MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SLUTET

SLUTET Minus fem grader, lätt nordlig vind med inslag av snöbyar. Under 2021 föddes det åtta barn i Vemdalen, 2020 tre och 2019 åtta barn. Ett hyfsat snitt får man säga. Antalet avlidna totalt i Härjedalen är fler än de som föds, alltså är behovet av inflyttade stort, där bidrar Vemdalsområdet med en stor del sett till hela Härjedalen. För att driva utvecklingen vidare måste företagen få tillgång till personal med utbildning, då krävs boende i både lägenheter och för egna hem. Privata och kommunen måste samarbeta för att få fram attraktiva, byggbara områden. Det gäller även för industrimark. Där finns flera privata som redan tagit tag i saken och fler är på gång.
När vi i Vemdalen närmar oss slutet har vi i alla fall en vacker gravplats och en fin minneslund att vila i.
Nyheter
2022-01-27
Ragnar Dillner

SKROTBILAR

SKROTBILAR
Minus sju grader och tendens till sol hela dagen. Ni som har gott minne kommer väl ihåg att Vemdalen besöktes av 1050 bilar under sommaren 2019. Totalt var det 2700 personer och de flesta bodde i byn, De flesta campade i tält på Hedlanda och parkerade sina bilar. Festligheterna varade under två dygn.
Nu är det dax igen, på torsdag kommer 250 bilar att starta i Östersund och köra söderut. Många av den kommer att passera genom Vemdalen kl. 10-14. Håll utkik efter Carbage Run.
Nyheter
2022-01-26
Ragnar Dillner

RETUR

RETUR Minus fem grader, lätt sydlig vin och någon snöby. Regeringen är på gång med nya förordningar för källsortering. De ska placeras närmare bostaden, för hyreshus i källare eller angränsande förråd. I villaoråden ska de komma närmare tomtgränsen. En orsak kan vara att det slarvas vid sortering och en annan metallbit hamnar bland plasten. Hushållsavfall ska också få sitt eger kärl. Blir det fel i blandningen så går allt att spåra via det chipp som finns på våra avfallskärl. Här i Vemdalen kan det vara lång sträcka för att återvinna julklappspapper konservburkar för kattmat. Det blir att ta bilen och det är inte det miljövänligaste.
Nyheter
2022-01-25
Ragnar Dillner

OLYCKA

OLYCKA EXTRA. Strax efter 16:00 larmades Räddningstjänsten om en olycka i Vemdalen nära Vemdalsberget. Där går en skoterled från Byn upp mot Kilberget. Någon stans på leden har olyckan skett. Fyra personer är inblandade och har förts till farbar väg av räddningstjänsten
Vemdalen Räddningstjänst är på plats och bistår Ambulanspersonalen under räddningsarbetet.
Nyheter
2022-01-24
Ragnar Dillner

SKOTER

SKOTER Minus tio grader, vinterblå himmel på förmiddagen  och vindstilla. Det borde vara som gjort för en skotertur på fjället. Läget är ju så att det råder brist på snö och det är få ställen/leder som är körbara. Vemdalens Snöskoterklubb har 30 mil leder att underhålla, det gör man men det måste finnas snö. Efter ett snöfall är skoterklubben ute och pistar med det lilla som finns. Det gör annat underhåll också, bla. byggs det och förbättras broar över de större vattendragen. Ni som tänker åka skoter, ta reda på vilka leder som går att använda.
Nyheter
2022-01-24
Ragnar Dillner

BOSÄTTNIG

BOSÄTTNIG Minus sju grader, mulet med inslag av lite  lätt snöfall. Nästan vindstilla på byn men ca 5-8m/sek på fjället vid Jaktstugan. Om  det känns kyligt går det bra att beställa en våffla och sitta vid brasan och värma sig.
Nybyggnationerna fortsätter i Vemdalen By. Nu är det på ett nytt område vid Östgärdegatan, där finns tre obebyggda tomter.
Fredag den 21 januari har vi idag och då är det endast 11 månader till julafton. Tiden går fort nu när det blir ljusare för var dag, fem månader till sommarsolståndet. För den intresserade av småvilt så står Orrarna på parad på Hedlanda idag igen.
Nyheter
2022-01-21
Ragnar Dillner

RUNWAY

RUNWAY
Minus sju grader, tämligen blåsigt med byiga vindar upp till 30 knop västan. Dagens händelse i Vemdalen är Destinationens presentation av kommande sommar och de aktiviteter som är kända. Faktiskt en hel del nyheter. Mer paketering efterlyses i området. Fortsatt förnyelse och utbyggnad av spänger i området med markägarnas tillstånd, det är bra.
Landningsbanan på Hedlanda är i stort sätt snöfri men det ligger ett islager i botten. Söndag den 13 februari är det tänkt att flygande Hemvärnet ska landa, 10 piloter fördelade på fem maskiner. Lunch är beställd i flygserveringen, nya möteslokalen kommer att användas för färdplanering.
Nyheter
2022-01-20
Ragnar Dillner

ALLKÖP

ALLKÖP
Nollgradigt och solsken, blir en fin dag. Kanske inte riktigt den snömängd som behövs för långa skidturer på fjället. Men som tur är finns det preparerade spår i anslutning till fjällanläggningarna.
Just nu är det lite lågsäsong på matbutikerna i området men trots pandemin har lönsamheten inte direkt minskat. Butiker något närmare Norska gränsen har verkligen fått känna av den stängda gränsen. Bortåt 50% minskning för flera. För många år sedan hette vår nuvarande butik i byn Vemdalens Allköp - Flodén & Blomqvist.
Nyheter
2022-01-19
Ragnar Dillner

18 jan kl.16:10 - 19 jan kl.16:10


BIOEXTRA

BIOEXTRA Biovisningarna tar en paus!  Hej på er 💙
 
Då det är en otroligt hög smittspridning av coronaviruset just nu har vi valt att pausa filmvisningarna tills vidare.
Vi beklagar såklart detta och ber också om hjälp att sprida detta till så många som möjligt då vissa annonseringar redan ligger ute i tryck. 
Vi vill tacka alla som har besökt oss under säsongen och hoppas att vi ses igen snart❤️
Hälsningar
Styrelsen på GT-Gården

BALAR

BALAR Minus 10 grader, uppehåll och vindstilla. På många ställen i Vemdalen ligger höbalar och påminner om att det varit en sommar, det är bara sex månader sedan det var skördetider. Det skördas på det flesta lägdorna i byn men nu för tiden är det ingen som hässjar sitt hö. Det mesta av allt hö går till de som har hästar och det är många. Det finns några undantag där vi kan se både getter, får och kor. Även uppfödning av Alpackor, något som pågått i drygt 20 år. Tiden då mjölken kunde köpas i lös vikt på Allköp och Konsum har passerats för länge sedan. Vi kunde även handla direkt av bonden på gården, nymjölkad och varm, tappad från en rengjord sillbytta. Det var på den tiden det även fanns vevtelefon och man svarade "Växeln" i andra änden.
Nyheter
2022-01-18
Ragnar Dillner

DRIVOR

DRIVOR Minus sju grader, uppklarnande efter en blåsig och snöig natt. Många mindre vägar är ännu inte snöröjda och det kan vara halvmeterhöga drivor som kan blockera trafiken. Morgontidningen blev i alla fall levererad. Det plogas nog lite varstans under hela dagen. Snöfallet är nog en bra bonus för pisterna och längdspåren, lite jobb förstås för maskinförare och spårpatrullen. Vid Fjällhubbens parkering på GT-gården var det fullt idag, många tjänstemän på plats kan man säga.
Nyheter
2022-01-17
Ragnar Dillner

STABSLÄGE

STABSLÄGE
Härjedalens Kommun intar Stabsläge. LÄS MER.
Stabsläge är ett beredskapsläge där ledning eller nyckelfunktioner samlas och utvärderar information, beredda att snabbt sätta igång verksamhet. Begreppet används bland annat inom SÄPO, sjukvård, polis och kommuner. Sjukvården kan behöva gå upp i stabsläge med förhöjd beredskap vid allvarliga händelser
Nyheter
2022-01-14
Ragnar Dillner

BYIGA VINDAR

BYIGA VINDAR
Någon grad kallt och byiga vindar upp till 30 knop. Snödrev förekommer och snösvängen är ute och städar. När Macken la ned sin service med morgonfika blev byns hantverkare något vilsna. Nu har det hittat ny plats för en morgonfika. Vemdalens Bovre eller Samiska huset har café som öppnar kl 9 på vardagar. Färska mackor och kaffe av en mängd sorter finns. Vill man köpa med går det också bra. I butiken finns samisk slöjd och många andra designsaker för heminredning. I kylen och frysen finns samiska matprodukter till din festliga middag.
Nyheter
2022-01-14
Ragnar Dillner

HALKIGT

HALKIGT
Plus fem grader, blå himmel och byig, sydvästlig vind 15-25 knop. Är det en sk. värmesmocka? Elmätaren har tappat tempo kan man säga. Idag är det sandning som gäller för Vemdalens Åkeri som har hand om de flesta gator och parkeringar i Vemdalen By. Väg 315 genom byn sköts av annat företag. Vi har klarat oss bra från ovädret, ännu inget strömavbrott i byn och inga bortblåsta tak. På håll ser det ut som snöläget på Skalsfjället är lite uttunnat men pisterna klarar sig ett tag till och ny snö är på ingång till helgen.  Värre i västra Jämtland där vatten forsar längs vägar och tom vattenfyller hotell och källarvåningar.
Nyheter
2022-01-13
Ragnar Dillner

GRUVBYN

GRUVBYN
Minus fem grader och blå himmel, ännu ingen värmesmocka men kanske i morgon. En gång i tiden var det några driftiga personer i byn som föreslog att Högfjället mot Björnrike skulle bebyggas - Gruvbyn. Ungefär på samma sätt som Vemdalsberget nu är bebyggt. Det driftiga gänget mötte hård kritik. Ett argument var att det skulle inte vara någon belysning på den fjällsluttningen för så så har det aldrig varit. Man kan säga att det var markägare mot markägare och det slutade i moll den gången. Nu sådär 40 år senare pågår en viss bebyggelse i området men något närmare Vemdalen By. Man kan säga att det är på gång något positivt i alla fall. Även ett nytt område mellan Vemdalen och Björnrike håller på att bebyggas, det händer lite här och där. Utveckling kallas det.
Nyheter
2022-01-12
Ragnar Dillner

DUGNAD

DUGNAD Vi närmar oss nollan, idag endast en grad kallt. Mulet och sydvästlig vind, kanske något snöblandat till kvällen. Vi gratulerar Elsa Fernbäck för plats i svenska OS-truppen till Peking 2022. Vägrensvarningen mellan Vemdalen och Hedeviken består. Idag är hockeyrinken bemannad. Idrottsföreningen VIF sköter underhåll med plogning m.m. Rinken sätts upp och tas ned varje säsong av en grupp ideella. En grupp som är helt opolitiskt tillsatta men vi kan kalla gruppen för "Rinkpartiet". I Norge kallas ideellt arbete för Dugnad, något som de är mycket bra på. För ett år sedan var det febril verksamhet på Skalstoppen med att städa undan resterna av den nedbrunna restaurangen. Jobbet gjordes snabbt och snart var allt ersatt med en uppvärmd tältrestaurang. Numera och i väntan på återuppbyggnad huserar krögarna i restaurang Anorak som fått nya namnet Botten.
Nyheter
2022-01-11
Ragnar Dillner

MIDVINTER

MIDVINTER Minus 10 grader och uppsprickande, blå himmel över Jaktstugan. Vackert i naturen nu och skönt att dagarna blir längre, snart kommer det att droppa från taken i solskenet. Pandemiläget i Vemdalen ligger kvar, några restauranger håller fortfarande stängt eller med minskade öppettider. Även några förskolor i Härjedalen har valt att hålla stängt.
På 1960-talet och en bra bit in på 1970-talet anordnades Midvinterfest på Vemdalsskalet med stor baluns. Under kvällen korades årets "Vinterflicka". De första åren som en ren skönhetstävling men på senare år infördes några tävlingsmoment i sportens tecken. Publikens tyckande blev då bara en liten del av poängsättningen. På den tiden var det ett uppskattat evenemang under den mörka årstiden.
Nyheter
2022-01-10
Ragnar Dillner

FRONT MOT FRONT

FRONT MOT FRONT Minus nio grader och låg molnbas. Trafikolycka, frontalkrock i Galbergskurvan mellan Vemdalen och Hedeviken. Kan bli störningar under bärgningsarbetet. Det finns även renar i utefter vägen till Hede.
Nyheter
2022-01-08
Ragnar Dillner

BISTERT

BISTERT
Minus 27 grader, nu måste det vända. I alla fall till nästa vecka då det utlovas plusgrader. Lite varmare på fjället, endast minus 11 grader. På Hedlanda fortsätter dagen med utbildning, förarbevis för snöskoter. Väg 315 och 84 kräver viss uppmärksamhet av trafikanterna, här förekommer älg, ren och rådjur. Ligger man och häller 80 km händer det ofta att man blir omkörd av någon raket. Det är samma fordon som skapar rubriker i tidningar och ger jobb för räddningstjänst och bilbärgare. Strax har årets första vecka passerat, vi går mot ljusare tider och som sagt - varmare. Trevlig helg.
Nyheter
2022-01-07
Ragnar Dillner

MINUS 24

MINUS 24 Minus 24 grader i tidig förmiddag, strax innan solen kommer över trädtopparna.
Idag pågår utbildning på Hedlanda, förarbevis för snöskoter. Nya lokalerna passar bra för teori samt lite skotersnack mellan körövningarna. Flygföreningen kan erbjuda både fika, mackor och luncher på beställning. Lokalerna funkar för alla möjliga typer av möten, t.o.m kyrkkaffe.
Nyheter
2022-01-06
Ragnar Dillner

17:84

17:84 Minus nio grader, vindstilla och hög molnbas, tendens till uppklarande. Då var det helgdagsafton igen och fjället fylls på med gästande skidåkare. Även parkeringen på ICA var välfylld vid öppningsdags. En rapporterad viltolycka (Ren) igår vid Björnrike. Pandemetern visar på 17:84 men det kommer att svänga, det kan vi vara säkra på. Ikväll är det Bio i GT-huset, The Matrix Resurrections, Kl.19:00. Fjällhälsan söker entrévärdar, LÄS MER
Nyheter
2022-01-05
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Minus sex grader och 10 cm nysnö, nu börjar vi närma oss skoterföre utan att för den skull köra sönder vegetationen under snön. LÄS MER. Det verkar klarna upp och vi kan få solsken idag. Perfekt för den som vill ta sig en skidtur till Jaktstugan och inta en våffla. I Vemdalen By pågår snöröjning och sandning, kan vara nödvändigt i korsningar. Utanför Hedlanda har någon väjt för renar och kört ner i diket men hastigheten har hjälpt föraren att ta sig upp på egen hand efter 20 meter. Det går fort nu, i morgon är det helgdagsafton igen. Ovanligt med en bild på ICA:s parkering där det inte var fullt av bilar. Troligen kommer gästerna till området under torsdag till söndag.
Nyheter
2022-01-04
Ragnar Dillner

NYTT

NYTT
God Fortsättning mina följare.
På tredje dagen, låg molnbas vid foten av fjället. Minus 10 grader. Tendens till uppklarnade. Betydligt varmare på fjället, Jaktstugan raporterar minus 4 grader. Snart blir det helg igen med solsken. Igår var det bytesdag igen i destinationen. Stugor och hotell fylls på med nya gäster i pister och restauranger. Utmaningen är att hålla avstånd mellan varandra. Just nu rekordstor spridning av smittade i regionen men ännu inte fullt på sjukhusets intensivvårdsavdelning. På grund av snöbristen utanför pister är det i stort sätt ingen skoteråkning, lederna är ännu inte till fullo preparerade för alla de hästkrafter som ska dåna fram när så är dags.
Nyheter
2022-01-03
Ragnar Dillner

SLUT

SLUT Minus 13 på årets sista dag. Klar himmel som kan bjuda på lite solsken mitt på dagen, solen går ner 14:28 då är det dags att tända nyårsmarschallerna. På söndag 2 januari öppnar Jaktstugan för säsongen med nyslagen våffelsmet och hembakt fikabröd.
Bli inte förvånade om ni möter Kronprinsessan och Prins Daniel i pisten, de lär vara på besök.
Hos Ekbergs blir det rusning idag också för alla som inte hämtat ut nyårsbubblet. Passa även på att köpa en nyårspresent till kvällens värdpar eller din käresta. Ni vet väl att en kyss måste minst vara i sju sekunder. Renvarning idag i korsningen väg 315 och 84. Om du är turist och vill beskåda renar går det bra att svänga upp till Hedlanda Flygplats, där promenerar en renhjord, stanna vid parkeringen och beskåda. Med det vill jag önska alla miljoner följare Ett Gott Nytt År.
Nyheter
2021-12-31
Ragnar Dillner

MULET

MULET God morgon, näst sista dagen för detta år. Dagen inleds med 14 minusgrader och lite lätt snöande vilket blir snörök i trafiken. Bråda dagar hos byns bägge byggvaruhus nu inför nyåret. På restaurangerna förbereder man sig för sittande nyårsfirande sam en himla massa menyer för avhämtning. Byns isbana är väl nyttjad och uppskattad av skolbarnen och våra turister, här kan barnen testa sina julklappsskridskor. Rinken sätts upp och tas ner av inför varje säsong ideella krafter. På ICA;s parkering är det fullt från morgon till kväll. I dessa tider går inte hela familjen in och handlar. Läge finns för någon förening ställa upp en tillfällig korvkiosk och göra sig en hacka. I kyrkan är det nyårsbön 16:00 på Nyårsafton. Som många vet så har Vemdaliahuset återuppstått från en tids vila. Nu är det full fart i verkstaden och butiken, alltid värt ett besök.
Nyheter
2021-12-30
Ragnar Dillner

GÄRDESGÅRD

GÄRDESGÅRD
Minus 18 grader, vindstilla och snart en klarblå himmel. Gärdesgårdiseringen av Vemdalen by fortsätter, fint blir det. Bilden är från Storgårdsgatan innan den når fram till Västerlånggatan. Byns gator blev namnsatta och skyltade i början av 1970-talet. Det var i samband med att Posten började med utdelning, tidigare hade de flesta hushåll eget postfack i poststationen som låg mitt emot Kyrkan. Fortfarande finns några företag och hushåll som har postfack, numera finns de i entrén till ICA.
Nyheter
2021-12-29
Ragnar Dillner

HOPPLA

HOPPLA
Minus tio grader och ett lätt snöfall över byn. Tendens till luckor i molntäcket finns.
Ett av många äventyr som Vemdalen har att erbjuda är färd med häst och släde. Bosse kör turer ons, fre och lördag på Vemdalsskalet med utgångspunkt från stallet vid barnområdet. Tisdag då är Återvinningen öppen 11-19 i Hedeviken. Finns kanske en del lämningar efter julafton som bör återvinnas. Pandemin gör sig påmind dagligen i radio och tv men även i Vemdalen By. På ICA som många andra ställen är det begränsat antal som får vistas samtidigt. Begränsningen kontrolleras genom att alla måste ta en klädgalge vid entrén, är galgarna slut får man vackert vänta till någon har handlar klart. Visst missförstånd kan uppstå men då är personalen vaksamma och informerar. Ingen vill väl fuska i dessa tider. På parkeringen står en massa bilar, den är ofta full, alltid finns det någon som låter bilens motor stå och puttra trots tomgångsförbud efter en minut. Trängsel är områdets största hot vad gäller smittspridning - Respekt tack.
Nyheter
2021-12-28
Ragnar Dillner

ÄVENTYR

ÄVENTYR Minus tio grader, dimma med inslag av lättare snö ligger över byn.
Äntligen kan man säga när Klövsjö/Vemdalen Äventyr & Konferens öppnar sina nya Äventyrspark. Några 100 kvm lokaler för skoterförvaring samt utrymmen för omklädning inför guidade safaris. Ett mycket väl tilltaget bygge, ett bygge för framtiden som kommer att vara centrum och utgångspunkt för många äventyr. Jan-Ola Dillner har varit verksam i branschen i många herrans år och kan sin sak. Han har erfarenhet av grupper från 5 personer upp till flera hundra som ska förses med aktiviteter. Nu den här tiden är det snöbaserat. Det kan vara Isfiske, skotersafari, hundspann. Äventyrsdagar som kan avslutas med middag i en riktig Igloo. Sommartid är det cykling, viltsafari, fiske, kanot, båt eller 4-hjuling som kan erbjudas. Läs mer på företagets hemsida.
Nyheter
2021-12-27
Ragnar Dillner

RUSNING

RUSNING
GOD JUL MINA FÖLJARE.
Minus 14 grader, hög och rosaskimrande molnbas. En dag kvar till julafton, nu är det nog många som har bråttom med det sista fixandet. Parkeringen på ICA var fylld redan före  nio när de öppnar. Så kommer det att se dagligen under två veckor nu. Det är något vi får vänja oss med. Kan konstatera att många markerar respekten för pandemin och bär munskydd när de handlar, det är positivt. Att hålla avstånd är det enklaste sättet att delta för att begränsa smittspridningen. Krogarna får ta ett stort ansvar i den situation vi har, något som inte skulle behövas om vi alla av automatik höll undan även på krogen. Pandimetern visar 17:09 varav det mesta är skatt. Fortfarande inga större mängder av snö i sikte, det är enkelt när vi slipper snöskottningen framför våra entréer.
Nyheter
2021-12-23
Ragnar Dillner

JULKONSERT

JULKONSERT Minus sex grader, vindstilla med hög molnbas, tendens till uppsprickande. Idag är det minimarknad vid Centrumhuset och ikväll blir det Julkonsert i kyrkan. Det tillverkas snö i samtliga pister inför julhelgen så där råder ingen större snöbrist. I Vemdalen By ligger snön så pass att gräset är täckt. Varggransstugan öppnar idag för säsongen. Boka bord via deras hemsida. Det pågår en utredning angående lokala transporter i Härjedalen, tanken är bla. att se om det går att förbättra något. Av Härjedalens drygt 2 tusen företag är det inte ens 100 företag som besvarat enkäten. Vad tycks om det. Nya restriktioner i pandemin idag. Bara att fortsätta att hålla avstånd, eller hur.
Nyheter
2021-12-22
Ragnar Dillner

NY KLAPPBUTIK

NY KLAPPBUTIK Minus sju grader och det snöar lite lätt, tillräckligt för snörök i trafiken. Ny butik med tillhörande brädgård har öppnat i byn. Butiken är under uppbyggnad och nya varor kommer dagligen. Här kan man hitta lämpliga julklappar på någon hylla. I kassan för dagen stod Freddan Stensson som efter 20 år på SkiStar går mot nya mål i arbetslivet. Totalt är det fem personer som lotsar och hjälper kunderna. Det finns även en Drive in för dig som har släp eller lastbil. Öppet från 06.30
I MORGON 11-15 är det julmys på torget vid Härjedalspzzan och Designbutiken. Minimarknad mm.
Nyheter
2021-12-21
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER
Tre grader kallt, nordvästlig vind och det ligger lite nattpuder på gator, pister och torg. Pandometern visar 16:99 för stunden. Helgen har varit lugn, inga raporterade dikeskörningar eller krogbråk, det är tryggt att vistas i Vemdalen. Det är mycket folk i bygden, det kan man se på ICA:s parkering som är fylld från morgon till sen afton, öppet till 20.00. Det är gott om renbete just nu, även längs våra vägar - Tänkvärt. Nu är vi inne i julveckan och det råder full fart på alla byggnationer som skall vara färdiga till julafton. Idag smygöppnar Beijer Bygg sin byggshop i Vemdalen, ligger vid CRAMO.
Nyheter
2021-12-20
Ragnar Dillner

RODNAD

RODNAD Någon plusgrad, sydvästlig vind och några regndroppar i luften. Halka råder trots sandning, kör försiktigt.
Vacker morgon när solen kommer över horisonten vid niotiden. Nog känns det lite konstigt att gå från minus 20 grader till noll på några dagar.
Fredag och myskväll för många av oss och då särskilt barnfamiljerna som gnor på med önskelistorna. Nu har vi en vecka på oss att fixa med julmatens alla inläggningar, rullande och stekande samt bakande. Griljering av skinka sker oftast dagen före dopparedagen.
Nyheter
2021-12-17
Ragnar Dillner

UR & SKUR

UR & SKUR Plus en grad, ömsom regn och ömsom snöbyar, ibland med inslag av solsken. Solsken blev det i den Alpina världen igår när Elsa Fermbäck fick stå överst på pallen i Europacuppen.
Att det byggs i Vemdalen By har snart hela Sverige kännedom om. Nu är ännu ett bostadshus under uppförande. Det går BRA för vissa husleverantörer i området. Det jobbas nästan dygnet runt på Pålvägen för att få färdigt innan nyåret. Mitt emot detta bygge finns en grundplatta gjort för ytterligare byggnation. Inom en månad slår Beijer Bygg upp portarna för sin etablering i Vemdalen, kan behövas.
Nyheter
2021-12-16
Ragnar Dillner

OMSLAG

OMSLAG Minus fem grader, stigande. Med en knutta flax kanske solen tittar fram. Nu går vi in i några dagar med blidväder och kanske även lite regn. Kan konstatera att det ännu inte är skoterföre. Mindre än 10 dagar till julafton, nu är det dax att förverkliga önskelistan. Julskyltningen är väl i full gång på NK och andra stora varuhus. På bion i Vemdalen visas ikväll filmen om Karl-Bertil Jonsson, del kanske blir fullsatt, vem vet. Fortfarande är det massor av renar som betar i skogarna vid Hedlanda, risk för sammanstötning kan man säga.
Nyheter
2021-12-15
Ragnar Dillner

GRANNBYN

GRANNBYN Minus 14 och uppsprickande. Hyfsat väglag men ganska mycket ren på vägen vid Hedlanda samt mellan Storhogna och Klövsjö. Snörök efter långtradare som samlat snö på släpet. Trafiken av grusbilar till Klövsjö tyder på att det byggs såklart även där. I Sveg grubblas det om hur den stora träbjörnen ska kunna räddas. En inre stålkonstruktion kan bli lösningen på att inte tappa hakan.
Nyheter
2021-12-14
Ragnar Dillner

PADELHELG

PADELHELG Mulet och någon grad under nollan. Halkigt och spårigt väglag. Många olyckor har det varit under helgen. Debatten kring snöröjningen går vidare, var det bättre förr.
I Bridgestone Padelarenai Vemdalen har det varit full rulle i helgen. Vuxna och ungdomar har tränat och haft turnering. En lyckad helg med många deltagare och många vinnare, ingen nämnd och ingen glömd.
Nyheter
2021-12-13
Ragnar Dillner

LANDMÄRKE

LANDMÄRKE Två grader kallt och lite kornsnö i luften, kan bli lite halkigt på vägarna idag.
Vemdalen By har begåvats med ett nytt landmärke vid infarten från Håvägen. Det är ett samarbete grannar emellan som med hjälp av Vemdalsgävarn satt belysning i en stor fin gran vid ån. Ett bra initiativ, fler sådana samarbeten är önskvärda. För många år sedan bekostade Byns Företagareförening stora julstjärnor som hängdes upp i lyktstolparna i byn. När stolparna förnyades togs fästen bort och stolpägaren förbjöd utsmyckning. I Röros är handelsföreningen i framkant vad gäller utsmyckning av gatorna. Halmbalar och höbuntar blandas med tomtar och gilanger
Nyheter
2021-12-10
Ragnar Dillner

VEMHÅTRÄFFEN

VEMHÅTRÄFFEN Endast några få grader kallt idag. Mulet med inslag av underkylt regn. I butiken finns De vanligaste butiksvaror som mindre ICA-butiker hålller sig med. 
 Även de vanligaste spelen som Lotto, Stryktips, Keno, Triss mm. Butiken är även ombud för Systembolaget, Bussgods och Apoteket. Bensin finns också till bilen och snöskotern.
Nyheter
2021-12-09
Ragnar Dillner

2" X 6"

2" X 6" Lite mildare idag, endast minus 11 och ett lätt snöfall.
Beijer är på gång med sin etablering som granne med Cramo. Området är stängslat och nu monteras ett kallager. På området har man rest ett gigantiskt tält som blir plocklager. Kontor och butik blir till höger i området. Det är en intressant utveckling, nu finns fyra bygghandlare mellan Vemdalen och Svenstavik. Den första större bygghandels i byn startade 1986 vid gamla sågdammen. Där fanns byggshop, brädlager och ett sågverk för lister. Planer fanns även på ett måleri för vita lister, sådant som är självklart i ett varulager idag. Huset kom att kallas för Hantverksbyn, fyra företag under samma tak  (Rörmokare, Elfirma, Byggherre och Administratör). Där fick man hjälp med allt från grund till tak sam hjälp med ritningar och ansökningar för bygglov.
Nyheter
2021-12-08
Ragnar Dillner

CENTRUM

CENTRUM Drygt 20 grader kallt under natten, nu på förmiddagen endast minus 15 grader. Det spås varmare väder till helgen, dock inga plusgrader. Centrumhuset i Vemdalen By byggdes av kommunen 1978. På den tiden innehöll huset korvkiosk, Turistbyrå, Jämtlands Folkbank, Tandläkare, Myskomaten, en presentshop med spel, samt Distriktssköterska. Husets fasad har gått från rött, blått till grått. Det var lite historia för er som nyligen börjat läsa vemdaleninfo.se.
Webbsidan har funnits på sedan 1996 och har uppdaterats varje vardag samt någon helg vid extra händelser. Numera kan man anse att den tillhör kategorin Blogg och redaktören kan då betraktas som en bloggare.
Nyheter
2021-12-07
Ragnar Dillner

EXKLUSIVT

EXKLUSIVT Minus 14 grader hög molnbas och snökanonerna i Destinationen mullrar för fulla muggar. Säsongsstarten känns som i trygga händer tack vare skicklig och idog personal i god samverkan med väderguden.
Ny butik på Skalets Torg. SKISHOP har smygöppnat som det säger. Butiken ligger i den senaste av det stora byggnader som kommit till. När man kliver in så möts man av några härliga profiler som har jobbat många år i SkiStars butiker borgar för kunskap kan man säga.
Nyheter
2021-12-06
Ragnar Dillner

LÄGER

LÄGER
Minus 14 grader och lätt snöfall, lagom för att skapa snörök i trafiken.
Träningslägren har redan börjat ta mark, stora gäng i Klövsjö som är på gång redan i tidig morgon. Snökanonerna mullrar på vid samtliga anläggningar. Antalet nedfarter som öppnar ökar  för varje vecka, snart är det öppet över det hela.
Även i Klövjsö råder byggfeber vilket såklart gynnar den lokala Byggshopen. Nu är det fredag och många ska väl ut på någon After Work eller ett restaurangbesök. Finns ju en hel del lokala restauranger att välja på.
Nyheter
2021-12-03
Ragnar Dillner

MINUS

MINUS Minus 20 grader och det ska hålla i sig i 10 dygn, hu jeda mig. Rattmuff, isskrapa, motor- och och kupévärmare. Snöskyffel klarar vi oss utan med den snömängd som ligger just nu.
Det gröna husets historia är Klädekipering, Postkontor, Plats för filminspelning av "Mimmi i fjällen". Numera lägenheter. När det var portkontor var det också en normal samlingsplats liksom matbutikerna i byn, det fanns både Konsum och Allköp på 1970-talet.
Den här veckan byggs ännu ett BRA-hus för fast boende i Vemdalen By. Det är på Vemdalsberget, ett område som kvällstid strålar som stjärnor i mörkret av sina ytterbelysningar.
Gårdagens bio på GT-gården lockade ca 30 besökare i kylan.
Sedan igår leds flygtrafiken på Åre-Östersunds flygplats från tornet på Arlanda. Utveckling men knappast regional utveckling. Alla anställda erbjöds fortsatt jobb på Arlanda, minst en av dem valde att hitta ny karriär i länet.
Nyheter
2021-12-02
Ragnar Dillner

KALLARE

KALLARE Vemdalen idag. Minus 21 grader, solsken och frost i träden. Det är kallt i destination Vemdalen idag igen. Jobbigt för alla som har byggprojekt och måste göra jobb utomhus. Prognosen lovar endast minus 10 till eftermiddagen, vi får väl se hur det blir med det. Onsdag då är det Bio på GT-gården. House of Gucci - IKVÄLL KLOCKAN 19. Det är väl veckans evenemang kan man säga.
Nyheter
2021-12-01
Ragnar Dillner

LÄGRE

LÄGRE Kylig natt men bara minus 18 på förmiddagen, det hänger kornsnö i luften. Oväntat ekipage var synligt på byn i morse. En båt- och cykelbilstransport vid denna årstid. Tre av bilarna hade grovt däckmönster i alla fall. Infarten till macken i Vemdalen är egentligen enkelriktad, man ska köra in från söder. Vi har bensinpåfyllningen på olika sidor på vara fordon ställer det till lite problem, plötsligt är det bara en av tre pumpar som passar just mitt fordon. Innersta pumpen, den närmast huset är endast till för Diesel. 17:93 dagspriset för den varan.
Nyheter
2021-11-30
Ragnar Dillner

LÅGT

LÅGT Minus 13 och låg molnbas på förmiddagen. tendens till att det lättar från väster. Snökanonerna i Destinationen mullrar för fullt. Fler nedfarter öppnar till helgen. Säsongspersonal har börjat flytta in i stugor och lägenheter på byn. Ny säsong och många nya ansikten på krogarna. I går firades advent på flera platser. I Hedeviken fanns Hede/Vemdalens kör som på en utescen vid Trosavik framförde sina sånger. Kallt var det även igår. Ny sportaffär öppnar på Vemdalsskalet.
Nyheter
2021-11-29
Ragnar Dillner

MORGONFIKA

MORGONFIKA Uppklarande och minus 17 grader, rattmuff och kupévärmare på. Samling på Bageriet för färskt frukostbröd och en morgonfika. lite senare på dagen när vedugnen är uppvärmd växlar verksamheten över till Pizzeria. På skolan serveras det Kebab idag, antagligen en himla populär lunch. Till helgen öppnar Vemdalsskalet med "Skidtestarhelg", lär nog locka något tusental åkare. Även på Björnrike är det öppet vid Björnvallen, såg att det var träningsläger där. Restaurangen vid Björnvallen håller öppet fredag-söndag.
Nyheter
2021-11-26
Ragnar Dillner

BYVILT

BYVILT Minus 8 grader på Åsgatan, minus 3 på Hedlanda. Alltså varmare högre upp, Flygplatsen ligger 30 meter över Vemdalen By. Rådjuren är ute och rör sig i soluppgången och letar föda. Några byn har börjat fylla sina foderställningar med pellets eller kraftfoder, det är inte så nödvändigt så länge det är tämligen snöfritt. Men lite kul är det få se djuren vid den egna matplatsen. Torsdag och det är drop in för 3:e sprutan på Fjällhälsan i Hede, passa på mellan 13-16.
Nyheter
2021-11-25
Ragnar Dillner

DOWNTOWN

DOWNTOWN Runt nollan och slirigt väglag, i och utanför byn.
Igår hände det som många befarat. Den traktor som ska sköta vägunderhållet på väg 315 mellan Hedeviken och Utanbergsvallarna krockade med en timmerbil. Traktor med vagn hamnade långt vid sidan av vägen, timmerbilen fick plåtskador men ingen person skadades allvarligt, men troligen blev de förarna något chockade.  Anledningen till traktoralternativet är att minska kostnaden för vägunderhåll. Låt säga att trafikverket sparar 10 miljoner under en period. Det är pengar som absolut inte hamnar i vårt län, till våra vägar. Vad får vi då. En skrangligare väghållning och större olycksrisk med fler långsamtgående fordon längs vägen.
Är man fikasugen på morgonen kan vi  rekommendera Vemdalens Bovre (Gamla KEOS  eller till och med gamla BP) för er som varit med en tid.
Nyheter
2021-11-24
Ragnar Dillner