MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

RESIDENCE

RESIDENCE Plus 4 grader, halvklart och västlig vind. Brukar inte skriva så ofta under helger men kan inte låta bli idag när jag fick se den här ritningen. Ny planer och nytt bygg på gång på Vemdalsskalet. Stadsdel Residence har passerat ritningsstadiet. En byggnad i sex våningar där g:a Sörgården låg en gång i tiden. Stugan kan rymma kanske 50 lägenheter, tämligen liftnära kan man säga. Ja det är positiva och spännande tider med eller utan vaccin. Kommande vecka har redaktören med många andra fått tid för vaccination. Screeningen i byn fortsätter som vanligt säsongen ut, förmiddagarna är det långa rader med köande i sina bilar vid testbussen när det är testdag. Idag anläder Taxiflyg till Hedlanda, självklart finns det kaffe i serveringen.
Nyheter
2021-04-10
Ragnar Dillner

SLIRIGT

SLIRIGT Minusgrader under natten och det faller lite kornsnö, ligger ca 4 cm. Inte läge att köra med sommardäck i Härjedalen idag. Gång och cykelvägar är röjda i byn, snart även gator och torg. Troligen har snön smält bort till morgondagen. Vi närmar oss sista helgen i sista påskveckan, därefter är det nedräkning och summering av säsongen. Liftarna kör till den 18 april på Vemdalsskalet om snömängden räcker. Skidåkning på längden kan nog pågå till maj på högfjället.
Det var ett tag sedan vi påminde varandra om att gynna den lokala näringen, kan konstatera att det gör vi i stor utsträckning.
Nu är det vaccinet som vi trånar efter. Redan nästa vecka har många av oss i byn fått tid för sprutan - Det kan vi glädjas åt. Dagens Pandometer 15:39
Nyheter
2021-04-09
Ragnar Dillner

BLÅLJUS

BLÅLJUS Kylig natt igen men redan på morgonen tittar solen fram. Det kan bli tämligen skönt i någon vindskyddad vrå eller snögrop. Hedlanda mitt i Härjedalen är inte bara en plats för Taxi- och privatflyg. Flygplatsen används oftare än vad vi tror av Ambulansflyget. Flera gånger vinter som sommar anländer helikoptern och inväntar vägambulansen för fortsatt transport till Östersund, Umeå eller annat sjukhus. På lördag är det dags för Taxiflyg för 5:e gången denna vinter. Att landa mitt i kommunen/landskapet har hela Härjedalen stor nytta av. Taxiflyget går att utveckla med tätare besök i samarbete med aktörer som paketerar resa, boende och aktivitet. Ett samarbete från öst till väst. Inte bara Vemdalsområdet växer vad gäller turistbäddar, så även Lofsdalen och västra Härjedalen.
Nyheter
2021-04-08
Ragnar Dillner

KYLIGT

KYLIGT Kylig natt, nästan minus 10 på sina håll. Nordostlig vind och mulet, känns som en mindre bra dag för längdåkarna på fjället. Tar man skidorna eller Vesslan upp till Jaktstugan kan man i alla fall belöna sig med den bästa våfflan. På byn har en knalle återkommit, det är Carina som säljer en mängd varor av bla. renskinn. Besöker man henne kan man även gå in i Bageriet och känna doften från den vedeldade Pizzaugnen. Café på dagarna och Pizzeria på eftermiddag och kväll. Bageriet har även en filial på Björnrike vid den berömda dammen. Pandometern visar 15:49, det går upp och det går ner kan man säga.
Nyheter
2021-04-07
Ragnar Dillner

DET VAR DET

DET VAR DET Lite på minus i natt samt att det kommit två cm puder. Solen skiner och den lilla snö som ligger på gator och torg smälter nog bort. Men kan göra nytta i skidspåret. Fortfarande är det sena påskfirare i området men att döma av parkeringen på ICA är det mycket färre än förra veckan. Summeringen av påsken går i dur. Trist med olycka som drabbar anhöriga och barn. Men även tappra arbetskamrater. Vädret under påsken har väl varit lite sisådär kan man säga. Tämligen blåsigt kan vi sammanfatta. Nu är det ett par veckor kvar av skidsäsongen men många näringsställen börjar stänga ner. Pandometern visar 15:29
Nyheter
2021-04-06
Ragnar Dillner

SNABBT

SNABBT Fem grader varmt, hög molnbas och tendens till solsken. Igår landade ett Taxiflyg med 5 personer på Hedlanda. Bromma Hedlanda 70 minuter, transfer till Vemdalsskalet 18 minuter. Hedlanda ligger mitt emellan Nordens Huvudstäder och definitivt mitt i Härjedalen. Flygbolaget trafikerar ofta Hedlanda och kommer att återkomma tre gånger till under påskveckan. Efterfrågan på enkelheten och snabbheten att ta sig till sin stuga i fjällen kommer att öka med den fortsatta expansionen i Destinationen.  Nu förs det ingen statistik över flygtrafik till små flygplatser men flygningarna har inte minskat under åren utifrån vårt eget konstaterande. De flygs inte bara från Bromma till Hedlanda under barmarkstiden. Flygförening ser fram emot en välbesökt sommar. Serveringen öppnar i juli, det finns även bränsleservice. Redan under våren kommer det att vara öppet i serveringen under några långhelger när det blir modellflygträffar
Nyheter
2021-03-31
Ragnar Dillner

TORRT

TORRT Fem grader varm på morgonen och tendens till solsken. Vägarna har torkat upp efter senaste snöfallet, det känns som om våren får ett ryck nu. Trafiken genom byn är livlig på förmiddagen med en blandning av yrkestrafik och turister. Leveranserna till krogarna kommer tisdagar och fredagar för de flesta, förråden bör fyllas på inför påsken, det är många besökare i området. ICA får leveranser nästan dagligen och ibland är det flera långtradare som väntar på sin tur vid varuintaget. Nu börjar Gatuhandlarna sätta upp sina försäljningsställen. Vid Bageriet finns Carina som säljer skinnprodukter, fler säljare lär komma närmare påsken. Vad gäller covid-testerna så fortsätter de och bildar ibland långa köer med bilar vid teststationen. Det är ca 700 personer som låter sig testas i destinationen. Nya Hotell Klövsjöfjäll invigdes under försommaren förra året. En lysande affär blev det.
Nyheter
2021-03-30
Ragnar Dillner

BAKSLAG

BAKSLAG Nollgradigt men stigande. Ymnigt snöfall på morgonen som tämligen snabbt tinar bort. På fjället kanske det ligger kvar några extra timmar och döljer se svarta plogkanterna. Påskveckan verkar inte ge så vackert väder som man kan hoppas på, vi får vara glada om solen tittar fram någon gång, ingen värme är utlovad heller. Det är mycket bokat i destinationen så vi får räkna med köer till butiker och restauranger. Tänk på att bara en i familjen går in och handlar på butikerna. Stilla veckan råder.
Nyheter
2021-03-29
Ragnar Dillner

BANAN FRI

BANAN FRI
Kylig natt men det blev fem grader varmt under dagen. Bana fri säger man när en flygmaskin eller ett fordon lämnar landningsbanan på en flygplats. När vinterns stora snöröjning är över efter åtta timmars maskinarbete så kan våren komma och dagsmejan ta resterande. Det som gör snöröjningen extra tidskrävande är alla de skoterspår efter okynneskörningar under vintern. Det finns en skoterled parallellt med flygplatsen men inte alla vet om det. Nu hoppas vi på en solig och varm påskhelg med flera flygbesök.
Fredag och helgen är på ingång med mycket god mat och dryck på bordet. Vill man inte själv stå vid spisen går det bra att beställa för avhämtning eller utkörning från byns restauranger. God helg alla läsare.
Nyheter
2021-03-26
Ragnar Dillner

TAXIFLYG

TAXIFLYG Minusgrader under natten men dagen bjuder på sol och värme. Just i dag passar det bra när det är VÅFFELDAGEN. Nu är endast infarten snöröjd till Hedlanda Flygplats. Men snart är flygsäsongen igång. Nästa vecka anländer säsongens första Taxiflyg och sedan är det igång. Landningsbanan är 1190 X 35 meter och asfalterad, det händer även att det anländer privatjet. Flygplatsen används av privat- skol- och taxiflyg främst under sommaren. Flygplatsens servering är öppen juli, augusti och september. Under sommaren finns tillgång för barn och ungdomar att köra 4-hjulingar på inhägnad bana. Vissa dagar i juli-augusti är det marknad samt en hel del andra aktiviteter såsom modellflyg och segelflygläger mm. Flygplatsen byggdes av Hede kommun och invigdes 1970. Sedan 30 år ägs den av Hedlanda Flygförening som fortsätter att satsa på utveckling. Förningen får hjälp med drift och underhåll av byns entreprenörer, snöröjning samt en del andra uppdrag. Det mesta sker ideellt.
Nyheter
2021-03-25
Ragnar Dillner

JULAFTON

JULAFTON Fem grader varmt och uppklarande men det blir lite blåsigt för dig som ska ut på fjället. Nio månader kvar till julafton, tiden går fort. Hos Cramo i Vemdalen finns det många hjulförsedda fordon att hyra för dig som går i byggtankar. För att mäta tillväxten kan ett sätt vara att kolla om det finns lediga maskiner att hyra hos Cramo, inte bara stora och klumpiga, även slipmaskiner, spikpistoler, sågar och liknande. I väntan på din tur i kassan bjuds du på en kopp kaffe.
På byn är restaurang Husky fortfarande stängda i väntan på svar från corontatest. Är du hungrig är det Härjedalspizzan och Bageriet som gäller.
Pandometern visar 15:14.
Nyheter
2021-03-24
Ragnar Dillner

TOMT

TOMT Plusgrader som kanske stiger upp mot tvåsiffrigt. Men natten har varit kylig så viss halka råder. Det ser lite rörigt ut i korsningen vid macken men vi kan skymta ett vårtecken, den cerisefärgade cykeln har kommit fram.Ett tecken på att Designbutiken uppdaterar sortimentet till lite mera vårlikt. Parkeringen vid kontorshuset i bakgrunden ser tom och övergiven ut, normalt brukar det vara fullt med bilar vid gaveln. Nu råder corona i bygden och kontorsgästerna väljer att i stor utsträckning jobba hemifrån under en tid, respekt för det. Tisdag och återvinningen i Hedeviken öppnar kl.11 för den som har något att leverera. Med tanke på det egna förrådet av gamla kläder därhemma så önskar man att det även gick att lämna kläder/lump på samma ställe. Pandometern visar 15:19, det kan vara ett gott tecken på världsfreden.
Nyheter
2021-03-23
Ragnar Dillner

TUNGT

TUNGT Plusgrader utlovas, tom upp till åtta grader varmt den här veckan. Vi får hoppas på sol också så det blir läge för en apelsin i snödrivan. Covid 19 smyger allt närmare. Två restauranger i byn håller stängt i förebyggande syfte under några dagar. Även en kontorsarbetsplats ligger lågt under en tid. Det är stor fördel att ha en provtagningsbuss placerad mitt i byn, det underlättar kontinuiteten av att ta prover varje vecka. Om jag fått frågan för två veckor sedan om jag känner någon som är smittad, då hade jag svarat nej. Nu kan jag säga att jag känner minst sju personer, så fort kan det gå. Det som känns jobbigt är ovissheten om när vi ska få vårt vaccin, vi som är bortom fas 2. Tunga transporter breder ut sig hos Vemservice. Fordon som skall förses med påbyggnader som är anpassade efter kundernas önskemål. Det är ett positivt tecken i dessa tider att det stå fyra bilar och väntar.
Nyheter
2021-03-22
Ragnar Dillner

SLIRIGT

SLIRIGT Några minusgrader under natten håller spår, piser och leder i trim. Vägarna har halkbekäpats under morgontimmarna. I byn pågår Screeningen av personal i turistnäringen samt lite vem som helst. Prov tas och lämnas, analysen kommer 24 timmar senare. Vi går mot en helg i mellanveckorna. Av trafiken att dömma är redan många helggäster i området för skoter- och skidåkning. Pandometern har sjunkit från 15:74 till 15:29 det kan spegla läget på världsmarknaden. Kan påminna om att Vemdalen Bovre med Samisk slöjd & Café öppnar redan 07.45 för den som vill köpa kaffe och macka. Till kvällen är det många som går på krogen eller väljer något från gourmeddisken på ICA.
Nyheter
2021-03-19
Ragnar Dillner

SOLSTRÅLAR

SOLSTRÅLAR Minus fyra på morgonen och halvklart, kan bli fint idag också. Den här årstiden är det viktigt med sol och värme, tämligen skönt att sitta på altanen i söderläge med en fika  eller en grillkorv med räksallad. Det avverkas mitt i byn vid begravningsplatsen.  Man ska nog mera kalla det för en gallring. En åtgärd för lite mer luft och frihet och ett sätt att släppa fram solen till de närmaste grannarna som berörs, kommer att se trevligt ut. Såg på en mäklarsida att i närheten säljs det nu fem byggklara tomter till ett utgångspris av 850000 kronor. Tanken är att det ska bli permanentboende. Det är i alla fall gångavstånd till ICA, Gästis, kyrkan och skolan. Det har tagit två år att få området byggbart så passa på och köp, vem vet när det kommer nya tomter mitt i byn.
Nyheter
2021-03-18
Ragnar Dillner

INFLYTTNING

INFLYTTNING Kylig natt håller spår och leder vid liv. Mera liv i byarna blir det med den ökade inflyttningen. Vemdalen hade har positivt flytttnetto med 15 personer men störst i Härjedalen är ändå Tännäs med sina 57 personer. Statistik är ju som det är det handlar om födda, döda, inflyttade och utflyttade och till sist blir det ett netto. Sveg hade stor inflyttning med 221 personer men det hjälper föga när hela 242 lämnar. Sett på hela Härjedalen så har kommunen minskat med 20 personer. Det ger ju mera svängrum att hålla avstånd för de som stannar kvar i kommunen. Lill-lördag är det och kanske en anledning att fira något positivt.
Nyheter
2021-03-17
Ragnar Dillner

STILLA

STILLA Behaglig temperatur idag, strax över nollan. I Vemdalen finns kyrkogård, minneslund och begravningsplats. Kyrkogården används inte så flitigt men däremot minneslunden som finns på kyrkogården. Begravningsplatsen som ligger 800 meter sydväst om kyrkan är den vanliga platsen för sista vilan. Oavsett årstid är det alltid en vacker plats som kan framkalla ljus och mörker hos en besökare. Men även ge omättlig tröst ofta i samband med att vi tänder ett ljus, precis som vid minneslunden. Lite fakta: Sveriges största begravningsplats är sett till ytan Kvibergs kyrkogård i Göteborg (130 hektar och 24 167 gravplatser) och sett till antalet gravplatser Skogskyrkogården i Stockholm (102 hektar och 100 000 gravplatser.
Nyheter
2021-03-16
Ragnar Dillner

MELLANVECKA

MELLANVECKA Tre grader kallt och mulet. Vi får vänta till morgondagen för lite solsken. Fyra sportlovsveckor går fort, nu bara drygt två veckor till påsk och sedan kan vi säga säsongen är över och snön räckte även i år. Härjedalen befinner sig fortfarande i fas 2 vad gäller vaccinering. Vid provtagningsstationen är det ruschigt redan från morgonen, ett 15-tal bilar med köande personer väntade på sin tur. Det pågår hela dagarna med korta avbrott för provpersonalens raster. Trafiken genom byn efter loven är betydligt stillsammare idag. Pandometern visar 15:54.
Nyheter
2021-03-15
Ragnar Dillner

STIGANDE

STIGANDE Nollgradigt och det har kommit lite puder i pister och spår, kanske svårvallat idag. Ha man problem med skidorna kan man alltid få hjälp hos Sporthuset i Vemdalen By. Dagen ska bli trevligare när solen stiger över Högfjället, vi går mot en fin helg sista sportlovsveckan. Snart är det påsk, endast tre veckor till Långfredagen. Skärtorsdag brukar vara extra festlig i byn då "Vemdalsnatta" normalt arrangeras. Inte i år heller blir den av. Knallar kommer ändå att ställa upp sina stånd längs byns genomfart. Trafiken genom byn är livlig på förmiddagen och snösvängen gör sitt morgontidiga jobb. Natten har varit lugn, fritt från kravaller, bränder och dikeskörningar.
Nyheter
2021-03-12
Ragnar Dillner

SNÖRÖK

SNÖRÖK Minus fem grader och idoga snöbyar. Ettårsdagaen av den dödliga covid 19, en trist dag och inget som ska firas. En tanke går till de nära och kära som somnat in, inte bara av viruset. En snöig dag som denna är det lite enklare för alla att hålla avståndet. De flesta undviker både spår, pister och skoterturer, enklast att hålla sig inomhus. En dag för bakning eller städ kan hända. En jobbig dag är det för byggarna som fortfarande har utomhusjobb att göra. Tänker också på den lilla arbetsgrupp som bygger ny kraftledning mellan Floda Gård och gamla järnvägsstationen, ett miljonprojekt för BTEA och Härjeåsn kraft. Den samlade snösvängen har också full dag. Pandometern visar 15:54.
Nyheter
2021-03-11
Ragnar Dillner

LEDIGT

LEDIGT Minus 8 men känns som minus 12. Inledningsvis på vecka 10 finns det många lediga parkeringsplatser på Vemdalsskalet, kan betyda ledig boende i området. Veckan domineras av besökare från Norrlandskusten och inåt. De flesta sparar på krafterna till närmare helgen. Veckan fortsätter med att Regionen och Destinationsbolaget hjälper företagare och personal med tester i coronatider. Ca hundra tester görs varje dag den här veckan. Är personal på ett näringsställe t.e.x drabbade, då stänger företaget under en tid tills personen visar negativ test, så enkelt är det. Lill-lördag igen och sista sportlovsveckan, kanske många saknar sin vanliga Afterski, men kan säga att de flesta har accepterat läget. Pandometern visar 15:54 det kan visa på viss oro i världen.
Nyheter
2021-03-10
Ragnar Dillner

CENTRALEN

CENTRALEN Minus två grader, efter några cm med nattsnö har vi solsken, men mera snö kommer till aftonen. Vemdalens Spårcentral ligger vid Lövåsgården där Kjell & Co håller dem i trim efter snöfall och ovälkomna vandrare. Mitt i bilden skymtar vi byns gamla slalombacke. Det var på den tiden man fick trampa sig upp med skidornas hjälp. Sedan under några sekunder njuta av störtlopp eller slalom. På Lövåsgården finns även ett Gym samt en stor sal med kök som används flitigt före corona för fester och bingo. Från början byggdes lokalen som utedansbana där många kända orkestrar har spelat. Jag kommer ihåg band som Härjes, Scandinavians med Nick Borgen, Frönjannes, Pippis, Cattings, Tommys, VZH alltså Vemdalens Såg & Hyvleri samt många fler.
Nyheter
2021-03-09
Ragnar Dillner

KVINNODAGEN

KVINNODAGEN Minus 15 grader stigande och solsken. Fin inledning på Internationella kvinnodagen som firas officiellt sedan 1977, på initiativ av FN. Det finns många starka kvinnor i Vemdalen, de flesta kopplas till sitt företagande men det finns även några ideella som sticker ut. Tänker speciellt på Berta Ström och hennes engagemang för "Gammelgården" under sin livstid. Det är också sportlov för Norrland. Alltså ganska stilla på Vemdalens skola. Finns väl några som håller till på Hockeybanan. Fram emot helgen kommer det att bli mycket skoteråkande på lederna i området och till sist ska de flesta till macken för att tanka. Många har även Pizzerian i Centrumhuset som mål. Innan det blev pizzeria var det en enklare matservering som hette "Matbiten". På den tiden fanns även krogen Kockens Wärdshus som startades av Kjell Kristensen 1965. Kjell hade en tid även servering på GT-gården, både ute och inne.
Nyheter
2021-03-08
Ragnar Dillner

FINAL

FINAL
Någon minusgrad och lite solsken på förmiddagen. Vi närmar oss finalen på stockholmsveckan men redan nu är många på väg hemåt. Läget i pandemin berör oss alla och det kanske inte går att fly bort från det, även i vår glest befolkade del av Sverige finns den. Vi vill ha inflyttning till till Härjedalen och nu när fler och fler ordnar så de kan jobba från hemmet är efterfrågan stor på hus i vårt område. Det är tråkigt att många måste lämna Destinationen p.g.a den rådande smittan.
På sikt kommer det goda när norra delen av Sverige kommer att få inflyttning. De stora händelserna med batterifabrik i Skellefteå samt stålverket som ska byggas i Boden kommer att beröra hela Norrland. Här finns ytorna och elförsörjningen, det ger tillväxt. Statens ökade bidrag till järnvägstrafiken mellan Umeå och Haparanda är ett positivt exempel. Nu väntar vi bara på att Inlandsbanan ska rustas också. Det är 55 år sedan Hedebanan lades ned. Faktiskt samma år som Jaktstugan byggdes.
Nyheter
2021-03-05
Ragnar Dillner

SMITTAN

SMITTAN
Minus tre grader på morgonen, solen väntar runt hörnet. Fint i spår, pister och leder. Idag har Destinationen kallat till snabbmöte on line angående smittläget i området. Ett tydligt exempel på allvaret är att Storhogna håller stängt under en viss tid. Några av personalen hålls i karantän och stängningen beräknas vara en vecka.
Viktigt är nu att vi hjälps åt att hålla avstånd när vi besöker näringsställen samt undviker folksamlingar. I Vemdalen By är allt öppet i nuläget. Respektera detta så att påsken kan genomföras som planerat. Verktyg för testning av oss finns på många ställen. Snart är vaccinet på väg till våra trakter.
Nyheter
2021-03-04
Ragnar Dillner

NORDAN

NORDAN Nattliga minusgrader. Ömsom sol och moln samt nordanvind är vad dagen bjuder på. Kan bli lite isigt i pister och spår. Vägarna är snöfria och sandade men vi ska vara på vår vakt, det kan slinta till. Polisen har Härjedalen under lupp den här veckan på leder och vägar. Mitt i Vemdalen finns en ledig affärslokal som tidigare var vägbutik men som skulle passa bra till en hel del annat. Lokalen ligger ihop med bensinmacken som trafikeras av bilar och snöskotrar. Tänkvärt för er med affärsidéer.
Nyheter
2021-03-03
Ragnar Dillner

BUSINESS

BUSINESS
Några minusgrader under natten men solen värmer på förmiddagen. Det märks att det är sportlov på flera sätt, ett är att antalet knallarna fylls på. Vid bageriet finns en som handlar med skinnvaror, det är ju passande under vintern. Fler knallar närmare helgen kan vi förvänta oss och framför allt till påsk. För övrigt kan vi informera om att bageriet håller stängt idag. Trafiken genom byn är livlig som vanligt på förmiddagarna. Ovanligt stillsamt vid macken, kan det bero på Pandometern som visar 15:24.
Nyheter
2021-03-02
Ragnar Dillner

846 71

846 71
846 71 är nytt postnummer för Vemdalen från den 1 mars.
Nollgradigt på morgonen men tendens till solsken gör dagen behaglig. Fin inledning på tredje sportlovsveckan den som befolkas mestadels av stockholmare. Längdspår, skoterleder och pister är välpreparerade. Med kalla nätter går det himla bra att friåka med skidor lite var stans på fjället. Antalet besökare denna vecka är minst lika många som tidigare år, det märks på ställen som hyr ut skidor och annan utrustning. Även bland skoteruthyrare och i matvarubutiker. Ganska många har bokat sina matkassar via Internet, de körs ut från ICA Svenstavik till Vemdalsområdet. Pandometern visar 15:14
Nyheter
2021-03-01
Ragnar Dillner

GUIDAD

GUIDAD Nollgradigt och solsken, kan vara läge för att åka skidor på skaren. Tämligen stor risk för ishalka på vägarna innan sandningen kommit igång. Dagen är som gjort för en skotertur på fjället. Hos Vemdalens Experience som hyr ut skotrar är det ruschigt på morgonen innan alla kommit iväg. Guidade turer finns på hel och halv dag. På gården finns även en inhägnad bana med skotrar som lämpar sig för barnen. I butiken finns det skotrar och annat för fritiden samt verktyg för ditt trädgårdsarbete.
Fredag och solsken då kanske det är läge för en eftermiddag vid grillen eller wokpannan. På ICA finns gott om tips för en lyckad grillning.
Såg igår att trafikverket satt upp kablar i infarten till byn för att kolla hastighet och antal fordon som passerar.
Full rulle är det på Macken nu på förmiddagen. Pandometern visar 15:14, dock inte All Time High. EPA-ungdom bötfälld för att ha sladdat framför polispatrull. Förare på väg till fjällen mite körkortet i Hede. Körde 103 km på 50-sträcka
Nyheter
2021-02-26
Ragnar Dillner

SUNNY

SUNNY Några grader kallt under natten men det vänder till plus till lunch. Det blir fortsatt tögrader veckan ut. Det är fortsatt en ökad smittspridning i länet som koppas till inkommande skidgäster. Påminner om att det finns en teststation för Covid 19 vid Vemdaliahuset. Vid minsta snuvkänning bör vi testa oss. Vemdalens befolkning har ökat med över 20 personer jämfört med förra året. Snart är vi över 700 personer i byarna Vemdalen/Vemhån. Det är en ständig jakt på byggbara tomter, Nu börjar även mark för industrietablering efterfrågas. Arbete pågår om det, både privat och från kommunen.
Nyheter
2021-02-25
Ragnar Dillner

LIVLIGT

LIVLIGT Plus 4 grader från gryningen. Riktigt vårvinterslask på vägarna och det sandas för fullt. Trafiken genom byn är påtaglig liksom samlingen av bilar och skotrar kring macken. Såg att det var tre skotrar utanför ICA i förrgår, det är inte bra och tyder på att förarna inte har en susning om bestämmelserna för skotertrafik. Ingen skoterled går till ICA. Stora mängder av smittbärare har upptäckts i Åre och Sälen vid tester. Bra att gästerna låter testa sig men får ändå ses som en varning. Står nog inte på förrän det ökar även hos oss. Ser på ungdomar som går in i butikerna i klunga och hävdar att det är ok för de inte är i samma familj. Det må vara sant, med de håller ihop i samma hushåll på sin ferie. Onsdag och mitt i veckan, då kan det vara läge att besöka något av områdets 24 krogar. Bordsbokning gäller. Trots blidväder är förhållandena i skidspåren på Lövåsgården och de på fjället i god vigör. På Sporthuset i Vemdalen By får ni råd och hjälp med vallning.
Nyheter
2021-02-24
Ragnar Dillner

ÄLVSBYN

ÄLVSBYN Plusgrader och några cm nysnö. Älvsbyhus levererar ännu en villa till Vemdalen, kan vara så att det finns 15 leveranser i byn, inkl. Förskolan. Nybygget blir granne med Vemdaliahuset och får ett högt läge med en strålande utsikt mot Högfjället. Behöver man tillägga att det är ett permanentboende. Läste igår att tomtområdet på Vemdalsberget är slutsålt, ett helt nytt bostadsområde är fullbordat. Kommunen har förvisso några enstaka tomter kvar i Vemdalen By men kanske inte i bästa läge. Ett nytt område med tomter finns väster om Gästis, om du är intresserad så rappa på, snart är de också sålda. Tisdag och jämn vecka då är Återvinningen i Hedeviken öppen från 11:00
Nyheter
2021-02-23
Ragnar Dillner

SANDNING

SANDNING Plusgrader och mycket låg molnbas. Idag är det sandning som står på åkeriets checklista. Det pågår även dragning av telekabel utanför gamla Gulfmacken, där det fanns en telefonkiosk på förra århundradet. Det var en telefonkiosk som avlyssnades av hemliga polisen på 1970-talet, ljusår före mobiltelefonernas intåg. Nu är det ny sportlovsvecka som inte börjar med samma fördelaktiga väder som förra veckan. Trots vädret var det full aktivitet vid Sporthusets skiduthyrning under helgen och det fortsätter även i dag. En Knalle har rest sitt stånd mitt emot kyrkan och har försäljning av Viltkebab enligt skyltningen. Många av gästerna i byn passar på att handla nybakt på byns bageri innan de fortsätter upp till skidanläggningarna. På ICA är det också full fart från öppningen kl. 09.00.
Helgens höjdpunkt måste varit att se Elsa Fermbäck i VM. Fin insts och många beröm får hon av experterna. God fortsättning får vi säga.
Nyheter
2021-02-22
Ragnar Dillner

SPORTLOV

SPORTLOV Endast 2 grader kallt och varmare blir det under dagen. Det är fredag på första sportlovsveckan, ingen av gästerna verkar husera på denna camping. Här blir det nog full rulle vecka 10 när Norrland har lov. I dessa tider av pandemi kunde skolan kosta på med att skapa flera sportlovsveckor så gästerna kunde spridas över en längre tid under vintern. Det här med att vaccinera eller inte kan bli en klassfråga framöver. Man kan tänka sig att, är du vaccinerad får du fri tillgång till samhället.  Ovaccinerade får speciella tider att besöka näringsställen och offentliga lokaler. Vissa ställen kan de helt vara förbjudet att besöka. Tja vem vet hur framtiden gestaltar sig.
Fredag som sagt och då kan man passa på att samla till grillkväll utomhus och begränsat antal gäster. Eller varför inte boka bord på någon av byns krogar. Pandometern visar 14:94 och det är full snurr med skotrar där på morgonen.
God helg på er alla följare.
Nyheter
2021-02-19
Ragnar Dillner

NORRMALM

NORRMALM Minus sju grader och uppklarande. Redan torsdag och snart är första sportlovsveckan över. På Norrmalm (Nolaåa som man säger lokalt) i Vemdalens råder lugna gatan, här lever människorna långt från kravaller och strejker. Ett område där det råder byggboom kan man säga. De senaste åren har det byggts flera permanentboenden, utbyggnad av befintliga fastigheter pågår. Området kommer att sjuda av liv framöver. Flera av de bofasta har hästar som betar på de stora ängarna som finns mellan Norrveman och skogen vid fjällfoten. I området finns byggföretag, företag med hästinrikting. Gård med djurhållning av får och getter. Tidigare fanns det även mekanisk verkstad och gårdsbageri. En liten fin och levande del av Vemdalen.
Nyheter
2021-02-18
Ragnar Dillner

SNÖBYAR

SNÖBYAR Drägligt, endast minus åtta och snöbyar. Inte lika drägligt i skoterspåret eller längdspåret mot Oxsjön. Det kanske blir en dag för avståndsshoping, bowling eller padel. Eller bara kura med en bok inne i stugan på fjället. Några eller ganska många tar jobbet med sig på fjällsemestern, det funkar ju i dessa uppkopplade tider. Det ju lillördag och många passar på att göra ett restaurangbesök på semesterveckan. I området finns det 23 restauranger att välja på men de flesta rekommenderar bordsbeställning i dessa virustider. Nu och än så länge får man beställa fram till 20:00 men sitta kvar och smälta måltiden samt skölja ned med alkoholfritt.
Stor eldsvåda i Funäsdalen i natt. Två lägenheter i en länga med sex har blivit utbrända. Räddningstjänst från Hede, Funäsdalen och Röros har bekämpat elden. Ingen människa har kommit till skada.
Nyheter
2021-02-17
Ragnar Dillner

TÄTT

TÄTT Minus 17 på morgonen, solen värmer så det blir en fin dag för sportlovsgästerna, dåck någon snöby på eftermiddagen. Årets stora riksbluff måste vara de utlovade leveranserna av vaccin. På byn står långtradare tätt packade i väntan på att frigöra körtid eller packa om gods, de parkerar inte bara längs genomfarten utan även bakom centrumhuset. På något vis visar det på en god handel och företagande. Idag är det Fettisdagen, en dag som infaller mellan  3 februari och senast 9 mars. När fettisdagen infaller vet vi att det är 47 dagar till påsk. Nu ska vi konsumera mängder av vitt bröd, grädde och mandelmassa. Kommer att tänka på de små goda och läckra semlorna som serverades på Vålkojans restaurang.
Nyheter
2021-02-16
Ragnar Dillner

RÅKALLT

RÅKALLT Minus 18 grader, frost på träd och fordon. Det blir solsken frampå dagen och lite sydliga vindar. Ser ut att bli en fin första sportlovsdag. Att det är många som finns i Destinationen kan vi se på köerna till att hyra skidor, kön på Vemdalsskalet var några 100 meter, det blir så i virustider. Det råder stor brist på ved i området, de flesta leverantörerna har slut i sina lager. Några av de större har kvar men med långa leveranstider. Mindre förpackningar finns att köpa på ICA-butiker och bensinstationer.
Nyheter
2021-02-15
Ragnar Dillner

PARKERING

PARKERING Under 10 minus, det var länge sedan och dessutom halvklart. Vi närmar oss första sportlovsveckan men redan nu kan man säga att trafiken har ökat genom bykärnan. Tidig på fredagsförmiddagen är det halvfullt på ICA:s parkering, hur ska det då bli från i morgon. Nu har ICA fått ytterligare 14 platser, procentuellt är det en stor ökning. Tråkigt att parkeringen vid Vemdalens Kyrka mittemot ICA endast får användas av kyrkobesökare. Kyrkan har väldigt lite verksamhet för tillfället. Trafiken till Macken för tankning av skotrar är intensiv, det hör man lång väg. Vissa stunder kan det se ut som det råder kaos vid tankstället men allt verkar flyta på, bilar och skotrar i en salig blandning. Pandometern visar 14:84 idag. Fredag och dags att planera Alla Hjärtans Dag på söndag. Varför inte bjuda ut din käresta på något av byns tre restauranger. Eller ta del av ICA:s utbud och laga något gott på egen hand, finns ju annat än älgkött också. På Vema Maskin Skog & Trädgård finns inte bara skoteruthyrning. Där finns verkstad och butik för skotrar, 4-hjulingar, snöslungor mm. I mm ligger tex släpvagnar, ny leverans kom idag.
Nyheter
2021-02-12
Ragnar Dillner

VÄNDNINGEN

VÄNDNINGEN 30 grader kallt och solsken, det kunde varit värre, vi slipper skotta idag. Håll ut det vänder nu, hädanefter blir det bara varmare och en bit där framme finns både sol och bad. Kanske dags att köra gräsklipparen till service så man är redo, några av oss i byn har den alltid startklar vid husknuten. Det är en liten kamp på försommaren om att få till den riktigt snygga gräsmattan. Lite svårt att denna kyliga dag tänka sig att det växer äpplen på flera platser i Vemdalen By. Det vi kommer att sakna i sommar är ett sommarcafé med en massa goda bakverk och parasoller till skydd för den strålande solen. Aktiviteter i övrigt till sommaren lär bli som vanligt, många är de som i vårvintern jobbar med sina sommarplaner och hoppas på att turismen blir minst lika bra som föregående. Håll ut, håll avstånd och besök de lokala entreprenörerna.
Nyheter
2021-02-11
Ragnar Dillner

LILL-LÖRDAG + VACCIN

LILL-LÖRDAG + VACCIN
Minus 15 och halvklart. Tre dagar kvar till de första sportlovsfirarna anländer. Ökningen av de som handlar mat via Internet har fördubblats sedan i höstas. Ökningen här bland ICA i Destinationen är mer än så. Besökarna förbereder sig på att hålla ihop familjen när de är i sina stugor och lägenheter. Onsdag då kan man åka häst & släde med Bosse på Vemdalsskalet. På byn är det skotersafari från Vemdalens Experience, där finns även en inhägnad bana med barnskotrar. Lill-lördag då kan vi besöka byns tre restaurangen, det underlättar nu när gästerna inte behöver lämna redan 20:30. Pandometern visar 14:86.
Nyheter
2021-02-10
Ragnar Dillner

HÖGTRYCK

HÖGTRYCK
Minus 24 sky clear. Något varmare på fjället kan man tro. Pandometern stiger till årets toppnotering 14:86. Kan det ha att göra med tredje vågen som är på ingången. Vaccineringen av fas tre har ännu inte börjat i Härjedalen och nu är det bara en dryg vecka kvar till sportloven rullar in. På något sätt känns det som om ropen på att hålla ut och hålla avstånd börjat klinga ut. Det kan vara det som borde oroa oss mest, nu när vi hållit på i snart ett år borde vi klara ett halvår till. Covidtester kan vi göra i Vemdalen By, en testbuss finns parkerad vid Vemdaliahuset. Till sportloven kommer fler bussar att finnas vid skidanläggningarna. På ICA kan man fortfarande se hur familjer trotsar rekommendationerna och travar in hela skaran. Beröm till den part som sitter kvar i bilen och väntar. Butiken Fjällflorist mitt i byn skall upphöra, passa på att besöka och göra fynd.
Nyheter
2021-02-09
Ragnar Dillner

55 ÅR

55 ÅR
Minus 10 och tendens till lite uppklarande. Temperaturen under helgen har varit dräglig många har hållit sig på fjället för både längdåkning och slalom. Dubbla snövesslor har trafikerat linjen Vesselplanen på Vemdalsskalet - Jaktstugan men de flesta tar sig dit på egen hand för att få sin våffla med grädde och hjortrån. Jaktstugan fyller 55 år i år och håller öppet varje dag säsongen ut. Vesslorna som används är av märket Snowtrack och har hängt med i alla år men några få motorbyten. När vi kommer till påsktider och en stora besöksruschen ställer man upp med fyra vesslor.
Nyheter
2021-02-08
Ragnar Dillner

RÖJNING

RÖJNING
Minus 10 grader och solsken, 5 cm puder har kommit under natten, blir mest bara snörök av det.
Idag den 5 februari har Miljö- och byggnämnden beslutat att inte längre kräva att restaurangerna i Berg och Härjedalens behöver utrymma sina serveringsytor klockan 20.30. Ett nyhetsbrev om det går ut till samtliga krögare under dagen.
Åkeriet har städdag på gång och cykelvägar idag med början vid Ekbergs. Regeringen har utnämnt 4 ministrar på morgonen. Nu kanske det kan bli någon ledig som blir Landshövding i Jämtland.
Fredag och myspys för många familjer men Tacos och fiaspel framför teven.
I morgon är det Samernas Nationaldag, då tycker jag alla ska tänka "Gulligt". När vi ändå går till Designbutiken och spelar på hästar kan vi ta ut seger i förskott och besöka Vemdalen Bovre och köpa en kopp Samiskt kaffe eller någon annat internationell från Baristamaskinen. Det är ju lite mildare idag, vet att många väntat in och idag beger sig upp på fjället för en skidtur.
Den svenska para-alpinisten Ebba Årsjö boende I Vemdalen och tävlande för Vemdalens IF dominerar i årets världscup. Efter tre segrar vid världscup-premiären i Schweiz, en i slalom och två i storslalom, slog hon till på nytt i dag när det var dags för fartgrenar i Österrike.
Nyheter
2021-02-05
Ragnar Dillner

FRUKOST

FRUKOST Minus 19 och mulet, lätt inslag av kornsnö. Ännu en kylig dag att vänta. Saras hästar står tätt ihop och värmer varandra under frukosten. Torsdag och inget speciellt händer på byn. Trafiken rullar på mellan skidanläggningarna, det går även en skidbuss men i dessa tider är den långt ifrån fullbelagd. Pandometern visar 14:64. Torsdagar är Fjällhälsans mottagning i Centrumhuset bemannad 08-11, mestadels för provtagning. Ännu inget nytt om vaccinationer för vanligt folk. Äldreboenden i länet har hävt besöksförbudet, i alla fall tillfälligt. 
Nyheter
2021-02-04
Ragnar Dillner

MALL

MALL Minus 18 grader och solsken. Onsdag och Lill-lördag. Då kanske det är läge för lite shopping, varför inte i Mall of Vemdalen. Under samma himmlatak finns Pizzeria, Sjukmottagning, Begravningsbyrå, Redovisningskonsult, Elfirma och  Designbutik. I designbutiken finns även ATG och Svenska spel. Pizzerian har även ett stort utbud av karameller och mössor. Där tillverkas Härjedalspizzan av lokala råvaror såsom älgkött och kantareller, mycket omtyckt. Pizzerian öppnar vid 11 och redan på förmiddagen brukar det vara många besökare. För drygt ett år sedan begåvades vi i byn med en butik som säljer växter till utemiljöer och hemmet samt under våren en hel del plant. Butiken skyltar nu om stängning och erbjuder stora rabatter och sänkta priser. Kom och fynda. I samma hus finns Vemdalens Bovre, en butik med Samiska produkter samt gott kaffe från Barista-mskinen.
Nyheter
2021-02-03
Ragnar Dillner

SIBIRIEN

SIBIRIEN Minus 27 och solsken i tidig morgon. Idag är det nog bara hundägarna som tar sig en långpromenad. Pandometern visar 14:44 och det är 80 enheter lägre än för ett år sedan. Morgontrafiken är livlig som förstärks av utryckande Räddningstjänst. Tisdag då rullar varubilar till restaurangerna, ICA får varor varje dag och flera gånger. Nyaste butiken BOVRE  i byn har öppet tis-lör 10-17, där kan man få sig en kaffe från den nya kaffemaskinen.
Nyheter
2021-02-02
Ragnar Dillner

BLÅLJUS

BLÅLJUS Fortfarande kyligt, minus 20 på morgonen. Det är många frusna vattenledningar nu i stugorna där ägarna snålar på värmen. Nu är vi inne i februari och vårvintern närmar sig med solsken och takdropp. I normala fall hade det varit förberedelser för Forböndernas resa till Röros som sker varje februari, senast till marknaden i Röros den 18 februari 2020. Färden har pågått sedan 1981 med hästar från Klövsjö/Vemdalen. Det brukar även vara Student Ski Week den här tiden men även det är inställt. Hur det är med konferenser och firmafester kan vi bara gissa. Ännu har vi inte sett någon annonsering om vaccinering till allmänheten. 
Nyheter
2021-02-01
Ragnar Dillner

NYÖPPNING

NYÖPPNING Fort var det gjort som man säger i Norrbotten. Idag den 29 januari öppnar Restaurang Toppen på Skalstoppen igen efter branden. Bara att gratulera och lyckönska alla inblandade till ett förträffligt jobb. Nu kan besökare få en öl och en bit mat som vanligt kan man säga.
Nyheter
2021-01-29
Ragnar Dillner

GLYKOL

GLYKOL
Minus 26 grader och klar himmel med endast några slöjmoln. Nu närmar vi oss gränsen då bilmotorer riskera att frysa. När Macken hade butiken igång kunde vi enkelt kolla om glykolvärdet. Behövde man fylla på fanns det att köpa. Nu är Hede närmaste ställe för koll och inköp och där kan man också köpa en fika. Såklart inte bara bilen som fryser, även stor risk i stugor som endast har värmen på 10 grader, då kan det nog bli en och annan minusgrad i hörnen. Intressant att både lokalradion och SVT satsar i Härjedalen med nya redaktioner. Minns när lokalradion la ner redaktionen i Sveg och ersatte den med en mobil enhet, det skulle bli lösningen. Det är nog 25 år sedan och mobila enheten dyker upp någon gång om året i Vemdalen. Vi är ju några lokalredaktioner som är verksamma i byarna både med webben och andra digitala medier som budbärare. Ni som följer vemdaleninfo. se vet att den sidan funnits sedan 1996, långt innan både Facebook och Instagram. Att SVT och P4 öppnar redaktioner i Härjedalen ger oss andra verksamma en känsla av att de större mediagudarna känner ett visst hot.
Nu är det fredag igen och den stora händelsen är att Restaurang Toppen har nypremiär idag. Hoppas det är något drägligare temperatur när de öppnar porten och serverar varm mat och dryck.

Nyheter
2021-01-29
Ragnar Dillner