MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

STRATUS

STRATUS 14 grader efter åska, regn och hagel. Drygt 30 mm kom det under kvällen. Nu kan vi räkna med att det grönskar på de flesta ställen och odlingarna har fått sin första väta från ovan. Ingen fart på vårfloden ännu. Onsdag och tämligen stilla på byn, Macken har sina trogna förmiddagsgäster som fikar och tar en mosbricka till frukost. Pandometern visar på 13:48, läget verkar stabilt. Ekbergs är också stabilt, med många trogna kunder och snart öppnar de sin årliga Outlet på GT-Gården, då är sommaren här.
Nyheter
2020-06-03
Ragnar Dillner

HARVEN

HARVEN
Plus 18 och solsken, kan bli någon åskskur till kvällen. Idag var det dags för en av byns höbönder att harva jorden. En fjäderharv verkar passa bra för att sönderdela jordkokorna. Man kan säga att det är många moment kvar innan det ligger balar med hö på läggdan. Sommaren kom plötsligt även i år. På många ställen i byn har man placerat ut möbler för rast och vila utanför sina näringsställen. Det ser trevligt ut när turisterna börjar komma och får resa längre än två timmar. Grupper av hojåkare passerar byn nästan varje dag så vissa resor har redan börjat. Även tyskregistrerade husbilar kan vi se både på ICA och på Macken.
Nyheter
2020-06-02
Ragnar Dillner

GROPEN

GROPEN Plus 18 på förmiddagen, kan bli årets varmaste dag. Kommunen fortsätter med underhållet på byns VA-nät. Just idag är det trångt på Bastugatan. Nybyggarna längs Norrmalmsgatan sliter på med sina nyanlagda gräsytor. Verkligt fin jord verkar det finnas där i alla fall. I övrigt kan man nog säga att Vemdalen inte är så bördigt. Jordbrukarna i förra millenniet fik nog kämpa för sina rovor, potatis och morötter samt allt foder till djuren.
Nyheter
2020-06-01
Ragnar Dillner

TAMDJUR

TAMDJUR 14 grader och halvklart, det blir en fin dag. Tre krogar är öppna ikväll, inte illa för en by med 550 invånare. Kanske serveras det renkött på någon av dem. De flesta renar borde vara på väg till fjället för kalvning och sommarbete vid det här laget. Den gruppen har dröjt sig kvar på byn och får utgöra en del av det exklusiva som turisterna eftersöker. Idag gjuts grunden till ett BRA-hus på Norrmalmsgatan. Dagens Pandometerutslag visar 13:28
Nyheter
2020-05-29
Ragnar Dillner

AVVERKNING

AVVERKNING 14 grader idag men hettan är på väg. Det pågår många avverkningar mellan Vemdalen och Hede. Lastning av timmer på några vanskliga ställen men chaufförerna har även följebil som varnar samt att de hjälper till att dirigera trafiken. Även inne i Hede bakom gamla Hemek pågår en avverkning. Passande nog med en veterantraktor som kanske har sitt ursprung fabriken. Numera står det Tigercat på fasaden. Pandometern visar 13:38
Nyheter
2020-05-28
Ragnar Dillner

RECOND

RECOND
Lite svalare idag, endast 10 grader på morgonen. Det kan till och med komma någon regnskur. Den påkörda cyklisten vid måndagens olycka mår bra och ligger hemma och vilar. Några företagsamma ungdomar har börjat med bilrecond i Mackens tvätthall. En dag i veckan till att börja med men när det blir sommarlov blir det fler dagar. Lill-lördag och restaurangerna i Byn håller stängt, det får bli en grillkväll hemmavid. Nä nu tog jag i, Härjedalspizzan har öppet. Ännu ingen fart på vårfloden, Veman höjer sig lite på kvällen men med lite regn kan det ta fart.
Nyheter
2020-05-27
Ragnar Dillner

BYTE

BYTE Försommarkänslor redan på förmiddagen med Cumulus och 12 grader. Skönt med värme för växtligheten med det behövs vatten också, det får ske på onsdag. På den stora reklampelaren vid Centrumhuset blir det ett byte. Tonys Pizzeria går i graven. Uppstår gör Härjedalspizza som blir företagets nya varumärke. Att byta logotyp och varumärkesprofil kan vara både vanskligt och kostsamt. Man kan bara tänka på hur himla många ställen en logo är placerad och inarbetad.
Tråkig olycka i byn igår. Cyklist krockade med bil, cyklisten föres till sjukhus med helikopter. Pandometern 13:38 idag.

Nyheter
2020-05-26
Ragnar Dillner

HELA KVARTER

HELA KVARTER 12 grader på morgonen, inte fy skam.  En stillsam helg har passerat, endast en amerikanare som deltog i byns cruising. Fredagskvällen på restaurang Husky var gemytlig med en hel del matgäster. Efterfrågan på restaurangplatser lär öka med tanke på alla byggnationer. På Klockarfjället som är områdets senaste tillskott växer hela kvarter upp. Nog påminner det om när förorter byggs i Stockholmstrakten. På Vemdalsberget håller en stor och äldre timmerstomme på att plockas ned, den ska troligen få växa upp igen i en annan by. Återvinning kan man säga. Idag är det mindre än sju månader till julafton. Pandometern står på 13:38
Nyheter
2020-05-25
Ragnar Dillner

BLÅLJUS

BLÅLJUS Plus 12 på förmiddagen och nästan molnfritt. Igår var det utryckning till Börtnan för Räddningstjänsten, en skogsbrand som bekämpades av många enheter samt helikopter. Sent på kvällen kunde platsen överlämnas till markägare för eftersläckning.
Det fejas och pysslas på många ställen i byn nu i den plötsliga vårvärmen, bl.a. på Fjällglimten. Nya ägarna rivstartar och har hissat gårdens egna flagga. Huset har 12 lägenheter och en har renoverats till visningslägenhet.
Nyheter
2020-05-22
Ragnar Dillner

DAGBROTT

DAGBROTT Hela nio plusgrader på förmiddagen, ljuset i tunneln kan man säga. Just nu är ett stort bygge påbörjat på Björnrike. Grävningarna liknar en nystartad gruva eller varför inte en tunnelbanestation. Byggnaden som kommer att stå färdig om två år blir i fyra våningar. I bottenplanet blir det garage och förråd. Våning ett blir kontorsarbetsplatser för konstruktörer i biltillverkningen. De två resterande våningarna blir bostäder för de som arbetar i huset.
Man kan säga att Bräjks Restaurang har hamnat mitt i smeten, många framtida gäster blir det till restaurangen.
Nyheter
2020-05-20
Ragnar Dillner

KVITTER?

KVITTER? Nordvästan några plusgrader och uppklarnande. Måsar har invaderat Långå och Svalorna kvittrar i Vemdalen det blir sommar snart. Håll ut och håll avstånd. Nu har det börjat rycka i semestertarmen hos många av oss. På Facebook haglar det av semesterförslag och utflyktsmål. Alla byar och områden verkar vara bäst på något. En sak är säker, försäljning och uthyrning av husvagnar och husbilar har ökat. Semestern om den blir av blir i Sverige. Anläggningar med ställplatser och camping gärna med annan aktivitet blir besökta.
Nyheter
2020-05-18
Ragnar Dillner

TRIMMAD

TRIMMAD ​Plusgrader. Inget partyväder eller läge för att grilla. Som av en hädelse har restaurang Husky öppet ikväll. Även byns pizzerior har öppet så man kan säga att utbudet är väl tilltaget i afton. Även i Hede finns det gott om serveringar men mest populär är Hedekrogen eller Norran som det hette en gång i tiden. Hede har snyggat till en hel del i byn de senaste åren, stajlat byn kan man säga. Ett av inslagen är anläggningen för "Naturgym" som ligger vid campingen. Omtyckt av vuxna och ungdomar. Gymmet är också en tillgång för gästerna på campingen.
Nyheter
2020-05-15
Ragnar Dillner

TRÅKIGT

TRÅKIGT Halvklart och endast plus tre grader. Ännu ett serveringsställe stänger. Trosavik i Hedeviken väljer att hålla stängt på obestämd tid. Det är tråkigt för alla som älskar frasvåfflor och stora räkmackor. Kan hända att de tar nya tag och öppnar om Sverige kommer igång med semestertrafiken och ännu bättre om gränsen till Norge öppnar. Åtgårdens Café i Vemdalen ser vi gärna att de öppnar för servering när sommaren kommer. Åtgården är inte helt stängt det går bra att beställa tårtor till familjens kalas och andra festligheter. Trosavik håller konferenslokalerna öppna för bokning.
Nyheter
2020-05-13
Ragnar Dillner

TARMJÄSARE

TARMJÄSARE Huuva - Frostgrader i natt men vi hoppas på 5 grader senare på dagen. Hästarna i Lisas hage verkar må prima i tidig morgonstund. En häst betar och äter ca 15 timmar av dygnet, full sysselsättning kan man säga. I Vemdalen finns minst ett 30-tal hästar, måste vara en bra plats all leva på. Under många år efterlyste Vemdalens Företagareförening med kommunal industrimark för att skapa möjligheter för nya företag att etablera sig. Mark ordnades för ca åtta år sedan, nu är även den slut och såld. Ta nu inte detta som ett tecken på tillväxt utan bara något åt det hållet. Ett annat mått på tillväxt för ett samhälle är om det blir fler invånare. Då gäller det att det föds och flyttar in fler än de som lämnar. Men utan arbete blir det svårt att öka invånarantalet. I Vemdalen växer antalet säsongsarbeten och som följd blir det även ett och annat helårsjobb också, tex. på ICA och den mekaniska industrin samt bland hantverkare.
Nyheter
2020-05-12
Ragnar Dillner

BUSKÄTARE

BUSKÄTARE Kylig natt, under nollan. Kan bli några plusgrader under dagen. Det finns många djur i Vemdalen By liksom i vår Herres hage. Getter, Bockar och Killingar är ett trevligt tillskott i byn. De är bra för självhushållning och livnär sig bla. på buskätande. Man kan dricka mjölken eller göra ost av den. Raggen kan man klippa och sticka Raggsockor. Skinnen kan beredas och hornen funkar bra i slöjden. Läs mer. En mångsidig användning om det kniper. Men mest är det trevliga att se på. Måndag och för var dag närmar vi oss the Corona end. Pandometern står idag på 12:88
Nyheter
2020-05-11
Ragnar Dillner

GRUBBLAR

GRUBBLAR Plus fem och tämligen vindstilla på förmiddagen. Men håll i hatten det utlovas både hård vind och snöblandat i helgen. Kristensen & Kråik är teamet som fixar grunder, just nu Nåla Åa. Idag kommer både grundelementen och avloppet att vara monterat. Sedan är det bara att invänta leveransen av ett BRAhus. Fredag och den stora Grilldagen. Trist bara att det troligen inte är läge att sitta ute och äta. Idag är det smygöppning på VEMA Motor & Trädgård. En frisk satsning på nytt företag mitt i Vemdalen By.
Nyheter
2020-05-08
Ragnar Dillner

PLANT

PLANT Över nollstrecket och nordvästlig vind. Inte rätta tiden för plantering. Men kommunen har fixat till sina stora fina träkrukor i byn, snyggt med liljor. Vårens första plantor finns att köpa hos Fjällfloristen vid gamla KEOS. Som vanligt kan man säga. Öppet tis-lör. De stora grävningarna i byn är underhållsarbete, det var därför några saknade vatten under natten.
Nyheter
2020-05-07
Ragnar Dillner

LÄCKAGE

LÄCKAGE Plus fem grader till frukost. Verkar som dagen blir ganska dräglig trots lite blåst. Grävningsjobben fortsätter på byn, nu är grävskoporna i centrum. Kan det vara så att det letas efter en vattenläcka. Det är i alla fall ingen rondell som är på gång. Härjedalens kommun står inför en gigantisk ombyggnad av avloppssystemet. Nya avloppsverk i Funäsdalen, Lofsdalen och Sveg. Vemdalens avlopp skall pumpas till reningsverket i Bergs kommun som ligger vid Utanbergsvallarna. Det blir flera mil av nya avloppsledningar som ska grävas ned. Allt detta är ett EU-direktiv och kopplat till böter om kommunerna inte följer tidsplanen. I dagens lokaltidning kan man läsa att Härjedalens kommun uppvaktar miljödepartementet för att få en förlängning av tidsplanen. Det måste även finnas tid och pengar för vård, skola och omsorg, Ja så är det ju alltid.
Nyheter
2020-05-06
Ragnar Dillner

TILLVÄXT

TILLVÄXT Under nollan i tidig morgon, men solen värmer och det kan bli hela tio plusgrader. Annat var det i maj 1981 då det var minus 24 enligt statistiken. Värmer gör även Pontus Widell som går mot strömmen och startar nytt företag. VEMA - MOTOR - TRÄDGÅRD. Det blir butik med inriktning på trädgårdsmaskiner och produkter. En verkstad finns redan som vanligtvis utför service på snöskotrar. Där blir det utökad kapacitet för service av gräsklippare, jordfräsar och motorsågar. Även planteringsjord och gödning kommer att finnas i butiken. Det är ett  bra komplement till vinterns skoteruthyrning. Det blir även nyanställningar på helårsbasis. En smygöppning kan vi förvänta oss den 8 maj. Vi säger väl GRATTIS OCH LYCKA TILL.
Nyheter
2020-05-05
Ragnar Dillner

FISKE

FISKE Nollgradigt och nordanvind samt is i poolen. Nu vill vi ha värme så grödan gror, speciellt om vi ska bli självförsörjande. Häggen har fått musöron det är ett vårtecken i alla fall. Ännu ingen vårflod i Lövåsbäcken, antagligen allt för kallt på fjället för snösmältning. Till sommaren är det ett bra fiske i bäcken för den som gillar bäcköring. Det finns gott om snö så när värmen kommer blir det nog höga flöden. Många passar på att ta en skidtur trots kyla och blåst, Timmerkojan verkar vara ett populärt mål. Pandometern visar 12:38
Nyheter
2020-05-04
Ragnar Dillner

VALBORG

VALBORG Nollgradigt, snöblandat och Kungens födelsedag - Allmän Flaggdag idag - Hurra. Pandometern står på 12:38. Länge sedan det firades Valborg på Hembygdsgården. På den tiden var det Vemdalskören som hälsade våren välkommen. Vårtal av kyrkans ungdomsledare. Räddningstjänsten bevakade brasa och fyrverkeri. Boe och Johnny skötte korvbaren. Det såldes lotter och severingen var öppen, god stämning och många avslutade kvällen på byns krogar. Bilden är från 2016. Både Husky och Nya Tonys har öppet ikväll. Bageriets Pizzeria fre-sön.
Nyheter
2020-04-30
Ragnar Dillner

TUSSILAGO?

TUSSILAGO? Plus 4 grader och solsken, ingen hetta att vänta. Pandometern står på 12:28. Kommunalt vårbruk pågår i byn. Gräsmattor längs gator och gatorna ska borstas från vinterns halkbekämpning. Brandposter ska testas, avloppsledningar ska förbättras, gatubelysningar ska ses över och mycket annat. Ännu har ingen gräsmatta klipps i byn, man undrar vem som blir den första. Känner ni till att det inte växer Tussilago i Vemdalen by. På byggshoppen AB Karl Hedin är det full rulle. Byggnationerna på fjället har börjat dra igång efter lite lågsäsong under vinterhalvåret. Även bofasta villaägare har fått inspiration att förnya sina hus både inne och ute. Altaner lekstugor och staket skall byggas och målas. Ja det fejas på många håll.
Nyheter
2020-04-29
Ragnar Dillner

TAGETES

TAGETES Plus 5 grader och tendens till uppklarnande.  Våren låter vänta på sig ännu någon vecka. På ICA är man i startgroparna ifall den kommer plötsligt. Säckar med plantjord och gödning i långa banor. Det är kanske dags att börja rota i våra frostiga rabatter även om inte solen ger den hetta man skulle önska. 1977 när jag gjorde min första egna rabatt och stod där och grubblade fick jag besök av en äldre kvinna i byn. Hon gav mig ett råd. I Vemdalen planterar vi inget före midsommar, det blir många frostnätter innan. Antar att dagens plantor är något tåligare för det är många som har snygga odlingar långt före midsommar. Glad nyhet denna vecka är att Husky har kvällsöppet på Valborg. Länge sedan vi fick höra kören sjunga in våren på Hembygdsgården, man vänjer sig.
Nyheter
2020-04-28
Ragnar Dillner

TOPPEN

TOPPEN Plus tre grader, tendens till uppklarnande. Ingen rusning till vårbruket i helgen heller då det varit kallt och blåsigt. Ett av byns finaste hus ska få nytt undertak, då blir det nog ännu finare. Restaurangerna i Vemdalen fortsätter med delad vårdnad om gästerna. Tonys har öppet dagligen 11-20. Bageriet fre-sön från förmiddag. Restaurang Husky serverar endast luncher 11-14, de har utökat med erbjudande för veganer. Macken kör med gatuköksutbudet men har lunchstängt 14-18.
Nyheter
2020-04-27
Ragnar Dillner

TILLVÄXT

TILLVÄXT Sju grader varmt men blåsten kyler. Hittar man en plats i solen där det är lä kan det kännas skönt. Lite tråkigt att  Café Åtgården är stängt till vidare, det är ju behov av uteserveringar nu. På Åtgården behöver gästerna inte sitta på rad för att träffas. Byns senaste bygge för åretruntboende är "Nolaåa" på Norrmalmsgatan. Kommunen har i dagarna släppt 19 nya tomter för nybyggnation. En av byns entreprenörer har en diger sommar framför sig, åtta nya husgrunder ska grävas inkl. VA och fiber. Även på Vemdalenberget finns någon tomt ledig fortfarande. I Bräcke gjordes stora vågen när det visade sig att det var ett nybygge på gång, första på 8 år. I Vemdalen har det byggts 8 per år under de senaste åren. Tätorten Sveg får väl som Bräcke, vänta på vågen. Höll på att glömma att nämna att Anläggningen Fjällglimten är såld för 4.5 miljoner. Nya ägaren vill fortsätta med hyresrätter. Pandometern står på 12:38
Nyheter
2020-04-24
Ragnar Dillner

BRÄNSLEFILTER

BRÄNSLEFILTER
Plus 5 på morgonen och solsken, blir betydligt varmare fram på dagen. Pandometern står på 12:18.
I dessa isoleringstider har vi ju alltid det årliga vårbestyret att stå i. Kratta, köra skräp, städa uthus mm. Har man nöjet att vårstäda en husbil bör den också få lite service. Ett sätt är att ta hjälp av Östersunds Bilelektriska. Väl inne li lokalen finner man både 2:a och 3:e generationen av mekaniker/kundmottagare som härstammar från Vemhån. Lisa och Dotter Sofie jobbar i kundmottagningen. Intresset för service i bilbranschen kommer från pappa/morfar Haldo Håkansson som i drygt 50 år bedrev bilverkstad i Vemhån. Byggnaden finns kvar som ett fint landmärke för byn och lockar fram många glada minnen. Östersunds Bilelektriska har snabb service och som den här gången - på momangen. Tack för kaffe och kaka.
Nyheter
2020-04-23
Ragnar Dillner

FAECES

FAECES Fem grader och stigande, strålande solsken och ännu en vacker skiddag på fjället. Skidsäsongen är ännu inte över för entusiasterna. Spåren mot Oxsjön, Fallmoran och Timmerkojan är i strålande form och helst på förmiddagen, då det fortfarande är skare. Sporthuset i Vemdalen By håller öppet månaden ut för skiduthyrning och försäljning. Mindre mysigt är det på våren när snösmältningen visar all hundbajs längs vägran, inte alla som plockar upp efter de fyrbenta. Speciellt vidrigt är det när det ligger korvar vid våra brevlådor, men det beror nog på alla lösa hundar som inte har någon målsman med sig på promenaden. Beroende på vilken kost fyrbentingarna får till middag förintas korvarna på olika tid. Nog om det, vad blir det till middag i detta fina grillväder. Såg att ICA hade ett rikt utbud i köttavdelningen.
Nyheter
2020-04-21
Ragnar Dillner

PANDOMETER

PANDOMETER God morgon. Plus 5 grader och stigande i solskenet, det blir en fin vårdag. En vägskylt har fallit för senaste stormen som passerade byn för någon vecka sedan, korsningen väg 314-315. Det fixar nog Svevia innan någon hinner köra vilse. Prisinformationen vid byns obemannade bensinstation kan ses som en enkel Pandometer. Kan tro att i takt med sjunkande smittspridning i världen så kommer siffrorna att förändras, sedan är det upp till betraktaren att dra sina egna slutsatser. Inga större händelser under helgen finns att rapportera. En lyckad minflygdag på Hedlanda med modellflyg var det i söndags. Det var en liten avrostning kan man säga. Om tre veckor 8-10 maj blir det en större modellflygträff med ett 20-tal deltagare från långt utanför länet. Trevligt med Jetkärror. På Hedlanda finns tillstånd från Transportstyrelsen att flyga på högre höjd än 120 meter och med flyg som är tyngre än 7 kg.
Nyheter
2020-04-20
Ragnar Dillner

PARAGRAFER

PARAGRAFER Plus tre på morgonen, nordvästlig vind men solsken. Nu är vi inne i årstiden då vi ska samla ved och göra oss redo för nästa stränga vinter. Träd ska fällas och fraktas till gårdarna för att kapas och klyvas. Några i byn gör det som näringsidkare men de flesta för husbehov. En 40 liters vedsäck kostar mellan 40-80 kronor i handeln. Stora säckar kostar ca 700 kronor per kbm. En normalvilla med braskamin gör av med ca 4 kbm/vinter. Vedhanteringen är ju även en del av motionen som betalar sig rätt bra kan man säga. En leverantör av ved som utvecklat sin affärsidé är ett företag från Sveg. De levererar huggen björkved i kartonger. Fiffigt för det blir mycket enklare att stapla och inte lika skräpigt i bilen när man ska transportera veden. Fredag idag och troligen lugnt på byn ikväll. Inte ens grillväder. Bilden visar välordnad vedhantering.
Nyheter
2020-04-17
Ragnar Dillner

VÅRFLOD

VÅRFLOD 4 grader, blåsigt och lite sol. I vinden kan det kännas som minusgrader, bäst att hålla sig i lä eller inomhus. Nu är det många som drabbas av tidiga vårkänslor, tar fram cykeln, tvättat bilen, lägger på sommarhjulen, tar fram utemöblemanget. Det där med tvätta bilen är lite känsligt nu för tiden, kan vara så att det är förbjudet med hemmatvätt av bilar och husvagnar mm. Om en månad borde vårfloden passerat genom byn, då vet vi om det blir någon översvämning eller inte. För 35 år sedan valde Norrveman nya fåror genom byn och till flera gårdar och lador var det bäst att använda båten. Sen i går kväll hördes ett gevärsskott, man undrar vad som står på. Känd profil i byn påstår att det bara var rävjakt. Tja vad gör man inte för ett rävskinn.
Nyheter
2020-04-16
Ragnar Dillner

PÅ GÅNG

PÅ GÅNG Några plusgrader lite vind och halvklart. Grupper av renar dröjer sig kvar i byn på vägen mot sommarfjäll och kalvning, just nu vid utfarten mot Björnrike. Onsdag och byn ligger stilla, bensinpriset är på låga 12:38. Husky och Nya Tonys har öppet som vanligt men macken har reducerat sitt öppethållande. På ICA är det som vanligt med tiderna. Byns två nyaste företag Inredningsbutiken och FjällFloristen behöver lite omtanke i dessa tider. De som klarar sig bäst är företag som har flera ben att stå på. Det är Påsklov för Norrland men det är fortfarande ganska lugnt i trafiken, kanske ökar det till helgen eller inte. Skoterleder är stängda om man inte ansluter till en led på fjället. Jaktstugan är öppen hela veckan.
Nyheter
2020-04-15
Ragnar Dillner

NOLLGRADIGT

NOLLGRADIGT Nollgradigt och det hänger lite snö i luften. Ett dygn med stormbyar har passerat och helt utan strömavbrott, det kan man säga är förunderligt. Några träd över vägar lite här och där men i övrigt inga rapporter om skador. Sämst gick det för Hen  som eldade upp sin snöskoter men räknade inte med att fritidshuset också drogs med i brasan. Man kan nog säga att butiker och serveringar som räknat med påskgäster har det lite knackigt nu. Sämst kanske det är i västra Härjedalen där även gränsen till Norge är stängd. Att våren är på väg kan man förstå när Macken tar fram mjukglassmaskinen. Vårvärmen ska ju komma om en vecka. 12:48 är dagspriset på bensin.
Nyheter
2020-04-14
Ragnar Dillner

VEMDALSNATTA

VEMDALSNATTA
Lite snö i går kväll och minusgrader i natt. Sol på morgonen som kan locka till en dag i spår och leder. Tänk på att flera skoterleder är avstängda. Normalt skulle det vara "Vemdalsnatta" i dag med marknad, barnparad, snöskottartävling och hemvändarkväll på krogarna med underhållning. Den här dagen blir väl som på 1950-talet, bilparken och garderoben har såklart förändrats.  Men en och annan som rör sig i Vemdalen By och på Vemdalsskalet är förhoppningsvis på väg till ett näringsställe. Trots Corona är det butiker och restauranger som har öppet. Inget fel att besöka dem om man känner sig frisk och symptomfri. Men visst kommer vi att sakna minglet på byn, det som underlättar är att värmen verkar vänta på sig någon vecka till. Valborgsfirandet på Hembygdsgården är avskaffat sedan något år, nu får vi se fram emot midsommar. Glad Skärtorsdag på er.
Nyheter
2020-04-09
Ragnar Dillner

DYMMALDAGEN

DYMMALDAGEN Plusgrader på morgonen och tendens till uppsprickande.Torra fina vägbanor i området men ingen större rusning i trafiken. Det kanske hör till nu när vi är inne i "Stilla Veckan". Dymmelonsdag var namnet för dagen, eller är det nästa onsdag som avses, några av mina läsare föreslår Askonsdag. Att kalla den här veckan för påskveckan är inte riktigt rätt. I kyrklig mening är det veckan efter påsk som är Påskveckan. Hur som helst med det, bensinpriset är låga 12:22 för 95 oktan. Det är värt att fira med en biltur under påsken, men håll avstånd även där. Hedlanda Flygplats är nu som vägarna snöfria. Kan hända att det kommer ett och annat privat eller taxiflyg med stugägare som smyger in i området. Modellflyg blir det i alla fall under någon av dagarna till helgen.
Nyheter
2020-04-08
Ragnar Dillner

FAT BIKE

FAT BIKE 4 grader varmt men mulet. Blir det sol kommer hettan. Sådär ja då var haspen på och många får gå. Liftsystemen är stängda, det blir en lite snopen påsk, mest underliga på de 47 år jag bott i Vemdalen By. Vill man ut på fjället får man ta till längdskidor, apostlahästarna, snövesslan eller sin Fat Bike. Cykla på fjället funkar både sommar och vinter verkar det som. Vintercykling kommer från Alaska. Det är cyklar med extremt feta däck som tar dig över vidderna på fjället eller de frusna sjöarna. Det här gänget hade besökt Jaktstugan för en våffla. Några av områdets fjällstugor med servering håller öppet under påskhelgen. Allt är inte stängt.
Nyheter
2020-04-06
Ragnar Dillner

SOMMARBETE

SOMMARBETE Efter en blåsig natt kommer solsken. Kanske kan det bli någon plusgrad men det fortsätter att vara hård nordlig vind. Just nu är det gott om renar längs vägrenarna. De letar sig sakta upp mot sommarbete, tiden heter moarmesmánno. Det är maj månad, som är renarnas kalvningstid. Många renägare bevakar sina hjordar den här tiden för att säkra att djuren får vara så ostörda som möjligt. Om du rör dig i fjäll- eller skogsområden där renar uppehåller sig nu – var försiktig. Fredag och ingen rusning till något After Ski eller After Work. De flesta får nöja sig med Skavlan, rött vin och Bofflo Wings.
Nyheter
2020-04-03
Ragnar Dillner

PROPPEN

PROPPEN Runt nollan och mulet. Kanske någon snöby till kvällen. Snart är proppen ur för skidanläggningarna i Destinationen. Endast en bil vid parkeringen vid restaurang Passet. Stora parkeringen på Vemdalsskalet har 10% beläggning men det är ju en vanlig arbetsvecka och folk sitter väl hemma och jobbar. Framtiden verkar oviss, endast kurvan för coronasmttade är ökande. Kan också tänkas att planerade investeringar läggs på is i väntan på stigande omsättning för turistnäringen.
Nyheter
2020-04-02
Ragnar Dillner

NARRA

NARRA Strax under nollan och det mulnar på. Kanske drar det in snöbyar till aftonen. Nu är det kris i kapernaum, nä inte riktigt. Skidanläggningar, restauranger, skoaffärer, åkerier mm stänger. Folk ombeds att hålla sig hemma och på avstånd. Vi får glädjas åt alla nyetableringar som poppar upp. En anonym restaratör har under kvällen och natten lyckats etablera en tillfällig matbutik i byn. Skulle kö uppstå med tillströmmande kunder som tar bilen går det bra att parkera på ICA eller på kyrkans parkering, då man får anse att det är besök till kyrkan. Uthålligheten för rörlesen beror nog mycket på hur det blir med omsättningen. Lyckas det inte blir det väl ännu en spik i kistan för en rörelse. Åtgårdens Café har ännu en gång stängt, nu tills vidare, tårtbeställningar mottages till fester och begravningar. 
Håll ut och håll avstånd är vårens nyckelord.
Nyheter
2020-04-01
Ragnar Dillner

ESPLANADEN

ESPLANADEN Runt nollan på morgonen, tendens till uppsprickande molntak. Byns genomfartsled eller Esplanad är ganska vacker på sommaren med grönskande björkar som bildar allé vid gång & cykelvägen. Den här årstiden är den mest bara tråkig med allt grus och damm som samlats under vintern. Just idag är trafiken tämligen lugn men tisdag är ändå en dag för många varutransporter. Antal besökare till påsk räknar man med  halveras jämfört med en vanlig påsk. Vi får väl se vilken typ av isoleringsgrad som uppstår. Tänker på våra vänner som är isolerade i norra Marocko. Där sitter de bland många andra husbilsresenärer och får inte komma vidare då de inte släpps in över den Spanska gränsen. Skulle färjetrafiken komma igång vill man nog bara tanka fullt och passera Spanien så snabbt som möjligt. Bensinpriset i Vemdalen By är rekordlågt - 12:33 just nu.
Nyheter
2020-03-31
Ragnar Dillner

KURVIG

KURVIG Solsken och minus fem grader, känns som 10 grader i vinden. Trots Pandemin går bygget av Nya Hotell Klövsjöfjäll enligt planen. Spektakulärt med den böjda profilen som ger fin utsikt över Klövsjö By från de över våningarna. Invigning till sommaren. Idag är det troligen städdag på Restaurang Toppen på Skalsfjället. Säsongen är över för deras del, bara att invänta nästa. Den lilla skara av gäster som är i området har 24 andra krogar att besöka. Viss ökning får vi nog räkna med till påsk trots alla som vädjar om besöksförbud. Våren är avverkningarnas tid i skogarna. Fem timmerbilar på rad kom i morse längs Åsgatan från skogarna längs Norrveman.
Tänkvärt: En epidemisk sjukdom behöver inte vara smittsam. Exempel på detta är fetma.
Idag måndag 30 mars är biblioteket i Vemdalen stängt meddelar Kommunen.
Nyheter
2020-03-30
Ragnar Dillner

BANDAT

BANDAT
Kylig morgon men det vänder till sol och plusgrader. Himla fina dagar för oss bybor och turister som är i området. Svenne "Vessla" Hallgren har kört sina vesslor i 50 år mellan Vesselplan på Vemdalsskalet och Jaktstugans servering. Företaget har fyra maskiner att sätta in under högsäsong. Att tolka efter vesslan är det mest populära. Efter halva vägen är det stopp och vila så alla ska orka ända upp till den väntande våfflan. Även Jaktstugans servering har anpassat sig till coronaläget och glesat möblemanget för allas trevnad. Snart är det påsk och folkmängden kommer att öka i området. Alla får plats, av områdets 29 restauranger är det bara Vemdalsskalets hotell som stängt sina restauranger. Restaurang Toppen stänger från och med 30 mars och tackar gäster och leverantörer för denna säsong.
Nyheter
2020-03-27
Ragnar Dillner

DISTANSARBETE

DISTANSARBETE Plusgrader och uppsprickande gäller för dagen. Några snöflingor har det kommit under natten, påskyndar nog bara vårens framfart. Nu när många ombeds att arbeta hemifrån skapas ny arbetsplatser bland alla dessa stugor som byggs i området. Man kan i alla fall se en ökad leverans av skrivbord från leverantörer till fjällstugorna i vårt område. Det kanske är början på något nytt när boendet ska säljas in. Inte bara fina badrum och kök som ska visas på bilderna, även arbetsplatsen kommer att finnas med i nästa broschyr.
Nyheter
2020-03-26
Ragnar Dillner

VÅRFRUDAGEN

VÅRFRUDAGEN Från Temadagar:
Vårfrudagen är ett annat namn för Våffeldagen, våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars. Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag, därifrån gick det i vissa dialekter över till vaffeldag och vaffla som är en äldre variant av ordet våffla och våffeldagen var född. Vid den här tiden på året passade våffla dessutom bra då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern och därmed kunde man tillverka våfflor.
Om du inte vill gå till butiken och köpa färdig smet så finns här under ett enkelt recept för att göra ca 8 våfflor.
100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk
Nyheter
2020-03-25
Ragnar Dillner

MINNET

MINNET
Fyra grader varmt på morgonen, kan bli någon grad till under dagen. Solen gör tappert försök att tränga igenom. Det finns många nya vägmärken som kan vara svåra att ta in men våra gamla vanliga bör vi kunna. På bilden finns ett vägmärke "Stopplikt" som många bryter mot, speciellt i korsningen vid Björnrike. Ja men det kom ju ingen säger man. Det betyder att samma förare inte använder blinkers när det inte är mötande eller bakomvarande trafik. I Hede vid ICA är det en gångbana längs vägen. Förare som parkerar vid ICA struntar i det och kör rätt över gångbanan och ut på vägen. Ingen gör omvänt, kör från vägen över gångbanan och in till parkeringen - konstigt. Tänk på dagen som är Våffeldagen.
Nyheter
2020-03-25
Ragnar Dillner

EXTRA ALLT

EXTRA ALLT Svenska skidanläggningar stänger inte med anledning av Corona. Det anses att fjällanläggningarn har vidtagit förebyggnande åtgärder. Kabinbanor håller stängt samt liftar med frängsel. Restauranger inför obligatorisk bordsservering samt inget barhäng. Som gäst gör man klokt i att boka bord så man slipper vända i dörren. Fortsatt god handhygien rekommenderas. Ses i Vemdalen By.
Nyheter
2020-03-24
Ragnar Dillner

KOLVÄTE

KOLVÄTE Minus 2 grader men det blir hetare frampå dagen, snart ska smältvattnet rinna längs gatorna. Dagspriset på bränsle är 12:43 för 95% Kolväte. Trafiken genom Vemdalen By är tämligen livlig på förmiddagen, en blandning av transporter och persontrafik. Att döma av den är samhället i full gång trots restriktioner. Mjölktransporter genom Vemdalen ser man inte så ofta, den mjölk som produceras i Härjedalen går till osttillverkning. Det är viktigt att vi håller samhället igång och försöker att konsumera efter det behov som vi normalt har. Hyllorna med butikernas importerade varor kanske kan gapa tomma någon dag då leveranser och tillverkning kan vara fördröjt. Det är i dessa tider vi kan se över vad som verkligen är nödvändigt. Senaste färgen läppstiftet eller vilken typ av solglasögon vi behöver. Back to Basic kan vara ett bra måtto. Tänk efter när ni handlar, hur många sorter av frukostflingor eller tandkräm bör det finnas på hyllorna. Nio månader kvar till julafton.
Nyheter
2020-03-24
Ragnar Dillner

SMAKA PÅ

SMAKA PÅ Lite kyligt på morgonen men kan hända att solen tar över och ger värme under dagen. Idag inleds temaveckan "Smaka på Vemdalen" 12 krogar erbjuder ett varierande utbud av 2-rättersmenyer. Basen i maten bör vara lokalproducerat och härlagat som är populära ord i krogbranschen. De flesta krogar har erbjudandet även för avhämtning. I Vemdalen By är både Tonys och Husky med. Vill man bara fika och i byn rekommenderar vi Åtgårdens Café, öppet tor-sön. Där kan man också köpa för avhämtning om det passar bättre i dagens tider. Många jobbar ju hemifrån och kan behöva något smaskigt till sitt fika eller en paj till lunch. Gör som Uffe, köp med några extra kanelbullar till kvällen.
Nyheter
2020-03-23
Ragnar Dillner

GRILLAT

GRILLAT Idag blir det någon plusgrad men kanske inget takdropp. Veckan med rekordlågt bensinpris avslutas med strålande solsken och toppenfina spår, leder och pister. Nästa vecka 22-29 mars är det maten som är temat för Destinationen. 12 krogar från Klövsjö till Björnriken erbjuder 2-rätters middagar i prisklassen 215-265 kronor. Arbetsnamnet är "Smaka på Vemdalen" i år för andra året i rad. I rådande tider är det en utmärkt idé med humana priser och gott om plats på restaurangerna, men glöm inte att göra den vanliga bordsbeställningen, det underlättar för kökets planering. Även Taxi hänger på med Nice Price som de säger. En sak till - Positivt med vårdagjämning.
Nyheter
2020-03-20
Ragnar Dillner

MUSEUM

MUSEUM Kylig natt runt nollan på förmiddagen. Dagspris på bensin i byn är 12:93. Det påminner oss om gamla goda tider, det är nu vi ska passa på att resa med bil. Även i Stockholm uppmanas man att ta bilen till jobbet istället för kollektivtrafiken. Hoppas bara att det finns p-platser till samtliga. Gamla tider kan man påminns av när man tar en promenad runt byn via Bastugatan och Norrmalmsgatan. Gamla jordbruksmaskiner blir som vackra installationer i kontrasten mot snön. Det var före de multimaskiner som finns idag men troligen är det fullt användbara även i moderna tider men det krävs lite medärvd baskunskap för att bruka dem. Som sagt det piffar upp värdet av en promenad.
Nyheter
2020-03-19
Ragnar Dillner

REA

REA Lite kyligt under natten med det blir sol och takdropp även idag. Björnriken nya center är en rejäl byggnad med köpcenter i markplan och lägenheter  i två våningar, några med balkong i söderläge. I butiken Concept Store pågår säsongens rea, passa på att göra en bra affär. Trots mellanveckor är det gott om gäster i stugor och lägenheter. Det är rymligt i Härjedalen, normalfallet är en kvadratkilometer per invånare. Onsdag, då borde det vara bio på GT-gården men med rådande omständigheter är bion stängd för säsongen. Det är mycket nu som handlar om rådande omständigheter. Nyheterna på TV handlar om virus och sport. Krig och flyktingar i världen får ingen större publicitet. Hur är det med soldaterna vid fronten och barnen på flykt, är det drabbade av virus. Tids nog kommer det rapporter även från den delen av vårt klot.
Nyheter
2020-03-18
Ragnar Dillner