MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

Young Pilots

Young Pilots Plus 13 grader och solsken i tidig morgon, någon sydvästlig vindpust. Idag pågår storverksamhet på Hedlanda och runt om i Härjedalens luftrum. Tio flygmaskiner i Frivilliga Flygkårens tjänst är i området. Med ombord är en grupp av 12 ungdomar som ska uppleva och delta i att flyga i fjällnatur. De har fått teorikunskaper tidigare på träffar och ska nu få praktisera sina navigationskunskaper. Ett av dagens delmål är en flygning över landsgränsen till Norge och ett besök med stadsvandring i Röros. Att passera gränsen har en del formalia att sätta sig in i och tillstånd krävs. Mycket enklare med bil. Till eftermiddagen är de åter på Hedlanda för middag. Hedlanda flygservering med lunch och fika  har öppet fredag och lördag för besökare 11-16. 4-hjulingar för barn finns.
Nyheter
2022-08-12
Ragnar Dillner

DJUPT

DJUPT 19 grader och solsken, verkar bli en lovande dag. Toppen för alla byggare, proffs som hemmasnickrare. Onsdag och Lill-Lördag, kanske kan det bli en vända till någon av byns tre uteserveringar i kvällssolen. På Fjällglimten pågår stordåd på djupet. Där borras det för bergvärme, kan vara 50 meter till fast berg. Sedan skall elvärmen bytas till vattenburen kan man tro.
Det fina vädret gör att trafiken mot Norska gränsen för att hitta kantareller har ökat, kommer nog att pågå till slutet av september. Som gjort för en tur med husbil. Kan tillägga att det finns många som säljer sina plockade svampar till rimliga priser, liksom hjortron och blåbär.
Nyheter
2022-08-10
Ragnar Dillner

LEVERANSER

LEVERANSER
17 grader varmt på förmiddagen. Hög molnbas som är under upplösning, kan bli lite hetta idag. Fina dagar för det som sysslar med hemmasnickerier och förbättringar på sina hus. Skönt även för de som vill utnyttja sina fina altaner och uterum. Det passerar många varubilar genom Vemdalen, bl.a.. till restauranger och butiker. Svensk Cater måste vara den som levererar till de flesta. Tisdagar och fredagar är det levnadsdagar till Vemdalen och Hede.
Skylten "Till Salu" sitter inte längre på Macken i byn, då kan vi räkna med att något är på gång - Spännande kan man säga.Tisdag jämn vecka då är Återvinningen i Hedeviken öppen. Vill du ut och röra på dig kan jag tipsa om att Jaktstugan på Vemdalsskalet håller öppet i sommar.
Nyheter
2022-08-09
Ragnar Dillner

SOMMARDAGAR

SOMMARDAGAR Plus tio grader i tidig förmiddag och tämligen molnfritt. Blir nog 20 grader till eftermiddagen. Kan tänka mig att det blir rusning till hjortronmyrarna den här veckan eftersom vädret skall bestå hela veckan. Trafiken av husbilar har inte avtagit, det märks på de ställen där det finns platser för bilarna. Badet i Hede vid campingen får också fler besökare nu när vi får några efterlängtade solskensdagar.
Nyheter
2022-08-08
Ragnar Dillner

LÅNGVÄGA

LÅNGVÄGA 22 grader och skönt i solskenet men lätt nordlig vind kan kännas lite kylig. Mitt i solskenet kom det några få regndroppar som en påminnelse om det regn som spås för morgondagen. Trevligt med långväga flyg gästar Hedlanda. En Amerikaregistrerat Piper Comanche landar för lunchpaus. Alltid trevligt för övriga cafégäster att se när det landar och startar flyg. Serveringen är öppen tor, fre och lördag 11-16.
Nyheter
2022-08-05
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD 20 grader, sydlig vind och soligt mellan molnen. Torsdag då är det marknadsdag på Hembygdsgården som vanligt under sommaren. 10-15 knallar ställer upp sina stånd och hoppas på god försäljning. Servering av fika finns på logen. Antalet marknadsbesökare har varierat under åren, känns som det är ett mellanår i år. Vemdalen By har mycket annat att erbjuda än marknad, många butiker och serveringen finns.
Nyheter
2022-08-04
Ragnar Dillner

GRUVOMRÅDE

GRUVOMRÅDE 15 grader i Jormvattnet. Har gjort som så många andra, rest över Stekenjokk och sett det gamla gruvområdet. Nu pågår planering av att påbörja ny gruvdrift, ett tillstånd kan ta 10 år att få till. Dagen avslutades på Jormvattnetts fiskecamping. En camping väl värt namnet. Här campar eller hyr stuga vid vattnet. Många båtar finns att hyra och det är det många som nappar på. På campingen kan du röka din fångst, dubbla platser för det.
Nyheter
2022-08-03
Ragnar Dillner

BLOMPRAKT

BLOMPRAKT Plus 12 grader och ett ihållande förmiddagsregn, kan bli uppehåll till eftermiddagen. Bageriet i Vemdalen slipper troligen vattna sin vackra blomstersamling idag. verkligen en fin syn som kunderna till Bageriet och Pizzerian möts av. Nu börjar folket bege sig ut i skogar och myrar för att söka hjortron. Vill man inte plocka själv så ligger dagspriset på ca 160 kr hos de som handlar med bär. Dagen väder kanske är gynnsamt för inbitna fiskare. Men först ett besök på Ekbergs för att skaffa utrustning och få en del tips.
Nyheter
2022-08-01
Ragnar Dillner

CRUSING

CRUSING
20 grader och strålande solsken. Den veckan har det varit många aktiviteter i Hede. Under fredag eftermiddag var det Crusing genom samhället. ca 30 bilar körde på led och visade upp sig för publiken som fanns längs gatorna. Blankt och färgglatt kan man säga. en uppskattad parad.
Nyheter
2022-07-30
Ragnar Dillner

RULLBANA

RULLBANA Strålande dag med stigande temperatur och lätt ostlig vind.
Hedlanda Flygplats byggdes av dåvarande Hede kommun och invigdes 1970 av landshövdingen inför en stor publik. Många av kommunens företagare fanns också med, Hede kommun hade på den tiden många tekniska och mekaniska tillverkningsföretag som såg ett behov av en flygplats. Men 1974 slogs alla fem kommunerna i Härjedalen ihop och storkommunen Härjedalen bildades. Nu skulle flygets centrum hamna i Sveg. Sedan 1991 äger Hedlanda Flygförening flygplatsen. Medlemmarna har med Ideellt arbete, privata sponsorer och en del Bygdemedel utvecklat flygplatsen med elektricitet VA, förläng bana och ny asfalt. Huvudbyggnaden innehåller servering, toaletter och, flygkontor och briefingrum. Serveringen är öppen sommartid tor, fre och lördag 11-16.
Nyheter
2022-07-29
Ragnar Dillner

BYIGT

BYIGT Plus 15 grader och byiga vindar. Ingen bra dag för långa fjällvandringar. En tur till Jaktstugan för en våfflan kan räcka. Har du egen Picknick med dig finns en fin plats strax väster om Hede. Många bord och nära badvatten. Kan finnas lä för blåsten också. Saknar du eget fika och är i Hede finns sju ställen att välja på.
Nyheter
2022-07-27
Ragnar Dillner

BLÖTT

BLÖTT Fuktigt väder med åskskurar och ca 16 grader.  Inte torkväder för höskörden idag men det bli bättre dagar. Fiskeintresserade lär tycka att det är mycket bra väder. Efter uppladdning hos Ekbergs med diverse inköp av fiskekort mm så kan det bära av mot fiskelyckan. Några väljer att gå en flugfiskekurs innan de prövar lyckan. Ett känt fiskvatten är Varggranstjärnen, garanterat napp kan man nog säga. Bjuder på bild som är tagen för ett år sedan.
Nyheter
2022-07-26
Ragnar Dillner

HÖJANNA

HÖJANNA Mulet och 15 grader stigande, kan komma någon regnskur under dagen. Det är även tid för höbärgning eller Höjanna som man sa århundradet. I moderna tider strängas skörden för torkning får att sedan balas till färggranna bollar på läggdan. Kontrasten är stor till de hässjor som man torkade hö på förr, då är det extra trevligt att se att det kan förkomma mitt i Vemdalen by. Bra där Jens.
Nyheter
2022-07-25
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Plus 24 på förmiddagen och soldis, vinden 2 knop nordöstlig. Torsdag då är det marknad på hembygdsgården i Vemdalen. Många trogna knallar har som vanligt dukat upp. I morgon finns de på hembygdsgården i Hede. Ett nöje av annat slag är Modellflygdagar på Hedlanda. Ett tiotal flygare från Sverige och Norge är samlade denna helg. Flygmaskinerna mestadels jet-drivna och håller sig i prisklassen från 50 tusen och uppåt. Hedlanda Flygservering håller öppet för lunch och fika.
Nyheter
2022-07-21
Ragnar Dillner

KABLAR

KABLAR Plus 15 på morgonen, owercast med hög molnbas som kommer att luckras upp. Vi går mot ett litet värmerekord, lätt vind från sydväst. På byn är det alltid någon grävmaskin i arbete och på flera håll många stunder. Just nu mitt emot brandstationen är det tre som gnor på, förstärkning av elnätet kan man killgissa. Värmeböljan ska hålla i några dagar så nu blir det nog trafik till byns två glassbarer. Onsdag och musikquiz live på restaurang Husky, boka gärna bord.
Nyheter
2022-07-20
Ragnar Dillner

MAIN ROAD

MAIN ROAD Plus 18 idag, lite ovanligt kan tyckas. Även några blå luckor i molnbasen, trevligt för alla som jobbar utomhus. Det byggs en hel del altaner och förråd nu under sommaren, som en sysselsättning på semestern. Flera av de stora byggnationerna i området står stilla för att även byggjobbare har semester. Turisttrafiken på byns huvudgata är ännu inte så intensiv men på ICA:s parkering är det ofta trångt, ortsbefolkningen handlar ofta på förmiddagen för att slippa köer. ICA är även godsterminal för Schenker och DHL
Nyheter
2022-07-19
Ragnar Dillner

CUMULUS

CUMULUS Plus 15 grader, stigande. Av molnen att döma kan det bli en fin dag och mot slutet av vecken blir det toppen. Torsdag-söndag ska det bli modellflygdagar på Hedlanda, det lär bli många Jet-maskiner. Serveringen är öppen för lunch och fika. Ny vecka och vi får hoppas att turisttrafiken börjar öka, rent historisk så är det från mitten av juli Svenskarnas resvanor börjar nå vårt område.
Nyheter
2022-07-18
Ragnar Dillner

BLÅBÄR

BLÅBÄR 10 grader, hög molnbas och byiga västliga vindar. Ganska tråkigt väder kan man säga. För två år sedan var det en gäst som befann sig i sin parkerade husbil på Hedlanda som tog denna bild. En björn som springande korsar flygplatsen. Den besökaren fick valuta för sin betalda ställplats. Ställplatserna på Hedlanda är populära bland hundägare som har stora ytor att rasta sina husdjur. Björnar förkommer inte varje dag så det är nog riskfritt att fortsätta med att rasta sin jycke. Sommartid är flygserveringen öppen torsdag, fredag och lördag. Är du sugen på viltspaning så ta kontakt med Klövsjö Vemdalen Äventyr och Konference
Nyheter
2022-07-16
Ragnar Dillner

MÄSTARE

MÄSTARE Plus 10 grader, lätt regn och nordostan. Inte mycket till väder. Vi får glädjas år att Ebba Årsjö fick ta emot Victoriapriset 2022. Ebba som tävlar för Vemdalens Alpina tog två Guld och ett Brons i Peking 2022. VI GRATULERAR. Det var också en fantastiskt fin konsert vi tv-tittare bjöds på under gårdagen. Turisttrafiken och besökarna i Vemdalsområdet har ännu inte nått upp till det vi hade hoppats på men vi är ju bara i mitten av Juli ännu. Det finns alltså gott om plats på de evenemang som erbjuds. Idag är det marknad på Hede Hembygdsgård. I Hede finns det sju matställen om skulle känna sig lite sugen.
Nyheter
2022-07-15
Ragnar Dillner

ASFALT

ASFALT Plus 12 grader, byiga vindar och sparsamt med solgluggar. Tord 14 juli, Frankrikes Nationaldag och marknad på Hembygdsgården samt födelsedag för många. Senaste nytt på byn är att den bedrövligt gropiga parkeringen vid restaurang Husky nu fått ny beläggning. Praktiskt och snyggt. Snyggt blev det med ny panel på gamla BP-macken som nu är Samiska butiken Vemdalen Bovre. Hette även Härjedalens Sport & Fritid och Keos under många år.
Nyheter
2022-07-14
Ragnar Dillner

AUKTION

AUKTION Plus 20 grader och Cumulusmoln som övergår till Orosmoln. Ganska vindstilla. Kan bli Åska till eftermiddagen. Passar kanske På internationella rock'n'roll-dagen som är just idag.
Ett av sommaren begivenheter i Härjedalen är auktioner. JK-Auktioner hade en av sina återkommande i Vemhån i lördags. Murrigt väder på förmiddagen men blev bättre vartefter. Många utrop blir det  på en dag och det kan dra ut på tiden innan det man siktat in si på skall gå under klubban. Trevligt att det finns kokt med bröd och kaffe att köpa. Nästa auktion blir i Älvros den 16 juli.
Idag påbörjas asfaltering av parkeringen vis restaurang Husky.
Nyheter
2022-07-13
Ragnar Dillner

KAMELDJUR

KAMELDJUR Drygt 20 grader, molnfritt och vindstilla. Nog är det läge för många att ligga och pressa i solen nu när åska och regn är i antågande i slutet av veckan. Men vädret kanske är toppen för hjortronen. Vemdalens Alpackor söker sig till skuggan när hettan slår till. Alpackorna härstammar från Anderna där den lever på 4-5000 m höjd i Peru, Chile och Bolivia. Vemdalen 420 m.ö.h. kan eventuellt vara i lägsta laget för att behålla blodtrycket.
Nyheter
2022-07-12
Ragnar Dillner

ETTA

ETTA Klarblå himmel, sydliga vindar och 17 grader, passa på och njut i trädgårdsstolen. Vemdalens Jenneli Hellström tog hem segern i Krokoms Rallycrosstävling i helgen. Jenneli är 20 år och har tävlat i många år, kan säga att det inte var hennes första seger. Hon har inte så många i Härjedalen med samma intresse förutom en kusin i Hede. Bilen hon vann med i helgen var en Opel Astra som såldes efter tävlingen. Till nästa tävling som blir i Ljusdal ska hon köra en Volvo och testa på att åka med bakhjulsdrift. Vi säger lycka till.
Nyheter
2022-07-11
Ragnar Dillner

SHOPPING

SHOPPING Overcast men hög molnbas, plus 15 grader. Det ser ut som en bra dag för shopping, fika och ett krogbesök. Byn har tre restauranger, en glasskiosk samt kaffe och glass i Samiska butiken Vemdalen Bovre. Shopping då kan vi rekommendera Vemdaliahuset, Ekbergs med huvudbutik och Outlet. Mitt i byn finns  Designbutiken som även har Svenska Spel & ATG. Bageri finns vid kyrkan.
Nyheter
2022-07-08
Ragnar Dillner

FLYGBESÖK

FLYGBESÖK Plus 12 grader, nordliga vindar men uppehåll än så länge. Marknad på Hembygdsgården för första gången denna sommar. På Hedlanda kom det två flyg med besökare från Skottland som övernattade på Gästis. De fortsätter idag efter planering och tankning till norra Finland. Vi får hoppas att flygsäsongen börjar komma igång nu med fler grupper. Flygmaskinerna har ca fem timmars räckvidd mellan tankningarna och flyger ca 180 km/tim.
Nyheter
2022-07-07
Ragnar Dillner

SOVMORGON

SOVMORGON Uppklarnande, lätt sydlig vind och 14 grader på förmiddagen. Några av hästarna på byn har tagit sovmorgon idag. Något riktigt arbetsuppdrag finns nog inte på schemat för dagen. Det var länge sedan skog och mark i byn brukades med hjälp av hästar, det var troligen också en helt annan typ av arbetshäst. Onsdag och även lille-lördag men inte riktigt väder för något uteliv på byns krogar, klart att några tappra kommer att trotsa väderguden. I morgon är det sommarpremiär för marknad i byn. Sex torsdagar framöver. Som vanligt är knallarna vi Hembygdsgården. Serveringen är öppen med hembakade kakor och bullar. På söndag är det Auktion i Vemhån, läs mer på JK-Aktioner
Nyheter
2022-07-06
Ragnar Dillner

SHOPPINGVÄDER

SHOPPINGVÄDER Efter regn kan det bli sol, 15 grader och sydvästliga vindar. En dag som lämpar sig väl för shopping. Ekbergs har öppet på sin OUTLET i GT-gården i Vemdalen. Räcker inte sortimentet kan vi rekommendera huvudbutiken på Håvägen som har ett gigantiskt utbud för fritid. Luncher serveras på byns samtliga tre matställen för den hungrige. Gott kaffe finns på Vemdalen Bovre, byns Samiska Butik & Café. Kan även tipsa om att Trosavika butik och café i Hedeviken har öppet dagligen under sommaren. En butik med massor av hemslöjd. Jaktstugan på Vemdalsskalet är också öppen, kräver en fjällpromenad på 40 minuter för att få en härlig våffla. Turisttrafiken genom byn är extra stor nu när vägen genom Övergogdal är begränsad. Många husbilar passar på att gör ett stopp i Vemdalen. Ibland måste de även tanka trots priset 25:96/liter
Nyheter
2022-07-05
Ragnar Dillner

ÖVERLÄGSNA

ÖVERLÄGSNA
Högsommar, halvklart och 17 grader. Vemdalens fotbollsdamer ångar på i serien. Obesegrade efter åtta omgångar, igår blev det utklassning på hemmaplan. 5-0 mot Frösön, målgörare var Martha Olsson Felicia Rosen Julia Svensson Camilla Svensson Johanna Häggkvist. Självklart toppar laget tabellen damer div 3 Jämtland/Härjedalen. Ca 75 personer fick uppleva segern i solsken. Hemmaplanen Vemvalla är en fantastiskt fin arena. Förutom två fotbollsplaner finns även Boulebana, servering. Omklädningsrummen används vintertid som servicehus på uppställda husvagnar, ett bra sätt för föreningen att få en extra inkomst.
Nyheter
2022-07-04
Ragnar Dillner

FÖRTÄTNING

FÖRTÄTNING
18 grader. Tämligen mulet idag och regnet hänger i molnen. Kanske en skön och välbehövlig paus i den hetta som ligger över norra Sverige, Bilden på parkerade husbilar på Flatruet är från förra året men ser antagligen lika ut även i år. Huxfluxparkering kan man säga. De flesta häckar utanför sina bilar om det är solsken, några tar med sig sitt fiskespö och vandrar till någon sjö i närheten. Tips - Jaktstugan på Vemdalsskalet har sommaröppet från 1 juli. Öppet mellan 11.00-16.00.
Ikväll 22.00 underhållning på Restaurang Husky Tennessee Tears.
Nyheter
2022-07-01
Ragnar Dillner

KALVMÄRKNING

KALVMÄRKNING 25 grader varmt, prognosen säger någon åskskur till eftermiddagen. Turistströmmen av husbilar och husvagnar till Härjedalen är minst lika stor som förra sommaren. Många vill till Flatruet för de vackra vyerna och de stora vidderna. Strax är det tid för kalvmärkning och risken är stor att Samernas arbete kan försvåras av närgångna turister. Det är inte tillåtit att köra av bilvägen och in i naturen för att parkera sin husbil även om det är platt och möjligt på fjället, det finns parkeringsplatser.
Nyheter
2022-06-28
Ragnar Dillner

VÄRMEBÖLJA

VÄRMEBÖLJA
Varmaste midsommarhelgen på 75 år är över men värmen består. Även om det vankas regn någon dag den här veckan ligger värmen kvar på en dräglig nivå. En tanke går till alla de Svenskar som häckat på Arlanda för att besöka "Syden" för att få den efterlängtade solen, några smarta valde att resa från Östersund med direktflyg helt utan långa köer. Fär andra är det vardag som gäller nu och rutinerna ska igång efter helgens firande. Semesterlediga kan hitta en del tips på badställen på Destination Vemdalens hemsida.
Nyheter
2022-06-27
Ragnar Dillner

MIDSOMMAR

MIDSOMMAR Sol, sol, sol i de glimmande snår. Sol, sol är det var jag går. En speleman (med flöjt i hand), en jätteglad En speleman, en speleman är jag. Så skulle man kunna sjunga och tralla över hela Sverige idag. Redaktionen har varit på turné eller semester under en tid. Nästan 400 mil med husbil har det blivit, just nu i Norrbotten. Hemmavid är det som vanligt aktiviteter för familjen på Hembygdsgården. Liten förfest var det visst igår när stången kläddes. Må så gott alla trogna läsare och ha en fin midsommarafton.
Nyheter
2022-06-24
Ragnar Dillner

RUINER

RUINER Mulet med tendens till uppklarnande. 18 grader får vi hoppas på. Betydligt varmare var det i Sörvattnet för någon vecka sedan. Halva byn ligger i ruiner efter en mindre gräsbrand. Det påminner om de bilder vi ser på nyheterna i tv. Förskräckligt är det oavsett var det sker. Man tänker på allt arbete som är nedlagt på denna stora en gång så fina gård. Går det att återställa, ja det är nog möjligt men alla personliga minnen blir svåra att återställa. Min resa går vidare mot Kjeller i Oslo med nya vyer längs vägen. Lördgag 18 juni - Säsongpremiär för Ekbergs Outlet på GT-gården
Nyheter
2022-06-17
Ragnar Dillner

LUMMIGT

LUMMIGT Hög molnbas med några blå gluggar, nordvästan fläktar lite lätt. Kyrkan är en otroligt populär besöksplats från morgon till kväll. Extra bra att stanna till då det är nära ICA där husbilsgästerna kan fylla på förråden. Veckan går mot slutet och skolans sommarlov närmar sig. Är man fikasugen i Vemdalen på morgonen kan vi rekommendera Bageriet som har öppet, verksamheten byter lite skepnad över dagen och mot kvällen övergår verksamheten till Pizzeria. Ny och större uteservering är en av nyheterna.
Nyheter
2022-06-16
Ragnar Dillner

NÄRSERVICE

NÄRSERVICE Hög molnbas, lätt sydvästlig vind, 16 grader. Ett bra väder för alla byggjobbare och trädgårdsarbetare. Även läge att klippa gräsmattan innan växtligheten skjuter i höjden. Saknar man klipputrustning och befinner sig i Vemdalen kan man känna sig trygg. Mitt i Vemdalen By finns Vemdalens Experience. En butik för Motor - Skog - Trädgård. En gräsklippare kan man få samma dag eller ta med direkt vid besöket. Just nu är sommarsortimentet exponerat men det går bra att beställa sin nya skoter också inför säsongen. Upptagningsområdet är södra Jämtland och östra Härjedalens invånaren. Många nyinflyttade har hittat till Experience. Finns mycket för trädgård just nu. Pontus Widell hjälper dig att hitta rätt produkt.
Nyheter
2022-06-14
Ragnar Dillner

BERGVÄRME

BERGVÄRME Halvklart med mörka moln, kan nog bli någon skur under dagen. 17 grader får duga. Grattis till Vemdalens fotbollsdamer som igår vann över Offerdal med 2-0. Första grunden lagd vi senaste tomtområdet, idag borras det för bergvärme. Området ligger mitt emot brandstationen. Sista vecka nu för skolbarnen i Härjedalen.
Idag den 13 juni klockan 15.00 testas "Hesa Fredrik" Test av viktigt meddelande.
Nyheter
2022-06-13
Ragnar Dillner

STÄLLPLATS

STÄLLPLATS Uppehåll, hög molnbas 16 grader. Ställplats Hedlanda är inne på femte sommaren, snittet är 2 besökare per dygn, ett bra tillskott till verksamheten. Platsen hittar besökarna via en app i mobiltelefonen. Torsdag och återvinningen är öppen i Hedeviken, trevlig personal hjälper till med avlastning och sortering. Examen närmar sig, mössa på kan man säga.
Nyheter
2022-06-09
Ragnar Dillner

VÅTT

VÅTT Regnigt idag och 15 grader varmt. Besökande flyg passade på att komma under gårdagen då vädret var bättre. Tyvärr verkar regnet bestå några dagar. Kanske bra för fisket och växtligheten. Snart är det examen och eleverna får en efterlängtat sommarledighet. Många har ordnat med sommarjobb hos föreningar, kommun och privata företag. Flera ungdomar har en dyr hobby att köra A-Traktor då kan det vara bra med ett jobb. Under sommaren ska vi heja på Vemdalens fotbollsdamer.
Nyheter
2022-06-08
Ragnar Dillner

AKTIVITET

AKTIVITET Hög molnbas med tendens till solsken, plus 15 grader på förmiddagen. Nationaldagen friades traditionsenligt på Hembygdsgården, visserligen efter en tids uppehåll. Höjdpunkten var kommunens utdelade av diplom till bygdens nyfödda, det blev en hel mängd lyckliga föräldrar och barn kan man tro. För ceremonin representerades av centerpartiets Lisa Sjelin och Anders Häggkvist. Det var även öppet hus i hembygdsgårdens nya museum. Ett livsstilsboende från förrförra århundradet. Fika, korv och flötgröt fanns till förtäring.
Nyheter
2022-06-07
Ragnar Dillner

315

315 15 varma grader och kanske uppehåll idag, lätt nordostlig vind. Känns bättre än den utlovade prognosen. Torsdag och öppet på återvinningen. Vi närmar oss Pingsthelgen med en mängd familjetraditioner. Pingstsöndagen är den femtionde dagen och samtidigt den sjunde söndagen från påsk, så hänger det ihop. Läste en kommentar i lokaltidningen att det var dopstopp i vår kyrka p.g.a. att det inte lär finnas lediga tider. Tänk om det är sant. Fast det borde gå att döpa på många andra platser. Vemdalen ligger vid väg 315 som har sin högsta topp på Vemdalsskalet 710 m.ö.h. Vägen är 115 km och fick sitt vägnummer inder 1940-talet. Vägen ansluter till följande vägar.
Riksväg 84, Länsväg 514, Länsväg 316, Europaväg 45, Länsväg 314, Riksväg 83.
Nyheter
2022-06-02
Ragnar Dillner

BRUSE

BRUSE Plus 14, duggregn med tendens till uppehåll och kanske en solglimt på eftermiddagen. Många djur finns det i byn förutom Alpackorna. Här har vi några getter som huserar Nolaåa. Snyggt med den vita pälsen mot klorofyllen. Björkarna är på gång att gå från musöron till fullt utsprungna. På gården finns även kor och får, ett litet fint jordbruk tämligen mitt i byn. Ingen häst ännu men flera traktorer.
Nyheter
2022-06-01
Ragnar Dillner

SYDVÄST PÅ

SYDVÄST PÅ Plus 15 grader och regnskurar. Inte det bästa vädret för att montera husdelar. I går kväll påbörjades bygget av den tredje villan från Skidstahus. Regnkläder gäller på förmiddagen. Snart är ett nytt kvarter på Skolgatan inflyttningsklart. Idag är det sista dagen på våren, i morgon kliver i in i sommaren och skolan tar sommarlov. Ungdomarna ska ut på arbetsmarknaden och tjäna sina första pengar och bli självförsörjande några veckor. Kommunen förmedlar sommarjobb och står för lönen, ofta blir det parkarbeten men finns även annat också. Föreningarna har också möjlighet att ta emot freiearbetare.
Nyheter
2022-05-31
Ragnar Dillner

CUMULUSDAG

CUMULUSDAG Efter regn kommer sol. Plus 15 grader med sol och cumulus så blir dagen. Vinden är sydostlig ca 3 knop.
Igår handlade det mycket om Sveg. Ett monument avtäcktes på Veterandagen. Syftet är att hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära eller civila humanitära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna. Nästa var att hedra Svegs  Flygplats som fyller 50 år, det firades med öppet hus och flyguppvisning. Besökarna kunde mingla med en gratis varm korv och kaffe bland fordon och flygplan. Vi fick även se uppvisning av piloten Thomas Eriksson i sin Reynolds Wildcat-special konstruerad för avancerad flygning.
Nyheter
2022-05-30
Ragnar Dillner

MURRIGT

MURRIGT Plus åtta grader och duggregnet hänger i luften, hoppas på uppklarande till aftonen. Positivt iakttagelse är när den ena pizzerian utökar sin uteservering så svarar den andra med samma mynt. Vinnare är alla, både krögare och gäster. Det är även trevlig för byn med rejäla uteserveringar. Vi som är lite äldre minns "Fredagshundringen" på Gästis. Halva parkeringen var en enda stor uteservering och mitt i röken vid grillen fanns Alfredo och levererade stora saftiga köttbitar. Goda tider det.
Nyheter
2022-05-27
Ragnar Dillner

RADIO

RADIO Efter en natt med lite regn tränger nu solen igenom och det bildas luckor i molntaket. Plus 15 grader och sydliga vindar. Idag ska lokalradion besöka Vemdalen och några intervjuer och reportage. Skola, företagande, inflyttning och nybyggnation kan vara några inslag. Vi kan även gratulera Caroline Fredin för den utmärkelse hon fått av Norrlandsförbundet (grundades 1952). "Norrlandsbjörnen". Motivering bla. för idogt arbete med inflyttning och stöttande av företagande i bygden.
Nyheter
2022-05-25
Ragnar Dillner

EKBERGS

EKBERGS Plus 17 grader, halvklart, lätt sydlig vind. Snart öppnar Ekbergs sin årliga Outlet på GT-gården mitt i Vemdalen By. Det har blivit en tradition som pågått i över 10 år. Många i både Jämtland och Härjedalen har Ekbergs som resmål för en dagsutflykt med lite shopping.
Vi ska även säga GRATTIS till Oscar Jonsson som höll nollan i Giffarnas match mot Mjällby i gårdagens match. Fanns även en Jonsson på 1980-talet från byn som framgångsrikt vaktade fotbollsmålet, inte säker men det kan ha varit för Brage.
Tisdag då är Återvinningscentralen "Returen" i Hedeviken öppen. Känns som man borde ta sig tid och göra en sväng. På plats får man mycket god hjälp vid avlastning av släpet med ömse innehåll.
Nyheter
2022-05-24
Ragnar Dillner

TRALL

TRALL Plus 20 grader, som vi längtar att sitta på en uteservering. Byns äldsta pizzeria "Härjedalspizza" trallar på i vårruset. Antal uteplatser skall nästan fördubblas, det känns som en bra idé. I huset finns även Glassbanken som har öppnat för säsongen. Restaurang Husky har semesterstängt till den 1 juli, då lär det behövas fler platser på de ställen som håller öppet. Trist också att Lingers Café på Vemdalsskalet har upphört. Nu har vi i alla fall Vemdalens Bovre med en mängd olika kaffevarianter. Ligger i urgamla BP-Macken.
Nyheter
2022-05-23
Ragnar Dillner

CARPORT

CARPORT Ingen frostnatt men lite regn blev det. Plus 10 grader på förmiddagen. Regnet sätter nog fart på grönskan och björkarna får sina musöron. Kommunens fastighetsbolag Härjegårdar satsar på Hede. Just nu byggs det carport och förråd till hyresgästerna vid Älvhuset. Senare ska skolan rustas för ca 60 miljoner. Ett bostadsområde ska byggas om till seniorboende/trygghetsboende, ca 12 lägenheter med gemensamhetslokaler mm. Även rivnig av fastigheter sker i Hede, b.l.a för veterinärstationen skall kunna utveckla sin verksamhet.
Nyheter
2022-05-20
Ragnar Dillner

SPADTAG

SPADTAG Många fina Cumulus och plus 18 grader, hoppas det står sig hela dagen. Förskolan Ängen i Vemdalen byggs ut med lokaler för lärare. Första huskroppen kom till när kommunen upphörde med dagmammor, det var någon gång på 1980-talet. Det var ett Älvsbyhus som under omgångar byggts ut, och nu ännu en gång. På förskolan finns plats för 30 barn i två grupper. Förskolan har sex anställda på heltid varav hälften med examen.
Nyheter
2022-05-19
Ragnar Dillner

ÅSGATAN

ÅSGATAN Efter en kylig natt är det strålande solsken, kan vi hoppas på 20 grader. 1977 när huset på Åsgatan 8 byggdes beviljades inte utfart mot nämnda gata. Istället skapades ett servitut om utfart mellan en villa och fabriken vid Österlånggatan. Motiveringen från kommunen var att Åsgatan skulle få en mycket hög trafikbelastning p.g.a. att en stugby skulle byggas på Kilberget. Nu kan man säga att den stugbyn är byggd och mer är på gång på berget. Något år efter avslaget på utfart gjordes en ny bedömning och utfart beviljades mot Åsgatan.
Nyheter
2022-05-18
Ragnar Dillner