MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

NÄRA.

NÄRA.
Minusgrader även denna natt. Dagen blir halvklar med värmande solsken, kan bli upp till 18 grader. Bygget på granntomten fortskrider med markarbeten, på förmiddagen kom en långtradare med markisolering. Himla trevligt att uppleva ett "storbygge" på nära håll och se den dagliga händelsen. Finns många andra byggen på gång i området, kan nämna att den populära toppstugan Toppen är under återuppbyggnad. Industriområdet fortsätter att utvecklas, minst tre Industrihus är på gång med lokaler som redan är uthyrda. By i utveckling kan man säga.
Nyheter
2023-05-30
Ragnar Dillner

KLOROFYLL

KLOROFYLL Text Nära nollan under natten, kan hända att en del planteringar fått stryka med. Plus sju och sydvästliga vindar på förmiddagen. Björkarna längs byns huvudgata har fått sin skira grönska. Trafiken genom byn lullar på, mest är det yrkestrafik samt några husbilar. Kyrkan och ICA verkar vara populära platser att stanna vid för husbilarna. ICA har öppet till 20:00 så det finns gott om tid på att handla.
Nyheter
2023-05-29
Ragnar Dillner

UNDEHÅLL

UNDEHÅLL Ingen värmebölja för tillfället och det är risk för nattfrost. Redaktionen är på rull mot Mälardalen för en veteranflygträff, Flera av deltagarna på träffen har besökt vår flygplats Hedlanda under de 26 år det arrangerades flygdagar. Ska bli trevligt att träffa dem. En återträff på Hedlanda kan det bli sista helgen i Juli. På väg 45 mellan Sveg och Orsa pågår arbete med fräsning av mittlinjen.
Nyheter
2023-05-26
Ragnar Dillner

GRÖNBETE

GRÖNBETE Småkyligt idag, endast 13 grader och sydliga vindar. Hästarna i Lisas hage verkar gilla grönbete, det har grönskat på några dagar och djuren får omväxling i menyn. Finns en samling renar som strövar runt i byn men de verkar gilla grönskan på träd och buskar. För en hungrig bybo eller turist finns det 24 krogar med ett brett utbud  i området under vintersäsongen. Blir vi sugna på matbit under en kväll i juni har området endast ett fåtal ställen öppna. Den klassiska köttbiten får man  åka till Sveg, Hede eller Funäsdalen för att hitta på en meny. Pizza och Thaimat finns på flera håll, det kan ju räcka såklart. Nästa krog som öppnar i Vemdalen får bli ett klassiskt stekhus med biff, oxfilé och entrecote.
Nyheter
2023-05-24
Ragnar Dillner

VÅRSÅDD

VÅRSÅDD Plus 12 grader stigande. Några regnskurar med inslag av åska det det bli under dagen. Mera vatten behövs för att vårsådden och gräsmattorna ska ta sig. På byn saknar vi den ambulerande försäljaren av blomplant som försett oss med plant i 40 år. Kan konstatera att även priset på plant har fördubblats de senaste åren. Av de lärde i generationen för mig sa man att det inte gick att plantera för först helgen i juli. Tror att plantorna har blivit tåligare med åren. Kan vara en fråga på AI.
Nyheter
2023-05-23
Ragnar Dillner

PÅ TOPP

PÅ TOPP
Ljummen morgon och endast några få molntussar, blir bortåt 20 grader även idag. Bygget av köpcentrum i Vemdalen By har kommit igång igen efter någon vecka på halvfart och väntan på alla tillstånd.
Den här veckan är det många i byn som får besök av Sotaren för besiktning av sina eldstäder. Inte att förväxla med en vanlig sotning. Helgen har varit fylld av lyckade evenemang. Kvarndag i Hedeviken, Modellflyg på Hedlanda och fotboll på Vemvalla.
Nyheter
2023-05-22
Ragnar Dillner

NYINVIGNING

NYINVIGNING Minus fyra grader inatt. Solen värmer och dagen blir hyfsad, bortsett från att det blåser en del nordvästan. Idag är det ny-invigning av Vemdalia i ny regi. Möbelmästarna i Härjedalen låser upp och har en hel det nyheter och erbjudanden. Det ska bli kul att följa hur de utvecklar företaget som nu får många nya möjligheter. Karin Bromee med personal fixar in i det sista. Vi önskar lycka till såklart. Vemdalia väl värt ett besök. Öppet idag från 10:00
Nyheter
2023-05-18
Ragnar Dillner

NATIONALDAG

NATIONALDAG Nollgradigt och vitt på marken i tidig morgon. Det vita försvinner under förmiddagen även om det kommit rikligt på högre höjder, ser bilar som passerar  byn med snö på taken. Idag är det Norges Nationaldag och vi firar med dem. Det väntas komma många norrmän till modellflyghelgen som är på Hedlanda. I morgon kl. 10:00 är det Nyöppning på Vemdaliahuset. Ny regi och nytt sortiment, utförsäljning av äldre produkter. Nu är det Möbelmästarna i Härjedalen som tar över butiken. Tipsar om "Vårfest" i Hede idag 17-20 med massor av erbjudanden, bla 50:-rabatt på Gasol hos Jönnbua.
Nyheter
2023-05-17
Ragnar Dillner

PÅSKLILJOR

PÅSKLILJOR 12 grader varmt och mulet idag, tämligen vindstilla. I Vemdalen By har många företagare påbörjat sommarens utsmyckning, fint blir det. Kommunen har också många blomlådor i byn som är på gånga att fyllas med färgglada plantor. Men det kan vara en chansning, risken för frost och snö är överhängande ända till midsommar. Vårfloden är tilltagande och stora sjöar har bildats, speciellt kring Sörveman, syns tydligt där ån rinner under väg 315 vid campingen. Ingen risk för broras ska tilläggas. Bygget av köpcentret bakom pizzerian dundrar på, det vältas så det skramlar i porslinsskåpen. 
Nyheter
2023-05-16
Ragnar Dillner

SERVICE

SERVICE Tolv grader och blå himmel på morgonen. Vi får passa på att njuta någon dag till för nu utlovas nästa bakslag, kanske även snöblandat regn om några dagar. Cykelfesten som i år var flyttad som restaurang Husky till Lövåsgården  hade i alla fall mycket fint väder. På storbygget mitt i byn var det idag dags för service av liten grävmaskin. Åkeriet har såklart egna resurser för hämtning till sin verkstad. Förr i världen rundsmörjde vi även våra personbilar, en fettspruta hade nog de flesta som ägde en PV eller Amazon. Det var alltid spännande att se om de gamla fettet ersattes av nytt i de rörliga leder som hade smörjkoppar.  Nu för tiden är det inte så många fordon som har kardanaxel, på den fanns det många smörjställen.
Nyheter
2023-05-15
Ragnar Dillner

TAMDJUR

TAMDJUR Plus tio grader, mulet med en gnutta sydlig vind. Uppemot 25 grader utlovas under helgen, rattmuff av. Pigga renar strövar i Vemdalen By, det kanske den årliga gruppen som brukar hänga kvar, de vandrar mellan byn och Vemdalsskalet. Osäkert vilken sameby som äger renarna. Trevligt inslag för turister men inte så kul för det som har vackra planteringar. Svenska renägare som har sina djur i Norge kan bli bötfälda av Norska staten. Vemdalens fotbollsdamer är hitintills i år obesegrade, ny match på hemmaplan nästa vecka på Norges Nationaldag.
Nyheter
2023-05-12
Ragnar Dillner

BÄCKÖRING

BÄCKÖRING Plus 10 grader på förmiddagen, inte ett moln i sikte. Flödet i bäckar och åar har ökat, kulmen nås inom ett par veckor. Lövåsbäcken är en av mindre vattendragen som erbjuder en bra sommarfiske för de som metar. På byn är Åsgatan fortfarande avstängt på grund av storbygget.
Restaurang Husky har lunchöppet 11-14 och sedan kvällsöppet från 17. Kanske kan det bli lite mys i solskenet på uteserveringen. Även Härjedalspizzan har solläge på sin altan. Igår landade ett flyg med Hemvärnspiloter på vår flygplats. De hade deltagit på Aurora 23 och var på väg hemåt. Mellanlandning och fika på Hedlanda. En känd konstnärinna från Jämtland skulle blivit 114 år idag.
Nyheter
2023-05-11
Ragnar Dillner

AVSTÄNGT

AVSTÄNGT Plus åtta grader en tidig förmiddag, nu tär det även på snön på höga höjder. Vattennivån i bäckar och åar har börjat stiga, några har redan passerat sina bredder.
I Vemdalen By är Åsgatan avstängd vid Prästgatan. Stora grävprojekt nu med anledning av köpcentret. Onsdag och det verkar bli en fin dag och kanske även en fin kväll. Blir nog många som inhandlar Grillskivor på ICA.
Nyheter
2023-05-10
Ragnar Dillner

STUDIERESA

STUDIERESA Halvklart med tendens till uppklarande, kanske blir det hela åtta grader varmt hemma i Vemdalen. Idag fortsätter studieresan med en grupp som är campingintresserade. Efter frukost lämnar vi Stenö Havsbad med riktning mot Orbaden. Vi vill besöka anläggningar och se hur de jobbat med sin utveckling och hur de löser finansieringen. Igår var det Gällö och Camp Viking samt en Resort  i Höllick. Med på resan är även Zack som bygger ställplatser vid sin restaurang i Utanede vid Thai-paviljongen.
Nyheter
2023-05-09
Ragnar Dillner

UTFLYKT

UTFLYKT Minusgrader i tidig morgon. Klar himmel och det blir en varm dag. Kalla nätter gör att snön ligger som ett vitt locks på höjderna, fortfarande fin längdskidåkning har jag hört. I Vemdalen By är det ganska stillsamt nu när säsongen är över. Vardagslivet rullar på med ärenden till ICA för att handla eller hämta paket. En fika på Vemdalen Bovre blir det också. Närmre helgen får Ekbergs sina besök då goda och ädla drycker ska hämtas från ombudet. Finns de som även köper lite Maggot. Nya ock gamla byggprojekt är igång och maskiner från Cramo kan man se på många arbetsplatser.
Nyheter
2023-05-08
Ragnar Dillner

RÄTTIGHETER

RÄTTIGHETER Temperaturen är stigande från nollan. Blir en fin dag i solen. Passar perfekt för invigning av en ny Krog i krogtäta Vemdalen By. "Poppens" Restaurang premiäröppnar från 17:00 fredagar. Inriktningen förväntas bli åt det Mexikanska hållet. Vi får hoppas på lite vårsol på uteserveringen. Lite senare i afton är det After Work på Restaurang Husky med The Lost Trailer Boys på scenen från 18:30. Ytterligare en krog är på gång och det finns dessutom en rikligt utrustad som ligger i träda. Fortsatt fint väder i helgen spår meteorologen. Då kan rekommenderas en utflykt till det konstnärer och konstarbetare som har öppet hus i Jämtland och Härjedalen. Läs mer: (Kul Tur)
Nyheter
2023-05-05
Ragnar Dillner

KALLVATTEN

KALLVATTEN Någon grad varmt på morgonen men det är soligt och prognosen lovar plus fem grader. Ingen större vårflod ännu men det kanske dröjer några veckor, måste till lite värme också. För ca 25 år sedan var det ett vårnöje att ta kanoten och försöka ta sig genom Norrvemans brusan vårflod, det gick sällan som man tänkt. Vid bygget av byns handelscentrum börjar man skönja var grunden till Coop ska bli. Även parkeringen med dess avrinning till dagvattenbrunn kan man se. Hur det blir med skoterleden till Macken visar sig till vintersäsongen. Onsdag och lillördag, Pizzeriorna i byn håller öppet.
Nyheter
2023-05-03
Ragnar Dillner

ÅTERVINNING

ÅTERVINNING
Plus en grad och solsken med inslag av Cumulus. Efter en helg med mycket folk i omlopp i Vemdalen By så var morgonen tämligen lugn. Överraskande bra med bordsbokningar på byns restauranger under lördagen. Underhållning på GT-gården med Janne Krantz lockade ca 50 personer, alla mycket nöjda. Måndag förmiddag och dags att tömma vid återvinningen. Byborna är duktiga på att sortera sitt skräp och pant, det händer ofta att någon behållare är full. Tyvärr finns det rötägg som inte vet var toaborsten av plast ska slängas och ställer den bara i en plasthink bredvid. En trasig korgstol hör inte hemma bland papper, plast eller plåt. Den ska till stationen i Hedeviken.
Nyheter
2023-05-02
Ragnar Dillner

RÖRIGA RESURSER

RÖRIGA RESURSER Plus en grad efter nattens lilla snöfall på 3 cm. Mitt i Vemdalen pågår det enorma bygget av ett handelscentrum. Man kan säga att ett tiotal maskiner i samarbete flytta och fyller på med material. Det är ett trevligt skådespel som pågår och jag har första parkett med fribiljett. Tämligen fantastiskt att alla dessa resurser finns i vår by. Detta bygge gynnar verkligen den egna bygden från första spadtaget kan man säga. I morgon är det underhållning på GT-gården. Janne Krantz från det berömda Iggesundsgänget håller låda från 19:00
Nyheter
2023-04-28
Ragnar Dillner

VINTERLAND

VINTERLAND Nollgradigt men det kan bli några plusgrader. Vanskligt före på våra vägar kan man säga. Inget väglag för sommardäck och snösvängen har lite kämpigt att hänga med i svängarna. Lite skämtsamt kan vi säga att sommaren för två veckor sedan var kort. Byggnationerna vid nya köpcentret i Vemdalen By fortskrider, bilder kommer
Nyheter
2023-04-27
Ragnar Dillner

SLIRIGT (SLEFT)

SLIRIGT (SLEFT) Någon grad kallt och det snöar, precis som det gjorde för två år sedan när bilden togs. Vemdalsskalet är en besvärlig del av väg 315 som årligen orsakar trafikproblem när vädret överraskar. Nu får vi vänta en vecka till på vårens återkomst. Polisen ser säkert mellan fingrarna vad gäller förbudet för dubbdäck.
Nyheter
2023-04-26
Ragnar Dillner

VÄNTAN

VÄNTAN Marken ligger vit efter nattens snöfall. Ingen flygtrafik att vänta denna dag, I Hede har leveransen av sommaren plantjord anlänt till ICA Supermarket. Trevligt för alla som tänkt fixa i rabatten idag, Själv väntar jag nog en vecka till med den utsmyckningen. Skolan i Vemdalen söker flera tjänster. Ni som har den utbildning som efterfrågas. Kontakta kommunen eller Arbetsförmedlingen för mer info.
Nyheter
2023-04-25
Ragnar Dillner

OMLASTNING

OMLASTNING
Runt nollan och mulet. Snö smälter snö kan man säga. Kanske inte så trevligt i trafiken under de tidiga timmarna. På flygplatsen är det nästan snöfritt och omlastning funkar bra. Säsongsavslutning med två tusen firande personer på en unikt fin After Ski, ja i alla fall vädermässigt. Huruvida den unika och mobila arresten kom till användning kan vi bara gissa. Klirr i kassan lär det ha blivit på samtliga näringsställen kring Vemdalsskalet. Även byarna Vemdalen och Klövsjö har känt av rusningen till fjället. Nu packar det flesta ihop sina rörelser och laddar för sommarsäsongen.
Nyheter
2023-04-24
Ragnar Dillner

MUCK

MUCK
Många plusgrader och strålande sol. Natoresan fortsätter genom Härjedalen. Bilden är från trakten av Sveg där soldater och fordon fick åka färja på älven. I samarbete med Trafikverket byggdes tillfälliga pråmar som transporterade ett kompani längs älven till motsatta stranden. Därefter fortsatte resan mot Småland. Kulle vara intressant att veta hur alla dessa soldater huserar under dessa tre veckor övningen pågår. Snart Muck för delar att personalen.
Nyheter
2023-04-21
Ragnar Dillner

FLYGVÄDER

FLYGVÄDER Många plusgrader och solsken även idag. När vädret är långsiktigt bestående lockas många till en flygtur. Under våren har det varit ovanligt många besökare på Destinationens Flygplats Hedlanda. Det är få destinationer förunnat att ha en egen flygplats. Just denna landning är en husägare på Vemdalsskalet som föredrar att flyga till Vemdalen. En bil har familjen parkerad på flygplatsen, finns fyra familjer som har det. Förfrågan finns från fler som vill ha en bil på plats. Men det vanliga är att vänner kommer och hämtar.
Nyheter
2023-04-20
Ragnar Dillner

NATO

NATO Plus tio grader och strålande solsken. En fin dag för Nato att passera genom landet. Även Vemdalen fick del av övningen när några soldater från Fältjägarna stannade till. De passade på att fylla godisförrådet med ett stopp på Macken. Samtidigt höll de span på vad som händer bakom Centrumhuset. Det är vaken skyttevärn eller skyddsrum kunde de konstatera. Helt enkel ett nytt centrum kan man säga.
Nyheter
2023-04-19
Ragnar Dillner

LEDLÖST

LEDLÖST Plus fem och solsken på morgonen. Det tär på snön i Vemdalen By kan man säga. Ån håller på att gå upp och skoterlederna på byn är inte mycket att hurra för. På fjället funkar det fortfarande bra på lederna. Jaktstugan har öppet veckan ut för den som önskar en våffla. Det ska bli spännande och se hur det blir med islossning och vårflod. En vår på 1970-talet steg Norrveman långt över sina bräddar och tog nya fåror "Nolaåa". Även bäcken som passerar Storgårdsgatan skapade en stor sjö.
Nyheter
2023-04-17
Ragnar Dillner

MORGONPIGG

MORGONPIGG Runt nollan och snöblandat. Snösvängen har kört de stora vägarna och plogat bort nattens snöfall, några centimeter. Resten får dagsmejan sköta. Morgonpigga Katarina har korvlådan och stekbordet varmt från sju på morgonen på "nyöppnade" Macken. Kaffe och mackor finns också. Bra ställe för hantverkare som blir sugna tidigt på förmiddagen. Macken är också favorit för skoteråkare men den säsongen är nog över nu om man inte tar skotern på släpet upp till fjället. Ombud för Mekonomen är man också, snabba leveranser kan jag intyga.
Nyheter
2023-04-14
Ragnar Dillner

LJUMMET

LJUMMET Gomorron. Kan vara årets varmaste morgon, plus 4 grader samt regn och blåst. Kan tillägga att solen gör sina försök. Någon fjälltur på skidor är inte att rekommendera men om du trotsar vädret så finns det våfflor och värme på Jaktstugan. På byn är grävningarna för det nya köpcentret inne på andra dagen. Det verkar som det är vägbygge i området som pågår just nu. Dagspris på bränsle är 20:54 för 95 oktan. Sopning av parkeringar och gator har börjat, kanske passar på nu när det regnar. Hos flera krogar har annonser om bartömning börjat synas, är ju alltid så när säsongen går mot slutet. Helgen 21-23 april är det stor säsongfinal på Högfjällshotellet med ett flertal dansband.
Nyheter
2023-04-13
Ragnar Dillner

COOP NORD

COOP NORD Plus två grader i tidig morgon och tendens till duggregn. Som vi alltid säger, snön räcker över påskhelgen. Nu är det bonustider för de som vill ut i spåren, soliga dagar kommer det vet vi också. Flera skoterleder är på upphällningen i låglänta partier och över vattendrag. Vattenläcka i Hede, 1000 hushåll är berörda, var sparsam.
I Vemdalen By är åkeriet i startgroparna för Vemdalens nya handelscentrum med COOP, aktivitetshall och frera butiker. Maskinparken börjar rada upp sig på den aktuella fastigheten, någon ytterligare maskin ska nog dit också. Det är fantastiskt att det finns dessa resurser i vår by. COOP har annonser ute på bl.a. Facebook om att de söker Butikschef till nya hallen som är på 1200 kvm. Tidigare stod det att de skulle öppna vid årsskiftet men det är nu reviderat till i början av nästa år. En känd företagsgrundare i byn skulle blivit 99 år idag. Trevligt att företaget fortfarande lever.
Nyheter
2023-04-12
Ragnar Dillner

VEMHÅTRÄFFEN

VEMHÅTRÄFFEN Mulet och plus sju grader mitt på dagen. Torra, fina vägar, i alla fall de större vägarna som 315 och väg 84. Även Håvägen mot Vemhån och Sveg. I Vemhån finns butiken Vemhåträffen en Specialbutik för livsmedel. Även försäljning av fiskekort och ledbevis till skoterleder. Butiken har ett brett sortiment sett till antalet invånaren i byn, ca 200. Det finns även ett Café och en bränsletapp. Ombud för Systembolaget samt hållplats för busstrafiken. Historiskt så byggdes huset för att husera tillverkning och lager av lampskärmar. Stålstommarna tillverkades i Vemdalen sedan var det sömmerskor i Vemhån som sydde upp ett flertal modeller och storlekar. Ett företag i Stockholm med anknytning till Vemhån agerade grossist och skötte försäljning till möbelbutiker i hela Sverige. I modern tid har lokalerna anpassats för matbutik. Idag grattar vi alla som heter Ulf.
Nyheter
2023-04-11
Ragnar Dillner

MARKNAD & KONST

MARKNAD & KONST Minusgrader till att börja med men solen lurar bakom molnen. Känns som en kylig inledning på "Vemdalsnatta". På byn bygger knallarna upp sina försäljningsstånd, ett bra sätt att hålla värmen. Under dagen får vi hoppas att både kunder och solsken ska komma på besök. Marknaden är öppen till ca 18:00 därefter blir det snöskottartävling med möjlighet för någon att vinna 10 tusen kronor. Marknaden lockar folk från grannbyarna som minglar runt bland stånden. Blir man lite less på det går det ju alltid att ta en öl på någon av byns tre restauranger. Torsdag är bytesdag hos det stora uthyrarna så det blir nog en ständig ström av bilar genom centrum på eftermiddagen. Kön av tankande bilar och skotrar kan bli lång vid Macken.
Nyheter
2023-04-06
Ragnar Dillner

DAN FÖRE DAN

DAN FÖRE DAN Minus tre grader på morgonkulan men det utlovas sol och plus sju under dagen. Snösmältningen är i full gång kan man säga. Nu laddas det på byn för den så kallade "Vemdalsnatta". Huvudnumret är Snöskottartävlingen där segraren vinner 10 tusen kronor. Det finns massor av andra priser också. Tävlingen börjar 18:00 mitt i Vemdalen By. Redan från 10 på förmiddagen är marknaden igång, byns centrum fylls av Knallar som säljer allt från godis till tofflor och livremmar. Kvällen i morgon blir lite av hemvändarkväll där många utflyttade kommer åter och samlas på krogarna i byn. Bakom Centrumhuset har nu marken frilagts för kommande byggnationer av lägenheter och det nya köpcentret.
Nyheter
2023-04-05
Ragnar Dillner

LÄTTA FJUN

LÄTTA FJUN Minus tre grader och ett lätt snöfall som ska upphöra under dagen. Det blir inte så mycket att snösvängen behöver rycka ut. Lite snörök i trafiken kan det bli. Man kan säga att det finns två samlingsplatser i byn på förmiddagen för fika. Det är Bageriet och återöppnade Macken. Bageriets parkering var fullsatt just denna morgon, kan bero på att deras mackor på nybakat bröd är välkänt. Dagtid och en bit inpå aftonen övergår Bageriet till Pizzeria med fullständiga rättigheter. Bageri var det redan på 1960-talet och då var man mest känd för "Olssons-limpan".
Nyheter
2023-04-04
Ragnar Dillner

NORRMALMSGATAN

NORRMALMSGATAN Minus tolv grader innan solen börjat verka. Fantastiskt före på skaren, skidorna går åt alla väderstreck. Det kan vara lite si och så med föret på smågatorna i Vemdalen By. Norrmalmsgatan känns lite spårig efter förra värmeperioden, nu har slaskföret frusit till is. Ny arbetsvecka och en kort variant med många röda dagar. Nu är dags att se över menyerna inför påsk, både hemma och för krögarna. En påskanpassad meny på krogen uppskattas som bör domineras av Lax och Lamm. Funkar även på en pizza.
Nyheter
2023-04-03
Ragnar Dillner

HUVUDGATAN

HUVUDGATAN Ännu en kall natt och förmiddag. Med solens hjälp ska vi komma över nollan. Vemdalens genomfart har flera namn. Mitt i byn är det Centrumgatan. Norr ut är det Fjällvägen och västerut mot Hede är det Landsvägen, i grunden är det väg 315. Historiskt så har det funnits många olika företag längs vägen. Timmerhusfabrik, Sågverk, Listmåleri, Färghandel, Kiosk, Telestation, Gummiverkstad, BP-mack, Handelsbank, Gulf, Café, Konsum, Taxi, Bilverkstad, Tvätteri och många andra. Några har återuppstått i modern tid vilket får ses som mycket positivt.
Nyheter
2023-03-31
Ragnar Dillner

PIMPELFISKE

PIMPELFISKE Minus 18 och strålande sol igen. Nattliga kylan gör att pister, leder och spår lär hålla över påskhelgen. 30 mil skoterleder pistas flera gånger i veckan av ideella krafter. Viktigt att skoterförarna köper ledbevis för vårt område. Med skoter kan man ta sig ut på sjöar och vattendrag för att pimpelfiska. Besök Ekbergs Fritid för senaste fiskeinformation samt goda råd om vilken utrustning som behövs. Saknar du varma kläder så finns det också. I kyldisken finns delikatesser som rökt fisk och kött från bl.a.. Hedmans i Strömsund.
Nyheter
2023-03-30
Ragnar Dillner

KALLT SOM SJUTTON

KALLT SOM SJUTTON Minus 17 grader, strålande sol, en gnutta sydlig vind. Kylan lär hålla hela veckan men kanske en plusgrad på lördag. På vår ICA-butik konstaterade jag att hyllan med leverpastej hade ett rikligt utbud. Sju sorter att välja på varav sex bredbara. Vist är det fantastiskt, snudd på lika välförsett som i bröddisken. Butiken är ju även en mötesplats, trevlig att tala med andra kunder och med personalen. Ibland kan man utbyta recept eller få lite information om någon ny maträtt. Ett tag var det populärt bland mattillverkare att stå i butikerna och bjuda på varuprover och provsmakning. Känns som det var före pandemins tid.
Nyheter
2023-03-29
Ragnar Dillner

1278 M.Ö.H

1278 M.Ö.H Minus 15 grader i morse och klarblå himmel. Högt över skogen och i horisonten reser sig Sonfjället med sina 1278 meter. Det är också en av Sveriges 30 Nationalparker. I ett område närmast Sonfjället råder det förbud mot lågt flygande flygplan och drönare. Som pilot får man aldrig flyga lägre än 1500 meter över havet vid Sonfjällets närhet. Inflygningen till Hedlanda Flygplats ligger strax utanför restriktionsområdet. Idag råder perfekt flygväder, mycket god sikt och nästan vindstilla. För 9 år sedan påbörjades bygget av Sälens Flygplats, artikel från Dagens Industri 4 april 2014. I Vemdalen har vi Hedlanda Flygplats som fyller 53 år i år. Flygplatsen kan ta emot privat- och Taxiflyg. Asfalterad bana 1200X35 meter.
Nyheter
2023-03-28
Ragnar Dillner

BARNLEK

BARNLEK Minus 15 grader i tidig morgon. En strålande sol gör en fin dag, takdropp kan förväntas. Mitt i Vemdalen By finns Vemdalen Experience. Ett företa som hjälper sina kunder med lösningar inom fritid. Försäljning av skotrar, snöslungor, trädgårdsmaskiner, släpvagnar, båtar. Reparationer och uthyrning produkterna. Guidade skoterturen i destinationen. För barnen finns en inhägnad bana där det går att hyra miniskotrar för att pröva på. Behöver man som fastighetsägare hjälp med skötsel så finns tjänster för det också.
Nyheter
2023-03-27
Ragnar Dillner

BLÅTT

BLÅTT Plusgrader redan från morgonen. Några snöflingor har det kommit under natten men den lilla mängden är redan borta. Några blå öppningar ser vi på himlen, kan nog bli en solig dag. 19:59 är dagspriset för bensin, känns som det kvittar. Fredag och det är mysafton i många familjer, tv, godis, chips och lemonad.
Nyheter
2023-03-24
Ragnar Dillner

LUNCHSERVICE

LUNCHSERVICE Regniga natt sjöng Anna-Lena Löfgren 1962. Så kan man säga om natten som varit. Nu är det sandning och plogning av snöblask i Vemdalen By med omnejd. Härjedalens Skolor ska hålla öppna matsalar under påsklovet så eleverna ska få samlingsplatser och lite mat i magen. Ett initiativ som påbörjades under sportloven och slog mycket väl ut. Påsklovet för elever i Norrland är vecka 14-15. Redan idag råder det påskväder, fem grader varmt, solsken och takdropp.
Nyheter
2023-03-23
Ragnar Dillner

SNART PÅSK

SNART PÅSK Fem centimeter snö under natten, runt nollan och vi förväntar oss lite sol på dagen. Snösvängen är ute och röjer på gator, vägar och torg. Husvagnscampingen vid fotbollsplanen Vemvalla ligger i vila. Men snart blir det Påsk och full rulle bland vagnarna. Påsken bjuder på många aktiviteter i Byn, största är nog "Snöskottartävlingen" där en person vinner 10 tusen kronor.
Onsdag och mitt i veckan, kanske en dag för lite nöjen. Bio i Vemdalen By där Oscarsbelönade The Whale visas. Går bra att besöka Sporthuset och köra lite bowling om bio inte faller i smaken. Apropå smaker så finns tre restauranger i byn som har kvällsöppet. Inom ett par år så finns det nog ett par ställen till att besöka i byn. Vid norra utfarten i Vemdalen finns en företagsby där ca 30 personer har sina arbetsplatser. Skulle inte förvåna mig om det snart står en vagn där som serverar Thaimat.
Nyheter
2023-03-22
Ragnar Dillner

TORRA VÄGAR

TORRA VÄGAR Minus 12 i tidig morgon men det blir någon plusgrad på dagen. Lätt sydlig vind. Rocka sockorna är det också.  Hyfsat torra vägar i området. Idag fortsätter snösvängen med att dika ut snön från vägen mot vägrenen. Det är ett sätt för att smältvattnet ska rinna i diket mer än på vägarna. Från ett välbesökt morgonmöte som hölls av Företagarna, Destinationen och Vemdalens Företagareförening kan rapporteras att det varit god beläggning i området under det inledande månaderna. Spännande med nästa rapport då även påsken ingår. SkiStar meddelar att planen för etablering av kontor och personalbostäder i Vemdalen By fortgår. Lika är det med byns nya centrum där Coop blir den stora draken är också i startgroparna. Grävning av vägar och grundarbeten påbörjas inom några veckor.
Nyheter
2023-03-21
Ragnar Dillner

GRUSNING

GRUSNING Runt nollan men stigande, det blir en fin dag på fjället. Bra planering kan man säga när PRO ska åka vessla till Jaktstugan för våffla och kaffe idag. Avfärd från vesselplanen på Vemdalsskalet kl. 9.30. För fordon i snösvängen gäller sandning idag, det har varit plusgrader långt in på natten och sedan har det frusit på. Läge att ta det med ro i trafiken.
Nyheter
2023-03-20
Ragnar Dillner

OMVÄNT

OMVÄNT Strax under nollan, sydliga och snörika vindar. Igår hade vi  strålande sol. Nu driver det på vägar och skapar mycket dålig framkomlighet. Kanske tom. omöjligt att ta sig fram på de mindre vägarna i området. Ingen bra idé att bege sig på fjälltur, tror inte man ser kryssen. Byns alla redskap för snöröjning är igång, även små 4-hjulingar som normalt håller till på gårdarna kan  vi se hjälpa till kring butiker i byn. Även de stora vägarna kan vara svårframkomliga då plogbilarna får köra i skytteltrafik för att hålla vägen öppen. Vägen över Flatruet är avstängt under dagen. Fredag då är det mysdags för många familjer. Kan tänkas att myskvällen blivit dubbelt så kostsam nu när chips och nötter ökat i pris.
Nyheter
2023-03-17
Ragnar Dillner

SKY CLEAR

SKY CLEAR Minus åtta och klar himmel, vindstilla i tidig morgon, eller innan ICA har öppnat. En kanondag på fjället för alla som tänkt ta en tur. Våffla på Jaktstugan kan vara en bra idé. Grävningarna pågår mitt i Vemdalen by med lättare trafikproblem. Ingen följebil, räcker med sunt förnuft. Bio i går och massor med besökare till filmen Andra Akten med Lena Ohlin och Rolf Lassgård. Nästa film The Whale kommer 22 mars.
Nyheter
2023-03-16
Ragnar Dillner

BRANDBILAR

BRANDBILAR Minus 10 grader på morgonen, det blir mildare fram på dagen, kanske någon snöby också.
I går hade Räddningstjänsten två utryckningar. Först var det någon som ställt en hink med varm aska på ett golv i en stuga Vemdalsskalet. Branden kunde begränsas till golvet och är nu släckt. Några timmar senare brann det i en ladugård utanför Sveg, den branden spred sig till ett förråd. Bostadshuset kunde räddas och ingea personer kom till skada. Förråd och ladugård brann ned till grunden. Många gånger får flera av Härjedalens kårer hjälpa varandra, så var det denna gång. På byn har kommunen nu börjat gräva vid den vattenläcka som är mitt emot busstationen, eller ska vi säga byns Resecentrum.
Nyheter
2023-03-15
Ragnar Dillner

TRAFIKHINDER

TRAFIKHINDER Minus fyra grader, halvklart och nästan vindstilla. En skidtur på fjället med matsäck eller besök på Jaktstugan kan bli valet för många idag. Mitt i Vemdalen By är det hinder i trafiken. Det ska grävas och en vägbana är avstängd. Framkomligheten är halverad kan man säga. Extra besvärligt när det påverkar in- och utfart från Busstationen. Var sak har sin tid, borde vara klart till påsk. En sak till Pi på er.
Nyheter
2023-03-14
Ragnar Dillner

HORSEPOWER

HORSEPOWER Minus sju grader, lätt sydlig vind och mulet. Möjligen lite snö på gång. Fredagskvällens skidlopp med pannlampa och i månsken lockade ett 40-tal åkare från Hedlanda till Lövåsen. I övrigt har helgen har varit stillsam i vår by. Inga större konflikter eller olyckor. Nu är det tre veckor innan påskveckan, många fina dagar framöver på fjället. Byns många hästar verka ha det bra där de står i hagarna. Finns antagligen ca 50 hästar i Vemdalen. För er som inte tänkt på vad ordet hästkraft står för så kan jag rekommendera ett klick på Wikipedia.
Nyheter
2023-03-13
Ragnar Dillner