MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

STÄLLPLATS HEDLANDA

STÄLLPLATS HEDLANDA Ännu en dag med hetta på ingång. Snart finns det inte ens några små högar av snö i Vemdalen By. Ställplatserna på Hedlanda används flera gånger i veckan redan nu i maj. Camping med husbil är ett växande alternativ och det byggs ställplatser på många ställen. De som uppskattas är att kunna ta hunden på längre promenader där man stannat för natten, det är nästan viktigare än tillgång till dusch och toalett. Hedlanda har 10 platser varav fyra med EL.
Nyheter
2024-05-16
Ragnar Dillner

HALLBYGGE I VEMDALEN BY

HALLBYGGE I VEMDALEN BY Nu byggs allaktivitetshallen i Vemdalen by!
Vemdalsfjällens företagareförening har idag beviljats stöd från Region Jämtland Härjedalen, vilket var den sista pusselbiten för att kunna starta hallbygget. Detaljprojektering av byggnaden påbörjas omgående i samarbete med lokala företag och föreningar Vemdalen och Hede. Allaktivitetshallen kommer därmed att öppnas senast under första halvan av 2026.
Nyheter
2024-05-15
Ragnar Dillner

FINT SKA DET BLI I VEMDALEN BY

FINT SKA DET BLI I VEMDALEN BY
Sommarvärme och sommarfint. Kommunen ser om sina lådor i byarna i Härjedalen. Det görs flera gånger och följer årstiderna. Speciellt roligt att de sker nu utanför Härjedalspizzan som igår meddelade att de ska investera drygt 20 miljoner i en fabrik för att baka pizzor. Bara att än en gång Gratulera.
Nyheter
2024-05-14
Ragnar Dillner

VÄRME

VÄRME 15 grader varmt från morgonen. Snösmältningen på fjället är tydlig dag för dag. Till kvällen når det ner till byns vattendrag, högvatten nu kan man säga. Nu är det bekräftat, ett ryckte som surrar några år. Härjedalspizzan bygger pizzafabrik i Vemdalen. Under några år har det provbakats, de frysta pizzorna har sålts via ICA i länet. Nu är det dags att växla upp och bygga en fabrik. Vi gratulerar Jan med personal till detta - Unikt kan man nog säga.
Nyheter
2024-05-13
Ragnar Dillner

STÄLLNING

STÄLLNING Runt nollan och snö på marken i tidig morgon. Hoppas den smälter under dagen, vi är trötta på snö och rattmuff nu. Bygget av det 4:e huset med lägenheter är på gång i Vemdalen By. I alla fall har ställningen kommit på plats. Sättet att bygga har förändrats i modern tid, förr började byggen inte med en ställning, det var inte bättre förr. De första modellflygarna har anlänt till Hedlanda för helgens pådrag. Modellflyg är heller inte vad det var förr. Nu är det Jetbränsle som gäller och vingarnas spännvidd är flera meter.
Nyheter
2024-05-08
Ragnar Dillner

NY TOPP

NY TOPP Plus sju grader och solsken, hyfsat får men säga. Vårsådden får vila någon dag till men om man vill trotsa vädret så har ICA laddat med produkter för vackrare rabatter. På Vemdalens Gästis pågår byte av tak, det gamla har nästan 200 år på nocken. Känns konstigt att meteorologen varnar för en decimeter med nysnö i morgon. Snösvängen lär ha ställt av all jourverksamhet för säsongen. Mosippan blommar i alla fall på sina undangömda platser.
Nyheter
2024-05-07
Ragnar Dillner

SNÖBYAR

SNÖBYAR Nära nollan och det befaras snöbyar i fjälltrakterna. Det var den sommaren det kan man säga. Plus 25 grader på lördagen och nu kommer 10 dygn med kyla och nederbörd. 1977 i maj när jag försökte skapa rabatter vid mitt nybyggda hus i Vemdalen By kom en dam förbi och gav goda råd. Ester hette hon och berättade för mig att i Vemdalen planterar man inget före midsommar, det för kallt i jorden och det kommer mera snö. Kan erkänna att det låg något i vad hon sa, i alla fall den sommaren. Just nu är det vårflod i byns vattendrag, den antydan till sjö som brukar uppstå vid Åsgatan är på gång.
Nyheter
2024-05-06
Ragnar Dillner

MITT I BYN

MITT I BYN Plus åtta redan på morgonen och strålande solsken. Vet att några kommer att ta en skidtur på förmiddagen innan snön på fjället börjar smöra till sig. På Byn städas det på parkeringar och offentliga ytor, det har även börjat krattas bland fjolårslöven. Rabarbern har lämnat underjorden, våren är verkligen på väg även i Vemdalen By. Många i byn har lättat på klädseln och killarna har hoppat in i sina kortbrallor. Vattenståndet i Vemorna är lite högre idag än under gårdagen.
Nyheter
2024-05-03
Ragnar Dillner

VATTENSTÅND

VATTENSTÅND Sju grader varmt på morgonen, uppsprickande molntäcken, det blir en varm dag. Vattnet har börjat stiga i Vemorna men det dröjer innan det går över brädden. Det finns gott om snö på fjället som ska leta sig ner till våra vattendrag. Vill man ta en skidtur så funkar det bra har jag läst, bäst är i tidig morgon. Epoken Restaurang Husky närmar sig slutet. På fredag är det Countryafton och i mitten av maj stänger de för gott.
Nyheter
2024-05-02
Ragnar Dillner

INGEN MOLNBAS

INGEN MOLNBAS Lite frost i gräset på morgonen, men det blir en varm och fin dag. Dags att lägga rattmuffen på hyllan några månader. Kan bli den varmaste valborg i detta årtionde. Ingen Bybrasa i år heller, endast några privata. Socknens stora brasa är i Vemhån med sång, musik och försäljning. Fanns tider då Vemdalsskalet hade vårmiddag och brasa på vallen mitt emot hotellet. Vädret ger goda förutsättningar för en grillkväll.
Nyheter
2024-04-30
Ragnar Dillner

LÅG MOLNBAS

LÅG MOLNBAS Runt nollan, snöblandat regn. Håll ut det blir nästan plus sju på dagen och i morgon tvåsiffrigt. Tänk om det blir en ljummen valborgskväll. Inte så mycket nytt på byn, kan konstatera att nu är fjärde huset med lägenheter på gång. Bygget av hyreshusen sker lite i skymundan, då det ligger bakom Coop.
Nyheter
2024-04-29
Ragnar Dillner

SORTERING

SORTERING
Plus fem grader och uppsprickande, känns lovande. Kanske kan det bli läge att tända grillen till aftonen men äta får bli inomhus. Bilden är utsikten från redaktörens kök. Containerna med papper, plåt, plast töms flitigt, flera gånger i veckan, även glasbehållaren. Det funkar bra men när det bullrar på sena kvällar kan det vara störande.
Nyheter
2024-04-26
Ragnar Dillner

SNÖFRITT

SNÖFRITT På plus hela dagen, lätt nordlig vind. Igår låg det puder på marken, det kan fortfarande svänga rejält i temperaturen. Kan påminna om att det bara är åtta månader till julafton. Nu är det nedräkning i Vemdalen By, den 10 maj stänger nuvarande ägaren sin verksamhet i Restaurang Husky. Vad som händer i lokalen efter det är oklart. Det känns som kapitalförstöring när en befintlig och fungerande anläggning läggs ned. Andra kan säga att driva restaurang också är kapitalförstöring.
Nyheter
2024-04-24
Ragnar Dillner

SOLIGT

SOLIGT Kylig natt och frost i gräset på morgonen. Stora draget på Skalet är över för denna gång. Arenabyggarna har monterat ned den stora scenen och baren på parkeringen. Nu inväntar alla en fin sommar med många besökare. När snön börjat smälta bort i Vemdalen By kommer tider då byggen skall slutföras med städ och fix av tomtmarken. På nya Coop återstår en hel del jobb innan omgivningen snyggats till. Några laddare för el-bilar är också på gång om strömmen räcker.
Nyheter
2024-04-22
Ragnar Dillner

DROSKA

DROSKA Minusgrader på morgonen. I helgen är det gott om Droskor i Destinationen, det lokala företaget har fått konkurens av Åre Taxi. Riktigt kyligt för alla partygäster som besöker Vemdalsskalet denna helg. Polisen håller sig varm med en hel del omhändertaganden, även en del körkort har plockats när folk kör på fyllan. En gigantisk scen står på parkeringen utanför hotellet, området är inhägnat och tar tusentals fans som dansar till Fröken Snusk med flera. Det var premiär i går och det märktes i Vemdalen By där det var stillsamt på krogarna.
Nyheter
2024-04-19
Ragnar Dillner

VÅRVINTER

VÅRVINTER Nollgradigt, nordliga vindar och kornsnö i luften. Det är ändå bara april så lite får vi tåla. Idag är det tömning av sopkärl i Vemdalen. Viktigt att de står placerade med avläsningsbrickan åt rätt håll och avståndet mellan kärlen är minst 50 cm. I början av 1970-talet var det stormöte i Vemdalen när kommunen skulle inför kommunal sophämtning. Väldigt många protesterade och tyckte vi skulle fortsätta att köra ut vårt skräp till den lokala tippen. Där fylldes det på av allt kan man säga, från hushållssopor till virke och bilbatterier. Blev det fullt så schaktade man ut hela härligheten längre ut i skogen. Så var det på den tiden, inte bara i vår by.
Nyheter
2024-04-18
Ragnar Dillner

DAGS ATT RISTA

DAGS ATT RISTA Över nollan på morgonen och bättre blir det när solen får värma. Nu börjar Vemdalens odlingsmarker tina fram och snart ska harven spännas för. Sådden blir väl den vanliga med foder till djuren. Tänk om klimatet tillät stora fält med majs, rädisor och kanske vindruvor på sluttningarna. Rovor odlade man i mängder förr i världen men efterfrågan har väl minskat. Ett bekymmer mindre är att vi i Härjedalen får elda våra majbrasor utan att EU sätter stopp för brasan. Men det är inte alla byar som har egen majbrasa med kör som sjunger in våren. Jaktstugan har tänt i kaminen och våffelsmeten är slagen. Minus fyra grader på vidderna.
Nyheter
2024-04-17
Ragnar Dillner

BARBYGGE

BARBYGGE Dagen svänger mellan minus och plus vad gäller termometern, även mellan sol och snö. Idag är det inte lovligt att köra med dubbade vinterdäck, tror att polisen har överseende några dagar till.
Just nu byggs den gigantiska baren på Vemdalsskalet inför säsongsavslutningen. Två långtradare med material behövs för detta som sker på parkeringen utanför stora hotellet. Därefter ska hela området stängslas in för alla törstiga gästers säkerhet.
Nyheter
2024-04-16
Ragnar Dillner

NY ARBETSVECKA

NY ARBETSVECKA Det blir plusgrader och solsken sista veckan innan det mesta på fjället stänger för denna säsong. Nedräkningen har börjat inför kommande helg med den stora avslutningen på Vemdalsskalet. Helgen har genom åren haft många namn men "Forum" verkar vara bestående, då vet alla vad men talar om. Tusentals med besökare kommer och många passar på att klä upp sig lite extra för evenemanget. Även polisen och ordningsvakterna kommer med förstärkning. Kanske har de med sig den mobila arresten. Finns ju alltid människor som vill utmärka sig i överkant, då hamnar de där. Trafiken genom Vemdalen By just denna måndag är lätträknad, många är hantverkare på väg mellan jobben.
Nyheter
2024-04-15
Ragnar Dillner

LUGNA GATAN

LUGNA GATAN Mulet och plus fyra på morgonen. Under de senaste månaderna har det varit en intensiv trafik genom Vemdalen By på förmiddagen. Det ska resas med bil mellan de fyra anläggningarna för att få ut det maximala av skidåkandet. Kan tillägga att SkiStar trafikerar med Skidbuss för de som inte har eller väljer bort bilen. För gång- och cykeltrafiken blir det säkrare nu när snön är helt borta från vägarna. Gränsen mellan väg och gångbana blir tydligare även om det inte är nivåskillnad på alla håll och kanter. Byutvecklingsgruppen har som ett delprojekt att arbeta fram fler gång- och cykelvägar genom Vemdalen By, stråk som inte nödvändigtvis behöver följa befintliga gator.
Nyheter
2024-04-10
Ragnar Dillner

BLÅTT

BLÅTT Minus tio under natten. Morgon med strålande sol från en blå himmel och det kan bli 20 grader varmare under dagen.  Rejäl skare på fjället i tidig förmiddag och enorma ytor att åka skidor på. Jaktstugan har öppet och våffelsmeten är nyslagen. Vesslorna trafikerar 10-15 från Vesselplanen på Vemdalsskalet.
Nyheter
2024-04-09
Ragnar Dillner

AVSLAGET

AVSLAGET Plusgrader och lite regn i luften, nu längtar vi efter sol och vårvärme. Kanske redan i eftermiddag. I Vemdalen By är det lugna gatan nu när sista påskveckan passerat. Inga längre köer på Macken, Coop eller ICA. Nästa stora händelse är säsongsavslutningen 18-20 april på Vemdalsskalet. Även i Vemdalen By blir det en del underhållning innan säsongen är helt överstökad.
Nyheter
2024-04-08
Ragnar Dillner

NYSNÖ & KULTUR

NYSNÖ & KULTUR
Någon grad minus på morgonen, snöfallet hänger kvar under dagen. Ännu är det inte läge att byta till sommardäck. Tror även att snösvängen får köra sina rundor idag, risk för snörök råder i trafiken.Igår var det kultur på hög nivå i Vemdalen By. Kingen hade konsert med 2 X 45 minuters underhållning, paus med kaffe och kaka. Det var blandat med nytt och gammalt varvat med historier kring låtvalen. Hela 5% av Vemdalens befolkning hade nappat och kom för att få något annat än krig och vädervarningar från tv-apparaten. 
Nyheter
2024-04-05
Ragnar Dillner

ÖPPET VATTEN

ÖPPET VATTEN
Minus tio grader på förmiddagen och en natt med bortåt 17 minus, ja då känns våren långt borta. Ikväll är det värmande underhållning på GT-gården i Vemdalen By, Rock, Blues och lite till med KINGEN kl. 19:00. De gynnsamma dagarna under tidigare veckor har öppnat vattendragen genom byn samt på fjället. Många skoterleder är oframkomliga om någon planerar längre turer. Nu är vi i slutet av påsklovsveckan och det kan vara många som vill ta sista chansen till turer på lederna.
Nyheter
2024-04-04
Ragnar Dillner

NYA TIDER

NYA TIDER Minus 10 grader och strålande sol på morgonen. Nordlig vind ca 8 knop. För den som kämpar sig till en våffla på Jaktstugan kan det bli en enkel hemresa i medvinden. 
Hedlanda Flygförening bidrar till elektrifieringen av fordon. Genom att upplåta mark har ett företag byggt en park med 6 stolpar för laddning av tunga fordon samt personbilar. Investeringen ligger på ca 10 miljoner kronor. Invigningen blir i tidig vår.
Nyheter
2024-04-03
Ragnar Dillner

TRALLVIRKE

TRALLVIRKE The påsk is ower. Någon minusgrad och lite kornsnö i luften. Det är fortfarande påsklov för många skolbarn och det kommer att vara mycket folk i området även denna vecka. Många stugägare är i sina stugor och kanske planerar det någon nybyggnation till sommaren. I Vemdalen By finns två Brädgårdar som man sa förr i tiden. AB Karl Hedin och Beijer Bygg. Kampen om bästa pris på Trallvirke och skruv kan nog uppstå under våren. Bägge företagen brukar bjuda sina kunder på korv eller hamburgare med jämna mellanrum. Då passar även vi vanliga hushållsbyggare på att göra våra besök. Håller man till närmare Klövsjö så har även Klövsjö Byggservice en stor brädgård med fullsortering. Vemdalens första brädgård i modern tid låg lite närmare byns centrum och var inredd i gamla såghuset vid ån. Från början tillverkades det timmerhus men det upphörde efter en tid. I slutet av 1980-talet startade en bygghandel i lokalerna, en verksamhet som varade i ca 10 år. Nu finns alltså tre bygghandlare inom 25 km att välja på.
Nyheter
2024-04-02
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Fem grader varmt, mulet med tendens till uppklarnande. Ett bra marknadsväder om vi får tro Knallarna som belamrat Vemdalen By idag. De flesta har stått i byn i många år men några nya finns det också. En dag då det ska prutas, givas och tagas kan man säga. Några av favoriterna är Sloof som säljer Holländska ostar och Spjälle med sina torkade korvar och Bisonkött. Det är också Veteranskoterträff på Varggranstjärnen. Grillning och skotersnack. Tveksamt om det blir någon helikopteruppstigning. Klockan 18:00 är det Snöskottartävling mitt i Vemdalen By, där kan vinnaren gå hem med 10 tusen kronor. Byns alla fyra krogar har såklart öppet, några med underhållning. Kan nämna att årets första björn lämnat sitt Ide.
Nyheter
2024-03-28
Ragnar Dillner

PÅFYLLT

PÅFYLLT Nollgradigt och 10 cm nysnö kar kommit under tidig morgon. Påfyllning kan man säga. Snösvängen i Vemdalen By kör för fulla muggar på vägar, gator och torg. Prioritering är gång- och cykelvägar. Det fyll på med försäljare inför morgondagens marknadsdag. Den stora vagnen fylld med Holländska ostar är parkerad vid Härjedalspizzan. Tyvärr spår meteorologen ingen värmebölja till påsken. Blir alltså inte så många som gräver solgropar på fjället, det får bli nästa år.
Nyheter
2024-03-27
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Minusgrader, lätt snöfall, snörök i trafiken. Vi närmar oss påsken, det kan man se när första Knallen dukar upp sitt stånd. Försäljerskan har varit med på marknader i Vemdalen By sedan förra seklet. Skinn och skinnprodukter är en röd tråd i hennes utbud. Fler knallar kommer inför helgen som har sin största marknadsdag på torsdag. Torsdagen är av tradition en stor festdag med många evenemang i Vemdalen By. Det har även blivit en typisk hemvändarkväll med mötesplats på krogarna i byn. Huvudnumret är Snöskottartävlingen mitt i byn där någon går hem med 10 tusen kronor.
Nyheter
2024-03-26
Ragnar Dillner

MERA PUDER

MERA PUDER Minus fem grader på morgonen, tendens till solsken. Lite nytt vitt puder ligger över den mörkfärgade vårsnön. Nu är vi inne i första påskvecken och kan konstatera att även i år så räcker snön till påsk. I år kanske även till Valborg. Det är stor risk för halka i skuggiga partier längs vägarna. Pister, spår och leder håller mycket hög standard tack vara ett gott underhåll. Hedlanda Flygplats mitt i Härjedalen är snöröjd och redo att ta emot Taxi- och privatflyg. Tänk på Våffeldagen, ta en tur till Jaktstugan.
Nyheter
2024-03-25
Ragnar Dillner

RUNWAY 24

RUNWAY 24 På plus redan från början av dagen och sydliga vindar som ligger mitt i banan som man säger på flygspråk. 1200 meter landningsbana med Sonfjället i ena banändan och Skalsfjället i den andra. För er som har tillgång till privat- eller Taxiflyg, passa på att flyga till Härjedalen och Hedlanda under påskhelgen. Hedlanda Flygplats byggdes av Hede Kommun och invigdes 1970. Det var då första byggruschen startade i Björnrike. En av Byggherrarna som byggt bortåt ett 50-tal fritidshus i området och på senare tid även stod för uppbyggnaden av Vemdaliahuset är Algot Sandberg. Tyvärr har Algot lämnat oss i denna vecka i stor sorg och saknad. Vi minns dig och tröstar oss med att alla dina byggnadsverk som lagt grunden till destinationens framgång  finns kvar. Tack Algot för allt du verkat för.
Nyheter
2024-03-22
Ragnar Dillner

VEDELDAT

VEDELDAT Plusgrader, solsken och nästan vindstilla, en strålande förmiddag i sikte.Våfflorna på Jaktstugan väntar på er redan. Skulle det vara svårvallat så kan ni åka med någon av vesslorna som trafikerar på sträckan. Från tidig frukost till sen kväll är det öppet på Bageriet i Vemdalen By. De börjar med nybakat och frukost-cafè för att på eftermiddagen komplettera med Pizza från vedeldad ugn. Öl eller vin till det så blir det en komplett dag.
Nyheter
2024-03-21
Ragnar Dillner

BLÖTPUDER

BLÖTPUDER Plusgrader. Blöt kornsnö under tidig morgon ligger som ett puder. Det blir lite snyggare när den smutsiga snön täcks. Det klarnar upp och solen kommer snabbt att tära på pudret. Det är ju ändå Vårdagjämning. Kan läsa i lokaltidningen att en av byns sedan många år driftiga och omtyckta person har lämnat oss - Bara beklagligt. Det finns många Ideella som jobbar för bygdens bästa, målet är detsamma för alla även om metoderna är olika. Igår var det en efterlängtad bowlingturnering på rest. Husky. Matföretaget Svensk Cater bjöd in till camp. Ca 20 lag från destinationens många restauranger hade anmält sig. Det blev en glad och stämningsfull kväll. Vinnare blev laget med Björn Flodén och Andreas Ekberg som fick en inteckning i en vandringspokal. Meningen är att det blir en årlig camp.
Nyheter
2024-03-20
Ragnar Dillner

BEHÖVD

BEHÖVD Minus fem grader och halvklart. Fin dag för alla i pister, spår och leder. Spolbilen och dess besättning har bråda dagar under årets alla dagar men värst är nog vårvintern. Nu visar sig diverse frusna ledningar i marken och i hus som stått oanvända en tid. Är det i marken rycker spolbilen ut på beställning. Frusna hus, då kallar man på rörmokaren och elektrikern. Ibland är det obotligt och stugan har en halv meter med vatten innanför ytterdörren i form av en stor isklump. Vi närmar oss påskveckan och många hus som varit i vintervila ska fyllas med påskfirare. I Vemdalen By är det stort pådrag av aktiviteter under påskhelgen, störst av alla är Snöskottartävlingen på Skärtorsdagen. Där kan en vinnare kamma hem tio tusen i kontanter.
Nyheter
2024-03-19
Ragnar Dillner

VÅRBÄCKAR

VÅRBÄCKAR Minus fem grader, strålande sol och vindstilla på förmiddagen. Skare råder på fjället, fri skidåkning kan man säga. Vill bara varna för åar och bäckar som börjar tina fram. Mitt på fjället har vi Jaktstugan som står med laddade våffeljärn. Vill man vara bekväm avgår första Vesslan från Vemdalsskalets vesselplan 10:00. Turen tar ca 20 minuter. Under högsäsong så finns upp till fyra vesslor i trafik. På 1970-talet var det vesseltrafik till Varggranstugan från Björnrike och från Vargen till Timmerkojan. Trafiken från Storhogna till Samevistet är fortfarande igång.
Nyheter
2024-03-18
Ragnar Dillner

OTUR

OTUR Plus 7 grader och solsken som på eftermiddagen övergår i snöblandat regn. Vi får se vad det blir av det till natten. Otur på leden för denne skoterförare när fordonet fattade eld. Verkar vara plastdetaljerna som fått fyr. Det hände på leden vid Hedlanda Flygplats.
Nyheter
2024-03-15
Ragnar Dillner

LJUMMEN MORGON

LJUMMEN MORGON Plus sex grader och uppsprickande till solsken. Nu börjar det komma smältvatten från alla snöhögar, fortsatt bortforsling av snö pågår, även sandning på många publika ställen. Det är lite kyligare i snön på fjället, spår och leder är i fint skick. Några skoterleder som passerar åar och bäckar kan få problem, då är det bara att vända och hitta andra resmål. I Vemdalen By råder dragkamp om morgonhungriga personer. Coop, Macken, Bageriet och Gästis har erbjudanden som mättar.
Nyheter
2024-03-14
Ragnar Dillner

RUNWAY 06

RUNWAY 06 Minus fem grader och solsken med höga molnslöjor. Perfekt väder för en inflygning till Hedlanda och Vemdalsfjällen. Flygplatsen är snöröjd i hela sin längd och bredd av Vemdalens Åkeri. 21 tusen kubikmeter har flyttats från landningsbanan. Nu är det upp till dagsmejan att sköta resten. Redan under torsdagen väntas privatflyg anlända. Det kommer även att vara en övning för Hemvärnsflyget att landa och starta från Hedlanda under veckoslutet. Snart kommer påsken och då väntas ännu mera flygbesök till vår flygplats. Destination Vemdalen är en av få destinationer i Sverige med egen flygplats, något som borde uppmärksammas betydligt. Påminner om att det är Bio ikväll på GT-gården. ”Den Sista Resan” visas på duken.
Nyheter
2024-03-13
Ragnar Dillner

SKARE

SKARE Minus fem grader. vindstilla och strålande sol en fredag på sista sportlovsveckan. En sådan fin dag är hela fjället en arena för skidåkning, inte bara de preparerade spåren. Man kan säga som det var förr i tiden. I Vemdalen By fortsätter operation Takskottning, idag är det Förskolan som får påhälsning av skottare. Kan vara lärorikt och intressant för barnen, samt att andra gubbar än sotaren på taket. Fredag och den där myskvällen närmar sig för familjerna. På nyheterna handlar mycket om Nato och om vad folk vet om artikel 5.
Nyheter
2024-03-08
Ragnar Dillner

AVSTÄNGT

AVSTÄNGT Minus 10 i tidig morgon. Med solens hjälp blir det plusgrader under dagen. Morgonpigga skidåkare kan utnyttja skaren till friåkning på fjället. Vad gäller skoteråkning så börjar ledsystemet krympa. På flera ställen kan lederna vara avstängda, i alla fall till det kommer mer snö. Det är faktiskt som det alltid brukar vara när våren är på ingång.
Nyheter
2024-03-07
Ragnar Dillner

VÅRSOL

VÅRSOL Kylig morgon men det blir någon plusgrad på dagen. Skönt när det börjar droppa från taken och utsikten från Hedlanda Flygplats ska man inte klaga på. Lill-lördag och sportlov, som gjort för en After Ski eller work på något soligt ställe, en av byns många uteserveringar kanske. Det är fortfarande tämligen lugnt på skoterlederna men i morgon ökar troligen trafiken. Byns enda tankställe lär få lite köbildning under veckoslutet.  Vemdalens Bio visar ikväll "Madame Web"kl.19:00
Nyheter
2024-03-06
Ragnar Dillner

ISTIDEN

ISTIDEN
Mulet och någon minusgrad, kornsnö i luften. Havererade tak har vi läst om de senaste veckorna. Det är padelhallar, hangarer och köpcentra men även mindre byggnader. Gemensam nämnare är tung och stor snömängd. Eller är det konstruktionen och materialet som förändrats. På Coop i Vemdalen är röjningen av snö igång, det kan vara bra så inget händer första vintern. Det verkar vara tämligen hårdskottat och kanske även isigt för killarna på taket. Även ICA-hallen i byn har platt tak men den har ju stått i 30 år, så varför skulle den falla ihop just i år.
Nyheter
2024-03-05
Ragnar Dillner

MURRIGT

MURRIGT Två grader varmt, inslag av snöblandat regn. Ganska skitig snö i Vemdalen By, skulle behöva lite nytt så det blir snyggt i byn. Ännu inga raserade tak i byn p.g.a. snötyngd. Har sett att några företagare har varit förutseende och beställt takskottning. Nu börjar sportlovet för norrlandskomunerna, då brukar det vara snöskoter som gäller. De flesta kommer i slutet av veckan så än så länge är det frid och fröjd vid husknuten. Några skoterleder är redan påverkade av blidvädret då bäckar och åar har öppnat sig.
Nyheter
2024-03-04
Ragnar Dillner

PÅ KANT

PÅ KANT Mulet och plus fyra grader. Kan garantera halkiga vägar, gator och torg. Nu har snösvängen fullt upp med sandning och bortforsling av snömassor. I Hede finns en konstnärlig installation utanför OK-macken. Riktigt snygg kan man tycka. En konstruktiv utveckling av en "Myrslok". Det var ett fordon byggd på ett VW-chassi som fanns på de flesta gårdar i Härjedalen på 1960-talet. Fordonet användes för att ta sig till jakt- och fiskestugan långt ut i fjällvärlden. Ett fordon som borde finns som utställning på Hembygdsgårdarna i landskapet.
Nyheter
2024-03-01
Ragnar Dillner

BYRÅ PÅ BYN

BYRÅ PÅ BYN Plus två grader, mulet och sydliga vindar. Fler etableringar i Coop-huset. Fastighetsbyrån har fått upp sin skylt på fasaden, då är det nära kan man nog säga. Då finns det alltså fem fastighetsmäklare i destinationen plus Ludvig i Hede. Vemdalen är också den populäraste orten i de Svenska fjällen för ett fritidshus. Såklart hänger även åretrunthusen med i samma sväng. Vemdalen By har ökat med ca 100 ny invånare de senaste åren, en tillväxt som gynnar allt från skola till handel. Påminner om att det är Skottdagen idag men ingen vapenvila.
Nyheter
2024-02-29
Ragnar Dillner

NÖJE

NÖJE Minus två grader och mulet, men solen kan visa sig fram på förmiddagen. Stor risk för en blåsig dag. För skidåkare kan det vara bäst att hålla sig i skogsområden. Kan hända att det blir en shoppingdag istället för skidor, då finns många fina butiker i Vemdalen By. Dagen kan avslutas med bio på GT-gården "Next Goal Wins" visas på bioduken från kl. 19:00. Popcorn och fika finns att köpa. Kan i lokaltidningen läsa att Länsförsäkringar kommer att stänga sitt kontor på Vemdalsskalet, det sker till hösten. Allt för få som behöver fysiskt besök är orsaken.
Nyheter
2024-02-28
Ragnar Dillner

TRÄNGSEL

TRÄNGSEL Dimma, minus tio grader men uppklarande till strålande sol på gång. Vägen mellan Vemdalen By och Björnrike har en bro som ställer till med trafikproblem och upplevs som livsfarlig gång- och cykeltrafikanter. Sommartid och vid god snöröjning är det möjligt att mötas med bilar, precis som skylten vid bron anger. Det blir omöjligt om det finns fotgängare eller cyklister där samtidigt. Har man barnvagn eller rullator är det kört kan man säga. Skylten med en röd pil riktar sig till buss och lastbil vilket ofta misstolkas, även personbilar stannar för röd pil. Vemdalen By har en utvecklingsgrupp med många järn i elden. Ett av projekten är att påverka och ge förslag till Trafikverket om en lösning för Gång- och Cykelväg över bron med förlängning mot Björnrike. Kanske trafikljus kunde funka under en "övergångstid".
Nyheter
2024-02-27
Ragnar Dillner

STOCKHOLMSVECKAN

STOCKHOLMSVECKAN Stockholmsveckan inleds med strålande sol och tio minusgrader.  Det kan tom. vara skarsnö på fjällets vidder, bara att åka var som helst utan spår. Men alla vägar bär nog till Jaktstugans våfflor en så här vacker dag. Senaste 10 åren har det byggts några hundra hus i Vemdalsområdet, mitt i byn står ett hus som upplevt mycket under sina år. Ny panel och tilläggsisolering för 40 år sedan, nu börjar panelen få sin naturliga färg, skapad av väder och vind.
Nyheter
2024-02-26
Ragnar Dillner

SANDNING

SANDNING Två plusgrader och snöblandat regn idag. Nu ligger resurserna på sandning och bortförsel av slask på gator och torg. Lite ansträngde kan det vara att ta sig till för en våffla, det går att åka med vesslan eller tolka bakom. Dagstemperaturen är minus två grader på nivå 907 m.ö.h. Fredag och myskväll i stugorna. 80-talets varma mackor, Bakad potatis eller lite modernare tider med Buffalo Wings kan rekommenderas. I övrigt har området 24 krogar som har öppet.
Nyheter
2024-02-23
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Några minusgrader i Röros. Besöker marknaden som är den 169e sedan begynnelsen. År 1981 var första året det kördes från Klövsjö i modern tid. Ursprunget till detta föddes i Marocko när 4 herrar från Jämtland/Härjedalen träffades där och såg Kamelkaravaner. Det var där och då det bestämde sig att köra 1981. I år var det nästan 90 körlag som kom till Röros från många håll.
Nyheter
2024-02-20
Ragnar Dillner