MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

DUBBELRUM

DUBBELRUM 23 grader och halvklart men någon skur kan det säkert bli. Snickarna Sitg och Qorban lägger klickgolv i den lilla stuga som ska komplettera rummen på Hedlnda. Till helgen blir det modellflygträff i 4 dagar och huser är redan bokat. Svenska och Norska modellflygare träffas och flyger både Jet och proppeller. Serveringen är öppen 
Nyheter
2019-07-23
Ragnar Dillner

HÖGHUS

HÖGHUS 18 grader och tendens till uppklarnande. Klövsjöfjälls nya hotellbygge har nått högsta höjd, 5 våningar. Det blir förutom en mängd rum både Spa och ny restaurang. Fantastisk utveckling i alla delar av destinationen
Nyheter
2019-07-22
Ragnar Dillner

MOTORSTOPP

MOTORSTOPP 20 grader och solsken, det blir hett idag. Mitt under rundflygningen igår kunde plötsligt inte helikoptern lyfta. Mekaniker tillkallades från Östersund för att analysera felet. Nu står maskinen kvar på Åsgatan i väntan på nya komponenter. Rundflyg blir det på Hedlanda den 2 och 4 augusti. Då kommer Norwegian Spitfire Foundation med en Norseman och en Harvard. Norseman är samma maskin som Spökis använde för sina räddningsuppdrag i Svenska fjällvärden en gång i tiden. Fredag och strålande grillväder, vi får hoppas det håller långt in på kvällen.
Nyheter
2019-07-19
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Efter regn kommer sol. Uppklarnande och det blir sol och 18 grader idag. Marknadsknallarna kan se fram emot en fin dag med god försäljning. Rundflyg med helikopter blir det också om helikoptern inte plötsligt måste till någon skogsbrand. Alla vet vi hur det var för ett år sedan med bränder i vår närhet och rökdimmorna som låg över Härjedalen.
Nyheter
2019-07-18
Ragnar Dillner

LILLÖRDAG

LILLÖRDAG
15 grader, halvklart och temperaturen är på väg upp. Lillördag, även lillelördag eller piglördag, är en benämning för den vardag, vanligen onsdag, som förr utgjorde ledig dag för tjänstefolk och hushållsarbetare. Vi får väl ta oss ut i det fina vädret till kvällen och besöka Nya Tonys eller Husky, bägge restaurangerna har eftermiddagssol på verandan. Dagspriset på bensin är 15:88. Tack till alla som svarade på gårdagens fråga. Nu vet vi att det är en humlebagge, trichius fasciatus.
Nyheter
2019-07-17
Ragnar Dillner

KUSAR

KUSAR 10 grader och mulet. Tråkigt att det inte kommer någon riktig sommar, bara någon dag i taget. Många insekter och kusar kan vi se på sommaren. Denna satt på poolkanten, är det någon som vet vad det rör sig om så meddela gärna på [email protected]
Nyheter
2019-07-16
Ragnar Dillner

2 " 2

2 " 2 10 grader, mulet och regn, möjligt att det klarnar upp under dagen. Evenemangen duggar tätt på Hedlanda. Först var det 1050 bilar på besök. Förra veckan var det kojbyggarvecka. 16 barn från skilda håll i Sverige samlades varje mogon för att bygga kojor. Det blev en fin sammanhålling i de bygglag som bildades och många nya vänner hittade de. Kojorna som mer liknade små stugor blev alla klara med tak och dörr. När vecka var över var det flera som ville ta med sig sina byggnader hem till fritidshuset. Sista dagen blev det taklagsfest med varm korv och glass.
Nyheter
2019-07-15
Ragnar Dillner

PÅLLE

PÅLLE Strålande sol och 17 grader på morgonen. Hästarna i hagen njuter av dagen. I Vemdalen by finns det många hästar, kanske lika många nu som när byn hade jord- och skogsbruk. Under en tid fanns många framgångsrika travhästar också. Nu är det bara ett travstall kvar men fortfarande mycket framgångsrika. Fredag och ett extra fint grillväder, vi får ta en titt i köttdisken på ICA och se vad som kan locka.
Nyheter
2019-07-12
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD
20 grader och strålande sol. Knallarna på Marknaden vid Hembygdsgården är nog strålande glada och skiner nog ikapp med solen. Några nya knallar denna torsdag, en som säljer böcker tex. Idag blir det även rundflygning med helikopter, startplats vid Åsgatan. På Hedlanda fortsätter kojbyggardagarna, nu är det slutspurt när det ska bli tak på stugorna. Välkommen att titta, serveringen är öppen.
Nyheter
2019-07-11
Ragnar Dillner

HÄSSJOR?

HÄSSJOR? 15 grader, sol och höga moln. På byn är det dags för den första slätten. Har sett 2 hässjor men det flesta balar sitt hö. För 50 år sedan kryllade det av folk på läggderna när det var slåttetider. Kaffekorgen och svagdrickflaskan hör också ihop med slåtten, liksom hästen såklart
Nyheter
2019-07-10
Ragnar Dillner

FJÖS

FJÖS Halvklart, 13 grader och Cumulus. Det blir en fin dag på Hedlandas kojbyggarläger. Inte koja men stort fjös eller maskinhall bygga "Nolaåa". Skulle passa bra som hall för innomhusauktioner eller utställningar. Längs Karl XI:s väg finns flera nybyggda villor och nya obebyggda tomter för hugade spekulanter. Den här veckan brukar vara straten turisttrafiken med koppling till gamla vanliga Industrismestern. Visserligen är semesterar mer flexibla i modern tid men trafiken med husbilar tilltar ligsom jaten på fina ställplatser.
Nyheter
2019-07-09
Ragnar Dillner

PANG I BYGGET

PANG I BYGGET 12 grader och ihållande duggregn. Idag gick starten för Kojbyggarläger på Hedlanda. 16 barn 10-15 år får rita sin drömkoja och sedan bygga. De har bildat 4 arbetslag där de gemensamt hjälper varandra. Virke sponsrar Härjedalens Trä med. Verktyg från AB Karl Hedin och CRAMO. Serveringen är öppen, kom och se byggnationerna.
Nyheter
2019-07-08
Ragnar Dillner

FLYGCAFÈ

FLYGCAFÈ
12 grader och regnskurar.  Idag är det premiär för sommarserveringen på Hedlnda. I år med Moa Halvarsson i köket. Moa erbjuder fika, lättare luncher och våfflor. Nästa vecka börjar Kojbyggarläger på Hedlanda för ungdomar 10-15 år.
Nyheter
2019-07-05
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD 10 grader och regnskurar, ja som det kan vara när det är marknadsdagar. Marknad varje torsdag några veckor framöver på Vemdalens Hembygdsgård, idag fanns det 10-talet knallar. Den trognaste och som varit med i hur många år som helst är Carina som säljer bla. skor, skinn och smycken. Det skulle även varit rundflygning med helikopter idag. Tyvärr är helikoptern på uppdrag med brandflyg i Mälardalen denna torsdag.
Nyheter
2019-07-04
Ragnar Dillner

JULAFTON

JULAFTON 10 grader, halvklart och blåsigt. Carbage run besöker Hedlanda. 1050 bilar och 2500 personer på biltur. Hedlanda är camping i 2 dygn. Mat från Vemdalen Cater fick det bli. Bilarna är verkligen utspökde, mest handlar det om ljud, ljus och blårök. De skapar viss uppståndelse längs färden. Nästa stopp blir Molde.
Nyheter
2019-07-02
Ragnar Dillner

PÅ TUR

PÅ TUR 8 grader, blåsigt och halvklart. Det finns många fina platser att campa på Härjedalen. Mosätt erbjuder en fin naturcamping nära vatten i änden på Svegssjön. Här  finns några campare som verka stå hela sommaren. De har båtar, crosshojar, 4-hylinger och flera bilar. Ett andra hem kan man säga. Nu vidare till Sveg och bilprovningen.
Nyheter
2019-06-27
Ragnar Dillner

FYRBENT

FYRBENT 12 grader och mulet, tendens till uppklarnande. Strörenar finns lite överallt i Härjedalen. En ensam man irrar runt på flygplatsen, mestadels i ljungen bredvid banan men ibland står den bara helt stilla på asfalten och glor. Vill man se en hel flock kan vi rekommendera ett besök på Skalets Torg, då kan man passa på att ta en fika på Lingers café.
Nyheter
2019-06-25
Ragnar Dillner

DET VÄNDER

DET VÄNDER Halvklart, 15 grader och en fin början på veckan. Strålande väder och mycket folk var det när Hembygdsgården bjöd in till midsommarfest och VM i Stångstörtning. Nu när dagarna vänder mot mörkare tider börjar turisterna komma så sakteliga. Snart är det torsdag och marknad i byn, det är ett gott sommartecken. Det blir även i år rundflyg från gräsplanen bakom Tonys. Förra året blev det inte så många flygningar pga. Alla skogsbränder där helikoptern medverkade.
Nyheter
2019-06-24
Ragnar Dillner

NYTT FLYGBOLAG

NYTT FLYGBOLAG 15 grader och ihållande regn. Igår var det klart mycket bättre väder med sol och värme. Det var passande när Destinationen hade besök av företaget Pontarius AB som ska hålla i den fortsatta utredningen av Hedlanda. Det som ska utredas är var det är mest lönsamt för Härjedalen att ha en framtida flygplats. Kan det bli fler resenärer blir det lönsamt för kommunen, det blir även mindre kostsamt för staten som i dagsläget finansierar flygtrafiken till Sveg. Den nya upphandlingen blev klar i går för nya 4 år. Den här gången blev det ett Svenskt bolag, Jonair som är baserat i Umeå vars tjänster innefattar allt från affärsflyg, taxiflyg, privatcharter till frakt av farligt gods och ambulansflyg, det är positivt för Härjedalen.
Nyheter
2019-06-20
Ragnar Dillner

VILODAG

VILODAG 18 grader och halvklart på förmiddagen. Det är skönt att det fläktar lite i den sydliga vinden. Lisas hästar passar på att vila i hagen, kan nog bli varmt även för dessa krabater. Kan vara så att de laddar energi för en kvällstur på fjället. Nu är vi inne i midsommarvecka och firandet förbereds på många håll. Vemdalens Hembygdsgård har sin traditionella fest. Alla hjälps åt att klä stången, resa den och sedan dansa kring den. Det serveras även sill-lunch. För barnen finns egen ladugård och en hinderbana. Serveringen är såklart öppen.
Nyheter
2019-06-18
Ragnar Dillner

VÄGREN

VÄGREN 14 grader och halvklart. De årliga sommargästerna har kommit till Vemdalsskalet. Det är renar som tappat sugen för den traditionella vandringen till sommarfjällen. Det är ett 10-tal som stryker runt på Skalets torg. Ibland står de bara stilla och tokglor rätt in i något skyltfönster 
Nyheter
2019-06-17
Ragnar Dillner

NORDISKA KOMPANIET

NORDISKA KOMPANIET NK,  Nordiska Kompaniet, grundades 1902. Varuhuset var i alla fall förr ansett som det "finaste" varuhuset i Stockholm. Arkitekt är Ferdinand Boberg som nog är en av Sveriges största arkitekter, som bl.a har ritat Rosenbad.
NK var förr ett "riktigt" varuhus med olika avdelningar. Nu är det en galleria där olika företag hyr in sig under samma tak.
På åttiotalet fanns där en resebyrå med inriktning på äventyrsresor, framförallt skidåkning.
Den 10 september 2003 blev utrikesministern Anna Lindh knivhuggen på NK i Stockholm och avled natten till den 11 september på sjukhus till följd av sina skador.
Nk finns även i Göteborg och har funnits i flera städer utomlands, även Sydamerika.
Nyheter
2019-06-16
Tommy Jarnbrink

STAKET

STAKET 20 grader, mulet och tendens till uppklarande. Igår var det skolavslutning i fullsatt kyrka för barnen i Vemdalen. I dag är det avslutning för de som går i Hede. Gärdesgårdiseringen i byn fortsätter, nu är det en fastighet vid norra utfarten mot Skalet som får sin gärdesgård. Det verkar ske enligt instruktionsboken och fint blir det. På den tiden då det fanns rikligt med bönder i byn var det viktigt med gärdsgård längs vägen. Då drev man boskapen genom byn och upp till fäbodarna för sommarbete. Det förekommer fortfarande i Klövsjö och Hede..
Nyheter
2019-06-14
Ragnar Dillner

MÖTE

MÖTE 10 grader, mulet och uppehåll än så länge. Igår kväll bjöd kommunen in till möte på Lövåsgården angående den nya översiktsplanen över Härjedalen. Vi medborgare har nu 2 månader på oss att komma med förslag och synpunkter. Mötet var överraskande välbesökt. Det innehöll även en presentation av nya näringslivskontoret som numera heter Tillväxtenheten och leds av Jonas Kojan. Tillväxt och inflyttning är dess huvudsakliga uppgift. Kommunalrådet Anders Häggkvist höll i samordningen under mötet, han poängterade flera gånger hur dålig ekonomi kommunen har. Härjegårdars konkursmässiga situation är viktig att lösa. Tillskott av kapital blir nödvändigt samt utförsäljning av fastigheter. I Vemdalen ska Fjällglimten säljas i ett första läge. Andra fastigheter kan komma på tur vartefter. En annan bra sak från mötet var att stadsarkitekten och byggnadsnämnds ordförande medverkade. De berättade om hur arbetet fortgår och vila regerverk de har att förhålla sig till. Regler som inte kommunen konstruerat utan som kommer från regeringsbeslut. Efter kaffet blev det mingel och frågestund
Nyheter
2019-06-12
Ragnar Dillner

Lappljungstid

Lappljungstid
Nu när mosippan har blommat över på tallhedarna är det dags för lappljungen att blomma på fjällhedarna. Gör ett besök på Sonfjället (bilden är från Sododalen) eller varför inte Flatruet, där blomningen kan vara intensiv vissa år.
Nyheter Kultur
2019-06-11
Lisa Öberg

KALUFSEN

KALUFSEN Uppklarande och 15 grader, kan bli en fin dag. Annikas Klipperia fick mitt besök idag å hennes tjänsters. För 20 år sedan hade Vemdalen tre salonger och en säsongssalong på Vemdalsskalet. Just nu är det bara Annikas Klipperia i Byn som är kvar. Salongen på Vemdalsskalet som är inarbetad efter 3 år väntar på ny ägare. Jag har förstått att det krävs mycket mod och kunskap för att starta eget. Det är något som inte frisörsutbildningen bidrar med, alltså det egna företagandet. Det är också trevligt med en liten pratstund under behandlingen, lite ditt och datt kan man säga. Vi får vara glada åt att byn har sin frisering/salong.
Nyheter
2019-06-11
Ragnar Dillner

FÅGELFRÖ

FÅGELFRÖ 20 grader och regnskurar, inget brandflyg idag. Ekorren kommer på dagligt besök för att vittja av fåglarnas mat. Just nu är det tomt i fröholken men ekorren har inte ännu förstått det. En ekorre lever i 3-4 år i det vilda tillståndet. Förr jagade man ekorren för det fina skinnet men eftersom den är utrotningshotad förekommer ingen jakt nu för tiden. Enligt Internationella naturvårdsunionen är det brist på föda och sjukdom som gör att antalet minskar.
Nyheter
2019-06-10
Ragnar Dillner

SÅNGBÄCKSFALLET

SÅNGBÄCKSFALLET De flesta nollåttor förknippar troligen Vemdalen med skidåkning och häftig after ski. Men, det finns väldigt mycket att göra på sommaren också. Man kan spela golf på en av Sveriges vackraste golfbanor, Klövsjö Vemdalens Golbana. Smal, kuperad och jobbig. Men det är värt utsikten. Man kan också besöka Sångbäcksfallet, som ligger en bit mot Storhogna, nästan efter vägen. Det drygt sjuttio meter höga fallet är värt promenaden ner och uppför en stadig brant. Bilden är tagen för drygt tio år sedan.
Nyheter
2019-06-06
Tommy Jarnbrink

FÖRETAGANDE

FÖRETAGANDE 14 grader och halvklart. I måndags besökte en delegation från Moderaterna i Vemdalsområdet, länets riksdagskvinna Saila Quicklund var en av deltagarna. Det började med lunch på Nya Tonys i Vemdalen, därefter blev företagsbesök på Fjällhälsan och Möbelmästarna i Hede. På Vemservice AB blev det rundvandring i produktionslokalerna och Benny Larsson berättade om verksamheten och hur han ser  möjligheter och problem när företag behöver växa. Något som han poängterade var hur bankerna ser på lånemöjligheter och problem att hitta kompetent personal som vill bosätta sig i Vemdalsområdet. Till det senare hör möjligheten att hitta lägenhet eller byggbara tomter. Flera av Vemservice anställda pendlar 18 mil/dag. Något som går att tillfälligt lösa med övernattningsrum.
Nyheter Politik
2019-06-05
Ragnar Dillner

CUMULUS

CUMULUS 17 grader och tendens till Cumulusmoln, nu jäklar kan det få bli sommar. INGO har släckt prisinformationen men vi kunder har ju ett bensinberoende så vi tankar och är glada oavsett pris, nä nog grubblar man. Nya Tonys sommarstädar och gör fint på altanen, högtryckstvättat och nyoljat det blir bra. Nu är det även rökförbud på uteserveringar och busshållplatser, det känns också bra. Vi kan konstatera att grönskan har slagit till på bara några dagar och flera i byn har klipp gräset kanske två gånger. På Nationaldagen är det mötesplats Hembygdsgården som gäller. Fika, musik och tal som vanligt.
Nyheter
2019-06-04
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS Låga stratusmoln som ligger över Gästis och Högfjället,10 grader och regn. Vi får minnas gårdagen som bjöd på mycket fint vader, gick tom bra att sitta ute på kvällskvisten. Under helgen var det säsongspremiär för Ekbergs Outlet på GT-gården, nu för 9:e året. Rekordmånga hade programmerat in ett besök och det var kö redan innan öppnandet. Idag ör det en typisk shoppingdag och den lilla turistström som passerar genom byn stannar nog till på Ekbergs. Kaffe får de köpa på Macken och Lunch på Nya Tonys
Nyheter
2019-06-03
Ragnar Dillner

STOCKHOLM MARATHON

STOCKHOLM MARATHON Stockholm Marathon är en gigantisk tillställning som stänger av hela huvudstaden. Fjorton tusen människor försöker ta sig runt den drygt fyra mil långa banan. De flesta som försöker borde nog träna lite mer före tävlingsdagen. I år slogs banrekordet av årets segrare, Nigussie Sahlessilassie med en minut. Sluttiden blev 2.10,10. Snabbaste svensk var sex minuter efter. Snart är det sommarlov för skolorna och vi får hoppas att det blir sommar då.
Nyheter Sport
2019-06-01
Tommy Jarnbrink

1:a, 2:a, 3:e, Pang

1:a, 2:a, 3:e, Pang Kylig natt med flera minusgrader. Solig och blåsig förmiddag, kan hända att vi slipper snöbyar idag. Onsdag eftermiddag var det vårfest i Hede. Flera butiker hade massor av erbjudanden, 30% på färg hos Hede Färg och Måleri tex. Flest besökare drog minimässan vid Hedemöbler. Den kände auktionisten Lasse Tjärnås ropade ut varor från Möbelmästarna. Här kunde man verkligen göra fynd. Varor som kostat bortåt 20 tusen gick för några hundralappar. Hede Kött & Chark grillade Karré och korv, Nysäterns gård vid Sonfjället sålde kaffe och hembakat tunnbröd, det blev en riktigt fin folkfest trots kylan.
Nyheter
2019-05-31
Ragnar Dillner

SNÖFLINGOR

SNÖFLINGOR Någon plusgrad, snöblandat regn så pass att det blir vitt i byn. På fjället kan det nog bli 5 cm och slaskigt på vägarna. Som alla som besöker Vemdalen By under högsäsong så är det svårt att hitta parkering, tex vid ICA. En fastighetsägare med intressen i byn föreslår något som många kan hålla med om. Ta bort gamla brandstationen som ligger mellan ICA och Annikas Klipperia, disponera om barnens skolgård för att skapa många nya p-platser. I gamla brandstationen låg tidigare en offentlig toalett, den funktionen kanske kan behållas i en mindre byggnad. Det är bar och välkommet när någon planerar för byns bästa. Att det snöar idag är inte för byns bästa.
Nyheter
2019-05-29
Ragnar Dillner

PARKEN

PARKEN Ingen frost inatt, det får vi glädjas åt. Tendens till uppsprickande och kanske 10 grader till eftermiddagen. Företagareföreningen och näringsidkarna runt Gamla Centrumkiosken som revs för 8 år sedan har pyntat tomten. På den gröna plätten finns nu bänkar för den som vill ta en paus i bilåkandet eller långpromenaden. Sitta en stund och njuta av byns genomfartstrafik. Byn behöver en rastplats och det här kan vara en bra början. Kanske någon hänger på och öppnar någon försäljning i anslutning, marknadsstånd kanske när sommaren väl kommer.
Nyheter
2019-05-28
Ragnar Dillner

KYLIGT

KYLIGT Natten har varit kylig, under nollan tom. Kanske når vi 10 plusgrader frampå dagen när solen trängen genom den höga molnbasen. EU-valet är avklarat liksom Hockey-VM. Vi får gratulerar Finland till det senare. Nyheter och sportsändningar kommer ha fullt upp med detta under dagen. Lokalpolitiskt så är det Härjedalens stora budgetunderskott som är den stora frågan hos befolkningen. Lösningen tycks vara att flytta dementa till centraliserade boenden samt att sälja kommunala fastigheter.  Den här veckan är det kärvt för den söker efter ett fika- eller lunchställe i byn. Åtgårdens café har semesterstängt i 2 veckor, Husky stängt till 26 juni. Campingen och Bageriet helstängt. Trosavik stängt måndagar och tisdagar. Öppet har Nya Tonys och Macken
Nyheter
2019-05-27
Ragnar Dillner

KLOROFYLLEN

KLOROFYLLEN Åtta fjuttiga grader på morgonen och solskenet övergår till mulet, regnskurar kan det bli till eftermiddagen. Helgens väder blir inte så muntert men ni som vågar er ut och befinner er i Vemdalsområdet kan välja på att rösta i EU-valet och/eller besöka Hedlanda Modellflygdagar. På bara några dagar grönskar det fullt ut i byn men på fjället ligger det fortfarande snö i skrevorna. Sonfjället lockar till vårskidåkning, stighudar upp och sedan en slingrande åkning mot foten av fjället. Idag är det dags för skolungdomar världen över att strejka för klimatet. Hur de gör här i Vemdalen får dagen utvisa.
Nyheter
2019-05-24
Ragnar Dillner

STÄNGT

STÄNGT 12 grader på morgonen och ett stilla sommarregn. Nu går det fort med grönskan och så fort det torkat upp är det dags att klippa gräset. Det är säkert bra för svamparna i skogen också med lite regn. Passa på att ta en fika på Åtgårdens Café i regnet. Vecka 22-23 har de stängt, då blir det 4:e serveringen i byn som stänger, visserligen bara en tid. Vi får förlita oss på Nya Tonys och Macken. Hur det blir med serveringen på campingen i sommar får vi se.
Nyheter
2019-05-23
Ragnar Dillner

NYPRODUKTION

NYPRODUKTION 12 grader på morgonen, vindstilla och halvklart. Nya områden på gång på Vemdalsskalet. Nu byggs första etappen av Hovdedalen som ligger till vänster om barnbacken. I bakgrunden ser vi Skalsbyn som var en av de första nybyggnationerna utanför hotellet, byggdes på 1980-talet. Det blir flera hundra bäddar i byggnader med flera lägenheter. Ny infartsväg är byggd över myren vid stora parkeringen på Skalet. Bygget går något fortare än det som pågår mitt på Skalets Torg.
Nyheter
2019-05-22
Ragnar Dillner

KASTVED

KASTVED Solsken och 15 grader på morgonen, dagen blir het. Björkarnas musöron tenderar till att bli löv. Något som sysselsätter många i byn den här årstiden är veden. Det påminner oss om det som hände i söndags med strömlösheten. Utan el ingen värme om vi inte har direktverkande björkved. Då är det bra att det finns gårdar som har överproduktion och är villiga att sälja och dela med sig. Vi som är lite äldre fick vara med och fixa med vedeldningen i skolan, inte alla skolor som hade centralvärme. Jag minns speciellt att  slöjdsalen värmdes med en kamin.
Nyheter
2019-05-21
Ragnar Dillner

RÄTAN

RÄTAN Solsken och 13 grader varm på morgonen, skull nog går att försörja byn på solenergi idag. Dagen snackis är att det var 20 timmar strömavbrott under gårdagen. Butiker och restauranger tvingades att hålla stängt. Flera handlar var nog oroade över hur det skulle funka med frysta och kylda varor. Vid 16.00 efter 14 timmar kunde ICA öppna, då fick centrala delen av Vemdalen ström, från Fjällglimten till ICA. Övriga fick vänta  23.00 igår kväll. Felet orsakades av ett kabelbrott vi Rätans kraftstation. Många fick slut på batteri i sina mobiltelefoner, ett sätt var att ladda via bilen och kanske ta en tur ut i markerna. Vi är sårbara kan vi konstatera.
Nyheter
2019-05-20
Ragnar Dillner

Grundlovsdagen

Grundlovsdagen Nu knackar sommarn på dörren, 15 grader och solsken på förmiddagen. Idag firar vi Norges grundlagsdag (sött'ne mai). Det är en helgdag och flaggdag i Norge. Den benämns på norska Grundlovsdagen. Roros som är Norges närmaste stad för oss håller stängt, har vid något tillfälle gjort ett besök denna dag för att konstatera att de flesta butiker är stängda. Ikväll blir det grillväder och det kommer att tändas många grillar i byn. Uteserveringen på Husky kommer nog att bli välbesökt liksom Nya Tonys altan. I dag öppnar EXPO NORR i Östersund, en Jämtländsk klassiker som har funnits sedan man var barn. Minns som liten hur man körde motorcykel rund väggarna i en gigantisk tunna. Fortfarande en reseanledning för ett besök i stan.
Nyheter
2019-05-17
Ragnar Dillner

SMÅVARMT

SMÅVARMT Strålande dag med sol och värme, kan bli hela 15 grader. Byns Alpackor vilar och myser i solskenet. På gården finns en butik med försäljning av produkter från Alpacka och får. Idag är det tömning för hushållssopor. Även Hedevikens återvinningsstation är öppen 11-19. Tänk vad mycket onödigt vi samlar så fort vi har någon plats extra. Torsdag då är Fjällhälsan bemannad i lokalen i Centrumhuset kl. 8-11.
Nyheter
2019-05-16
Ragnar Dillner

PUT AND TAKE

PUT AND TAKE En natt utan minusgrader. Sol, 12 grader och någon liten regnskur bjuder förmiddagen på. Ganska gynnsamt för de som gillar att kratta fjolårsgräset0. Maj är tiden för återhämtning för många anläggningar, några passar på att renovera inför kommande sommarsäsong. Det spås lysande tider för campningar i Sverige, uppgången har pågått några år. Sverige är ett tryggt land att resa i och ganska billigt åtminstone om man utgår från Norge. Om en månad är det säkert full rusch på Vemdalens camping. Alla campningar behöver sin egen attraktion, i Vemdalen är det kanotturer samt fiske (Put and Take)
Nyheter
2019-05-15
Ragnar Dillner

MUSÖRON?

MUSÖRON? Minusgrader på natten men plus 10 på förmiddagen, kan bli lite sol på eftermiddagen. Vädret är väl det samtalsämne som funkar i alla väder kan man säga. Ännu har inte björkarna börjat grönska längs byns boulevard. Det händer inte så mycket på byn så här i maj. Nästa vecka stänger rest. Husky under sex veckor för semester och lite reparationer. Eftersom campingens servering är stängd så får Nya Tonys och Macken täcka upp för alla kunder. Ekbergs utbyggnad kan snart invigas, färgen på väggar och tak ska bara torka. Om några veckor öppnar Ekbergs Outlet för åttonde året på GT-gården.
Nyheter
2019-05-14
Ragnar Dillner

VINTERTEMA

VINTERTEMA Minusgrader under natten, några plusgrader och mulet under förmiddagen.  I lördags var det dags för den årliga cykelfesten, nu för 9:e gången. Fantastiskt att drygt 70 par deltog. Årets tema var passande nog vinter, många deltagare hat utnyttjat läget och klätt på sig lite extra. Hockeymunderingar och slalomoveraller, flera cyklar var utsmyckade med skidor. Efter samlingen och utdelning av besöksadresser vid Dians var del dags att styra kursen mot de väntande fördrinkarna. Sedan cykla vidare mot förrätt, varmrätt och dessert. Kalaset avslutades med återsamling på rest. Husky. En eloge till Diana och Gittan som håller i evenemanget.
Nyheter
2019-05-13
Ragnar Dillner

STUDIERESA

STUDIERESA 6 grader varmt och regnskurar, ingen bra inledning på helgen. Redaktören har varit på en studieresa i 2 dygn som Länsstyrelsen arrangerat. Den vände sig i fösta hand till företagare i länet som bedriver någon form av campingverksamhet inklusive ställplatser för husbilar. Syftet var att besöka platser/campningar som utvecklat sina anläggningar på något speciellt sätt för att bli mer attraktiva. Resan gick via Döda Fallet med fika och guidning till Docksta för ett besök på Friluftsbyn. En anläggning som ägs av Jerry Engström, tidigare marknadschef på Fjällräven. En anläggning som tack vare sina årliga byggnationer fått hela bygden att utvecklas samt skapat inflyttning. Jerry bjöd oss på 2 timmar av sin syn på marknadsföring, mycket av digital verksamhet på sociala medier såklart.
Nyheter
2019-05-10
Ragnar Dillner

TILLVÄXT

TILLVÄXT Efter snöstorm och kyla finns goda utsikter att våren kommer tillbaka. Väglaget över Skalet är bra. Tillväxt i byn nu när Ekbergs närmar sig invigning av nybygget. Fönter monterade och hål in till gamla lokalen. Allt fixat av Vemhus Bygg.
Nyheter
2019-05-08
Ragnar Dillner

SLEEFT

SLEEFT
Nollgradigt och intensivt snöande på morgonen, 5-10 cm hittills. Svårframkomligt på Vemdalsskalet när Postnords lastbil och ett husvagnsekipage försöker dela på ena körfältet. Vägen är moddig och spårig ända fån Vemdalen till Åsarna. Väg 316 Rätan - Utanbergsvallarna har varit avstängd i båda riktningarna med anledning av att en lastbil som fastnat. Det är tur att vi har vädret att tala om nu när det inte händer så mycket på byn. På lördag är det den årliga cykelfesten och temat är vinter, så passande.
Nyheter
2019-05-07
Ragnar Dillner

KUL TUR

KUL TUR 5 cm snö i under natten, nollgradigt till frukost. Under helgen har det varit öppet hos drygt 100 hantverkare i Jämtlands Län varav endast Trosavik i Härjedalen. Projektet går under namnet ”KUL TUR”, det ska vara roligt att göra sina besök. På Trosavik hade ett 10-tal slöjdare/hantverkare samlats – alla kvinnor. Det var akvarellmålningar, tovat med finess, virkat, vävt, drejat och skulpterat och lite till. Det var en välbesökt helg och i undervåningen finns servering med både lunch och fika. Allt sammantaget, ganska gemytligt.  Bilden visar exempel från Bäcks Gård i Hedeviken
Nyheter Kultur
2019-05-06
Ragnar Dillner