MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

KASTVED

KASTVED Solsken och 15 grader på morgonen, dagen blir het. Björkarnas musöron tenderar till att bli löv. Något som sysselsätter många i byn den här årstiden är veden. Det påminner oss om det som hände i söndags med strömlösheten. Utan el ingen värme om vi inte har direktverkande björkved. Då är det bra att det finns gårdar som har överproduktion och är villiga att sälja och dela med sig. Vi som är lite äldre fick vara med och fixa med vedeldningen i skolan, inte alla skolor som hade centralvärme. Jag minns speciellt att  slöjdsalen värmdes med en kamin.
Nyheter
2019-05-21
Ragnar Dillner

RÄTAN

RÄTAN Solsken och 13 grader varm på morgonen, skull nog går att försörja byn på solenergi idag. Dagen snackis är att det var 20 timmar strömavbrott under gårdagen. Butiker och restauranger tvingades att hålla stängt. Flera handlar var nog oroade över hur det skulle funka med frysta och kylda varor. Vid 16.00 efter 14 timmar kunde ICA öppna, då fick centrala delen av Vemdalen ström, från Fjällglimten till ICA. Övriga fick vänta  23.00 igår kväll. Felet orsakades av ett kabelbrott vi Rätans kraftstation. Många fick slut på batteri i sina mobiltelefoner, ett sätt var att ladda via bilen och kanske ta en tur ut i markerna. Vi är sårbara kan vi konstatera.
Nyheter
2019-05-20
Ragnar Dillner

Grundlovsdagen

Grundlovsdagen Nu knackar sommarn på dörren, 15 grader och solsken på förmiddagen. Idag firar vi Norges grundlagsdag (sött'ne mai). Det är en helgdag och flaggdag i Norge. Den benämns på norska Grundlovsdagen. Roros som är Norges närmaste stad för oss håller stängt, har vid något tillfälle gjort ett besök denna dag för att konstatera att de flesta butiker är stängda. Ikväll blir det grillväder och det kommer att tändas många grillar i byn. Uteserveringen på Husky kommer nog att bli välbesökt liksom Nya Tonys altan. I dag öppnar EXPO NORR i Östersund, en Jämtländsk klassiker som har funnits sedan man var barn. Minns som liten hur man körde motorcykel rund väggarna i en gigantisk tunna. Fortfarande en reseanledning för ett besök i stan.
Nyheter
2019-05-17
Ragnar Dillner

SMÅVARMT

SMÅVARMT Strålande dag med sol och värme, kan bli hela 15 grader. Byns Alpackor vilar och myser i solskenet. På gården finns en butik med försäljning av produkter från Alpacka och får. Idag är det tömning för hushållssopor. Även Hedevikens återvinningsstation är öppen 11-19. Tänk vad mycket onödigt vi samlar så fort vi har någon plats extra. Torsdag då är Fjällhälsan bemannad i lokalen i Centrumhuset kl. 8-11.
Nyheter
2019-05-16
Ragnar Dillner

PUT AND TAKE

PUT AND TAKE En natt utan minusgrader. Sol, 12 grader och någon liten regnskur bjuder förmiddagen på. Ganska gynnsamt för de som gillar att kratta fjolårsgräset0. Maj är tiden för återhämtning för många anläggningar, några passar på att renovera inför kommande sommarsäsong. Det spås lysande tider för campningar i Sverige, uppgången har pågått några år. Sverige är ett tryggt land att resa i och ganska billigt åtminstone om man utgår från Norge. Om en månad är det säkert full rusch på Vemdalens camping. Alla campningar behöver sin egen attraktion, i Vemdalen är det kanotturer samt fiske (Put and Take)
Nyheter
2019-05-15
Ragnar Dillner

MUSÖRON?

MUSÖRON? Minusgrader på natten men plus 10 på förmiddagen, kan bli lite sol på eftermiddagen. Vädret är väl det samtalsämne som funkar i alla väder kan man säga. Ännu har inte björkarna börjat grönska längs byns boulevard. Det händer inte så mycket på byn så här i maj. Nästa vecka stänger rest. Husky under sex veckor för semester och lite reparationer. Eftersom campingens servering är stängd så får Nya Tonys och Macken täcka upp för alla kunder. Ekbergs utbyggnad kan snart invigas, färgen på väggar och tak ska bara torka. Om några veckor öppnar Ekbergs Outlet för åttonde året på GT-gården.
Nyheter
2019-05-14
Ragnar Dillner

VINTERTEMA

VINTERTEMA Minusgrader under natten, några plusgrader och mulet under förmiddagen.  I lördags var det dags för den årliga cykelfesten, nu för 9:e gången. Fantastiskt att drygt 70 par deltog. Årets tema var passande nog vinter, många deltagare hat utnyttjat läget och klätt på sig lite extra. Hockeymunderingar och slalomoveraller, flera cyklar var utsmyckade med skidor. Efter samlingen och utdelning av besöksadresser vid Dians var del dags att styra kursen mot de väntande fördrinkarna. Sedan cykla vidare mot förrätt, varmrätt och dessert. Kalaset avslutades med återsamling på rest. Husky. En eloge till Diana och Gittan som håller i evenemanget.
Nyheter
2019-05-13
Ragnar Dillner

STUDIERESA

STUDIERESA 6 grader varmt och regnskurar, ingen bra inledning på helgen. Redaktören har varit på en studieresa i 2 dygn som Länsstyrelsen arrangerat. Den vände sig i fösta hand till företagare i länet som bedriver någon form av campingverksamhet inklusive ställplatser för husbilar. Syftet var att besöka platser/campningar som utvecklat sina anläggningar på något speciellt sätt för att bli mer attraktiva. Resan gick via Döda Fallet med fika och guidning till Docksta för ett besök på Friluftsbyn. En anläggning som ägs av Jerry Engström, tidigare marknadschef på Fjällräven. En anläggning som tack vare sina årliga byggnationer fått hela bygden att utvecklas samt skapat inflyttning. Jerry bjöd oss på 2 timmar av sin syn på marknadsföring, mycket av digital verksamhet på sociala medier såklart.
Nyheter
2019-05-10
Ragnar Dillner

TILLVÄXT

TILLVÄXT Efter snöstorm och kyla finns goda utsikter att våren kommer tillbaka. Väglaget över Skalet är bra. Tillväxt i byn nu när Ekbergs närmar sig invigning av nybygget. Fönter monterade och hål in till gamla lokalen. Allt fixat av Vemhus Bygg.
Nyheter
2019-05-08
Ragnar Dillner

SLEEFT

SLEEFT
Nollgradigt och intensivt snöande på morgonen, 5-10 cm hittills. Svårframkomligt på Vemdalsskalet när Postnords lastbil och ett husvagnsekipage försöker dela på ena körfältet. Vägen är moddig och spårig ända fån Vemdalen till Åsarna. Väg 316 Rätan - Utanbergsvallarna har varit avstängd i båda riktningarna med anledning av att en lastbil som fastnat. Det är tur att vi har vädret att tala om nu när det inte händer så mycket på byn. På lördag är det den årliga cykelfesten och temat är vinter, så passande.
Nyheter
2019-05-07
Ragnar Dillner

KUL TUR

KUL TUR 5 cm snö i under natten, nollgradigt till frukost. Under helgen har det varit öppet hos drygt 100 hantverkare i Jämtlands Län varav endast Trosavik i Härjedalen. Projektet går under namnet ”KUL TUR”, det ska vara roligt att göra sina besök. På Trosavik hade ett 10-tal slöjdare/hantverkare samlats – alla kvinnor. Det var akvarellmålningar, tovat med finess, virkat, vävt, drejat och skulpterat och lite till. Det var en välbesökt helg och i undervåningen finns servering med både lunch och fika. Allt sammantaget, ganska gemytligt.  Bilden visar exempel från Bäcks Gård i Hedeviken
Nyheter Kultur
2019-05-06
Ragnar Dillner

VÅRBRUKET

VÅRBRUKET Minus 5 inatt, sol och moln på morgonen med inslag av några snöflingor. Vitt på fjället men det kanske tinar under dagen. Vårbruket som kom av sig kan man säga, tjälen finns där bara 10 cm under ytan. Nu får vi bära blomplantorna in och ut för att hålla liv i dem. Mosippan har i alla fall visat sig på alla de där hemliga platserna - det är vår det. Fredag och helg i antågande, blir väl att hålla sig inne och kura vid braskaminen. Vi får väl hoppas det blir en fin pingst framöver. Det blev heller inte så bråttom att byta till sommarhjul på bilen.
Nyheter
2019-05-03
Ragnar Dillner

VINTERDÄCK

VINTERDÄCK Jaha då är vi tillbaka på ruta ett. Snön vräker ner och det ska bli någon decimeter framöver, kylan verkar hålla i sig. Vi som bytt däck får väl ta det lite lugnt och släppa fram plogbilarna.
Nyheter
2019-05-02
Ragnar Dillner

LOKALDEBATT

LOKALDEBATT 8 grader till frukost, det blir en dräglig valborg men ingen brasa i byn. Vi får hålla till godo med byns enda öppna krog ikväll, rest. Husky erbjuder Toast Skagen med öl/vin för 150 kr. Campingen och Bageriet har stängt för säsongen, Nya Tonys har välförtjänt vilodag. På första maj kan vi som inte demonstrerar börja plantera i rabatten. ICA har fyllt lagret med jord och gödsel. Vore det Förstamajtåg i byn så vet vi vad plakaten skulle handla om. Debatten om Fjällglimtens ombildande till Trygghetsboende går vidare i lokaltidningar och folksamlingar på byn. Allt beroende på att kommunen har lite skralt med pengar just nu och en ung socialdemokrat i kommunstyrelsen tror att han har hittat lösningen. Dementa personer boende på Fjällglimten ska flyttas till annan ort även om de är 106 år, vi får väl se vilket parti som får dennes röst vid nästa val. Efter flytten blir det 8 tomma lägenheter på Fjällglimten, det blir en kostnad för Härjegårdar och indirekt för kommunen. Kan nog hända att det blir bostäder för säsongsarbetande servitriser på sikt.
Nyheter
2019-04-30
Ragnar Dillner

VÅRFLODEN

VÅRFLODEN Nollgradigt i natt, det begränsar vårfloden. Kanske lite högt vattenstånd i Sörveman vid campingen. Dagen blir solig och fin. Nu är definitivt skidsäsongen över för denna gång, samtliga anläggningar utom Storhogna har stängt. Snö finns på fjället men man måste vara ute i gryningen för att den ska bära. I morgon är det Valborgsmässoafton och för förstagången på 20 år verkar det bli en varm Valborg trots att maj-brasan uteblir. 12 dagar kvar till cykelfesten som är byns nästa stora kalas. Därefter stänger rest. Husky för semester, vi får hålla tillgodo med Nya Tonys.
Nyheter
2019-04-29
Ragnar Dillner

FOTOTÄVLING

FOTOTÄVLING Destination Vemdalen har en fototävling, som avslutas den 30 september. Lite luddiga regler, kan tyckas. Det är fjällmotiv som gäller. Kanske skall jag försöka med denna bild från 2012. Under en flygdag på Hedlanda åkte jag förbi byn och kände att jag måste stanna och ta en bild. Dubbla regnbågar. Nu fejas det och plockas ihop för de restauranger som har stängt för säsongen. Snart är det maj månad, då är det tomt på folk i regionen.
Nyheter
2019-04-28
Tommy Jarnbrink

SÄSONGSAVSLUTNING

SÄSONGSAVSLUTNING Nu är säsongen slut i och med dagens äventyr och undertecknad har varit i Vemdalen cirka tio ggr denna säsong. Tyvärr aldrig i backen, men desto flitigare gäst på traktens restauranger. Bertil Lindgren har målat denna tavla. Bertil var ett tag ägare till hela Vemdalsimperiet och han har målat många fina tavlor. Många av hans tavlor hänger på Restaurang Anorak. Lustigt nog hänger en av hans tavlor också hos min frisör, som är av den gamla skolan. Bertil Lindgren var en kund där förr i tiden.
Nyheter
2019-04-27
Tommy Jarnbrink

HÅLLIGÅNG

HÅLLIGÅNG Plusgrader hela natten och 7 grader varmt och solsken till frukost. Ännu inga större tecken på vårflod i byn. Möjligen att Lövåsbäcken har högt flöde från Lövåsgatan. Björkarna längs Boulevarden har ännu inte börjat grönska men det är nära nu i denna ihållande värme. Trots att det varnas för brandrisker så eldas det i byn men antar att Räddningstjänsten är informerad och har koll på läget. På Vemdalsskalet är det pådrag med säsongsavslutning med många orkestrar. På Björnrike är det årliga Dammracet som avslutar säsongen. Nya krögare sökes till Grizzly och Björnrikegården till nästa säsong.
Nyheter
2019-04-26
Ragnar Dillner

FIBER

FIBER Runt nollan i natt också, vi får hoppas det bidrar till att vesselvägen till Jaktstugan håller t.o.m. lördag. Dagen blir solig som vanligt. För några år sedan var det full pådrag i byn av företag som ville bygga ut fibernätet. Det var Herjeåns Fiber och IP Only som märktes tydligast. Reklam delades ut och möten ordnades men det var inte speciellt många fastighetsägare som mötte upp. Det mesta tynade liksom bort. Ett undantag var fiberdiket som grävdes längs Österlånggatan och Smessgatan. Ett projekt som genomfördes tack vare en privatperson som samlade namn och intresserade längs gatan.
Nyheter
2019-04-25
Ragnar Dillner

SOMMARFORDON

SOMMARFORDON Nära nollan i natt. Sol och värme får vi idag också. Skoter och sparkföre i byn är över för säsongen kan man tro. Men undantag finns, denna sparkägare har försett sitt fordon med hjul och då klarar man barrmarksperioden. Nu är det bestämt att personer som bor på Fjällglimten och behöver särskilt stöd kommer att flyttas. Fjällglimten ska bli Trygghetsboende utan nattlig tillsyn. Boendet som finns där är ettor med kokmöjlighet, man kan likna det med studentboende i korridorer. Alltså inget för sambos eller gifta. Om det ändå läggs ned så kan det lika bra bli ett motell med carport för bilarna.
Nyheter
2019-04-24
Ragnar Dillner

ISLOSSNING

ISLOSSNING The Påsk is ower, liksom säsongens sista måndaxklubb. Nästa stora händelse är säsongsavslutningen på Vemdalsskalet. Inga minusgrader i byn i natt, sju grader varmt redan till frukost. Åar och bäckar har gått upp och det är svårt att följa skoterlederna på flera ställen. Det är tämligen omöjligt att köra skoter till macken om man ska hålla sig till regelverket. Om någon vecka vet vi hur det blir med vårfloden genom byn. Förra året var det stora isbrötar som åkeriet fick gräva bort för att hus längs med Veman skulle klara sig.
Nyheter
2019-04-23
Ragnar Dillner

TURBOPROPP

TURBOPROPP 14 dagar med sol men igår var det mulet och lite regn. Idag är solen åter och det blir 15 grader varmt. Trots värmen är det fortfarande fint skidföre på fjället. Det har varit landningar på Hedlanda Flygplats varje dag under påskhelgen. Även passagerarflyg har landat och startat vid två tillfällen. Bekvämt kan man säga för de som valde att flyga till Vemdalsfjällen. Det är en trend att flyga till mindre orter som har flygplatser i sin närhet. Även idag väntas det komma flyg men besökare till området.
Nyheter
2019-04-22
Ragnar Dillner

TIO TUSEN KRONOR

TIO TUSEN KRONOR Jag då var byns stora påskevenemang överstökat. Vinnare av 10 tusen kronor i Snöskottartävlingen blev en ung och glad tjej från Hälsingborg. Marknaden drog rekordmånga besökare och knallarna var mycket nöjda i solskenet. Ni som missade marknaden kan åka till Lofdalen, där finns knallarna idag. I byns påskfirande återstår några gudstjänster i kyrkan. Påsknattsmässa lördag och påskmässa söndag. Dianas Spel och Present samt  Lisa Kråiks Samiska butik har fortsatt påskerbjudanden.
Nyheter
2019-04-19
Ragnar Dillner

VEMDALSNATTA

VEMDALSNATTA Nollgradigt och strålande sol denna marknadsdag som går under namnet ”Vemdalsnatta”. Kanske bästa förutsättningarna på 10 år för de 40-talet Knallar som anslutit sig. Man kan säga att hela centrum är belamrat med försäljare. Som favoriterna får hållas ståndet med de Holländska ostarna och Spjälles Bisonkött. Generellt verkar de flesta ha REA just idag i sina stånd. Senare på eftermiddagen blir det att leta röda  numrerade bandybollar i snödrivan. Vinnande nummer får 10 tusen i kontanter, några sidovinster blir det också. Vill man inte skotta kan man köpa en latmaskbiljett. Kvällen avslutas på någon av byns fyra restauranger. I morgon blir många besökare förvånade när samtliga marknadsknallar packat ihop och förflyttat sig till Lofsdalsens marknad. Har vi tur kommer några tillbaka på lördag. Marknadsarrangemanget köts helt ideellt av byns Hembygdsförening
Nyheter
2019-04-18
Ragnar Dillner

DYMMELONSDAG

DYMMELONSDAG
Natten har varit kall men inte lika kylig som de senaste nätterna, nollgradigt redan vid frukost. Dagens blåa och soliga himmel störs endast av kraftig rökutveckling ”Nolaåa”. Onsdag och säsongens sista bioföreställning på GT-gården. I byns centrum är det mycket som ska ordnas inför morgondagens marknad. Marknadsplatserna ska markeras, el ska dras fram. Snöhögar ska byggas för snöskottartävlingen. Handlarna gör skyltar med sina erbjudanden. Morgondagens festligheter lockar tusentals besökare till marknad och tävlingar. Ikväll 18:00 är det Korsvägsandakt i kyrkan
Nyheter
2019-04-17
Ragnar Dillner

TRYGGHET

TRYGGHET Strålande sol idag igen. Knallhård skare så t.o.m. ambulanshelikoptern kan landa på snön utan att sjunka igenom. Pådrag på förmiddagen då vägambulans och helikopter möttes för omlastning. Flygningen går troligen direkt till Umeå Sjukhus. Från Funäsdalen är drygt 20 mil till sjukhuset i Östersund. Man kan nog säga att vi har mycket snabb hjälp av sjukvården trots de långa avstånden. Helikoptern är synlig nästan varje vecka under skidsäsongen, ibland flera gånger om dagen. Räddningstjänsten i Hede har i veckan invigt sina nya lokaler. Bättre plats för alla fordon och fina utrymmen för personalen.
Nyheter
2019-04-16
Ragnar Dillner

STILLA VECKAN

STILLA VECKAN Kylig natt som bjuder på skarsnö långt in på förmiddagen. I Lisas hage mår hästarna gott i solvärmen. Nu är det bara några dagar kvar innan den stora påskruschen är igång. På torsdag är det ”Vemdalsnatta” med marknad och en massa erbjudanden i byn. Dianas har typ MEGAREA. På Sporthuset är det REA på längdskidor. Hela programmet kommer senare. Idag står en leverans av et Älvsbyhus parkerat i byn. Ännu en familj som flyttar till Vemdalen. Bensinen 16:29 idag och vem bryr sig, vi måste tanka våra bilar om vi ska ta oss till samhällets nyttigheter. På onsdag körs sista filmen på GT-gården för denna säsong. Ikväll är det Korsvägsandakt kl. 18:00 i kyrkan.
Nyheter
2019-04-15
Ragnar Dillner

SJ SJ GAMLE VÄN

SJ SJ GAMLE VÄN Natten har varit kall, minus 15 grader. Det var garanterat skare i morse på fjället och fin friåkning. Till eftermiddagen värmer nog solen gott på dig som valt en snögrotta eller en solstol på altanen. I Röjan väntar station och perrong på påskens tåggäster. Nattåg och dagtåg, du väljer. Resenärerna kommer från Malmö, Göteborg och Stockholm i de flesta fall. Snöpendeln som är områdets lokala busstrafik hämtar vid Röjans station och tar gästen till fjällanläggningen. Stationen byggdes 1919 och ligger vid Inlandsbanan. Byn byggdes året efter och firar 100 år nästa år.
Nyheter
2019-04-12
Ragnar Dillner

FÖRBERDELSER

FÖRBERDELSER Kall natt, kylig morgon och runt nollan på eftermiddagen, kanske lite takdropp också. Vemdalen Experience har många aktiviteter på gång till nästa vecka. Då  är det full aktivitet i byn, när den så berömda ”Vemdalsnatta” kör igång. Det blir snöskottartävling där högsta vinsten är 10 tusen i kontanter. Marknad, underhållning, helikopteruppstigning, barnens påskparad, godisregn, tävlingar mm. Det brukar bli ca 200 personer som deltar i snöskottningen. I begynnelsen var det 700 deltagare, då var förta pris en snöskoter. Tror han hette Gösta som vann.
Nyheter
2019-04-11
Ragnar Dillner

IT-BUBBLAN

IT-BUBBLAN
Minus fem grader och solsken på förmiddagen. Natten har varit lugn i byn, inga större händelser inrapporterade. Onsdag då är det bio på GT-gården, näst sista för säsongen. GT-gården är inte bara bio. Där finns även väntsal för busstrafiken och toaletter i första hand till resenärer och besökare till lokalerna. En fin liten lägenhet finns på över planet, där bodde under många år husets vaktmästare. I bibliotekets gamla loger är det numera arbetsplatser för flera företag. IVC-Media har haft sin redaktion i huset sedan 19 år. Hundratals hemsidor har producerats i huset. Vema Handel har i omgångar suttit lika länga. Boka Vemdalen började också i huset med kontor på nedre vången, då hette företaget Vemdalens Stugservice. Sommartid används biolokalen som Outletbutik. Riktigt långt tillbaka inrymde huset en restaurang med uteservering mot vägen. Det var i huset som grunden till Kockens Wärdshus lades.
Nyheter
2019-04-10
Ragnar Dillner

CUMULUS

CUMULUS Sol, kyla och nordanvind. Det är en bra kombination för hållbarheten på våra spår. pister och leder. Igår var det konferens på Villa Björnrike i ämnet hållbarhet. Arrangemanget var sett samarbeta mellan Destination Vemdalen och Länsförsäkringar. Huvudtalare var Meteorologen Pär Holmgren som redogjorde för den globala processen under några miljoner år och den korta tid vi har på oss att återställa ordningen. Det fanns även lokala och tämligen jordnära talare. Joel Sjelin frå Bräjks Matbar berättade om hur de jobbar i restaurangen med att använda hela grönsaken och hela djuret i sin matproduktion. Pål Dufva från Woolpower berättade hur de ser på hållbarhet och hur svårt det kan vara när ullen produceras i Argentina, spinns i Tyskland och som garn kommer till fabriken i Östersund.
Nyheter
2019-04-09
Ragnar Dillner

SOS

SOS Kylig natt. 5 grader kallt på morgonen och strålande sol, det blir en mycket fin dag. Igår drog Bbbens show fullt hus på GT-gården, över 200 besökare. Gårdagen var en händelserik dag för Räddningstjänsten. På morgonen fick de larm om soteld i ett hus på Vemdalsskalet. Det släcktes på förmiddagen. Senar på eftermiddagen blev det larm om en svår bilolycka vis Utanbergsvallarna. Fem räddningsfordon, två ambulanser och polis ryckte ut. En person satt fastklämd och fick klippas lös.
Nyheter
2019-04-08
Ragnar Dillner

BABBEN

BABBEN Kylig natt och nära nollan nu på förmiddagen. Att döma av bilar som kommer genom byn har det snöat på fjället, kanske 10 cm. Fredag och lugna gatan på byn. Campingen har kvällsöppet fredagar sedan en tid tillbaka. Bageriet i byn är abonnerat från 19:00 ikväll. På söndag kommer ”Expedition Babben” till GT-gården. Föreställningen börjar 16:00. Vill man ha underhållning redan ikväll så är de Afterski på Bräjks, Vargen, Passet och Skalet. Bensinpriset 15:99.
Nyheter
2019-04-05
Ragnar Dillner

GOURMETPIZZA

GOURMETPIZZA Nollgradigt och stora flingor av blötsnö faller men inget som lägger sig. Igår var det en stor dag för Jan Sadat på Nya Tonys Pizzeria. Efter två år av utveckling kan han nu lansera sin egen produkt ”Härjedalspizza”. En fryst produkt som ska säljas av ICA-butikerna i Härjedalen. Pizzan bakas, vackas och fryses i Nya Tonys Lokaler. På pizzan ligger tomatsås, älgkött, kantareller och ost. Man kan nog säga att detta är århundradets största livsmedelshändelse i Vemdalen By sedan Sixten Thor slutade sälja hemgjort smör. Butikspriset är 89 kr att jämföras med ICA:s egen för 35 kr.
Nyheter
2019-04-04
Ragnar Dillner

SKARE

SKARE Sju minus inatt. Länge leve skoterlederna kan man säga men det gäller att passa på att åka förmiddagen. Senare på dagen värmer solen så det kan bära igenom även på lederna. Nu kommer tiden för att ligga i en snögrotta och lapa sol, dricka choklad och ärta apelsiner som på 70-talet. Njut av skaren även på längden. Onsdag då är det bio på GT-gården – Helan och Halvan, sedan är det bara 2 biokvällar kvar. Snart är säsongen över och har byn bara Cykelfesten 11 maj kvar att längta till.
Nyheter
2019-04-03
Ragnar Dillner

PLÅTARBETE

PLÅTARBETE Minus 5 i natt men det kan bli någon plusgrad på dagen. Minusgrader på natten förlänger säsongen i spår, pister och leder, snart är det påsk. Vist händer det att vi som kör äldre bilar råkar ut för anmärkningar hos Bilprovningen. Byn miste en verkstad när Hubbe flyttade ut ur sin lokal för en tid sedan. Nu får vi förlita oss på Åkeriets två mekaniker. I mån av tid hjälper de oss bybor. För dagen fanns problem med en trasig skarv i avgassystemet. Mycket trevligt att se hur de skapar en ny muff och sedan klämmer ihop delarna. På en timme var bilen körklar igen, bara att tacka och ta emot.
Nyheter
2019-04-02
Ragnar Dillner

MOTELL

MOTELL Kylig natt och förmiddag, solen gör sina försök att tränga igenom de höga molnen. Vemdalen utvecklas inte bara på fjället. Vemdalsbergets alla tomter är snart slutsålda. Ett nytt stort område har avverkats och där kan det bli så många som 80 tomter. Nu finns det planer på att även upprusta den gamla slalombacken som en gång i tiden fanns vid Lövåsgården. Skisser finns på en ny liftanläggning. Det finns gott om parkeringsplatser och en fungerande servering vid dalstationen. Ett 10-tal nya arbetsplatser skulle komma till förutom den vaktmästartjänst som redan finns. Mera i byns centrum ligger Fjällglimten som idag är ett Trygghetsboende men inte fullbelagt. För att få full beläggning kan det tänkas att det görs om till Motell. Då skulle matsalen kunna komma igång för både hotellgäster och de som bor i tryggetsboendet.
Nyheter
2019-04-01
Ragnar Dillner

PRINSESSTÅRTA

PRINSESSTÅRTA 9 grader varmt och solsken. Igår när prinsessan var här var det snöglopp och regn. Hennes 18:e landskapsvandring blev ändå en stor succé för Vemdalen som än en gång placeras på kartan. Skola, hembygdsgård och personalen på Jaktstugan gjorde ett fenomenalt jobb. Vi får inte glömma Jan-Ola Dillner som ordnade med aktiviteterna vid Jaktstugan. Efter mottagandet med blommor och lekar på skolan blev det promenad till Hembygdsgården. Där fanns lunch i form av kolbulle, hamburgare och kokt med bröd. Prinsessan valde kolbulle på Vemdalsvis med kända kockar. Skidfärden från Vemdalsskalet tog den tid det skulle trots det regn och blött före. Glada var nog alla i sällskapet inklusive poliser och Länsstyrelsens tjänstefolk när de fick gå in och värma sig med brasa och våffla. Efter en halvtimme i värmen var det dags för lassokastning, skidskytte och slalom med snowracer. Prinsessan visade sig vara en mycket god skytt, 4 träff av 5 möjliga i snövädret. Innan programmet var klart gick prinsessan in i köket på Jaktstugan och tackade personalen för den goda glutenfria våfflan. Sedan bar det iväg på skidor till den väntande bussen vid Vemdalsskalet och hemfärd. Tror nog hon sov gott i natt med goda drömmar. Tänkvärt att du-reformen som infördes i slutet av 1960-talet är tillämplig även när vi tilltalar medlemmar i kungahuset. Åtgårdens café serverade prinsesstårta och bakelser under dagen, kanske finns det även idag.
Nyheter
2019-03-30
Ragnar Dillner

FLAGGAN I TOPP

FLAGGAN I TOPP 8 grader varmt och halvklart på morgonen. Ingen risk att prinsessan kommer att frysa även om det spås regn till eftermiddagen då hon ska gå på tur till Jaktstugan. I byn flaggas det på de kommunala stängerna och några privata, det är trevligt. Det ska bli intressant att vara med om ett besök från kungahuset och följa prinsessan under dagen. Länsstyrelsen och Säpo samt representanter från kommunen kommer såklart att närvara. På Hembygdsgården rustas det för lunch till 80 deltagare. Där bjuds det på Kolbulle, korv och hamburgare. 15:89 är dagspriset på bensin.
Nyheter
2019-03-29
Ragnar Dillner

KOLBULLAR

KOLBULLAR Tre grader varmt, mulet och nästan vindstilla. Idag är det dan före dan kan man säga. I morgon kommer prinsessan till Vemdalen By. Fört ett besök på skolan för lite lek med barnen. Därefter blir det kolbullar på Hembygdsgården och sedan en skidtur till Jaktstugan. Läser i lokaltidningen att Härjedalens kommun ska se över skoltätheten, skolor med färre antal barn än 50 kan vara i farozonen. Vi får hoppas att fler familjer med barn flyttar till Vemdalen nu är kungligheter har varit i skolan. 1966 besökte prinsessans pappa byn och även han hälsad på skolbarnen.
Nyheter
2019-03-28
Ragnar Dillner

SOLSIDAN

SOLSIDAN Runt nollan, tendens till solsken och nordvästlig vind. Onsdag då är det bio på GT-gården. Endast fem föreställningar kvar på säsongen plus stand up med Babben. Björnrikes nya centrumhus är nu inne på sitt andra år. Det är Concept Store i bottenplanet och två våningar med lägenheter. Den läkarstation som finns i Björnrike ska så småningom flytta in i centrumhuset, kanske efter utbyggnad. På några år har södra Björnrike - solsidan -  bebyggts med ett 30-tal fina fritidshus i den nya härjedalsstilen.
Nyheter
2019-03-27
Ragnar Dillner

GATUARBETE

GATUARBETE Nollgradigt, höga moln och lite nordvästan. Utanför en av byns butiker kämpar en man mot kyla och ruskväder. Georgi från Bulgarien hejar glatt på oss när vi går in och fyller våra matkassar. Ibland får han en slant att lägga i sin pappmugg men den dagliga insamlingen räcker nog bara till frukostgröten. Han ambulerar mellan Sveg och Vemdalen men är ständigt glad. Georgi fyller 55 år i april, kanske värt att fira.
Nyheter
2019-03-26
Ragnar Dillner

VÅFFELDAGEN

VÅFFELDAGEN Kylig natt, minus 5 på morgonen men solen värmer, det blir en fin dag om än lite blåsig. Tre av byns byggnader hamnar i fokus mot slutet av veckan, Det är Skolan, Hembygdsgården och Jaktstugan. Jaktstugan tänker vi extra på idag när det är Våffeldagen, lite långt att ta sig för en Våffla denna dag. Det handlar om prinsessbesöket såklart, hon ska ju besöka dessa byggnader på fredag med sitt följe. Byn kommer att få många extra besökare under dagen och säkert i flera månader efteråt. för prinsessan och hennes följe. Allt är så fint putsat i byn och inget står på tvären, ser bra ut helt enkelt. Kanske innergården på hembygdsgården får namnet Viktoiatorget och leden till Jaktstugan tar namnet Viktorialeden, ja vem vet. Vist ska det bli trevligt att visa upp vackra Vemdalen
Nyheter
2019-03-25
Ragnar Dillner

RÖTT-BLÅTT-GRÅTT

RÖTT-BLÅTT-GRÅTT Kylig natt, halvklart och det spås hårda vindar på fjället. Byns centrumhus byggdes  på slutet av 1970-talet av kommunala bolaget Härjegårdar, på den tiden var det målat klassiskt rött. Hyresgästerna var Gatukök, Bank, Turistbyrå, Tandläkare, Present/Spelbutik och Landstingets sköterskemottagning. Efter några år blev gatuköket Tonys Pizzeria när en aktiv pizzabagare från Sandviken/Libanon övertog lokalen. Några år gick och ”Tony” köpte hela huset av Härjegårdar. Vid den tiden flyttade turistbyrån och Tonys kunde utöka sin restaurang. Vartefter har hyresgäster kommit och gått, men Tonys bestått, numera Nya Tonys. Huset var även ljusblått under en 10-årsperiod.
Nyheter Kultur
2019-03-22
Ragnar Dillner

PISTOLFEL

PISTOLFEL
Nollgradigt, mulet och vindstilla, hög molnbas, tendens till uppklarande. Otur för en kund som fyllde diesel i tisdags. Munstycket kände inte av att tanken var fylld och ca 50 liter hamnade på marken. Då är det tur att Räddningstjänsten finns redo i byn. Snabbt var överskottet uppfångat för destruktion och marken rengjord. Torsdag och Afterski på Bräjks och Skalet. Det väntas en hel del konferensgäster på anläggningarna till helgen. Vemdalsskalet drar på med nattklubb också i afton.
Nyheter
2019-03-21
Ragnar Dillner

SMAKA PÅ

SMAKA PÅ Halvklart till klart, tämligen vindstilla och runt nollan. Onsdag då är det bio på Gt-gården. Idag är det sista dagen på temat ”Smaka på” Vemdalen. Igår var det Hildings Krog som jag besökte. Röding i tunnbrödskorg samt Renentrecote med potatiskaka. En bra kombination som verkligen speglar de råvaror som finns i vårt område. Det var ingen klassisk tunnbrödskorg men den var enkel och smakfull som förrätt. Varmrätten bjöd på spännande smaker och entrecote på ren hade jag aldrig provat tidigare. Rödvin och blåbär som sås är en spännande kombination men gav inte renen den rätta viltsmaken i mitt tycke. Potatiskakan med smak av västerbottenost var himla god och hade en fin konsistens. Jag valde alkoholfri öl från Härjebrygg i Tännäs, den hade smak av skog och vilt. Mycket trevligt besök, hoppas ”Smaka på” återkommer varje år.
Nyheter
2019-03-20
Ragnar Dillner

TAKSTOLAR

TAKSTOLAR Solsken, plusgrader och lite nordanvind, blir nog en fin dag på fjället. Vemhus Bygg har två projekt i byn. Utbyggnad av Ekbergs som ska bli ett Showroom med stora skyltfönster och många små tak, det ska locka fler besökare att svänga in från vägen. Även KEOS sportbutik byggs om av Vemhus Bygg, där är ett nytt tak på gång. Byns tredje sportaffär – Sporthuset som snart firar 20 år ligger lågt just i år.
Nyheter
2019-03-19
Ragnar Dillner

SNÖN RÄCKER

SNÖN RÄCKER Minus 2 och tendens till solsken. Snöstormen har bedarrat men lite nordlig vind hänger kvar. Nästan 30 cm snö kom under gårdagsdygnet. Nu finns det rikligt med stora snöhögar på byn. Vi kan nog vara säkra på att snön räcker till påsk. I byn finns flera företag som tillhandahåller snöröjning, alla fordon är ute på jobb efter gårdagens snöande. Måndag och ny vecka, bokningsläget på hotell och stugor sägs vara mycket bra.
Nyheter
2019-03-18
Ragnar Dillner

POLISKONTROLL

POLISKONTROLL Nollgradigt, snö och kraftig vid. Ingen bra dag för skoteråkning på våra leder, det är inte möjligt att se ledkryssen på fjället. Polisen  har haft bevakning i området i helgen, resultatet brukar man kunna läsa om i lokaltidningen. Några helger kvar nu innan påskrushen, vi får hoppas lederna är åkbara tills dess.
Nyheter
2019-03-17
Ragnar Dillner

STORSKOGEN

STORSKOGEN Några plusgrader, mulet och det väntas snökaos till kvällen. Nu avverkas det på flera ställen i byn. Strax ovanför Lövåsen och mitt emot åkeriet, riktigt grova stammar kan man säga. Det blir lite ovant med stora öppna ytor men som vanligt vänjer man sig. Vi får hoppas det blir möjlighet till nya tomtområden och på sikt lite inflyttning till Vemdalen By.
Nyheter
2019-03-16
Ragnar Dillner