MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

KANON

KANON Minus 10 grader på byn och tendens till solsken. Nu mullrar snökanonerna för fullt inom destinationen. Snart är det träningsgrupper på gång att invadera anläggningarna. Den första maskintillverkade snön lyste upp tillvaron i mitten av 1950-talet i USA. Amerikanerna Dave Richey och Wayne Pierce fann en metod att trycksätta vatten och luft genom ett rör och på så sätt frigöra värmeenergi ur vatten och skapa snö. Läs mer. När kanonerna etablerades i Vemdalen löd reklamen "Vi snöar själva". Bilden är från Hovde med utsikt mot Skalsterrassen
Nyheter
2020-11-28
Ragnar Dillner

SKY CLEAR

SKY CLEAR Åtta grader kallt och klar himmel, vackert men kallt. Fredag och ännu en arbetsvecka går mot slutet. Många av byggjobbarna bla. de längs Hågåavägen jobbar in fredagen, det märks vid lunchtid då det är färre av dem på byns restauranger. Men det jämnar ut sig med helgbesökare som är på genomresa eller har sina stugor i Vemdalen. Restaurang Anorak har ett fint helgerbjudande även för avhämtning. Vita huset på bilden har bytt ägare, det är ett bra tag sedan Uffe hade Antikhandel på gården och i fjöset. Nu ska det bli spännande att vad nya ägaren hittar på. Till er som saknar adventsgran så finns det att köpa både på ICA och hos Ekbergs, inplastade och redo för takräcket. Av olika anledningar ska vi ju både till ICA och Ekbergs.
Nyheter
2020-11-27
Ragnar Dillner

VATTEN

VATTEN Minusgrader och solsken, det är väl så det ska vara när vi närmar oss advent. Vemdalens senaste tomtområde är på gång. Nu grävs det för vatten och avlopp till de 20 tomter som snart kommer att bebyggas. Meningen är att det ska vara för permanent boende och att man skriver sig i Vemdalen. Det borde vara självklar att man är skriven på den ort man verkar, bor och spolar i sin toalett.
Nu fejas det i stugorna på byn inför advent. Fönstren putsas och julgardinerna kommer på plats. Julstjärnor och belysning får sin kontroll. Julgranen hämtas på något skifte i skogen. Till helgen ska det stråla av ljus i varje hem. Resor och sammankomster bör undvikas kommande veckor fram till jul. Julafton bör firas med max tre familjer i samma lokal. Det är rekommendationer från Folkhälsomyndighetn. Sedan finns ju alltid de som tycker att det gäller andra och inte just en själv. Den som lever får se.


Nyheter
2020-11-26
Ragnar Dillner

HÄRJEDALSSTIL

HÄRJEDALSSTIL Plus två grader och stratus nästan ned i trädgränsen. Sliriga vägar på förmiddagen innan det är sandat där det ska. På ICA har arbetet med 15 nya parkeringsplatser börjat, en trevlig julklapp till oss kunder. Trots god skyltning och information om att endast en från familjen bör gå in och handla så händer det att hela hopen kommer. För 20 år sedan myntades inom kommunen att vi skulle hålla oss till "Härjedalsstilen" när det skulle byggas på fjällsluttningarna. Ett av byns vackraste hus bör väl representera den stilen. På fjällsluttningarna kan man se att det faktiskt liknar detta hus, ja om man bortser från att fönsterpartierna är något större år 2020. Onsdag och Lill-lördag, vi gratulerar alla som heter Lill såklart. Lill bildar ofta en del i ett dubbelnamn. Snart är det första advent och vi kommer att sakna julmarknaden och alla knallar. Men någon kanske trotsar årets rekommendationer och kommer i alla fall. Då ska jag handla.
Nyheter
2020-11-25
Ragnar Dillner

PUMPEN

PUMPEN Runt nollan, mulet och vindstilla men vi kan förvänta oss någon snöby till eftermiddagen. Varutransporterna till byns restauranger från Svenk Cater rullar på som vanligt tisdagar och fredagar. Pandemin har ännu inte slagit ut den verksamheten. Centrumhuset byggdes för ca 40 år sedan, då fanns där Posten, Tandläkare, Jämtlands Folkbank, Turistbyrå, matserveringen Matbiten. På baksidan fanns Distriktssköterskemottagningen. Ännu ingen ny entreprenör som tar över Mackens servicebutik men kanske i december. Gamla Keos håller på att renoveras med nya golv, väggar och inte minst en ny entrédörr. Att döma av de som fixar och donar kan man dra slutsatsen att Samisk Slöjd & Design flyttar in, kanske redan innan Lucia. Pandometern visar 13:83
Nyheter
2020-11-24
Ragnar Dillner

KYSSARNAS BRO

KYSSARNAS BRO Två grader varmt, nordvästlig vind och mulet med tendens till uppklarande till lunch. Helgen har varit lugn, inga rapporter om bråk och stök efter krogarnas stängning, inte heller några dikeskörningar i området. Fettjåfallet är det mest besökta utflyktsmålet i Destinationen, närmare 30 tusen besök under året. Mest under sommaren såklart men även resten av året. Med sina 70 meter i fallhöjd är det ett populärt ställe för isklättring som exempel. Fallet ligger några kilometer efter man passerat Hotell Klövsjöfjäll. Vandringsleden från bilparkeringen till fallet är inte så himla lång men efter alla besök så har stigen blivit sliten. De senaste två åren har den rustas upp med en gedigen stenläggning. Under vandringen mot fallet passeras två broar. Dimmornas bro samt Kyssarnas bro - De ni.
Nyheter
2020-11-23
Ragnar Dillner

BRORALLARE

BRORALLARE Solig förmiddag med någon minusgrad och lite lätt nordanvind. Byte av slitbana pågår på bron över Norrveman på Bastugatan. Uppdraget att byta de välspikade planken har Vemhus Bygg fått. Reparationen pågår under fyra veckor och vägen är avstängt under tiden. Öppnas vecka 50 om allt går som det ska. Fredag och inget grillväder. Vill man gå på krogen gäller nya bestämmelser. Krogarna stänger senast 22:00 och alla gäster måste vara ute ur lokalen 30 minuter senare.
Nyheter
2020-11-20
Ragnar Dillner

SNÖSVÄNGEN

SNÖSVÄNGEN Någon grad kallt och det har kommit snö. Ingen riktig kyla i marken så det blir som bara snöblask som plogbilarna får röja undan. Men ljust och fint blir det i alla fall så länge snön ligger kvar. På fjället är det full fart på  aktiviteterna i backarna för att skapa bra underlag för att öppna ännu en säsong. Hur det blir med reserestriktioner är det bara vänta och se. Ni får ursäkta bildkvalitén fån redaktionens fönster.
Nyheter
2020-11-19
Ragnar Dillner

FIKATAJM

FIKATAJM Plusgrader idag men i morgon kan det vända med både kyla och snöbyar. När vädret bjuder till kan en våffla vara på sin plats. Göra själv är bra men annars får det bli Lingers på Vemdalsskalet. Trosavik i Hedeviken har helgöppet och Åtgården håller stängt
Nyheter
2020-11-18
Ragnar Dillner

VÅRFLOD

VÅRFLOD Fortfarande plusgrader och höga vattenflöden. Det liknar vårflod på många håll. Kanske så rikligt med vatten att det blir överskott på vattenkraft. Då kanske vi får ännu en tid med minustaxa på elräkningen. Snö och kyla kanske kommer till helgen och skidanläggningarna står redo för att skapa snö. EXTRA NYTT. Bron över Norrveman vid Bastugatan kommer att vara avstängd i två veckor från den 18 november. Det meddelar Vemhus Bygg som skall renovera bron.
Nyheter
2020-11-17
Ragnar Dillner

FLORA

FLORA Plusgrader och ännu ingen snö i sikte. Maren på Hede blomsterhandel har mottagit ett stipendium från kedjan Interflora. Vanligtvis erbjuder Interflora utbildningar för butiksinnehavarna. Nu i coronatider erbjuder de butikerna att ansöka om stipendium. Maren tillhör en av de utvalda. Det firar hon med att piffa upp butiken med ny inredning. Resultatet blev himla snyggt. Vi får Gratulera. 
Nyheter
2020-11-13
Ragnar Dillner

HÖGFJÄLLET

HÖGFJÄLLET Temperaturen håller sig strax över nollan och ingen snö i sikte ännu. Molnen ligger lågt över Högfjället. Vemdalen By är ett steg närmare en Aktivitetshall bestående av padel, klättring, trampolin samt en handbollsplan. Kommunen har beviljat 16 miljoner av de pengar som kommunen fick vid försäljningen av Härjedalens Turistanläggningar AB. Projektet drivs av Vemdalsfjällens Företagareförening, föreningen har ca 50 medlemsföretag. I byn finns ca 160 verksamma företag, alltså borde fler ansluta sig till föreningen.
Nyheter
2020-11-12
Ragnar Dillner

PYNT

PYNT
Minusgrader och svårskrapade bilrutor. Prognosen säger sol under dagen, får väl se hur det blir med det. Onsdag och sex veckor till julafton, ännu ingen snö för tomten men för ett år sedan då var skidåkningen i gång. Julstämning är det på designbutiken mitt i Vemdalen By. Helén har dukat fram rikligt med julsaker, många fina presenter eller varför inte använda dem själv.
20 nya tomter är på gång i Vemdalen och det kommer att börja grävas redan innan jul. Många familjer står i startgroparna för att bygga och flytta till Vemdalen. Området ligger nära centrum med gångavstånd till skola, kyrka, affär, bowling och restauranger. Några familjer tog ett glädjeskutt när beskedet kom. Det var efterlängtat då processen tagit något år eller två.
Nyheter
2020-11-11
Ragnar Dillner

MÅRTEN

MÅRTEN Natten har varit kylig, minst 4 grader minus. Frost i gräset och på bilrutan. Vi har haft många fina och soliga dagar nu, perfekt för alla som ligger lite efter med höstens sysslor innan snön kommer. Återigen tänker man på alla byggjobbare som just fått gjutningen klar och snart ska till med att resa stommen. Sedan finns det många byggen, ja kanske de flesta som kommer i färdiga block och blir under tak på några dagar. Idag är det Mårtensafton, en afton som firades över hela Sverige för många år sedan. Nu för tiden är det mest i Skåne den firas. Måltiden består av svartsoppa till förrätt och Gås till varmrätt. Pandometern visar 13:28 idag
Nyheter
2020-11-10
Ragnar Dillner

FROSTHALKA

FROSTHALKA 4 grader kallt på morgonen, risk för frosthalka innan solen börja värma. Helgen har varit lugn inga kravaller förutom lite mindre muck i residensstaden och i USA. En och annan dikeskörning längs väg 84 finns att rapportera, liksom att älgjakt pågår. Härjedalspizzan har haft service och underhåll av belysning och reklamskyltar på fasaden. Pandometern visar 13:28. På fd. KEOS målas och fejas det inför det som ska etableras där - Spännande. Gymnasieskolan i Sveg håller stängt och ungdomarna får plugga i hemmet. Detta på grund av att någon drabbats av Covid 19. Det är svårt det där med avstånd och respekt. Det finns tydliga skyltar vid våra näringsställen, vi läser och gör som vanligt.
Nyheter
2020-11-09
Ragnar Dillner

BRITTSOMMAR

BRITTSOMMAR Plus 8 och solsken även om några mörka moln ligger kar på förmiddagen. Fredag och byborna är tidigt ute på sina promenader, med eller utan hundar. Dagen bjuder på lite av försenad Brittsommar kan man säga. Förra helgen var det regn, blåst och kyla så det svänger i vädret. Förra året den här tiden gick snökanonerna för fulla muggar och lades det snö i backarna. Trafiken genom byn är lite extra livlig denna fredag känns det som. Det är mycket yrkestrafik blandat med hantverkare som hämtat material hos AB Karl Hedin. En och annan husbil är också i farten, många som förlänger säsongen och tar kortare resor. Till er alla i byn som inte ställde in grillen när klocka ställdes om är det bara att lägga dit biffen och njuta av en fin fredag.
Nyheter
2020-11-06
Ragnar Dillner

SLUTSPURT

SLUTSPURT Frostfri natt och en solig, vacker förmiddag. Det är varning för starka vindar med risk för att träd faller över vägar, redan på förmiddagen känns det som det kan övergå i storm. Inte läge för takarbeten idag i alla fall. Nya lägenheter på gång. Björnvallens Ski-Lodge, Björnrike Grizzlyvägen. Inflyttning i mars 2021.
16 av 20 lägenheter har även en egen uthyrningsdel. Direkt vid barnområdet med liftar, restaurang, funpark för de minsta. Grizzly Express tar dig de 2km till toppen på 6 minuter. Kontakta Mäklarfirman ERA för mer information. Hos Fjällhälsan i Vemdalen kan man nu ta Antikroppstester för Covid 19, tidsbokning gäller. Det är inte stickmetoden utan traditionell armvecksmetod.
Nyheter
2020-11-05
Ragnar Dillner

KRISPIGT

KRISPIGT Minus tre grader i tidig morgon. Frost i gräset och frost på bilrutan. Nu kommer tiden då vi upptäcker hur olika bilförare skrapar sina rutor. Några orkar bara med en liten glugg ovanför ratten. Sedan finns de som låter bilen mullra på tomgång under 15 minuter och går in och tar en påtår. Det finns även personer som gör som man bör. Nåja det är i alla fall mycket vackert ute en sådan dag som idag. Byn vaknar tidigt, folket ska till jobbet, inte alla som jobbar hemifrån. Hundar ska rastas och några rastar sig själva med snabba promenader eller joggar längs byns gatusystem. Onsdag och Lill-Lördag men den blir nog inte så händelserik som förra onsdagen då det var höstlov och nästan fullsatt på byns restauranger. Kan läsa i lokala tidningen att två nya företag har registrerats i byn. Flodén & Pap AB samt Vemdalen Bar och Mat AB. Båda företagen ska verka inom restaurang.
Nyheter
2020-11-04
Ragnar Dillner

KWH

KWH Nollgradigt i gryningen men med solens hjälp blir det nog 8 grader varmt under dagen. Det är rikligt med vatten i våra bäckar och åar. Hörde på radion att flödet till kraftverksdammarna och det blåsiga vädret har skapat stort energiöverskott. Så stort att vissa abonnenter fick betalt för att de förbrukade el. Negativt elpris alltså. Idag kan man i Hede börja vaccinera sig mot den vanliga influensan, det är på församlingshemmet 11-17. I Vemdalen blir det den 16 november 12-15 på GT-Gården. Idag är återvinningen i Hedeviken öppen. Det är en strid ström av bilar med släp som ska dit. Det är inte alla som surrar fast det som ligger på släpet. Man kan se ömse liggande längs vägkanten, t.o.m stora plåtar.
Nyheter
2020-11-03
Ragnar Dillner

BLÖTT

BLÖTT Nio grader varmt men ett ihållande duggregn som pågått i flera dagar. Trots det rent ut sagt pissiga vädret har det varit många gäster i Vemdalen by under veckan. Fen stånd med knallar har varit i byn under veckoslutet, uthålligast var Carina med skinnfällar och varma tofflor son stannade till söndag kväll. Trångt var det som vanligt på ICA:s parkering under hela veckan. Men håll ut, det kommer till 15 nya platser till vintersäsongen. Idag visar Pandometern 13:19. Kan det bero på presidentvalet i USA.
Nyheter
2020-11-02
Ragnar Dillner

LYSANDE

LYSANDE Uppklarande och lite blå himmel på förmiddagen, kanske bortåt åtta grader varmt. Snöfritt såklart. Gatuarbete mitt i byn nu när turisttrafiken rullar på. En lyktstolpe som lutat i 14 år ska äntligen fixas. Trafiken på byn är intensiv både av bilar och människor. Att knallar med sina marknadsstång samlas i centrum gör det bara bättre, fler knallar kommer i morgon. Fredag och SkiStar kör 6-stolsliftar på anläggningarna i Klövsjö, Vemdalsskalet och Björnrike.
Nyheter
2020-10-30
Ragnar Dillner

GATUHANDEL

GATUHANDEL Åtta grader varmt och uppsprickande. Gatuhandeln har utökats idag med nya knallar. Det kan bli trångt i Vemdalens centrum under några dagar. Det lär ansluta sig ännu flera försäljare. Redan på förmiddagen är det fullt med bilar på ICAs parkering, ungefär som under sportloven i februari. Trängseln inne i butiken är städad kan man säga och i kassakön respekteras avståndet. Trafiken genom byn påminner även den om sportlovstider. Trist att Åtgårdens Café har stängt, det är nog många som har förväntat sig att ta en fika på byn. Nu får vi såklart hänvisa till Bageriet där det serveras både fika och Pizza. Pandometern visar 13:43
Nyheter
2020-10-29
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Sex grader varmt och tendens till solsken. Trots den sköna höstvärmen förstår man att det snart blir vinter. Det kör en traktor längs bygatorna och sätter upp snökäppar, tunna och naturfärgade så de snyggt ska smälta in i miljön. Idag ser det ut som det är läge för lite mingel i Vemdalen By. Minst ett marknadsstånd är på gång. Prylar som är värmande kan man säga, skinnfällar, tjocka stickade strumpor och vantar mm. Det ryktas om att även utanför Härjedalspizzan ska det bli försäljning. Ostar från Holland kan vi hoppas på. Läser i lokalbladet att Bageriet i Vemdalen ska ta över och driva Björnrikegården den här säsongen.
Nyheter
2020-10-28
Ragnar Dillner

MILJÖVÄNLIGT

MILJÖVÄNLIGT Sex grader varmt och uppklarande, känns som det blir en fin dag då dimman lättar. Höstlovsveckan är fylld av aktiviteter från Björnrike till Klövsjö, även Hede har aktiviteter med bl.a. vandringar på Sonfjället. På Skalets Torg kan barn, ungdomar men även vuxna testa att köra miljövänliga bilar. Behövs varken EL eller Vätgas, kan tänkas lite Biobränsle och tackställen finns det gott om den här veckan. Restaurangerna på fjället som Anorak, Björnvallen och Bräjks har extra öppet den här veckan. I Vemdalen By har Härjdalspizzan öppet som vanligt, Husky med bowling, sportshop och restaurang har öppet hela veckan. Bargeriet med Stenugnsbakat är också öppen hela veckan. Passa på att fynda skidutrustning inför säsongen. På gamla KEOS pågår renovering, spännande att se vem som ska etablera sig där.
Nyheter
2020-10-27
Ragnar Dillner

BJÖRNVALLEN

BJÖRNVALLEN Nollgradigt men frost på bilrutan och byn ligger i dimma. Stor halkrisk råder under förmiddagen. Trots det kan faktiskt bli 8 grader varmt under dagen, kanske läge att göra sista rycket på tomten innan Tomten kommer. Alla vet att det byggs som aldrig förr i området. Vid Björnvallen har ännu ett storbygge påbörjats. Det blir färdigmöblerade lägenheter och ska stå klara till våren. På byn har en tomt sålts i Dahlbergsområdet, ännu ett bostadshus är på gång. Nu är vi inne i höstlovsveckan med en mängd aktiviteter varje dag. Till helgen ska även några av liftarna köra igång för de som vill besöka topparna.
Nyheter
2020-10-26
Ragnar Dillner

SOLSKEN

SOLSKEN Minus sju på morgonen och strålande sol. Fredag och rusning på byggshoppen inför helgens alla uppdrag i stugorna. På Solberget i Vemdalen har det tillkommit ett flertal villor under sensommaren och hösten. Många som hoppas på att fira jul och nyår i sin nybyggda villa. Nästa vecka är det höstlov vilket betyder många stugägare kommer för att se om sitt hus inför vintern. Föreningar och näringsidkare i området har en hel del erbjudanden hela veckan. I Vemdalen By finns bla. en tipsrunda. Veckan brukar avslutas med den stora designmässan "Lodge & Lya", den är tyvärr inställd i år.
Nyheter
2020-10-23
Ragnar Dillner

Tre grader varm och snöblandat på förmiddagen. Varmare ska det bli efter helgen, den snö som finns försvinner som vanligt den här tiden på året. Vädret uppskattas av alla hundra-talet byggjobbare som finns i området. Byns Padelhall är färdig utvändigt, nu återstår att inreda den inför premiären i december. Det råder mycket spekulationer om vad som ska hända med butiken Macken som ligger vid macken som heter INGO. Ryktet säger att det finns tre intressenter, det finns alltså hopp om en framtid även där. Det verkar som om de få tomma lägenheter som finnas på byn håller på att fyllas med hyresgäster inför vintersäsongen. Någon även som permanentboende. Pandometern visar 13:58
Nyheter
2020-10-22
Ragnar Dillner

ROTFRUKT

ROTFRUKT
Någon plusgrad och mulet. Efter plogning kommer resten att töa bort. Vägar har halkbekämpats men visst är det fortfaran stor halka som råder. Idag är det samling mitt emot pumpen. Potatisbilen kommer på förmiddagen och redan tidigt har kunderna samlats för att göra sina inköp. Det säljs säckvis med potatis, morötter och lök. Intressant att det kan vara problem att får bygglov på delar av marken i Vemdalen då det klassas som jordbruksmark. Många med mark borde sadla om till potatisbönder. Onsdag och denna speciella dag blir det ett besök på restaurangen som utnämndes till årets serviceföretag i Härjedalen, HUSKY. Pandometern visar 13:73
Nyheter
2020-10-21
Ragnar Dillner

ENERGI

ENERGI Minus fyra grader, mulet och vindstilla. Prognosen talar om snö till eftermiddagen. Vemdaleiahuset har investerat i stor solenergianläggning på taket. Det är ca 180 solceller som ska ge 60 tusen kwh. Tidigare installerades bergvärme. Nu anser ägaren Algot  Sandberg att anläggningen är självförsörjande vad gäller energi. Det pågår fortfarande produktion i snickeriet. I en annan del av byggnaden är det en skofabrik där "Luddan" tillverkas.
Nyheter
2020-10-20
Ragnar Dillner

SLEEFT

SLEEFT Klar och kylig natt med flera minusgrader. Snösvängen i byn har fått göra sina första turer mellan Vemdalen och Klövsjö. Västerut är det snöfritt efter Galberget till Hede. Mer snö är utlovat till morgondagen så det blir nog fler turer med plogbilarna. Endast åtta veckor kvar till julafton och rusningen till fjällen kan börja. Det verkar som många har skaffat husvagn för att tillbringa stora delar av vintern i området. Ser ganska trångt ut på många campingplatser. Hur som helst är det läge att montera vinterhjulen så man inte halkar efter. Lite tråkigt att det inte finns någon i byn som kan ha det som kompletterande affärsidé att montera däck och hjul.
Nyheter
2020-10-19
Ragnar Dillner

RATTMUFF

RATTMUFF Runt nollan och ännu kallare var det under natten. Dags att ta fram rattmuffen och ta upp potatisen. Fjälltopparna har fått sina mössor och mer snö spås det till helgen. Polisens husrannsakningar i Sveg förra veckan gav fynd av narkotika. I Vemdalen patrullerar polisen vissa kvällar det kan bli aktuellt med kontroller av mopeder och andra långsamtgående fordon.
Nyheter
2020-10-15
Ragnar Dillner

DAGKORT

DAGKORT Minusgrader i natt och dags att lägga på vinterhjulen. Fjälltopparna ligger vita innan solen börjar värma. Lokalradion meddelar att SkiStar ska införa dagkort för bilar med 95:-/dag i anslutning till liftarna. Det kanske kan få de som har stugor nära liftarna att gå eller skia in å ut. Kan även dyka upp någon annan markägare som vill satsa på att göra p-platser. På byn jobbas det med aktiviteter inför höstlovet, bla blir det en tipsrunda som vanligt kan man säga.
Nyheter
2020-10-14
Ragnar Dillner

GARNÄMNE

GARNÄMNE
Halvklart, nordlig vind och uppehåll, kan vi hoppas. Byns Alpckor går och mumsar på bördiga marker. Samtliga verkar nyfriserade så nu hoppas man att pälsen växer ut innan vinterkylan slår till. Hos Birgitta som äger djuren finns garna att köpa samt många fina produkter. Garnet är himla värmade och det produkterna finns ofta med på marknader. I år har det inte varit så många marknader men vi hoppas det kommer igång till kommande år. Framför allt önskar vi att marknaden i Röros i blir av som vanligt i februari
Nyheter
2020-10-13
Ragnar Dillner

SOLSKEN

SOLSKEN Fem grader varmt på förmiddagen när solen kämpar över Högfjället. Det blir en lite kuslig bild när morgondimman lättar av solvärmen. Kusligt var ordet, på kort tid har Vemdalen varit centrum för två kriminalromaner, rätt märkligt att skilda författare tänker att det hittat en bra plats sin handling. Helgens trista och blöta väder har mest hållit byborna hemma i stugorna. Några har besökt Åtgåren, Härjedalspizzan och Husky. Ny vecka stundar med nya händelser även utanför romanerna. Bion låter meddela hatt de fortsatt väntar med att dra igång säsongens filmvisning.
Nyheter
2020-10-12
Ragnar Dillner

GULD

GULD Kommunens årliga Guldgala genomfördes idag i ett nytt och Corona-anpassat koncept på restaurang Wemer. 35 inbjudna nominerade bjöds på 3-rätters. Under måltiden delades pris ut till bla. årets serviceföretag. Guldet, diplomet och blommorna gick i år till Restaurang Husky. Årets Hållbarhetspris som delas ut av Länsförsäkringar gick till Detination Vemdalen. Vinnarna går vidare till länsfinal i Östersund. Vi gratulerar
Nyheter
2020-10-09
Ragnar Dillner

MARZIPAN

MARZIPAN Termometern verkar ligga stadigt på 10 grader även denna regniga dag, vi får hoppas på uppehåll under dagen. Idag tllkännages Fredspriset och Guldgalans pris till årets serviceföretag och serviceperson. Malin är back in business på Åtgårdens Café. Även om det bara är över några helger. Det är full rulle på tårtbakandet, verkar som det finns mycket att fira i områdets stugor bland turister och bybor. Det går åt mängder av marsipan i alla möjliga färger. Åtgården har öppet tor-sön 11-16. I Vemdalen By finns även Stenugnsbageriet Pizza, Bageri och Café som har helgöppet.
Nyheter
2020-10-09
Ragnar Dillner

84 DAGAR

84 DAGAR Konstant väderlek kan man säga, 10 grader och 10 dgar och mulet med duggregnet hägnade i luften. Idag är det 84 dagar kvar av året, det börjar bli bråttom med allt som ska göras innan snön kommer. 14:03 säger pandometern och det får vi vara nöjda med men 70 procent, eller 9,34 kronor, av priset utgjordes av skatter för koldioxidskatt, energiskatt och moms. Om vi räknar på ett samhälle som typ Vemdalen med 350 hushåll och 2 bilar per hushåll. I snitt kör bilarna 1200 mil/år. Med 14 kr/liter så tankar vi i byn för ca 11 miljoner kronor på ett år. Nu tankar inte alla här hemma i byn på sina reor men till detta kommer turismen med bilar och snöskotrar. Man skulle kanske ha en mack.
Nyheter
2020-10-08
Ragnar Dillner

MOSIPPAN

MOSIPPAN 10 grader och uppehåll, möjligen kan vi få se lite sol. Barnen på Vemdalens Förskola är på utflykt idag. Förskolan har två avdelningar, Blåklockan och Mosippan. Vemdalens förskola är en förskola med två avdelningar som ligger centralt i Vemdalens by. En trygg plats med stor utvecklingspotential och en rörelsesmart förskola med mycket utevistelse. Avdelningarna är i stort sätt fullbelagda vilket kan vara ett hinder för inflyttning, något som kommunen är mycket medvetna om och det jobbas på en lösning. I Vemdalen finns lediga arbeten samt byggklara tomter och med jämna mellanrum även hus till salu. Just nu även lediga lokaler för företagsetableringar mitt i Vemdalen By.

Nyheter
2020-10-07
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Tio grader och det klarnar upp efter morgonens dimma. Tisdag och det lunkar på som vanligt en höstdag i byn. Vill vi se lite rusning kan vi åka till byggshoppen, där är det rusning i dessa byggtider. 
Nyheter
2020-10-06
Ragnar Dillner

PADEL

PADEL Efter idogt regnade är det nu uppehåll och tio grader. Det har varit en helg utan större händelser. Vi har haft Brittsommarvärmen men i övrigt tämligen trist väder. Nöjet var att besöka Åtgårdens Café och ta en fika och kanelbulle. Nu är stommen, väggar och tak fixat på vinterns stora och nya begivenhet i Vemdalen By. En Padelhall växer fram. Det är de senaste åren trendgrej bland sportutövare. Antagligen kommer padelbanorna vara fullbokade stora delar av vintersäsongen. Nu inte bara bowling i byn, även padel.
Nyheter
2020-10-05
Ragnar Dillner

LÄCKAGE

LÄCKAGE
Fredag förmiddag fick en buss stopp på väg 84 2 km väster Hedeviken. Det var ett oljeläckage som var orsaken. Tungbärgare från Falk kom till undsättning samt att personal sanerade vägen. Under drygt en timme var ena körfältet avstängt. Slutet gott, allting gott. Idag meddelar Länsstyrelsen att de säger ja till ny skidanläggning i Skorvdalen. Det kommer mera.
Nyheter
2020-10-02
Ragnar Dillner

13:93

13:93
Mulet, vindstilla och tio grader. Turisttrafiken genom byn har minskat väsentligt men fortfarande kan man se att det är många husbilar som passerar för att hitta nästa ställe att övernatta på. Macken är stängd och byn har tappat en mötesplats. Snart stänger även Åtgårdens Café. Vill man då som besökare dricka en kopp kaffe är det Härjedalspizzan eller restaurang Husky som står till buds. Ännu är det tid kvar innan skotersäsongen kommer igång då det brukar vara full rulle runt Macken för att tanka, köpa korv och fika. Kanske kan nya aktörer komma till skott. Pandometern visar 13:93
Nyheter
2020-10-02
Ragnar Dillner

GIFTIG

GIFTIG Tio grader varmt, uppklarande och tämligen vindstilla. En bra början på dagen för den tappra skara av modellflygare som hänger på Hedlanda.
Amanita muscari dvs Flugsvampar kan vara ett vackert inslag i hösten färgprakt. Är man händig går det att tillverka insektsgift eller gift mot vägglöss som den kände Linné hade recept på.

Nyheter
2020-10-01
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE 11 grader och uppklarnande. Nu har det varit dis, regn och dimma under några dygn, nog blir det enklare att leva när solen bryter igenom. Nybyggarna utanför kyrkan uppskattar även de att solen tittar fram över Högfjället. Onsdag och "Lill-Lördag" vad händer då i byn. Vill man ha full dag får ni besöka Hede församlingshem. Familjecentrum öppet från 10.00 sedan blir det musikverkstad vid 18.30. Macken fortfarande stängd i byn men några spekulanter har setts granska byggnad och verksamhet. Nu är jakten på nya säsongsarbetare igång. I stort sätt samtliga restauranger lägger ut annonser om kockar och serveringspersonal på Facebook. Kruxet är att hitta bostäder till de sökande, det blir fördel om den sökande har eget boende. I Hede finns lediga lägenheter men då krävs bil och körkort för att ta sig till Vemdalen.
Nyheter
2020-09-30
Ragnar Dillner

SLUNGOR

SLUNGOR 8 grader, dis och duggregn, ingen att skryta med för våra gäster.
Vema Motor, Skog & Trädgård håller på att duka upp vinterns erbjudanden på menyn. Gräsklippare och jordfräsar får ge plats för snöslungor och skotrar. Tillbehör och passande arbetskläder finns också. Nytt i sortimentet blir släpvagnar med och utan kåpa, passande för skotertransporter. På verkstaden är det också verksamhet med många maskiner som ska få sin översyn innan säsongen drar igång. I Vemdalen By finns snart tre tomma affärslokaler som väntar på någon form av nyföretagande. Det är ju många som går och gnolar på en affärsidé, nu är det läge att förverkliga den. En privat arbetsförmedling och ett bykontor skulle också vara bra.
Nyheter
2020-09-29
Ragnar Dillner

DET SNURRAR PÅ

DET SNURRAR PÅ 8 grader varmt men Stratusmoln ända ned till fjällfoten. Nu snurra och surrar snickerimaskinerna i Vemdaliahuset igen. Maskinsnickare Linus är åter i lokalerna. Just nu är projektet att göra en ny serie av Härjedalsbjörnen. Stommarna är på gång och nu återstår att varsamt putsa varje individ så den får sin speciella karaktär. Det pågår även andra innovativa projekt som kan skapa verksamhet i några år framöver. Det får vi återkomma till. Restaurang Husky kan rapportera att lördagens musik och Quizafton blev mycket lyckad, folket trotsade regn och rusk för lite underhållning och god mat.
Nyheter
2020-09-28
Ragnar Dillner

UPPVIND

UPPVIND Efter en natt med ihållande regn blir även dagen blöt. En dag för inomhusaktivitet kan man säga, trist för alla snickare med uppdrag takarbete. Deltagarna i segelflygveckan bjöd igår in barn från Vemdalens skola för ett studiebesök. Av piloterna tilldelades de som hade skolanknytning som värdar. Det blev en lärare, en rektor och en polis. Man kunde ana en viss pedagogisk kunskap hos värdarna. Barnen fick veta hur ett flygplan kan flyga av sig själv utan motor, det gäller att ta vara på vindar och luftströmmars beteende. För att komma upp i luften behövs en motordriven flygmaskin som bogserar till en viss höjd där linan kopplas bort. Den maskinen är ett äldre ombygt besprutningsplan fick barnen provsitta och ställa frågor om. Det handlade om vad man gör med spakar och instrument. Alla verkade glada efter besöket. Det kan vara så att många barn har ett intresse för flyg. Inom flyg finns många yrken inte bara piloter. Det kan vara flygmekaniker, flygvärdinna, trafikledning, bokning av flygresor, tull och polis, personal inom marktjänst såsom snöröjning, lastning mm.
Nyheter
2020-09-24
Ragnar Dillner

QOVID 19

QOVID 19 Småljummen dag, 11 grader och tendens uppklarande. Idag finns Osknallarna i byn med de goda Holländska ostarna. Igår var det Destinationsträff för all delägare i Destinationsbolaget som vill delta. Ämnet var Qovid 19 och hur vi kan förbereda oss inför säsongen. Medverkade gjorde Länets Smittskyddsläkare, Skistars Skidläkare, Skistars nya VD och destinationschef Anders Lundqvist för Skistar Vemdalen. Även  Alkoholhandläggare och Miljö & Bygg för kommunerna Berg och Häjedalen. Länsstyrelsen fanns med i form av Wille Welin. Skistar berättade hur de handlade i våras när pandemin slog till och kom allt närmare in i fjällvärlden. Hur de i samråd med länens  smittskyddsläkare stängde samtliga anläggningar för att inte överbelasta sjukvården i tex Dalarna och Jämtlands län.
Nyheter
2020-09-23
Ragnar Dillner

PALETT

PALETT God morgon, 9 grader, hög molnbas och uppehåll. En dag som gjord för bla. segelflyg. Naturen bjuder på en vacker palett av färger under några veckor till. Många konstnärer har under 100 år sökts sig till Härjedalens vackra fjällvärld för att inspireras och ge målningarna dess glödande färger. Kaffeställen är det ganska tunt en tisdag men Flyget och Trosavik har öppet från onsdag både för lunch och fika. Fortfarande är det många husbilar som passerar genom Vemdalen och några passar på att ställa sig för natten på campingen eller på Hedlanda.
Nyheter
2020-09-22
Ragnar Dillner

DOLLAR

DOLLAR 10 grader, mulet och tendens till regn. På Hedlanda pågår segelflygvecka med deltagare från Småland, Dalarna, Hälsingland och Jämtland. Sju flygmaskiner och en bogsermaskin. Vitsen är bla att hänga kvar i luften så länge som möjligt och så högt som möjligt. Lördagen bjöd på lämpligt flygväder och några kunde vara i luften upp till 4 timmar. De som tar sig upp på höjd måste använda syrgasmask. Idag verkar det inte bli någon flygverksamhet och det inte klarnar upp. Under helgen har det varit fint besök i Härjedalen då en av Sveriges rikaste damer anlände med Taxiflyg från Grafair. Sedan hyrbil till Fjällnäs Högfjällshotel.
Nyheter
2020-09-21
Ragnar Dillner