MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

HOVAR

HOVAR 10 grader och uppklarande även denna dag. Hettan kommer till helgen, lagom till sista marknadsdagen på Hedlanda, för i år i alla fall. Hästarna i hagen verkar trivas i morgonsolen. Hörde att det utreds hur länge man får ha hästhagar på samma plats. Kanske efter 10 år så måste marken saneras, tänk så mycket energi som läggs på utredningar medan hästarna fixar energi till jordbruket. Onsdag och lill-lördag igen, Husky och Härjedalspizzan får nog räkna med fulla hus till aftonen, fortfarande många turister i området. Träffade ungdomar från Tyskland i en folkabuss som hoppades att kunna ta sig till Nordkap. Kan bli klurigt vid gränsen kan man tänka sig.
Nyheter
2020-08-05
Ragnar Dillner

SPIRA

SPIRA Kylig och fuktig morgon men hettan är på gång. Det talas om att kyrkogårdar är några av de få platser i städer där det finns gröna områden. Det har blivit en anledning till att många besöker kyrkogårdar och ser dem som en parker. De används för motion, picknick och fester. Kan det handla om generationsväxlingar hur man ser på den kyrkliga marken. Här i Härjedalen har vi gott om plats, drygt en kvadratkilometer per invånare och rymligare blir det spår man.
Nyheter
2020-08-04
Ragnar Dillner

DESIGN

DESIGN 18 grader på förmiddagen och nattens regn har gjort en paus. Färghandeln i Hede är även en välsorterad Designbutik. Man går dit för att köpa en burk färg och kommer ut med en hel del annat, i butiken finns lösningen på dina presentproblem eller du hittar en ny inredningsdetalj till hemmet. Hede Färg & Måleri har flera gånger fått utmärkelsen "Bästa monter" under mässan Lodge & Lya som är varje år i anslutning till Allhelgonahelgen. Butiken är även ombud för Systembolaget.
Ny vecka och nya turister som är på resa genom Härjedalen, det går bra nu för flera campingar och de som håller med ställplatser för husbilar. Parkeringen på ICA är en bra måttstock antalet besökare i området. Pandometern visar 13:63
Nyheter
2020-08-03
Ragnar Dillner

OVERCAST

OVERCAST 14 grader och mulet till att börja med men eftermiddagen bjuder på värme och solsken. Fredag i byn och Pandometern har sjunkit 0,10 enheter till 13:73. Det råder fortfarande högtryck vad gäller aktiviteter för våra turister. Cykeluthyrning är det väntelista på samt även att hyra kanoter. 4-Hjulingarna på flygfältet surrar mest hela dagarna. Kvällstid är det en ökning även på bowling. Kan konstatera att just idag finns två knallar i Vemdalen By, det är bra för livet mitt i centrum. Det går fortsatt att förse sig med en god Holländsk ost men de finns i Hede idag. Skulle någon missa det så finns möjligheten på marknaden i morgon på Hedlanda, där finns även Spjälle med sitt torkade och rökta kött. Ekbergs är alltid värt ett besök och lite speciellt nästa vecka. Håll ögonen öppna.
Nyheter
2020-07-31
Ragnar Dillner

CITY

CITY 10 grader stigande och inget regn för tillfället. Torsdag och marknadsdag om det varit en helt vanlig sommar. Trevligt att några knallar har ställt upp sina stånd mitt i byn på var sin sida av Boulevarden vid Pizzerian och vid GT-gården. I Mackens närhet finns många näringsställen såsom Hysky, Fjällflorist, Åtgårdens Café, Ekbergs Outlet, Härjedalspizzan, Inredningsbutiken, Johnssons EL Fjällhälsan och en begravningsbyrå. Förr i tiden fanns även Bank Tandläkare och Turistbyrå. En av dagens knallar står faktiskt på Centrumkioskens gamla tomt, ni som minns. För 40 år sedan fanns även en Färghandel i centrum av byn. Pandometern visar 13:83
Nyheter
2020-07-30
Ragnar Dillner

KOLONIAL

KOLONIAL
15 grader och uppklarande efter nattens regnskurar. Vid kolonialvaruaffären ICA står leveransbilarna i kö på morgonen. Det är hårt tryck nu på butiken, turist-tillströmningen har ökat med 30% i området. Kolonialvaror är råvaror från länder med tropiskt eller subtropiskt klimat, som till exempel kaffe, socker av sockerrör, kakao, te, ris och kryddor. Begreppet "kolonialvaruaffär" har använts sedan början av 1800-talet. Begreppet kolonialvara innefattar också saker så som ketchup, konserver och dressingar. Onsdag och du är det veckans Quiz på restaurang Husky. Kanske inget läge för att sitta på uteserveringen i afton.
Nyheter
2020-07-29
Ragnar Dillner

13:83

13:83 Solig och fin förmiddag som kan hålla i sig hela dagen, det är bra för hjortronen. Det återstår 156 dagar av året. 18 år sedan sångaren Bernt Staf gick ur tiden. Sånt som kallas viktigt vetande. Pandometern visar 13:83 idag. Känns som det är dax för polisen att göra fartkontroll i byn. Märkligt att det måst köras så fort där det råder 50 km. Mitt i byn vid Macken finns ett vägmärke där flera gör fel. Anordningen anger vägens eller körbanans kant eller skiljer trafikriktningar åt vid komplicerade passager. Anordningen anger även att fordon ska föras på den sida som de gula fälten lutar ned mot. Märket är ingen fildelare som många tycks tro.
Nyheter
2020-07-28
Ragnar Dillner

POSTNORD

POSTNORD 15 grader och uppklarande från nattens regnväder. När man ser alla blåa höbalar på åkrar och ängar kan man fundera på om Postnord är med som sponsor på emballaget. Men fakta är, blå balar är för att stödja forskningen kring prostatacancer. En vanlig hässja ger endast föda till djuren i fjöset. Ännu en helg är över och flygföreningen kan lägga 3:e marknaden till handlingarna, det blir minst en till om knallarna får bestämma. Att det dessutom var en dag med modellflyg gjorde inte saken sämre. Det är en speciell sommar för dess kringresande handlare. Vi kan tycka att det förgyller och utökar attraktionen i byarna men tyvärr är det många som inte tillåter den typen av handel. Vad gäller smittrisken må det vara lika riskfritt att gå på en marknad utomhus med glest mellan stånden som en promenad på gågatorna i våra städer.
Nyheter
2020-07-27
Ragnar Dillner

TVÅTUMTVÅ

TVÅTUMTVÅ
12 grader och det regnar,precis som meteorologen lovat. Fredag och tämligen lugnt hos bygghandlar Karl Hedin. Kan bero på att hantverkarna har jobbat in fredagen och redan sitter vid frukostbordet i Gävletrakten eller var de nu kommer från. Några är nog kvar och blåjobbar, lite långt att åka hem till Polen över helgen om det ens går. Förr uttryckte man virkesstorleken i tum, inte många som gör det i dagsläget, nu är det millimeter som gäller. Ikväll är det trubadur på restaurang Husky. Temavecka Grekland finns som tillägg till den vanliga menyn. Trots regnet är det många som är ute och motionerar, t.o.m. utan hund. I morgon är det den 3:e marknadslördagen på Hedlanda, lite solsken är utlovat. Det kommer även att vara modellflyg så det finns en del att se på. Pandometern har sjunkit med 11 punkter till 13:93.
Nyheter
2020-07-24
Ragnar Dillner

OSTFROSSA

OSTFROSSA 14 grader, halvklart och blåsigt. Sedan Hedlanda Flygföreningen börjat med marknader på lördagar har knallarna även intagit andra dagar. Idag finns osthandlarna vid Härjedalspizzan och en annan knalle vid GT-gården. Torsdag är också den dag det av tradition är marknad i Vemdalen. På lördag är hela gänget av knallar åter på Hedlanda. Där håller serveringen öppet tor-lör 11-17. Pandometern i byn står på 14:03
Nyheter
2020-07-23
Ragnar Dillner

NYGAMMALT

NYGAMMALT 15 grader och solsken än så länge. Tämligen växlande väder, allt från hettande sol till blåst och regn. Det är nog bra för både potatisen och fiskelyckan. Vemdalen By har en fin blandning av gammalt och nytt när det gäller villor och fritidshus. Men det där med att bygga med Härjedalsstil har nog passerats även hos stadsarkitekten. Till viss del bromsas byggplaner då de gör anspråk på jordbruksmark, men ibland går det igenom även om det kan ta några år. Ett annat sätt att skapa nya bostadsområden i byn är att bebygga skogsmark. I det senare får tomterna ofta en vacker utsikt.
Nyheter
2020-07-22
Ragnar Dillner

SNART FULLT

SNART FULLT 15 grader och solsken. En dag som passar för en utflykt på fjället. Varför inte besöka Vargransstugan som har sommaröppet. Förr i tiden körde turistbussar med besökare hela den branta och slingriga vägen upp till 905-metersnivån för en kaffe och våffla. Dagen kök har mycket mer att erbjuda. På morgonen är det inte många bilar på ICAs parkering men på eftermiddagen smäller det till. Då blir det fullpackat kan man säga. Inte blir det bättre av att kyrkan stängt sin parkering för icke kyrkobesökare. Fullt på parkeringen visar även att det är många turister i området. Parkeringar runt om i Destinationen där det finns sevärdheter är också välfyllda. Passa på och njut av den fina dagen.
Nyheter
2020-07-21
Ragnar Dillner

LUDDAN

LUDDAN 16 grader, halvklart. Tillväxt får vi nog säga när ett nytt företag flyttar till Vemdalen By. Winter Life är namnet på företaget med fyra delägare. Det har köpt maskinparken och lager av tidigare tillverkaren av den välkända skon "Luddan". En sko som har sitt ursprung i Lundhags. Under en tid fanns tillverkningen i Offerdal men flyttade till Bollnäs. Nu är den åter i länet kan vi säga. De fyra delägarna kommer från olika delar av landet men det gemensamma är att de är husägare på Storhogna. Någon är pensionär och någon har fortfarande kvar sitt vanliga jobb och tillverkar skor på ledig tid. Skorna säljs i första hand genom återförsäljare, Internet och tex. Tidningen Land. Antalet återförsäljare kommer öka vartefter produktionen kommer igång och takten ökar. Kanske kommer den på hyllorna hos lokala handlare i närområdet också. Skon är ett hantverk från början till slut.
Nyheter
2020-07-20
Ragnar Dillner

FROSSA

FROSSA 17 grader och vackra Cumulus i taket. Hedlanda alltid värt ett besök är det många som tycker, fler och fler gör verklighet av tanken. Jaktlaget som arrenderar flygplatsen kan också notera besöket. Fredag och inget speciellt som händer på byn men vi kan glädjas åt att ett nytt företag har startat verksamhet i Vemdaliahuset. Winter life ska tillverka skoutstyr som tex. Luddar. Mer om det en annan dag.
Nyheter
2020-07-17
Ragnar Dillner

HUDDIG

HUDDIG 15 grader efter nattens regn, kan bli bortåt 20 grader idag, hej och hå. En Rönn på rot passerar genom byn i klorna på en HUDDIG. Med Jocke bakom spakarna kan allt vara möjligt, troligen ska den till något nybygge för sitt fortsatta liv, med eller utan rotavdrag. Torsdag och en knalle på byn som finns utanför Härjedalspizzan, den med goda ostar ni vet. På lördag finns de på marknaden på Hedlanda.
Nyheter
2020-07-16
Ragnar Dillner

AVIATÖR

AVIATÖR 15 grader stigande, dagen kan bli hyfsad. Onsdag och kvällsöppet på Härjedalspizzan och Husky. Sista veckan för Italien i Huskys sommartema, nästa vecka nytt land och tema. Besök på Hedlanda igår av en grupp om 9 personer och tre maskiner från Göteborg. Efter tankning och en våffla med kaffe flög de vidare till Optand och övernattning i Östersund. Det är vanligt att flygklubbar gör klubbflygningar sommartid, ofta ut i Europa. Men i år är den vägen stängd och då blir resmålen norrut. Det kommer att komma många fler besökare till Hedlanda under sommaren. Serveringen är normalt öppen tor-lör men när det kommer grupper blir det lite extra öppet med service.
Nyheter
2020-07-15
Ragnar Dillner

SHOPPING

SHOPPING 14 grader och mulet med inslag av lite blått. Vemdalen By invaderas just nu av turister, många är nya bekantskaper som aldrig tidigare varit längre norrut än Slussen i huvudstaden. Var 4:e bil genom byn är en husbil men turister kör även vanliga herrgårdsvagnar så vi kan nog säga att 75% av trafiken är turisttrafik. De flesta hittar till Ekbergs och ICA för att proviantera. Restaurangerna i byn och på Vemdalsskalet får också sin beskärda del. Ett annat turistmål är Sonfjällets Nationalpark. Infarten till Sonfjället kan ske från två håll. Vanligast är via Hedeviken och Nyvallen, på den parkeringen vid foten av fjället kan det vara 100 bilar. En annan väg mot toppen är via Hede och Nysätern, inte lika brant stigning på den vandringen mot toppen.
Nyheter
2020-07-14
Ragnar Dillner

905 MÖH

905 MÖH 12 grader och halvklart, kan bli en skurfri dag. Varggranstjärnen är ett av områdets populäraste fiskevatten. 905 meter över havet och fylld med inplanterad ädelfisk. Vägen upp är brant och krokig samt avgiftsbelagd, enkelt att betala bara att swisha 50 kronor till Fiskevårsföreningen. På bilden ser man tre personer som söker lyckan. Vattennivån har höjts med en meter, tjärnen utgör även en reservoar för SkiStars snökanoner. Den 18 juli öppnar serveringen för sommarsäsongen.
Nyheter
2020-07-13
Ragnar Dillner

REGLAR

REGLAR 15 grader och halvklart, kan bli en ovanligt fin dag. Några kanske tom dricker morgonkaffe utomhus. Klövsjö har begåvats men ny fin byggshop som ligger vid infarten till Nya hotell Klövsjöfjäll. Butiken har allt som ett en välsorterad bygghandel bör ha. Upptagningsområdet för kunder är från Svenstavik till Vemdalen samt Ljungdalen och Rätan. Fredag och en liten helgdagskväll, kanske kan vädret inbjuda till grillning ikväll. I morgon är det marknad på Hedlanda. Flygföreningen hoppas på sol, många försäljare och ett stort antal besökare. Serveringen är öppen för lunch, våfflor och fika.
Nyheter
2020-07-10
Ragnar Dillner

PANNOR

PANNOR Åtta grader på morgonen och regntunga moln på himlen. Skolans tak får en rejäl översyn nu under sommarlovet, pannbyte. Det är ett tecken på framtidstro hos våra politiker. Torsdag och en ganska vanlig dag med tilltagande trafik genom byn. Idag förstärkt av betongbilar som kör mot nya villaområdet på Vemdalsberget. På Macken samlas det  hantverkare som vanligt på förmiddagen för kaffe och en korv. Utanför Härjedalspizzan har en Knalle ställt upp sin ostförsäljning idag. På lördag är det premiär för marknadsdagar på Hedlanda. Där finns det tillräckligt gott om plats för att undvika social trängsel. Fredag då är det grillkväll på Trosavik i Hedeviken. Närproducerade råvaror utlovas.
Nyheter
2020-07-09
Ragnar Dillner

14:18

14:18 Halvklart, kan bli 15 grader i den nordliga vinden. Onsdag och lill-lördag men det sker nog inga större aktiviteter på byn. Det är den vanliga lunken som får gälla. Turisterna har i alla fall hittat till Vemdalen. På eftermiddagen är det fullt med bilar på ICA:s parkering liksom hos Ekberg och på Outlet. Härjedalspizzan har också gott om matgäster. Samisk Slöjd & Hantverk ligger lite avsides men även dit letar sig besökarna i byn. I normalfallet hade det varit marknad i morgon. I år får vi hålla tillgodo med marknad på Hedlanda Flygplats på lördagar. Bensinpriset 14:18 idag
Nyheter
2020-07-08
Ragnar Dillner

FJÄLLFIN

FJÄLLFIN 15 grader och solen tittar fram emellanåt. Fjällglimten har fått ny hyresgäst. Selina Wallin har startat friseringen "Fjällfin" i den del som var matsal när det var ett äldreboende. Selina har öppet 8-17 på vardagar, övrig tid på begäran. Huset är stort och det finns 10 lediga lägenheter, antagligen kommer fler företag att etablera sig i någon av lokalerna. Det skulle behövas lite mer verksamhet i huset så det blir  mera liv och rörelse. Tisdag då är Återvinningen i Hedeviken öppen från 11.00
Nyheter
2020-07-07
Ragnar Dillner

TUNGT

TUNGT Efter blåst och regn är det just nu uppehåll. Helgen har bjudit på omväxlande väder. De 25 modellflygare som hade läger på Hedlanda var trots allt mycket nöjda, de återkommer i september. Trevlig syn när det står tre tunga fordon på kö för att komma in i lokalerna på Vemservice.AB. Ny vecka och full fart på varubilarna som passerar genom byn. Några med byggleveranser upp till Vemdalsberget där nya villor byggs. På skolan händer något som verkar ha med taket att göra, det är byggnadsställningar uppsatta.
Nyheter
2020-07-06
Ragnar Dillner

JET

JET Hoppsan, 13 grader varmt och cumulusmoln. Någon liten regnskur ska det nog komma. Idag är modellflygarna på hugget. Många fina JET-plan i luften. Doften av bränslet JET A1 påminner om internationella storflygplatser. Flygplanen är skalmodeller, både stora och små. Hedlanda flygservering har öppnar för säsongen. Torsdagar, Fredagar och Lördagar 11-17. Lunch och fika serveras
Nyheter
2020-07-03
Ragnar Dillner

BLÖTVÄDER

BLÖTVÄDER Tio grader och ett ihållande regn. Brandfaran är över kan man säga. Torsdag och marknadsdag om allt varit som vanligt. Idag börjar modellflygdagarna på Hedlanda men det lär inte flygas något när det regnar. Piloterna sitter nog i sina husbilar och väntar på uppehåll som kommer till kvällen. På byn finns det shopping för våra turister.  Ekbergs har butiken och Outlet öppet. Även Inredningsbutiken och Fjällfloristen har öppet. Samt Samisk Slöjd på Österlånggatan, alla värda ett besök. Vädret inbjuder till fiske. Hos Ekbergs kan man inhämta både utrustning och goda tips på fiskevatten.
Nyheter
2020-07-02
Ragnar Dillner

OMSLAG

OMSLAG Burr, endast 10 grader, byiga och nordliga vindar dra genom byn. Vi får trösta oss med att det är halvklart med Cumulusmoln. Har redaktionen vid byns genomfartsled, kan konstatera att trafiken som är livlig består av 25% husbilar. Enkla ställplatser för nattande husbilsgäster är efterfrågade. I Vemdalen finns det platser med el och toa på flygplatsen. Onsdag och ny À la Carte Meny på restaurang Husky. Det blir inslag från olika länders rätter. Luncherna rullar på som vanligt med husmanskost. På pizzerian Härjedalspizza har de förutom alla goda pizzor ett stort sortiment av smaksatta glassar.
Pandometern står på 13:83 idag
Nyheter
2020-07-01
Ragnar Dillner

TALATUPP

TALATUPP Lite mildare idag. Halvklart med inslag av skurar och åska. Det är inte bara hjortronblommorna som smyckar markerna nu. Även Talatuppen breder ut sig med sina vita fina bollar. Ängsull är ett halvgräs inom ullsläktet som förekommer i Nordamerika, norra Asien och Europa. Trivs himla bra i våtmarker. På torsdag börjar modellflygdagarna på Hedlanda men det har redan anlänt entusiaster. På torsdag öppnar även serveringen för sommaren.
Nyheter
2020-06-30
Ragnar Dillner

NYÖPPNING

NYÖPPNING Efter en natt med ihållande storregn ska det klarna upp till eftermiddagen. Termometern har gått från 33 till 18, känns lite ovant. 5 juli är det nyöppning av nya hotell Klövsjöfjäll. 39 nybygga dubbellrum väntar på gästerna. Det fem våningar höga hotellet är den högsta byggnaden för boende i Bergs kommun. Förutom rummen så blir det ny restaurang och en SPA-avdelning. Utsikten från rummen ger en strålande utsikt över Klövsjö By. Området närmast hotellet får liknas med en stadsmiljö med övergångsställen och trottoarer. Ganska långt från hur det såg ut när Reine och Mimmi firade sin vintersemester på Klövsjöfjäll. Det är ett stort lyft för Klövsjö men även för hela Destinationen - Bara att gratulera.

Nyheter
2020-06-29
Ragnar Dillner

HÖJANNA

HÖJANNA Igår var de 31 grader, kan bli minst lika varmt idag. Tur för de som lyckades att fylla sina pooler innan det blev vattningsförbud. Nu börjar årets första Höjanna, dock inte som förr när man hässjade sitt hö för att det skulle torka. Nu görs det balar för hela slanten. Fredag och grillväder, vi får se vad ICA har att erbjuda. Semestertarfiken har i alla fall kommit igång och många husbilar rullar genom byn. Ställplatsen på Hedlanda är välbesökt men det skulle även behövas ställplatser i Vemdalen By.
Nyheter
2020-06-26
Ragnar Dillner

TRÅNGT

TRÅNGT Hettan fortsätter och helt enkelt bara ökar. Bevattningsförbu gäller i Härjealen och Bergs kommun. Macken som mötesplats är givet för många. Lite kaffe och en glass eller en mosbricka till frukost. Vissa stunder kan det bli riktigt trångt när tunga transporter och bilar stannar mitt i byn. Det finns inte så många ställen för en paus och fika på sträckan till Funäsdalen dit många av varubilarna är på väg. Ekbergs Outlet har öppnat sin sommarbutik på GT-gården mitt emot Macken, det är ganska ruschigt i butiken trots rådande hetta. Från den här veckan har restaurang Husky kvällsöppet ons-lördag. Härjedalspizzan har öppet varje dag.
Nyheter
2020-06-25
Ragnar Dillner

KLOROFYLL

KLOROFYLL 28 grader igen och ingen vind att tala om. En dag för bad och vila. Det finns många fina naturbad runt Vemdalen med omnejd. Ortholmen, Stavsjön och Långå har fina ständer. Badet vid Hede camping håller stängt än så länge. Risk för en förtätning av människor är orsaken. Det grönskar rikligt nu men om värmen och torkan fortsätter blir det nog brunt i landskapet. På Vemdalens Industriområde förbereder åkeriet en tomt, kan det möjligen vara där den planerade padelhallen ska ligga. Schaktas görs det även på Vemdalsberget, det är troligen ännu ett villabygge på gång.
Nyheter
2020-06-24
Ragnar Dillner

AFFÄRSFLYG

AFFÄRSFLYG Fortfarande råder den stora hettan. Hög brandrisk och eldningsförbud gäller i vårt län. Trevligt med besök av en lite större flygmaskin på Hedlanda. Det är en Piper PA-23-250 Aztec tillverkad 1970. Planet har dubbla motorer och tillverkades i ca sju tusen exemplar, kan ta 5 passagerare. Nya öppettider på Härjedalapizzan, nu öppet 11-21 varje dag.
Nyheter
2020-06-23
Ragnar Dillner

PREMIÄR

PREMIÄR Efter 12 timmar med välbehövligt regn hettar åter solen. Idag är det nog många som söker sig till badplatser för att svalka och pressa. Press blev det i fotbollspremiären när Vemdalens damer mötte Brunflo på hemmaplan. Matchen avgjordes i sista menuten på en höjdare, Brunflo vann med 1-0. Nästa fest blir midsommarafton men i år i avsaknad av traditionellt firande på Hembygdsgården. Istället blir det nog många mindre fester med släkt och vänner. Sill potatis, jordgubbar och grädde samt saft, kaffe och många goda bullar. Redaktionen rullar norrut några dagar men tar gärna emot lite tips från hemmaplan.
Nyheter
2020-06-18
Ragnar Dillner

MEDICIN

MEDICIN Vi börjar dagen med 20 grader - stigande. Det gulnar på fälten av medicinalväxten som innehåller bitterämnet taraxacin och är bland annat urindrivande, aptitretande och underlättar matsmältningen. Läggdan vid brandstationen som harvades förra veckan har börjat grönska redan, nu går det fort i värmen. Potatis som sattes för en vecka sedan har även den kommit upp ur jorden. Ekbergs Outlet öppnar den här veckan. Smygöppning säger de själva men det blir nog full rulle där. Vi alla behöver all anledning att lämna hemmet och karantänen. Viktigt bara att vi inte tränger ihop oss och bildar hostande grupper. Fortsätta att hålla avstånd och sprita händer gäller.
Nyheter
2020-06-16
Ragnar Dillner

FYND

FYND
24 grader trots lätta slöjmoln, hettan består kan vi säga. I lördags var det en enda stor Loppissuccé i Vemdalen By när 30 gårdar hade öppet hus och radade upp massor av fynd till försäljning. Till vissa gårdar blev det rusning och någon fick stänga i förtid p.g.a.. slutsålt. Diana och Helén som arrangerade det hela ska ha mycket beröm genomförandet. Det talas redan om en uppföljare till hösten, varför inte. På Hedlanda var det visning av Skogsmaskiner, skördare och skotare. Det var såklart med gubbar, ett 30-tal som kom och pratade och testkörde. Försäljaren var nöjd med dagen. Flygserveringen höll öppet och det var en jämn ström av kunder för både lunch och kaffe. Pandometern 13:73
Nyheter
2020-06-15
Ragnar Dillner

STRUMPOR

STRUMPOR 17 grader när ICA öppnar, det blir ännu en varm dag i strålande sol. Byns Alpackor myser i sommarhättan. Under Inkariket avlades alpackor mycket målmedvetet för sin ull och man utvecklade 22 grundfärger och drygt 250 nyanser på alpackorna och man åstadkom ull än mjukare än den som finns i modern tid. Av ullen kan man bl.a.. göra sockor. Idag är det dan före Loppisdagen, nu fylls det på med barnkläder, leksaker och Antikt på gårdarnas Loppisbord. I morgon är det många som fyndat och några som fått tomt i sina förråd. Fredag då har byns alla krogar öppet. Men grillväder råder och ICA har ett bra utbud, både färdigmarinerat och för för den händige.
Nyheter
2020-06-12
Ragnar Dillner

OLJA

OLJA 18 grader och solsken vid frukost, idag blir det hett. Nu ska vi får 5 tokvarma dygn men vi hoppas att sommaren är längre än så. Asfaltering av vägen upp mot Björnrike pågår, begränsad framkomlighet kan man säga. Nu är det Loppisfeber i byn, på mer än 30 platser stökas det för att ordnas inför lördagens Loppisfest. Eftersom så många familjer står som säljare måste det till en invasion av folk utifrån andra byar. Alla som nu är låsta av Covid 19 väntar bara på en bra anledning till dagsutflykter så lite loppis är välkommet.
Nyheter
2020-06-11
Ragnar Dillner

LOBWEDGE

LOBWEDGE 14 grader och halvklart, det blir en bra dag. Graderna på en lobwedge varierar mellan 58-64 grader, visste ni det. Nåväl, Fäbokrogen har öppnat för säsongen på Klövsjö/Vemdalens golfbana. Krogen funkar även som en utmärkt vägkrog i korsningen vid Utanbergsvallarna. Nya Hotell Klövsjöfjäll finputsar inför nyöppningen av det fantastiska nybygget i bananform. Rummen har antingen  utsikt mot Klövsjö By eller mot pisterna, det blir ett enormt tillskott för hela Destinationen. Onsdag och Lill-Lördag, vi får vara nöjda att Härjedalspizzan håller öppet 11-20. Vill man ha Thaimat öppna BKK Kitchen 11.30 på Vemdalsskalet.
Nyheter
2020-06-10
Ragnar Dillner

BARA BRA

BARA BRA 14 grader i tidig förmiddag, idag kan det bli varmt under solen. Dagen händelse är att det monteras ännu en familjebostad i Vemdalen By. Synsättet på tillväxt är olika så vi ska inte förhäva oss med det uttrycket. Läste i lokaltidningen att i den lilla byn i Kaxås i Offerdal är det inflyttning av 60 personer och det byggs minst 20 villor till nyinflyttade familjer, som liknelse. På byn fortsätter kommunen med underhållet av VA-nätet vilket ger jobb till de lokala entreprenörerna. Pizzerian Härjedalspizzan har utökat antalet bordsplatser utomhus genom att möblera på gräsmattan utanför restaurangen, hur det ligger till med ölservering får vi avvakta och se. Ett bra initiativ i alla fall för att sprida gästerna.
Nyheter
2020-06-09
Ragnar Dillner

OWERCAST

OWERCAST 14 grader, mulet och någon skur kan väntas. Pandometern 13:58 är tecken på viss stabilitet. Förmiddagstrafiken genom byn tyder på viss ökad aktivitet. På lördag släpps svenskarna på fri fot och får påbörja sina semesterresor. Bokningarna av stugor och hotellrum har redan kommit igång. Nästa weekend är det full rulle på byn med över 30 gårdar som arrangerar Loppis. På Hedlanda är det visning av skogsmaskiner och serveringen håller öppet. Nu hoppas vi på sol och värme också. Snar är det ett BRA-Hus på gång, ställningarna monteras idag.
Nyheter
2020-06-08
Ragnar Dillner

SOMMAR

SOMMAR 17 grader och och troligen inget regn idag. Från och med 13 juni får man resa inom Sverige igen, så länge man inte har några symtom på corona. Ja så är senaste budskapet från Myndigheten. Nu gäller det att skapa attraktioner i bygderna som lockar folk. Redan till helgen är det gårdsloppis på många ställen i Vemdalen By. Hedlanda Flygförening arrangerar visning av skogsmaskiner på Hedlanda flygplats och har serveringen öppen. Lördagar i juli med början den 11:e är det marknader på Hedlanda. En av många anledningar att besöka Vemdalen. Fredag är det öppet på alla krogarna i byn.
Nyheter
2020-06-05
Ragnar Dillner

FYRTAKT

FYRTAKT 15 grader vid niotiden och ingen riskvarning för regn. Pandometern står på 13:48. Vemdalen Experience som vanligtvis är ett eventföretag. Guidade snöskoterfärder är den huvudsakliga affärsidén.  Nu har företaget ännu ett ben att stå på, ett sommarben kan man säga. Pontus Widell har satsat på en butik med Husqvarnas sortiment av trädgårdsmaskiner. Ett lämpligt komplement till vinterverksamheten. Skoterverkstaden kommer bra till pass även för service av gräsklippare och sågar. Torsdag och en helt vanlig dag. Kan påminna om att Macken har ändrat sina öppettider, de har lunchstängt vardagar 14-18.
Nyheter
2020-06-04
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS 14 grader efter åska, regn och hagel. Drygt 30 mm kom det under kvällen. Nu kan vi räkna med att det grönskar på de flesta ställen och odlingarna har fått sin första väta från ovan. Ingen fart på vårfloden ännu. Onsdag och tämligen stilla på byn, Macken har sina trogna förmiddagsgäster som fikar och tar en mosbricka till frukost. Pandometern visar på 13:48, läget verkar stabilt. Ekbergs är också stabilt, med många trogna kunder och snart öppnar de sin årliga Outlet på GT-Gården, då är sommaren här.
Nyheter
2020-06-03
Ragnar Dillner

HARVEN

HARVEN
Plus 18 och solsken, kan bli någon åskskur till kvällen. Idag var det dags för en av byns höbönder att harva jorden. En fjäderharv verkar passa bra för att sönderdela jordkokorna. Man kan säga att det är många moment kvar innan det ligger balar med hö på läggdan. Sommaren kom plötsligt även i år. På många ställen i byn har man placerat ut möbler för rast och vila utanför sina näringsställen. Det ser trevligt ut när turisterna börjar komma och får resa längre än två timmar. Grupper av hojåkare passerar byn nästan varje dag så vissa resor har redan börjat. Även tyskregistrerade husbilar kan vi se både på ICA och på Macken.
Nyheter
2020-06-02
Ragnar Dillner

GROPEN

GROPEN Plus 18 på förmiddagen, kan bli årets varmaste dag. Kommunen fortsätter med underhållet på byns VA-nät. Just idag är det trångt på Bastugatan. Nybyggarna längs Norrmalmsgatan sliter på med sina nyanlagda gräsytor. Verkligt fin jord verkar det finnas där i alla fall. I övrigt kan man nog säga att Vemdalen inte är så bördigt. Jordbrukarna i förra millenniet fik nog kämpa för sina rovor, potatis och morötter samt allt foder till djuren.
Nyheter
2020-06-01
Ragnar Dillner

TAMDJUR

TAMDJUR 14 grader och halvklart, det blir en fin dag. Tre krogar är öppna ikväll, inte illa för en by med 550 invånare. Kanske serveras det renkött på någon av dem. De flesta renar borde vara på väg till fjället för kalvning och sommarbete vid det här laget. Den gruppen har dröjt sig kvar på byn och får utgöra en del av det exklusiva som turisterna eftersöker. Idag gjuts grunden till ett BRA-hus på Norrmalmsgatan. Dagens Pandometerutslag visar 13:28
Nyheter
2020-05-29
Ragnar Dillner

AVVERKNING

AVVERKNING 14 grader idag men hettan är på väg. Det pågår många avverkningar mellan Vemdalen och Hede. Lastning av timmer på några vanskliga ställen men chaufförerna har även följebil som varnar samt att de hjälper till att dirigera trafiken. Även inne i Hede bakom gamla Hemek pågår en avverkning. Passande nog med en veterantraktor som kanske har sitt ursprung fabriken. Numera står det Tigercat på fasaden. Pandometern visar 13:38
Nyheter
2020-05-28
Ragnar Dillner

RECOND

RECOND
Lite svalare idag, endast 10 grader på morgonen. Det kan till och med komma någon regnskur. Den påkörda cyklisten vid måndagens olycka mår bra och ligger hemma och vilar. Några företagsamma ungdomar har börjat med bilrecond i Mackens tvätthall. En dag i veckan till att börja med men när det blir sommarlov blir det fler dagar. Lill-lördag och restaurangerna i Byn håller stängt, det får bli en grillkväll hemmavid. Nä nu tog jag i, Härjedalspizzan har öppet. Ännu ingen fart på vårfloden, Veman höjer sig lite på kvällen men med lite regn kan det ta fart.
Nyheter
2020-05-27
Ragnar Dillner

BYTE

BYTE Försommarkänslor redan på förmiddagen med Cumulus och 12 grader. Skönt med värme för växtligheten med det behövs vatten också, det får ske på onsdag. På den stora reklampelaren vid Centrumhuset blir det ett byte. Tonys Pizzeria går i graven. Uppstår gör Härjedalspizza som blir företagets nya varumärke. Att byta logotyp och varumärkesprofil kan vara både vanskligt och kostsamt. Man kan bara tänka på hur himla många ställen en logo är placerad och inarbetad.
Tråkig olycka i byn igår. Cyklist krockade med bil, cyklisten föres till sjukhus med helikopter. Pandometern 13:38 idag.

Nyheter
2020-05-26
Ragnar Dillner

HELA KVARTER

HELA KVARTER 12 grader på morgonen, inte fy skam.  En stillsam helg har passerat, endast en amerikanare som deltog i byns cruising. Fredagskvällen på restaurang Husky var gemytlig med en hel del matgäster. Efterfrågan på restaurangplatser lär öka med tanke på alla byggnationer. På Klockarfjället som är områdets senaste tillskott växer hela kvarter upp. Nog påminner det om när förorter byggs i Stockholmstrakten. På Vemdalsberget håller en stor och äldre timmerstomme på att plockas ned, den ska troligen få växa upp igen i en annan by. Återvinning kan man säga. Idag är det mindre än sju månader till julafton. Pandometern står på 13:38
Nyheter
2020-05-25
Ragnar Dillner