MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

BANDAT

BANDAT
Kylig morgon men det vänder till sol och plusgrader. Himla fina dagar för oss bybor och turister som är i området. Svenne "Vessla" Hallgren har kört sina vesslor i 50 år mellan Vesselplan på Vemdalsskalet och Jaktstugans servering. Företaget har fyra maskiner att sätta in under högsäsong. Att tolka efter vesslan är det mest populära. Efter halva vägen är det stopp och vila så alla ska orka ända upp till den väntande våfflan. Även Jaktstugans servering har anpassat sig till coronaläget och glesat möblemanget för allas trevnad. Snart är det påsk och folkmängden kommer att öka i området. Alla får plats, av områdets 29 restauranger är det bara Vemdalsskalets hotell som stängt sina restauranger. Restaurang Toppen stänger från och med 30 mars och tackar gäster och leverantörer för denna säsong.
Nyheter
2020-03-27
Ragnar Dillner

DISTANSARBETE

DISTANSARBETE Plusgrader och uppsprickande gäller för dagen. Några snöflingor har det kommit under natten, påskyndar nog bara vårens framfart. Nu när många ombeds att arbeta hemifrån skapas ny arbetsplatser bland alla dessa stugor som byggs i området. Man kan i alla fall se en ökad leverans av skrivbord från leverantörer till fjällstugorna i vårt område. Det kanske är början på något nytt när boendet ska säljas in. Inte bara fina badrum och kök som ska visas på bilderna, även arbetsplatsen kommer att finnas med i nästa broschyr.
Nyheter
2020-03-26
Ragnar Dillner

VÅRFRUDAGEN

VÅRFRUDAGEN Från Temadagar:
Vårfrudagen är ett annat namn för Våffeldagen, våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars. Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag, därifrån gick det i vissa dialekter över till vaffeldag och vaffla som är en äldre variant av ordet våffla och våffeldagen var född. Vid den här tiden på året passade våffla dessutom bra då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern och därmed kunde man tillverka våfflor.
Om du inte vill gå till butiken och köpa färdig smet så finns här under ett enkelt recept för att göra ca 8 våfflor.
100 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
4 dl mjölk
Nyheter
2020-03-25
Ragnar Dillner

MINNET

MINNET
Fyra grader varmt på morgonen, kan bli någon grad till under dagen. Solen gör tappert försök att tränga igenom. Det finns många nya vägmärken som kan vara svåra att ta in men våra gamla vanliga bör vi kunna. På bilden finns ett vägmärke "Stopplikt" som många bryter mot, speciellt i korsningen vid Björnrike. Ja men det kom ju ingen säger man. Det betyder att samma förare inte använder blinkers när det inte är mötande eller bakomvarande trafik. I Hede vid ICA är det en gångbana längs vägen. Förare som parkerar vid ICA struntar i det och kör rätt över gångbanan och ut på vägen. Ingen gör omvänt, kör från vägen över gångbanan och in till parkeringen - konstigt. Tänk på dagen som är Våffeldagen.
Nyheter
2020-03-25
Ragnar Dillner

EXTRA ALLT

EXTRA ALLT Svenska skidanläggningar stänger inte med anledning av Corona. Det anses att fjällanläggningarn har vidtagit förebyggnande åtgärder. Kabinbanor håller stängt samt liftar med frängsel. Restauranger inför obligatorisk bordsservering samt inget barhäng. Som gäst gör man klokt i att boka bord så man slipper vända i dörren. Fortsatt god handhygien rekommenderas. Ses i Vemdalen By.
Nyheter
2020-03-24
Ragnar Dillner

KOLVÄTE

KOLVÄTE Minus 2 grader men det blir hetare frampå dagen, snart ska smältvattnet rinna längs gatorna. Dagspriset på bränsle är 12:43 för 95% Kolväte. Trafiken genom Vemdalen By är tämligen livlig på förmiddagen, en blandning av transporter och persontrafik. Att döma av den är samhället i full gång trots restriktioner. Mjölktransporter genom Vemdalen ser man inte så ofta, den mjölk som produceras i Härjedalen går till osttillverkning. Det är viktigt att vi håller samhället igång och försöker att konsumera efter det behov som vi normalt har. Hyllorna med butikernas importerade varor kanske kan gapa tomma någon dag då leveranser och tillverkning kan vara fördröjt. Det är i dessa tider vi kan se över vad som verkligen är nödvändigt. Senaste färgen läppstiftet eller vilken typ av solglasögon vi behöver. Back to Basic kan vara ett bra måtto. Tänk efter när ni handlar, hur många sorter av frukostflingor eller tandkräm bör det finnas på hyllorna. Nio månader kvar till julafton.
Nyheter
2020-03-24
Ragnar Dillner

SMAKA PÅ

SMAKA PÅ Lite kyligt på morgonen men kan hända att solen tar över och ger värme under dagen. Idag inleds temaveckan "Smaka på Vemdalen" 12 krogar erbjuder ett varierande utbud av 2-rättersmenyer. Basen i maten bör vara lokalproducerat och härlagat som är populära ord i krogbranschen. De flesta krogar har erbjudandet även för avhämtning. I Vemdalen By är både Tonys och Husky med. Vill man bara fika och i byn rekommenderar vi Åtgårdens Café, öppet tor-sön. Där kan man också köpa för avhämtning om det passar bättre i dagens tider. Många jobbar ju hemifrån och kan behöva något smaskigt till sitt fika eller en paj till lunch. Gör som Uffe, köp med några extra kanelbullar till kvällen.
Nyheter
2020-03-23
Ragnar Dillner

GRILLAT

GRILLAT Idag blir det någon plusgrad men kanske inget takdropp. Veckan med rekordlågt bensinpris avslutas med strålande solsken och toppenfina spår, leder och pister. Nästa vecka 22-29 mars är det maten som är temat för Destinationen. 12 krogar från Klövsjö till Björnriken erbjuder 2-rätters middagar i prisklassen 215-265 kronor. Arbetsnamnet är "Smaka på Vemdalen" i år för andra året i rad. I rådande tider är det en utmärkt idé med humana priser och gott om plats på restaurangerna, men glöm inte att göra den vanliga bordsbeställningen, det underlättar för kökets planering. Även Taxi hänger på med Nice Price som de säger. En sak till - Positivt med vårdagjämning.
Nyheter
2020-03-20
Ragnar Dillner

MUSEUM

MUSEUM Kylig natt runt nollan på förmiddagen. Dagspris på bensin i byn är 12:93. Det påminner oss om gamla goda tider, det är nu vi ska passa på att resa med bil. Även i Stockholm uppmanas man att ta bilen till jobbet istället för kollektivtrafiken. Hoppas bara att det finns p-platser till samtliga. Gamla tider kan man påminns av när man tar en promenad runt byn via Bastugatan och Norrmalmsgatan. Gamla jordbruksmaskiner blir som vackra installationer i kontrasten mot snön. Det var före de multimaskiner som finns idag men troligen är det fullt användbara även i moderna tider men det krävs lite medärvd baskunskap för att bruka dem. Som sagt det piffar upp värdet av en promenad.
Nyheter
2020-03-19
Ragnar Dillner

REA

REA Lite kyligt under natten med det blir sol och takdropp även idag. Björnriken nya center är en rejäl byggnad med köpcenter i markplan och lägenheter  i två våningar, några med balkong i söderläge. I butiken Concept Store pågår säsongens rea, passa på att göra en bra affär. Trots mellanveckor är det gott om gäster i stugor och lägenheter. Det är rymligt i Härjedalen, normalfallet är en kvadratkilometer per invånare. Onsdag, då borde det vara bio på GT-gården men med rådande omständigheter är bion stängd för säsongen. Det är mycket nu som handlar om rådande omständigheter. Nyheterna på TV handlar om virus och sport. Krig och flyktingar i världen får ingen större publicitet. Hur är det med soldaterna vid fronten och barnen på flykt, är det drabbade av virus. Tids nog kommer det rapporter även från den delen av vårt klot.
Nyheter
2020-03-18
Ragnar Dillner

BLÅSVÄDER

BLÅSVÄDER Runt nollan, blåsigt men tendens till uppklarnande.Norge har stängt gränsen till Sverige och Systembolaget i Funäsdalen. Nu blir det intressant att med lite statistik kunna se hur stor omsättning det är som Norska kunder står för. Kan det vara så att Bolaget har hamnat i ekonomiskt blåsväder. Vem vet kanske försäljningen av kopparrör ökar i Norges fjälltrakter. Här i Vemdalen står vi på stabil grund vad gäller det virus som susar runt. Sunt förnuft är ett mycket bra sätt, det är inte alltid man måste invänta direktiv från överheten. Handtvätt och armlängds avstånd är en mycket bra början. Beklagligt men möjligen nödvändigt så har några av Påskens stora attraktioner stängts, det blir ingen marknad och ingen snöskottartävling.
Nyheter
2020-03-17
Ragnar Dillner

HÖGTRYCK

HÖGTRYCK Idag blir det någon plusgrad och strålande sol. Bokningsläget i området är bra. Även på restaurangerna ser det mycket bra ut. Försiktighetsåtgärder kan man se såsom handsprit på toaletter och bardiskar. Bestick inlindade i servetter och i övrigt ökad renlighet. Turister som tidigare tänkt resa till alperna eller Norge för sin vårskidåkning kan väntas välja Härjedalen i stället. Viss hamstring av matvaror och toapapper kan vi läsa om i rikstidningarna. På ICA Vemdalen hinner personalen fortfarande med att fylla på i hyllorna. Bensinpriset är också gynnsamt för att en bilresa till fjällen. Dagspriset 13:18 för 95 oktan. Bingo och bio i Vemdalen har stängt för säsongen.
Nyheter
2020-03-16
Ragnar Dillner

RAJD

RAJD Minus 10 grader på morgonen och klarblå himmel. Det blir en mycket fin dag och början på helgen, kanske en våffla på fjället, finns tre ställen att välja på. Renar under vandring genom byn, från PGL-kvarteret mot kyrkogården, en ganska vacker vy som kan få turisttrafiken att slå tvärstopp. Det är mycket i samhället som påverkas av det globala viruset Corona. Vemdalsskalets säsongavslutning tex. Max insläppta kommer att vara 500 personer, nu kan det bli rusning efter biljetter. Påskfirare som tänkt resa utomlands bokar i Svenska fjällvärlden som följd av händelsen. Bensinpriset är rekordlågt om vi ser till de senaste 5 åren. Dagspriset i Vemdalen är 13:70 vid 07:30 idag. Livemusik på Rest. Husky i morgon.
Nyheter
2020-03-13
Ragnar Dillner

RISIGT

RISIGT Kylig natt med återfrysning på vägar, pister, spår och leder. Dagen blir solig och fin. Nu har Corona slagit till i länet med en handfull smittade. Stora tävlingar som Alpina tävlingar i Åre och skidtävlingar i Åsarna har ställts in. Detta för att det konstaterats att det kommer att samlas fler än 500 personer. Vi måste visa respekt och hålla oss till de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten meddelar. Tvätta händer, nys i armvecket och sluta att kramas som hälsningsmetod. Håll armlängds lucka till din nästa.
Nyheter
2020-03-12
Ragnar Dillner

COOLT

COOLT Runt nollan och lätt snöfall, kommit ca 4 cm under natten. Låg molnbas såklart. Kanske inget väder som inbjuder till bad i älven. Men ett 10-tal brudar i byn och en modig kille hör till gänget som tämligen regelbundet doppar sig i Ljusnan. Ibland i öppet vatten närmare Hede och ibland i en isvak nära en badplats. Vattennivån är ganska låg så för att doppa sig blir det att stå på knä säger en av de coola brudarna. För drygt 10 år sedan planerade några företagare i byn att tillsammans bygga ett badhus i anslutning till Restaurang Husky. Det föll inte i god jord hos kommunen som bestämde sig att själva bygga ett badhus med placering i Sveg. Anläggning en en av stora kostnader som kommunen dras med. Men det kanske är bättre ån om den privata näringen hade fixat fiolerna.
Nyheter
2020-03-11
Ragnar Dillner

DESIGN NU OCH DÅ

DESIGN NU OCH DÅ Plus 3 redan på morgonen men vägar har frusit på under natten, sandning pågår. Tendens till uppklarande. Vädermässigt en mellandag och kanske en dag för lite shopping. Designbutiken på Vemdalsskalet är alltid spännande att besöka. Sortimentet växlar med årstiderna och butiken möbleras ofta om. Det känns som den är i ständig utveckling med många nyheter. Ganska lätt att hitta något man fäster sig vid. När det är dags för fika eller lunch finns minst fem ställen att besöka. Vemdalens Hembygdsgård är under förvandling, det fick vi veta igår.
Nyheter Kultur
2020-03-10
Ragnar Dillner

GROTT-TIDER

GROTT-TIDER Plus sex på förmiddagen och solen värmer redan. Det blir en dag då vi kan få vårkänslor lite till mans. I dessa isolationstider kanske en egen grotta i solskenet på fjället vore toppen. Finns alltid några kullar att gräva ner sig i. Risken att bli bortglömd är minimal då mobiltelefonens master alltid finner oss i området. Bilden är från Härjedalsfjällen någon gång på 40-talet. Den här veckan kan ju bli fridfull på fjället när årets sista sportlovsvecka har passerat. Nu väntar fyra veckors transportsträcka fram till påsk. Vecka 10 brukar vara en mullrande vecka med massor av snöskotrar, tror att det var lite mindre av den sorten i år.
Nyheter
2020-03-09
Ragnar Dillner

14:68

14:68 Tio grader kallt på morgonen, men redan under förmiddagen värmer solen och det blir nollgradigt. Fredag och livlig trafik genom byn. Ett 20-tal varubilar med leveranser till krogar, butiker och andra företag blandas med strömmen av turister på väg mellan anläggningarna. Flera av varubilarna har Vemdalen som omlastningsplats för vidare transporter i Härjedalen. Dagens turisttips är ett besök på Jaktstugan eller Varggransstugan - Kaffe och våffla i solskenet. 14:68 är dagspriset på bensin.
Nyheter
2020-03-06
Ragnar Dillner

HOTELL

HOTELL Någon grad kallt och tendens till uppklarnande. Tre dygn med snö, nu behöver vi en paus. Vemdalen By har begåvats med ett nytt hotell. Företaget Snowstar AB har byggt en kontorslänga med 9 kontorsrum  för uthyrning. Gemensamt kök/matsal i ena änden av byggnaden och toa och dusch i den andra. Varje rum är på 25-30 kvm med egen ingång från korridoren. Till våren skall byggnaden förses med altan i söderläge med utgång från köksdelen. Fantastiskt bra när företag investerar i Vemdalen By. Kan även ses som ännu ett centrum för nätverkande
Nyheter
2020-03-05
Ragnar Dillner

KORNSNÖ

KORNSNÖ
Minus 3 grader och det snöar, har fallit 10 cm under natten. Det är nog många som är lyckliga över det. De flesta i Destinationen har sin inkomst tack vare snön och indirekt samtliga. Antar att idag är det dagen före bullerdagen. Från i morgon kan vi räkna med ett bytande inslag av skotertrafik i området och många ska till Macken i Vemdalen By för att tanka.
Vi har nu avverkat första veckan av fastans 40 dagar. Att fasta behöver inte betyda att du avstår från att äta. En fasta kan lika gärna vara att avstå från tv-tittande, godis, alkohol, kött, eller något annat. I modern tid skulle vi kunna lägga till onödigt mobilflipprande. Lill-Lördag är ett bra ord för denna dag. Onsdag då är det bio på GT-gården

Nyheter
2020-03-04
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Minus fyra grader och ett idogt snöfall. Kan det komma lägligare nu när Stockholmarna slitit på pisterna så fyller naturen på med ny vara, det har nog med klimatet att göra. Fint blir det också när vi slipper de bruna vägkanterna. Snösvängens alla resurser är igång redan innan gryningen. Prognosen är att det snöar i tre dygn, då blir även bokade påskfirare glada, det är bara en dryg månad dit. Den här veckan brukar det vara enormt med snöskotrar i området, som mest från torsdag till söndag. Det kan bli riktigt tjorvigt vid macken när långa rader av skotrar ska tanka. Kan nog bli rusning efter snöskyfflar på ICA denna vecka
Nyheter
2020-03-02
Ragnar Dillner

SPORTLOVSEXTRA

SPORTLOVSEXTRA 15 grader kallt på morgonen, men vi kan räkna med strålande sol hela dagen. Rolig överraskning att Vemdaliahuset tillfälligt öppnar. Extra öppet 10-16 under några dagar för den som vill fynda. Det är en enorm turisttrafik på förmiddagarna genom byn. Gäster som vill från Skalet till Björnrike och tvärt om. Trots att det råder 50 km genom byn finns det alltid någon som måste köra om, någon sorts privat utryckningstrafik mot skidbacken. Lokala busstrafiken Snöpendeln som trafikerar från Klövsjö till Björnrike är ofta fullsatt på förmiddag och eftermiddag. Fredag och en festkväll på krogen för flertalet av områdets gäster. Glöm inte att göra en bordsbeställning.
Nyheter
2020-02-28
Ragnar Dillner

RIMFROST

RIMFROST Minus 15 grader på morgonen. Men som tur är så skiner solen från en blå himmel och kommer att värma under dagen. Visst blir man förbannad när man ser bilar i trafiken där föraren inte orkar skrapa rutorna innan de kör iväg. Ibland önskar man att de åtminstone vågade trotsa tomgångsförbudet för att värma rutorna. Det har varit ovanligt många bilolyckor i området den senaste tiden. Inte enkelt att hålla koll på trafiken med bara en liten glugg att se igenom. Bilföraren från Kvissleby är kanske inte så van vår breddgrad och våra väderförhållanden. För den som gillar Semlor - Åtgårdens Café har EXTRA öppet idag på Semmeldagen
Nyheter
2020-02-25
Ragnar Dillner

FRID & FRÖJD

FRID & FRÖJD
Kylig morgon med frost på bilrutan. Strålande väder för gästerna nu när det är stockholmsveckan. Gårdagskvällens Mässa med körsång i Kyrkan drog nästan fullt hus. Vi får se det som en lyckad manifestation för de uppsagda körerna i Hede och Vemdalen. Det hölls predikan och fint tal med avtackningar. Nu är det snart påsk med aktiviteter kyrkan, brukligt är att det finns en kör som medverkar. Hur det blir med det kanske kyrkans överhuvud berättar för bygden den dagen gamla prästgården återinvigs efter ett drygt år av renovering. Om 10 månader är det Julafton, det finns mycket på byns önskelista förutom aktiviteter i kyrkan. Det talas om Allaktivitetshall, lägenhetsbygge, Fjällglimtens vara eller icke vara.
Nyheter
2020-02-24
Ragnar Dillner

DERBY

DERBY Runt nollan igår och lite lätt regn. Vädret hindrade inte grabbarna från Vemhån/Vemdalen och Hede att mötas i den årliga veteranmatchen. I Vemhån finns en fantastiskt fin rink och en lika fantastisk is. Vemhåns Icemaker hade målat och spolat, riktigt proffsigt får man säga. Bästa domaren Palage bestämde att matchen spelas med 4 utespelare. Inga tacklingar och inga slagskott, då blev det utvisning till de nyskottade båsen. På den tiden det begav sig, 1970-talet fanns det 4 lag i Härjedalen som deltog i seriespel med några lag från Jämtland. Dagen match slutade med seger för Hede med 6-4. Kan tänkas att det blir revansch.
Nyheter Sport
2020-02-23
Ragnar Dillner

NYSNÖ

NYSNÖ Nysnö kommer tydligen med mina besök i Vemdalen. Prickde fina dagar före och under jul. Det blev ett kort besök denna gång. Hann med desto mer. Apoteket i Hede, som hade lunch precis när vi kom dit. Så vi tog en fika på Åtgården, med semla, under väntetiden. Trevligt ställe och god semla. Vi hann med gulaschsoppa på Anorak och god middag på Husky. Snöskottning och besök i skidverkstaden på Skalet. Hemresa mest i regn, inte lika kul Ser fram emot nästa besök. Jag kan berätta när, så ni vet att det kommer nysnö då.
Nyheter
2020-02-22
Tommy Jarnbrink

STRÅLANDE

STRÅLANDE Minus någon grad. Efter nattens snålblåst och snöfall lättar dimman och solen strålar på bybor och turister. Det blir en underbar dag i pister, spår och leder. Idag är det Modersmålets dag, instiftat av UNESCO. På söndag är det Härjedalsmässan i Vemdalens kyrka, inte att förväxla med den Härjedalsmässa som förr arrangerades i Sveg. Nu bjuds det på underhållning och skönsång av Vemdalskören och Hedekören. Dagens väder inbjuder även till korvgrillning i någon snögrotta och då påminnas man och 70-talet när det var hundratals som på skidor tog sig till Timmerkojan. Där grävdes gropar och hela familjen kund njuta i solskenet hela dagen. På den tiden var Timmerkojan en servering med vesseltrafik. Idag kan vi kommendera besök Samevistet, Jaktstugan och Varggransstugan för en utflykt på fjället.
Nyheter
2020-02-21
Ragnar Dillner

RÖROS

RÖROS 10 grader kallt och blåsigt. Ingen höjdardag för att gå på marknad. Onsdag och torsdag anses som mellandagar på marknaden. Till helgen blir det full rulle, extratåg från både Trondheim och Oslo för daggäster. Våra Forbönder från Klövsjö/Vemdalen som huserar på Rasmusgårrden har full ruljans med försäljning av kolbullar, fika och souvenirer.
Nyheter
2020-02-20
Ragnar Dillner

URAVÄR

URAVÄR Minus 5 på morgonen och lite snö, snörök i trafiken får vi räkna med. Händelserik dag igår med E-Flyg som landade på Hedlanda samma dag som våra Forbönder körde in i Röros. Ljusår av teknik som skiljer de båda aktiviteterna. Marknaden i Röros pågår veckan ut och lockar ca 40-50 tusen besökare. Vill man ha en hotellnatt gör man klokt i att boka ett år i förväg. Idag känns vädret lite murrigt på förmiddagen men det klarnar upp och dagen blir fin. En trafikolycka mellan personbil och lastbil skedde vid Klövsjö Golfbana igår, 6 personer till omplåstring. Räddningstjänsten från Vemdalen var snabbt på plats liksom Ambulans och Helikopter.
Nyheter
2020-02-19
Ragnar Dillner

UNIKUM

UNIKUM Minus sex på morgonen och strålande sol, det blir en fin dag för våra sportlovsgäster. Det är också en fin dag för en testflygning med EL-Flygplan. Flygplanet mellanlandade på Hedlanda på förmiddagen för energipåfyllning. det lilla 2-sitsiga flygplanet ska genomföra sin första gränsöverskridande flygning och landa i Röros kl 12.00 idag. Planet kan senare beskådas i mässhallen under Röros marknad. Det ingår i ett Interregprojekt "Green Flayway" där det ska  testas och utvärdera hur det funkar att flyga med batteridrift under de olika årstiderna och under olika väderförhållanden. Max gångtid är 2 1/2 timme, ca 25 mil. Projektet pågår under drygt ett år så det kommer att besöka Hedlanda vid många tillfällen.
Nyheter
2020-02-18
Ragnar Dillner

SPORTLOV

SPORTLOV Plus två grader och del ligger lite puder på den gamla snön. Runt Macken samlas skoteråkare för att tanka, fika och köpa Ledbevis. Dagspriset på bränsle är 14:98. Vecka 8 är lite rivstart för skoteråkande sportlovsfirare. Nu är det södra Sverige som har lov. Redan under söndagen var det uthyrningskaos på Sporthuset i Vemdalen By. Det kan hända att lagret på 700 par skidor inte räcker till. Vädret är bra idag även om vi saknar den strålande solen. Antar att sportlovsgästerna som rest från Skåne kanske har lite mjukstart  eller bara gör lite shopping idag, fixa liftkort och hyra skidor.
Nyheter
2020-02-17
Ragnar Dillner

VÅFFELRESAN

VÅFFELRESAN Minus 5 och strålande solsken. En försmak av 5:e årstiden kan man säga. Vad passar bättre än en tur på skidor, till fots eller med vesslan till Jaktstugan. Avgångar minst varje heltimme från vesselplanen på Vemdalsskalet. Idag trafikeras linjen med 4 vesslor, det är vad man kallar resurser. Snöpendeln som kör mellan anläggningarna har varit överfyllda under veckan. Snötåget från Malmö har transporterat flera hundra danska sportlovsfirare till vår Destination. Oturligt för Snöpendeln så drabbades den av 2 busshaverier under veckan men hjälpsamheten är god i bussbranschen så det gick fort att hitta ersättningsbussar
Nyheter
2020-02-14
Ragnar Dillner

FORAN

FORAN 15 grader, så ska det vara när forbönderna startar sin andra etapp mor Röros. Efter middag och vila på Lövåsgården bar det iväg vid 7-tiden i morse mot Hedeviken för ett frukoststopp. För er som missade gårdagen när det körde in i Vemdalen By blir det lunchsstopp i Hede under torsdagen. Den moderna Forbonderesan startade 1981 av Jöns Fahlén boende i Klövsjö. Jöns ville återuppta en tradition från tidigt 1800-tal. 1981 blev det en resa men det skulle dröja till 1983 innan det kom igång på riktigt. Då med hjälp av Olle Grubb från Hede och Einar Montén och Arne Brandén från Vemdalen. I år var det 12 slädar som startade i Klövsjö, det fylls på under resan och vid målet i Röros den 8:e februari är det ett 100-tal som kör in vid Bergmansplatsen. Vill man se detta så går det Buss från Vemdalen över dagen - Mohlins Bussar
Nyheter
2020-02-13
Ragnar Dillner

THE CARBAGE

THE CARBAGE Minus 12 grader för andra morgonen, vi får hoppas på solenergi frampå dagen. Nu kom de igen, The Carbage run som är Europas största gaturally evenemang. 400 bilar passerade genom Härjedalen igår. Ett hundratal av dem passerade genom Vemdalen med tjutande sirener och blinkande lampor. Några av förarna valde att byta till dubbade däck på bilarna innan de fortsatte över Vemdalsskalet. På alla orter de passera kan man säga att näringsställen och verkstäder har lite merförsäljning. Målet för dagen var Östersund. Sommaren 2019 var de 1050 bilar som hade hajk på Hedlanda flygplats under 2 dygn. Arrangören har satt Vemdalen på sin karta. Det återkommer - var så säkra. Dagens höjdare blir när Forböndern kör in i byn. Ca kl. 16:00 kommer de förbi kyrkan under traditionell klockrigning. Därefter kör de mot Hembygdsgården för ett stopp. Senare ikväll vid 19-tiden kan man äta middag med Forbönderna på Lövåsgården eller bara mingla med lite kaffe.
Nyheter
2020-02-12
Ragnar Dillner

RATTMUFF

RATTMUFF Minus 12 grader och solsken, nu svänger det i temperaturen. Garanterat halt väglag på köpet eftersom det var slask på vägarna under gårdagen. Ett 20-tal lyktstolpar längs byns gator har vägrat lysa under några månader. Idag är det servicefolk med kranbil på plats för att fixa. Det är inte alltid så enkelt i byn att bygga sitt egna hem, inte ens på egen mark, eller i alla fall föräldrarnas mark. Det ska typ alltid överklagas, inte alltid av närmaste grannen. Ibland handlar det om att det byggs på jordbruksmark. Det växande tomtområdet på Vemdalsberget är i alla fall inte på jordbruksmark, möjligen på skogsbruksmark. Mitt i Vemdalen by planeras för upp till 60 lägenheter, det på mark som en gång var sjöbotten enligt legenden Per Söder.
Nyheter
2020-02-11
Ragnar Dillner

SLASK

SLASK Plus 2 grader, uppklarnade och lite sol. Efter ett dygn med hårda vindar och storm i byarna har det nu mojnat. Lyckligtvis inget strömavbrott i byn. Med anledning av plusgraderna är det läge för snösvängen att rensa vägar och gångbanor från ojämnheter som snösträngar. Slaskit är det som här på bilden från Håvägen. Nu är vi inne i Forbondeveckan. Resan börjar i Klövsjö på onsdag morgon och Fororna rundar Vemdalens Kyrka vid 16-tiden samma dag. Det blir traditionellt stopp på Hembygdsgården. Dar kan åskådare bekanta sig med Forbönder och hästar.
Nyheter
2020-02-10
Ragnar Dillner

PLOGKANTER

PLOGKANTER Två grader kallt och uppehåll. Dagens snackis är att Örndalen byter namn till Björnrike Syd. Projektet fortsätter om än i mindre skala. Nu satsas man på endast 2000 bäddar och ett liftsystem som ska ansluta till toppen på Grizzy Express. Det är vinter och man kanske saknar barndomens höga plogkanter men det är nog ett minne blott. Kan nog säga att snöröjarnas maskinpark är något bättre nu för tiden som föser snön mera sidledes än på höjd. Fredag i Vemdalens by, inte så mycket som händer. Det stora draget är på Skalet med nattklubb dygnet runt. Eller som någon uttryckte sig "en Finlandsfärja på Vemdalsskalet". Fem orkestrar avlöser varandra, Disco och pianobar, kan det vara något som saknas. Man tycker att det borde ge lite avkastning i Vemdalen by också men yttre cirkeln för festligheterna är vid Skalspasset och Vargkrogen. Fina längdspår i hela Destinationen, liksom pisterna. Det pistas även i skoterlederna av Vemdalens Snöskoterklubb. Trist att det alltid ska vara marodörer som förstör lederna. Trevlig helg på er alla.
Nyheter
2020-02-07
Ragnar Dillner

GULLIGT

GULLIGT Minus 2 grader. Under natten har det fallit 2 dm pudersnö, många som är glada idag för lite lössnöåkning. På byn mullrar snösvängen, det mesta är plogat redan till frukost. Idag firar vi Samernas Nationaldag. Det finns en person som vi i redaktionen tänker lite extra på, N.A.L som inte är med oss längre.
Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sameland. Igår öppnade Jokkmokks marknad för 414:e gången. Här i byn kan vi besöka Lisa Kråik med butiken Samisk Inredning & Design
Nyheter Kultur
2020-02-06
Ragnar Dillner

LILL-LÖRDAG

LILL-LÖRDAG

Minus 10 och strålande solsken. Sista dygnen har det kommit ca 15 cm nysnö på fjället, trevligt för våra gäster. Vanskligt för skoteråkarna om de inte håller sig på lederna. Sjöar och bäckar är fortfarande vanskliga. Onsdag då är det bio på GT-gården. Kvällsöppet på byns tre krogar om någon önska fira något.
Snösvängen har kört några varv runt byn för att hålla rent. Flera nya vägar och bostadsområden har kommit till under de senaste två åren. Nu har kommunen sagt upp avtal om väghållning till vägar utanför detaljplanerat område. Fastighetsägarna uppmanas att bilda vägföreningar eller en helt vanlig förening för att fortsätta driften.

Nyheter
2020-02-05
Ragnar Dillner

VERKSTADSDÖDEN

VERKSTADSDÖDEN 12 grader kallt, lätt snöfall. Snösvängen är ute och håller rent på gator och torg. För 40 år sedan var det mycket vanligt en vinterdag som denna med bogsering och starthjälp. Ofta slutade det med ett besök på någon av Destinationens alla verkstäder. Längs genomfarten i Vemdalen fanns både Esso och BP med verkstad. I Vemhån hade vi Håkanssons Bilverkstad. I Vemdalen var Erikssons Verkstad i bruk ända tills för något år sedan. Den var känd för att alltid hålla öppet. Under en tid fanns det även bilbärgning där. Nu för tiden hämtas ofta krånglande bilar med bägare och transporteras till märkesverkstäderna i Östersund, Sveg eller Mora. Enklare problem kan vi få hjälp av på Vemdalens Åkeri som har verkstad företrädesvis för sina egna fordon.
Nyheter Kultur
2020-02-04
Ragnar Dillner

50 år

50 år Minus 12 grader och strålande solsken. En fin inledning på skoterveckan för många av Byns besökare vecka 6. Vemdalen har haft kör i över 50 år som sjungit i kyrkan, ofta vid de stora högtiderna. Kören har även sjungit in våren vid Hembygdsgårdens Valborgsaftnar. Men nu är det andra bullar på gång. Enligt ryktet så har överheten inom kyrkan sagt upp avtalet med körmedlemmarna i Hede och Vemdalen. Vill de fortsatt sjunga i kyrkokör bör de, var och en ansöka för att få delta. Hur kan det vara möjligt tänker nog många och redaktionen är beredd att hålla med. Antagligen utmynnar det i att kyrkan inte kommer att kunna hålla med egen kör. De körentusiaster vi har i byn bildar egen kör för att fortsatt utöva sin hobby. Lugnt och fint njuter Saras häst i solskenet.
Nyheter
2020-02-03
Ragnar Dillner

15:28

15:28 Två grader kallet och lite snö hängande i luften, så pass att det blir lite puder på backen. Snösvängen är på G med att ploga gång- och cykelvägen genom byn. Ovanligt livlig trafik genom byn på morgonen och många har svårt att hålla hastighetsbegränsningen. Fredag då är det Vemdalsskalet som gäller, i alla fall om man är nöjeslusten. Underhållning på Hovde Hotell, Passet och Högfjällshotellet. På Björnrike är det musik på Bräjks Matbar. Dagspriset på bränsle är 15:28 än så länge.
Nyheter
2020-01-31
Ragnar Dillner

FLURUT

FLURUT Minus 1 grad, flursnö och blåsigt. Det kan nog göra att skid- och skoterleder driver igen av snön. På byn har snösvängen full dag. Ingen höjdardag för byggjobbarna i alla de projekt som pågår runt om i Destinationen. På Sporthusets skiduthyrning är personalen laddad för snövädret. På nygamla prästgården är det full aktivitet. Gården har renoverats under ett års tid och nu börjar verksamheten så sakteliga komma igång, till ljuv sång och musik får man hoppas. Riktigt vilken verksamhet som huset ska innehålla är byn ännu inte informerad om. Under i stort sett hela byggtiden har det stått en gigantisk släpvagn vid renoveringsobjektet. Den är nu borta, därför kan man dra slutsatsen att renoveringen är klar. Onsdag då är det bio i byn på GT-gården.
Nyheter
2020-01-29
Ragnar Dillner

SNÖ?

SNÖ? Nollgradigt och tendens till lite snö i luften. Regnet i går kväll har frusit på vägbanorna, halt kan man säga. Trots blidväder i några dagar verkar spår och pisten hålla god standard, naturligtvis tack vara skickliga förare i maskinerna. Temperaturer runt nollan får vi räkna med hela veckan och även någon snöby. Tisdag-Lördag är barnens skoterbana öppen vid skoteruthyrningen mitt i Vemdalen By. Bensinpriset idag 15:28
Nyheter
2020-01-28
Ragnar Dillner

REGN

REGN Två grader varmt, låg molnbas och duggregn. Inga bra förutsättningar för en FIS-tävling på Björnrike i kväll. Kanske är det bra för väghållningen för att rensa bort lite ojämnheter. Vecka 5 är rena rama underhållningsveckan på Vemdalsskalet. Vad sägs om De Sotos, Perikles, 2 Blyga Läppar och Rydell & Quick. Kanske inte gör så mycket om det skulle regna någon fler dag. Polisen tog en person i området för rattfylla i helgen. Knepigt att det inte går att få in i huvudet på en del att det inte är ok att köra onykter. En fråga: Är Fett Bra detsamma som Gudomligt?

Nyheter
2020-01-27
Ragnar Dillner

HÖGHUS

HÖGHUS Sju grader kallt och strålande sol på förmiddagen. Fin dag i pister och spår för våra nyanlända gäster. Ja vad ska man säga, nu har det satts upp ännu ett åretruntboende i byn. Inte så vanligt med två våningar, oftast en eller 1 1/2 plan. Men huset smälter på ett bra sätt in i omgivningen "Nola Åa". Det går fort att bygga, modulerna var på plats efter bara 8 timmar. Nu återstår lite inredning och takläggning. Det här var nog hus nummer 14 för fast boende i byn de senaste åren. Få byar i länet som presenterar den tillväxten. Fredag vecka 4, då är det full rulle på de 11 restaurangerna kring Vemdalsskalet.
Nyheter
2020-01-24
Ragnar Dillner

EXPERIENCE

EXPERIENCE Nollgradigt, västliga vindar och lite puder på backen. Vemdalens Experience är ett företag under utveckling. Pontus Widell är VD för bolaget som varit verksam i Destinationen i över 10 år. Första tiden med bas på Björnrike, sedan några år är basen mitt i Vemdalen By. Grunden i verksamheten är skoteruthyrning, guidade turer och service. Företags skoterverkstad gör service och reparationer av de flesta skotermärken. För att förlänga säsongen och bredda utbudet och trygga verksamheten för de 4 anställda byggs nu en butik. Butiken kommer att hålla ett sortiment av Husqvarnas trädgårdsmaskiner med tillbehör och såklart service till dessa maskiner. De stora produkterna är Robotgräsklippare, Motorsågar och övriga trädgårdsmaskiner. Det kommer att skapa en helårsöppen anläggning. I kundmottagningen finns Pernilla och Emil.
Nyheter
2020-01-22
Ragnar Dillner

GRUSAT

GRUSAT Runt nollan och strålande sol, vinden är lätt nordlig. Idag får snösvängen ägna sig åt sandning av gator och torg, i alla fall de gator som kommunen och Vägverket ansvarar för. Trafiken genom byn är snäppet starkare än riktig lågsäsong, turister och yrkestrafik. Snöpendeln mellan anläggningarna är inte direkt fullsatt på sina turer, men bra att den finns. Mest rusning till bussen är det när gästerna kommer med tåget till Röjan. Just nu pågår Student Ski Week. En sak till, idag är det "KRAMDAGEN".
Nyheter
2020-01-21
Ragnar Dillner

VÅRVÄRME

VÅRVÄRME Plusgrader och halvklart men blåsigt.Varmt och blåsigt även igår och då var flera liftar stängda så kan det nog bli även idag. Prognosen för Hede är 8 plusgrader och mycket hård vind. Ibland kan det vara solsken lite högre upp i området. Bilden är tagen från Björnrike där vi ser hur locket ligger över dalgången och byarna Vemdalen och Vemhån.
Nyheter
2020-01-20
Ragnar Dillner

V-ÅTTA

V-ÅTTA
5 grader varmt och låga moln över Byn. 4 testbilar parkerade utanför Åtgårdens café i dag. Tre av dem fick trängas med Folkvagn. Räkmackor till killarna. Resan gick vidare till Fulufjällelt mellan Sverige och Norge.
Nyheter Sport
2020-01-18
Ragnar Dillner