MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

STRÅLANDE

STRÅLANDE Plus åtta grader, vindstilla och en uppklarande hög molnbas. Fredag och 3 månader till julafton. Snart börjar en ny skotersäsong där leder ska förberedas med nya broar och reparationer av befintliga, Ledkryssen ska sättas upp och när snön kommer ska alla 45 milen pistas flera gånger i veckan. Det allra mesta görs ideellt av av de lokala skoterklubbarna. Klubbarna erbjuder även utbildning för körkort på snöskoter.
Leder på fjället är ett ständigt återkommande ämne, både vinter och sommar. I vemdalsområdet är det ca tusen markägare som berörs och vill ha ett ord med i laget. Det ska även finnas platser där skoterns daggäster kan parkera för avlastning utan att framkomligheten längs vägar påverkas. Men allt detta jobbas det med på flera håll.
Nyheter
2021-09-24
Ragnar Dillner

DUMPAD

DUMPAD
Mulet med några plusgrader och lite regn, så ligger det till på förmiddagen.
Det blir allt vanligare att bilar stjäls och länsas på viktiga delar som går att sälja vidare. Lit konstigt att förövarna flyttar bilen 50 mil eller mer. Det är fastighetsägaren som får det stora problemet att hitta ägaren och denne att hämta sitt fordon. Det visar sig att denne ägare kan ha 500 fordon registrerade på sig och helt enkelt skiter i var bilarna befinner sig. Just denna bil står vid kyrkogården i Vemdalen och lär sakna viktiga delar. Kanske kan kommunen eller polisen hjälpa till att få bort den.
Risk finns annars att det blir en bilkyrkogård. Kyrkovalet är avklarat och nya ledningen kanske också har goda förslag på eländet. Staketet runt kyrkogården är under renovering. Snyggt blir det.
Nyheter
2021-09-23
Ragnar Dillner

LÄNGOR

LÄNGOR Uppsprickande, sex grader plus och en lätt sydlig vind.
Byggnationerna från Vemdalsskalet breder ut sig, bilden över Klockarfjället är tagen från Näsvägen. Stora lägenhetskomplex växer fram på sluttningen och närmar sig Vemdalen By kan man säga. Näsvägen var tidigare en renodlad Fäbodväg med fäbodvallar som påminner om dåtidens strävsamma arbete, det har även byggts nya fäbodar genom att flytta gamla byggnader till området. Nu har dess vallar blandats med moderna villor längs vägen med typiska moderna glasfasader och svartmålade väggar, En bra bit i i området ligger Trumvallens Fjällridning, väl värt ett besök.
Nyheter
2021-09-22
Ragnar Dillner

LATTE

LATTE Plus 6 grader och ett lätt regn över by och fjäll. Idag känns som om snön är på väg men redan i morgon blir det sol och lite varmare. Det är som vanligt många byggen som ska vara klara innan vintersäsongen kommer igång. En så här grå dag kan det vara trevligt att besöka byns senaste butik, Vemdalen Bovre. En butik med inriktning på det Samiska. Här finns hemslöjd och samiska köttprodukter. Butiken har även ett café som har en mängd olika malda kaffesorter, vanligt kaffe och latte finns också. Allt detta finns i det som under många år hette KEOS
Nyheter
2021-09-21
Ragnar Dillner

FÖRTÄTNING

FÖRTÄTNING Mulet med hög molnbas, sju grader varmt. Det är nu dags att ansluta motorvärmaren för att motorn ska undgå extra slitage. Hur är det, har man motorvärmare på elbilar. Nu börjar det bli tätt mellan husen på Björnrike uppe vid Bräjks Matbar. Det ser inte ut att bli så många platser för bilar. Trångt också när varubilarna ska upp med leveranser till restaurangen. Tar man sig en tur längs Fågelvägen är det ett 20-tal nybyggen på gång.
Nyheter
2021-09-20
Ragnar Dillner

NYPLOCKAT

NYPLOCKAT Sju grader, nästan vindstilla och låga moln över fjället. Kanske kan det spricka upp till kvällen.
Fortfarande svamptider i skogarna. Många trotsar risken för björnmöte och lyckas hitta gott om svamp, här är en korg med 3 kg Rödgul Trumpetsvamp. Det var vad plockaren hittade efter några timmar i Hedes utkanter. En sak att plocka men sedan ska den tex torkars, där kommer uppfinningsrikedomen in i bilden. Många idéer lär det finnas på den fronten. På Hedlanda pågår Modellflyg i helgen med inriktning på jetdrivna maskiner. Serveringen öppen för aktörer och besökare.
Nyheter
2021-09-17
Ragnar Dillner

NYLAGT

NYLAGT
Mulet och ganska låg molnbas, 20 grader och lite nordostlig vind.
Nu är det asfalterat på Ingomacken. Skönt det så alla tillfälliga avspärrningar är borta. Lite kuperat blev det, antagligen för att få till avrinningen vid en vårflod. Nu återstår den stora händelsen när Kalinska villan skall flyttas för att ge större och trafiksäkrare in- och utfarter.
Nyheter
2021-09-16
Ragnar Dillner

SKÅDDA

SKÅDDA
Plus 2 grader på morgonen, solsken i Vemdalen by men morgondimma på flygplatsen som ligger 45 meter högre än byn. Dålig sikt för de som jagar i högre terräng. Tex för jaktlaget som förfogar över flygplatsen i sina jaktmarker.
Idag har asfalteringen av området vid macken påbörjats, snart kan vi nog tanka utan avspärrningar.
Kommande händelser på flygplatsen är att idag kommer skolflyg på besök som en del i navigation för elever. Från fredag blir det återigen modellflyg i den tyngre klassen med Jetmotorer. Vecka 39 kommer det att vara segelflygläger med 10-talet flygmaskiner.
Nyheter
2021-09-15
Ragnar Dillner

FINLIR

FINLIR Finfin dag på gång. Blir nog 14 grader och värmande solsken. Nu är det finlir på macken inför asfaltering, ett jobb som utförs av företaget Vemdalspojkarna. Begränsad framkomlighet råder. 16:64 för 95 oktan. 17:47 för diesel. En bit från macken ligger GT-gården, där Ekbergs Outlet har försäljning under högsommaren, nu hänvisas kunderna till huvudbutiken på Håvägen. Vintertid är det bio på GT-gården en dag i veckan men under rådande pandemi så har det varit uppehåll men nu släpps det på restriktionerna så vi får hoppas på en biovinter.
Nyheter
2021-09-14
Ragnar Dillner

FULLT I GROPEN

FULLT I GROPEN Åtta grader och en solig inledning på dagen. Utvecklingen på Björnrike är ungefär som på Vemdalsskalet, det byggs där det finns möjlighet får man lov att säga. Nu är det snart fullt i gropen mellan Björnvallen och infarten till Grizzly Express. Om man svänger in första vägen till vänster på uppfarten till Björnrike kan man se ännu en koloni av stugor som växer fram, det blir som en helt egen by.
I Vemdalen by närmar sig den stora husflytten, såg att järnbalkarna nu hade anlänt, de som huset ska vila på under flytten.
Nyheter
2021-09-13
Ragnar Dillner

REGN

REGN Tio grader och ett ihållande regn som växlar upp ibland. Meteorologen hade rätt kan man säga.
Lågsäsong på byn och extra lågt när det regnar men Bageriet har öppet fredag och lördag från 8-20. Passa på att handla nybakade bullar och frukostbröd. Under eftermiddag till kväll glider husets verksamhet över från bageri till Pizzeria med egna specialkomponerade pizzor som bakas i vedeldad stenugn.
Nyheter
2021-09-10
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS 14 grader, mulet med låga molnslöjor, kan bli någon regnskur. Nu är det mycket som händer mitt i byn. Ombyggnationen av INGO-macken är inne i slutskedet. Förberedelserna för flytten av Kalinska villan har börjat, utgrävningar i grunden för att lyfta huset är påbörjade. Ett projekt med drönartrafik för mindre gods mellan Funäsdalen och Östersund är inte allt för långt bort, det ska bli spännande att följa. På Hedlanda blir det modellflyg torsdag-söndag. Ja det händer en hel del.
Nyheter
2021-09-09
Ragnar Dillner

FÄRGGRANT

FÄRGGRANT Efter en ljummen natt stiger värmen till bortåt 16 grader frampå dagen. Nu kommer höstfärgerna, på Facebook lägger folk upp vackra bilder från Härjedalsfjällen och andra platser. Verkar som Vildmarksvägen över Stekenjokk är den klart mest fotade sträckan denna sommar. Björkarna i byn har fortfarande sina gröna löv några veckor till. Ett fritidshus på Storhogna började brinna i går kväll. Räddningstjänsten lyckades begränsa elden till vinden och takkonstruktionen och sedan släcka den. Onsdag och Lill-lördag men någon rusning till krogen blir det nog inte. Däremot är det rusning till luncherna på Härjedalspizzerian och rest. Husky. Pizzerian Bageriet har än så länge bara öppet på helgerna.
Nyheter
2021-09-08
Ragnar Dillner

HÖSTRUSK

HÖSTRUSK 14 grader och ett lätt regn, molnen ligger i trädgränsen eller lägre. Kanske dålig sikt för jägarna som har passet på fjällsluttningen. Det ryckas om stora förändringar i den lokala restaurangvärlden, var beredd på överraskningar framöver. Mittemot restaurang Husky byggs en grund för ett tvåvåningshus, spännande att följa det projektet. Utbyggnaden på ICA väntar på betong för att slutföra plattan. På Skalet har ännu en mäklare etablerat sig. Det är Bjurfors som övertagit Ekbergs lokal. Även mäklarfirman Husman & Hagberg med kontor i Sveg och Lofsdalen är verksamma i Vemdalsområdet. Det är en kamp om de få objekt som uppenbarar sig.
Nyheter
2021-09-07
Ragnar Dillner

C2H5OH

C2H5OH
Kylig natt, dock inte frost. Vi får hoppas på lättnader i molntäcket så att solen kan titta fram. Helgens stora händelse var invigningen av storstugan på Hembygdsgården. I strålande solsken klippte ordförande Kristina Kristoffersson bandet, tal hölls av Heimbygdas ordförande Trine Amundsen och Jamtlis Britt-Marie Borgström som varit med och skapat miljöerna. Och visst var självaste familjen Halvarsson Skott-Månsdotter hemma just denna dag!
Nu har Ingo fått nytt ställe för påfyllningen. Tankbilen fylla på utan att blockera gångvägen, cykelbanan och ena filen på genomfartsleden. Vi har även fått några nya bränslesorter i och med ombyggnaden. Det kan bli lite förvirrande när man ska tanka sina bilar. Vissa motorer kräver speciella drivmedel, kolla med tillverkaren är nog det bästa. Ny vecka och full fart på byggnationerna på fjället och i byn. Nu är det älgjakt och samtidigt har lingonen börjat mogna. Det kan bli lite konflikt. Såg plockare längs flygrakan på förmiddagen.
Nyheter
2021-09-06
Ragnar Dillner

VEMDALSBERGET

VEMDALSBERGET Plus sex grader i tidig morgon men strålande sol värmer.
Trevligt att se utvecklingen som sker på Vemdalsberget. Än så länge dominerar fritidshusen men det finns fyra bofasta familjer. Nu för tiden är det svårt att skilja ett fritidshus från en villa. Hur som helst så ska det som bor i sina stugor handla på ICA, tanka på macken, gå på restaurang, spela padel och bowling samt åka skidor och skoter. Alllt detta gynnar byn såklart.
Nyheter
2021-09-03
Ragnar Dillner

TJÄRA

TJÄRA
Blir drygt tio grader idag, blåsigt och kanske någon förmiddagsskur.
Doften av nytjärat mitt i byn kommer från klockstapeln som fått sitt tak behandlat. Torsdag då är återvinningen i Hedeviken öppen, trafiken med släp lastat med saker som vi samlat når sin slutstation. Nu börjar säsongskrogarna söka efter personal, på Facebook kan vi se den ena annonsen efter den andra där krogarna söker kockar och serveringspersonal i olika befattningar. Med det kommer även kampen om de bostäder i byn som finns för uthyrning. Förr i tiden, alltså för länge sedan då bodde all personal på Vemdalsskalet eller Björnrike. Där har det svängt rejält, nu vill de flesta bo i Vemdalen By.
Nyheter
2021-09-02
Ragnar Dillner

DUGGREGN

DUGGREGN Ett lätt sommarregn över byn innan vi går in i hösten, vi får nöja oss med 10 grader idag. Kanske inte så trevligt med regnet för de som är till skogs för att jaga älg. Till eftermiddagen spås det uppehåll, bara att hoppas.
Byns senaste husbygge är ännu ett Älvsbyhus, det finns många sådan i byn nu, kanske var dagis det första. Under en tid på slutet av 1970-talet var det Norrlandshus som var den stora leverantören av villor. Huvudfabriken låg i Nässjö men en filial fanns i Bräcke. PÅ lördag är det invigning av storstugan på Hembygdsgården, en livemiljö från sekelskiftet växer fram.
Nyheter
2021-09-01
Ragnar Dillner

FÄRSK MJÖLK

FÄRSK MJÖLK
Frostig morgon men dagen blir fin, kanske 20 grader även idag. ICA öppnar kl. 09:00 och då är det många hantverkare som har sin frukosttid. Dags att inhandla färsk mjölk och lite tilltugg innan rasten är över. Hos kyrkan pågår lite finlir med grästrimmer idag, fint ska det bli, det kan ju hända att några blir sugna på ett bröllop eller så. ICA bygger även ut ca 20 kvm i riktning mot kyrkan, det kan bero på ökad pakethantering.
I lokaltidningen kan vi läsa om att Beijer Byggmaterial AB kommer att etablera en Byggshop i Vemdalen, granne med CRAMO.
Nyheter
2021-08-31
Ragnar Dillner

STARTA EGET

STARTA EGET Tredje dagen med strålande solsken. Nära noll i tidig morgon men det blir nog 20 grader under dagen. Bara att gratulera alla som är ute på jakt, svampplockning eller vandring. För dig som saknar sysselsättning så sägs det att Vemdalens Gästis är till salu, centralt läge mitt i byn med ett gott rykte.
Nyheter
2021-08-30
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Efter regn och blåst börjar det klarna upp, kanske kan det bli 14 grader till eftermiddagen. En bra dag i björnskogen kan man tro. Hur det är med jaktlyckan vet man inte, kanske bra vanlig skitjakt. Rapport om kantarellfynd i gränstrakterna fortsätter och blir det varmare så kommer nog fler plockare att göra nya fynd. På byn visar pandometern 16:46 idag. Fredag och dags för att planera en avkopplande helg. Varför inte besöka matmässan i Tänndalen.
Nyheter
2021-08-27
Ragnar Dillner

TILLVÄXT

TILLVÄXT Fortfarande nordliga vindar med kraftiga byar, endast 7 grader på förmiddagen. Förberedelser för vinter pågår längs vägarna, röda snökäppar såtts upp längs väg 84 mellan Ransundsvägen och Långå under gårdagen. Vem eller vilka som ska stå för snöröjningen i gamla Hede kommun är väl inte presenterat ännu. ICA Supermarket i Hede har i alla fall lagt ny asfalt på sin parkering, det är positivt.
Idag från 14:00 kommer "Krogkungen" Kjell Andersson att finnas på ICA Vemdalen för att signera sin bok om tiden som VD för Svenska Fjäll. En bok om sina 40 år i krogbranschen. Läs mer under rubriken NÖJE.
Nyheter
2021-08-26
Ragnar Dillner

BYIGT

BYIGT 16:46 är dagspriset denna blåsiga dag. Det är nog en del byggställningar och tält som vinden tagit med sig under natten. Lite lösa prylar och skyltar på fel ställen i byn kunde man se på morgonen. Även en del nedfallna träd mitt i byn. Blåsten lär hålla på hela dagen kan man tro. Lillördag men inget läge för att hänga på någon uteservering i eftermiddag. Vi får invänta första jaktveckan då brukar det vara varmt och skönt. Ekbergs Outlet är fortfarande öppet, ett tecken på att det ändå är sommar fortfarande.
Nyheter
2021-08-25
Ragnar Dillner

GULDET

GULDET Mulet, 10 grader och regn i antågande. Fyra månader kvar till julafton och dags att skriva sin önskelista. I skogarna i gränstrakterna mellan Sverige och Norge pågår jakten på guldet, alltså kantareller. I år verkar alla hitta sitt sitt behov. I första hand är det kring Ramundberget och sträckan från Brekken mot Tydal i Norge som är de hetaste platserna. I Vemdalen fanns förr i tiden sorten Fjällkantarell som en känd snickare och tillika kaninuppfödare berättade för turisterna om.
Nyheter
2021-08-24
Ragnar Dillner

SKY CLEAR

SKY CLEAR Minusgrader på morgonkvisten, det var många som fick skrapa bilrutan innan färd till jobbet. Det är en föraning om att hösten är på gång. Ännu inte speciellt många björkar som börjat gulna i löven men några frostnätter till så händer det. Bygget på Macken med dubbla pumprader verkar gå in i slutfasen, lite städning och finlir med grävskopan så kan det vara klart för asfaltering påfyllning av soppa i nya systemet. Det grävs även på industriområdet. Byggherren Rosell & Klack har påbörjar bygget att några industrihus för uthyrning till hantverkare som saknar egna lokaler. Kråiks Gräv har fått uppdraget med grundarbetet. Det har varit en intensiv modellflyghelg på Hedlanda, även några haverier kan noteras. Nästa modellträff blir om tre veckor, även då är serveringen öppen.
Nyheter
2021-08-23
Ragnar Dillner

MEDVIND

MEDVIND Plus 8 på förmiddagen och mulet med hög molnbas. I helgen med början idag pågår modellflyg på Hedlanda, serveringen öppen 11-16, dock är marknadsdagarna över för denna sommar. En av flygmaskinerna har ägaren byggt på i två år, det är en Starfighter ca 6 meter lång. Han ska göra sin premiärflygning, hemma i Norge finns ingen bra plats där det är tillåtet att jetmodeller av den storleken. Utöver den så finns ett 20-tal maskiner på plats. Till eftermiddagen väntas även fullstora maskiner
På byn fortgår renoveringen och utbyggnaden av macken. Mitt emot Husky är det en husgrund på gång, ska bli spännande att följa.
Nyheter
2021-08-20
Ragnar Dillner

HAVET

HAVET Ihållande regn hela natten och förmiddagen, plus 12 grader och blåsigt här vid Skule havscamping. Redaktionen befinner sig på kombinerad arbets- och semestertripp. Efter två dagar bland autoklaverna vid Umeå universitet och gett dem lite tillsyn är det hemfärd med omväg som gäller. Passar även på att studera andra ställplatser för att hämta tips som går överföra till ställplatserna hemma på Hedlanda. Ska testa serveringens utbud innan avfärd, öppet 10-18. en sak till det kostar 350 kr att stå här, tyck till om det.
Nyheter
2021-08-18
Ragnar Dillner

YOUNG PILOTS

YOUNG PILOTS 20 grader och halvklart på förmiddagen, en lätt sydvästlig vind, bra flygväder kan man säga. För nionde året i rad så kommer ett tiotal ungdomar flygande från Mälardalen till Jämtland-Härjedalen för att delta i sommarens flygevent. Basen är Hedlanda Flygfält. Ungdomar
tillhör organisationen FFK Ungdom (Young pilots), en del av Frivilliga Flygkåren. Ungdomarna navigerar från olika flygfält i Mellansverige och på fredag eftermiddag mellanlandar dessa ungdomar i nio flygmaskiner på Optand. Piloterna som flyger är rutinerade medlemmar tillhörande Frivilliga Flygkåren. Under helgen kommer ungdomarna att bekanta sig med arbetet i och runt flygmaskiner samt testas i navigering i för många okänd fjällterräng. Övningen startade på torsdag morgon och avslutas på söndag eftermiddag. Det är en av många aktiviteter som Frivilliga Flygkåren driver för att engagera ungdomar i flygvärlden. På Hedlanda pågår även segelflyg då Ljusdals segelflygklubb gästar flygplatsen under helgen. Serveringen är såklart öppen och i morgon kommer även Spjälle att finnas på Hedlanda med försäljning av sitt torkade kött.
Nyheter
2021-08-13
Ragnar Dillner

KNALLAR

KNALLAR Drygt 20 grader och solsken. Marknad på byn, några tappra knallar som även kommer till Hedlanda på lördag. Redan idag är det verksamhet på Hedlanda, tre segelflygplan hänger i luften kring Sonfjället. I eftermiddag kommer 10 flygmaskiner från Frivilliga Flygkåren med ungdomar från Young Pilots. De kommer att ha flygläger på flygfältet under fyra dagar.
Nyheter
2021-08-12
Ragnar Dillner

GOMORRON

GOMORRON När morgondimman lättat blir det en fin dag. Husbilsgäster på Ställplats Hedlanda tar frukost utomhus, en bra start på dagen. Husbilsägarna letar sig fram till officiella platser med hjälp av en APP. De som hellre vill fricampa tar hjälp av Google Map för att hitta någon skogsväg eller större plan för sin parkering. Ridanläggningen i Hedeviken kan man ofta se bilar parkerade samt vid kyrkor. Populärt är det att hitta ställplatser med gångavstånd till restauranger och butiker.
Nyheter
2021-08-10
Ragnar Dillner

PASSERAT

PASSERAT Blå himmel både här och där, det blir varmt idag. Gränspassagen gick smidigt, bara att visa upp certifikatet och legitimera sig. Trevligt att starta veckan i vårt grannland, en rullande redaktion kan man säga. Husbilstrafiken är enorm och alla ska hitta en plats för natten. På ställplatsen i Röros var det drygt 40 bilar i natt, priset är 300 Nok för ett dygn, det blir klirr i kassan för idrottsföreningen som upplåter platserna.
Nyheter
2021-08-09
Ragnar Dillner

GRÄNSEN

GRÄNSEN 18 grader på förmiddagen, cumulus med lite mörka inslag, lite lätt östlig vind.
Många av är glada över att vi kan passera gränsen och komma till Norge För oss i Härjedalen är det gamla vackra trästaden Röros som hägrar. Det vi ska tänka på är att vid gränsen finns Norsk polis som kontrollerar att vi har fått våra doser av vaccin. Har vi inte det blir både vuxna och barn testade. En procedur som kan ta upp till en timme. Efter 15:00 görs inga tester, då får vi vackert vänta in nästa dag. På en del näringsställen i Röros finns loggböcker där folket förväntas skriva sitt namn för att förenkla smittspårning. Här hemma är det en vanlig fredag med vackert väder. Kan rekommendera en utflykt till Hedlanda flygservering. Där finns även en bana där barnen kan köra 4-hjuling.
Nyheter
2021-08-06
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Strålande solsken, vackra cumulus och det blir en varm dag, kanske tom het. Idag skyltas om marknad, kan det vara den sista för denna sommar på Vemdalens Hembygdsgård. I morgon är det Hede som gäller och på lördag kan vi se några tappra knallar på Hedlanda flygplats. Byggandet av större tankstation pågår och det blir ibland lite trångt när man ska tanka. Då går det bra att  besöka centrumhuset för en Pizza eller en glass, gärna sittande i en klassisk solstol. Torsdagar då är återvinningen öppen i Hedeviken.
Nyheter
2021-08-05
Ragnar Dillner

BLÅTT

BLÅTT Frostkänning under natten. Åtta grader under förmiddagen och strålande solsken, kan nog bli 16 grader till eftermiddagen. Snart är byns alla "lägdor" slagna och höet balat. Onsdag och den lilla lördagen, kan det bli grillning hemmavid eller ett besök på något näringsställe. Handeln med hjortron har kommit igång i byn och på marknader, priset ligger på 130-175 kronor per kg. Men det funkar att plocka på egen hand också. En perfekt dag för det idag.
Nyheter
2021-08-04
Ragnar Dillner

HINDER

HINDER 14 grader stigande, halvklart med inslag av någon regnskur. Västlig vind. Nu tar vägverket nya tag med de påkörda farthindret mitt i byn. Inhyrd kraft från Vemdalens åkeri jobbar med att sätta upp de nya hinderskyltarna. Det kanske är 5:e gången jobbet måste göras efter påkörningar de senaste åtta åren. Turisttrafiken rullar på, fortfarande många husbilar som passerar genom byn. Ställplatser, fyra med el och toa/dusch finns på Hedlanda. Tre bilar hade parkerat för natten. Även vid Fjällglimten finns två platser, än så länge utan el och det bekväma.
Nyheter
2021-08-02
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Efter gårdagens störtregn och nattens småregnade ser det ut att klarna upp. Dagstemperaturen kommer nog upp i 17 grader. Gårdagens brandflyg fick avbrytas minst två gånger pga, åskfronter och regn som inte kunde passeras. Hedlanda flygplats mitt i Härjedalen har varit föremål för utredningar om att göra den till en kommersiell flygplats. Det är något som näringslivet i västra Härjedalen och vemdalsområtet är tämligen överens om. Skulle det ske kommer antalet resandet med flyg till Härjedalen att tredubblas redan första året. Läget med transfer om 40 minuter till Funäsdalen, Lofsdalen och Sveg samt 25 minuter till Klövsjö och Storhogna gör placeringen mycket intressant. 15 minuter till Vemdalsskalet och Björnrike ska inte heller glömmas bort. I morgon är det marknad och rundflyg med helikopter på Hedlanda om vädret tillåter.
Nyheter
2021-07-30
Ragnar Dillner

ÅLDERGÅRDEN

ÅLDERGÅRDEN Runt 20 grader idag och sköna sydliga vindar, kanske någon åskknall på kvällssidan. Marknad idag på på hembygdsgården eller Åldergården som den kallades förr i tiden. Vemdalens hembygdsförening är en av länets äldsta. Inga protokoll eller andra handlingar finns kvar från denna tid, men vad man med säkerhet vet är att föreningen var igång redan 1909.
På byn rullar turismen på som bara den kan man säga, ständigt svårt att hitta plats för bilen vid ICA. Samtliga näringsställen i byn känner av den goda ruschen som råder när vi turistar på hemmaplan.
Nyheter
2021-07-29
Ragnar Dillner

16:86

16:86
22 grader mitt på förmiddagen och en blå himmel, risk höga cumulus samt någon regnskur till eftermiddagen. Jobbet på macken fortskrider och vi kan börja se hur det är tänkt när den nya raden av pumpar kommer på plats. Det är väl ungefär 15 år sedan den togs bort när stationen blev automatiserad. När allt är klart får vi hoppas att en ny entreprenör visar intresse för den butikslokal finns i anslutning. Läget är ett av de bästa i byn och med fördubblad kapacitet på bränsleförsäljningen så ökar kundunderlaget.
Det har varit en fantastisk sommar med all den sol och värme vi fått. Glassbutiken i Centrumhuset fick en rivstart kan man säga.
Nyheter
2021-07-28
Ragnar Dillner

PICKNICK

PICKNICK 20 grader och blå himmel redan på morgonen. Det blir ännu en dag med hetta, kan konstatera att ännu en familj i byn har skaffat en pool för att svalka sig. Vill man ut på Picknick kan vi rekommendera den lilla fina sandstranden vid Halvfari kraftstation, en liten avstickare från väg 84. På platsen finns ett 10-tal bordsplatser med tak till skydd för sol och eventuellt regn. Strandkanten är badvänlig med ganska fin sand. Där finns även soptunnor, dass om det skulle behövas.
Nyheter
2021-07-27
Ragnar Dillner

MÅNGA

MÅNGA 25 grader och i stort sett molnfritt, det är hett nu. Faran för skogsbränder är stor, under gårdagen slog blixten ner utanför Sveg och skogsbrand blev resultatet. Helikopter kom till undsättning och elden är nu under kontroll.
Hett var det även på Hedlanda i helgen med besökare från väg och luft. Många flygmaskiner som kom för tankning och lunch i serveringen, några stannade över helgen, ägarna besökte sina fritidshus. Brandflyget hade utgångspunkt från Hedlanda under veckan som varit så även den maskinen fanns på flygplatsen. En brandrunda med flyg tar ca 2,5 timmar, då flyger man på länets södra slinga som det heter och kan se hela Härjedalen från luften.
Nyheter
2021-07-26
Ragnar Dillner

GOULL

GOULL 15 grader, halvklart och nordvästan. Igår fick räddningstjänsten rycka ut på en skogsbrand vid vägen till Nvallens fäbod. Alpackorna i byn verkar trivas i sommarvärmen, när de är nyklippta är de lite känsliga när det blir regn och kyla och behöver gå skydd.
Torsdag är marknadsdag på Hembygdsgården, serveringen är öppen. På macken fortskrider arbetet med utökat antal pumpar men just nu är mycket avspärrat så det är trångt och lätt att det blir långa köer. På lördag är det rundflyg och marknad på Hedlanda Flygplats. Serveringen öppen tor, fre och lördag 11-16
Nyheter
2021-07-22
Ragnar Dillner

TIPS

TIPS
14 grader, halvklart och sydvästlig vind. Området bjuder på en arena med många möjligheter till aktiviteter på egen hand för dig som vill upptäcka naturen. Bad, fiske och vandring är det vanliga i vårt område. Nu har även bärplockning dykt upp som en attraktion. Det verkar bli rekordår för hjortron och nu är de mogna. Bara att ge sig ut i skog och mark och leta bären, ofta i kanten av någon myrmark. Ta med fika.
Nyheter
2021-07-21
Ragnar Dillner

STÄLLPLATS

STÄLLPLATS 14 grader och halvklart med övervägande Cumulusmoln. Med ökad husbilstrafik är behovet av ställplatser stort. Hedlanda Flygförening har 4 platser med el på flygfältet. Behöver man ingen el finns fyra platser till. Tillgång till dusch och toalett finns också. Torsdag, fredag och lördag är serveringen öppen 11-17. På flygplatsen finns även tre enkla rum för uthyrning, oftast efterfrågade av piloter som är på genomresa och mellanlandar på Hedlanda för tankning.
Lördagar under juli är det rundflyg med helikopter och marknad 11-15.
Nyheter
2021-07-20
Ragnar Dillner

KONSTRUKTION

KONSTRUKTION 14 grader, halvklart och blåsigt även idag.
Helgens Blåljus var en grillkåta i lågor på Klockarfjället. Området vid restaurang Bräjks på Björnrike börjar likna Skalets Torg om man ser till höjd och täthet. Slingriga vägar och gångtunnlar ska leder fram till översta parkeringen, blir trångt för varutransporterna till restaurangen. Höghuset med garage i bottenplanet kommer att innehålla både kontorsplatser och lägenheter. Ryktet säger att konstruktörerna som jobbar med bilen Koenigsegg kommer att husera i byggnaden vissa peroder, nytta och nöje. Även andra exklusiva bilar kan ses i kvarteret redan nu.
Nyheter
2021-07-19
Ragnar Dillner

BALAR

BALAR Kylig morgon men dagen blir solig och varm. Ombyggnationen på macken för fler pumpar fortsätter, ska bli trevligt med någon form av öppningserbjudande framöver.
Nu skördas det för fullt i byn och höbalarna pryder ängarna färgglatt. Gula, rosa och blå balar mot cancer: "Ett sätt att ta ställning för de "drabbade". I Klövsjö kan man se traditionella hässjor, ett sätt att ta ställning till vår historia.
Fredag och marknaden har flyttat till Hede idag i morgon är den på Hedlanda, där blir det även Rundflyg med helikopter
Nyheter
2021-07-16
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Idag blir det kanske sommarens varmaste dag enligt meteorologerna. Men det kan även bli en svalkande skur på eftermiddagen.
Torsdag då är det Marknad på Hembygdsgården, det är ca 15 "Knallar" som sätter upp sina försäljningsbord och hela innergården hoppas vi fylls med besökare. Servering är det i logen.
I lördags drabbades Härjedalen av ett stort strömavbrott då Svenska Kraftnät fick fel på leveranserna. Effekten av det är att 100-tals el-mätare i stugorna är utslagna. Alltså många hus som inte har ström. Har ni hus i Härjedalen eller Bergs kommuner då behöver ni kontrollera hur  det är i just din stuga. Många stugor som är strömlösa kan nog ha en frysbox fylld med kött och bär som tinat vid det här laget.
Nyheter
2021-07-15
Ragnar Dillner

FISKE

FISKE 23 grader på förmiddagen, ännu en het dag. Idag .öppnar varggransstugan! Öppettider 11-16. Bordsbokning inomhus. Drop-in bord finns. Välkomna!
Många aktiviteter nu där vatten är en del av arenan. En ensam fiskare på Indalsälven som slingrar sig förbi Trångsviken. Möjligen njuter han av vädret lika mycket som en eventuell fiskelycka.  Orten är känd för alla sina företag där Trangia är det mest kända och korvfabriken för sina raka korvar. Et annat företag är Minitube som exportera mynthylsor över hela världen. Hylsor ni vet sådana som man packar mynt i, typ Pesetas, Dollar, Rubel mm.Tidigare var det även stora sågverk här när man flottade timmer på älven.
Nyheter
2021-07-14
Ragnar Dillner

PÅ TUR

PÅ TUR Ännu en varm och solig dag, oavsett om man är i Vemdalen eller Trångsviken så är det runt 24 grader.
Att resa med husbil blir allt vanligare och när dagen går mot afton ska man leta sig ett ställe att stå på. En Ställplats alltså. Många föredrar att campa fritt och förlita sig på bilens egna strömkällor som solenergi i kombination med batteri. På ställplatser finns ofta tillgång till el, toa och dusch samt färskvatten. Större anläggningar har även latrintömning. Natten tillbringades i Trångsviken där det blev nio bilar innan solnedgången, en blandning av tyskar och smålänningar och helt vanliga länsbor. Trångsviken vid hamnen är ett trevligt ställe fyllt av liv och rörelse. Mellan bilparkeringen och Indalsälven finns en promenadväg som byborna flitigt använder. Nu när det är varm så är det många som använder båtbryggan för att hoppa i vattnet för ett bad.
Nyheter
2021-07-13
Ragnar Dillner

UNGERN

UNGERN 22 grader varmt på förmiddagen, hur ska det sluta. Långväga gäster på Hedlanda, ett par från Ungern som mellanlandat i Tyskland anlände i går kväll till Hedlanda. Efter tankning hyrde de in sig i ett av de rum som finns för övernattning. Idag flyger de vidare till Bodö i Norge.
Byggnationerna med utökade antal pumpar på macken mitt i byn går in på andra veckan, nu har det kommit upp mera avspärrningar som gör att gång- & cykelbanan har halverats vid bygget. Pandometern visar 16:24.
Glassbanken i Centrumhuset kan räkna hem ännu en god försäljningsdag med detta väder. Lördagens marknad på Hedlanda regnade bort kan man säga, endast ett 50-tal besökare, men fyra marknadslördagar återstår, det kan bara bli bättre. Försäljningen i serveringen var ändå tillfredsställande.
Nyheter
2021-07-12
Ragnar Dillner

PUMPAR

PUMPAR 18 grader och overcast, tämligen vindstilla på morgonen, tänkbart att det blir sol och varmare frampå dagen.
Nu grävs det i byn, den här gången vid macken. Som det ser ut ska man väcka liv i de två pumpar som stängdes för 15 år sedan, troligen för att minska köer och trafikstockning i korsningen Centrumgatan Åsgatan. Även det känns som tillväxt men historiskt har det funnits tre bensinstationer i byn. I Sveg finns tre och Hede finns två mackar.
Vill påminna om att Jaktstugan håller sommaröppet några veckor. Räkna med en skön promenad på ca 45 minuter till de goda våfflorna.
Nyheter
2021-07-09
Ragnar Dillner