MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

TAGEL

TAGEL Nollgradigt och det har kommit 10 cm snö under natten. Snösvängen har kört genom byn och röjt  gator och parkeringar. Hästarna i Lisas hage kanske trivs nu när de kan rulla runt i nysnön. 1 maj 2020 blir det 3 kr skatt på plastpåsar med motiveringen att vi ska minska användandet, vore det inte bättre att förbjuda plastpåsarna. Det blir butiksägarna som ska betala skatten när det köper in påsarna. De små påsarna vid fruktdisken beskattas med 30 öre. Sedan är det upp till butikerna att ta ut skatten av kunderna. Kan även bli så att det blir en handel med begagnade plastpåsar.
Nyheter
2019-10-22
Ragnar Dillner

RINKEN

RINKEN
Nollgradigt och solsken, endast några tunna molnslöjor i fjällkanten. Den snö som ligger lär nog få ge sig om några dagar. På skolplanen har de ideella krafterna satt upp hockeyrinken, där väntar man på kyla och någon som spolar. I övrigt händer inte så mycket på byn, de flesta väntar på vecka 44 och mässan Lodge & Lya som 10-årsjubilerar i år och kanske kan det bli 10 tusen besökare. Även på byn händer det mycket den veckan, minimässa och marknad hos Ekbergs och många fina erbjudanden hos byns näringsställen. Livemusik hos Nya Tonys.
Nyheter
2019-10-21
Ragnar Dillner

NÄRPRODUCERAT

NÄRPRODUCERAT Någon plusgrad, dis och dimma. Byggbolaget "Blå Eken" gnor på med huset på Skalets Torg. Av erfarenhet ser vi som betraktar på avstånd att det kan ta tid för bolaget, lite beror det nog på att det sker i närproducerat regi. Tex med egen betongtillverkning. Jobbarstaben kommer däremot inte från närområdet. Hantverkare är ett efterfrågat släkte i området. Golvläggare med yrkesbevis är välkomna.
Nyheter
2019-10-18
Ragnar Dillner

RESVIRKE

RESVIRKE Plus 3 grader på byn och låga moln idag igen. Lite kyligare på fjället, där ligger lite puder men det tinar nog snart. Ännu ett bostadshus byggs i byn på Kråiks Väg. Stommen har kommit upp bakom raden av grannens veteranbilar. Populärt att bosätta sig i Vemdalen som är en av två stora tillväxtorter i Härjedalen. Centralorten Sveg saknar anledning till inflyttning därför har inge nytt boendet byggts sedan 1980-talet. Kan vara så att även bankerna tvivlar på Sveg.
Nyheter
2019-10-17
Ragnar Dillner

TELEFONI

TELEFONI 4 grader, mulet men tendens till uppklarnande. För ett halvt år sedan mejades en telehubb ned av en snöskoterförare som siktade lite fel när han skulle till macken och tanka. Nu sex månader senare är det dags att byta ut plåtboxen med byns alla telefonledningar. Förr i tiden när man såg en televerkare höll han ofta till uppe i en stolpe. På den tiden ingick stolpskor till verktygslådan. Nu är det flesta ledningar nedgrävda i vägkanten mellan telestationer och hubbar.
Nyheter
2019-10-16
Ragnar Dillner

LOTTERI

LOTTERI 5 grader varmt, vindstilla och låga moln (stratus).  I eftermiddag är det dragning i Flygföreningens LOTTERI. Tre personer kommer att kontaktas om att de vunnit antingen en snöslunga, motorsåg eller wokpanna. I morgon är det säsongens första bio på GT-Gården, Once Upon a Time in Hollywood visas på duken. Jobbet på klockstapeln närmar sig slutet, nu läggs de sista bräderna på entrérummet. Sedan ska de antagligen tjäras på gammalt vis. Bygget har pågått nästan hela sommaren
Nyheter
2019-10-15
Ragnar Dillner

MÖTE

MÖTE Någon plusgrad, mulet och sydliga vindar. Möte på GT-gården att döma av flera bilar som parkerar utanför. Det har blivit ny lokal för möten nu när Fjällhubben tagit över en del av lokalerna på GT-gården. Nytt blir det även när köket byggs om för närmare 600 tusen kronor med stöd av stat och kommun. Någon matlagning blir det inte men väl uppvärmd mat. Det kan vara bra om det ska bli stora sittningar i salongen.
Nyheter
2019-10-14
Ragnar Dillner

VÄRMEBÖLJA PÅ VÄG

VÄRMEBÖLJA PÅ VÄG
Dagen börjar med solsken och någon plusgrad. På många ställen i länet har vägarna förbättras under sommarn och nu långt in på hösten. det som ligger närmast oss är väg 84 mellan Långå och Funäsdalen som har ny beläggning och renoverade broar. Fångade en bild på arbetsmiljön vid asfaltering på E14. Varmt och rökigt kan man säga.
Nyheter
2019-10-11
Ragnar Dillner

SPÄNNING

SPÄNNING Strax över nollan och den snö som föll igår natt är nu borta. Men lugn, den kommer tillbaka. Nu pågår förstärkning och dubblering av resurserna vi Rätans Kraftverk. Det invigdes 1968 och var en stor byggplats under byggtiden. Nu är det åter många som jobbar med grävning, gjutning och resning av en mängd stolpar som ska koppas till transformatorer. Detta för att vi ska säkerställa framtida leveranser av elektricitet. Fallhöjden på kraftverket är 61 meter.
Nyheter
2019-10-10
Ragnar Dillner

SPÅRSNÖ

SPÅRSNÖ Någon grad kallt och det ligger ca 10 cm snö på flygplatsen. Vi får hoppas den tinar  bort inom några dagar. Härjedalens åkerier har fått rycka ut för att röja både stora och små vägar. Alla avtal om snöröjning på vägnätet är ännu inte klara men nu är det nog dax att få ihop avtalen. Nya vägområden växer upp som tex på Vemdalsskalet.
Nyheter
2019-10-09
Ragnar Dillner

15:68

15:68 några varmgrader idag och solen skiner. Meteorologen hotar med snöbyar till eftermiddagen, men de har haft fel tidigare. Det drar ihop sig för att byta till vinterhjulen i alla fall. Mötesplats "Macken" är som vanligt väl frekventerat på förmiddagarna. Dels hantverkare som tar lättlunch i form av korv eller hamburgare samt kaffe. Sedan kommer budbilsfolket som ska fika och sist men inte minst byborna som lunchar. Bränslepriset 15:68

Nyheter
2019-10-08
Ragnar Dillner

GULDGALA

GULDGALA Runt nollan och halvklart, känns att 7 månader vinter är på gång. I fredags var det den kommunala Guldgalan när företagare bjuds in till föreläsningar, mingel och middag med underhållning. Eftermiddagen ägnades åt 3 intressanta föreläsare som fick en timme vardera i helt olika ämnen såklart. Efter det blev det musikquiz med Herjeåns Kraft på Svegs kända café. 18.30 var det dags att sätta sig till bords på restaurang Mysen och inta en 3-rätters, Rökt röding på toast med hjortroncrem. Helstekt oxfilé med potatiskaka och rödvinssky. Dessert med mycket grädde. Som brukligt delades en mängd priser ut. Årets Serviceföretag blev Hede Kött & Chark som blev himla glada precis som Näringslivssekreterare Helena Åkerlind som delade ut priset. Årets serviceperson blev hela laget som jobbar på Fjällsol i Funäsdalen.
Nyheter
2019-10-07
Ragnar Dillner

CAMPING

CAMPING Frostfri natt i byn, solsken och fem grader på förmiddagen. Det ser ut att bli en strålande vacker höstdag. På Vemdalens camping är förberedelserna i full gång för att ta emot säsongens vintercampare, ni vet de som har större och ändå större förstugor/Spiketält till sina vagnar. Fiske- och baddammarna på campingen brukar bli tidiga skridskobanor för ungdomarna i Vemdalen. Kanske lite tidigt ännu. Ikväll är det GULDGALAN. Kommunen bjuder in företagarna till en eftermiddag med föreläsningar och mingel. På kvällen blir det middag, prisutdelningar och underhållning. I år händer allt detta i Sveg..
Nyheter
2019-10-04
Ragnar Dillner

REDO

REDO Någon cm snö har det kommit och det är nollgradigt på morgonen. Viss halka kan man räkna med. Anrika Gästis i Vemdalen By är redo för kommande säsong. Så fort SkiStar börjar göra snö i backarna kommer även bokningarna för höstens träningsläger. Gästis är en charmig byggnad med anor från 1843. Läste igår att det då var 100 dagar till den stora ungdomstävlingen "Vemdalsslalom". Det brukar bli ca ett tusen deltagare. Det svåra är inte att få i hop deltagare, mera att få ihop funktionärer. Torsdag - Söndag då är det öppet på Åtgårdens Café.
Nyheter
2019-10-03
Ragnar Dillner

FRISERING

FRISERING Ingen frostnatt och 4 grader på morgonen. Lite snö ligger det kvar på fjället från gårdagens oväder. Mitt i byn och nära kyrkan har vi denna gamla gård med massor av uthus. Här har det varit rumsuthyrning och frisering ända in på 1970-talet. Riktigt långt tillbaka passerade vägen från Hede genom gården. Onsdag och Lill-lördag, då kan det bli lite folk på byns restauranger. På fredag är det den årliga Guldgalan. I år är det Centralorten Sveg som får vara värdplats. Det är kommunen som är arrangör och festligheterna brukar vandra runt bland orterna i Härjedalen. Under kvällen ska en mängd utmärkelser delas ut. Eftermiddagen bjuder på föreläsningar och mingel, på kvällen blir det middag med krogshow och dans på restaurang Mysen.
Nyheter
2019-10-02
Ragnar Dillner

BETONG

BETONG Minus 3 inatt och det ligger lite snö i byn och på fjället. Årets första halka, kan vara smart att ta det varsamt eller invänta dagsmejan. Ännu en villa byggs på Kråiks väg bakom ICA. Perfekt för en barnfamilj med närhet till kyrka, skola, bibliotek och godisbutik. Den snö som kommit lär försvinna snart men vi får ta det som en påminnelse att sommaren bara är fyra månader. För däckhandlarna är det som vanligt, full sysselsättning under oktober. Vemdalen By har inte haft någon riktig gummiverkstad sedan Chappen slutade på Esso. Nu kan vi rekommendera OKQ8 i Rätan, Däckab och Dahls Däck i Hede. En sak till, det har varit tjuvar i byn.
Nyheter
2019-10-01
Ragnar Dillner

UNDERBARA VINTER

UNDERBARA VINTER Det är nu inte långt kvar till vintern och snön på Vemdalsskalet och på fjällen. Denna säsong, när delar av familjen jobbar i fjällen blir det nog många besök där. Vi undviker de värsta flaskhalsarna som nyår och påsk, men det kanske finns möjlighet att sitta i solen eller gå på tur till våren. Vecka sex, naturligtvis.
Nyheter
2019-09-28
Tommy Jarnbrink

HÖST

HÖST 5 grader och vi håller oss i en varmfront. Höstens vackra färger är storslagna och svårslagna just nu. En kvällsbild från Galbergskurvan mot Högfjället. Fredag och en helg med flera höstmarknader att besöka. Störst är Åre höstmarknad som brukar locka ca 10 tusen besökare. I Vemdalen by smyckas det inför hösten som tex på Macken med vanliga skogsprodukter, fint blir det 
Nyheter
2019-09-27
Ragnar Dillner

REA REA

REA REA En galant dag har börjat. Från frost i gräset och på bilen blir det strålande sol idag. Just nu är vi i den korta period med alla vackra höstfärger. Färger och fauna har i 100 år lockat konstnärer till västra Härjedalen få att fånga sina motiv. Två dagar kvar till Ekbergs 28-årsfest. Det firas med 28% rabatt. Vi ser fram emot 100-årsfesten. Grävningsarbeten på Norrmalmsgatan, begränsad framkomlighet. På lördag är full rulle på Husky, underhållning och
Livemusik! "Lost in the Pancake"
Nyheter
2019-09-26
Ragnar Dillner

SKYBAR

SKYBAR 6 grader varmt på morgonen, höga moln och vindstilla. Lill-lördag men 6 månader innan vi kan inviga Nya Hotell Klövsjöfjäll. Just nu pågår läggning av yttertaket samt beklädnad och fasaderna. Som vanligt den här årstiden är anläggningarnas bilparkeringar fulla med byggnadsmaterial. Lite bråttom kan det vara när snön kanske kommer redan i mitten av oktober. Det är samma sak på Björnrike och Vemdalsskalet. Man längtar efter den dag då det är belamrat med byggnadsmaterial på byns parkeringar. Det är 35 år sedan Centrumhuset och Skolgatan bygdes.
Nyheter
2019-09-25
Ragnar Dillner

HÖGÅSVÄGEN

HÖGÅSVÄGEN Plusgrader, låga moln och ingen bra sikt i älgskogen. Utsikten från byns nya bostadsområde klagar vi inte på även om molnen ligger i trädtopparna. Tre nya husbyggen är på gång. Ny gata är under byggnad för 10 nya tomter. Vemdalen är verkligen en av Sveriges största tillväxtområden sett till antalet invånare. Kommunens samtliga 30 hyreslägenheter i byn är uthyrda. Trots detta är hyresfastigheterna under utredning för försäljning. Byn behöver en utveckling av centrum med nya affärs- och kontorslokaler. Det har inte skett sedan början av 1980-talet när Centrumhuset byggdes. 3 månader kvar till julafton, dags att skriva önskelistan.
Nyheter
2019-09-24
Ragnar Dillner

KABEL

KABEL
Plusgrader och Stratus ända ner i backen. Idag uppskattar man att sitta inomhus och jobba. Finns nog en hel del byggjobbare som sliter på något tak bland alla byggen i området. Bergs Elektriska gräver längs väg 315 för att lägga ny matarledning. Vi får vara glada att vi har el så det räcker till alla nya bostadsområden som växer upp. I södra Sverige är det brist på el så nya projekt får vänta till ny kapacitet finns. 
Nyheter
2019-09-23
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS plusgrader, regn och låga moln. Tråkigt slut på arbetsveckan. Tråkigt också med en begravning, speciellt när det är någon man känner. Vi får tänka lite extra idag på livet och på de anhöriga. Vi kan se fram emot en helg med värme och solsken och kanske sista rycket i lingonskogen.
Nyheter
2019-09-20
Ragnar Dillner

KADAVER

KADAVER 5 grader, stigande och solsken. Mellan en populär anläggning som besöks av många Härjedalingar och en by mitt i Härjedalen ligger denna otrevliga fördjupning som är fylld med skelettdelar och färska delar. Förbi platsen går även körväg.  Torsdag och styrelsemöte i Härjegårdar AB, kommunens fastighetsbolag. Möjligen ska det diskuteras en viss försäljning av hyresfastigheter i Vemdalen med omnejd. 
Nyheter
2019-09-19
Ragnar Dillner

15:68 JUST NU

15:68 JUST NU Kylig natt med frostkänsla, förmiddag med visst inslag av blå himmel. Servicedag på Gamla Esso som numera heter Ingo. Ingen vådsam prishöjning ännu här i byn. Men det kan bero på att vi är så få som tankar så det har marginell betydelse med någon 50-öring hit eller dit för gamla Esso. Hur länge pumparna blir kvar på platsen är lite osäkert. Det påstås att en flytt är på gång p.g.a att det uppstår trafikfara under högsäsong när alla köar för att fylla bränsle. Det är också en trafikfara när tankbilen kommer för att fylla på bränsle. Om pumparna försvinner finns det nog inget underlag för den servicebutik som nu ligger jämte macken och heter Macken. Onsdag och Lill-lördag igen. Det brukar bli lite fart på krogarna mitt i veckan trots lågsäsong.
Nyheter
2019-09-18
Ragnar Dillner

PÅBYGGNAD

PÅBYGGNAD Frostnatt, skrapa bilrutan men snart kommer den värmande solen. Hos Vemservice AB är det inga semestertider, där är det full dag som gäller med en orderstock som varar ett år framåt. Just nu fyra fordon som väntar på en påbyggnad. Företaget har specialiserat sig på bilar med kranar för mycket tunga lyft. Turisttrafiken med husbilar pågår fortfarande, ställplatsparkeringen på Hedlanda har minst en 4 bilar i veckan som stannar över natten. Kommer de tidigt brukar besättningen ta en tur i lingonskogen.
Nyheter
2019-09-17
Ragnar Dillner

HOVDEDALEN

HOVDEDALEN 10 grader och uppklarande, lingonplockarväder kan man säga. Efter Skalshöjden och Klockarfjället kommer stadsdel Hovdedalen. Bredvid och långt förbi barnområdet på Vemdalsskalet kommer denna stadsdel att växa fram. Stora breda vägar är klara liksom VA och fiber. 30-talet husbyggen är redan på gång och många fler kommer det att bli de närmaste åren. Området gränsar bara några meter från Strömsområdets äldre stugor.
Nyheter
2019-09-16
Ragnar Dillner

REA

REA Strålande fin dag med Cumulusmoln och 15 grader. Helgens utflyktsmål är Rea på Ekbergs och modellflygträffen på Hedlanda. Serveringen på Hedlanda är öppen, fika, våfflor och lunch. På byn finns Åtgårdens Café, Macken, Nya Tonys, Husky. Trosavik i Hedeviken är också öppet med ny personal i köket, en man med erfarenhet från krogar i Mellansverige.
Nyheter
2019-09-13
Ragnar Dillner

STRÅLNINGSDIMMA

STRÅLNINGSDIMMA 10 grader, uppklarande, vi går mot en fin dag. Älgjägarna kan njuta av dagen på sina pass. Utsikt från Björnriken mot Sonfjället. Dimman ligger i Vemans dalgång men kommer snart att luckras upp av solens strålar. PÅ Björnrike byggs det på alla håll och kanter kan man säga. Skog avverkas, vägar byggs till nya stugområden. VA ska grävas och befintliga områden ska färdigställas. Restauranger bygger om och ut. Snart drar säsongen igång, det känns som det är lite bråttom med det mesta nu.
Nyheter
2019-09-12
Ragnar Dillner

TOE IN TOE UT

TOE IN TOE UT 15 grader och halvklart, Ibland behöver även gamla fordon lite översyn, nu var det dags för hjulinställning på Kårviks i Svenstavik, kan vara bra för att minska däckslitaget. I Vemdalen saknar vi en renodlad bilverkstad. I Hede finns det minst 4 verkstäder. Efter verkstad blev det en tur till Röros  som idag bjuder på strålande sol, gäller att passa på att ta minisemestrar för snart blir det snöbyar.
Nyheter
2019-09-11
Ragnar Dillner

TRIST

TRIST 14 grader, låga moln och ett lätt regn. Hur trist som helst. Bättre väder är utlovat till eftermiddag. Nu för tiden har rundbalar ersatt ladorna på gårdarna. Balarna kan lagras ute hela året om plasten håller tätt. Det finns många tekniska lösningar för att få till dessa balar. När "äggen" ligger där finns det självlastande vagnar som plockar upp dem för vidare resa. Hur är det med plasten och hur många ICA-kassar motsvarar Sveriges alla plastade ägg. Tisdag då är återvinningen öppen, det kan vara dags att börja höststäda i garaget.
Nyheter
2019-09-10
Ragnar Dillner

15:28

15:28

7 grader, dis, dimma och låga moln, ja det  kanske är samma sak. Solen tränger snart igenom och det blir en fin dag. Dagspriset på bensin är 15:28 på Macken i byn som även är samlingsplats för pensionärer och hantverkare som tar en förmiddagsfika. Älgjakten pågår fortfarande men det är inte många skjutna älgar som fraktats genom byn, transporterna kanske fått nya vägar. Slakteriet i Hede går för högtryck i dessa tider och kan leverera många goda styckningsdetaljer liksom förädlade delikatesser. Av tre dagar modellflyg blev det två riktigt fina med solsken och vindstilla. Nästa helg kommer de tillbaka och vi hoppas på vackert flygväder.

Nyheter
2019-09-09
Ragnar Dillner

STRÖMMANDE

STRÖMMANDE Nära nollan i natt. Idag får vi passa på att njuta av solen, det kanske kan bli 15 grader. Bäcken vid Lövåsgården är ett vackert inslag i byn, speciellt den här tiden. Fint väder får även de 20-talet modellflygare som gästar Hedlanda denna helg. Det är företrädesvis flygare med JET-drivna flygplan. Några av planen har ett värde av ca 200 tusen kr. Fredag och det kan bli sol på bykrogarnas uteserveringar, väl värt ett besök. Söndag kl. 11.00 är det Gudstjänst i Vemdalens Kyrka
Nyheter
2019-09-06
Ragnar Dillner

SNÖTÅGET

SNÖTÅGET 8 grader, lätt regn men tendens till uppklarnande. Vintern närmar sig och snart börjar tågen med vinterväder rulla in till Röjans station. Förra säsongen var det nästan 10 tusen som valde tåg till Röjan och sedan busstransfer till skidanläggningarna. Under 42 år kunde man åka tåg till Vemdalens station men den 1 februari 1966 lades trafiken ned. Rälsen revs upp och sändes som bistånd till Afrika. Stationshuset 414 meter över havet finns kvar som privat fritidshus. 
Nyheter
2019-09-05
Ragnar Dillner

CAWOK

CAWOK Nollgradigt på morgonen och klarblå himmel (CAWOK). Omväxlande väder i älgskogen kan man säga. Från ett av passen vid Högfjället kunde man se lite rök på förmiddagen, antagligen någon som njuter av nykokt kaffe och en grillad bit falukorv från Änge Chark. Idag småmyser nog hästarna i Lisas hage när det får äta frukost i solskenet. Onsdag då är det kvällsöppet även på Husky, Nya Tonys har öppet alla kvällar. Bara några månader kvar så har även Bageriet öppet.
Nyheter
2019-09-04
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS 7 grader, lätt regn och låga moln (Stratus). Det lättar frampå dagen och sikte vid alla älgpassen blir bättre. I Vemdalens utkanter strövar en ensam Myskoxe i skogarna. Experter anser att man ska hålla 100 meter i säkerhetsavstånd, inte trevligt om den blir uppretad. Nya bostadsområdet på Vemdalsberget får ännu en gata med tomter. En by i tillväxt som t.o.m bankerna tror på.
Nyheter
2019-09-03
Ragnar Dillner

ÄLGJAKT

ÄLGJAKT 10 grader, mulet och kanske kan det komma en regnskur. Önskeväder för en älgjägare så här på första skitjaktdagen. I moderna tider är ju alla välklädda, speciellt efter ett besök på Ekbergs Jaktlördag med en massa erbjudanden. Kamouflagekläder ska det vara nu för tiden, det kan man säga fanns förr också när alla hade samma typ av klädsel, det funkade bra det också. Det var före laserkikarsikte och mörkerglasögon. Fina älgdragare fanns det även förr. Bilden från 1957 vid Övsjöböle i skogarna kring Alsen
Nyheter
2019-09-02
Ragnar Dillner

ELSPARKCYKLAR

ELSPARKCYKLAR Elsparkcyklar har blivit Stockholm största snackis på sociala medier i sommar. Det finns nog minst tiotusen av dessa på gator och torg. Det är inget fel på cyklarna, men det verkar som att många som kör dessa helt har tappat besinningen. Man kör fort, utan hjälm, ofta minderåriga och väldigt ofta två på samma cykel. Det värsta var väl en vuxen som skjutsade en treåring, mot trafiken, mot rött och alldeles för fort. De på bilden är prydligt uppställa, men så är inte alltid fallet, många har en tendens att hamna framför butiksdörrar, på busshållplatser m.m.
Nyheter
2019-09-01
Tommy Jarnbrink

2 tum 2

2 tum 2 18 grader, mulet innan sol kan man hoppas. Klövsjö Bygghandel bygger nytt, stora lokaler vid infarten till hotell Klövsjöfjäll. När det är färdigt lagom till nyår blir det en konkurrent till både AB Karl Hedin i Vemdalen och Byggvaruhandeln i Svenstavik. Fredag och en ny helg på gång. ÄlgHälga i Svenstavik  och Jaktlördag hos Ekbergs
Nyheter
2019-08-30
Ragnar Dillner

FRUKTODLING

FRUKTODLING Mulet, fuktigt och 20 grader, lite tropiskt kan man säga. Det kan vara anledningen till att det t.o.m går att ha äppelträd som ger frukt i Vemdalen i år. Riktigt roligt att se, vet att det även finns på några andra ställen i byn, bilden är från Västerlånggatan. Om det blir tillräckligt för en leverans till ICA vet vi inte.
Nyheter
2019-08-29
Ragnar Dillner

POSTKODEN

POSTKODEN 15 stigande till 25 grader idag, lillördag dessutom. Kan det bli en afton att tända grillen eller att besöka byns uteserveringar. På Vemdalsskalet verkar någon besökt krogen och sedan lullat hemöver med hjälp av sitt fordon. Väl inne på Gamla Landsvägen gick det inte bättre än att halva raden av postlådor krossades och spreds ut i vägkanten. Även lådornas innehåll spreds ut i terrängen. Nu kommer det komiska, nummerplåten till fordonet låg kvar bland spillrorna av lådorna.
Nyheter
2019-08-28
Ragnar Dillner

15:43

15:43
Dagen bjuder på strålande sol och drygt 20 grader, kan inte bli mycket bättre en sensommardag. 15:43 för 95 oktan är 12 öre lägre än i Hede, det vi också glädjas åt. den 7 oktober 1958 kostade 40 liter bensin 30 kr och 40 öre. Jakten på säsongspersonal pågår för fullt samt jakten på bostäder. Många av säsongarna vill bo i Vemdalen by. På det berömda Facebook finns en grupp där man kan lägga upp ledigt boende eller lägga in att man söker. På Fjällglimten finns 10 lediga lägenheter, borde passa för vilken åldersgrupp som helst.
Nyheter
2019-08-27
Ragnar Dillner

KLÖVSJÖFJÄLL

KLÖVSJÖFJÄLL 18 grader och strålande väder. Det verkar gå mot ett värmerekord för älgjakten. Björnjakten är redan igång liksom fågeljakten. Klövsjöfjälls nya byggnad på fem våningar med 38 dubbelrum, gym, restaurang och outletbutik har nått takhöjden. Lite ovanligt men snyggt med den svängda fasaden där rummen har utsikt mot Klövsjö by. Bygget ska stå färdig lagom till påsken 2020.
Nyheter
2019-08-26
Ragnar Dillner

TAK-KROG

TAK-KROG Det allra senaste och det allra minsta i krog-Stockholm är SMÖR. Restaurangen heter egentligen Smörlotten, då den inte är större än en kolonilott. Här serveras gourmetmat på taket av Söderhallarna, tio våningar upp. Ett fåtal smårätter som ändras efter tillgång på råvaror. Mycket bra mat och hyfsad utsikt. Billigt framför allt, men ingen alkohol. Allt är boilogiskt nedbrytbart. Träskedar och soppskålen är av pressat trä också.
Nyheter
2019-08-24
Tommy Jarnbrink

GRÄNSFJÄLLEN

GRÄNSFJÄLLEN 6 grader och regnmolnen har lämnat fjällen, snart värmer solen igen. Vägarna på Norska sidan är kantade med bilar från Sverige, nu råder tider för svampplockning. Att dömma av bytet verkar alla fått sitt behov av Kantareller denna gång också.
Nyheter
2019-08-23
Ragnar Dillner

BJÖRNSPANING

BJÖRNSPANING
14 grader och det kan bli strålande solsken när dimman lättat. Igår startade björnjakten och efter första dagen har 11 björnar fällts i länet varav 3 i södra delen där Härjedalen ingår. Vid flygning över Sonfjället, Vemhån och Björnrike kunde ingen björn upptäckas.  Dagen höjdpunkt som även kan ses som en utmaning är skolstarten. För några är det livets första skoldag, andra ska börja högstadiet eller gymnasiet vilket kan vara extra spännande. Själv minns jag min första lärare Anna Lanz i skolan i Kluk/Östbacken.

Nyheter
2019-08-22
Ragnar Dillner

FOTBOLL

FOTBOLL 16 grader och solsken, det kan vara bra för kantarellerna i Stuggudal. Fotbollssäsongen i Vemdalen börjar gå mot sitt slut. 21 september har damerna sin sista hemmamatch på Vemvalla. Vemdalens IF hade på 70-talet ett framgångsrikt lag som var ytterst nära att gå upp i div 3. Kruxet vara att på hemmaplan vinna över bottenlaget Alsen och så blev det inte. Nu finns bottenlaget i div 3, ja så kan det gå. Många kända spelare har fostrats i Vemdalens IF, den mest kände torde vara L-G Tjärnås. Kent Johnsson var en duktig målvakt som gick vidare till högre division, liksom Oscar Jonsson.
Nyheter Sport
2019-08-20
Ragnar Dillner

LIVET PÅ EN BLOMMA

LIVET PÅ EN BLOMMA
15 grader och solsken, en fin höstdag. Ännu ett stort evenemang är över för dette år. Fjällmaran som lockade 900 deltagare genomfördes under lördagen, vädret var väl sisådär men stämningen var god. Vi behöver många store evenemang för att locka folk till Vemdalen. Sänder stt stort tack till arrangörerna. Ett febrilt arbete pågår i rabatterna nu inför den kyliga perioden, det gäller för insekterna och flygarna, om humlor nu kan flyga att samla energi så livet får en mening även nästa år.
Nyheter
2019-08-19
Ragnar Dillner

URSKOG

URSKOG Bara trettio minuter från Stockholms City, ligger urskogen i Tyresta. Den unika skogen med väldiga träd med 400 år på nacken, ett virrvarr av grenar, rotvältor och multnande träd, ett hem för sällsynta växter och djur – det är Tyrestas urskog. Trots att det bara är någon kilometer till närmaste bostadsområde förmedlar urskogsdelen av nationalparken, norr och öster om Tyresta by, en äkta känsla av vildmark.
Där finner vi stora hällmarker med grova, gamla tallar på både två- och trehundra år som sträcker sig mot ljuset med mäktiga kronor. Ja, den äldsta tall som påträffats i nationalparken är faktiskt över 500 år gammal!
Nyheter
2019-08-18
Tommy Jarnbrink

MÅNGA

MÅNGA Halvbra flurväder. Sen uppdatering idag, hade full dag på Hedlanda igen.
Nyheter
2019-08-16
Ragnar Dillner