnbas men några låga molnslöjor i fjällkanten.Vinden nästan nordlig och 2 knop. Idag minimarknad vid pizzerian, Familjen Sloof finns där med sina Holländska ostar.
I förgrunden är det vägarbete som kan bli kortvarigt men framkomligheten påverkas.
Det är rusning till verkstäder som sysslar med däckbyte nu inför den vinter som är på väg. Däckhotell är det också stor efterfrågan på, gärna i kombination med att det går att få omläggning på samma plats. Det verkar som vi inte har plats för en trave däck i våra utrymmen, har man flera bilar blir det många travar. Idag är det Räkmackans dag, finns att intaga på Lilla Caféet i Hede. Snart kör bion i Vemdalen igång.
20/10 No time to die Kl.19:00.
27/10 The Dune, Kl.19:00
Nyheter
2021-10-14
Ragnar Dillner

SPEGELDAMM

SPEGELDAMM Minus fyra grader och frost i gräset och på bilrutorna, snart dags för rattmuff. Vemdalens Camping speglar sig vackert i dammarna. Sommartid är det bad och fiske nu närmast brukar det bli ett ställe att testa sin förmåga att stå på skridskor. Under några vintrar var det även en plats där det kördes IS-Gokart. Idag anländer ett Taxiflyg till Hedlanda, ska bli spännande att se vilka det är.
Nyheter
2021-10-13
Ragnar Dillner

SPORT

SPORT Frost i natt och bilrutan fick skrapas om man var tidigt uppe och på väg till jobbet. Men solen värmer och det blev plus tre redan vid niotiden. Ganska blåsigt idag, inget vidare väder för det som lägger tak. Ett stort gäng morgonpigga startar dagen i Padelhallen som är under utbyggnad med en ny Lounge. Detta för att skapa ännu en bana. Hallen ligger i Vemdalens senaste industriområde. Två stora etableringar är på gång. Beijer Byggmaterial som gör som AB Karl Hedin startar byggmarknad. Till höger i nedre bilden är det ett företag från Norrbotten som bygger tre företagshus för uthyrning.
Nyheter
2021-10-12
Ragnar Dillner

GÄRDSGÅRDISERING

GÄRDSGÅRDISERING
Plus tre grader på förmiddagen och molnen ligger lågt vid trädgränsen. För 30 år sedan fanns det ett framtidsprojekt i byn "Turism 2000" var arbetsnamnet. En av framtidsvisionerna var att Gärdsgårdisera gatorna i byn. Den visionen är på god väg att bli verklighet. Byn har fått 200 meter ny gärdsgård i hörnet av Storgårdsgatan och Västerlånggatan. Hagen är satt på gammat sätt med grov gran och brända ändar. Fortfarande väntar vi på det stora lyftet i byn - husflytten. Det märks väl att det byggs upp mot Kilberget trafiken av lastbilar och andra yrkesfordon har ökat. Bråda tider i branschen.
Helg i Lillhärdal idag, det är Bönmåndag med gudstjänst. Men det är även Äppelmustens dag.
Nyheter
2021-10-11
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Några plusgrader och molnen lättar till eftermiddagen, temperaturen kan bli tvåsiffrig. Alla undrar när storbygget på Vemdalsskalet ska bli klart, än så länge står den stora kranen där och vakar över området. Utvändigt saknas det lite skiffer på fasaden men invändigt börjar det bli klart. Bara att vänta och se. I markplan ska det bli ännu en sportaffär och kanske en restaurang till också. Helgens aktivitetstips är att besöka Hedlanda och titta på modellflyg med jetmotorer, det är entusiaster från Östersund modellflygklubb som hänger där i helgen.
Nyheter
2021-10-08
Ragnar Dillner

VÄGARBETE

VÄGARBETE
Nollgradigt i Hede på morgonen, kan vara halkvarning alltså. Men 7 grader på förmiddagen när dimman lättat och solen tittar fram. Kan förvarna om långa köer för den som ska passera Åsarna. Ny beläggning från Åsarna och söderut. Invänta Lotsbilen så ordnar det sig till slut. Annars är det en helt vanlig torsdag utan bilolyckor eller gruff
Nyheter
2021-10-07
Ragnar Dillner

RULLSKIDOR

RULLSKIDOR Plus sju grader och ihållande regn. På Hedlanda håller Svegs Skidgymnasium till i dagarna två. Igår hade de vackert väder men idag är det betydligt sämre. Ungdomarna kämpar på med sin träning trots vädret. Ibland använder de även väg 315 så ni som kör där kan hålla lite uppsikt.
Regnet är ju i alla fall bra för eftersläckningen av gårdagens husbrand på Vemdalsskalet.
Nyheter
2021-10-06
Ragnar Dillner

ELDSVÅDA

ELDSVÅDA Plus åtta och uppklarande blandat med duggregn. Förmiddagen börjar med larm om brand i fritidshus vid niotiden. Räddningstjänst från Vemdalen, Åsarna och Hede rycker ut. Huset som ligger i övre Strömsområdet är helt övertänt. Av den svarta röken att döma ser det ut som det även fordon skulle vara en del av lågorna. Inget verkar kunna räddas. Vi får hoppas att omgivande byggnader kan hållas utanför elden. Även polisen finns på plats. PÅ byn fortsätter arbetet med flytten av Kallinska villan, flera järnbalkar har placerats under huset, fortsättning följer.
Nyheter
2021-10-05
Ragnar Dillner

KANELBULLE

KANELBULLE Just nu - Bilbrand mellan Klövsjö och Åsarna.
Åtta grader och 6-dagarsregnet har upphört, nu ser vi en hel del blå inslag på himlen.
Idag är det kanelbullens dag och då saknar vi ett café i byn. Vi får hålla tillgodo med det ICA kan leverera. Vemdalen Bovre som har café är inte öppet måndagar. Ingen Idé att åka till Klövsjö heller, öppet fre-sön. Däremot kan man läsa att Lingers Café på Vemdalsskalet har öppet. Upptäckte att även Bageriet i byn har öppet idag.
Är vi ändå på resa kan man även åka till Lilla Caféet i Hede. Hos Designbutiken i Vemdalen kan vi också köpa en kopp kaffe.
Under åren har det funnits caféer på många ställen i Vemdalen By. När Sporthuset var nybyggt fans det café även där.
Nyheter
2021-10-04
Ragnar Dillner

TESTFLYGNING

TESTFLYGNING Plus åtta grader och ett ihållande regn, ostlig vind 2 knop. Igår var Hedlanda testarena för drönarflyg. I ett norsk-Svenskt projekt Green Flyway ska det testas att flyga blodprover mellan hälsocentralen i Funäsdalen och till ett labb i Östersund. Projektet skall starta under oktober och det upprättas ett speciellt luftrum för drönartrafiken. Flygningarna kommer till att börja med ske om natten och på ca 1500 meters höjd. Flygtiden beräknas till 90 minuter för den sträckan. Elförbrukningen motsvarar ca 3 kronor.
Nyheter
2021-10-01
Ragnar Dillner

PÅ VÄG

PÅ VÄG Plus sju grader, nästan vindstilla och tämligen hög molnbas. Hur det blir med regnskurar återstår att se. Nu är det grävt runt och under Kallinska villan så snart är den på väg runt knuten kan man säga.
Nu när pandemins restriktioner lättat och storstädernas krogar och uteliv rapporterar om full rulle. Då kan man konstatera att ortsborna inte förtagit sig. Anstormningen får vänta till vintersäsongen drar igång. Idag är det tänkt att det ska vara test av stor drönare på Hedlanda, vädret lär vara avgörande för den saken. Kan få anledning att återkomma.
Nyheter
2021-09-30
Ragnar Dillner

UPPHÖRANDE

UPPHÖRANDE Plus åtta och ihållande regn. Resa bort kan vara en lösning, två personer steg på Härjedalingen mot Stockholm i morse. Ja då har restriktionerna i stort sett släppt. Nu tar folket ja mest ungdomar sats mot krogar och nattklubbar. Många har ännu inte vaccinerat sig och kommer kanske aldrig att göra det. Att det kommer att öka smittspridningen är tämligen klart,, avståndshållningen kommer att minska i takt med alkoholintaget. Nu är landsbygden vinnare igen, vi här uppe i norr är inte så belägna att samla ihop oss för att besöka nattklubbar. Byns sista nattklubb av dignitet försvann på slutet av 1970-talet när Björnrike slutade med klubbkvällar tisdagar och torsdagar. På den tiden gick det busslaster med gäster från både Sveg och Västra Härjedalen. Musiken bestod av toppskiktet av Svenska dansband - Cattings,  Streaplers, Tommys mm.
Men det är ju Lill-lördag så varför inte en öl i baren på Husky.
Nyheter
2021-09-29
Ragnar Dillner

REST

REST Sju grader varmt och ett ihållande duggregn. Grabbarna som bygger ut på ICA i byn hann precis resa ena väggen innan det började regna och lagom till frukost kan man säga. Många byggjobbare som sliter i regnet idag med tanke på alla dessa projekt som ska vara klara innan vintern. Segelflygarna som håller till på Hedlanda har kojdag idag och hoppas på bättre förutsättningar i morgon. Det står sex flygplan och en för bogsering och väntar på solsken, det kan kanske ta mer än en dag. På byn väntar många på det stora lyftet när Kallinska villan ska flyttas med hjälp av lyftkranar. Efter det ska en ny infart till macken byggas västerut.
Nya ägare är det till Restaurang Anorak vid Skalspasset, det blir en spännande vintersäsong. Även nytt på byn när Åtgårdens café byter skepnad och blir en Tex-Mex krog.
NYTT!!!. Tack vare den senaste tidens inflyttning och tillströmning av barn så har kommunen beslutat att anställa ytterligare en lärare till Vemdalens skola!
Nyheter
2021-09-28
Ragnar Dillner

TERMIK

TERMIK Plus 6 och solsken men frost natten som gick. På Hedlanda pågår jakten på termik, segelflygen som bogseras av en ombyggd besprutningsflygmasking som har en Chevrolet V8 under huven. Segelflygplanens piloter jagar höjder och har försett sig med syrgasmask eftersom det kommer upp i väldigt höga höjder. Ännu en aktivitet på Hedlanda. Serveringen är öppen 11-15
Nyheter
2021-09-27
Ragnar Dillner

STRÅLANDE

STRÅLANDE Plus åtta grader, vindstilla och en uppklarande hög molnbas. Fredag och 3 månader till julafton. Snart börjar en ny skotersäsong där leder ska förberedas med nya broar och reparationer av befintliga, Ledkryssen ska sättas upp och när snön kommer ska alla 45 milen pistas flera gånger i veckan. Det allra mesta görs ideellt av av de lokala skoterklubbarna. Klubbarna erbjuder även utbildning för körkort på snöskoter.
Leder på fjället är ett ständigt återkommande ämne, både vinter och sommar. I vemdalsområdet är det ca tusen markägare som berörs och vill ha ett ord med i laget. Det ska även finnas platser där skoterns daggäster kan parkera för avlastning utan att framkomligheten längs vägar påverkas. Men allt detta jobbas det med på flera håll.
Nyheter
2021-09-24
Ragnar Dillner

DUMPAD

DUMPAD
Mulet med några plusgrader och lite regn, så ligger det till på förmiddagen.
Det blir allt vanligare att bilar stjäls och länsas på viktiga delar som går att sälja vidare. Lit konstigt att förövarna flyttar bilen 50 mil eller mer. Det är fastighetsägaren som får det stora problemet att hitta ägaren och denne att hämta sitt fordon. Det visar sig att denne ägare kan ha 500 fordon registrerade på sig och helt enkelt skiter i var bilarna befinner sig. Just denna bil står vid kyrkogården i Vemdalen och lär sakna viktiga delar. Kanske kan kommunen eller polisen hjälpa till att få bort den.
Risk finns annars att det blir en bilkyrkogård. Kyrkovalet är avklarat och nya ledningen kanske också har goda förslag på eländet. Staketet runt kyrkogården är under renovering. Snyggt blir det.
Nyheter
2021-09-23
Ragnar Dillner

LÄNGOR

LÄNGOR Uppsprickande, sex grader plus och en lätt sydlig vind.
Byggnationerna från Vemdalsskalet breder ut sig, bilden över Klockarfjället är tagen från Näsvägen. Stora lägenhetskomplex växer fram på sluttningen och närmar sig Vemdalen By kan man säga. Näsvägen var tidigare en renodlad Fäbodväg med fäbodvallar som påminner om dåtidens strävsamma arbete, det har även byggts nya fäbodar genom att flytta gamla byggnader till området. Nu har dess vallar blandats med moderna villor längs vägen med typiska moderna glasfasader och svartmålade väggar, En bra bit i i området ligger Trumvallens Fjällridning, väl värt ett besök.
Nyheter
2021-09-22
Ragnar Dillner

LATTE

LATTE Plus 6 grader och ett lätt regn över by och fjäll. Idag känns som om snön är på väg men redan i morgon blir det sol och lite varmare. Det är som vanligt många byggen som ska vara klara innan vintersäsongen kommer igång. En så här grå dag kan det vara trevligt att besöka byns senaste butik, Vemdalen Bovre. En butik med inriktning på det Samiska. Här finns hemslöjd och samiska köttprodukter. Butiken har även ett café som har en mängd olika malda kaffesorter, vanligt kaffe och latte finns också. Allt detta finns i det som under många år hette KEOS
Nyheter
2021-09-21
Ragnar Dillner

FÖRTÄTNING

FÖRTÄTNING Mulet med hög molnbas, sju grader varmt. Det är nu dags att ansluta motorvärmaren för att motorn ska undgå extra slitage. Hur är det, har man motorvärmare på elbilar. Nu börjar det bli tätt mellan husen på Björnrike uppe vid Bräjks Matbar. Det ser inte ut att bli så många platser för bilar. Trångt också när varubilarna ska upp med leveranser till restaurangen. Tar man sig en tur längs Fågelvägen är det ett 20-tal nybyggen på gång.
Nyheter
2021-09-20
Ragnar Dillner

NYPLOCKAT

NYPLOCKAT Sju grader, nästan vindstilla och låga moln över fjället. Kanske kan det spricka upp till kvällen.
Fortfarande svamptider i skogarna. Många trotsar risken för björnmöte och lyckas hitta gott om svamp, här är en korg med 3 kg Rödgul Trumpetsvamp. Det var vad plockaren hittade efter några timmar i Hedes utkanter. En sak att plocka men sedan ska den tex torkars, där kommer uppfinningsrikedomen in i bilden. Många idéer lär det finnas på den fronten. På Hedlanda pågår Modellflyg i helgen med inriktning på jetdrivna maskiner. Serveringen öppen för aktörer och besökare.
Nyheter
2021-09-17
Ragnar Dillner

NYLAGT

NYLAGT
Mulet och ganska låg molnbas, 20 grader och lite nordostlig vind.
Nu är det asfalterat på Ingomacken. Skönt det så alla tillfälliga avspärrningar är borta. Lite kuperat blev det, antagligen för att få till avrinningen vid en vårflod. Nu återstår den stora händelsen när Kalinska villan skall flyttas för att ge större och trafiksäkrare in- och utfarter.
Nyheter
2021-09-16
Ragnar Dillner

SKÅDDA

SKÅDDA
Plus 2 grader på morgonen, solsken i Vemdalen by men morgondimma på flygplatsen som ligger 45 meter högre än byn. Dålig sikt för de som jagar i högre terräng. Tex för jaktlaget som förfogar över flygplatsen i sina jaktmarker.
Idag har asfalteringen av området vid macken påbörjats, snart kan vi nog tanka utan avspärrningar.
Kommande händelser på flygplatsen är att idag kommer skolflyg på besök som en del i navigation för elever. Från fredag blir det återigen modellflyg i den tyngre klassen med Jetmotorer. Vecka 39 kommer det att vara segelflygläger med 10-talet flygmaskiner.
Nyheter
2021-09-15
Ragnar Dillner

FINLIR

FINLIR Finfin dag på gång. Blir nog 14 grader och värmande solsken. Nu är det finlir på macken inför asfaltering, ett jobb som utförs av företaget Vemdalspojkarna. Begränsad framkomlighet råder. 16:64 för 95 oktan. 17:47 för diesel. En bit från macken ligger GT-gården, där Ekbergs Outlet har försäljning under högsommaren, nu hänvisas kunderna till huvudbutiken på Håvägen. Vintertid är det bio på GT-gården en dag i veckan men under rådande pandemi så har det varit uppehåll men nu släpps det på restriktionerna så vi får hoppas på en biovinter.
Nyheter
2021-09-14
Ragnar Dillner

FULLT I GROPEN

FULLT I GROPEN Åtta grader och en solig inledning på dagen. Utvecklingen på Björnrike är ungefär som på Vemdalsskalet, det byggs där det finns möjlighet får man lov att säga. Nu är det snart fullt i gropen mellan Björnvallen och infarten till Grizzly Express. Om man svänger in första vägen till vänster på uppfarten till Björnrike kan man se ännu en koloni av stugor som växer fram, det blir som en helt egen by.
I Vemdalen by närmar sig den stora husflytten, såg att järnbalkarna nu hade anlänt, de som huset ska vila på under flytten.
Nyheter
2021-09-13
Ragnar Dillner

REGN

REGN Tio grader och ett ihållande regn som växlar upp ibland. Meteorologen hade rätt kan man säga.
Lågsäsong på byn och extra lågt när det regnar men Bageriet har öppet fredag och lördag från 8-20. Passa på att handla nybakade bullar och frukostbröd. Under eftermiddag till kväll glider husets verksamhet över från bageri till Pizzeria med egna specialkomponerade pizzor som bakas i vedeldad stenugn.
Nyheter
2021-09-10
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS 14 grader, mulet med låga molnslöjor, kan bli någon regnskur. Nu är det mycket som händer mitt i byn. Ombyggnationen av INGO-macken är inne i slutskedet. Förberedelserna för flytten av Kalinska villan har börjat, utgrävningar i grunden för att lyfta huset är påbörjade. Ett projekt med drönartrafik för mindre gods mellan Funäsdalen och Östersund är inte allt för långt bort, det ska bli spännande att följa. På Hedlanda blir det modellflyg torsdag-söndag. Ja det händer en hel del.
Nyheter
2021-09-09
Ragnar Dillner

FÄRGGRANT

FÄRGGRANT Efter en ljummen natt stiger värmen till bortåt 16 grader frampå dagen. Nu kommer höstfärgerna, på Facebook lägger folk upp vackra bilder från Härjedalsfjällen och andra platser. Verkar som Vildmarksvägen över Stekenjokk är den klart mest fotade sträckan denna sommar. Björkarna i byn har fortfarande sina gröna löv några veckor till. Ett fritidshus på Storhogna började brinna i går kväll. Räddningstjänsten lyckades begränsa elden till vinden och takkonstruktionen och sedan släcka den. Onsdag och Lill-lördag men någon rusning till krogen blir det nog inte. Däremot är det rusning till luncherna på Härjedalspizzerian och rest. Husky. Pizzerian Bageriet har än så länge bara öppet på helgerna.
Nyheter
2021-09-08
Ragnar Dillner

HÖSTRUSK

HÖSTRUSK 14 grader och ett lätt regn, molnen ligger i trädgränsen eller lägre. Kanske dålig sikt för jägarna som har passet på fjällsluttningen. Det ryckas om stora förändringar i den lokala restaurangvärlden, var beredd på överraskningar framöver. Mittemot restaurang Husky byggs en grund för ett tvåvåningshus, spännande att följa det projektet. Utbyggnaden på ICA väntar på betong för att slutföra plattan. På Skalet har ännu en mäklare etablerat sig. Det är Bjurfors som övertagit Ekbergs lokal. Även mäklarfirman Husman & Hagberg med kontor i Sveg och Lofsdalen är verksamma i Vemdalsområdet. Det är en kamp om de få objekt som uppenbarar sig.
Nyheter
2021-09-07
Ragnar Dillner

C2H5OH

C2H5OH
Kylig natt, dock inte frost. Vi får hoppas på lättnader i molntäcket så att solen kan titta fram. Helgens stora händelse var invigningen av storstugan på Hembygdsgården. I strålande solsken klippte ordförande Kristina Kristoffersson bandet, tal hölls av Heimbygdas ordförande Trine Amundsen och Jamtlis Britt-Marie Borgström som varit med och skapat miljöerna. Och visst var självaste familjen Halvarsson Skott-Månsdotter hemma just denna dag!
Nu har Ingo fått nytt ställe för påfyllningen. Tankbilen fylla på utan att blockera gångvägen, cykelbanan och ena filen på genomfartsleden. Vi har även fått några nya bränslesorter i och med ombyggnaden. Det kan bli lite förvirrande när man ska tanka sina bilar. Vissa motorer kräver speciella drivmedel, kolla med tillverkaren är nog det bästa. Ny vecka och full fart på byggnationerna på fjället och i byn. Nu är det älgjakt och samtidigt har lingonen börjat mogna. Det kan bli lite konflikt. Såg plockare längs flygrakan på förmiddagen.
Nyheter
2021-09-06
Ragnar Dillner

VEMDALSBERGET

VEMDALSBERGET Plus sex grader i tidig morgon men strålande sol värmer.
Trevligt att se utvecklingen som sker på Vemdalsberget. Än så länge dominerar fritidshusen men det finns fyra bofasta familjer. Nu för tiden är det svårt att skilja ett fritidshus från en villa. Hur som helst så ska det som bor i sina stugor handla på ICA, tanka på macken, gå på restaurang, spela padel och bowling samt åka skidor och skoter. Alllt detta gynnar byn såklart.
Nyheter
2021-09-03
Ragnar Dillner

TJÄRA

TJÄRA
Blir drygt tio grader idag, blåsigt och kanske någon förmiddagsskur.
Doften av nytjärat mitt i byn kommer från klockstapeln som fått sitt tak behandlat. Torsdag då är återvinningen i Hedeviken öppen, trafiken med släp lastat med saker som vi samlat når sin slutstation. Nu börjar säsongskrogarna söka efter personal, på Facebook kan vi se den ena annonsen efter den andra där krogarna söker kockar och serveringspersonal i olika befattningar. Med det kommer även kampen om de bostäder i byn som finns för uthyrning. Förr i tiden, alltså för länge sedan då bodde all personal på Vemdalsskalet eller Björnrike. Där har det svängt rejält, nu vill de flesta bo i Vemdalen By.
Nyheter
2021-09-02
Ragnar Dillner

DUGGREGN

DUGGREGN Ett lätt sommarregn över byn innan vi går in i hösten, vi får nöja oss med 10 grader idag. Kanske inte så trevligt med regnet för de som är till skogs för att jaga älg. Till eftermiddagen spås det uppehåll, bara att hoppas.
Byns senaste husbygge är ännu ett Älvsbyhus, det finns många sådan i byn nu, kanske var dagis det första. Under en tid på slutet av 1970-talet var det Norrlandshus som var den stora leverantören av villor. Huvudfabriken låg i Nässjö men en filial fanns i Bräcke. PÅ lördag är det invigning av storstugan på Hembygdsgården, en livemiljö från sekelskiftet växer fram.
Nyheter
2021-09-01
Ragnar Dillner

FÄRSK MJÖLK

FÄRSK MJÖLK
Frostig morgon men dagen blir fin, kanske 20 grader även idag. ICA öppnar kl. 09:00 och då är det många hantverkare som har sin frukosttid. Dags att inhandla färsk mjölk och lite tilltugg innan rasten är över. Hos kyrkan pågår lite finlir med grästrimmer idag, fint ska det bli, det kan ju hända att några blir sugna på ett bröllop eller så. ICA bygger även ut ca 20 kvm i riktning mot kyrkan, det kan bero på ökad pakethantering.
I lokaltidningen kan vi läsa om att Beijer Byggmaterial AB kommer att etablera en Byggshop i Vemdalen, granne med CRAMO.
Nyheter
2021-08-31
Ragnar Dillner

STARTA EGET

STARTA EGET Tredje dagen med strålande solsken. Nära noll i tidig morgon men det blir nog 20 grader under dagen. Bara att gratulera alla som är ute på jakt, svampplockning eller vandring. För dig som saknar sysselsättning så sägs det att Vemdalens Gästis är till salu, centralt läge mitt i byn med ett gott rykte.
Nyheter
2021-08-30
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Efter regn och blåst börjar det klarna upp, kanske kan det bli 14 grader till eftermiddagen. En bra dag i björnskogen kan man tro. Hur det är med jaktlyckan vet man inte, kanske bra vanlig skitjakt. Rapport om kantarellfynd i gränstrakterna fortsätter och blir det varmare så kommer nog fler plockare att göra nya fynd. På byn visar pandometern 16:46 idag. Fredag och dags för att planera en avkopplande helg. Varför inte besöka matmässan i Tänndalen.
Nyheter
2021-08-27
Ragnar Dillner

TILLVÄXT

TILLVÄXT Fortfarande nordliga vindar med kraftiga byar, endast 7 grader på förmiddagen. Förberedelser för vinter pågår längs vägarna, röda snökäppar såtts upp längs väg 84 mellan Ransundsvägen och Långå under gårdagen. Vem eller vilka som ska stå för snöröjningen i gamla Hede kommun är väl inte presenterat ännu. ICA Supermarket i Hede har i alla fall lagt ny asfalt på sin parkering, det är positivt.
Idag från 14:00 kommer "Krogkungen" Kjell Andersson att finnas på ICA Vemdalen för att signera sin bok om tiden som VD för Svenska Fjäll. En bok om sina 40 år i krogbranschen. Läs mer under rubriken NÖJE.
Nyheter
2021-08-26
Ragnar Dillner

BYIGT

BYIGT 16:46 är dagspriset denna blåsiga dag. Det är nog en del byggställningar och tält som vinden tagit med sig under natten. Lite lösa prylar och skyltar på fel ställen i byn kunde man se på morgonen. Även en del nedfallna träd mitt i byn. Blåsten lär hålla på hela dagen kan man tro. Lillördag men inget läge för att hänga på någon uteservering i eftermiddag. Vi får invänta första jaktveckan då brukar det vara varmt och skönt. Ekbergs Outlet är fortfarande öppet, ett tecken på att det ändå är sommar fortfarande.
Nyheter
2021-08-25
Ragnar Dillner

GULDET

GULDET Mulet, 10 grader och regn i antågande. Fyra månader kvar till julafton och dags att skriva sin önskelista. I skogarna i gränstrakterna mellan Sverige och Norge pågår jakten på guldet, alltså kantareller. I år verkar alla hitta sitt sitt behov. I första hand är det kring Ramundberget och sträckan från Brekken mot Tydal i Norge som är de hetaste platserna. I Vemdalen fanns förr i tiden sorten Fjällkantarell som en känd snickare och tillika kaninuppfödare berättade för turisterna om.
Nyheter
2021-08-24
Ragnar Dillner

SKY CLEAR

SKY CLEAR Minusgrader på morgonkvisten, det var många som fick skrapa bilrutan innan färd till jobbet. Det är en föraning om att hösten är på gång. Ännu inte speciellt många björkar som börjat gulna i löven men några frostnätter till så händer det. Bygget på Macken med dubbla pumprader verkar gå in i slutfasen, lite städning och finlir med grävskopan så kan det vara klart för asfaltering påfyllning av soppa i nya systemet. Det grävs även på industriområdet. Byggherren Rosell & Klack har påbörjar bygget att några industrihus för uthyrning till hantverkare som saknar egna lokaler. Kråiks Gräv har fått uppdraget med grundarbetet. Det har varit en intensiv modellflyghelg på Hedlanda, även några haverier kan noteras. Nästa modellträff blir om tre veckor, även då är serveringen öppen.
Nyheter
2021-08-23
Ragnar Dillner

MEDVIND

MEDVIND Plus 8 på förmiddagen och mulet med hög molnbas. I helgen med början idag pågår modellflyg på Hedlanda, serveringen öppen 11-16, dock är marknadsdagarna över för denna sommar. En av flygmaskinerna har ägaren byggt på i två år, det är en Starfighter ca 6 meter lång. Han ska göra sin premiärflygning, hemma i Norge finns ingen bra plats där det är tillåtet att jetmodeller av den storleken. Utöver den så finns ett 20-tal maskiner på plats. Till eftermiddagen väntas även fullstora maskiner
På byn fortgår renoveringen och utbyggnaden av macken. Mitt emot Husky är det en husgrund på gång, ska bli spännande att följa.
Nyheter
2021-08-20
Ragnar Dillner

HAVET

HAVET Ihållande regn hela natten och förmiddagen, plus 12 grader och blåsigt här vid Skule havscamping. Redaktionen befinner sig på kombinerad arbets- och semestertripp. Efter två dagar bland autoklaverna vid Umeå universitet och gett dem lite tillsyn är det hemfärd med omväg som gäller. Passar även på att studera andra ställplatser för att hämta tips som går överföra till ställplatserna hemma på Hedlanda. Ska testa serveringens utbud innan avfärd, öppet 10-18. en sak till det kostar 350 kr att stå här, tyck till om det.
Nyheter
2021-08-18
Ragnar Dillner

YOUNG PILOTS

YOUNG PILOTS 20 grader och halvklart på förmiddagen, en lätt sydvästlig vind, bra flygväder kan man säga. För nionde året i rad så kommer ett tiotal ungdomar flygande från Mälardalen till Jämtland-Härjedalen för att delta i sommarens flygevent. Basen är Hedlanda Flygfält. Ungdomar
tillhör organisationen FFK Ungdom (Young pilots), en del av Frivilliga Flygkåren. Ungdomarna navigerar från olika flygfält i Mellansverige och på fredag eftermiddag mellanlandar dessa ungdomar i nio flygmaskiner på Optand. Piloterna som flyger är rutinerade medlemmar tillhörande Frivilliga Flygkåren. Under helgen kommer ungdomarna att bekanta sig med arbetet i och runt flygmaskiner samt testas i navigering i för många okänd fjällterräng. Övningen startade på torsdag morgon och avslutas på söndag eftermiddag. Det är en av många aktiviteter som Frivilliga Flygkåren driver för att engagera ungdomar i flygvärlden. På Hedlanda pågår även segelflyg då Ljusdals segelflygklubb gästar flygplatsen under helgen. Serveringen är såklart öppen och i morgon kommer även Spjälle att finnas på Hedlanda med försäljning av sitt torkade kött.
Nyheter
2021-08-13
Ragnar Dillner

KNALLAR

KNALLAR Drygt 20 grader och solsken. Marknad på byn, några tappra knallar som även kommer till Hedlanda på lördag. Redan idag är det verksamhet på Hedlanda, tre segelflygplan hänger i luften kring Sonfjället. I eftermiddag kommer 10 flygmaskiner från Frivilliga Flygkåren med ungdomar från Young Pilots. De kommer att ha flygläger på flygfältet under fyra dagar.
Nyheter
2021-08-12
Ragnar Dillner

GOMORRON

GOMORRON När morgondimman lättat blir det en fin dag. Husbilsgäster på Ställplats Hedlanda tar frukost utomhus, en bra start på dagen. Husbilsägarna letar sig fram till officiella platser med hjälp av en APP. De som hellre vill fricampa tar hjälp av Google Map för att hitta någon skogsväg eller större plan för sin parkering. Ridanläggningen i Hedeviken kan man ofta se bilar parkerade samt vid kyrkor. Populärt är det att hitta ställplatser med gångavstånd till restauranger och butiker.
Nyheter
2021-08-10
Ragnar Dillner