MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

CARPORT

CARPORT Ingen frostnatt men lite regn blev det. Plus 10 grader på förmiddagen. Regnet sätter nog fart på grönskan och björkarna får sina musöron. Kommunens fastighetsbolag Härjegårdar satsar på Hede. Just nu byggs det carport och förråd till hyresgästerna vid Älvhuset. Senare ska skolan rustas för ca 60 miljoner. Ett bostadsområde ska byggas om till seniorboende/trygghetsboende, ca 12 lägenheter med gemensamhetslokaler mm. Även rivnig av fastigheter sker i Hede, b.l.a för veterinärstationen skall kunna utveckla sin verksamhet.
Nyheter
2022-05-20
Ragnar Dillner

SPADTAG

SPADTAG Många fina Cumulus och plus 18 grader, hoppas det står sig hela dagen. Förskolan Ängen i Vemdalen byggs ut med lokaler för lärare. Första huskroppen kom till när kommunen upphörde med dagmammor, det var någon gång på 1980-talet. Det var ett Älvsbyhus som under omgångar byggts ut, och nu ännu en gång. På förskolan finns plats för 30 barn i två grupper. Förskolan har sex anställda på heltid varav hälften med examen.
Nyheter
2022-05-19
Ragnar Dillner

ÅSGATAN

ÅSGATAN Efter en kylig natt är det strålande solsken, kan vi hoppas på 20 grader. 1977 när huset på Åsgatan 8 byggdes beviljades inte utfart mot nämnda gata. Istället skapades ett servitut om utfart mellan en villa och fabriken vid Österlånggatan. Motiveringen från kommunen var att Åsgatan skulle få en mycket hög trafikbelastning p.g.a. att en stugby skulle byggas på Kilberget. Nu kan man säga att den stugbyn är byggd och mer är på gång på berget. Något år efter avslaget på utfart gjordes en ny bedömning och utfart beviljades mot Åsgatan.
Nyheter
2022-05-18
Ragnar Dillner

NR. TVÅ

NR. TVÅ Efter ännu en frostnatt strålar solen, dessutom tämligen vindstilla på förmiddagen. Vi passar på att hurra lite för Norge ochså idag på 17:e maj. Det kan vara en toppendag för att resa huskomponenter med kranbil från JPS åkeri i Funäsdalen. Nu sätts nämligen hus nummer två upp på "Präst-täckta". Trafiken på Skolgatan kommer definitivt att öka. Gångavstånd till ICA, skola och restauranger, ingen dålig placering av husen.
Nyheter
2022-05-17
Ragnar Dillner

FROSTNATT

FROSTNATT Minusgrader och frost i natt. Plus fem grader på förmiddagen, kanske helt normalt för årstiden. Hockeyrinken är bortplockad av som vanligt ideella krafter, det också helt normalt för årstiden. Helgen har präglts av den årliga Cykelfesten när galanta damer och herrar cyklat genom byn för att testa menyer och drycker. På Hedlanda var det modellflyg i dagarna tre. Första spadtagen för nya husbyggen mitt emot brandstationen är tagna, där blir det 4-5 villor. På lördag är det säsongsavslutning för restaurang Husky, dags för semesterstängt i en månad drygt. Byns Pizzakrogar håller öppet.
Nyheter
2022-05-16
Ragnar Dillner

GÅR BRA

GÅR BRA Plus 12 grader och halvklart efter nattens regndroppar. Behövs ju en del vatten för att grönskan ska komma igång. Snart är taket färdigt på första huset av tre på Skolgatan. Nu är det bara några dagar kvar innan den stora festen i byn drar igång på lördag. Efter några års uppehåll är det cykelfest i byn igen. Blir många deltagare, bortåt 200 personer som ska cykla genom byn för att på olika platser får drink, förrätt, varmrätt och dessert. Kvällen avslutas på restaurang Husky med underhållning.
Nyheter
2022-05-12
Ragnar Dillner

SERVICE

SERVICE Plus sju grader och en helt vanlig majdag i sikte. För er som ännu inte lagt om däcken är det hög tid nu. Det som är nymodigt och mycket praktiskt är att däckfirmorna ofta erbjuder "Däckhotell" och förvarar hjulen tills det är dags att byta igen. Skönt att slippa förvara och kånka på de tunga hjulen. Ny vecka och det avslutas med Modellflygdagar på Hedlanda fre-sön. Det lär komma många Norska deltagare med sina stora Jetmaskiner. Serveringen är öppen.
Nyheter
2022-05-09
Ragnar Dillner

PANSAR

PANSAR Solig dag och tämligen vindstilla, plus 15 grader. En toppenfredag för grillning eller mingel på någon uteservering. Om kriget kommer, ja kanske är det på väg. Flera långtradare med Tanks rullar genom länet på väg söderut. Kan hända att de ska till något Svenskt övningsområde eller till Ukraina som motvärn. Man undrar var all utrusning förvaras. De flesta av bergrummen togs ur bruk efter kalla kriget. Just nu befinner sig redaktionen i militärstaden Boden, inte för att kolla förråden. Men här finns en hel del Tanks och annat synligt på stan kan man säga.
Nyheter
2022-05-06
Ragnar Dillner

SKIDSTAHUS

SKIDSTAHUS Frostfri natt och en solig morgon med kanske 8 grader på dagen. En tämligen bra dag för att resa hus. Det första av tre är under uppförande. Prästtäckta får en ny siluett. Det bara 30 år sedan bondens kor betade på åkern och utgjorde ett naturligt inslag i en Härjedalsby. Nu är Vemdalen inte en vanlig bondby längre, utan en by i stor förvandling med 50 nya stugor/villor de senaste åren, Helt enkelt en inflyttningsort. Det gynnar samhällsnyttan som skola, förskola, kommersiella verksamheter som butiker mm. Även den lokala marknaden för hantverkare är under tillväxt, nya företag etablerar sig.
Nyheter
2022-05-05
Ragnar Dillner

LEVERANS

LEVERANS Minus sex grader i natt men kan bli plus 8 i solskenet under dagen. Sydostlig vind smakar bra efter lite nordan i några dagar. Strejken hos Svenska  kyrkan tog snabbt slut, inget som har märkts på byn i alla fall. I går kväll kom en husleverans till nya bostadsområdet vid Skolgatan (Prästtäckta). Vecka 22 kommer nästa av de tre hus som är på gång. Nu finns en tomt kvar som är till salu men inom snar framtid blir det fyra nya till försäljning. I morse var det låg aktivitet på bygget, verkade som de hade ett byggmöte, montörer och kranskötare. På en annan av grunderna jobbas det febrilt med VA och golvvärme innan betongbilen rullar in.
Nyheter
2022-05-04
Ragnar Dillner

FASADBYTE

FASADBYTE Plus en grad, byiga vindar och halvklart, sommaren verkar vara långt borta.
Gamla BP-Macken och numera Vemdalens Bovre byter fasad. Det i grönt plåtskodda huset ska få en fasad av norrländskt trä. Vi får hoppas att jobbet blir klart innan sommarturismens intåg i byn. Tisdag då är Återvinningen i Hedeviken öppen från 11:00. En hel del släp med vårstädat gods lär hamna där. Helt otroligt vad vi samlar på oss.
Nyheter
2022-05-03
Ragnar Dillner

VÅRMÅNAD

VÅRMÅNAD Plus sex grader och byig nordvästlig vind. Inget bra väder för takarbete. Ja då är vi inne i vårmånaden, en månad som för många är en blandning av räfsande, bröllop och turer till återvinningen med skräp. Vad gäller plantering så finns ett uttalande på den äldre generationen om att inte plantera något före juli månad. Alltså om vi ska klara frostnätterna som kommer. För några år sedan kunde vi köpa plant på minst tre ställen i byn men nu är det nog bara ICA som håller med det.
Nyheter
2022-05-02
Ragnar Dillner

GRUNDER

GRUNDER Minusgrader under natten men plus en grad på förmiddagen. Ingen snö idag ännu. Skolgatan i Vemdalen med tillhörande parhus byggdes i början av 1980-talet. Husen innehåller lägenheter 2:or och 3:or med tillhörande garage. När äldreboendet Fjällglimten byggdes gjorde man en sammanslagning av några parhus genom en nybyggd mellandel och en vinkel. Garagebyggnaderna flyttade till travbanan och fick ett fortsatt liv där. Fjällglimten är numera historia och huset har förvandlats till en kombination av företagshus och boende. Just nu blir det nya byggnationer på Skolgatan. Tre nya grunder är på gång och första huset kommer om några veckor. Nytt liv på bondens gamla åkermark.
Nyheter
2022-04-29
Ragnar Dillner

VITT

VITT Nollgradigt och lite snö under natten. Plusgrader och lite solsken på förmiddagen. Biosäsongen är över och Kulturhuset i byn rustar för sommaren. Då flyttar Ekbergs Outlet in i biosalen för 11:e året. Huset är även ett resecentrum för resenärer med buss. Dagliga förbindelser med Stockholm, Sveg, Östersund och Funäsdalen. I en annan del av huset finns en arbetshub där människor med datorn som redskap kan hyra en plats för kortare eller längre tider. Hub fanns i Vemdalen redan 1986 när Henning Albrechtsen startade Härjedalens Telestuga. När Telestugan var aktiv fanns även ett Internet, kallades BBS. Henning visade hur vi i Vemdalen kunde kommunicera med andra platser på jorden, tex ett bibliotek i London. Det grävdes fiber från Östersund via Vemdalen till Funäsdalen. Den ägdes av Televerket som det hette på den tiden.
Nyheter
2022-04-28
Ragnar Dillner

STUGÄGARE

STUGÄGARE Minusgrader under natten men dagen vänder till plus. Kan bli några värmande solstrålar också. Flygtrafiken med privatflyg har kommit igång för säsongen på Hedlanda. Det finns många stugägare som är privatflygare med egna maskiner. Även en grupp av yrkespiloter som har stuga i Destinationen har tillgång till klubbflygmaskiner eller egna. Det finns även stugägare som håller sig med helikopter och behöver Hedlanda för att tanka. Kommande aktivister på flygplatsen är Modellflygdagar 12-15 maj.
Nyheter
2022-04-27
Ragnar Dillner

VÅRBÄCKEN

VÅRBÄCKEN Nollgradig natt. Halvklar, nordanvind och plus 5 grader är vad dagen bjuder. Ännu inga större flöden i bäckar och åar. Vårfloden ligger fortfarande på fjället och lurar i några veckor till. SVT har öppnat redaktion/kontor i Sveg det är positivt för landskapet. Det har funnits kontor tidigare men det är många år sedan. Nu får vi en länk ut till riks-tv. Gäller bara för reportrarna att hitta visningsvärda nyheter och fakta.
Nyheter
2022-04-26
Ragnar Dillner

UNIKT

UNIKT
Nollgradigt i natt men det blir en dag med lite solsken och ca 7 grader varmt. Nu kan man säga att området börjat nedstängningen av säsongen. Storhogna håller öppet någon dryg månad till. Det går fortfarande att åka längdskidor från hotellet och ut på fjället. Husets vackra vinterträdgård fyller 33 år i år och var fjällvärldens första SPA när den invigdes 1989. En galen idé att förvandla hotellets parkering till vinterträdgård omgiven av nyproducerade hotellrum blev verklighet. Idé och drivkraft från Bertil Lindgren såklart.
Nyheter
2022-04-25
Ragnar Dillner

NÄVER

NÄVER Plus 8 grader, strålande sol från blå himmel, möjligen lite vind från nordväst. Nu är vi inne i säsongsavslutningar på många platser i fjällvärlden. På Vemdalsskalet pågår Vårforum där besökare med speciellt intresse för dryck, mode, musik och mingel samlas i tusental. Festligheterna pågår i dagarna tre. På hemfärdsdagen finns det påpassligt nog poliskontroller utplacerade vid alla utvägar från området.
Ett annat årligt återkommande inslag den här årstiden är uppdrag VED. Det är en vacker syn att se dessa snyggt placerade vedsäckar på bakgårdarna i byn. Det vittnar om tradition och flitigt arbete som efter torkning ska ge värme i stugorna under en lång vinter. Med tanke på att det finns ett par tusen vedkaminer i området så är behovet stort. I Östersund har ett av två vintillverkare upphört, Sav Winery har på egen begäran gått i konkurs. I lagret finns tusentalet flaskor med mousserade Sav från björkar. Fredag och en solig eftermiddag att vänta, det kan bli fullsatt på byns uteserveringar. Britt-Mari på Jaktstugan hälsar.+3 nordlig vind. Vi stänger för säsongen idag, Ett stort Tack till alla besökare, vi ses i juli.
Nyheter
2022-04-22
Ragnar Dillner

FLÅTT

FLÅTT Nollgradig natt, men ingen hårdare skare på fjället. Plus sju grader redan på morgonen och solen kämpar på för åttonde dagen på raken. Lätt sydlig vind får duga. Islossning pågår i Veman och på många ställen måste isbröten grävas bort, allt för att undvika översvämmningar.
Kallinska Villan blir ett flått lyft för genomfarten i Vemdalen. Trevligt att få se byggandet dag för dag på nära håll. Byggboomen lever i högsta grad i Vemdalen. Nya skidområden presenteras kring Vemdalsskalet men även nya stora tomtområden nära och i Vemdalen By. Helt klar så kommer bygghandlarna fortsatt ha goda tider. Två stora begivenheter kvarstår innan destinationen går i vintervila. Forum på vemdalsskalet och Dammracet på Björnrike. Den 23 april är det dags för dammrace på Björnriken med efterfäljande after damm på Bageri Björnrike.
Nyheter
2022-04-21
Ragnar Dillner

RADIALT

RADIALT Plus 15 idag också, lite sydlig vind i solskenet. Jaktstugan +8 vindstilla, morgonkaffet intas på altanen idag oxå meddelar Britt-Mari. Snöläget var ungefär lika förra året kan man säga. På fjället finns det fortfaran snö tillräckligt för skidturer.
Nu känns det som att det är läge för sommarhjulen att sitta på bilarna. I Hede finns minst fem verkstäder som är behjälpliga, Dahls Däck är en av dem. Där finns även däckhotell vilket underlättar mycket för en kund. Onsdag och Lill-lördag, nu är det många som passar på att hänga på restaurangernas uteserveringar, lite försmak av sommaren kan man säga.
Nyheter
2022-04-20
Ragnar Dillner

SLUTÅKT

SLUTÅKT
Plus 14 grader idag och den blå himmeln, vindstilla som bonus på förmiddagen. Tokvarmt under påskhelgen, och värmen består hela veckan. Jaktstugan +7 sydlig vind 2m/sek. Både skönt och trist för de som har sportlov denna vecka. Tämligen svårt att köra snöskoter i låg terräng och med bäckar och åar som är öppna. Nu är det nog många som har golf i sina tankar, Banan i Hede brukar komma igång tidigt på året. Dagspriset på bränsle i byn är 20:84
Nyheter
2022-04-19
Ragnar Dillner

THE PÅSK

THE PÅSK Tretti år med "Vemdalsnatta". En strålande fin helg och två röda dagar kvar, vädret består och det kan bli vårens värmerekord. Full fart och många trevligheter i området. Snudd på rekorddeltagande på snöskottartävlingen och full rulle på krogarna. Marknaden hade många knallar och besökare. En nyhet i det tysta är Konstutställningen på gamla "Gulfmacken" alltså hos ERA Mäklare. Det är Sofia Olsén från Östersund som har workshop och galleri med försäljning, så kallat öppen Alrelé. På sofiasgalleri.se kan man ekelt se motiv och priser. Utställningen pågår hela nästa vecka.
Nyheter
2022-04-16
Ragnar Dillner

KNALLAR

KNALLAR
Uppklarande till blåkupa och plusgrader, en perfekt dag för marknad. Jaktstugan +1 nordlig vind 3m/sek.
I 30 år har det varit marknad i Vemdalen under skärtorsdagen. Strävsamma knallar som rest låna vägar för att sätta upp sitt stånd. Utbudet är varierande även om renskinn verkar vara en gemensam nämnare, konkurrens är bra för priset. Paret med de Holländska ostarna är en av favoriterna liksom Spjälles torkade köttprodukter. Nästa höjdpunkt på dagen är snöskottartävlingen där man kan vinna 10 tusen kronor i kontanter. Kvällen avslutas på någon av byns tre krogar.
Nyheter
2022-04-14
Ragnar Dillner

SOS

SOS Mulet men på plus. Förra året i Påsktider var det en hel del utryckningar av Ambulansen, några via omlastning till helikopter från Hedlanda. Snötillgången var lite rikligare då men bara marginellt. Idag är det Dymmelonsdag, i gamla tider lindade man tyg runt kyrkor och klocktorn för att dämpa ljudet i tysta veckan. Kläppen i klockan kunde även bytas mot en träpåk.
Nu laddar Vemdalen för morgondagens kalas "Vemdalsnatta" med snöskottartävling och marknad. Ett arbete av de ideella krafterna ännu en gång.
Nyheter
2022-04-13
Ragnar Dillner

PÅSKTRAFIK

PÅSKTRAFIK Plusgrader och solsken, kan bli upp till fem grader under dagen. Ännu varmare på påskafton kan vi hoppas. Biltrafiken längs väg 84 och 315 kommer att vara intensiv som vanligt under påskhelgen. Även privat- och Taxiflyg kan väntas till området med landning på Hedlanda. Första påskbesökaren damp ned tidigt idag, redan 08:00 taxade maskinen in. När flygplatsen blir försedd med modernt inflygningssystem kommer såklart trafiken att öka. El-flyget kommer att revolutionera den framtida flygtrafiken och korta landningsbanor kommer till användning.
Nyheter
2022-04-12
Ragnar Dillner

GRUNDLIGT

GRUNDLIGT Plusgrader att vänta, skönt det. Skolgatan i Vemdalen där händer det. En ny husgrund tittar fram under nysnön. Ska bli spännande att följa, plats finns för ytterligare byggen. Enligt detaljplanen finns det möjlighet till sex bostäder just där. Nu drar det ihop sig till "Vemdalsnatta", en aktivitet som fyller 30 år. De stora tingen är Snöskottartävlingen, Marknaden och Påskkärringprommenaden med avslutande godisregn. Som bonus är det underhållning på krogarna.
Nyheter
2022-04-11
Ragnar Dillner

DUBBDÄCK

DUBBDÄCK Fem grader kallt och lätt snöyra. Nordliga vindbyar upp mot 10 knop. Stora besvär i trafiken kan väntas, snörök och halka. Jaktstugan -9 ca 2 cm nysnö som nu pressas ner. 8-14m/sek nordlig vind. En morgonfika på Vemdalen Bovre börjar bli en tradition för hantverkarna i byn. Snöfallet bidrar till lite påfyllnad av snö i spår och pister, kan behövas inför påskhelgen. Vi kan uppmana påskbesökarna att behålla vinterdäcken på sina bilar, vet ju att alla inte hörsamma det. Men då får vi något att läsa om i tidningarna med bild också. Dikeskörningar är populärt att visa. Fredag och myskväll framför teve och brasa. Kanske kan det bli Buffalo Wings till kvällsvard.
Nyheter
2022-04-08
Ragnar Dillner

SKARE

SKARE Kall morgon, minus 14 grader. Strålande sol som troligen hänger kvar hela dagen. För er som redan i gryningen står på skidor är det skare som gäller. Miltals med vidder på fjället till ert förfogande. Ta gärna svängen förbi Jaktstugan för en fika. Torsdag och jämn vecka, då är det sophämtning. Vemdalens gamla skola  gör sig Bra i morgonsolen.
Nyheter
2022-04-07
Ragnar Dillner

KYLA 

KYLA  Minus 12 grader i tidig morgon. Sydvästlig vind ca sju knop, det drar in en del moln, typ cumulus. Trots det kanske temperaturen hamnar på nollan mitt på dagen. Alltså ännu en fin vinterdag i väntan på våren. Jaktstugan -6 västlig vind 4m/sek. Skoterlederna låg terräng och i skogslandet verkar vara obrukbara. Man man kan ju ha fel. På leden vid Hedlanda står en skoter som verkar ha fått punktering, stål på kanten av leden. Kanske kommer en ägaren med reservhjul eller bränsle under dagen, kanske även måste ta med lite snö att köra på.
Nyheter
2022-04-06
Ragnar Dillner

TJÄLE

TJÄLE Minus sju grader, tendens till en snöig dag. Jaktstugan minus 10, nordvästlig vind. Pister och spår överlever när vi har kyliga nätter. Kylan eller kanske ska säga tjälen ligger på någon meter i backen. Det dröjer ett tag innan nya markarbeten och byggnationer tar fart. Vi ska ju också ha en vårflod innan vi får sommar. Vårbruket med att bygga upp årets nya lager av björkved har börjat på många gårdar i Vemdalen By. För alla som behöver ved till kommande vinter är det redan nu dags att förboka leveranser.
Nyheter
2022-04-05
Ragnar Dillner

NY GATA

NY GATA Minus 4 grader och ett lätt snö faller på förmiddagen, kan bli någon cm i byn innan dagsmejan tar vid. Jaktstugan -3 vindstilla lätt snöfall. Halkigt i skuggiga partier kan vi påstå. Ny gata byggs mitt i byn, tvärgata till Skolgatan och där ska det byggas hus kanske redan i sommar. Det finns flera gator i byn som fått namn efter personer. Ås-Pelle, Hällner, Kråik, Karl XI, Rundkvist, Kilberg. Kanske finns någon fler också. Det har varit en hyfsad helg med tanke på vädret. Sol i alla fall halva dagarna som bilden visar. Idag är det murrigare men det går över. Läste i lokaltidningen att en yngling tagits för rattfylleri under helgen.
Nyheter
2022-04-04
Ragnar Dillner

NOLLAN

NOLLAN Minus åtta grader på förmiddagen och tämligen vindstilla. Jaktstugan -10 svag vind från väster. Idag upphör restriktionerna för Corona. Kan meddela att den lokala pandimetern visar 20.74 resp. 24.07.  April är den månad då vi ska få återbäring på den höga elförbrukning som varit under vintern. Upp till 2000 kronor kommer att reduceras på några av kommande elräkningar. Sedan det beslutat togs har man grubblat på ett nytt och enklare system för kompensation vid onormalt höga elpriser. Detta går ut på att använda distributionsnätet på ett effektivare sätt. I varje kraftledning finns fyra kablar, tre faser och en nolla. Dessutom är allt jordat via en kopparledning i marken.
Nyheter
2022-04-01
Ragnar Dillner

SKIDSPÅR

SKIDSPÅR Minus sex grader, nästan vindstilla, en blandning av solsken och snöbyar. Jaktstugan -10 svag nordlig vind. Vemdalens skidstadion Lövåsgården har under säsong mycket fina och varierande skidspår, här finns även en el-belyst slinga. Anläggningen sköts med anställda från Vemdalens idrottsförening VIF. På området finns även ett Gym. På söndagar under delar av året är det Bingo - Bilbingo i stora salen och på parkeringen. Salen som en gång i tiden var en utedansbana där orkestrar som Frön-Jannes, Scandinavians, Tommys, Cattings, V.Z.H med flera spelade. Under tidigt 1970-tal isolerades den och fick en standard så det gick att bruka även vintertid. Då kom en ny era med julfester, teater, bröllop, föreläsningar och middagar. Huset hade även försätts med ett restaurangkök som klarade stora sällskap. Det mesta har skett på ideell väg.
Nyheter
2022-03-31
Ragnar Dillner

UR SPÅR

UR SPÅR Tåget som gått. Minus åtta grader och halvklar, nordlig vind 6 knop. Kan även förekomma någon snöby. Vemdalens Station belägen 6 km väster om Vemdalen By längs den del av Inlandsbanan som heter Hedebanan. Det var en 75 km lång avstickare från Sveg som passerade Glissjöberg, Vemhån, Vemdalen med stopp i Hede. I Hede fanns en vändskiva där loken snabbt kunde vända och dra vagnarna åter till Sveg. Banan invigdes i sin helhet 1924 och sista persontåget gick 1966. Socialdemokraten och kommunikationsminister Olof Palme var den som fattade beslutet om nedläggning och bortskaffande av rälsen. Som uppskattning för det fick han en spark i gåva av ortsbefolkningen.
Nyheter
2022-03-30
Ragnar Dillner

BLÅDAG

BLÅDAG Tendens till klarblå dag. Minus sju grader och nordanvind ca 6 knop. Fina vägar men risk för halka i skuggiga partier. Jaktstugan -13 nordlig vind 4m/sek lite nysnö. Ny bok på gång att släppas, skriven av Margareta Sidenvall. Boken handlar om byn från okänd fjällby till framgångsrik turistmetropol. Boken släpps i början av april.
Hållplatsen i Hede kommer att flyttas till Storgatan 22 (utanför kommunkontoret) och det gäller från måndag 4/5. Anslag ska vara uppsatt på nuvarande hållplats eller kommer sättas upp inom kort. Det kommer även att finnas info på kommunens hemsida.
Nyheter
2022-03-29
Ragnar Dillner

GULD

GULD Vemdalen IF:s Elsa Fermbäck tog på söndagen sitt första SM-guld i slalomtävlingen i Åre. Med det så blev hon klubbens första svenska individuella mästare genom tiderna.
Tämligen blåsigt även idag, knappt så fåklarna syns till. Orkanvindar rapporterade från fjällkedjan. En natt med plusgrader och en förmiddag med någon varmgrad samt solsken. Jaktstugan -1 västlig vind 6-14m/sek. Ett av byns finaste hus gör sig bra i morgonsolen med kyrkstapeln i bakgrunden. Skulle nog kunna säga att det är ett kulturhus. I lördags gjorde polisen ett ingripande i en by i Härjedalen, 10 personer omhändertogs och fördes till Östersund för misstänkt tjuveri. Personerna är nu satta på fri fot som man säger.
Nyheter
2022-03-28
Ragnar Dillner

LYFTET

LYFTET
Tuffa vindbyar idag. Plusgrader hela natten och plus fem på morgonen. Det tär på den vita varan i byn kan man säga. Skoterleder i oskyddad låg terräng behöver nog påfyllning av snö i det raskaste. Jaktstugan +4 västlig vind 6-12m/sek.
Idag plockas gamla taket bort på "Kallinska villan". Med flytten och renoveringen passar man även på att ändra taklutningen så det harmonierar med G:a Prästgården.
Nyheter
2022-03-25
Ragnar Dillner

SOPOR

SOPOR Några minusgrader under natten som förlänger livslängden för spår, pister och leder. Redan i tidig förmiddag visar termometern på plus. Jaktstugan +4 svag västlig vind. Fortfarande stor risk att träffa på renar i korsningen i Hedeviken. Torsdag och jämn vecka då är det sophämtning i Vemdalen. Än så länge har vi endast grön tunna men under våren kommer vi att få en brun tunna för matavfall. Användandet kommer att vara frivilligt. Som fastighetsägare måste vi aktivt meddela kundservice på Vatten & Miljöresurs hur vi ska göra med sorteringen.
Nyheter
2022-03-24
Ragnar Dillner

FOSSILT

FOSSILT
Tämligen bra väder att vänta idag. Lite puder på backen som hjälper till att smälta den gamla snön. Nollgradig morgon men många plusgrader blir det idag. 21:24 resp. 25:52 är starten för många idag. Klister, remsa eller skin är valfråga på förmiddagen. Lill-Lördag och ett besök på någon restaurang till kvällen, då får vi rekommendera att beställa bord. Flera av områdets restauranger söker personal till påsk och för sommarsäsongen. Ni som vill stanna kvar i Vemdalen, passa på att sök. Även kommunen söker arbetskraft till flera avdelningar.
Nyheter
2022-03-23
Ragnar Dillner

STRÅLANDE

STRÅLANDE Ny vecka och Vemdalen bjuder på sol och värme i några dagar till. Snön räcker såklart över påsken som vanligt.
Nyheter
2022-03-21
Ragnar Dillner

NHL

NHL Någon plusgrad, halvklart idag, ett tunt lager av puder på backen men i morgon kommer sommarvärme och sol. Man kan nog såga att årets sista drabbning på hockeyplan. Ett gäng som träffats för 9:e året i Vemdalen. De ordnade med en match på rinken i byn. Egna lagtröjor hade de också. Men till helgen är isen ett minne blott.
Fredag och en strålande helg i antågande och fjället fylls på med soldyrkande skidåkare. Våffelstugorna Samevistet och Jaktstugan blir det troligen rusning till. Topprestaurangen Varggransstugan likaså.
Nyheter
2022-03-18
Ragnar Dillner

OVERCAST

OVERCAST Molnigt och nollgradigt på morgonen. Varmare till eftermiddagen, en eftermiddag som även kan innehålla snöblandat regn. När dagens smältvatten på vägarna fryser till is på eftermiddag och kväll blir det fläckvis halka. Det kan man säga hände igår när en bil hamnade i diket vid Skalspasset. Räddningstjänsten ryckte ut vid 18-tiden och strax efter kom ambulansen. Det är lätt att få kast på bilen när underlaget varierar. Bilen var snabbt bärgad och vägen fri efter bara en timme. Tips - Jaktstugan +0,6 sydligvind 4m/sek.
Nyheter
2022-03-17
Ragnar Dillner

DISIGT

DISIGT Minus sex grader och soldis på förmiddagen, utsikt från en arbetsplats belägen absolut mitt i Härjedalen. Info Jaktstugan -0,6 sydligvind 4m/sek. Varning för renar i korsningen väg 315 och väg 84. Även renarna håller sig mitt i landskapet och några mitt på vägen. Lill-lördag nu igen, om det är läge för en middag på krogen i Vemdalsområdet råder vi att ni bokar bord. Härjedalens kommun har som många andra kommuner tillfrågats om plats i salar för ankommande flyktingar från kriget i våra nära gränstrakter. Många av flyktingarna är engelsktalande vilket underlättar när det söker skydd i Sverige. Flera är välutbildade vilket gör att de kan slussas in i arbetslivet på ett bra sätt. Finns säkert plats inom sjukvård, äldreomsorg och skola. Tekniska industriföretag kan troligen hitta ingenjörer och konstruktörer.
Nyheter
2022-03-16
Ragnar Dillner

BLÅKUPA

BLÅKUPA
Minus åtta innan solen hettar till vår tillvaro. Törs man skriva kanonväder i dessa tider men vackert är det på den här sidan Ryska gränsen. Kan rekommendera en tur till Jaktstugan idag (Nollgradigt sydligvind 3m/sek). Morgontrafiken är intensiv genom Vemdalen By med turister som ska från Björnrike till Vemdalsskalet och vise versa. Ingen verkar bry sig i det höga bränslepriset. Kan det bero på gårdagens glädjeskutt när bilen tilldelades en tusenlapp av Regeringen. Vidhåller att skatten på bränsle i procent ska bort, bättre med ett kronpåslag per liter, typ två kronor.
Nyheter
2022-03-15
Ragnar Dillner

PÅFYLLNING

PÅFYLLNING Minus åtta grader innan solen börjar värma, det blir nog läge även idag för att sola i en snögrotta. Pandemetern visar 21:09 resp. 24:39. Det blir kostsamt att hålla skoterlederna i ett bra skick. Maskinen på bilden är ett av de fordon som används för underhåll av leder i destinationen. Nu vecka 11 och plötsligt har fyra sportlovsveckor passerat. Fem veckor till påsk men området är inte tomt på besökare under den perioden. Det finns många som har möjlighet att vara ledig när det är mindre trängsel på fjället och i kön på ICA.
Nyheter
2022-03-14
Ragnar Dillner

SÖDERPORT

SÖDERPORT Minus sex grader på morgonen, diset lättar och solen värmer till plus på eftermiddagen. En kanonfredag på fjället kan man säga men se upp för någon enstaka helikopter. Jaktstugan -4 västlig vind 4-6m/sek. Fredag då blir det mys framför teve och braskamin i många stugor. Södra infarten till Vemdalen by flankeras av Ekbergs köpcenter och den vackra kyrkan. Längs huvudgatan norrut ligger ICA, Bageriet med Pizzeria, Sporthuset, Rest. Husky, Vemdalen Bovre en butik med Samiska deikatesser och design, Bensinmacken, Härjedalspizza, Designbutiken, Johnssons El, Fjällhälsan, Vemdalen Experience. Inte så dåligt det.
Nyheter
2022-03-11
Ragnar Dillner

BLÅLJUS

BLÅLJUS Minus fem grader i tidig förmiddag. Hög molnbas med tendens till uppklarande, lätt nordvästlig vind. Jaktstugan -2 sydligvind 4m/sek.
Räddningstjänsten i Vemdalen är trångbodd kan man säga. Förutom ordinarie utryckningsfordon är extra ambulanser placerade där under vintersäsongen. Lokalerna kommer att byggas ut så snart alla inblandade parter är överens om storlek och behov. Personal söks också som deltidsbrandman, i Vemdalen och på andra platser i Härjedalen.
Vid olyckor rycker räddningstjänsten ut med en föråkare som tar första insatsen innan ambulanser och brandbilar anländer. Som denna morgon. Passar på att varna för vägren i korsningen väg 315 och 84.
Nyheter
2022-03-10
Ragnar Dillner

UPPÅT

UPPÅT Minus 15 grader i gryningen. solens strålar fixar plusgrader frampå dagen. Jaktstugan, -1 sydligvind 2m/sek.
22:74 resp. 26:72 är morgonens notering vid pandemetern, uppåt eller hur.
Intressant läsning i den lokala papperstidningen idag. Putin besökte Vemdalen på 1970-talet för att provfiska i Vargranstjärnen. Med sig hade han en stab från KGB och den Svenska polisen eskorterade. Gästerna bodde på Björnrike hotell och en tidig morgon beställde de en taxi för transport. Taxiägare Kjell fick äran att skjutsa sällskapet till Vargranstjärnen. Sedan dess har det bedrivits Putin Take i den sjön.
Onsdag och Lill-lördag, kanske rusning till områdets 24 restauranger. Dagen bjuder på tämligen fint väder för att vara ute i skidspåret eller pisten. En tur med vessla till Jaktugans fina våfflor kan vara ett tips.
Nyheter
2022-03-09
Ragnar Dillner

INT. KVINNODAGEN

INT. KVINNODAGEN
Minus 7 grader på morgonen och hög molnbas. Jaktstugan. -2 västligvind 3m/sek. Kvinnodagen fyller för dagen 110 år. Vemdalens mest kända kvinna är just nu Ebba Årsjö efter sina medaljer i Paralympics. Bränslepriset rusar iväg och drabbar både kvinnor och män. Det borde leda till att fler samåker eller tar kollektivtrafiken där det går eller kanske där den går. I Destination Vemdalen testas en App för samåkning för det som jobbar i fjällnäringen, utvärdering lär komma. Industriområdet  i Vemdalen där byggs tre mindre industrihus med två portar i varje. Det är meningen att hantverkare ska kunna hyra sig en lokal för lager eller verksamhet. Skulle kunna vara måleri, snickare, plåtslagare eller liknande. Området har många arbetstillfällen så vem vet, snart kanske en THAI-Vagn kommer upp och erbjuder luncher.
Nyheter
2022-03-08
Ragnar Dillner

GULD & BRONS

GULD & BRONS Guld och Brons till Ebba Årsjö som tävlar för Vemdalen Alpina i Paralympics.
Dagen inleds med någon plusgrad och et lätt snöfall. Jaktstugan -1 snöfall. Nu är stockholmsveckan över och vi går in i norrlandsveckan. Då kan vi räkna med ökad skotertrafik på leder och vid macken när det är dags för tankning. Måndag då är det nattliga aktiviteter på en av byns krogar. En aktivitet som firar 40 i år. På Vemdalshuben verkar det vara fullsatt idag om man ser til parkerade fordon.
Nyheter
2022-03-07
Ragnar Dillner