MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

TÖVÄDER

TÖVÄDER Två plusgrader och ett lätt sommarregn. Idag slapp man skrapa bilrutan men behåller rattmuffen, har vant mig med den. Långtradarna gör klokt i att lägga på snökedjorna på byn innan det börjar färden över Vemdalsskalet. Snösvägen får ploga slask och sprida grus idag. Tisdag och Återvinningen är öppen, det kan bli en tur dit. Läser i lokaltidningen att en politiker från Härjedalen körde bil till Polisstationen i ett ärende, blev påkommen och får sitt straff. Kan vi lita på en sådan politiker. I morgon är det premiär för ny butik i byn som efterträder Dianas. Nu kommer Inredningsbutiken Vemdalen
Nyheter
2019-11-19
Ragnar Dillner

NYSPÅRAT

NYSPÅRAT Två minusgrader och kornsnön faller lätt över nejden. Skidspåren vid skalets spårcentral är preparerade och många har upptäckt det. I Sveg som är kommunens huvudort är avgiften 750 kr för en säsong i skidspåret. På Vemdalsskalet är det ännu fritt att åka, men det ska väl vara någon fördel att bo på landet. Det populära skidspåret vid Vargen vet man inte om det blir uppkört, Vargkrogen lär vara till salu och håller stängt än så länge. Det kan ju bli uppställningsplats för snöröjningsfordon nu när nytt företag fått anbudet att röja Skalets alla vägar och 950 infarter.
Nyheter
2019-11-18
Ragnar Dillner

LAMPAN

LAMPAN Minus 14 men solen värmer och det blir nog bara någon grad kallt frampå dagen. I går kväll var det Destinationsträff där samtliga 130 delägare i Destinationsbolaget var välkomna. Drygt hälften mötte upp och kan man säga var ett gott resultat, alla ville ju inte sitta närmast scenen. Marcus Ståhl inldde och berättade om nuläget och vad kvällen skulle handla om. Det skulle bli en workshop om framtiden, alltså inte om kommande säsong. Nu var det dags för Anders Landgren, kallad Lampan att inta scenen, han tog över kvällen med full fart och fick upp en mycket god stämning i salen. Satte oss i grupper och lockade fram samarbetsfaktorn ur oss alla genom intressant grupparbete och en redovisning. Ja den kvällen kan vi göra om. En sak till - Restaurang Vålkojan ligger på Blocket till försäljning.
Nyheter
2019-11-15
Ragnar Dillner

SVALLIS

SVALLIS Minus 2 grader och uppklarande. Ikväll är det Destinationsträff om hur vi ser på framtida turism i området. Antar att det i första hand gäller sommarturism, vinterhalvåret känns som SkiStar har koll på. Veman har inte lagt sig ännu, behövs nog en köldperiod till, det blev ju plusgrader igår. Det går flera rykten i byn om vad det ska bli i KEOS gamla lokaler. Allt från ny sportaffär till Antikhandel. Vi kan bara avvakta och se. Nästa vecka byter Dianas skepnad och blir Inredningsbutiken Vemdalen, Interiör & Spel i Fjällnära miljö. Spännande med något nytt samtidigt som vi kommer att sakna Dianas.
Nyheter
2019-11-14
Ragnar Dillner

TRÅNGT

TRÅNGT Idag har vi mulet och någon plusgrad. Plogning efter gårdagens sena snöfall. Området runt Macken i byn har även blivit uppställningsplats för långtradare och andra godstransporter. Platsen är kanske inte lämplig men bra för chaufförerna som kan ta sig en fika eller korv med mos. Även snösvängen stannar till ibland för en fikapaus. Onsdag då är det Bio på GT-gården med paus och godisförsäljning. Åtgårdens Café har stängt i tre veckor.
Nyheter
2019-11-13
Ragnar Dillner

SNÖRÖK

SNÖRÖK Någon kallgrad och nederbörden hänger i luften. Snösvängen har röjt det som kom under gårdagen, vägar, gator och torg är helt ok. Barnen bygger snögrottor på skolgården under rasterna  och gör av med energi, lika bra som ett idrottspass. Nytt för i år är att snöröjare ska prioritera gång- och cykelvägar och röja redan vid 5 cm snö. Gator och vägar får invänta 7 cm. I Vemdalen röjer snösvängen med sunt förnuft, det funkar också. Ganska fint nu när det hänger snö i träden längs vägarna. Trafiken verka att ha ökat, kan det bero på att många redan kommit till byn för skidåkning och vill göra säsongens premiäråk.
Nyheter
2019-11-12
Ragnar Dillner

PISTVAKT

PISTVAKT Minus 8 grader och kornsnö i luften. Snösvängen har varit ute på morgonen och röjt på gator och torg. På skidanläggningarna är åkningen igång, minst 2 pister på varje anläggning. Vid Grizzly på Björnrike är det öppet för träningsläger och snötillgången verkar tillräcklig. De 4-hjulsdrivna bilarna står i långa rader på parkeringarna i väntan på ännu mera snö. Första omgången säsongsjobbare i liftar och butiker har anlänt. Snart är det dags för Rest. Husky att dra igång de berömda "Måndaxklubbarna".
Nyheter
2019-11-11
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Minus 5 och det pudrar på kan man säga. Det är så pass att marken är vit. På fjället ligger lite mer och speciellt där snökanonerna öser på. På lördag ska visst en lift öppna för säsongen på Vemdalsskalet, ganska nära Hovdedalen. Fortfarande grävs det på flera ställen i byn, bla. för att underhålla VA-nätet. Borrningen för bergvärme fortsätter på skolgården, nu har man förflyttat maskinparken närmare dagishuset. På kyrkan var flaggan på halv stång även denna fredag, det är många begravningar nu. På söndag är det Fars dag och då har Storhogna och Hovde hotell erbjudanden som kan passa en far. Lokalerna där KEOS Sport höll till är nu tomma. Det blir renovering och ny verksamhet tar vid.
Nyheter
2019-11-08
Ragnar Dillner

FIKA

FIKA Endast 3 grader kallt och hög molnbas, tendens till uppklarande. Åtgårdens Café har öppet tor-sön 11-16, det är byns enda renodlade café. På Macken går det också att ta en fika och något gott kaffebröd eller en macka. Åtgården var även rumsuthyrning på 70-talet, ofta var det säsongare som hyrde över vintern. Enligt Vikipedia kan en fika variera i tid. Till drycken brukar man ofta äta någon form av sötsak, kallad fikabröd, klassiskt brukar det vara bullar och/eller kakor. Denna tradition av en kaffepaus med något tilltugg är centralt i svensk kultur med svenskar som en av världens största kaffekonsumenter.
Nyheter
2019-11-07
Ragnar Dillner

VEMAN

VEMAN Endast 10 grader kallt och lite puder på marken. Flera dygn med stark kyla har gjort att isen börjat lägga sig Veman. I Vemhån har några börjat åka skridsko på sjön, lite vågat kan tyckas. I Vemdalen är det dammen på campingen som brukar vara första isbanan. Nu är hockyplan vid skolan på gång, en ny Ismaker har börjat spola. Onsdag då är det Bio på GT-gården.  Kylan gör att konstsnötillgången är redan ganska riklig. Nu är det dags att fösa ut högarna med pistmaskinerna.
Nyheter
2019-11-06
Ragnar Dillner

RATTMUFF

RATTMUFF
Minus 13, solsken och frost i träden. Rattmuff och dubbdäck kan rekommenderas. Bistra tiden för byggjobbarna vid alla de projekt som pågår runt om i destinationen. Snökanonerna mullrar i väntan på det riktiga snön. Enligt prognosen kommer snön till helgen och då dröjer det inte länge innan träningsgrupperna fyller området. Ja det är ju det vi lever av. Turismen är den motor som drar hela Härjedalen. Nu ska det även utredas om det finns behov för en busslinje mellan Funäsdalen och Röros, det låter som en himla bra idé.
Nyheter
2019-11-05
Ragnar Dillner

VIADUKT

VIADUKT
Minus 15på morgonen men solen värmer och det kanske stannar vid mins 5. Snökanonerna mullrar i pisterna, både Skalet och Björnrike öser på. På Björnrike har det byggts en viadukt som förbinder Björnvallen med Grizzlyområdet utan att korsa vägen vid gamla husvagnsparkeringen. Många andra nyheter finns också i våra skidområden.
Nyheter
2019-11-04
Ragnar Dillner

INBROTT

INBROTT Det blir plusgrader och solsken idag. Skumma typer har gjort inbrott på Macken inatt. Tobak och elektronik blev bytet. Självklart även en del skadegörelse på köpet kan man säga. Ni som har något misstänkt att rapportera, gör de till polisen eller Macken. Tidigare på kvällen var det en välbesökt Pizzabuffé och trubadur på Nya Tonys. Även Husky hade fullbokat på lördagskvällen.
Nyheter
2019-11-03
Ragnar Dillner

ROMAN

ROMAN Plus 5 grader, vindstilla och strålande sol. Toppenväder för fortsättningen av marknadshelgen i Vemdalen. Att Lodge & Lya är loket som drar är helt klart. Men flera har hakat på sina vagnar och skapat en marknad som sträcker sig långt ut från Skalet. I Vemdalen By har Local Skier hakat på, liksom Ekbergs med minimarknad och Outlet. Samisk Slöjd & Inredning lockakr med nya produkter. Barnen i klass 8 har försäljning på flera ställen i Byn. En  lokal författare har försäljning av sin nyskrivna roman, finns på Skalets Torg. Romanen utspelar sig en en fjällby - spännande.
Nyheter
2019-11-02
Ragnar Dillner

Advektionsdimma

Advektionsdimma Minus 6 och det skiner upp, ännu en strålande dag i antågande. Morgonen börjar med lite advektionsdimma längs Högfjället men den glider snart förbi. Idag kör mässan Lodge & Lya igång, förra året kom 8500 besökare, i år på 10-årsjubiléet hoppas arrangören på 10 tusen. I Vemdalen By öppnar Ekbergs Outlet på GT-gården fre-sön med halva priset på allt. I morgon är det Pizzabuffé med underhållning på Nya Tonys. Tågtrafiken från Malmö via Göteborg och Stockholm till Vemdalen är populär. Nu hänger även Ramundberget på och hämtar med egna bussar vid Röjans station. Vi får hoppas att vagnarna räcker till, men det är ett bra sätt att fylla dem med vintergäster. 
Nyheter
2019-11-01
Ragnar Dillner

SKY CLEAR

SKY CLEAR 2 grader kallt och strålande sol på morgonen. Otroligt vackert höstväder och samma vecka som skolan har läslov.  Torsdag och dan före  Lodge & Lya. Kan tro att det är roddigt i mässhallarna på Vemdalsskalet idag, ja även utomhus med alla montrar som ska ställas i ordning. I morgon öppnar mässan kl. 10:00. Hela Skalets torg öppnar, Hovede Sportsbar och BKK Kitchen har redan öppet men övriga. Torg Ett, Lingers, Skalets matsalar, Sibylla, Anorak, kanske även läkarmottagningen. I Vemdalen By är Bageriet öppet samt Nya Tonys och Husky. Ekberg kommer att ha minimässa med bl.a. visning av bilar. Byns nya Ismaker har börjat spola hockeyplan, kanske blir det åkbart till helgen. Sporthuset har öppet hela veckan med försäsongserbjudanden. På skolgården pågår håltagning kan man säga. 22 hål för bergvärme är på gång.
Nyheter
2019-10-31
Ragnar Dillner

KUNSKAP, RESURSER & SERVICE

KUNSKAP, RESURSER & SERVICE Nollgradigt, halvklart och lite puder på marken. Vemservice AB har kompetens och erfarenhet från professionell utveckling och tillverkning av tunga fordon. Därför lägger så många företag/Åkerier sina beställningar i Vemdalen. Drygt 25 personer är sysselsatta med påbyggnationer av tunga fordon. Tre till fyra och ibland fem bilar kan stå i kö i väntan på sitt specialbygge. Varje bil får sin egen dokumentation där samtliga ingrepp är registrerade med beskrivning och artikelnummer. Produktionslokalerna har byggts  ut i omgångar, senast 2014. Lokaler, personal  och maskiner är i toppskick kan man säga.
Nyheter
2019-10-30
Ragnar Dillner

GRUNDVATTEN

GRUNDVATTEN Någon grad kallt och tämligen molnfritt, det blir en fin dag. Tisdag med extra bioföreställning, det råder ju höstlov. Höstlov då passar kommunen på att göra byggarbetsplats av skolgården. Det ska borras 22 hål för bergvärme när skolans uppvärmning går från pellets till vatten och värmepump. I byn är det ca 40 meter till berggrunden, det kommer att behövas en himla massa stålrör. Hela processen ska bli kul att följa, kanske kan det påminna om något amerikanskt oljefält från serien Dallas. Skolans gamla flisanläggning är till salu om någon behöver ersätta oljepannan.
Nyheter
2019-10-29
Ragnar Dillner

RUSNING

RUSNING 3 grader kallt och strålande sol på morgonen. En fin inledning på skolornas höstlov. Torrt och fint väglag än så länge, 15:38 är dagspriset. Det lär bli rusning till fjällen den här veckan. Vemdalen lockar bl.a. med mässan Lodge & Lya som även firar 10 år just i år. Vi får hoppas att vädret består hela veckan då det finns aktiviteter mest hela veckan. I Hede har det varit smygöppning på gamla Norran som fått nytt namn och ny ägare. Nu är namnet Hedekrogen, fiffigt så det förslår. Men det kan hänga ihop med att nya ägaren tidigare drivit Svegskrogen. Öppet varje dag och två lunchrätter att välja på.
Nyheter
2019-10-28
Ragnar Dillner

NY VÄG

NY VÄG 8 grader varmt, låga moln och duggregn. Varmt som på midsommarafton eller hur. Byn har begåvats med en ny gata. Äran att bygga den fick Kråiks Gräv Entreprenad. Kråiks väg finns redan i byn så det namnet blir det inte. Jag föreslår "Korta gatan". Fredag och helgen innan skolan har Läslov som det hette en gång i tiden. Många av stugorna i  området kommer att fyllas. Veckan bjuder på många fina eveneman för små och stora. Mycket sker på Vemdalsskalet men Vemdalen By hänger på med många erbjudanden. Soprthuset, Husky, Dianas, Macken, Samisk Design, KEOS lagerförsäljning mm.
Nyheter
2019-10-25
Ragnar Dillner

BRÄNNBART

BRÄNNBART
Ännu en natt kring nolla och solsken på morgonen. Två månader till julafton. Sällan det rivs något hus i byn, senast var den när Centrumkiosken krossades av grävskopan. Nu är det dags igen. Vid skoteruthyrningen ska den gamla ladan ge plats för större parkering och enklare avlastning av skotrar. Butikslokalen bakom ladan kommer också att synas bättre från genomfartsvägen. Rivningen får ses som en del av byns utveckling.
Nyheter
2019-10-24
Ragnar Dillner

15:28

15:28 Strax under nollan på morgonen, med solens hjälp blir det nog en fin dag. Förrädiskt på vägarna på förmiddagarna, dubbdäck kan rekommenderas. Onsdag och Lill-lördag då är det bio på GT-gården och kvällsöppet på Husky och Nya Tonys. Husky har bytt meny och återinfört den klassiska Löjromstoasten med smörstekt bröd. På Nya Tonys är det också förändringar i menyn, ut med gammalt och in med nytt. Dagspriset på 95 oktan är 15:28
Nyheter
2019-10-23
Ragnar Dillner

TAGEL

TAGEL Nollgradigt och det har kommit 10 cm snö under natten. Snösvängen har kört genom byn och röjt  gator och parkeringar. Hästarna i Lisas hage kanske trivs nu när de kan rulla runt i nysnön. 1 maj 2020 blir det 3 kr skatt på plastpåsar med motiveringen att vi ska minska användandet, vore det inte bättre att förbjuda plastpåsarna. Det blir butiksägarna som ska betala skatten när det köper in påsarna. De små påsarna vid fruktdisken beskattas med 30 öre. Sedan är det upp till butikerna att ta ut skatten av kunderna. Kan även bli så att det blir en handel med begagnade plastpåsar.
Nyheter
2019-10-22
Ragnar Dillner

RINKEN

RINKEN
Nollgradigt och solsken, endast några tunna molnslöjor i fjällkanten. Den snö som ligger lär nog få ge sig om några dagar. På skolplanen har de ideella krafterna satt upp hockeyrinken, där väntar man på kyla och någon som spolar. I övrigt händer inte så mycket på byn, de flesta väntar på vecka 44 och mässan Lodge & Lya som 10-årsjubilerar i år och kanske kan det bli 10 tusen besökare. Även på byn händer det mycket den veckan, minimässa och marknad hos Ekbergs och många fina erbjudanden hos byns näringsställen. Livemusik hos Nya Tonys.
Nyheter
2019-10-21
Ragnar Dillner

NÄRPRODUCERAT

NÄRPRODUCERAT Någon plusgrad, dis och dimma. Byggbolaget "Blå Eken" gnor på med huset på Skalets Torg. Av erfarenhet ser vi som betraktar på avstånd att det kan ta tid för bolaget, lite beror det nog på att det sker i närproducerat regi. Tex med egen betongtillverkning. Jobbarstaben kommer däremot inte från närområdet. Hantverkare är ett efterfrågat släkte i området. Golvläggare med yrkesbevis är välkomna.
Nyheter
2019-10-18
Ragnar Dillner

RESVIRKE

RESVIRKE Plus 3 grader på byn och låga moln idag igen. Lite kyligare på fjället, där ligger lite puder men det tinar nog snart. Ännu ett bostadshus byggs i byn på Kråiks Väg. Stommen har kommit upp bakom raden av grannens veteranbilar. Populärt att bosätta sig i Vemdalen som är en av två stora tillväxtorter i Härjedalen. Centralorten Sveg saknar anledning till inflyttning därför har inge nytt boendet byggts sedan 1980-talet. Kan vara så att även bankerna tvivlar på Sveg.
Nyheter
2019-10-17
Ragnar Dillner

TELEFONI

TELEFONI 4 grader, mulet men tendens till uppklarnande. För ett halvt år sedan mejades en telehubb ned av en snöskoterförare som siktade lite fel när han skulle till macken och tanka. Nu sex månader senare är det dags att byta ut plåtboxen med byns alla telefonledningar. Förr i tiden när man såg en televerkare höll han ofta till uppe i en stolpe. På den tiden ingick stolpskor till verktygslådan. Nu är det flesta ledningar nedgrävda i vägkanten mellan telestationer och hubbar.
Nyheter
2019-10-16
Ragnar Dillner

LOTTERI

LOTTERI 5 grader varmt, vindstilla och låga moln (stratus).  I eftermiddag är det dragning i Flygföreningens LOTTERI. Tre personer kommer att kontaktas om att de vunnit antingen en snöslunga, motorsåg eller wokpanna. I morgon är det säsongens första bio på GT-Gården, Once Upon a Time in Hollywood visas på duken. Jobbet på klockstapeln närmar sig slutet, nu läggs de sista bräderna på entrérummet. Sedan ska de antagligen tjäras på gammalt vis. Bygget har pågått nästan hela sommaren
Nyheter
2019-10-15
Ragnar Dillner

MÖTE

MÖTE Någon plusgrad, mulet och sydliga vindar. Möte på GT-gården att döma av flera bilar som parkerar utanför. Det har blivit ny lokal för möten nu när Fjällhubben tagit över en del av lokalerna på GT-gården. Nytt blir det även när köket byggs om för närmare 600 tusen kronor med stöd av stat och kommun. Någon matlagning blir det inte men väl uppvärmd mat. Det kan vara bra om det ska bli stora sittningar i salongen.
Nyheter
2019-10-14
Ragnar Dillner

VÄRMEBÖLJA PÅ VÄG

VÄRMEBÖLJA PÅ VÄG
Dagen börjar med solsken och någon plusgrad. På många ställen i länet har vägarna förbättras under sommarn och nu långt in på hösten. det som ligger närmast oss är väg 84 mellan Långå och Funäsdalen som har ny beläggning och renoverade broar. Fångade en bild på arbetsmiljön vid asfaltering på E14. Varmt och rökigt kan man säga.
Nyheter
2019-10-11
Ragnar Dillner

SPÄNNING

SPÄNNING Strax över nollan och den snö som föll igår natt är nu borta. Men lugn, den kommer tillbaka. Nu pågår förstärkning och dubblering av resurserna vi Rätans Kraftverk. Det invigdes 1968 och var en stor byggplats under byggtiden. Nu är det åter många som jobbar med grävning, gjutning och resning av en mängd stolpar som ska koppas till transformatorer. Detta för att vi ska säkerställa framtida leveranser av elektricitet. Fallhöjden på kraftverket är 61 meter.
Nyheter
2019-10-10
Ragnar Dillner

SPÅRSNÖ

SPÅRSNÖ Någon grad kallt och det ligger ca 10 cm snö på flygplatsen. Vi får hoppas den tinar  bort inom några dagar. Härjedalens åkerier har fått rycka ut för att röja både stora och små vägar. Alla avtal om snöröjning på vägnätet är ännu inte klara men nu är det nog dax att få ihop avtalen. Nya vägområden växer upp som tex på Vemdalsskalet.
Nyheter
2019-10-09
Ragnar Dillner

15:68

15:68 några varmgrader idag och solen skiner. Meteorologen hotar med snöbyar till eftermiddagen, men de har haft fel tidigare. Det drar ihop sig för att byta till vinterhjulen i alla fall. Mötesplats "Macken" är som vanligt väl frekventerat på förmiddagarna. Dels hantverkare som tar lättlunch i form av korv eller hamburgare samt kaffe. Sedan kommer budbilsfolket som ska fika och sist men inte minst byborna som lunchar. Bränslepriset 15:68

Nyheter
2019-10-08
Ragnar Dillner

GULDGALA

GULDGALA Runt nollan och halvklart, känns att 7 månader vinter är på gång. I fredags var det den kommunala Guldgalan när företagare bjuds in till föreläsningar, mingel och middag med underhållning. Eftermiddagen ägnades åt 3 intressanta föreläsare som fick en timme vardera i helt olika ämnen såklart. Efter det blev det musikquiz med Herjeåns Kraft på Svegs kända café. 18.30 var det dags att sätta sig till bords på restaurang Mysen och inta en 3-rätters, Rökt röding på toast med hjortroncrem. Helstekt oxfilé med potatiskaka och rödvinssky. Dessert med mycket grädde. Som brukligt delades en mängd priser ut. Årets Serviceföretag blev Hede Kött & Chark som blev himla glada precis som Näringslivssekreterare Helena Åkerlind som delade ut priset. Årets serviceperson blev hela laget som jobbar på Fjällsol i Funäsdalen.
Nyheter
2019-10-07
Ragnar Dillner

CAMPING

CAMPING Frostfri natt i byn, solsken och fem grader på förmiddagen. Det ser ut att bli en strålande vacker höstdag. På Vemdalens camping är förberedelserna i full gång för att ta emot säsongens vintercampare, ni vet de som har större och ändå större förstugor/Spiketält till sina vagnar. Fiske- och baddammarna på campingen brukar bli tidiga skridskobanor för ungdomarna i Vemdalen. Kanske lite tidigt ännu. Ikväll är det GULDGALAN. Kommunen bjuder in företagarna till en eftermiddag med föreläsningar och mingel. På kvällen blir det middag, prisutdelningar och underhållning. I år händer allt detta i Sveg..
Nyheter
2019-10-04
Ragnar Dillner

REDO

REDO Någon cm snö har det kommit och det är nollgradigt på morgonen. Viss halka kan man räkna med. Anrika Gästis i Vemdalen By är redo för kommande säsong. Så fort SkiStar börjar göra snö i backarna kommer även bokningarna för höstens träningsläger. Gästis är en charmig byggnad med anor från 1843. Läste igår att det då var 100 dagar till den stora ungdomstävlingen "Vemdalsslalom". Det brukar bli ca ett tusen deltagare. Det svåra är inte att få i hop deltagare, mera att få ihop funktionärer. Torsdag - Söndag då är det öppet på Åtgårdens Café.
Nyheter
2019-10-03
Ragnar Dillner

FRISERING

FRISERING Ingen frostnatt och 4 grader på morgonen. Lite snö ligger det kvar på fjället från gårdagens oväder. Mitt i byn och nära kyrkan har vi denna gamla gård med massor av uthus. Här har det varit rumsuthyrning och frisering ända in på 1970-talet. Riktigt långt tillbaka passerade vägen från Hede genom gården. Onsdag och Lill-lördag, då kan det bli lite folk på byns restauranger. På fredag är det den årliga Guldgalan. I år är det Centralorten Sveg som får vara värdplats. Det är kommunen som är arrangör och festligheterna brukar vandra runt bland orterna i Härjedalen. Under kvällen ska en mängd utmärkelser delas ut. Eftermiddagen bjuder på föreläsningar och mingel, på kvällen blir det middag med krogshow och dans på restaurang Mysen.
Nyheter
2019-10-02
Ragnar Dillner

BETONG

BETONG Minus 3 inatt och det ligger lite snö i byn och på fjället. Årets första halka, kan vara smart att ta det varsamt eller invänta dagsmejan. Ännu en villa byggs på Kråiks väg bakom ICA. Perfekt för en barnfamilj med närhet till kyrka, skola, bibliotek och godisbutik. Den snö som kommit lär försvinna snart men vi får ta det som en påminnelse att sommaren bara är fyra månader. För däckhandlarna är det som vanligt, full sysselsättning under oktober. Vemdalen By har inte haft någon riktig gummiverkstad sedan Chappen slutade på Esso. Nu kan vi rekommendera OKQ8 i Rätan, Däckab och Dahls Däck i Hede. En sak till, det har varit tjuvar i byn.
Nyheter
2019-10-01
Ragnar Dillner

UNDERBARA VINTER

UNDERBARA VINTER Det är nu inte långt kvar till vintern och snön på Vemdalsskalet och på fjällen. Denna säsong, när delar av familjen jobbar i fjällen blir det nog många besök där. Vi undviker de värsta flaskhalsarna som nyår och påsk, men det kanske finns möjlighet att sitta i solen eller gå på tur till våren. Vecka sex, naturligtvis.
Nyheter
2019-09-28
Tommy Jarnbrink

HÖST

HÖST 5 grader och vi håller oss i en varmfront. Höstens vackra färger är storslagna och svårslagna just nu. En kvällsbild från Galbergskurvan mot Högfjället. Fredag och en helg med flera höstmarknader att besöka. Störst är Åre höstmarknad som brukar locka ca 10 tusen besökare. I Vemdalen by smyckas det inför hösten som tex på Macken med vanliga skogsprodukter, fint blir det 
Nyheter
2019-09-27
Ragnar Dillner

REA REA

REA REA En galant dag har börjat. Från frost i gräset och på bilen blir det strålande sol idag. Just nu är vi i den korta period med alla vackra höstfärger. Färger och fauna har i 100 år lockat konstnärer till västra Härjedalen få att fånga sina motiv. Två dagar kvar till Ekbergs 28-årsfest. Det firas med 28% rabatt. Vi ser fram emot 100-årsfesten. Grävningsarbeten på Norrmalmsgatan, begränsad framkomlighet. På lördag är full rulle på Husky, underhållning och
Livemusik! "Lost in the Pancake"
Nyheter
2019-09-26
Ragnar Dillner

SKYBAR

SKYBAR 6 grader varmt på morgonen, höga moln och vindstilla. Lill-lördag men 6 månader innan vi kan inviga Nya Hotell Klövsjöfjäll. Just nu pågår läggning av yttertaket samt beklädnad och fasaderna. Som vanligt den här årstiden är anläggningarnas bilparkeringar fulla med byggnadsmaterial. Lite bråttom kan det vara när snön kanske kommer redan i mitten av oktober. Det är samma sak på Björnrike och Vemdalsskalet. Man längtar efter den dag då det är belamrat med byggnadsmaterial på byns parkeringar. Det är 35 år sedan Centrumhuset och Skolgatan bygdes.
Nyheter
2019-09-25
Ragnar Dillner

HÖGÅSVÄGEN

HÖGÅSVÄGEN Plusgrader, låga moln och ingen bra sikt i älgskogen. Utsikten från byns nya bostadsområde klagar vi inte på även om molnen ligger i trädtopparna. Tre nya husbyggen är på gång. Ny gata är under byggnad för 10 nya tomter. Vemdalen är verkligen en av Sveriges största tillväxtområden sett till antalet invånare. Kommunens samtliga 30 hyreslägenheter i byn är uthyrda. Trots detta är hyresfastigheterna under utredning för försäljning. Byn behöver en utveckling av centrum med nya affärs- och kontorslokaler. Det har inte skett sedan början av 1980-talet när Centrumhuset byggdes. 3 månader kvar till julafton, dags att skriva önskelistan.
Nyheter
2019-09-24
Ragnar Dillner

KABEL

KABEL
Plusgrader och Stratus ända ner i backen. Idag uppskattar man att sitta inomhus och jobba. Finns nog en hel del byggjobbare som sliter på något tak bland alla byggen i området. Bergs Elektriska gräver längs väg 315 för att lägga ny matarledning. Vi får vara glada att vi har el så det räcker till alla nya bostadsområden som växer upp. I södra Sverige är det brist på el så nya projekt får vänta till ny kapacitet finns. 
Nyheter
2019-09-23
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS plusgrader, regn och låga moln. Tråkigt slut på arbetsveckan. Tråkigt också med en begravning, speciellt när det är någon man känner. Vi får tänka lite extra idag på livet och på de anhöriga. Vi kan se fram emot en helg med värme och solsken och kanske sista rycket i lingonskogen.
Nyheter
2019-09-20
Ragnar Dillner

KADAVER

KADAVER 5 grader, stigande och solsken. Mellan en populär anläggning som besöks av många Härjedalingar och en by mitt i Härjedalen ligger denna otrevliga fördjupning som är fylld med skelettdelar och färska delar. Förbi platsen går även körväg.  Torsdag och styrelsemöte i Härjegårdar AB, kommunens fastighetsbolag. Möjligen ska det diskuteras en viss försäljning av hyresfastigheter i Vemdalen med omnejd. 
Nyheter
2019-09-19
Ragnar Dillner

15:68 JUST NU

15:68 JUST NU Kylig natt med frostkänsla, förmiddag med visst inslag av blå himmel. Servicedag på Gamla Esso som numera heter Ingo. Ingen vådsam prishöjning ännu här i byn. Men det kan bero på att vi är så få som tankar så det har marginell betydelse med någon 50-öring hit eller dit för gamla Esso. Hur länge pumparna blir kvar på platsen är lite osäkert. Det påstås att en flytt är på gång p.g.a att det uppstår trafikfara under högsäsong när alla köar för att fylla bränsle. Det är också en trafikfara när tankbilen kommer för att fylla på bränsle. Om pumparna försvinner finns det nog inget underlag för den servicebutik som nu ligger jämte macken och heter Macken. Onsdag och Lill-lördag igen. Det brukar bli lite fart på krogarna mitt i veckan trots lågsäsong.
Nyheter
2019-09-18
Ragnar Dillner

PÅBYGGNAD

PÅBYGGNAD Frostnatt, skrapa bilrutan men snart kommer den värmande solen. Hos Vemservice AB är det inga semestertider, där är det full dag som gäller med en orderstock som varar ett år framåt. Just nu fyra fordon som väntar på en påbyggnad. Företaget har specialiserat sig på bilar med kranar för mycket tunga lyft. Turisttrafiken med husbilar pågår fortfarande, ställplatsparkeringen på Hedlanda har minst en 4 bilar i veckan som stannar över natten. Kommer de tidigt brukar besättningen ta en tur i lingonskogen.
Nyheter
2019-09-17
Ragnar Dillner

HOVDEDALEN

HOVDEDALEN 10 grader och uppklarande, lingonplockarväder kan man säga. Efter Skalshöjden och Klockarfjället kommer stadsdel Hovdedalen. Bredvid och långt förbi barnområdet på Vemdalsskalet kommer denna stadsdel att växa fram. Stora breda vägar är klara liksom VA och fiber. 30-talet husbyggen är redan på gång och många fler kommer det att bli de närmaste åren. Området gränsar bara några meter från Strömsområdets äldre stugor.
Nyheter
2019-09-16
Ragnar Dillner

REA

REA Strålande fin dag med Cumulusmoln och 15 grader. Helgens utflyktsmål är Rea på Ekbergs och modellflygträffen på Hedlanda. Serveringen på Hedlanda är öppen, fika, våfflor och lunch. På byn finns Åtgårdens Café, Macken, Nya Tonys, Husky. Trosavik i Hedeviken är också öppet med ny personal i köket, en man med erfarenhet från krogar i Mellansverige.
Nyheter
2019-09-13
Ragnar Dillner