MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

VÅFFELRESAN

VÅFFELRESAN Minus 5 och strålande solsken. En försmak av 5:e årstiden kan man säga. Vad passar bättre än en tur på skidor, till fots eller med vesslan till Jaktstugan. Avgångar minst varje heltimme från vesselplanen på Vemdalsskalet. Idag trafikeras linjen med 4 vesslor, det är vad man kallar resurser. Snöpendeln som kör mellan anläggningarna har varit överfyllda under veckan. Snötåget från Malmö har transporterat flera hundra danska sportlovsfirare till vår Destination. Oturligt för Snöpendeln så drabbades den av 2 busshaverier under veckan men hjälpsamheten är god i bussbranschen så det gick fort att hitta ersättningsbussar
Nyheter
2020-02-14
Ragnar Dillner

FORAN

FORAN 15 grader, så ska det vara när forbönderna startar sin andra etapp mor Röros. Efter middag och vila på Lövåsgården bar det iväg vid 7-tiden i morse mot Hedeviken för ett frukoststopp. För er som missade gårdagen när det körde in i Vemdalen By blir det lunchsstopp i Hede under torsdagen. Den moderna Forbonderesan startade 1981 av Jöns Fahlén boende i Klövsjö. Jöns ville återuppta en tradition från tidigt 1800-tal. 1981 blev det en resa men det skulle dröja till 1983 innan det kom igång på riktigt. Då med hjälp av Olle Grubb från Hede och Einar Montén och Arne Brandén från Vemdalen. I år var det 12 slädar som startade i Klövsjö, det fylls på under resan och vid målet i Röros den 8:e februari är det ett 100-tal som kör in vid Bergmansplatsen. Vill man se detta så går det Buss från Vemdalen över dagen - Mohlins Bussar
Nyheter
2020-02-13
Ragnar Dillner

THE CARBAGE

THE CARBAGE Minus 12 grader för andra morgonen, vi får hoppas på solenergi frampå dagen. Nu kom de igen, The Carbage run som är Europas största gaturally evenemang. 400 bilar passerade genom Härjedalen igår. Ett hundratal av dem passerade genom Vemdalen med tjutande sirener och blinkande lampor. Några av förarna valde att byta till dubbade däck på bilarna innan de fortsatte över Vemdalsskalet. På alla orter de passera kan man säga att näringsställen och verkstäder har lite merförsäljning. Målet för dagen var Östersund. Sommaren 2019 var de 1050 bilar som hade hajk på Hedlanda flygplats under 2 dygn. Arrangören har satt Vemdalen på sin karta. Det återkommer - var så säkra. Dagens höjdare blir när Forböndern kör in i byn. Ca kl. 16:00 kommer de förbi kyrkan under traditionell klockrigning. Därefter kör de mot Hembygdsgården för ett stopp. Senare ikväll vid 19-tiden kan man äta middag med Forbönderna på Lövåsgården eller bara mingla med lite kaffe.
Nyheter
2020-02-12
Ragnar Dillner

RATTMUFF

RATTMUFF Minus 12 grader och solsken, nu svänger det i temperaturen. Garanterat halt väglag på köpet eftersom det var slask på vägarna under gårdagen. Ett 20-tal lyktstolpar längs byns gator har vägrat lysa under några månader. Idag är det servicefolk med kranbil på plats för att fixa. Det är inte alltid så enkelt i byn att bygga sitt egna hem, inte ens på egen mark, eller i alla fall föräldrarnas mark. Det ska typ alltid överklagas, inte alltid av närmaste grannen. Ibland handlar det om att det byggs på jordbruksmark. Det växande tomtområdet på Vemdalsberget är i alla fall inte på jordbruksmark, möjligen på skogsbruksmark. Mitt i Vemdalen by planeras för upp till 60 lägenheter, det på mark som en gång var sjöbotten enligt legenden Per Söder.
Nyheter
2020-02-11
Ragnar Dillner

SLASK

SLASK Plus 2 grader, uppklarnade och lite sol. Efter ett dygn med hårda vindar och storm i byarna har det nu mojnat. Lyckligtvis inget strömavbrott i byn. Med anledning av plusgraderna är det läge för snösvängen att rensa vägar och gångbanor från ojämnheter som snösträngar. Slaskit är det som här på bilden från Håvägen. Nu är vi inne i Forbondeveckan. Resan börjar i Klövsjö på onsdag morgon och Fororna rundar Vemdalens Kyrka vid 16-tiden samma dag. Det blir traditionellt stopp på Hembygdsgården. Dar kan åskådare bekanta sig med Forbönder och hästar.
Nyheter
2020-02-10
Ragnar Dillner

PLOGKANTER

PLOGKANTER Två grader kallt och uppehåll. Dagens snackis är att Örndalen byter namn till Björnrike Syd. Projektet fortsätter om än i mindre skala. Nu satsas man på endast 2000 bäddar och ett liftsystem som ska ansluta till toppen på Grizzy Express. Det är vinter och man kanske saknar barndomens höga plogkanter men det är nog ett minne blott. Kan nog säga att snöröjarnas maskinpark är något bättre nu för tiden som föser snön mera sidledes än på höjd. Fredag i Vemdalens by, inte så mycket som händer. Det stora draget är på Skalet med nattklubb dygnet runt. Eller som någon uttryckte sig "en Finlandsfärja på Vemdalsskalet". Fem orkestrar avlöser varandra, Disco och pianobar, kan det vara något som saknas. Man tycker att det borde ge lite avkastning i Vemdalen by också men yttre cirkeln för festligheterna är vid Skalspasset och Vargkrogen. Fina längdspår i hela Destinationen, liksom pisterna. Det pistas även i skoterlederna av Vemdalens Snöskoterklubb. Trist att det alltid ska vara marodörer som förstör lederna. Trevlig helg på er alla.
Nyheter
2020-02-07
Ragnar Dillner

GULLIGT

GULLIGT Minus 2 grader. Under natten har det fallit 2 dm pudersnö, många som är glada idag för lite lössnöåkning. På byn mullrar snösvängen, det mesta är plogat redan till frukost. Idag firar vi Samernas Nationaldag. Det finns en person som vi i redaktionen tänker lite extra på, N.A.L som inte är med oss längre.
Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sameland. Igår öppnade Jokkmokks marknad för 414:e gången. Här i byn kan vi besöka Lisa Kråik med butiken Samisk Inredning & Design
Nyheter Kultur
2020-02-06
Ragnar Dillner

LILL-LÖRDAG

LILL-LÖRDAG

Minus 10 och strålande solsken. Sista dygnen har det kommit ca 15 cm nysnö på fjället, trevligt för våra gäster. Vanskligt för skoteråkarna om de inte håller sig på lederna. Sjöar och bäckar är fortfarande vanskliga. Onsdag då är det bio på GT-gården. Kvällsöppet på byns tre krogar om någon önska fira något.
Snösvängen har kört några varv runt byn för att hålla rent. Flera nya vägar och bostadsområden har kommit till under de senaste två åren. Nu har kommunen sagt upp avtal om väghållning till vägar utanför detaljplanerat område. Fastighetsägarna uppmanas att bilda vägföreningar eller en helt vanlig förening för att fortsätta driften.

Nyheter
2020-02-05
Ragnar Dillner

VERKSTADSDÖDEN

VERKSTADSDÖDEN 12 grader kallt, lätt snöfall. Snösvängen är ute och håller rent på gator och torg. För 40 år sedan var det mycket vanligt en vinterdag som denna med bogsering och starthjälp. Ofta slutade det med ett besök på någon av Destinationens alla verkstäder. Längs genomfarten i Vemdalen fanns både Esso och BP med verkstad. I Vemhån hade vi Håkanssons Bilverkstad. I Vemdalen var Erikssons Verkstad i bruk ända tills för något år sedan. Den var känd för att alltid hålla öppet. Under en tid fanns det även bilbärgning där. Nu för tiden hämtas ofta krånglande bilar med bägare och transporteras till märkesverkstäderna i Östersund, Sveg eller Mora. Enklare problem kan vi få hjälp av på Vemdalens Åkeri som har verkstad företrädesvis för sina egna fordon.
Nyheter Kultur
2020-02-04
Ragnar Dillner

50 år

50 år Minus 12 grader och strålande solsken. En fin inledning på skoterveckan för många av Byns besökare vecka 6. Vemdalen har haft kör i över 50 år som sjungit i kyrkan, ofta vid de stora högtiderna. Kören har även sjungit in våren vid Hembygdsgårdens Valborgsaftnar. Men nu är det andra bullar på gång. Enligt ryktet så har överheten inom kyrkan sagt upp avtalet med körmedlemmarna i Hede och Vemdalen. Vill de fortsatt sjunga i kyrkokör bör de, var och en ansöka för att få delta. Hur kan det vara möjligt tänker nog många och redaktionen är beredd att hålla med. Antagligen utmynnar det i att kyrkan inte kommer att kunna hålla med egen kör. De körentusiaster vi har i byn bildar egen kör för att fortsatt utöva sin hobby. Lugnt och fint njuter Saras häst i solskenet.
Nyheter
2020-02-03
Ragnar Dillner

15:28

15:28 Två grader kallet och lite snö hängande i luften, så pass att det blir lite puder på backen. Snösvängen är på G med att ploga gång- och cykelvägen genom byn. Ovanligt livlig trafik genom byn på morgonen och många har svårt att hålla hastighetsbegränsningen. Fredag då är det Vemdalsskalet som gäller, i alla fall om man är nöjeslusten. Underhållning på Hovde Hotell, Passet och Högfjällshotellet. På Björnrike är det musik på Bräjks Matbar. Dagspriset på bränsle är 15:28 än så länge.
Nyheter
2020-01-31
Ragnar Dillner

FLURUT

FLURUT Minus 1 grad, flursnö och blåsigt. Det kan nog göra att skid- och skoterleder driver igen av snön. På byn har snösvängen full dag. Ingen höjdardag för byggjobbarna i alla de projekt som pågår runt om i Destinationen. På Sporthusets skiduthyrning är personalen laddad för snövädret. På nygamla prästgården är det full aktivitet. Gården har renoverats under ett års tid och nu börjar verksamheten så sakteliga komma igång, till ljuv sång och musik får man hoppas. Riktigt vilken verksamhet som huset ska innehålla är byn ännu inte informerad om. Under i stort sett hela byggtiden har det stått en gigantisk släpvagn vid renoveringsobjektet. Den är nu borta, därför kan man dra slutsatsen att renoveringen är klar. Onsdag då är det bio i byn på GT-gården.
Nyheter
2020-01-29
Ragnar Dillner

SNÖ?

SNÖ? Nollgradigt och tendens till lite snö i luften. Regnet i går kväll har frusit på vägbanorna, halt kan man säga. Trots blidväder i några dagar verkar spår och pisten hålla god standard, naturligtvis tack vara skickliga förare i maskinerna. Temperaturer runt nollan får vi räkna med hela veckan och även någon snöby. Tisdag-Lördag är barnens skoterbana öppen vid skoteruthyrningen mitt i Vemdalen By. Bensinpriset idag 15:28
Nyheter
2020-01-28
Ragnar Dillner

REGN

REGN Två grader varmt, låg molnbas och duggregn. Inga bra förutsättningar för en FIS-tävling på Björnrike i kväll. Kanske är det bra för väghållningen för att rensa bort lite ojämnheter. Vecka 5 är rena rama underhållningsveckan på Vemdalsskalet. Vad sägs om De Sotos, Perikles, 2 Blyga Läppar och Rydell & Quick. Kanske inte gör så mycket om det skulle regna någon fler dag. Polisen tog en person i området för rattfylla i helgen. Knepigt att det inte går att få in i huvudet på en del att det inte är ok att köra onykter. En fråga: Är Fett Bra detsamma som Gudomligt?

Nyheter
2020-01-27
Ragnar Dillner

HÖGHUS

HÖGHUS Sju grader kallt och strålande sol på förmiddagen. Fin dag i pister och spår för våra nyanlända gäster. Ja vad ska man säga, nu har det satts upp ännu ett åretruntboende i byn. Inte så vanligt med två våningar, oftast en eller 1 1/2 plan. Men huset smälter på ett bra sätt in i omgivningen "Nola Åa". Det går fort att bygga, modulerna var på plats efter bara 8 timmar. Nu återstår lite inredning och takläggning. Det här var nog hus nummer 14 för fast boende i byn de senaste åren. Få byar i länet som presenterar den tillväxten. Fredag vecka 4, då är det full rulle på de 11 restaurangerna kring Vemdalsskalet.
Nyheter
2020-01-24
Ragnar Dillner

EXPERIENCE

EXPERIENCE Nollgradigt, västliga vindar och lite puder på backen. Vemdalens Experience är ett företag under utveckling. Pontus Widell är VD för bolaget som varit verksam i Destinationen i över 10 år. Första tiden med bas på Björnrike, sedan några år är basen mitt i Vemdalen By. Grunden i verksamheten är skoteruthyrning, guidade turer och service. Företags skoterverkstad gör service och reparationer av de flesta skotermärken. För att förlänga säsongen och bredda utbudet och trygga verksamheten för de 4 anställda byggs nu en butik. Butiken kommer att hålla ett sortiment av Husqvarnas trädgårdsmaskiner med tillbehör och såklart service till dessa maskiner. De stora produkterna är Robotgräsklippare, Motorsågar och övriga trädgårdsmaskiner. Det kommer att skapa en helårsöppen anläggning. I kundmottagningen finns Pernilla och Emil.
Nyheter
2020-01-22
Ragnar Dillner

GRUSAT

GRUSAT Runt nollan och strålande sol, vinden är lätt nordlig. Idag får snösvängen ägna sig åt sandning av gator och torg, i alla fall de gator som kommunen och Vägverket ansvarar för. Trafiken genom byn är snäppet starkare än riktig lågsäsong, turister och yrkestrafik. Snöpendeln mellan anläggningarna är inte direkt fullsatt på sina turer, men bra att den finns. Mest rusning till bussen är det när gästerna kommer med tåget till Röjan. Just nu pågår Student Ski Week. En sak till, idag är det "KRAMDAGEN".
Nyheter
2020-01-21
Ragnar Dillner

VÅRVÄRME

VÅRVÄRME Plusgrader och halvklart men blåsigt.Varmt och blåsigt även igår och då var flera liftar stängda så kan det nog bli även idag. Prognosen för Hede är 8 plusgrader och mycket hård vind. Ibland kan det vara solsken lite högre upp i området. Bilden är tagen från Björnrike där vi ser hur locket ligger över dalgången och byarna Vemdalen och Vemhån.
Nyheter
2020-01-20
Ragnar Dillner

V-ÅTTA

V-ÅTTA
5 grader varmt och låga moln över Byn. 4 testbilar parkerade utanför Åtgårdens café i dag. Tre av dem fick trängas med Folkvagn. Räkmackor till killarna. Resan gick vidare till Fulufjällelt mellan Sverige och Norge.
Nyheter Sport
2020-01-18
Ragnar Dillner

STENUGN

STENUGN
Tre grader varm, mulet och sydliga vindar i Vemdalen By. Klövsjö Stenugnsbageri firade 10 år i December. Bageriet som även är ett café drivs av två tjejer med olika kunskaper som tillsammans skapar ett gediget utbud som erbjuds i caféet. Nathalie med sin förkärlek till choklad och tårtor tar hand om konditordelen. Erika som gillar matbröd och bullar skapar det goda stenugnsbakade brödet i en mängd variationer. Allt bakas på ekologiskt och närproducerat mjöl.
Bensinpriset 15:5, bara att tanka och åka till Klövsjö för en fika. Skulle det vara stängt - Prova BAKdörren

Nyheter
2020-01-17
Ragnar Dillner

POLLETTERA

POLLETTERA
Runt nollan och halvklart. Ta tåget till fjälls är ett res-sätt som ökar. Förr i tiden på 50-talet var det som självklart att ta tåget när folk skulle ut och resa, speciellt till fjällen. De stora resmålen var Abisko och Storlien. Destination Vemdalen köpte eget tågsätt för några år sedan. Trafiken går från Malmö via Stockholm till Östersund och sedan till Röjan. Denna säsong har även orter som Bruksvallarna och Ljungdalen hakat på med transferbussar vi Röjans station. Inlandsbarnan AB har även fått till att det går resa till Borgafjäll och Hemavan med tåg och anslutningsbussar sista biten. Om det går att Pollettera sin resväska är okänt.
Nyheter
2020-01-15
Ragnar Dillner

MULLIGAN

MULLIGAN Minus någon grad och lite puder på marken. Minst 5 månader kvar innan golfsäsongen kan börja på banan i Klövsjö. Golfrestaurangen lägen i Utanbergsvallarna är bra för båge golfare och besökare från vägen. Den stora händelsen i Klövsjö till sommaren blir när nya hotellet i fem våningar ska invigas. Hotellet kommer att vara öppet 10 månader om året.
Nyheter
2020-01-14
Ragnar Dillner

GRYNINGSLJUS

GRYNINGSLJUS Minus 13 och det blir halvklart när det ljusnar. Helgens gigantiska ungdomstävling SkiStar Vintergames drog rekordmycket folk. Runt arena var det som en stor marknadsplats med ett 15-tal utställare/försäljare. Men utan de ideella insatserna av byns tappra frivilliga går det inte att skapa så stora evenemang, bara att säga stort tack. Jultiden är en av kyrkans stora helger där det duggar tätt med händelser i vår  kyrka, nästa storhetstid kommer om 14 veckor. Vemdalens nuvarande kyrka stod färdig 1763 och uppfördes av byggmästaren Olof Månberg från Jämtland. Kyrkans interiör ger ett intryck av ljus och rymd, till detta bidrar det höga innertaket och de åtta stora fönstren. Stora fönster var vanligt för kyrkor i norra Sverige vid den tiden, det gäller att få in ljuset. Nu är vi inne i vecka 3 som får ses som en halvlugn vecka. Nästa vecka ökas tempot när många företagsgrupperingar väjer vecka 4. Försäljningen på restaurangerna brukar jämföras med en nyårshelg.
Nyheter
2020-01-13
Ragnar Dillner

FRUSNA VÄGAR

FRUSNA VÄGAR Minus 18 grader på morgonen och strålande sol, kanske stannar termometern på minus 10 idag. Vägarna är sandade på utsatta ställen men det är halkigt och lite spårigt. Det känns som de flesta skiter i vilket väglag som råder och även i gällande hastighet. Ligger man på en 80-väg kan man bli omkörd av både lastbilar och bilar med släp. Även på sträckor det det är viltvarning (Renar), vanligt i våra trakter. Nu är det strax helg igen och den stora slalomtävlingen SkiStar Wintergams kan börja. Drygt 600 deltagare tävlar i tre dagar i Björnrike och Klövsjö. Många boendeanläggningar har fullbokat, restaurangerna får också en släng av sleven trots att de flesta handlar i butikerna och lagar sin mat själva. Bränslepriset 15:75. Kör försiktigt.
Nyheter
2020-01-10
Ragnar Dillner

TYSTNAD RÅDER

TYSTNAD RÅDER Minus 2 grader, klart och vindstilla. Lugnet har till viss del lagt sig över bygden efter de senaste tre veckornas anstormning av gäster i området. Rekord säger många, normalt tycker andra men livligt är det. Bränsleleveranser 5 dagar i vecka till bensinmacken kan vara ett tecken på flödet av gäster. Lugnt och stilla är det alltid på Vemdalens kyrkogård. Det är en fin och välskött plats under alla årstider. En kyrkogård är vacker när som helst och ger oss en stilla tanke om vår historia och om framtiden.
Nyheter
2020-01-09
Ragnar Dillner

SLASK

SLASK Några plusgrader och regnblandad snö bjuder Vemdalen By på idag. Med det kommer slaskiga vägar med halka i botten. I pisterna som ligger några hundra meter ovan Vemdalen By är det mera blötsnö som faller, ingen fara med skidåkningen kan man säga men lite klister under skidan i längdspåret kan rekommenderas. Idag har det varit uppstartsträff angående kommande sommars aktiviteter något som Destinationsbolaget bjuder in till så här års. Där ventileras vad som varit och vad som är på gång sommaren 2020. De flesta aktiviteter är återkommande men lite nytt kom också upp. Mera av cykel, löpning och vandring såklart. Gästerna verkar intresserade av det. En av nyheterna blir byvandring med en app i mobilen som guide. Ett förråd i Stadtorpet utanför Vemhån i Härjedalen började brinna på tisdagskvällen och byggnaden gick inte att rädda.
Förrådet gick inte att rädda utan brann ner till grunden, men räddningstjänsten lyckades förhindra spridning till ett närliggande bostadshus.
Nyheter
2020-01-08
Ragnar Dillner

HÄRLAGAT

HÄRLAGAT 3 grader kallt och uppklarande, det blir en fin dag på Byn och i pisten. Bräjks Matbar ligger mitt i pisten och är nu inne på tredje säsongen. Restaurangen ligger högst upp på Terrassvägen i Björnrike. Lokalen rymmer drygt 100 sittande men när solen ligger på i södersluttningen erbjuder altanen ca 200 platser. Köket präglas av en omhändertagande matlagning där man tar han om alla styckningsdetaljer för att skapa en varierande meny. Råvarorna kommer från så nära håll som möjligt, gäller även grönsakerna på tallriken. Joel och Pernilla hade jobbat var för sig på många andra krogar i Destinationen innan de 2017 beslutade att skapa något gemensamt. Bräjks Matbar är väl värt ett besök. Långgräddat sidfläsk från Änge Slakteri i form av hamburgare kan rekommenderas.
Nyheter
2020-01-07
Ragnar Dillner

RALLY

RALLY Minus 10 och halvklart. Samling på Macken på morgonen för ett Rally som drar genom Sverige. Några av förarna hade fika- och toapaus. I helgen har det varit stort pådrag på Låvåsgårdens skidstadium där en deltävling i Tour de Fyrfasen kördes. Hede, Åsarna och Ytterhogdal är också tävlingsorter under helgen. Drygt 400 åkare fanns på startlistan. En tävling som även Kalla har kört en gång i tiden. Med föräldrar och supportrar bli det nästan tusen personer som besökte byn under lördagen. Vemdalsbion kunde räkna in 180 besökare och köerna till Tonys och Macken var väl synliga.
Nyheter
2020-01-06
Ragnar Dillner

SNOWSTORM

SNOWSTORM Plus en grad. Strålande solig morgon som på 5 minuter övergick i snöstorm. Det kan såklart vända lika snabbt. Fredag och många har börjat packa ur sina stugor för den här långa julvistelsen. I morgon är det stor skidtävling i Vemdalen By. Tour de Fyrfasen, en tävling på längdskidor för alla åldrar, det är samarrangeras av Vemdalens IF, Hede SK, Åsarna IK och Ytterhogdals IK. 100-tals skidåkare kommer till skidanläggningen vid Lövåsgården. Det körs extra Bio på GT-gården. Restaurangerna och Pizzeriorna i byn för ännu en toppdag, liksom Macken såklart. Lördag och Alpint på TV. Då ska vi på Vemdalens IFs Elsa Fermbäck
Nyheter
2020-01-03
Ragnar Dillner

DUODJI

DUODJI Minus 5, och nästan vindstilla i byn. Vi kan konstatera att Destinationen har varit översvämmad av gäster under helgerna. Snötåget och Dagtåget har liksom gått på räls. Det har varit blomstrande tider på handeln och restaurangerna. Butikerna hinner knappt fylla hyllorna innan varorna är på väg ut genom kassorna. Även Byns två nya butiker har fått känna av en rejäl släng av sleven. Samisk Slöjd & Hantverk ligger inte vid genomfarten men ändå mitt i byn, mycket värt ett besök hos Lisa Kråik. Idag är extra insatt bio 19.00 - Jag kommer hem igen till Jul. Slutligen kan sägas att en del mystiska avkörningar skett i byn under nyårsnatten.
Nyheter
2020-01-02
Ragnar Dillner

TACK

TACK Runt nollan och solsken. Ganska perfekt för att lagra de vita dryckerna utomhus. Vill passa på att tacka alla läsare eller följare som man säger nu för tiden - Redaktionen önskar er ett GOTT NYTT ÅR. Nu har det gått ett år med Nya vemdaleninfo, sajten har varit med på webben sedan 1996, alltså i 24 år. När vemdaleninfo började var det i stort sett bara Kvällstidningarna och Fliströjan Birgersson som använde sig av Internet och trodde på dess framtid. Det fanns tom politiker i Riksdagen som trodde det var en fluga som snart var överspelad. Ha det bra. min vänner.
Nyheter
2019-12-31
Ragnar Dillner

GOTT NYTT ÅR!

GOTT NYTT ÅR! GOTT NYTT ÅR!
Önskar vi från ett väldigt trist, blåsigt och grått Stockholm. Inte ens fyrverkerierna får vi ha kvar på nyårsafton. Det blir musik istället och cykelbanor. Tråkigt för oss som älskar fyrverkerier. Var i affären och förstår nu att alla är uppe på Skalet. Kul för näringen där, att det är drag på Skalet. Firar mamma 95 och sedan börjar jobbet direkt efter nyår. Några utlandsresor och sedan Skalet igen. Vi hade tur som fick de bästa dagarna runt julen, Sol, mycket snö (tuff skottning) och lagom med folk på ICA.
Nyheter
2019-12-31
Tommy Jarnbrink

SAND

SAND Plus 2 grader och regnskurar dock inte så blåsigt som utlovades. Gårdagens stora snackis var den extrema halkan. Hårdvalutan för gårdagen var SAND. Nu är samtliga vägar, torg och trottoarer sandade. Under sanden ligger halkan kvar och med regnet så kan det frysa på igen. Sandningen fortsätter även idag. Året närmar sig slutet och många har problem när det gäller fyrverkeriet. För raketer med styrpinne måste man ha utbildning och tillstånd, inget som man kan få på två dagar. Enklast vore väl att lägga ner skjutandet med tanke på säkerhet, djur och oljud. Restaurangerna börjar bli fullbokade till nyårsafton men ännu finns restplatser. Det ska inte bli någon kyla att tala om, känns bra det.
Nyheter
2019-12-30
Ragnar Dillner

MORGONRUSCH

MORGONRUSCH
Minus 5 grader och mulet. Morgontrafiken genom byn är intensiv. Det är skidåkare som ska till pisterna i Björnrike och Vemdalsskalet. Varutransporter till företagen i byn. Hantverkare som inköpt varor på AB Karl Hedin. Det är besökare till Macken som behöver stödhandla på minilivsbutiken eller bara ta en fika. I all trafik är det även skotertrafik som behöver tanka. Häromdagen var det en snöskoter som drabbades av tokrusning och med fullfart korsade Åsgatan och med ett brak styrde rakt in i en lyktstolpe. Föraren flög av, lampkupan på stolpen likaså. Ingen skada på personen men på skoter och stolpe.
Nyheter
2019-12-27
Ragnar Dillner

TRALLANDE JÄNTOR

TRALLANDE JÄNTOR Minus 5 grader, mulet och snötyngda träd - Ja det är vackert. Nyordning på Varggransstugan 905 m.ö.h  när Agneta och Renée tar över efter Susanne. Nu är stugan renoverad och köket fått ett lyft som saknats sedan Arne Brandéns tid i stugan. Arne var den som lade grunden till det populära utflykstmålet för 60 år sedan. Ett välbesökt ställe både sommar och vinter. Det finns gamla vykort som vittnar om busslaster med besökare som var sugna på våfflor. Agneta och Renée som flankerar Susanne har öppet från 10.00. De serverar full meny med klassiker som Fransk löksoppa, Kolbulle, Pasta. Chiligryta och hamburgare samt våfflor. Gott om varierande läskande och värmande drycker finns också. Lättast tar man sig upp till stugan med skoter, bara att följa leden. Skidspår från Björnrike och Vemdalsskalet funkar också bra.
Nyheter
2019-12-26
Ragnar Dillner

VACKER KYRKA

VACKER KYRKA Vemdalen har en mycket vacker kyrka. Här på kvällen vackert upplyst. Jag hade förmånen att bo på Skalet, några dagar, före jul med hemresa på juldagen. Vi hade växlande tretton minus och sol och nollgradigt med dimma. Men - mestadels väldigt vackert vinterlandskap. Trevligt i butiker och restauranger och framför TVn.
Hemresan började på morgonen med ett vackert vinterlandskap långt ner mot kusten. Dä började det så småningom att bli gråväder. Väl hemma i Stockholm var det grått, disigt, regnigt och varmt. Längtar redan tillbaka, kommer vecka 6. GOTT SLUT!
Nyheter
2019-12-26
Tommy Jarnbrink

NYBO GÅRD

NYBO GÅRD 3 grader kallt, låga moln och frost i träden. Egentligen en perfekt bild för julstämning när gäster anländer. Nybo Gård i Vemhån har inte bara produktion av köttprodukter från deras frigående djur. På gården finns maskiner för tillverkning av rundtimmer för husbyggnation. Just nu är det högsäsong för Julgransförsäljning. Manne som hämtat granarna på skiftet i skogarna kring Vemhån, säljer och packar i nät. Så här dan före dopparedan är det fullt med bilar redan från morgonen vid byns alla butiker och näringsställen. Ska man besöka en restaurang är det klokt att boka sitt bord i förväg. Under söndagen togs bränsletjuvar på bar gärning i Björnrike. Påpassliga personer höll fast den ene tjuven i väntan på Polisen. Den andre som smet till skogs var inte svårfångad.
Nyheter
2019-12-23
Ragnar Dillner

EN JULHISTORIA

EN JULHISTORIA En alldeles sann julhistoria. 
Igår va jag till Östersund , hemvägen va hemsk, jättehalt och snöade och ca -6 , vid flera tillfällen fick  man sladd
Väl hemma , sent och trött och lite uppjagad gick jag för att lägga mig.
Jag sover på övervåningen 
Jag hade kommit halvvägs i avklädningen så ser jag att jag glömt en väska med mobilens laddsladd, och mobilen behövde laddas snart, förmodligen nere tänkte jag, 
Jag hade bara T-shirt på mig, tog en tjock fleesfilt runt nederkroppen och drog åt o höll i med vänster hand( blev som en långkjol) och gick ned.
Jag letade överallt men hittade inget, tänkte att då måste den va i bilen så jag satte på mig skoterskor och tog bilnyckeln och gick ut till bilen, jag  öppnade bildörren och tog ut min väska med höger hand, vänster hand höll i filten, så slängde upp väskan på taket så jag skulle kunna stänga dörren o låsa.........,
Då släpper filten greppet på höger sida och där står jag i skoterskor, T-shirt och en filt i vänster hand....... och naken rumpa ut mot gatan 😂😂🤣🤣🤣 jag va tvungen att skratta o va ju glad det va mitt i natten som jag gått ut.😱🤣
God jul!
Nyheter
2019-12-21
Hedeviken

FÅGELMAT

FÅGELMAT Disigt och trist. Nollgradigt på skalet. Småfåglarna behöver kanske lite extramat, även om det inte är så kallt. Ekorrarna passar på att ta för sig lite, de också. Det går bra att skotta fortfarande, men fryser det på, blir det som betong.
Nyheter
2019-12-21
Tommy Jarnbrink

JULGRAN

JULGRAN Minus 3 och lite underkylt regn. Sandning pågår på gator, korsningar och torg. Julgranen har sitt ursprung i 1400- och 1500-talens Tyskland där protestanter tog in dekorerade träd i hemmen. Vet ni att var tredje Svensk rent statistiskt har stulit en julgran, minns själv att man som lite följde med ut i skogen för att hämta granen, det var tradition på den tiden. Nu förser ICA oss med granar, långa rader vid väggen och praktiskt förpackade i nät. Tidigare har även Idrottsföreningar och Lions haft försäljning. Att fråga en markägare går ju också bra. Det är nu i helgen de flesta inköpen av mat ska ske. ICA i Byn är väl förberett, skinka, spjäll, lax, sill och allt det andra.
Nyheter
2019-12-20
Ragnar Dillner

SOLUPPGÅNG

SOLUPPGÅNG Minus 22 på Vallen, nu hoppas vi att molnen drar in och att det blir lite varmare. Det är korta dagar nu, soluppgång 09:32 och nedgång 14:30. Håll ut, på söndag vänder det. Torsdag och ganska lugnt på byn men på fjället är det full fart i pisterna trots kylan. Några av alla 15 tusen julfirare i området har redan anlänt till sina stugor. Viss ökning av skotertrafiken kan vi också märka på lederna genom byn och vid Macken.
Nyheter
2019-12-19
Ragnar Dillner

KLAPPLAGRET

KLAPPLAGRET Minus 19 och molnfritt på förmiddagen. Mildare och molnigt till kvällen. Ni som saknat Diana sedan butiken bytt ägare, här är hon. Diana finns den här vintern på ICA i Vemdalen. Just idag bland alla 100-tals paket som kommer den här tiden på året. På den tiden då Posten hade kontor i Vemdalen var det begränsade öppettider som inte var anpassade till oss som hade traditionella arbetstider. När paketen nu finns på ICA är det öppet varje dag, en klar förbättring eller hur?
Nyheter
2019-12-18
Ragnar Dillner

KLAPPTIPS

KLAPPTIPS Minus 14 och blå himmel, det blir solsken och en fin dag. AB Karl Hedin är inte bara bräder och spik. I butiken finns många fina julklappar som borde ligga under varje gran därhemma. Bara en vecka kvar innan julafton. Det verkar vara lite extra bråttom för hantverkarna som ska färdigställa sina byggprojekt för jul. Det är många familjer som lämnar storstan för att fira jul och nyår i sina nybyggda fjällslott. Även områdets stora och små designbutiker får en släng av sleven när husen ska inredas. En detalj som troligen de flesta kommer att införskaffa är det ett Ledkryss. Det verkar vara en gemensam nämnare både ute och inne.
Nyheter
2019-12-17
Ragnar Dillner

FRIMÄRKE

FRIMÄRKE Nollgradigt och uppklarnande. Byns snöröjare fortsätter att finslipa vägar och infarter efter senaste snöfallet. Smygpremiären under helgen för nya butiken "Fjällfloristen" blev lyckad, många passade på att ta en titt. Motiv från Vemdalen på ett frimärke förekommer inte så ofta, stämplar har gjorts vid flera tillfällen under förra Millenniet. Hittade ett frimärke vars originalbild är tagen av Einar Montén som var en välkänd fotograf i byn. Originalet är troligen taget någonstans mellan Oxsjön och Jaktstugan.
Nyheter Kultur
2019-12-16
Ragnar Dillner

FJÄLLFLORISTEN

FJÄLLFLORISTEN Nollgradigt och uppklarnande, kan bli en trevlig dag. Ännu ett nytt företag i Vemdalen By. Pernilla som har företaget Fjällflorist och Trädgård flyttar in i KEOS-huset. Pernilla säljer säsongens blommor och gör uppsättningar och dekorationer. Senare kommer det även bli några kurser i blomsteruppsättningar och en den tips. Till våren blir det försäljning av plant. Smygöppning 14-15 december
Nyheter
2019-12-13
Ragnar Dillner

SVEG

SVEG Sveg - Hede. Det sista persontåget trafikerade banan den 1 februari 1966 och samtidigt lade Statens Järnvägar ner banan mellan Glissjöberg och Hede. Sträckan användes för vapentester under några år av flygvapnet och armén Hedlanda flygplats byggdes 1970 längs bansträckningen öster om Hede utanför Hedeviken. På sträckan mellan Sveg och Glissjöberg fortsatte enstaka godstransporter under några år innan den blev nerlagd 1970. Sjön Svegssjön, som bildades 1975 efter ett kraftverksdammbygge, har svämmat över banvallen mellan Överberget och Remsberget.
Linjen har en speciell historia eftersom det var den första järnväg som Statens Järnvägar byggde i egen regi som lades ner. I dag finns endast en kortare rest som används som industrispår inne i Sveg. Dessutom finns det några få järnvägsvagnar övergivna utmed den före detta linjen.
Nyheter
2019-12-12
Ragnar Dillner

LEKPLATS

LEKPLATS Nollgradigt efter en natt med blåst och snödrev. Den snö som ligger är tung kan man säga. Det är bra för prepareringen av Destinationens alla pister. Även barnen på skolan gillar läget, de leker i snöhögarna och bygger grottor och tunnlar. Stora delar av skolgården är avstängt pga. installationen av bergvärme. Barnen verkar inte bry sig utan de hittar nya möjligheter och plats för lekar. Onsdag och ingen bio på GT-gården. Tyvärr konstaterades ett maskinfel på datasystemet som laddar in de nya digitala filmerna, håll ut ny extrainsatt biokväll kommer. Lillördagen får användas till annat.
Nyheter
2019-12-11
Ragnar Dillner

KALLT

KALLT Minus 15 grader och solklart. Det vankas mulet, blåsigt och snö till kvällen. Gänget av ideella som pistar skoterlederna varnar för bäckar och åar som ännu inte har full bärighet. Så här ser Veman ut vid Bastugatan. Ikväll är det dags för den årliga Nobelfesten. Spännande att se vads som bjuds till middag samt att lyssna på programledarnas beskrivningar av kläder. Snart är det Lucia och skolbarnen tränar på sina sånger.
Nyheter
2019-12-10
Ragnar Dillner

PUDERSNÖ

PUDERSNÖ Minus 5 grader och 15 cm puder på backen efter nattens snöande. Fint blir det och bra för skidanläggningarna. Det jobbas frenetiskt i pisterna om natten för att det ska bli manchesterföre till gästerna. På byn har snösvängen varit igång sedan 04.00. Gator, torg och trottoarer har gänget hunnit med. Kyrkan ser fin ut i sin belysta vinterskrud. Två veckor kvar till julafton, nu är det hög tid att planera klapparna.
Nyheter
2019-12-09
Ragnar Dillner

JULMARKNAD

JULMARKNAD
Mulet, blåsigt och minus 3 grader. Röros Julmarknad pågår torsdag till söndag och lockar lika många besökare som marknaden på Jamtli. Till Röros marknad går extra tåg från Trondheim. Det är i huvudsak två gator i centrum som är kantade med knallar, några även från Sverige. Det är många som säljer  lokalproducerad mat samt en hel del hemslöjd. Inte så många stånd med krimskrams men något kan man se. En hel del barn klädda till tomtenissar drar runt i stan. Marknaden är öppen 10-18
Nyheter
2019-12-06
Ragnar Dillner