MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

NATIONALDAG

NATIONALDAG Minus 13 grader och uppsprickande. Det blir nog solsken idag på Samernas Nationaldag. Vi är många som minns den alltid glade killen N.A. Labba som lämnade oss för en del år sedan. Passar också bra att Jon-Henrik gick direkt till final i Melodifestivalen i  lördags. Vecka sex är inte en sportlovsvecka med det verkar som trafiken genom byn har tilltagit, även trafiken på skoterlederna. Redaktionen har sitt näste endast 10 meter från leden mellan Vemdalen och Hedeviken, lite trafikökning kan meddelas. Ser även att några försöker hitta andra vägar en att följa leden. Finns renskötande Samer i området och de har skogen som sin arbetsplats, något som ska respekteras.
Nyheter
2023-02-06
Ragnar Dillner

TRYGGHET

TRYGGHET
Minus 15 grader och mulet. Vemdalen har under skidsäsongen en ambulans stationerad bland de andra utryckningsfordonen på brandstationen. Det är en mycket bra service för ortsbor och de turister som gästar området. Det är ofta det händer olyckor i skidsystemet. Kan vara ett brutet ben, vrickad fot eller andra blessyrer. Händer även att folk kan drabbas av hjärtfel där snabb tillgång till sjukvård är viktig. Bilen bemannas av fem personer som i lag om två och två har jour från morgon fram till 21:00 varje dygn på ett rullande schema. Just idag var det Anna och Helén som hade sitt pass. Övrig tid täcks tjänsten från stationen i Hede. Att dela garage med andra utryckningsfordon är bara en tillfällig lösning. Det pågår förhandlingar om att bygga ut stationen med fler portar och en egen avdelning för ambulanspersonalen. Polisen använder också samma lokal när det befinner sig i Vemdalen. Alltså borde det bli ett Blåljushus på sikt med allt samlat. Kan tillägga att Räddningstjänsten i Härjedlen behöver fler. Finns tjänster att söka för tjejer och killar.
Nyheter
2023-02-03
Ragnar Dillner

CAMPING

CAMPING Minus 20 grader och strålande solsken på förmiddagen. Kanske mulnar det på och temperaturen stiger under dagen. Ovanligt renfritt idag på vägen mellan Vemdalen och Hedeviken. En bil med varningsblinker efter vägen, bara en som tappat lite gods på väg till återvinningen. Finns de som inte ens märker när skräpet lossnar och hamnat i vägkanten. Det var bra att hen stannade för plocka upp. Det ser lite kyligt ut bland vagnarna på Vemvallas camping som ägs av idrottsföreningen. Men om någon vecka börjar sportloven och då slås värmen på och vagnarna fylls av glada besökare. På Hedlanda Flygplats finns fyra platser med el för husbilar, någon kommer redan på fredag. En sak till - Internationella Tvillingdagaen idag.
Nyheter
2023-02-02
Ragnar Dillner

ALLKÖP

ALLKÖP Minus 20 grader och solsken, kan vara lite mildare på fjället.
Vemdalens Allköp var namnet på byns butik till det blev ICA Nära. Fanns även ett namn före Allköps tid som jag inte kommer på just nu. Nu ingår butiken i Vemdalen By under samma ägande som butikerna på Björnrike och Vemdalsskalet. I dagarna har SkiStar presenterat ett förslag till kommunen om att köpa en tomt mitt i Vemdalen By. Avsikten är att bygga boende och kontorsarbetsplatser centralt. Läget är bakom GT-gården för er som är bekanta med bykärnan. Möjligheten finns även inom detaljplanen. Det vore ett lyft i tiden med fler arbetsplatser på byn, dessutom nära busstationen vilket underlättar pendling. Laddstolpar för elfordon finns också i närheten.
Den moderna driften av hundratals renar pågår även idag i trakterna mellan Vemdalen By och Hedeviken. Helikopter och en hel del snöskotrar. Varning för vägren kan man säga.
Nyheter
2023-02-01
Ragnar Dillner

MILJÖN

MILJÖN
Någon grad kallt och uppklarande, lätt sydvästlig vind. Jakten på att sänka nästa elräkning pågår. När vi stängt av alla elförbrukare vi kan avstå återstår eventuellt bara hjälpen från ovan. Solenergi är ett av de ben som erbjuds. I Vemdalsområdet kan vi se att många fastigheter utrustas med dessa solceller. Har man inte tak i rätt lutning så funkar det med att bygga en läktare för solcellerna, en egen liten park kan man säga. Just denna ligger nära en bäck med porlande vatten. Måhända går det att kombinera sol och vatten, men vi har ju det där med vårfloden att tänka på också. Men det är hur som helst skonsamt för miljön med solenergi.
Nyheter
2023-01-31
Ragnar Dillner

BLÅSIGT

BLÅSIGT
Nollgradigt och blåsigt. Mulet med inslag av snöbyar på förmiddagen men det klarnar upp till och från. Lavinfara råder i Härjedalsfjällen och det kan vara halt på våra vägar. På Vemdalsskalet har det hållits Ölmarknad under lördagen, en välbesökt sådan. Ca 20-talet utställare av mikrobryggerier hade samlats för att visa sina produkter.
Knark i landskapet - Härjedalens kommun har genomfört avloppsmätningar sedan oktober 2021 och på så sätt kartlagt narkotikaanvändningen i kommunen. Enligt kommunens folkhälsosamordnare verkar cannabis vara en vardagsdrog i kommunen.
– Cannabis ligger ganska stadigt och lika på alla våra reningsverk, säger Agneta Roberts, folkhälsosamordnare Härjedalens kommun.
Nyheter
2023-01-30
Ragnar Dillner

KORSNING

KORSNING Minus 15 grader och helmulet men tendens till uppklarnande finns. En vansklig korsning mellan väg och skoterspår kan vara vid broändan vid Bastugatan. Fredag och myskväll för många familjer. Programmet Postkodmiljonären har nog tappat lite effekt efter senaste programmet när vinnaren kostade på sig att ge bort livlinor och ändå kammade hem miljonen. Sedan har vi ju programmet "På Spåret" där man hela tiden hopps att känna ingen vart de är på väg. En sak vet vi, de är aldrig på väg till Hede, den banan lades ned 1966.
Nyheter
2023-01-27
Ragnar Dillner

HÄSTMUMS

HÄSTMUMS
Minus åtta grader och solsken. Det blir en fin vinterdag för en skidtur på fjället. Njuter gör även hästarna i hagen som får sin dagliga frukost. Idag lyssnar vi på en sändning från Destinationsbolaget som har samlat oss alla som har aktiviteter i sommar. Drygt 20 destinationsmedlemmar får tid att beskriva sim sommar för alla andra. SkiStar fortsätter sin sommarsatsning och bygger anläggning för cykel på bana samt bana för trädklättring. Det verkar som många av restaurangerna i området kommer att har lite extra öppet i sommar. Nästa vecka kommer Radio Jämtland skapa och bemanna en tillfällig redaktion i Hede. Tips på inslag kan lämnas till redaktionen i Östersund 063-160640 eller skicka ett mail till
[email protected]
Nyheter
2023-01-26
Ragnar Dillner

SUNNY

SUNNY Runt nollan och risk för halka på vägar, gator och torg. Plusgrader på lite höjd, vinden lätt sydlig. Valla med klister idag om det blir långlopp på skidor. Onsdag och bio i Vemdalen By. kväll är det Bonusfamiljen som ska fylla lokalens drygt 200 platser. Popcornmaskinen är laddad och kaffebuffén är redo från 19:00. Skolans matsal i Funäsdalen servera ingen vanlig skollunch idag. Personal och många av eleverna är sjuka. Föräldrar uppmanas att skicka matsäck med barnen, lite retro kan man säga. Mera Funäsdalen - Nyproducerade lägenheter är på väg, fyra modullägenheter att använda som personalboende. Kan vara en bra idé på fler platser i Härjedalen.
Nyheter
2023-01-25
Ragnar Dillner

RENSLÄPP

RENSLÄPP Minus 8 grader och tendens till uppklarnande med solsken - Fast det var väl att ta i. Kanske t.o.m plusgrader i morgon. Just nu är det som jag tidigare nämnt mycket ren i trakten av Hedlanda flygplats. En förklaring är att Flygplatsen används för rensläpp. Den plogade infartsvägen används för transporter av renar som kommer i lastbilar och större släpvagnar. Samernas helikopter kommer ibland för att fylla bränsle mellan rajedern. Det hela är ett litet skådespel kan man säga. Flygfältets infartsväg och bilparkering används som avlastningsplats för snöskotrar, inte bara av samerna. Parkeringen fungerar också som ställplats för husbilar.
Nyheter
2023-01-24
Ragnar Dillner

FRIDFULLT

FRIDFULLT Minus 16 grader i soluppgången. Helgen har varit stram kan man säga. Inte så många som har varit ute på en promenad, mest bara hundägare. Även biltrafiken genom byn har varit minimal. Vedförbrukningen är nog på topp dessa kyliga dagar. Till mans kämpar vi med att hålla nere elkostnaderna och bevara miljön men brunnen björkved kanske också tär på miljön. Vedleverantörerna verkar ha tomt i sina lager. Finns även leverantörer som inte ids svara längre på mejl, telefon eller SMS. Men vi går mot ljusare tider, det känns skönt. Till helgen är det Ölmarknad på Vemdalsskalet med en massa provsmakning. Kanske kan någon passa på att dränka sorgen över den senaste elräkningen.
Nyheter
2023-01-23
Ragnar Dillner

SOLVÄRME

SOLVÄRME Minus 18 grader och strålande sol som kommer att värma något. Inte många som vill stå ute vid hållplatsen hos Ekbergs för att vänta på bussen. Mitt i byn finns en av länets två väntsalar som är inomhus och med gästtoaletter, varmt och skönt för resenärerna. Förutom Länstrafiken stannar även Snöpendeln och veckoslutsbussarna samt anslutningar till Snötåget. Även väntsalen sköts av det ideella samhället. Vemdalen By börjar bli en stor by med alla fastigheter som byggs. Till hösten släpps troligen 50 nya tomter för bofast bebyggelse och med det tillkommer nya gator. Snart dags för lite lokal busstrafik i byn. Fredag och sista vardagen denna vecka, kanske blir det lite löjrom till kvällen.
Nyheter
2023-01-20
Ragnar Dillner

FULL TANK

FULL TANK Minus 5 grader och tendens till uppklarnande. Var och varannan dag/natt pistas skoterlederna i Vemdalsområdet, det är ca 300 km som underhålls av frivilliga som ideellt ställer upp för att våra gäster för att de med egna eller på hyrda skotrar skall få så bra underlag som möjligt. Ibland är allt förstört dagen efter då några inte kan låta bli att köra race på lederna. Just idag var dieselpriset 24:11 kronor, det är kostsamt att hålla med maskiner för ändamålet. Ledbevis krävs för att köra på lederna, finns att inhandla på många ställen i Vemdalen By. Kolla på Skoterklubbens hemsida.
Nyheter
2023-01-19
Ragnar Dillner

MORGONSERVICE

MORGONSERVICE Minus två grader, mulet och ett lätt snöande, ca 10 cm under natten. Snötillskottet är gynnsamt för skid- och skoterleder, dessutom lite puder i pisten. Macken i Vemdalen By öppnar 07:00, bra för den fikasugne eller varför inte börja dagen med korv & pommes. Idag hade Katarina morgonpasset. Diverse tillbehör till bilen finns också samt ett litet minilivs för den som är händig vid spisen. Bensinstationen är obemannad sedan förra seklet. En gång i tiden fanns det tre bemannade bensinstationer i byn samt en pump på Konsum. Butiken hade även en avdelning för byggvaror, Masonit, spik och cementsäckar mm. Sugen på att starta eget - Designbutiken i Vemdalen är till salu.
Nyheter
2023-01-18
Ragnar Dillner

LUNCHTAJM

LUNCHTAJM Minus sex grader, mulet och tendens till snö i luften. Kan bli stökigt i trafiken med snörök. Restaurang Botten med förflutet som våffelstuga, Doris Grillkök, men mest känt under namnet Restaurang Anorak, Botten är ett bra alternativ för en lunch. Ski in och Ski out kan man säga. Stor uteservering när vårsolen hettar på. Krogen vid backen med med vällagad mat, något för alla. After Ski är också något de har på sin meny - Populärt enligt recensionerna på restaurangens FB-sida
Nyheter
2023-01-17
Ragnar Dillner

19:55

19:55
Minus 13 grader, vindstilla och bränslepriset är 19:55. SkiStar Winter Games blev en folkfest i Klövsjö och Björnrike. Det var 66 klubbar från hela Sverige som samlades under en weekend. Stella Tjärnås, en ung talang från Vemdalen tog brons två dagar i rad i sin klass, vi GRATULERAR. Tävlingarna har lång tradition då det startade på 1970-talet.

Nyheter
2023-01-16
Ragnar Dillner

SNÖPENDEL

SNÖPENDEL Fredagen den 13:e
Minus fem grader och mulet, snö utlovat till eftermiddagen. I Vemdalsområdet har vi lokalbuss under vintersäsongen. Bussen går under namnet Snöpendeln och förbinder Klövsjö, Storhogna, Vemdalsskalet, Vemdalen By och Björnrike. Skidgäster och andra kan på ett enkelt sätt ta sig mellan orterna. I Vemdalen By är det busstationen vid GT-gården som är stoppet. Det går flera turer om dagen, Biljett till snöpendel köps med kort på bussen eller så visar du upp ditt 6-8 dagars liftkort eller mer för gratis påstigning. Läs mer om detta.
Fredag och myskväll i stugorna, med sprakande braskamin, god mat och dryck i trevligt umgänge. I området finns 23 krogar för den som hellre vill gå på lokal.
Nyheter
2023-01-13
Ragnar Dillner

SOL

SOL Plusgrader och solsken i antågande. Nu är det lite lågsäsong men då finns finns det tid för bybor och gäster i området att lättare göra sin inköp när trängseln inte är så stor i butikerna. På Sporthuset i Vemdalen By är bemanningen god och det finns alltid någon som snabbt kan hjälpa kunderna. För sådär 15 år sedan skulle samtliga i turistbranschen genomgå en digital kurs i bemötande. Kursmaterialet som fanns på en CD-skiva var framtaget av ett företag i Åre. I nutid finns det en mängd företag som säljer utbildningar i kundbemötande, både digitalt och fysiska utbildningar. 
Nyheter
2023-01-12
Ragnar Dillner

MODDIGT

MODDIGT Ännu en dag med temperatur kring nollan. Idag med inslag av snö och nordostlig vind, vilket get mycket moddigt väglag. Snösvängen hinner liksom inte med och får köra samma sträcka om och om igen. Renvarning i dag igen på väg 315 och 84. Dagens väder inbjuder inte till turer på fjällen eller i pisten. Kan bli en dag för shopping och fika samt lunch på någon av byns näringsställen. Kyrkan och Minneslunden kanske också kan få ett besök i dessa tider.
Nyheter
2023-01-11
Ragnar Dillner

3:E DAGEN

3:E DAGEN Nollgradigt och duggregn för tredje dagen i rad. Kylan lär dröja några dagar till men det har hänt förr att det regnar i januari som tex. 1973 då det var snöfritt i Vemdalen By under januari. Fortfarande och kanske ihållande är närvaron av renar mellan Vemdalen och Hedeviken. Blodpölar längs vägsträckan påminner om att det inte är problemfritt i halkan. Snödjupet i Vemdalen By kan man säga är 35 cm vilket räcker gott och väl för längdåkning, preparerade spår finns på Lövåsens skidstadion. Malva Nisén med förflutet som "Dagisbarn" i Vemdalen tävlar framgångsrikt för Svegs IK i Damer 15. Malva vann dubbla tävlingar i Mora den gågna helgen. Det är ett framtidslöfte. Dessutom tävlar hon i USM i skidskytte. Vi gratulerar.
Nyheter
2023-01-10
Ragnar Dillner

DUGGREGN

DUGGREGN Plus en grad och duggregn. Molnchoket över Vemdalen By kan kanske lätta under dagen. Några hundra renar befinner sig på väg 315 vid Hedlanda Flygplats. Väglaget kan enklast beskrivas som halt. Jul- och Nyårsturismen har lämnat destinationen, nu blir det några veckor med stor möjligheter till parkering när vi besöker ICA. Veckorna 4, 5, och 6 brukar det komma igång igen. Det är mindre konferenser och kick off för företagare samt en hel del kompisgäng som hänger i barer och pister. Nästa stora evenemang är Ölmarknaden i Vemdalen.
Nyheter
2023-01-09
Ragnar Dillner

LEVERANS

LEVERANS Endast sju grader kallt och varmare på höjderna. En bra dag för de som vill ut på skidor i spår och pister. Vinden är nordlig vilket kan bli lite kyligt för kinderna. Det har fallit ca 10 cm pudersnö under natten vilket kan stimulera lite extra i backarna. Snörök i trafiken och renar mellan Vemdalen och Hedeviken. För skoteråkarna är det fortfarande lite dystert men begränsad framkomlighet. Långt ifrån alla leder är farbara då snödjupet är för litet. Den dagliga leveransen av varor till ICA kommer tidigt på förmiddagen. Hyllor fylls på och till kvällen är det många som är tömnda, så går dagarna om och om igen den här årstiden. Det är helgdagsafton och myskväll i många stugor.
Nyheter
2023-01-05
Ragnar Dillner

FROSTIGT

FROSTIGT Minus 13 grader och frost i träden. Kyrkan gör extra sig bra när det bildas frost i kyrkparken. Onsdag och en vanlig arbetsdag, i morgon är det helgdagsafton igen och den goda maten skall lagas. Tror det finns gott om goda råvaror på ICA i byn trots den rusning det varit under jul och nyår. Man kan alltid välja att gå till någon av byns serveringar också som alternativ. Vemdalens hockeyplan har varit flitigt använd under de senaste veckorna. Det är många som testat sina julklappar på rinken. En gång i tiden fanns det sportaffär i Vemdalen By. Först hette den "Härjedalen Sport & Fritid". Sedan blev det KEOS i 20 år. Numera huserar Vemdalen Bovre i lokalen och säljer Samisk design, finns även café i lokalen.
Nyheter
2023-01-04
Ragnar Dillner

RYSS-SMOCKA

RYSS-SMOCKA Minus 23 i tidig morgon, smockan hänger kvar. Många fordon är det som plågas idag på väg till skidspår och backar. Bränslepriset 19:40 plågar fordonsägaren. Vid Macken i Vemdalen By är det enkelriktade körfält in mot pumparna, inte alla som uppmärksammat det kan man säga. Idag är det stora renhjorden i närheten av Vemdalens Camping, några håller till i korsningen väg 315/84. Det finns även tre älgar som korsar vägen i närheten av Floda Gård, har sett dem vid flera tillfällen.
Nyheter
2023-01-03
Ragnar Dillner

KALLSMOCKA

KALLSMOCKA GOD FORTSÄTTNING.
Minus 17 grader och mulet, hoppas på att kylan avtar med dagen. Bränslepriset upp 30 öre idag det är trist. Trist också att det ringer i klockstapeln vid 10 på förmiddagen. Ska året verkligen börja i moll, ja men då är även det överstökat. Nyårshelgen har rullat på som tidigare år, kanske något mindre med raketer och smällare, djurägarna har nog en annan åsikt. Det är inte så mycket skotertrafik och det beror nog på att lederna ännu inte håller måttet. Det är bara att invänta mera snö. Men de få som kör i byn bjuder ju på några klassiska fel, som att ha de små barnen mellan föraren och styret. De kör även på gatorna i byn mm. Utbildning för skoterkörkort pågår på flera ställen i Härjedalens byar. Vi GRATULERAR Elsa Fermbeck - Nu tilldelas Vemdalens IF:s alpinstjärna priset som årets idrottskvinna i Haldo Hanssons minne.
Nyheter
2023-01-02
Ragnar Dillner

OMSLAG

OMSLAG Nollgradigt med dimma som följd. Väderomslag kan man säga. Kanske kan det klarna upp senare på dagen. Moddigt och slirigt på mindre trafikerade vägar. En och annan avåkning kan nog ske när sikten är dålig. Dagspris 19:24 för 95 oktan. Vissa liftar i skidområdet kan vara stängda p.g.a. nedisning. På ICA har hyllorna fyllts på under morgonen, det blir nog rusning idag för de sista ingredienserna till nyårsmiddagen. Dagens tips: Ta en skid- eller Vesseltur till Jaktstugan, goda våfflor väntar. Tillönskar alla följare ett Gott Nytt År. vemdaleninfo.se på webben sedan 1996.
Nyheter
2022-12-30
Ragnar Dillner

PRÄSTGÅRDEN

PRÄSTGÅRDEN Minus 15 grader och kraftig kornsnö som snabbt lägger sig på bilrutorna. Det ska bli mildare fram emot aftonen. Stor snösvängen är igång med plogning och sandning. Fortfarande stor fara för renar på vägarna i området. Vemdalen expanderar och både skola och förskola är trångbodda. Prästgården, som ligger intill förskolan och skolan, skulle kunna fungera som lokal för både skolan och förskolan. Det har den gjort tidigare men kyrkan köpte tillbaka den och gjorde stor renovering med bl.a. bergvärme. Användningen blev inte vad som var tänkt. I januari ska kommunstyrelsen säga vad de tycker om förslaget att köpa Prästgården i Vemdalen för att utöka förskolans lokaler. Beslutet att köpa Prästgården fattas slutgiltigt av kommunfullmäktige 2 mars. Nu blir det liksom ett kluster av utbildningelokaler mitt i Vemdalen By. Turerna har då varit. Prästgård, skola, prästgård och blir det skola igen. Lokaler för Slöjd och Hemkunskap är något som behövs.
Nyheter
2022-12-29
Ragnar Dillner

REA

REA Minus 20 grader nu igen, klarblå himmel och soluppgång 09:34. Pistmaskinerna är igång på Skalsfjället och Hovde för att göra sista finputsningen innan liftarna öppnar. Vi är inne i mellandagarna och det är REA på många ställen. Under flera år har det saknats TAXI från och till under vinterveckorna och såklart de stora helgerna. Så det även denna vinter. Väntetiden på en bil kan bli flera timmar och framkörningsavgiften kan bli en tusenlapp. Att förboka sin Taxibil är nog klokt samt att göra upp om priset. Man kan påstå att det skulle finnas utrymme för fler taxibolag i området under storhelgerna, det är ju även en fråga om människors säkerhet när temperaturen visar minus 20 grader eller mer. Onsdag då är det hemvändarkväll med underhållning på restaurang Husky mitt i Vemdalen By. Boka bord och Taxi.
Nyheter
2022-12-28
Ragnar Dillner

FALKEN

FALKEN Minus fyra grader och uppklarnande. Ca 10 cm snö har det kommit under natten. Trots den lindriga kylan kan det bli problem med moderna bilar. Snabb service från bilbärgare i Hede så ska det snart vara fart på bilen igen. Trafikmässigt är det vägrenen som är största hotet. Något hundratal renar befinner sig mellan Vemdalen By och Hedeviken. Idag är det en helt vanlig arbetsdag för många av oss. Snöröjning och tömning av pappersåtervinning är några av uppdragen för åkerierna. Gott om papper finns det nu efter julhelgen. Under min uppväxt var det noga med att spara papper, band och de fina korten med rim på för varje år. Kan erkänna att det inte är någon tradition jag fört vidare.
Nyheter
2022-12-27
Ragnar Dillner

GOD JUL!

GOD JUL! Stockholmare på besök i Härjedalen. En underbar natur och fint väder möts man av. Renarna utanför Hedlanda var många. Utsikten från flygplatsen är fantastisk, med Sonfjället åt ena hållet och Vemdalsfjällen åt det andra. Nu skall vi testa skidbackarna på Vemdalsskalet.
Nyheter
2022-12-24
Tommy Jarnbrink

VÄGLAGET

VÄGLAGET Minus 23 grader vid Vemdalens Camping. Himlen är molnfri och solen går upp vid 9:30 och ned 14:33. Sex timmar dager, lite längre i morgon. Väglaget är bra i Vemdalsområdet, däremot är det gott om renar längs vägarna, speciellt mellan Vemdalen och Hedeviken samt runt Vemhån. Även idag blir det rusning till butikerna i Byn och på Vemdalsskalet. En favorit är Aladdinasken som alltid går att ge till någon som man höll på att glömma. Finns 500g och 400g, samma pris. På Ekbergs är det risk för köbildning när all beställd alkohol ska lämnas ut. Men de har förstärkt med exta peronal så håll ut i kön. Till sist önskar vi alla läsare en GOD JUL.
Nyheter
2022-12-23
Ragnar Dillner

RODNAD PÅ BERGET

RODNAD PÅ BERGET Soluppgång och rodnad på Vemdalsberget, minus 11 grader. Snart är alla tomter bebyggda på berget, stor efterfrågan på byggklara tomter råder i Vemdalen By. Det finns 57 namn i Kommunens tomtkö, jakten på nya markområden pågår. Nu är det  dan före dan före dopparedagen och parkeringen på ICA är i stort sett full från morgon till åtta på kvällen. På Vemdalsskalet är 10 av 12 liftar öppna. I Vemdalen By har semesterminglet redan börjat. Gästerna som har anlänt för att fira jul är inte bara på fjället, Byn lockar också med den gamla fina kyrkan och våra butiker och andra näringsställen får sina besök. Sista klappen är ännu inte inhandlad. Varför inte besöka Inredningsbutiken där det även finns ATG.
Nyheter
2022-12-22
Ragnar Dillner

SLIRIGT

SLIRIGT Årets kortaste och mörkaste dag inleds med dimma och mins två grader. Eftersom solen kommer att titta fram så kan man tänka sig att temperaturen sjunker. Stor halkrisk råder idag när det ligger en film av is på vägbanan. Nu kan vi verkligen börja se slutet av vintern när dagarna blir ljusare framöver. Så här mitt i julveckan är det ruschigt på byns näringsställen, många som söker de sista klapparna till familj och vänner. Sedan har vi det där med julmaten till våra bord. Känns som det hela tiden är något som man ska komplettera med. För min del så kan jag undvika lutfisk och grisfötter. En måttstock för julhandeln kan vara hur många bilar som står på parkeringen vid ICA.
Nyheter
2022-12-21
Ragnar Dillner

STORGATAN

STORGATAN Bara minus fyra grader idag, det känns bra. Ännu inga större insatser för snöröjningen i området, sandning och finputs är vad som sker. Storgatan i Vemdalen By heter Storgårdsgatan om det ska vara helt rätt, den är inte så stor som man kan tro. Här möts varubilarna som levererar till ICA och andra företag längs gatan, infarterna till  lägenheterna blir som mötesplatser för att underlätta trafiken. Man undrar hur det blir nu när transportbilarna ska bli längre, med ännu ett släp. Större bilar och mera julmat till folket.
Nyheter
2022-12-20
Ragnar Dillner

JULSTÄMNING

JULSTÄMNING Minus 20 grader igen. Det blev en dag med lite drägligare temperatur när det bara var minus fyra igår. Nu är vi inne i julveckan och alla förberedelser inför julafton ska sys ihop. Trevligt med den julstämning som finns vid byns näringsställen. I Röros är det himla duktiga på att smycka utanför sina butiker, oftast är det hö- och halmbalar samt mängder av tomtar. Ikväll är det säsongens första Måndagsklubb på restaurang Husky. Det är en företeelse som fyller 40 år i år och det blir lite jubileum just i afton. Det började på Kockens Wärdshus men har i modern tid flyttats till Husky.
Nyheter
2022-12-19
Ragnar Dillner

MINUS 25

MINUS 25
Temperaturen kryper nedåt, minus 25 på morgonen i soluppgången.
Det såg inte ut som någon rusning av byggjobbare till shoppen men de kanske hade morgonfika på Macken i Vemdalen By. Där inne är det även varmt och skönt med goda dofter från nygrillat. På vägen ut till redaktionskontoret såg jag tre älgar och en räv. Vem vet kanske kan man stöta på någon förvildad Schimpans fram på vårkanten. Gott om småfåglar är det i alla fall. Fredag och myskväll, det får bli vid brasan eller för de som gillar Quiz är restaurang Husky att rekommendera. Till sist men inte minst. Vemdalia har fått ny ägare. Det är Möbelmästarna i Hede med Karin Bromée och Fredrik Kallin som köper butik och fabrik. Kan det bli bättre - NÄ.
Läs mer.
Nyheter
2022-12-16
Ragnar Dillner

HOVDE SYD

HOVDE SYD Minus 20 grader och molnfritt, bara att bita ihop. Nu har SkiStar fått klartecken från Härjedalens miljö- och byggnämnd att gå vidare med planerna för Hovde Syd. Alltså sluttningen från Hovdetoppen ned mot Vemdalen By. En byggutveckling som kommer att kunna följas från redaktionens kontor på Hedlanda Flygplats. Även landande gäster kommer att Hovde Syd i sin inflygning. Spännande framtid nu när EL-Flyget närmar sig. Lite kuriosa är att den lift som tidigare fanns i Skalspasset var dieseldriven med ersattes med ny och el-driven för snart 50 år sedan. Kommunen har varit givmilda mot föreningar i Härjedalen, av 1 157 400 kronor har föreningar i Vemdalsområdet fått 220 00 kronor. Se hela listan
Nyheter
2022-12-15
Ragnar Dillner

SOLNEDGÅNG

SOLNEDGÅNG Minus 20 grader. Rattmuff och motorvärmare eller varmgarage är ett måste för de som behöver bilen dagligen. Soluppgång 09:26 och nedgång 14;31 blir drygt fem timmar i dager. Men den 21 dec. vänder det, alltså om en vecka. Ikväll visar Bion i byn AVATAR med repris den 4 januari i 3D. Det är ju lite kyligt ute så biosalen kanske inte blir knökfull men kom i tid för att säkra din plats. Lill-lördag och byns krogar har öppet som vanligt. ICA i Vemddalen By har extrapris på Köttbullar idag - Lucka 14
Nyheter
2022-12-14
Ragnar Dillner

HÖGTRYCK

HÖGTRYCK Tio grader kallt och uppehåll.  -36,1 grader i Naimakka. Trevlig Luciamorgon kan man säga.
Det är bra snurr på Macken och Härjedalspizzan nu när det är paus i lunchserveringen på Husky. Macken har fler rätter än bara en korvmeny. Grillad, karré, kyckling och spjäll är några av de förslag som erbjuds. Härjedalspizzan har sitt breda utbud av pizzor men även andra tips samt jultallrik. Bensinpriset ligger kring 18 kr även idag.
Nyheter
2022-12-13
Ragnar Dillner

TUNNEL

TUNNEL Minus sex grader och det snöar lite lätt och fluffigt. Landat ca 10 cm under natten, puder kan man säga. Det är vackert nu när träden böjer sig för snötyngden, även några telekablar hänger i manshöjd. Naturen bildar vägtunnlar som på bilden från vägen till Kilberget och det senaste bostadsområdet. Området blev klart i höstas och redan står det tre villor där. Utsikten mot Sonfjället och flygplatsen är det inget fel på. Det finns ca 16 byggklara tomter som lär vara bebygda redan nästa höst.
Nyheter
2022-12-12
Ragnar Dillner

STÄMNINGSFULLT

STÄMNINGSFULLT Minus åtta och kornsnö i luften, kanske kan det bygga på med några centimeter under kommande dygn. I år blir det både Julotta och Nyårsbön i Kyrkan. Pastoratet söker präster. Två Komministertjänster 100% till Härjedalens pastorat En till Svegsbygdens- och Ytterhogdal, Överhogdal, Ängersjö församling och en till Hedebygdens församling. Härjedalen har gott om plats, nästan en kvadratkilometer per invånare. Vi förflyttar oss oftast med bil när vi behöver uträtta något i våra tätorter. Läs mer om jobbet.
Nyheter
2022-12-09
Ragnar Dillner

JULELJUS

JULELJUS Minus 10 grader och tendens till solsken. Snyggt me en stor, fin och belyst gran vid infarten till byn. Mycket handlar om trafiken genom Vemdalen by. Många anser, barn och vuxna att den har ökat de senaste åren, det stämmer såklart. Turismen har ökat och de flesta är bilburna. Inflyttning till byn har ökat vilket medför mer trafik inom byn då nya tomtområden finns kring bl.a.. vid Kilberget. Tack vare nybyggnationen är det även tung trafik som ska genom byn. I samtliga fall ska trafiken passera skolan. Barnens väg till och från skolan är i vissa fall utsatt för trafiken då det ska korsa huvudgatan på väg till och från skolan. Även barnen som leker på skolgården på raster kan oturligt nog komma i riskzonen för trafiken. Ända fint ordnat med att skolbussen har en egen fil och stopplats vid skolan och på sidan av huvudgatan. Nu pågår diskussionston med Trafikverket och Kommunen om att åstadkomma en hastighetssänkning.
Nyheter
2022-12-08
Ragnar Dillner

SOLUPPGÅNG

SOLUPPGÅNG Kyligt, snudd på säsongens kallaste morgon, minus 17 grader. Ortens elmätare snurrar för fulla muggar, resultatet kommer på nästa månadsräkning. Bortsett från kylan så blir det vackra vyer när förmiddagssolen skiner på träd och fasader. Kanske dags att slå på värmen i kyrkan nu om den ska bli varm till årets Julotta, fullsatt lär det bli, det värmer också. Veckans trista är att restaurang Husky håller stängt för lunch veckan ut. Evenemang har de den 16:e med Quiz och den 19:e är det 40-års Jubileum av Måndagsklubben.
Nyheter
2022-12-07
Ragnar Dillner

OPLOGAT

OPLOGAT Minus 10, vindstilla och uppklarande.Det verkar som vintern biter sig fast nu för minst fyra månader framöver. Sedan kommer vårvinter och värme när det droppar från taken och apelsinförsäljningen stiger. Idag är det extrapris på Brämhults juice på ICA i Vemdalen By, två flaskor för 55 kronor. Ännu ingen snöröjning att tala om i byn, den senaste för någon vecka sedan håller ännu. Det ligger ca 10 cm på åkrar och ängar. Fortfarande för tunt för att köra skoter efter de 30 mil leder som erbjuds i området. Även åar och bäckar behöver frysa på sig lite mer innan bärigheten går att lita på. Isfisket har börjat på Järpbäcksdammen, vägen är fortfarande körbar i väntan på det stora snöfallet.
Nyheter
2022-12-06
Ragnar Dillner

KALLT

KALLT Minus 14 grader på morgonen, det biter i kinderna kan man säga. Snökanonerna mullrar för fulla muggar. 44 nya bostadsrätter byggs på Skalets Torg. Man kan säga vägg i vägg med Högfjällshotellet. Försäljning via Bjurfors kontor på samma torg har redan börjat. I Vemdalen By finns planer på 30-50 kommunala villatomter. Detaljplanen klar till hösten 2023. Skolans skidspår går genom området, skolbuss kan bli onödig, det är under en km till skolan. Anrika restaurang Husky mitt i Vemdalen By gör uppehåll i lunchserveringen denna vecka.
Nyheter
2022-12-05
Ragnar Dillner

UNIKT

UNIKT Minus tre grader, hög molnbas som lättar, tämligen vindstilla. I helgen är ännu fler nedfarter och liftar öppna i SkiStars utbud. Även längdspåren är preparerade. En tom parkering på ICA är unikt så här strax efter öppning en morgon. Resten av dagen ända till stängning vid 20:00 kan det vara trångt. Kan nämna att IVC Vemdalen har byggds ut vid sex tillfällen sedan 1973. Vi ser vi att priset på nätade julgranar är 400 kronor. Länge sedan en gran kostade 100 kronor. Vill man ha en lokalt odlad gran så finns det på flera ställen i Vemdalen By. Mycket trevligt att Macken är öppen igen och redan från tidig morgon när det flesta i arbetsför ålder är på gång. Kanske kan ta en morgonfika när barnen är lämnade på Förskolan.
Nyheter
2022-12-02
Ragnar Dillner

BIG NEWS

BIG NEWS Minus två grader, låg molnbas som tenderar att lätta.
Idag är det nyinvigning av MACKEN mitt i byn. Stor glädje i byn kan man säga, en mötesplats för många är återskapad. Dagens rätt 99:- samt fika och mackor finns på menyn samt mycket annat såklart. Ombud och utlämningsställe för Mekonomen. Intrycket är rymligt men en god atmosfär med 20 platser för mat/cafégäster. Finns även ett bassortiment av matvaror för dig i sista minuten. Till sist säger jag bara - BRAVO.
Nyheter
2022-12-01
Ragnar Dillner

JULPYNT

JULPYNT Go morron, mulet, snöflingor i luften ock någon grad kallt.
Nu har pyntningen byns hus och hem kommit igång. Anrika Vemdalens Gästis har en fin ljusslinga längs gärdesgården vid infarten. Ser himla fint ut när man passerar i skymning eller nattens mörker. Några i byn har färgglada slingor på husen och någon har satt slingorna så de följer taknocken. Hur man än har det så ger det ett gott intryck för de som kör genom byn. Ja då var det onsdag och Lill-lördag igen, veckorna går fort och snart är det december.
I morgon nyöppnar MACKEN i Vemdalen by, det är efterlängtat och ska bli spännande att se hur utbudet kommer att vara.
Nyheter
2022-11-30
Ragnar Dillner

18:94

18:94 Runt nollan och regnblandad kornsnö ligger över Vemdalen By. En del halkolyckor har rapporterats. Nyöppnandet av Macken är nära nu, det är också en efterlängtad händelse. Hantverkarna får tillbaka sitt fikaställe i det som nu blir en trafikbutik. Där kommer det att finnas en del julklappstips för den som ligger lite efter i sina inköp. Dagspriset för 95 är 18:89, lite lockande att tanka.  Närmast i bild ser vi Vemdalens väntsal som är en av få väntsalar i kommunen som man kan in och värma sig i, i väntan på bussen.
Nyheter
2022-11-29
Ragnar Dillner

UNDERKYLT

UNDERKYLT Minus 3 grader och underkyld nederbörd. Stor halkrisk råder. Stålbron på väg 45 i Sveg är skadad, vägen avstängd till 4 december. I Vemdalen är inga vägar avstängda men vid flera tillfällen har skidbroarna träffats av hög last, senast nu på sensommaren. Den senaste vägen som var avstängd var Åsgatan som fick nya trummor vid Storgårdsbäcken. Det projektet är nu klart.  Idag är det en månad till julafton, dags att påbörja klappköpen. Det finnas många fina ting på butikerna i byn. Presentkort är heller inte så tokigt, funkar ju bra på restauranger också. Tycker det kunde finnas ett generellt presentkort som när man betalt så kunde det gälla på vilket näringsställe som helst i Vemdalen By. Saknar julstjärnorna som förr satt i byns lyktstolpar, tyvärr fick den traditionen inte fortsätta.
Nyheter
2022-11-24
Ragnar Dillner