MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SANDNING

SANDNING Två plusgrader och snöblandat regn idag. Nu ligger resurserna på sandning och bortförsel av slask på gator och torg. Lite ansträngde kan det vara att ta sig till för en våffla, det går att åka med vesslan eller tolka bakom. Dagstemperaturen är minus två grader på nivå 907 m.ö.h. Fredag och myskväll i stugorna. 80-talets varma mackor, Bakad potatis eller lite modernare tider med Buffalo Wings kan rekommenderas. I övrigt har området 24 krogar som har öppet.
Nyheter
2024-02-23
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Några minusgrader i Röros. Besöker marknaden som är den 169e sedan begynnelsen. År 1981 var första året det kördes från Klövsjö i modern tid. Ursprunget till detta föddes i Marocko när 4 herrar från Jämtland/Härjedalen träffades där och såg Kamelkaravaner. Det var där och då det bestämde sig att köra 1981. I år var det nästan 90 körlag som kom till Röros från många håll.
Nyheter
2024-02-20
Ragnar Dillner

STÄDNING

STÄDNING Minus fem grader, vindstilla och mulet (owercast). Det har varit en lugn helg i byn utan polisiära insatser, som vanligt kan man säga. Sånär som att 40 gäster fick evakueras när en drivlina på sittliften Grizzlyexpressen i Björnrike i Härjedalen gick av på söndagen. Allt gick bra och liften kom igång ganska snart.
Nu pågår efterdyningar av senaste snöandet, det ska städas och köras bort snö. Det är tidsödande då närmaste snötipp är i Hede. Transporten tar ca 50 minuter fram och åter från Vemdalen By. Det ska även städas vid korsningar och trafikdelare som finns från Klövsjö till Hede. ett område som sköts av STL AB. Utöver det finns en del trottoarer och infarter.
Nyheter
2024-02-19
Ragnar Dillner

LERA PÅ BYN

LERA PÅ BYN Någon grad kallt och det har snöat under morgonen, ca 10 cm. Det är full rulle på snösvängen idag igen. Då var det dags igen för ännu en ny butik att öppna i Vemdalen By. Malin Nääs Olsson med företaget Keramik i Vemdalen hade premiäröppning av sin gårdsbutik under torsdagen. Malin har jobbat i egen verkstad under många år och bla. levererat till företagskunder. Det är ett både gediget och vackert hantverk som presenteras i butiken. Det krävs ett gott handlag, lite styrka och konstnärliga anlag samt noggrannhet för att bygga upp ett hållbart sortiment. Butiken ligger på Österlånggatan 40 i Vemdalen By. En sak till. Skistar i Vemdalen prisades vid en gala på Grand hotell i Stockholm på torsdagskvällen. Man kammade hem kategorin Årets fjällanläggning.
Nyheter
2024-02-16
Ragnar Dillner

VACKERT

VACKERT Minus 14 i tidig morgon, med solens hjälp blir det en mycket fin dag. Se det vackra bilden av Sonfjället. Tänker även på Forbönderna som fick en härlig dag på resan mot Röros. En uppmaning kan vara att passa på att njuta, det kommer snart dagar med mera snö, Vi kan som vanligt konstatera att sön som vanligt räcker över påskhelgen. Sällan har så många turister från Danmark besökt Vemdalen under ett sportlov, bara att tacka och ta emot. Flyglinjen Köpenhamn - Östersund skal stärkas med flera avgångar.
Nyheter
2024-02-15
Ragnar Dillner

FORBÖNDER

FORBÖNDER Minus 12 grader på och uppklarnande på morgonen. Det blir en fin dag för Foran som startade före soluppgången. Idag kör de till Långå men stopp i Hedeviken och i Hede. Det är en urgammal tradition som började 1854 med första marknaden i Röros. Resorna från Klövsjö till Röros återupptogs 1981 tacka vara två drivande hästkarlar som fick ihop några körlag och sedan dess kör man på kan man säga. Idag är det "Alla Hjärtans Dag".
Nyheter
2024-02-13
Ragnar Dillner

GRÄDDE, FORBÖNDER & PUDERSNÖ

GRÄDDE, FORBÖNDER & PUDERSNÖ
Fettisdag och Forbönder - Några minusgrader och det faller pudersnö, ca 10 cm under gångna natten. Byns alla semmelbagare har bråda tider på morgonen. Hos Bageriet mitt i Vemdalen By erbjuds två varianter på semla, pris 48:-/st. I eftermiddag kommer tio ekipage Forbönder körande in i Vemdalen By. De startade i Klövsjö tidigt i morse och rundar Vemdalens kyrka ca 16:00. Därefter gör de ett stopp på Hembygdsgården innnan stallning inför natten. Resan mot Röros förtsätter i morgon. 
Bråda tider råder även i snösvängen för att röja på i första hand offentliga platser. Lite tufft är det att kryssa mellan bilarna som har övernattat på några av byns populära p-platser. Snöfallet verkar hålla i under hela dagen, det blir många turer med plogbilarna också. STL är bolaget som plogar vägen mellan Klövsjö och Hedeviken.
Nyheter
2024-02-13
Ragnar Dillner

SPORTLOV

SPORTLOV Minus 10 grader, halvklart och nästan vindstilla. Fin inledning på årets första sportlovsvecka. Många av sportlovsbesökarna gör nog sitt livs första tur på längdskidor. I området finns det många spårområden med uppdragna spår för klassisk- och skateåkning. Ett av spåren (10 km) går mellan Hedlanda Flygplats och Lövåsgården i Vemdalen By. Tänk på att skidspår inte är en promenadväg.
Nyheter
2024-02-12
Ragnar Dillner

KUNG BORE

KUNG BORE
Minus 31 i Vemdalens dalgångar denna soliga och helt vindstilla dag. Hästarna i hagen är frostiga i pälsen, men de kanske klarar sig bra kylan. Trotsar kylan gör även några skoteråkare längs leden som passerar Hedlanda. På tisdag anländer Forbönderna till Vemdalen för en första nattvila på färden mot Röros, då vill vi ha lite varmare väder. Igår var det tre förvirrade skoterekipage som körde på vägen utanför Sporthuset, antagligen hade de inget körkort för sina fordon, då hade de vetat bättre. Fredag och mysdags i stugorna. Nu finns det två butiker i Vemdalen By där vi kan inhandla ingredienserna till myset. Kan vara lite väl kyligt för en promenad till någon av byns 4 restauranger. God Helg.
Nyheter
2024-02-09
Ragnar Dillner

KALLT

KALLT Minus 29 grader på sina håll i Vemdalen By. Strålande sol kanske ger lite värme under dagen.
Vemdalens Skola klass 5 har gått vidare och ska tävla i årets Vi i femman, sänds i Radio Jämtland.
Idag är det sophämtning av både av gröna och bruna kärl. I Härjedalen är det många hushåll som inte använder den bruna som är för matavfall. Eftersom vi inte får slänga matavfall i gröna kärlet, förenat med extra kostnad som inte ska förväxlas med böter. Kan man anta att det blir djurfoder av resterna från köket. Lite svårt att gräva ner dem i jorden när tjäle råder.
Nyheter
2024-02-08
Ragnar Dillner

HYVLING

HYVLING Minus 12 grader, tendens till uppklarande. Kallare men soligt vid Jaktstugan. Skulle kunna bli en fin dag på fjället och en våffla hos Bibbi på Jaktstugan. Nu är snösvängen igång med att kapa plogkanterna, dels för att förbättra sikten och dels för att underlätta för snösmältningen som bara är några veckor bort. Onsdag då är det Bio i Vemdalen By.
Nyheter
2024-02-07
Ragnar Dillner

NATIONALDAG

NATIONALDAG Minus elva grader och "Overcast". Viss tendens till sydostlig vind. SkiStars egen skidbuss hämtar skidåkare på många platser mellan anläggningarna, här är det hållplatsen vid Ekbergs. 
Idag är det Samernas Nationaldag, en dag uppmärksammas på många orter i Jämtland och Härjedalen. På 1970-talet var det många Samer som bodde och bedrev sin verksamhet i Vemdalen By. Många av oss med gott minne kommer ihåg Nils-Gunnar som fanns på Våffelstugan Samevistet, en servering som startades av Nils Gunnars mor. Numer ingår Samevistet i Storhogna AB.
Nyheter
2024-02-06
Ragnar Dillner

HÖGFJÄLLET

HÖGFJÄLLET Minus 20 grader och blå himmel. Fin inledning på vecka sex. Endast minus tio vid Jaktstugan meddelas det. Kan komma att bli många turer med fullsatt snövessla, den kör 10-15. Förr i tiden på förra seklet fanns det vesslettrafik från Björnrike till Varggransstugan, då kunde man se den röda vesslan med vidhängade tolkare som åkte på kammen av Högfjället. Ser att nyöppnade Coop i Vemdalen By söker personal. Sök jobb och flytta till Vemdalen. Om du skulle vara föreningsintresserad så finns det gott om föreningar i Vemdalen.
Nyheter
2024-02-05
Ragnar Dillner

FRUSNA RÖR

FRUSNA RÖR Minus sex grader, nästan vindstilla efter gårdagens blåst. Kallt har vi haft i omgångar och en effekt av det är frusna vattenledningar. På Industriområdet vid Cramo grävs det nu för att avhjälpa en läcka eller ispropp. Framkomligheten är begränsad. SVT-Jämtland hade i morse inslag om Vemdalens nya centrum med Coop och de butikslokaler som är på gång. Peter Broberg ordförande i Vemdalens företagareföreningen berättade även om den aktivitetshall som ska byggas inom området.
Nyheter
2024-02-02
Ragnar Dillner

LIVSNÄRVEN

LIVSNÄRVEN Minus 2 grader och blåsigt, storm på fjället. Inte läge att begesig till fjälls om man inte måste. Då kan man göra som några gjorde idag, åk med Härjedalingen till huvudstaden. Syftet med resan kan vara att gå på musikal eller för vidare transport ut i världen. 1993 grundade Mohlins Bussar, tillsammans med Thunells Busstrafik, bolaget Härjedalingen Buss och expressbusstrafiken till och från Stockholm utvecklades. År 2003 tog Robert Mohlin och Kristina Thunell över driften i bolaget och verksamheten flyttade till Ljusdal. Under åren är det tio tusentals resenärer som åkt till Härjedalen med Härjedalingen. 08:10 avgår bussen och är framme på Cityterminalen 14:55. Som sagt så är det blåsigt idag och man kanske inte ens tar en kort promenad på byn till något näringsställe.
Nyheter
2024-02-01
Ragnar Dillner

SUNNY SIDE

SUNNY SIDE Tjugo grader kallt och strålande sol. Nästan alla tomter på Vemdalsberget är sålda och bebyggda. Läget gör att det är sol från morgon till eftermiddag. Totalt med de nya tomterna på Kilberget är det nog minst 40-tal byggen som ger tillskott till Vemdalen By. Utöver detta är det 17 tomter som tillkom förra vecken, de flesta till höger om Lövåsgården längs Skomakargatan. Det finns ytterligare 50 villatomter på gång i kommunens pipeline. På Vemdalsberget fanns det på 1960-talet en slalombacke precis som ni kan se på bilden. Den är bebygg nu. Men på tiden det begav sig så trampade ungdomarna backen med sina skidor för att sedan ta ett  race ner och sedan trampa upp igen. Träning och nöje på samma gång.
Nyheter
2024-01-31
Ragnar Dillner

FRUKOST SERVERAD

FRUKOST SERVERAD mMinus 19 grader, nästan molnfritt, endast några höga slöjor. Ett gnistrande skidföre kan man säga. En nyhet i Vemdalen By är att Anrika Gästis serverar frukost, inte bara till de egna gästerna. Ett bra sätt att träffas och språka innan dagen gärning kommer igång. Gästis har en gedigen historia ända sedan 1843 när alla transporter skedde med häst och vagn eller släde. På den tiden fanns det även post och affär på gården. Ett rejält stall för att låta hästarna vila över natten innan ekipagen körde vidare med folk och gods. På tidigt 1970-tal övertogs Gästis av Svenska Fjäll AB. Företaget hade högfjällshotellet på Vemdalsskalet samt Björnrike, sedan skulle även Storhogna  komma med i bolaget samt Grönländaren i Funäsdalen. Gästis fick bli personalbostad och en del av restaurangskolan som drevs av Svenska Fjäll AB med ägaren Bertil Lindgren. Det pågick i några år, därefter blev Gästis företagets kontor med arbetsrum för kamrer, sportchef mm. samt bostad till flera av medarbetarna. Sedan 20 år är Gestis åter ett Gästis. I år med nya ägare som tror på en framtid.
Nyheter
2024-01-30
Ragnar Dillner

MILDA TIDER

MILDA TIDER Någon plusgrad och en gnutta sydlig vind. En stillsam helg i Vemdalen By, inga rapporterade incidenter. På Vemdalsskalet har det varit ÖL & Whiskymässa under gemytliga förhållanden. Nu är vi inne i vecka fem som brukar samla en mängd besökare närmare helgen. Det är den del företag från sydligare delar av riket som förlägger firmafester ock kickoff till våra trakter, det ger klirr i kassan hos restaurangerna. Underhållning typ After Ski är det på en mängd krogar. Måndag då är det Måndagsklubb på restaurang Husky en tradition sedan 41 år i Vemdalen By.
Nyheter
2024-01-29
Ragnar Dillner

HELOMVÄNDNING

HELOMVÄNDNING Minus tre grader, lätt vind och snö på gång. Från att ha varit Härjedalens dyraste matkasse till den billigaste, detta på drygt sex månader får anses som ett rekord i sig. Mätningen gjord av PRO. Matkassen i Vemdalen 1450 kr. Samma matkasse i Sveg 1609 kr. Billigast i Länet är ICA Maxi  Östersund med 1350 kr. ICA Vemdalen har butiker på Vemdalsskalet och Björnrike förutom Vemdalen By. Ibland sker transporter mellan butikerna med egen bil, en fördel att flytta varor till den butik som har störst behov för dagen. Fredag och kanske läge att besöka någon av de fyra krogarna i Vemdalen By. På rest. Husky är det underhållning från 21:00. För dig som letar tomt att bygga på i Vemdalen, nu släpps nya tomter.
Nyheter
2024-01-26
Ragnar Dillner

VÄNTLÄGE

VÄNTLÄGE Någon minusgrad, hög molnbas men inslag av blåa öppningar. Det finns en liten samling av renar på byn som kanske väntar på sällskap eller letar föda på "Pellestäckta". Vecka fyra är en av flera veckor under namnet Student Ski Week i  Vemdalen och Åre. En långweekend på skidor och i nöjeslivet. ICA Vemdalen brukar få en rejäl ökning av pastaförsäljningen samt av tomatsåser. På pubarna flödar ölen trots det relativt höga priset. Men det finns alkoholfritt såklart. Alla har ett val. I Vemdalen By har marknadsföringen av påskens stora händelse "Snöskottartävlingen" börjat. Vinnaren får tio tusen kronor. Utöver den vinsten finns det massor av andra vinster.
Nyheter
2024-01-25
Ragnar Dillner

TÄT TRAFIK

TÄT TRAFIK Någon minusgrad, avtagande snöfall och solen gör sina försök. Den 24 januari 1954 lanserade radio- och tv-legendaren Lennart Hyland "Frufridagen".
På förmiddagen var det ett välbesökt frukostmöte på Gästis i Vemdalen By. Ett samarbete med näringslivet i Vemdalen och kommunen. Ett forum som är varje månad på olika platser i Härjedalen. Här kan kommunen presentera nya projekt och hur det ligger till med nya som har koppling till företagandet i området. Destinationsbolaget medverkade också som bla. talade gott för en ny samåkningsapp. Ett nätverk för alla inom näringen trafik/fortskaffning och privata för att samåka och sänka användningen av fossila bränslen. En stor fråga som dryftades och informerades om är trafikproblemen i Vemdalen By. Ett exempel är att det saknas en permanet lösning för omlastning av gods. Frågan om var det finns skyddsum togs också upp och hur kommunen förbereder sig inför eventuellt krig, berdskapslager av mat, bränsle, elkraft mm. Forumet är också en mötesplats för befintliga och nya företag att träffas. Det bjöds på god frukost med många pålägg och kokt ägg.
Nyheter
2024-01-24
Ragnar Dillner

TEST

TEST Några plusgrader och solsken, trots att det är långt till vårens ankomst. Hårda vindar och snöbyar väntas till natten i Härjedalsfjällen. Nu var den årliga kollen gjord på bilen, inga problem den här gången.
Nyheter
2024-01-23
Ragnar Dillner

SNÖSMOCKA

SNÖSMOCKA Nollgradigt, lite blåsigt och snödrev. Kan vara besvärligt i trafiken. Snöröjning pågår, de flesta enheter är i tjänst. På Vemdalsskalet kan det dröja innan alla femton hundra infarter är snöröjda. Någon blir först och någon sist efter ett rullande schema. I Vemdalen By prioriteras allmänna platser i första hand och vägar där äldreomsorgen behöver köra. Tidningsbuden som är på gång tidigt kan få en del problem när snösmockan är först. I pisterna jobbas det för fullt med att ta hand om snön som faller, allt för åkarnas bästa.
Just nu kl. 10:00 är det larm om brand i en stuga på campingen i Hede. Räddningstjänst på plats.
Nyheter
2024-01-22
Ragnar Dillner

SVINKALLT

SVINKALLT Minus 30 grader, tämligen solklart men temperaturen är ett orosmoln. Många frusna vattenledningar och fulla dagar för traktens rörmokare. Fredag och mysafton som så många har längtat till. Finns en hel del godsaker i byns butiker att döma av alla erbjudanden som ligger på "nätet". I Vemdalen By finns fyra restauranger som också har en hel del gott att erbjuda. Inslag fån Italien, Mexiko och Sverige. Men för ett besök måste man trotsa kylan. Vemdalen By har begåvats med en ny stor parkering vid Åsgatan. På parkeringen har även en station för återvinning placerats. Snyggt blev det med ett staket som omringar containerna.
Nyheter
2024-01-19
Ragnar Dillner

RÄTT HÅLL

RÄTT HÅLL Minus 15 grader, hög molnbas men ca 5 cm kornsnö under natten. Snösvängen är ute och jobbar och morgonpigga husägare sliter med spaden. En och annan snöslunga eller 4-hjuling puttrar också på gårdarna. Längtan till våren och takdropp från taken stärks för varje gång det snöar, men vi går åt rätt håll. Den här veckan är en riktig mellanvecka. Det som är på gång är Student ski week och sedan de traditionella partyveckorna när företagen är i området på kickoff och konferenser. På Gästis händer det saker. Nu serveras frukostbuffé 6.30-10 vardagar, helger 7.30-11. Nu finns det fyra platser i Vemdalen By för frukostfika. Coop, Macken, Bageriet och Gästis. Känns som ett bra utbud.
Nyheter
2024-01-18
Ragnar Dillner

MELLANDAGAR

MELLANDAGAR Minus 18 grader, mulet och kornsnö i luften. Fyra dygn kvar tills vi får mildare väder. Angående rymden så får Sverige en ny astronaut, ikväll 23:11 startar raketen som ska nå rymdstationen 36 timmar senare. Marcus Wandt är namnet. Vi på jorden får hålla tillgodo med vardagen och kolla trafiken genom byn. Känns det som den sänkta hastigheten respekteras, kan nog säga att jag tycker det. Har ännu inte blivit omkörd när jag håller det rätta farten genom Vemdalen By, gäller både 40 och 60 km. Prisjakten fortsätter i byns matbutiker och ännu ett reklamblad ligger i våra postlådor efter Coops etablering. Det funkar så länge Post Nord fortsätter med reklamutdelningen. Om det upphör kan det finnas plats för ett lokalt blad med veckovisa erbjudanden. En annons i tidningen Härjedalen funkar alltid.
Nyheter
2024-01-17
Ragnar Dillner

VARGATIDER

VARGATIDER Minus 30 grader, solsken och vindstilla. En dag då det borde vara tillåtit att bära vilken päls som helst från garderoben. Trots kylan kunde tömning av överfylld återvinning ske i skydd av nattens mörker. Vi har även förståelse för viss överträdelse av tomgångsförbudet denna dag. Byggherren av Coop med omnejd har beviljats bygglov till asfaltering av den stora parkeringen, ja om ingen överklagar såklart. Laddstation med plats för sex bilar är också på gång på parkeringen.
Nyheter
2024-01-16
Ragnar Dillner

MORGONSTUND

MORGONSTUND Minus 14 grader, uppklarande på gång och vindstilla.
Coop har ju öppet från 06:00 så det kan bli lite morgonfika för de som är på jobb tidigt. Ja kanske även en som kör bärgningsbilen. Trist att vi ska gå in i en vecka med kyla igen, bortåt 30 minus i slutet av veckan. Är glad att ha jobbet är inomhus kan man säga. Vemdalen By ligger i en dimma och snörök som kan härröra från snökanoner, runt byn skiner snart solen. I helgen har det varit SkiStar Winter Games, en årlig tävling med över 600 deltagare. Nästa event är Student Skiweek veckorna tre och fyra.
Nyheter
2024-01-15
Ragnar Dillner

VÅRVÄDER

VÅRVÄDER Plus 4 grader, nordvästliga vindar, tendens till uppklarnande.
Bussen som tar oss mellan skidanläggningarna har fått nytt namn igen. Nu heter den SkiStar Buss, tidigare har det varit både Skidbuss och Snöpendeln. Hur som helst så är det samma service vi talar om. Fanns en tid då det även fanns buss någon dag i veckan som körde besökare mellan utflyktsmål och anläggningarna. En dagstur till Röros fanns också med vissa veckor. Fredag och den där speciella myskvällen för många i stugorna. Byn har fått ännu en butik som har en del godsaker att njuta vid braskaminen och teven.
Vemdalia meddelar att de håller stängt en tid för sanering efter branden som de drabbades av för några dygn sedan. Blev en del rökskador kan man säga.
Nyheter
2024-01-12
Ragnar Dillner

INVIGNING

INVIGNING Plusgrader även idag trots nordvästan. Då var Coop invigt med stor tillströmning av medlemmar, intresserade och nyfikna. För den som under åren sett ICA i Vemdalen utvecklas från ren handel över disk så är detta något i kolossalformat. Man kan säga att Coop bullat upp med drivor av erbjudanden inför öppnandet. Leverantörer av produkter fanns på flera ställen i butiken och bjuder på smakprover. Gott om personal fanns det som hjälpte kunderna att hitta rätt bland skeppen med varor. En kaffehörna finns också för små möten. Av kunderna kan man säga att många har rest lång väg för att handla på premiärdagen, till och med från andra sidan kommungränsen. Alla lokala medier fanns där med sina kameror, dock saknades SVT. Coops etablering i Vemdalen By är av betydelse, långt utöver en butik.
Nyheter
2024-01-11
Ragnar Dillner

DET VAR DÅ DET

DET VAR DÅ DET Någon plusgrad och lite halkigt på vägarna. För två år sedan totalförstördes Restaurang Toppen i en brand. Nu två år senare är den uppbyggd och rörelsen är i full verksamhet hela dagen så länge liftarna rullar på. Det har varit en kämpig tid för ägarna som egentligen på rekordtid lyckades med uppbyggnaden. Även om det har stått en restaurang där så är det många tillstånd som ska malas genom kvarnarna. Vi önskar företaget ett stort lycka till.
Nyheter
2024-01-10
Ragnar Dillner

KVÄLLSSOL

KVÄLLSSOL Plusgrader idag, något man anade redan i går eftermiddag som gav den fina kvällssolen över Vemdalsskalet. PÅ parkeringen vid Coop pågår ett mindre bygge, några skärmväggar som gissningsvis blir den nya platsen för kommunens central för returförpackningar. Från årsskiftet är kommunen ansvarig för returemballage. Avtal med en ny entreprenör finns också, kan bli lite inskolning innan allt blir perfekt.
En annan nyhet vid årsskiftet handlar om lokaltidningarna. Vi har fyra lokala tidningar i Länet. Tre har samma ägare som är Bonnier, Länstidningen, Östersundsposten och Tidningen Härjedalen. Den fjärde Jämtlands Tidning är privat. Från årsskiftet kommer Länstidningen och Östersundsposten ha samma innehåll, det som ska skilja dem år är endast ledarsidan. Mycket märkligt kan tyckas. Varför ha två tidningar med samma innehåll. Vår enklare att ha två ledarsidor en en och samma tidning.
Nyheter
2024-01-09
Ragnar Dillner

TRADARSTOPP

TRADARSTOPP Minus sju grader och varmare ska det bli. Hög molnbas och god sikt, lätt sydlig vind. Problematiken med parkerande långtradare mitt i Vemdalen By fortsätter. Inte blev det bättre när återvinningens containrar och blev placerade mitt i byn, just det är en tillfällig lösning. Vid flera tillfällen blockeras infarten till Poppens servering, svårt för leveranser och gäster att besöka stället. Utredning pågår om att skapa en plats för tradarna där det finns plats för omlastning och vila. Noterar att bränslepriset är 17:24.
Nyheter
2024-01-08
Ragnar Dillner

STARTPROBLEM ?

STARTPROBLEM ?
Minus 35 grader och nästan molnfritt, ingen vind som tur är. Bilen startade men inte den vanliga knycken, det var lite trögare snurr i morse. Väl på jobbet kan ja konstatera att vattnet på gästtoaletten har frusit. Det är sådär modernt dragit i väggen, osynligt är bäst. Det löser sig med lite extra uppvärmning av rummet får man hoppas.
I Vemdalen By var det inte så mycket trafik, endast lite yrkestrafik och transporter. I hållplatsen för Skidbussen stod en tapper person med sina skidor och väntade. Utanför Bageriet var det många bilar, morgonfika på gång för hantverkarna, lika var det på Macken. Fredag och myskväll i stugorna. Blir nog att elda i kaminen och se på hockey.
Nyheter
2024-01-05
Ragnar Dillner

BUSINESS VEMDALEN

BUSINESS VEMDALEN
Minus 15 grader men det väntas det dubbla.
Längs genomfartsleden i Vemdalen By finns det många företag. Gästis, Kyrkan, ICA Klipperian, Bageri/Pizza, Silversmed, Skiduthyrning, Restaurang, Bowling, Samisk Butik/Café, Macken, Härjedalspizza, Designbutik, El-Firma, Mexikansk rest. IT-Hub, Skoter- och trädgårdsmaskiner, Vedhandlare, Byggmästare, Ull-leverantörer, Åkerier, Bygghandlare, Padelhall, Maskinuthyrning, Städföretag/Stugbokning, Bokföringskonsult, Lokaluthyrning, Lösullsisolering.
Bara att välja eller etablera något som saknas längs gatan. Finns såklart fler gator med företag i Vemdalen By.
Nyheter
2024-01-04
Ragnar Dillner

8 DAGAR KVAR

8 DAGAR KVAR Minus 14 grader, tämligen vindstilla men fartvinden skapar frysskador i pisten. Nu är det inte många hantverkarbilar på stora parkeringen mitt i Vemdalen By. Ibland har det varit ca 40 bilar från nästa lika många företag vars personer jobbat med bygget av Coop. Nu är det mest inomhusarbete som gäller. Mathallen är i det närmaste färdig. T.o.m kundvagnarna är på plats under sina garage på parkeringen. Men lokalerna för frisering och mäklare ska färdigställas under närmsta tiden.
Nyheter
2024-01-03
Ragnar Dillner

PÅFYLLNING

PÅFYLLNING Minus 12 grader. Mulet med kornsnö i luften, kylan tänker hålla i sig några dagar. Nytt År igen och det gamla slutade som sig bör med 12-slaget som skålades in under några smällar i lufthavet. På byns nya Bykrog fortsatte partyt någon timme efter midnatt. Nu är det vardag och många har redan återgått till sina sysslor i yrkeslivet. ICA får nya varar till de gapande hålen på hyllorna efter en sagolik långhelg. På Fjällhälsan har det jobbat hela helgen och långt in på kvällen för att ta hand om patienter och anhöriga. Ibland kan det bli trångt i en väntsal även en nyårsafton. Nu är det Nio dagar till Coop Nord öppnar sin butik i Vemdalen, det blir då 2:a gången Coop öppnat i Vemdalen By, förra gången hette det Konsum och Holger Hansson var föreståndare. Då var det verkligen ett varuhus som förutom matvaror även sålde byggnadsmaterial och bensin från egen pump.
Nyheter
2024-01-02
Ragnar Dillner

AI-FRITT

AI-FRITT Minus 14 grader och kornsnö i luften, snöfallet skall bli mer ihållande till kvällen.
Kommunens datanät har drabbats av intrång och stor skada har skett. Viktiga funktioner har slagits ut, många avdelningar är drabbade, antagligen värst inom omsorgen, personalens scheman för dagen ligger ofta i en app i mobilerna. Då är det inte så enkelt att snabbt införa en pappersvariant. Finns även viktiga larmfunktioner som nu inte fungerar. Hur ska det gå med all teknik när AI tar kommandot i samhället. Tror på dubbla IT-System i bl.a. kommuner samt en anti AI-app. Vemdalen ger ett rustikt och tryggt uttryck med vy mot Högfjället. Jaktstugan meddelar minus 8 grader och svag ostlig vind.
Nyheter
2023-12-28
Ragnar Dillner

JULTUR

JULTUR Minus sex grader och strålande sol när den kommer fram över Högfjället. Julhelgen i Vemdalen By har förflutit traditionellt förutom att de kyrkliga traditionerna har upphört och upprört. En brandsyn ligger till grund för beslutet att kyrkan ska vara stängd. Hästtrafiken har vi kunnat se under julen både ryttare och slädturer. Biltrafiken är som vanligt intensiv i byn och speciellt är det vid ICA och Macken. Vid Macken har inte alla koll på att det är enkelriktat och inkörning sker från söder. Ett annat trafikproblem har dykt upp och det är att många använder skolas domäner för att parkera. Där ska endast skolbussen stå samt hämtning och lämning av barnen. Området med lekpark vid skolan är endast till för skolans elever 7-17 vardagar. gäller även isbanan och skolans skidspår. Skoteråkning i centrala Vemdalen är förbjudet förutom leden till Macken.
Nyheter
2023-12-27
Ragnar Dillner

TOPPEN IGEN

TOPPEN IGEN Minus  åtta i Vemdalen By. Lite mildare på fjället. På fjället har restaurang Toppen återuppstått efter branden för några år sedan. Många är vi som saknat toppstugan på Skalstoppen. Uppbyggnaden har tagit nästan ett år, grundarbetet började när fortfarande förra säsongens snö låg kvar. Allt material ska fraktas uppför pisten fram till bygget. Slit och släp kan man säga men nu står stugan där och välkomnar gamla och nya gäster. Bilderna kommer från en av stamkunderna Classe Gozzi, redaktionen tackar.
Nyheter
2023-12-25
Ragnar Dillner

TÄT TRAFIK

TÄT TRAFIK Endast fyra grader kallt och gårdagens besvärliga, underkylda regn är borta. Många bilister fick stanna och skrapa rutorna några extra gånger under gårdagen. Trafiken genom Vemdalen By tätnar så här års. Turister och stugägare som anländer för sitt julfirande ökar varje år. Även yrkestrafiken tilltar, det är förutom snöröjning även en mängd paketbilar stor och små som ska förse butiker och restauranger med varor. Sedan allt gods till privatpersoner som inte hamnar i postfack på ICA. Fick själv en leverans av frukt inburen härom dagen. Stora handeln sker idag och i morgon. Var förberedd på köer på bilparkering och i kassan. Tänk också på att nya hastigheter råder i Vemdalen By.
Nyheter
2023-12-22
Ragnar Dillner

CENTRUMHUSET

CENTRUMHUSET Minus 12 grader, låg molnbas på förmiddagen, tämligen vindstilla. Nyetableringen av Coop med flera företag som frisering och mäklare blir stort. Men vi får inte glömma att Centrumhuset i Vemdalen By är det som rymmer Pizzeria, glassbar, hälsocentral, designbutik och elektriker. Huset byggdes på 1980-talet av Härjedalens kommun för att få igång företagsamhet i centrum av Vemdalen. Senare såldes Centrumhuset till Zied Chaaya. I modern tid har anläggning förvärvats av Jan Sadat som äger Härjedalspizzan i samma hus. Påminner också om att det genom åren har funnits turistbyrå, bank, post och tandläkare i huset. Idag är det årets mörkaste dag, i morgon vänder det och vi ser våren därborta bakom Högfjället.
Nyheter
2023-12-21
Ragnar Dillner

NÄRA NU

NÄRA NU Minus 15 grader och vindstilla, kylan tränger på igen men vi fick några dagar med blidväder.
Nu har Coop fått upp skylten, då är det nog ingen återvändo. Det är bara 2 1/2 vecka kvar innan portarna ska öppnas och hyllorna ska digna av läckerheter. Coop tar även över ATG från Designbutiken i Vemdalen By. Då kanske det blir ett minicafé också, det visar sig den 11 januari på öppningsdagen.
Nyheter
2023-12-20
Ragnar Dillner

BAKELSER

BAKELSER Runt nollan. Starka vindar och tendens till uppklarnande.
Ny näringsverksamhet på Vemdalesskalet är ett konditori som ligger i hotellbyggnaden i gamla BKKs lokaler. Vi som saknar Lingers Café kan bli betänksamma. Utbudet är smörgåsar, bullar och klämmackor men det var ju första dagen de hade öppet. Det finns nog en mängd varor att packa upp. Fikarummet har drygt 20 platser och till varmare tider även några ute. Lingers hade 100 platser och ofta var det svårt att hitta en plats, så hur ska det gå. Men vi får vara glada att Fjällkonditoriet har etablerat sig på Vemdalsskalet. Tidigare har de öppnat verksamheter i Myrviken, Storlien, Mörsil, Offerdal, Persåsen och Lofsdalen. Kan rekommendera tunnbröd med Röding.
Nyheter
2023-12-19
Ragnar Dillner

NÄSTGÅRDS

NÄSTGÅRDS Minus sex grader och solsken på gång. Mitt i Vemdalen By, i en timmerstuga på gården Nästgårds öppnar Sarah Thorén sin verkstad och gårdsbutik. Butiken som hon kallar ”Nästgårds”. Sarah arbetar i silver och skapar generöst vackra smycken och ringar. Samtliga med inslag av den natur hon befinner sig i. I butiken finns mycket annat som lämpar sig som presenter, saker med koppling till det naturliga. Läget vid genomfartsvägen vid Sporthuset gör det enkelt att besöka. Ett tips inför julen.
Nyheter
2023-12-18
Ragnar Dillner

FRID OCH FRÖJD

FRID OCH FRÖJD Endast 16 grader kallt och hög molnbas. Vi går mot mildare tider, ska tom bli på plus under helgen. Nu är vi på gång mot julen och ska ta emot bortåt 20 tusen besökare i vårt område. Vi får några dagar med den vanliga lunken på byn. Trafiken kommer att öka och det blir spännande att se hur skyltningen om nya hastigheter efterlevs. På parkeringen vid nya Coop håller man idag på med montering av lyktstolpar. Jakten på parkeringar i byn underlättas när Coop är invigt i januari. ICA har utökat sina platser med några till men fullt lär det bli när turisterna ska köpa sina revbensspjäll. Hos kyrkan finns plats, där kan man ju tjuvparkera och går till ICA nu när kyrkans verksamhet har minskat. Som sagt det är fredag och som vanligt mys i stugorna med chips och dricka. Några av oss ska väl på någon krog. På Husky är det quiz ikväll
Nyheter
2023-12-15
Ragnar Dillner

HÖGFJÄLLET

HÖGFJÄLLET Jaha - Då var det dags igen för lite kyla. Minus 25 och klarblå himmel. Skulle behöva en Lucia som kommer med ljus och värme även idag. I byn rensas det från snö inför nästa snöfall, kommer troligen om några dagar, blir lite varmare också. Högfjället får visa sin vackra sida i solnedgången. Fanns en tid med förslag på att anlägga en stugby Högfjällets sluttning, det var långt före all den utbyggnad som skett på senaste tiden i Vemdalen By. Det hade väl inte varit så tokigt med sken av utebelysningar från stugor i Härjedalsstil längs fjällsluttningen. Värme kan det bli ikväll när skolbarnen har Luciafirande med sång på GT-gården kl. 18:30.
Nyheter
2023-12-14
Ragnar Dillner

LUCIA

LUCIA Minus tio grader, vindstilla och en hög molnbas. Luciamorgon utan Lucia. Det är många år sedan vi hade besök av Lucia på morgonen. Luciorna har en förmåga att växa upp och faktiskt skapa nya Lucior. På torsdag kväll ska det vara Luciafirande på GT-gården i Vemdalen, det ser vi fram emot. Ikväll är det Bio i lokalen. För många år sedan var en av Vemdalens flickor utnämnd till Härjedalens Lucia, det var på den tiden lokaltidningen Härjedalen var med och drev luciaprojektet. Kandidaterna reste runt i byarna och samlade röster. Det var företagsbesök, besök på olika evenemang samt på äldreboenden. Har personligen trevliga minnen från den tiden. Önskar alla en fin Luciadag och kväll. Ekbergs vackert upplysta "Tomtebutik" får vara byns symbol för högtiden.
Nyheter
2023-12-13
Ragnar Dillner

LUCIANTT PÅ GÅNG

LUCIANTT PÅ GÅNG Minus fem grader, mulet och vindstilla. Nu närmar sig Lucianatten med allt festligt som hör den till, man tänker lite på tonårstiden. Den nya stora parkeringen utanför Coop-bygget är i stort sätt fylld. Det är företagsbilar som har koppling till bygget. Allt möjligt som har med inredning att göra. Innertak, väggar, el, VA, Tele, Data, ja gud vet allt. Mitt i detta kommer även varor som ska finnas på hyllorna när butiken öppnar den 11 januari. En undran, kommer man att kunna åka snöskoter till Coop i vinter.
Nyheter
2023-12-12
Ragnar Dillner

MÅNDAG

MÅNDAG Ny vecka med lite mildare väder än förra måndagen. Endast minus fyra grader och låg molnbas över Vemdalen By. Utanför byns dalgång är det tendens till uppklarnande. Vi får passa på att njuta av de milda dagarna för snart är kylan på väg igen. Men det har hänt att det regnat på nyåret så mycket kan hända. Väglaget är ganska bra och det är sandat på kritiska platser. Det som besvärar i trafiken är det stora mängd renar som uppehåller sig Härjedalen. Renägarna gör vad de kan för att hålla djuren borta från de större vägarna men renar är envisa rackare som återvände till vägen för att knapra grus.
Nyheter
2023-12-11
Ragnar Dillner