MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

KABLAR ANAMMA

KABLAR ANAMMA Plus 12 grader, sydvästliga vindar och några regnskurar. I Vemdalen By pågår grävningar på många håll, alltså inte bara vid det stora bygget av köpcentrum. Luftledningar för elkraften håller på att byggas bort och läggs nu i marken. Det borras under gator och vägar, det grävs i vägkanter och många små bruna plåthus sätts upp. Även fiber läggs ned till fastigheter. Antagligen blir det både snyggare och mer driftsäkert i framtiden.
Nyheter
2023-09-25
Ragnar Dillner

KLIMATET

KLIMATET Plus 16 på morgonen, mulet och kanske kan det komma någon liten skur. Man undrar vad som är mest förvånande, snö i Kiruna eller plus 19 grader i Vemhån under gårdagen.
Idag plockas skyddsstängslet bort vid bygget av Vemdalen bys ny köpcentra. Det pågår också ett finlir på parkeringen inför någon form av beläggning. En lite trottoar närmast byggnaen kan man skönja. Det rullar på kan man säga
Nyheter
2023-09-22
Ragnar Dillner

ETT NYTT FALL

ETT NYTT FALL STOCKÅFALLET.
​Nästan ingen urinnevånare kände till (eller ville berätta) om fallet. Förmodligen finns det mycket fisk i ån. Inte långt från Vemdalsskalet och ännu närmare från Varggransstugan. Tre kilometer bilväg tur och retur och sedan femhundra meter på stenigt underlag, sedan nästan framme. Ner för en stenig slänt också. Så här ser det ut.
Nyheter
2023-09-21
Tommy Jarnbrink

SOL & DIMMA

SOL & DIMMA Nollgradig natt men solen strålar och värmer redan på morgonen. Vissa dimslöjor ligger över dalgångar och vattendrag. Idag har barnen i skolan "En dag i Skateparken" Med hjälp av instruktör får de lite grunder i hur man åker på bräda. Att åka bräda fick sitt genombrott på 1970-talet men efter tio-talet år svalnade det. Nu är det på gång igen och i många samhällen byggs det nya arenor för skateåkning. I Vemdalen finns en liten ramp mitt emot Macken, byggd av Ideella krafter.
Nyheter
2023-09-20
Ragnar Dillner

DUGGREGN

DUGGREGN Plusgrader, låga moln och duggregn. Inget trevligt väder för de som måste jobba utomhus, enda trösten är att det ändå är plus tio och att jobbet blir gjort. Sysselsättningsgraden är otroligt stor i Vemdalen, personligen känner jag bara två arbetslösa och det är ett frivilligt val, en paus kan man säga. Områdets 23 krogar jobbar hårt för att finna arbetskraft inför vintersäsongen, kockar och serveringspersonal. Förutom krogarna finns en rad butiker som också behöver personal. Personal behöver även boende. Vi får se hur allt blir där framme i december. På nya köpcentrat pågår diverse idag. Det jobbas med parkeringen, infarter och på själva bygget såklart.
Nyheter
2023-09-19
Ragnar Dillner

NYMÅLAT

NYMÅLAT Frost i natt men plus två och solsken på förmiddagen.
En affärsfastighet borde vara svart och vips var det ordnat. ICA Vemdalen By har bytt skepnad, både ute och inne kan avslöjas. Helgen i Vemdalen By har passerat utan kravaller eller brända dokument och befolkningen fortsätter att öka tack vare inflyttning. Nu närmar vi oss en ny vintersäsong med många säsongsarbeten som utlyses. Det betyder att jakten på bostäder är i full gång. För 20 år sedan ville alla "Säsongare" på runt Vemdalsskalet. Nya tider råder, nu söker sig de flesta ett boende i Vemdalen By. Det är ju ändå i byn det händer.
Nyheter
2023-09-18
Ragnar Dillner

OSLAGBARA

OSLAGBARA Plus åtta och en klarblå himmel, så inleds söndagen.
Vi GRATULERAR Vemdalens Damlag i fotboll. Under lördagen vann de seserien genom att på borta plan vinna över Offerdal med 5-0. Alltså inte en förlorad match under hela säsongen.
Nyheter
2023-09-17
Ragnar Dillner

UPPEHÅLL

UPPEHÅLL Plus sju grader och uppehåll, lätt sydlig vind.
Nu är taket på plats på byns köpcentrum. Nästa steg borde vara fönster och dörrar så huset blir tätt.
På ICA är nu halva huset målat svart, verkar gå fort att byta färg. Det ska verkligen bli en spännande säsong, byn ser fram emot den. Sällan har det varit så många stora förändringar i byn, kan vara den störst på de 50 år jag bott i byn. Mitt i allt ihop fortgår byggnationer av fritidshus på flera fronter.
Nyheter
2023-09-15
Ragnar Dillner

FROST

FROST Minusgrader i natt. Dimma över flygplatsen men solen är på gång, blir en fin dag.
Det är vackra färger nu på fjället när fjäll- och dvärgbjörken övergår i den rostbruna nyansen. Lingontider råder också, gäller bara att hitta den där fina tuvan. På byns köpcentra ligger nu taket, strax dags att montera fönster och dörrar. Trångt vid Macken idag när varubilarna parkerat för att omfördela lasten mellan varandra. Ledig affärslokal är utannonserad mitt i Vemdalen By, 60 kvm med toa och pentry.
Nyheter
2023-09-14
Ragnar Dillner

FJÄLL

FJÄLL Blir en dag med halvklart väder och kanske 15 grader.
Vackert i Hedeviken som har sin fiskodling i Ljusnan. Odlingen levererar fisk till många av Härjedalens vatten. Stugområdet ovanför har ett religiöst smeknamn och läget är himla vackert. Utsikt mot Sonfjället. Minns ni när fjället hette Sånfjället, stora krafter fick till en namnändring, det var i ett annat sekel. Hedeviken har även haft en fabrik som tillverkar snöskotrar, en typ som gick under namnet Diana. Kanske hänger ihop med fabrikörens dotters namn. En maskin som ofta användes av samer i renskötseln.
Nyheter
2023-09-12
Ragnar Dillner

KALVDANS

KALVDANS Efter rejält regnade på morgonen kan det lätta till i eftermiddag, endast plus tio grader och vindstilla.
Kalvdans är en bortglömd delikatess som görs på råmjölk. Råmjölken kryddas och kokas tillsammans med socker och salt, i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. Kan smaksättas med kanel, vanilj mm. Ett modernt problem är att det inte finns så många som fortfarande driver med kossor i byarna. Det är ett trevligt inslag i Vemdalen By. Kontrast till att det byggs ett modernt köpcentrum endast 150 meter bort.
Nyheter
2023-09-12
Ragnar Dillner

BLACK IS BEAUTY

BLACK IS BEAUTY Plus 18 grader på förmiddagen. Ett lock av dimma ligger över byn men sydliga vindar ska locka fram solen. ICA Vemdalen By byter skepnad, nu är det svart som gäller. Den färgen är den vanligast bland fritidshusen i fjällvärlden, känns som det var länge sedan röda stugor med vita knutar var det vanliga. ICA gör stora förändringar inomhus också. Det ska bli enklare att handla helt enkelt.
Finns hemskheter ochså 11 september. Tänker på händelsen i USA för ett tag sedan
Nyheter
2023-09-11
Ragnar Dillner

NATTLYX

NATTLYX Efter en ljummen natt ökar nog värmen till 20 under dagen. Nu är reparationen av genomfartsleden i Vemdalen klar, även på ett par andra ställen i byn är gatorna reparerade.
Det kanske var därför denna fina hoj var ute på en kvällstur på torsdagen. En god bit mat på restaurang Husky kan även ha bidragit till målet.
Fredag och helgens stora händelse i byn är Modellflyg på Hedlanda Flygplats. Pågår fredag, lördag. Serveringen är öppen.
Nyheter
2023-09-08
Ragnar Dillner

FARTHINDER

FARTHINDER Minusgrader i Vemdalen By i natt. Men en strålande dag väntar, kanske kan den locka många att göra en vandring på fjällets leder. I byn råder farthinder då genomfarten är under behandling. Nu görs finputsningen innan det ska asfalteras på sex ställen. Den enda fördelen med det som pågår är att farten hålls nere. Efter asfalteringen återgår medelfarten till lite drygt hastighetsbegränsningen, d.v.s 50 km. På Hedlanda hat modellflygare börjat anlända. Stor modellflyghelg fredag och lördag. Servering fredag och lördag.
Nyheter
2023-09-06
Ragnar Dillner

SLIPERS

SLIPERS Lite blött på förmiddagen efter en del regn. Kan komma sol till eftermiddagen så det börjar torka upp. Ingen hetta heller, ca plus tio grader.
Den rullande redaktionen befinner sig i Trångsviken denna morgon. Ställplatsen ligger mellan järnvägen och vattnet som är Indalsälven. Trångsviken är en ort med många kända industrier, Trangia är väl den mest kända. Men även Minitube som tillverkar hylsor för mynt med försäljning över hela världen.
På rälsen står ett tåg som jobbar om nätterna med att slipa rälsen, i natt var de i Östersund. Det finns även en kortare variant som endast slipar växlar.I Sverige finns för närvarande sex tåg för slipning. Nu är det service och rengöring efter nattens uppdrag.
Nyheter
2023-09-05
Ragnar Dillner

STENSKOTT

STENSKOTT
Plus 12 grader, låg molnbas över fjället men uppehåll. Ett stenskott kan vi få när det är många vägbyggen är på gång. Fick ett på senaste resan mot Norrbotten. Det är tur att vi har Mobergs Glas i Sveg som med sin "Tandläkarmetod" kunde fixa såret på framrutan.
Vemdalens nya köpcentra växer fram, nu kan vi börja se var inglasningen ska vara på fasaden och den övre våningen. Snart börjar älgjakten men först blir det Jaktbal i Vemhån på lördag. I morgon kväll spelar The Myrberries på restaurang Husky mitt i Vemdalen By.
Nyheter
2023-08-31
Ragnar Dillner

MORGONSTUND

MORGONSTUND När dimman lättat blir det solsken. Plus tio grader på förmiddagen men temperaturen når nog 18 frampå dagen. En del trafik är det kring Macken mitt i Vemdalen By på förmiddagarna. Många som måste tanka trots det höga bränslepriset. Byns hantverkare tar även en paus med en fika eller en korv inne på Mackens servering, det blir som en trevlig mötesplats. Ekbergs Outlet är inne på sluttampen för säsongen, nu erbjuder man 50% på REA-priset.
Nyheter
2023-08-30
Ragnar Dillner

ISOLERING

ISOLERING Plus 14 och solsken. Kan behövas så det torkar upp i markerna. Vemorna och våra andra vattendrag är välfyllda. Byggjobbarna på byns köpcentra får äntligen en dag i solsken med att sätta tak och väggar samt isolering, tror även att vissa ventilationsarbeten är påbörjade. Inne på ICA råder renovering och nyskapande för en enklare och trevligare kundmiljö, bra där.
Nyheter
2023-08-29
Ragnar Dillner

MÅÅÅL

MÅÅÅL Mulet, sydliga vindar, plus 13 grader. Medvind hade Vemdalens damlag som i går på hemmaplan besegrade Ragunda med 2-0. Målgörare blev Lisa Brandén och Julia Svensson. Nu är vi inne i sista veckan i augusti, då kan vi konstatera att sommaren är över. Sedan kommer september med älgjakten. Björnjakten pågår och flera björnar har fällts i skogarna kring Vemdalen.
Nyheter
2023-08-28
Ragnar Dillner

GOD SIKT

GOD SIKT Tretton grader och ett uppsprickande molntäcke. Men det kan slå om till eftermiddagen och bjuda på någon skur. På byn finns det åsikter om mycket men just nu är gemensamma nämnaren de vägarbete som pågår på byns huvudgata. En gata som faktiskt har tre olika namn beroende på var man befinner sig på den. Det är på fem ställen som gatan är under reparation och ny asfalt ska läggas. Fungerar bra som fartsänkning då det dundrar till kraftigt i bilen om farten överstiger 25 km/t. Finns även många experter längs vägen som vet hur reparationen borde utföras. Mindre än fyra månader kvar till julafton, tiden rullar på.
Nyheter
2023-08-25
Ragnar Dillner

TAKLÄGGNING

TAKLÄGGNING Efter regn blir det blå luckor i en hög molnbas, ska vi hoppas på lite sol också. Plus 15 grader.
Nu är tak och väggar på gång i köpcentret. Fasaden i svart känns igen från andra Coophallar. Onsdagskvällen bjöd på vackert väder och många som besökte byns krogar där folket njöt på uteserveringarna. Snart är det tid för älgjakt och vi kan redan se att grupper av jägare/hemvändare syns på byn. Allt har sin vanliga lunk vad gäller den saken. Kanske kan det vara något nytt modeplagg som vi får se eller någon fiffig utrustning för hunden.
Nyheter
2023-08-24
Ragnar Dillner

BJÖRNJAKT

BJÖRNJAKT 15 grader och uppehåll för tillfälligt. Kan vara en bra start på björnjakten. I Jämtland ska 185 björnar fällas, vad Vemdalens skogar erbjuder återstår att se. Ibland är djuren nära inpå oss som här när den passerar flygplatsen. Björnar har även strövat i vägkanten vid Galbergskurvan på väg mot Hedeviken.
Nyheter
2023-08-21
Ragnar Dillner

FIKASUGEN

FIKASUGEN 15 grader och solsken från en himmel med vackra sommarmoln. Torsdag då är serveringen på Hedlanda öppen, även fredag och lördag 10-16. Även återvinningen i Hedeviken är öppen idag, kanske passar det med ett lunchstopp på Hedlanda. Läser i lokaltidningen att Härjedalens Kommun vill anställa speciella som ska arbeta endast helger i äldreomsorgen, detta för att lösa bemanningen. Ja varför inte. Vi säger grattis till Vema Motor som är nominerad till Årets Serviceföretag i Härjedalen samt Wilgot Tjärnås som nomineras till Årets Serviceperson. Gå in på kommunens hemsida och rösta.
Nyheter
2023-08-17
Ragnar Dillner

STÄLLNINGSKRIG

STÄLLNINGSKRIG Efter regn kommer sol, kan bli 15 grader till eftermiddagen. Stålkonstruktionen på köpcentret börjar bli klar, snart dags för tak och väggar. Ska bli spännande att se hur fasaden ska bli med glasade ytor. Färgen blir nog svart.
Nyheter
2023-08-16
Ragnar Dillner

UTFLYKT

UTFLYKT Halvklart och 14 grader. Om en dryg månad är det dags för Klövsjö Höstmarknad, men byn är ett fint utflyktsmål under hela året och ett besök på Nya hotell Klövsjöfjäll för lunch eller middag kan rekommenderas. Spelar du golf så har du säkert varit i Klövsjö och spelat. Det sägs vara en varierande och spännande bana med en del höjdskillnader. Stenugnsbageriet och NatCake chokladverkstad är också värda ett besök
Nyheter
2023-08-15
Ragnar Dillner

BALAR

BALAR 16 grader, tämligen vacker förmiddag med inte allt för många mörka moln, solen värmer och vinden är sydlig. Borde vara fint torkväder för de som fortfarande har skörd att ta hand om. Turisttrafiken har minskat betydligt de senaste dagarna men det är fortfarande många som åker husbil genom Vemdalen. De gör ofta ett stopp vid kyrkan som tyvärr är låst för besökare, men handla på ICA passar bra. Apropå ICA så har det varit fint bröllop i kyrkan i helgen, sånt går bra. Vi gratulerar brudparet.
Nyheter
2023-08-14
Ragnar Dillner

19 aug kl.21:00 - 20 aug kl.01:00


NATTCLUBB

NATTCLUBB
LÖRDAG 19 AUGUSTI 2023 KL. 22:00.
Nattklubb med live musikVi kommer att få finbesök hos oss ifrån Funäsfjällen,
Micke Dabrowski tar med sig hela bandet, The Lokalish för en hejdundrande kväll.
Vi drar igång klockan 22.00, 150 pix i entré
Vi ses väl hos oss?

VÅTA VÅGAR

VÅTA VÅGAR Plus 13 grader, regnar fortfarande men kanske en ljusning till kvällen. Höga flöden är det också, översvämningar nedströms Veman som under vårfloden. Bygdens brukare av marken för djurens föda är nog lite bekymrade. Det är stor efterfrågan på företag som hanterar nedfallna träd. Torsdag och marknadsdag på Hembygdsgården. Knallar och besökare har tyvärr fått vänja sig med marknad och regn. Endast en solig marknadsdag har sommaren bjudit på under sex veckor.
Nyheter
2023-08-10
Ragnar Dillner

OVÄDER

OVÄDER Regn, rusk och friska vindar, 12 grader. Ja ovädret fortsätter även i vår by. Resultatet av första dygnet är vårflodsflöde i våra vattendrag, nedfallna träd över vägar och gårdar. Trasiga reklamskyltar och flera strömavbrott. Känns som ovädret "Hans" har lite paus just idag men vi ska inte andas ut ännu. Molntaket stryker höjderna på Skalsfjället och vinden från ost är kraftig och byig. Gårdagens återkommande strömavbrott gjorde det svårt för krogarna att hålla öppet. Lill-lördag idag och vi hoppas på att strömmen håller hela dagen.
Nyheter
2023-08-09
Ragnar Dillner

TUNNEL

TUNNEL 19 grader, blåsigt och uppehåll efter ett dygn med häftigt regnade samt lite åska på det. Det blir säkert regnskurar idag och det är tämligen blött i markerna. Mycket vatten i Ljusnan och Vemorna med biflöden. Väg 315 har nedsatt framkomlighet i Vemdalen By vid kyrkogården. Härjeåns kraft borrar för en kabeltunnel under vägen. En expansiv bygd kräver mer energi. Räcker nog inte med dagens åska och bixtar.
Nyheter
2023-08-08
Ragnar Dillner

MOLN

MOLN Plus 12 grader, regn och låga moln samt nordostliga vindar. Det är få dagar som ställningsbyggarna på köpcentret har fått jobba i solsken, idag är det inte bara regn även vindbyar. Vi är nu inne i vecka 32 och snart börjar skolorna, en sommar går fort. En sommar som vi i våras såg fram emot och längtade så mycket till. Allt roligt som vi skulle göra, kan för egen del säga att det blev inte som jag tänkt. Augusti kan fortfarande bli varm och solig, något som kanske häger med ända in i älgjakten. På torsdag är det marknad i Vemdalen By, passa på att göra ett besök, det kan vara den sista för denna sommar. På torsdag kommer även FFK Ungdom till Hedlanda för 3 dagar med fjällflygning. Det är 11:e året som ungdomar och ledar kommer. Det blir 8-10 flygmaskiner och ca 25 personer. De bor på Gästis såklart.
Nyheter
2023-08-07
Ragnar Dillner

LÅNGT

LÅNGT Uppklarande, hög molnbas och nästan vindstilla. Just nu pågår ett cykellopp som passerar genom Vemdalen med start från olika platser. Några passar på att ta en fika eller lunch på Hedlanda när det passerar. En deltagare hade startar i Italien och passerar Oslo. Alla ska vidare till Nordkap. Kan passa på att varna för många cyklister i trafiken. Nu har det bestämts att Vemdalens kyrka håller stängt i väntan på förbättrade utrymningsvägar. Kyrkoherden ser vissa svårigheter i att skapa lättöppnade dörrar då byggnaden är gammal och inga större ingrepp bör göras i konstruktionen. Men det jobbas på problemet i samråd med Räddningstjänsten.
Nyheter
2023-08-04
Ragnar Dillner

SKÅDDA

SKÅDDA Lätt nattligt regn. Nu på förmiddagen plus 16 och en dimma som lättar. Det blir solsken i hjortronlandet. Påminner om att det är marknad vid hembygdsgården fram till 16:00. Serveing finns och det bakas tunnbröd.
Nyheter
2023-08-03
Ragnar Dillner

TRÄNGSEL

TRÄNGSEL Lite kyligare idag efter nattens regn. Trafiken med husbilar har verkligen ökat och efterfrågan av ställplatser också. I Vemdalen By finns två platser med el men saknar toa/dusch. På Hedlanda flygplats har Flygföreningen sedan några år fyra platser med el, där finns även toa och dusch. Vissa dygn står det 4-8 bilar som samsas om eluttagen. Ibland stannar bilarna flera dygn. Flygföreningen har serveringen öppen för fika och lunch tor-lör. Husbilsfolket gillar våfflor kan rapporteras.
Nyheter
2023-07-31
Ragnar Dillner

STOLPAR PÅ

STOLPAR PÅ 17 grader och lite omväxlande med sol och skurar. Köpcentret stolpar på kan man säga. Tror det har regnat varje arbetsdag när det monterat stolparna. Fredag och helg med en massa aktiviteter i området. Kan nämna EPA-Utställning på Hedlanda 29/7 12-15. Serveringen öppen från 11.00. Lördagen är även Fly In med en hel del flygplan som anländer.
Nyheter
2023-07-28
Ragnar Dillner

KNALLAR

KNALLAR Lite varmare idag, 17 grader när marknaden öppnar i solsken. Fjärde marknadstorsdagen och äntligen lite solsken på stånden. Men knallarna klagar inte, det tycker det varit en bra sommar efter halva säsongen. I morgon väntar marknad i Hede och nya kunder. Marknad i byarna gynnar all annan försäljning också, turisterna passar på att fika, luncha och besöka byns ordinarie butiker. Vemdaliahuset som nyöppnat ligger lite avsides men väl värt ett besök.
Nyheter
2023-07-27
Ragnar Dillner

RESVIRKE

RESVIRKE Lätt duggregn och 15 grader. 
Nu börjar stommen resas på vårt kommande köpcentrum, många stålpinnar blir det för att hålla upp Coop Nords stora hall.
Väg 315 genom Vemdalen By har varit under vägarbete, resultatet är fem ställen där det är grus som nu börjar få sina potthål. Ett bra sätt att sänka hastigheten kan man säga. Onsdag är det marknad i Funäsdalen men i morgon är det i Vemdalen igen, låt oss hoppas att det blir solsken och uppehåll. Under marknadsdagarna är det mycket folk och bilar i byn, många besökare nöjer sig med det som byn har att erbjuda och besöker inte marknaden på Hembygdsgården, vissa vet inte ens om den trots god annonsering.
Nyheter
2023-07-26
Ragnar Dillner

OMLASTNING

OMLASTNING Halvklart och 15 grader, nordostlig vind några knop. Dagsprist på bensin är 19:94. Den 2 december 2021 var priset 19:99. Vemdalens centrum blir ofta en omlastningscentral, godsbilar som byter varor med varandra. Det begränsar parkeringar och framkomlighet. Kan kallas en belastning, Men inom en snar framtid blir det 80 nya parkeringar vid nya Coop Nord som etablerar sig mitt i Vemdalen By. Tisdag då öppnar restaurang Husky för veckan. Från 14:00 tisdag-Lördag.
Nyheter
2023-07-25
Ragnar Dillner

GLASSVÄDER

GLASSVÄDER Strålande sol och 15 grader på förmiddagen. Snart fylls torget vid Centrumhuset med glasskunder och uteserveringen vid Härjedalslpizzan får sina matgäster. Hede har sin Byfestvecka med en mängd evenemang. Idag är det motionssimning, byaloppis på 20 ställen, föreläsning på Wemer bl.a. Mer info finns på infosidan.
Nyheter
2023-07-24
Ragnar Dillner

MARKNADSVÄDER

MARKNADSVÄDER Plus 11 grader i tidig förmiddag och ett lätt regn. Tendens till uppklarande är utlovat. Torsdag och marknad på Hembygdsgården, trist med regn men knallarna är vana. På Hedlanda pågår modellflyg i dagarna tre, finns modeller som har prislappen närmare 200 tusen kronor. Serveringen är öppen och idag serveras bl.a. Raggmunk med fläsk och våfflor såklart.
Nyheter
2023-07-20
Ragnar Dillner

NATTPLATS

NATTPLATS Efter lite nattligt regn skiner det upp. 14 grader och vindstilla på förmiddagen. Kampen om en plats att stå på med sin husbil kan vara svår vissa kvällar. Hedlanda flygförening har fyra platser med el. Många besökare klarar sig med den el de har i form av batteri och solceller. Föreningen närmar sig en rekordsommar för uthyrning. De som står där de närmaste dagarna bjuds även uppvisning av modellflygplan. Det finns även hjortronmyrar på gångavstånd fån flygplatsen. Torsdag-lördag har föreningen serveringen öppen där det bl.a. serveras våfflor med hjortonsylt och grädde.
Nyheter
2023-07-19
Ragnar Dillner

TJÄRA

TJÄRA Efter lite regn är det nu mulet och uppehåll. 15 grader får duga. Många är ute på spaning om dagarna, de letar hjortron men det verkar bara vara kart än så länge. Klockstapeln vid kyrkan har fått ny tjära, doftar gott med nytjärat virke. Vägarbete pågår i Vemdalen By, det är genomfarten som piffas till.
Nyheter
2023-07-18
Ragnar Dillner

DJURLIV

DJURLIV 16 grader och halvklart, kan nog komma någon regnskur under dagen. Sydvästlig vind ca 4 knop. Tycker mig ha sett många ekorrar i sommar, den här filurer verkar halvtam där den sitt sågbocken och spanar efter föda. Husägaren på Vemdalsskalet brukat ha en fröställning för fåglarna i närheten. Jobbarna på bygget av köpcentrum i Vemdalen By verkar ha gått på semester. Den här veckan är det Klövsjöveckan som är fylld av aktiviteter, mycket händer kring ämnet golf. Torsdag är det marknad på hembygdsgården i Vemdalen By. På torsdag börjar 3 dagar med modellflyg på Hedlanda.
Nyheter
2023-07-17
Ragnar Dillner

HÖGTRYCK

HÖGTRYCK 14 grader och en regnig förmiddag. Uppklarande mot eftermiddagen. Skönt för alla marknadsknallar på Hembygdsgården om det blir uppehåll. Torsdagar är marknadsdagar i Vemdalen By sedan 1970-talet. På Bageriet är det högtryck och ur den vedeldade pizzaugnen kommer många läckra pizzor. Under några sommarveckor jobbar Martin bakom disken. Stället är inte bara en pizzeria, här serveras många andra goda rätter, kan nämna gravad lax med dillstuvad potatis och en perfekt citronskiva till det. Från bakugnen kommer många varianter av surdegsbröd.
Nyheter
2023-07-13
Ragnar Dillner

LÅGTRYCK

LÅGTRYCK 954,3 hpa dominerar dagen. Molnen hänger i trädgränsen och avger lite duggregn. Så inleder vi denna förmiddag. Hästarna i Lisas hage har intagit viloläge i väntan på sol och värme. Gott om föda har de efter det regn som kom förra veckan. Vägarbeten pågår på väg 315 genom Vemdalen By och det är upphov till en del köbildning.  Förmiddagsturen från Helsingfors till Trondheim passerar över Vemdalen 09:40. SAS skall återuppta sina flygningar till Scandinavian Mountains Airport kommande säsong.
Nyheter
2023-07-12
Ragnar Dillner

SURF

SURF Halvklart och 20 grader, det får duga. Fint torkväder för de som hänger tvätt på gammalt sätt. Inte så vanligt som förr men det sägs att det spar energi och bidrar till besparing av naturliga tillgångar. Lättare tvätt på enklare sätt, använd SURF. En reklamslinga från 1960-talet. En tvättlina kan avslöja en del om personen vars tvätt är på tork. Kan nog snabbt se att det är en kvinna i alla fall. På 1980-talet hade vi en modebutik i Vemdalen som hade namnet "Klädsträcket"
Nyheter
2023-07-10
Ragnar Dillner

SHOPPING

SHOPPING
12 grader och ett ihållande regn på förmiddagen. Lite sol får vi hoppas på till eftermiddagen. Millas Design är en nyöppnad butik i centrumhuset i Vemdalen By. Butiken har haft många ägare under åren men hela tiden även varit spelbutik för ATG och Svenska spel. Läget är  ett av de bästa i byn och bättre blir det när Coop blir granne. Coop söker ca 20 personer till sin nya butik som öppnar under vintern. De har redan börjat anställa medarbetare. Det är shoppingväder idag och Vemdalen har många butiker värda ett besök. Ekbergs, Vemdalia, Vemdalen Bovre och Millas Design. Torsdag då är det Marknad i byn, på Hembygdsgården. När hungern sätter in finns Härjedalspizzan, Husky, Poppens, Macken, Bageriet.  7 km från byn finns Hedlanda flygservering med fika, våfflor och lunch. öppet tor-lör.
Nyheter
2023-07-06
Ragnar Dillner

PROCENTEN

PROCENTEN Fin morgon efter lite regn i natten. 12 grader och halvklart med hög molnbas. Nu är nästan hela grunden på stora bygget armerad och betongbilarna har börjat rulla in. Det är många hantverkare som kommer att få sin försörjning på detta bygge. När allt är klart blir det 20-30 personal i de olika butikerna. Utanför blir det parkeringar och kanske en fin Torghandel till nästa sommar. Onsdag och Lill-Lördag och fint väder, kanske kan rekommendera en runda bland byns tre restauranger. I morgon är det sommarpremiär för Marknad i byn, sex torsdagar framöver.
Nyheter
2023-07-05
Ragnar Dillner

VINTERVÄRME

VINTERVÄRME
14 grader under förmiddagen och uppehåll, kan bli någon regnskur under dagen. Bygger av köpcentrum rullar på kan man säga och den stora grundbalkarna till Coop och andra butiker växer och det gjuts golv vartefter. Inte bara höskörden som snart skall lagras. Det är även tid att stapla i veden i vedboden, den som ska hålla stugorna varma under vinterhalvåret. Till vårt hus behövs ca åtta kbm under ett år. Finns många vedleverantörer i Vemdalen By, stora och små.
Nyheter
2023-07-04
Ragnar Dillner

SKÖRDETID

SKÖRDETID Tio grader på morgonen och uppklarande till solsken. Nu när åkermarkerna fått sitt efterlängtade regn är det snart dags för "Slåtten". Lite mera värme under någon vecka så är det tid att skörda. Höhässjans tid är förbi, nu är det lufttorkning på plats som gäller. Sedan ska det balas i plast, svart, vitt, blått eller rosa. Det är ganska länge sedan höskörden lagrades i ladorna.
Nyheter
2023-07-03
Ragnar Dillner