MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

DOLLAR

DOLLAR 10 grader, mulet och tendens till regn. På Hedlanda pågår segelflygvecka med deltagare från Småland, Dalarna, Hälsingland och Jämtland. Sju flygmaskiner och en bogsermaskin. Vitsen är bla att hänga kvar i luften så länge som möjligt och så högt som möjligt. Lördagen bjöd på lämpligt flygväder och några kunde vara i luften upp till 4 timmar. De som tar sig upp på höjd måste använda syrgasmask. Idag verkar det inte bli någon flygverksamhet och det inte klarnar upp. Under helgen har det varit fint besök i Härjedalen då en av Sveriges rikaste damer anlände med Taxiflyg från Grafair. Sedan hyrbil till Fjällnäs Högfjällshotel.
Nyheter
2020-09-21
Ragnar Dillner

ÖVNING

ÖVNING Sju grader i tidig morgon och uppehåll. Det händer några gånger om året att Räddningstjänsten använder flygplatsen för övning, igår kväll var det dags igen. Teknikkörning med tunga fordon. Slalom mellan koner, back och stoppövning i trånga sektorer. Inga höghastighetsprov eller hårda inbromsningar. När det är övning måste flygplatsen vara bemannad med någon som handhar flygradion och kan bevaka luftrummet. Ingen vet när en oanmäld landning är på gång. Idag har Hedlanda en anmäld landning med Taxiflyg från Grafair 10:15. Helgen och nästa vecka pågår segelflyg hela dagarna för den intresserade. Serveringen är öppen 10-14 för lunch och fika
Nyheter
2020-09-18
Ragnar Dillner

BOXEN

BOXEN Efter en natt med regn är det nu kyligt och blåsigt, ingen bra dag för inomhusaktiviteter.Lokaltidningen TH fokuserar den här veckan på förslagen politiker och tjänstemän har kring kommunens byskolor. Ortsborna vill såklart behålla sina skolor, hel förståeligt. Det vill även politikerna men de har problemet att lösa underskottet. Alla förvaltningar i kommunen måste se om det går att göra besparingar, även skolan. Alternativet är att hitta annan finansiering. Det finns ett uttryck inom det företagande samhället och på arbetsplatser. "Kom inte med förslag - Kom med förslag". Vi som engagerar oss borde komma fram till alternativa förslag och hjälpa politikerna med nya lösningar utanför boxen, verkar ibland som flera sitter på en lösning. För Vemdalens del är det i första hand Förskolan som måste få till fler lokaler.
Nyheter Sport
2020-09-16
Ragnar Dillner

FUKTIGT

FUKTIGT Tio grader och duggregn, kunde ha varit värre. Inger trevlig dag om man är är utomhus på något bygge som på Vemdalens skola som exempel. Nu är takreparationen inne på sin 3:e månad och snart kommer snön. För älgjägarna är det ju frivilligt att kura under en gran och det kan t.o.m upplevas som småtrevligt. Bygget av Vemdalens Padelhall går vidare, nu är den stora betongplattan gjuten, nästa steg är att montera stommen. Att spela Padel kommer att kosta ungefär som att Bowla.
Nyheter
2020-09-15
Ragnar Dillner

MÖJLIGHETER

MÖJLIGHETER Från från nattfrost till en fin och solig dag. Solen värmer gott när det kommer över Högfjället och väcker bygden till liv, både människor och djur. Nu är det ett faktum att Macken har stängt och det kan bli problem för de stamkunder som av vana behöver sitt tidiga kaffe och sin dosa med snus. Än så länge lär det gå att hämta sina paket som kommer med Schenker. Mackens tomma lokal bör ju ge någon annan kreativ person en affärsidé. Att den ligger mitt i centrum är ett bra utgångsläge. Huruvida Åtgårdens Café och Pizzerian kommer att täcka upp för den fikasugne får vi väl se. En ny affärsidé har i alla fall kommit ut av stängningen och det mångsysslarföretaget "Vemdalsgruppen" som åtar sig det mesta inom byggnationer.
Nyheter
2020-09-14
Ragnar Dillner

STÄNGER

STÄNGER Kylig natt med frost i gräs och på bilar. Det blir en strålande septemberdag för både jägare och bärplockare. Snart är det stängt på Macken och en epok går i graven, i helgen har Angelica stor utförsäljning av resterande varulager. Nu kan även spekulationerna sätta fart om vad som ska ske med lokalerna i framtiden. Vad saknar vi på byn, genom åren har det talats om Kinakrog, Engelsk Pub, Tvätteri, Souvenirbutik, Saluhall för gårdsproducerade produkter inom mat och dryck. Tiden får till slut visa vad det blir. Pandometern visar 13:73
Nyheter
2020-09-11
Ragnar Dillner

STÄNGER

STÄNGER Halvklart och upp till 12 grader under dagen. Fri passage över Norska gränsen kan snabbt vara ett minne. Efter en vecka kan friheten vara över och möjligheten att resa till Sverige för att fylla kyl, frys och barskåp stannar vid en dröm. Redaktören hann med ett besök i Röros under frihetsveckan. Mitt Byn träffade jag på Röros svar på "Hubbe". En kille som renoverar sin Audi under bar himmel. Bilen har plockats ner i delar och karossen har lackerats ute inne och under. Nu pågår återmontering av delar. Samtliga metalldetaljer slipas och lackeras före montering. Killen tror på en lång och solig höst.
Nyheter
2020-09-10
Ragnar Dillner

SOVMORGON

SOVMORGON Strålande solsken, en vacker höstdag. Även Lisas hästar verkar njuta av dagen. Älgjakt pågår men har inte hört hur det gått efter första dagen. Det ringde i kyrkklockorna kl.10 det är inte så trevligt. Annars kan dagens stora händelse vara att återvinningen är öppen från 11.00 i Hedeviken. Nedräkningen för Macken pågår och till helgen blir det utförsäljning av kvarvarande lager. Vi får hoppas att det inom någon månad kommer någon som flyttar in till Vemdalen och vill starta eget.
Nyheter
2020-09-08
Ragnar Dillner

GRÄNSEN

GRÄNSEN Solig dag, blir nog 15 grader till eftermiddagen. Fin dag för jägarna, skitjakt på er. Det blev ingen större rusning av Norrmän till västra Härjedalen. På Systembolaget var det många besökare under de två första timmarna efter öppning men sedan blev det som en vanlig lördag. Lika med ICA och Coop. Men vi Svenskar passade på att resa över gränsen, de flesta för att plocka svamp, andra för att göra en dag i Röros. Svamptillgången verkar inte vara så riklig som man skulle kunna hoppas på. Trafiken kommer nog igång när Normännens hemmalager börjar tryta.
Nyheter
2020-09-07
Ragnar Dillner

Viktkliniken

Viktkliniken Föllinge igen! Lika vackert än, med sommarens lummiga grönska och blommor överallt. Föllinge är backigt och är en vacker bygd. Sist jag va här var det vinter och jag tävlade på längskidor i tonåren.Men nu är jag här av en annan anledning, även om jag återigen kämpar i Föllingebygdens kuperade terräng .
Nyheter Kultur
2020-09-06
Hedeviken

JET-A1

JET-A1 Det klarnar upp efter nattens regn, kan bli 14 grader  och någon blå lucka på himlen. Idag börjar modellflygdagarna på Hedlanda. Det är tämligen verklighetstrogna maskiner som visas. Doften av Jetbränsle kommer att kännas under flygningarna. Det är stora möjligheter att det kommer gäster från Norge nu när gränsen öppnat till midnatt. Största maskinen lär vara 4 meter och ägs av en Norrman. Serveringen är öppen lördag 11-16. I morgon är det den årliga Jaktlördagen hos Ekbergs med minimarknad, Kolbullar och visning av vapen och tillbehör. Ekbergs Outlet på GT-gården har öppet sista dagen i morgon, passa på nu när det är 50% rabatt. Nästa helg är det dags för utförsäljning på Macken.
Nyheter
2020-09-04
Ragnar Dillner

KONSTIGT

KONSTIGT Mulet och 10 grader, får duga en torsdag. Hänvisningen till Salong Fjällfin på Åsgatan har fått sällskap. Det kan ses som ett konstverk eller en kommunal Installation. Det kanske är så att byn skulle behöva en konsthall. Vi var bortskämda förr om åren det var konstutställning på GT-gården. Där samsades fler konstnärer under en påskvecka. En del av den planerade aktivitetshallen skulle kunna vara konsthall med permanenta och varierande utställningar. Vi har ju vår lokala konstnär Ingrid Fladvad med galleri vid Ekbergs, alltid värt ett besök. Mer konst finns om man reser till Funäsdalen. 5-6 och 12-13 sepember är det öppet hos lokala konstnärer i Funäsdalen
Nyheter
2020-09-03
Ragnar Dillner

BLÅTT

BLÅTT Nära nollan i natt men dagen blir strålande. Tjuvlyssnade lite i kassakön på ICA och det visar sig att det är många som är i området och vandrar, det har tur med vädret kan man säga. Turitstrafiken rullar på och husbilarna söker ställplatser för natten. Läser i lokaltidningen att skolorna i Härjedalen ligger under luppen. Minskat antal barn i klasserna gör att förändringar måste ske. För Vemdalens skola finns fyra alternativ som ska granskas. Mest akut är det för Förskolan som är trångbodda. I övrigt verkar lösningen vara att flytta elerver mellan Vemdalen och Hede.
Nyheter
2020-09-02
Ragnar Dillner

KONST

KONST Efter morgondimma kommer solsken ganska vanligt i september. Nu laddas det inför älgjakten på många håll. Passens ska fixas till med både slyröjning och lite snickerier kanske även siktröjning.  Förberedelserna toppas med det årliga besöket hos Ekbergs. Har man tur kan man från sitt pass uptäcka en del konstverk i skogen, som denna Installation. Nedräkningen på Macken har börjat om vi får tro på skriverierna på Facebook. Vemdalen har fått ännu ett aktiebolag. Det är Företagareföreningen som bildat ett fastighetsbolag i syfte att överta kommunens/Härjegårdars bestånd av lägenheter. Viljan finns att även utöka beståndet med mindre lägenheter som passar för säsongsboende. Pricken över det hela är att skapa en Aktivitetshall mitt i byn.
Nyheter
2020-09-01
Ragnar Dillner

GULDET

GULDET Solig  morgon och det blir en fin dag. En dag som gjord för att leta efter skogen guld. Säsongen har kommit igång men de stora fynden har inte kommit ännu. Men bra att passa på nu innan älgjakten. Tror att många Härjedalingar önskar att gränsen till Norge öppnas. Den här tiden brukar parkeringar och småvägar mellan Brekken och Stugudal vara välbesökta av bilar från Sverige. Vi måste ta hänsyn till att Norge inte har samma generösa regler för allemansrätten. Det finns guld även på Svenska sidan, i trakterna kring Ramundberget. Men en liten utlandsresa är alltid lockande. Fina campingplatser finns i Stugudal.
Nyheter
2020-08-31
Ragnar Dillner

VATTEN

VATTEN Redaktionen är på resa. Fint campingväder här i Storforsen, helt molnfritt kan man säga. Fint även hemma har jag sett på några bilder. Storforsen, en fors med vattenfall belägen i Piteälven utmed länsväg 374 vid samhället Bredsel i Älvsbyns kommun. Med dess genomsnittliga vattenflöde på 250 m³/sek och fallhöjden 60 m, utgör den en av de största forsarna i Europa. Har även besökt Pajala, Karesuando, Kiruna och Jokkmokk. Idag blir det Luleå.
Nyheter
2020-08-28
Ragnar Dillner

TRIST

TRIST Halvklart, västlig vind och 15 grader, ännu lever sommaren. Tråkiga tider väntar nu när mackägaren tänker lägga ner och ha utförsäljning i mitten av september. Tråkigt också att ingen vill ta över verksamheten. Macken är en del av Vemdalens centrum med en jämn ström av besökare. Butiken som är välsorterad fyller sin funktion för de som komplettera sina inköp och för det lilla hushållet. Korvköket och fikadelen är också välbesökt, ofta av stammisar som sitter en stund och skvallrar om vardagslivet. En orsak kan vara att bensinstationen vara eller icke vara är en bidragande orsak till beslutet. In i det sista kan vi hoppas på att en ny ägare kan uppenbara sig. Annas kan man säga att det känns som luften har gått ur.
Nyheter
2020-08-27
Ragnar Dillner

BOBIL

BOBIL Halvklart och 25 grader. Trafiken av Bobilar rullar på kan man säga. Ställplatserna på Hedlanda är välbesökta i sommar, säkert bra hos övriga som tillhandahåller ställplats. Det finns en kampanj på Facebook där man tipsar om ställplats under 200 kronor. De som hittar till är de som har en App i sin mobil som visar Sveriges alla ställplatser. Idag börjar en vecka med segelflyg på Hedlanda, kan vara ett tips för turister och ortsbor.
Nyheter
2020-08-26
Ragnar Dillner

MORGONRUSNING

MORGONRUSNING Kylig morgon men det tar sig frampå dagen. Kanske tom bortåt 16 grader och halvklart. För 45 år sedan gav Bruce Springsteen ger ut albumet Born to Run det kan vi fundera på idag. Morgontrafiken rullar på genom byn på morgonen. Några stannar till vid Macken för tankning eller en fika. Trevligt att det går göra ett fikastopp och att det är öppet varje dag. Bränslepumparna har varit automatiserade i många år så de är öppna dygnet runt. Vore kul om bensinstationerna kunde införa en retrodag som förr. Då de kollade oljan och putsade fönster det var tider det.
Nyheter
2020-08-25
Ragnar Dillner

DOKUMENTSKÅP

DOKUMENTSKÅP
Det spricker upp och kan bli bortåt 16 grader idag kanske någon regnskur också. Vemrike Fastigheter är ett nytt företag i bygden. En av företagets affärsidé är att hyra ut garage och förråd. Det är bla. ventilerade stålcontainrar. I dagsläget finns det sex containrar samt flera garageplatser. Det kan vara utmärkt för den som söker förråd för sitt bohag i väntan på att nya villan skall bli klar. Vinterförvaring av din båt är ett annat alternativ. Uppslagen är många, skotrar på sommaren osv. Idag är det fyra månader till julafton, dags att skriva listan.
Nyheter
2020-08-24
Ragnar Dillner

NYTÄNKANDE

NYTÄNKANDE Uppklarande och runt 20 grader, kanske någon skur till eftermiddagen. Sätten är många att bygga hus. Ett än så länge udda exempel är att bygga taket först för att sedan lyfta det på plats när väggarna står klara. Det ser lite märkligt ut men kanske enklare och inte så högt för gubbarna som gör jobbet. På andra byggen kan man se att de efter grunden reser ställningar runt hela bygget, även det kan se komiskt ut men är såklart ett bra sätt. Vi får gratulera Restaurang Husky som har nominerats till årets serviceföretag i Guldstjärnan.
Nyheter
2020-08-21
Ragnar Dillner

GOBETE

GOBETE Halvklart men värmen består. Byn kända musiker, låtskrivare, korsordsmakare och dansbandsmedlem Östen skrev många låtar som kom på en LP
"Bortom Här Och Nu" år 1974. Bland annat låten Anders är en häst och många andra godingar finns på den skivan. De här hästarna betar i närheten av Östens dåvarande boningshus. Ibland väcks minnen upp från det glada 70-talet. På den tiden var det mycket som handlade om att vi ungdomar fiskade i både Veman och Ljusnan. Ibland drog vi iväg lite längre som tex. Borgafjäll eller till någon Norsk älv. Aloppan var också ett populärt mål men lite väl långt att gå kan tyckas. 
Nyheter
2020-08-20
Ragnar Dillner

MOLN

MOLN Efter regn, åska och strömavbrott kommer solen åter. Det blir ännu en fin sensommardag med inslag av tropisk hetta. Vackert när molnen lättar bakom kyrkan och Högfjället visar sig.  ICA Gruppen, tidigare Hakon Invest, rapporterar en stark försäljningsökning under Corontider. Det är näthandeln som har bidragit till det. Vid vår ICA-butik räcker det med att konstatera att parkeringen fylls på redan vid öppningsdags. En ständig ström under hela dagen, ibland är det svårt för varubilarna att ta sig fram för att leverera. Pandometern håller sig på 13:98 även u på förmiddagen.
Nyheter
2020-08-19
Ragnar Dillner

DOWNTOWN

DOWNTOWN Sol och värme, blir troligen bortåt 23 grader idag också. En orts centrumkärna kallas ibland för Downtown, det som finns kring macken får nog anses vara Vemdalens Downtown. Restauranger, butiker och café finns i närheten, samt bygdens resecentrum. Den här veckan börja barnen sin hösttermin och trafiken längs huvudgatan lär öka trots att det finns gång och cykelväg bredvid. Det är inne nu att man ska cykla på bakhjulet samtidigt som man använder mobilen och chattar. Annat var det förr när polisen besökte skolorna och hade trafiklektioner samt kollade så cyklarna hade stänkskärmar, ringklocka och fungerande belysning. Vi fick lära oss att sträcka ut armen för att markera åt vilket håll vi skulle svänga, har ni sett någon gör det i byn. Pandometern visar 13:98
Nyheter
2020-08-18
Ragnar Dillner

BLÅLJUS

BLÅLJUS Blir en hyfsat varm dag, 16 grader redan på förmiddagen. Räddningstjänsten ute på rutinuppdrag till Vemdalsskalet, kan det vara ännu ett automatlarm satt fart på jourstyrkan. Det är ett vältrimmat gäng av soldater som turas om enligt en jourlista att snabbt vara på plats vid stationen, inom fem minuter ska det vara. Läser i lokaltidningen att det saknas deltidsbrandmän och kvinnor på många ställen i länet, så även i Vemdalen. Kan vara något att tänka på för den som vill hjälpa till i samhällets tjänst. Under helgen har det varit den årliga övningen för Frivilliga Flygkåren på Hedlanda. Det blev mycket lyckat med fyra dagars flygning där det ingick att flyga längs gränsen till Norge samt att söka markmål från luften. Pandometern visar 13:98
Nyheter
2020-08-17
Ragnar Dillner

FRIVILLIGA FLYGKÅREN

FRIVILLIGA FLYGKÅREN 20 grader redan på förmiddagen. Solstrålarna räcker väl till för att torka upp efter nattens regnande. Frivilliga Flygkåren som är en del av försvarsmakten har övning i våra fjälltrakter. De ska leta mål och fotografera samt spana längs Riksgränsen. Det är förlagda på Hedlanda med fem flygmaskiner och 12 piloter som byter av varandra. De bor på Gästis och har egen busstransport mellan flygplatsen och Gästis. Hedlanda Flygservering har öppet tor-lördag 11-17.
Nyheter
2020-08-14
Ragnar Dillner

HUVUDLED

HUVUDLED Ljummen morgon som kommer att övergå till en fullfjädrad sommardag. En dag som inbjuder till en mängd saker att ta itu med. Trafiken genom byn är fortfarande intensiv och antalet husbilar är många. Parkeringen vid ICA är till häften fylld redan på morgonen inför öppningsdags. På skolan har arbetet med att reparera taket kommit igång efter att jobbarna har haft semester några veckor. Boksläppet förra veckan på Ekberg där författarna signerade sin bok sålde slut. Boken är en spänningsroman som utspelar sig i Destinationen. Så småningom kommer den nog att finnas på byns bibliotek. Det blir även en talbok.
Nyheter
2020-08-13
Ragnar Dillner

BLÅSLAMPA

BLÅSLAMPA 15 grader, mulet men tendens till uppklarnande. Vägarbeten hör sommaren till. Det här är på E14 och var 8 km långt. Uppvärmning av befintlig asfalt och nyläggning. Den gigantiska blåslampan som har samma brädd som vägen skapar enorm värme och mitt i detta jobbar ett helt arbetslag. Trafiken leddes med ljus och lots. Finns vägar i Härjedalen som också skulle må bra av en uppvärmning.
Nyheter
2020-08-12
Ragnar Dillner

FÖRLORARE

FÖRLORARE Soligt och varmt idag igen, passa på att njut. Den här Rödräven lever farligt som inte visar sig skygg för trafik eller människor.  Den gick nästan till attack mot bilen. Stor risk att den blir påkörd kan man säga. Nu har vi sett björn, ren, älg och räv inte långt från Hedlanda, räven var väl längst bort kan man säga. Det sägs att det går bra för Rödräven i Sverige och det finns lagom många. Den största faran är sjukdomar där rävskabb är den vanligaste.
Nyheter
2020-08-11
Ragnar Dillner

VINNARE

VINNARE
13 grader stigande får vi nog säga, ännu en solig dag i antågande. Idag säger vi grattis till Pia och Åke som äger och tränar Big Cactus Zet. Hästen tog en seger på Dannero i gårdagen V75.
Måndag och Pandometern visar 13:88. Känns att sommaren går mot slutet även om turisttrafiken fortfarande rullar på genom byn. Vi kan i alla fall räkna in fem trevliga lördagar med marknad på Hedlanda, nöjda besökare och nöjda knallar. Ekbergs Outlet på GT-gården får markera att sommaren fortfarande pågår.
Nyheter
2020-08-10
Ragnar Dillner

BOKSLÄPP

BOKSLÄPP 16 grader och skodda tidigt på morgonen. Man känner hur värmen rullar in över bygden och tränger undan den kusliga morgondimman. Dagens stor händelse i Vemdalen by är boksläppet på Ekbergs.
Författarparet Eriksson & Mann finns på Ekbergs idag, säljer och signerar sin bok. Boken är en spänningsroman som utspelar sig i trakterna kring Vemdalen. I centrum står den tidigare grävande journalisten Henning,
Kvällen kan med fördel bli ett besök på Husky som har trubadur i afton. I morgon är det sista marknadslördagen på Hedlanda för denna säsong.
Nyheter
2020-08-07
Ragnar Dillner

TRÅNGT

TRÅNGT 18 grader redan på morgonen, hur ska detta sluta. Hede Möbler som numera heter Möbelmästarna Härjedalen expanderar. Lokalerna nästan fördubblas med den nya etappen. Företaget har byggt ut vid flera tillfällen och antalet anställda har också utökats. Deras slogan "Vi hjälper dig möblera ditt drömboende i Fjällen" har verkligen lyckats. Det byggs som aldrig förr i den Härjedalska fjällvärlden och allt ska möblerats. Möbelmästarna är ofta med från början med tips på hur lägenheter och hus skall färgsättas och möbleras. Sedan levererar de och monterar möblerna på plats. Tiden då fjällstugorna skulle möbleras med rustika Flintamöbler är troligen förbi. Nu är det lite mer elegant även på fjället. I morgon är det BOKSLÄPP hos Ekbergs. Författarna Sture Eriksson och Catarina Mann signerar boken Den som ruvar på hämnd. En Kriminalroman som utspelar sig i Vemdalsområdet.
Nyheter
2020-08-06
Ragnar Dillner

HOVAR

HOVAR 10 grader och uppklarande även denna dag. Hettan kommer till helgen, lagom till sista marknadsdagen på Hedlanda, för i år i alla fall. Hästarna i hagen verkar trivas i morgonsolen. Hörde att det utreds hur länge man får ha hästhagar på samma plats. Kanske efter 10 år så måste marken saneras, tänk så mycket energi som läggs på utredningar medan hästarna fixar energi till jordbruket. Onsdag och lill-lördag igen, Husky och Härjedalspizzan får nog räkna med fulla hus till aftonen, fortfarande många turister i området. Träffade ungdomar från Tyskland i en folkabuss som hoppades att kunna ta sig till Nordkap. Kan bli klurigt vid gränsen kan man tänka sig.
Nyheter
2020-08-05
Ragnar Dillner

SPIRA

SPIRA Kylig och fuktig morgon men hettan är på gång. Det talas om att kyrkogårdar är några av de få platser i städer där det finns gröna områden. Det har blivit en anledning till att många besöker kyrkogårdar och ser dem som en parker. De används för motion, picknick och fester. Kan det handla om generationsväxlingar hur man ser på den kyrkliga marken. Här i Härjedalen har vi gott om plats, drygt en kvadratkilometer per invånare och rymligare blir det spår man.
Nyheter
2020-08-04
Ragnar Dillner

DESIGN

DESIGN 18 grader på förmiddagen och nattens regn har gjort en paus. Färghandeln i Hede är även en välsorterad Designbutik. Man går dit för att köpa en burk färg och kommer ut med en hel del annat, i butiken finns lösningen på dina presentproblem eller du hittar en ny inredningsdetalj till hemmet. Hede Färg & Måleri har flera gånger fått utmärkelsen "Bästa monter" under mässan Lodge & Lya som är varje år i anslutning till Allhelgonahelgen. Butiken är även ombud för Systembolaget.
Ny vecka och nya turister som är på resa genom Härjedalen, det går bra nu för flera campingar och de som håller med ställplatser för husbilar. Parkeringen på ICA är en bra måttstock antalet besökare i området. Pandometern visar 13:63
Nyheter
2020-08-03
Ragnar Dillner

OVERCAST

OVERCAST 14 grader och mulet till att börja med men eftermiddagen bjuder på värme och solsken. Fredag i byn och Pandometern har sjunkit 0,10 enheter till 13:73. Det råder fortfarande högtryck vad gäller aktiviteter för våra turister. Cykeluthyrning är det väntelista på samt även att hyra kanoter. 4-Hjulingarna på flygfältet surrar mest hela dagarna. Kvällstid är det en ökning även på bowling. Kan konstatera att just idag finns två knallar i Vemdalen By, det är bra för livet mitt i centrum. Det går fortsatt att förse sig med en god Holländsk ost men de finns i Hede idag. Skulle någon missa det så finns möjligheten på marknaden i morgon på Hedlanda, där finns även Spjälle med sitt torkade och rökta kött. Ekbergs är alltid värt ett besök och lite speciellt nästa vecka. Håll ögonen öppna.
Nyheter
2020-07-31
Ragnar Dillner

CITY

CITY 10 grader stigande och inget regn för tillfället. Torsdag och marknadsdag om det varit en helt vanlig sommar. Trevligt att några knallar har ställt upp sina stånd mitt i byn på var sin sida av Boulevarden vid Pizzerian och vid GT-gården. I Mackens närhet finns många näringsställen såsom Hysky, Fjällflorist, Åtgårdens Café, Ekbergs Outlet, Härjedalspizzan, Inredningsbutiken, Johnssons EL Fjällhälsan och en begravningsbyrå. Förr i tiden fanns även Bank Tandläkare och Turistbyrå. En av dagens knallar står faktiskt på Centrumkioskens gamla tomt, ni som minns. För 40 år sedan fanns även en Färghandel i centrum av byn. Pandometern visar 13:83
Nyheter
2020-07-30
Ragnar Dillner

KOLONIAL

KOLONIAL
15 grader och uppklarande efter nattens regnskurar. Vid kolonialvaruaffären ICA står leveransbilarna i kö på morgonen. Det är hårt tryck nu på butiken, turist-tillströmningen har ökat med 30% i området. Kolonialvaror är råvaror från länder med tropiskt eller subtropiskt klimat, som till exempel kaffe, socker av sockerrör, kakao, te, ris och kryddor. Begreppet "kolonialvaruaffär" har använts sedan början av 1800-talet. Begreppet kolonialvara innefattar också saker så som ketchup, konserver och dressingar. Onsdag och du är det veckans Quiz på restaurang Husky. Kanske inget läge för att sitta på uteserveringen i afton.
Nyheter
2020-07-29
Ragnar Dillner

13:83

13:83 Solig och fin förmiddag som kan hålla i sig hela dagen, det är bra för hjortronen. Det återstår 156 dagar av året. 18 år sedan sångaren Bernt Staf gick ur tiden. Sånt som kallas viktigt vetande. Pandometern visar 13:83 idag. Känns som det är dax för polisen att göra fartkontroll i byn. Märkligt att det måst köras så fort där det råder 50 km. Mitt i byn vid Macken finns ett vägmärke där flera gör fel. Anordningen anger vägens eller körbanans kant eller skiljer trafikriktningar åt vid komplicerade passager. Anordningen anger även att fordon ska föras på den sida som de gula fälten lutar ned mot. Märket är ingen fildelare som många tycks tro.
Nyheter
2020-07-28
Ragnar Dillner

POSTNORD

POSTNORD 15 grader och uppklarande från nattens regnväder. När man ser alla blåa höbalar på åkrar och ängar kan man fundera på om Postnord är med som sponsor på emballaget. Men fakta är, blå balar är för att stödja forskningen kring prostatacancer. En vanlig hässja ger endast föda till djuren i fjöset. Ännu en helg är över och flygföreningen kan lägga 3:e marknaden till handlingarna, det blir minst en till om knallarna får bestämma. Att det dessutom var en dag med modellflyg gjorde inte saken sämre. Det är en speciell sommar för dess kringresande handlare. Vi kan tycka att det förgyller och utökar attraktionen i byarna men tyvärr är det många som inte tillåter den typen av handel. Vad gäller smittrisken må det vara lika riskfritt att gå på en marknad utomhus med glest mellan stånden som en promenad på gågatorna i våra städer.
Nyheter
2020-07-27
Ragnar Dillner

TVÅTUMTVÅ

TVÅTUMTVÅ
12 grader och det regnar,precis som meteorologen lovat. Fredag och tämligen lugnt hos bygghandlar Karl Hedin. Kan bero på att hantverkarna har jobbat in fredagen och redan sitter vid frukostbordet i Gävletrakten eller var de nu kommer från. Några är nog kvar och blåjobbar, lite långt att åka hem till Polen över helgen om det ens går. Förr uttryckte man virkesstorleken i tum, inte många som gör det i dagsläget, nu är det millimeter som gäller. Ikväll är det trubadur på restaurang Husky. Temavecka Grekland finns som tillägg till den vanliga menyn. Trots regnet är det många som är ute och motionerar, t.o.m. utan hund. I morgon är det den 3:e marknadslördagen på Hedlanda, lite solsken är utlovat. Det kommer även att vara modellflyg så det finns en del att se på. Pandometern har sjunkit med 11 punkter till 13:93.
Nyheter
2020-07-24
Ragnar Dillner

OSTFROSSA

OSTFROSSA 14 grader, halvklart och blåsigt. Sedan Hedlanda Flygföreningen börjat med marknader på lördagar har knallarna även intagit andra dagar. Idag finns osthandlarna vid Härjedalspizzan och en annan knalle vid GT-gården. Torsdag är också den dag det av tradition är marknad i Vemdalen. På lördag är hela gänget av knallar åter på Hedlanda. Där håller serveringen öppet tor-lör 11-17. Pandometern i byn står på 14:03
Nyheter
2020-07-23
Ragnar Dillner

NYGAMMALT

NYGAMMALT 15 grader och solsken än så länge. Tämligen växlande väder, allt från hettande sol till blåst och regn. Det är nog bra för både potatisen och fiskelyckan. Vemdalen By har en fin blandning av gammalt och nytt när det gäller villor och fritidshus. Men det där med att bygga med Härjedalsstil har nog passerats även hos stadsarkitekten. Till viss del bromsas byggplaner då de gör anspråk på jordbruksmark, men ibland går det igenom även om det kan ta några år. Ett annat sätt att skapa nya bostadsområden i byn är att bebygga skogsmark. I det senare får tomterna ofta en vacker utsikt.
Nyheter
2020-07-22
Ragnar Dillner

SNART FULLT

SNART FULLT 15 grader och solsken. En dag som passar för en utflykt på fjället. Varför inte besöka Vargransstugan som har sommaröppet. Förr i tiden körde turistbussar med besökare hela den branta och slingriga vägen upp till 905-metersnivån för en kaffe och våffla. Dagen kök har mycket mer att erbjuda. På morgonen är det inte många bilar på ICAs parkering men på eftermiddagen smäller det till. Då blir det fullpackat kan man säga. Inte blir det bättre av att kyrkan stängt sin parkering för icke kyrkobesökare. Fullt på parkeringen visar även att det är många turister i området. Parkeringar runt om i Destinationen där det finns sevärdheter är också välfyllda. Passa på och njut av den fina dagen.
Nyheter
2020-07-21
Ragnar Dillner

LUDDAN

LUDDAN 16 grader, halvklart. Tillväxt får vi nog säga när ett nytt företag flyttar till Vemdalen By. Winter Life är namnet på företaget med fyra delägare. Det har köpt maskinparken och lager av tidigare tillverkaren av den välkända skon "Luddan". En sko som har sitt ursprung i Lundhags. Under en tid fanns tillverkningen i Offerdal men flyttade till Bollnäs. Nu är den åter i länet kan vi säga. De fyra delägarna kommer från olika delar av landet men det gemensamma är att de är husägare på Storhogna. Någon är pensionär och någon har fortfarande kvar sitt vanliga jobb och tillverkar skor på ledig tid. Skorna säljs i första hand genom återförsäljare, Internet och tex. Tidningen Land. Antalet återförsäljare kommer öka vartefter produktionen kommer igång och takten ökar. Kanske kommer den på hyllorna hos lokala handlare i närområdet också. Skon är ett hantverk från början till slut.
Nyheter
2020-07-20
Ragnar Dillner

FROSSA

FROSSA 17 grader och vackra Cumulus i taket. Hedlanda alltid värt ett besök är det många som tycker, fler och fler gör verklighet av tanken. Jaktlaget som arrenderar flygplatsen kan också notera besöket. Fredag och inget speciellt som händer på byn men vi kan glädjas åt att ett nytt företag har startat verksamhet i Vemdaliahuset. Winter life ska tillverka skoutstyr som tex. Luddar. Mer om det en annan dag.
Nyheter
2020-07-17
Ragnar Dillner

HUDDIG

HUDDIG 15 grader efter nattens regn, kan bli bortåt 20 grader idag, hej och hå. En Rönn på rot passerar genom byn i klorna på en HUDDIG. Med Jocke bakom spakarna kan allt vara möjligt, troligen ska den till något nybygge för sitt fortsatta liv, med eller utan rotavdrag. Torsdag och en knalle på byn som finns utanför Härjedalspizzan, den med goda ostar ni vet. På lördag finns de på marknaden på Hedlanda.
Nyheter
2020-07-16
Ragnar Dillner

AVIATÖR

AVIATÖR 15 grader stigande, dagen kan bli hyfsad. Onsdag och kvällsöppet på Härjedalspizzan och Husky. Sista veckan för Italien i Huskys sommartema, nästa vecka nytt land och tema. Besök på Hedlanda igår av en grupp om 9 personer och tre maskiner från Göteborg. Efter tankning och en våffla med kaffe flög de vidare till Optand och övernattning i Östersund. Det är vanligt att flygklubbar gör klubbflygningar sommartid, ofta ut i Europa. Men i år är den vägen stängd och då blir resmålen norrut. Det kommer att komma många fler besökare till Hedlanda under sommaren. Serveringen är normalt öppen tor-lör men när det kommer grupper blir det lite extra öppet med service.
Nyheter
2020-07-15
Ragnar Dillner

SHOPPING

SHOPPING 14 grader och mulet med inslag av lite blått. Vemdalen By invaderas just nu av turister, många är nya bekantskaper som aldrig tidigare varit längre norrut än Slussen i huvudstaden. Var 4:e bil genom byn är en husbil men turister kör även vanliga herrgårdsvagnar så vi kan nog säga att 75% av trafiken är turisttrafik. De flesta hittar till Ekbergs och ICA för att proviantera. Restaurangerna i byn och på Vemdalsskalet får också sin beskärda del. Ett annat turistmål är Sonfjällets Nationalpark. Infarten till Sonfjället kan ske från två håll. Vanligast är via Hedeviken och Nyvallen, på den parkeringen vid foten av fjället kan det vara 100 bilar. En annan väg mot toppen är via Hede och Nysätern, inte lika brant stigning på den vandringen mot toppen.
Nyheter
2020-07-14
Ragnar Dillner

905 MÖH

905 MÖH 12 grader och halvklart, kan bli en skurfri dag. Varggranstjärnen är ett av områdets populäraste fiskevatten. 905 meter över havet och fylld med inplanterad ädelfisk. Vägen upp är brant och krokig samt avgiftsbelagd, enkelt att betala bara att swisha 50 kronor till Fiskevårsföreningen. På bilden ser man tre personer som söker lyckan. Vattennivån har höjts med en meter, tjärnen utgör även en reservoar för SkiStars snökanoner. Den 18 juli öppnar serveringen för sommarsäsongen.
Nyheter
2020-07-13
Ragnar Dillner