MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

FINAL

FINAL
Någon minusgrad och lite solsken på förmiddagen. Vi närmar oss finalen på stockholmsveckan men redan nu är många på väg hemåt. Läget i pandemin berör oss alla och det kanske inte går att fly bort från det, även i vår glest befolkade del av Sverige finns den. Vi vill ha inflyttning till till Härjedalen och nu när fler och fler ordnar så de kan jobba från hemmet är efterfrågan stor på hus i vårt område. Det är tråkigt att många måste lämna Destinationen p.g.a den rådande smittan.
På sikt kommer det goda när norra delen av Sverige kommer att få inflyttning. De stora händelserna med batterifabrik i Skellefteå samt stålverket som ska byggas i Boden kommer att beröra hela Norrland. Här finns ytorna och elförsörjningen, det ger tillväxt. Statens ökade bidrag till järnvägstrafiken mellan Umeå och Haparanda är ett positivt exempel. Nu väntar vi bara på att Inlandsbanan ska rustas också. Det är 55 år sedan Hedebanan lades ned. Faktiskt samma år som Jaktstugan byggdes.
Nyheter
2021-03-05
Ragnar Dillner

SMITTAN

SMITTAN
Minus tre grader på morgonen, solen väntar runt hörnet. Fint i spår, pister och leder. Idag har Destinationen kallat till snabbmöte on line angående smittläget i området. Ett tydligt exempel på allvaret är att Storhogna håller stängt under en viss tid. Några av personalen hålls i karantän och stängningen beräknas vara en vecka.
Viktigt är nu att vi hjälps åt att hålla avstånd när vi besöker näringsställen samt undviker folksamlingar. I Vemdalen By är allt öppet i nuläget. Respektera detta så att påsken kan genomföras som planerat. Verktyg för testning av oss finns på många ställen. Snart är vaccinet på väg till våra trakter.
Nyheter
2021-03-04
Ragnar Dillner

NORDAN

NORDAN Nattliga minusgrader. Ömsom sol och moln samt nordanvind är vad dagen bjuder på. Kan bli lite isigt i pister och spår. Vägarna är snöfria och sandade men vi ska vara på vår vakt, det kan slinta till. Polisen har Härjedalen under lupp den här veckan på leder och vägar. Mitt i Vemdalen finns en ledig affärslokal som tidigare var vägbutik men som skulle passa bra till en hel del annat. Lokalen ligger ihop med bensinmacken som trafikeras av bilar och snöskotrar. Tänkvärt för er med affärsidéer.
Nyheter
2021-03-03
Ragnar Dillner

BUSINESS

BUSINESS
Några minusgrader under natten men solen värmer på förmiddagen. Det märks att det är sportlov på flera sätt, ett är att antalet knallarna fylls på. Vid bageriet finns en som handlar med skinnvaror, det är ju passande under vintern. Fler knallar närmare helgen kan vi förvänta oss och framför allt till påsk. För övrigt kan vi informera om att bageriet håller stängt idag. Trafiken genom byn är livlig som vanligt på förmiddagarna. Ovanligt stillsamt vid macken, kan det bero på Pandometern som visar 15:24.
Nyheter
2021-03-02
Ragnar Dillner

846 71

846 71
846 71 är nytt postnummer för Vemdalen från den 1 mars.
Nollgradigt på morgonen men tendens till solsken gör dagen behaglig. Fin inledning på tredje sportlovsveckan den som befolkas mestadels av stockholmare. Längdspår, skoterleder och pister är välpreparerade. Med kalla nätter går det himla bra att friåka med skidor lite var stans på fjället. Antalet besökare denna vecka är minst lika många som tidigare år, det märks på ställen som hyr ut skidor och annan utrustning. Även bland skoteruthyrare och i matvarubutiker. Ganska många har bokat sina matkassar via Internet, de körs ut från ICA Svenstavik till Vemdalsområdet. Pandometern visar 15:14
Nyheter
2021-03-01
Ragnar Dillner

GUIDAD

GUIDAD Nollgradigt och solsken, kan vara läge för att åka skidor på skaren. Tämligen stor risk för ishalka på vägarna innan sandningen kommit igång. Dagen är som gjort för en skotertur på fjället. Hos Vemdalens Experience som hyr ut skotrar är det ruschigt på morgonen innan alla kommit iväg. Guidade turer finns på hel och halv dag. På gården finns även en inhägnad bana med skotrar som lämpar sig för barnen. I butiken finns det skotrar och annat för fritiden samt verktyg för ditt trädgårdsarbete.
Fredag och solsken då kanske det är läge för en eftermiddag vid grillen eller wokpannan. På ICA finns gott om tips för en lyckad grillning.
Såg igår att trafikverket satt upp kablar i infarten till byn för att kolla hastighet och antal fordon som passerar.
Full rulle är det på Macken nu på förmiddagen. Pandometern visar 15:14, dock inte All Time High. EPA-ungdom bötfälld för att ha sladdat framför polispatrull. Förare på väg till fjällen mite körkortet i Hede. Körde 103 km på 50-sträcka
Nyheter
2021-02-26
Ragnar Dillner

SUNNY

SUNNY Några grader kallt under natten men det vänder till plus till lunch. Det blir fortsatt tögrader veckan ut. Det är fortsatt en ökad smittspridning i länet som koppas till inkommande skidgäster. Påminner om att det finns en teststation för Covid 19 vid Vemdaliahuset. Vid minsta snuvkänning bör vi testa oss. Vemdalens befolkning har ökat med över 20 personer jämfört med förra året. Snart är vi över 700 personer i byarna Vemdalen/Vemhån. Det är en ständig jakt på byggbara tomter, Nu börjar även mark för industrietablering efterfrågas. Arbete pågår om det, både privat och från kommunen.
Nyheter
2021-02-25
Ragnar Dillner

LIVLIGT

LIVLIGT Plus 4 grader från gryningen. Riktigt vårvinterslask på vägarna och det sandas för fullt. Trafiken genom byn är påtaglig liksom samlingen av bilar och skotrar kring macken. Såg att det var tre skotrar utanför ICA i förrgår, det är inte bra och tyder på att förarna inte har en susning om bestämmelserna för skotertrafik. Ingen skoterled går till ICA. Stora mängder av smittbärare har upptäckts i Åre och Sälen vid tester. Bra att gästerna låter testa sig men får ändå ses som en varning. Står nog inte på förrän det ökar även hos oss. Ser på ungdomar som går in i butikerna i klunga och hävdar att det är ok för de inte är i samma familj. Det må vara sant, med de håller ihop i samma hushåll på sin ferie. Onsdag och mitt i veckan, då kan det vara läge att besöka något av områdets 24 krogar. Bordsbokning gäller. Trots blidväder är förhållandena i skidspåren på Lövåsgården och de på fjället i god vigör. På Sporthuset i Vemdalen By får ni råd och hjälp med vallning.
Nyheter
2021-02-24
Ragnar Dillner

ÄLVSBYN

ÄLVSBYN Plusgrader och några cm nysnö. Älvsbyhus levererar ännu en villa till Vemdalen, kan vara så att det finns 15 leveranser i byn, inkl. Förskolan. Nybygget blir granne med Vemdaliahuset och får ett högt läge med en strålande utsikt mot Högfjället. Behöver man tillägga att det är ett permanentboende. Läste igår att tomtområdet på Vemdalsberget är slutsålt, ett helt nytt bostadsområde är fullbordat. Kommunen har förvisso några enstaka tomter kvar i Vemdalen By men kanske inte i bästa läge. Ett nytt område med tomter finns väster om Gästis, om du är intresserad så rappa på, snart är de också sålda. Tisdag och jämn vecka då är Återvinningen i Hedeviken öppen från 11:00
Nyheter
2021-02-23
Ragnar Dillner

SANDNING

SANDNING Plusgrader och mycket låg molnbas. Idag är det sandning som står på åkeriets checklista. Det pågår även dragning av telekabel utanför gamla Gulfmacken, där det fanns en telefonkiosk på förra århundradet. Det var en telefonkiosk som avlyssnades av hemliga polisen på 1970-talet, ljusår före mobiltelefonernas intåg. Nu är det ny sportlovsvecka som inte börjar med samma fördelaktiga väder som förra veckan. Trots vädret var det full aktivitet vid Sporthusets skiduthyrning under helgen och det fortsätter även i dag. En Knalle har rest sitt stånd mitt emot kyrkan och har försäljning av Viltkebab enligt skyltningen. Många av gästerna i byn passar på att handla nybakt på byns bageri innan de fortsätter upp till skidanläggningarna. På ICA är det också full fart från öppningen kl. 09.00.
Helgens höjdpunkt måste varit att se Elsa Fermbäck i VM. Fin insts och många beröm får hon av experterna. God fortsättning får vi säga.
Nyheter
2021-02-22
Ragnar Dillner

SPORTLOV

SPORTLOV Endast 2 grader kallt och varmare blir det under dagen. Det är fredag på första sportlovsveckan, ingen av gästerna verkar husera på denna camping. Här blir det nog full rulle vecka 10 när Norrland har lov. I dessa tider av pandemi kunde skolan kosta på med att skapa flera sportlovsveckor så gästerna kunde spridas över en längre tid under vintern. Det här med att vaccinera eller inte kan bli en klassfråga framöver. Man kan tänka sig att, är du vaccinerad får du fri tillgång till samhället.  Ovaccinerade får speciella tider att besöka näringsställen och offentliga lokaler. Vissa ställen kan de helt vara förbjudet att besöka. Tja vem vet hur framtiden gestaltar sig.
Fredag som sagt och då kan man passa på att samla till grillkväll utomhus och begränsat antal gäster. Eller varför inte boka bord på någon av byns krogar. Pandometern visar 14:94 och det är full snurr med skotrar där på morgonen.
God helg på er alla följare.
Nyheter
2021-02-19
Ragnar Dillner

NORRMALM

NORRMALM Minus sju grader och uppklarande. Redan torsdag och snart är första sportlovsveckan över. På Norrmalm (Nolaåa som man säger lokalt) i Vemdalens råder lugna gatan, här lever människorna långt från kravaller och strejker. Ett område där det råder byggboom kan man säga. De senaste åren har det byggts flera permanentboenden, utbyggnad av befintliga fastigheter pågår. Området kommer att sjuda av liv framöver. Flera av de bofasta har hästar som betar på de stora ängarna som finns mellan Norrveman och skogen vid fjällfoten. I området finns byggföretag, företag med hästinrikting. Gård med djurhållning av får och getter. Tidigare fanns det även mekanisk verkstad och gårdsbageri. En liten fin och levande del av Vemdalen.
Nyheter
2021-02-18
Ragnar Dillner

SNÖBYAR

SNÖBYAR Drägligt, endast minus åtta och snöbyar. Inte lika drägligt i skoterspåret eller längdspåret mot Oxsjön. Det kanske blir en dag för avståndsshoping, bowling eller padel. Eller bara kura med en bok inne i stugan på fjället. Några eller ganska många tar jobbet med sig på fjällsemestern, det funkar ju i dessa uppkopplade tider. Det ju lillördag och många passar på att göra ett restaurangbesök på semesterveckan. I området finns det 23 restauranger att välja på men de flesta rekommenderar bordsbeställning i dessa virustider. Nu och än så länge får man beställa fram till 20:00 men sitta kvar och smälta måltiden samt skölja ned med alkoholfritt.
Stor eldsvåda i Funäsdalen i natt. Två lägenheter i en länga med sex har blivit utbrända. Räddningstjänst från Hede, Funäsdalen och Röros har bekämpat elden. Ingen människa har kommit till skada.
Nyheter
2021-02-17
Ragnar Dillner

TÄTT

TÄTT Minus 17 på morgonen, solen värmer så det blir en fin dag för sportlovsgästerna, dåck någon snöby på eftermiddagen. Årets stora riksbluff måste vara de utlovade leveranserna av vaccin. På byn står långtradare tätt packade i väntan på att frigöra körtid eller packa om gods, de parkerar inte bara längs genomfarten utan även bakom centrumhuset. På något vis visar det på en god handel och företagande. Idag är det Fettisdagen, en dag som infaller mellan  3 februari och senast 9 mars. När fettisdagen infaller vet vi att det är 47 dagar till påsk. Nu ska vi konsumera mängder av vitt bröd, grädde och mandelmassa. Kommer att tänka på de små goda och läckra semlorna som serverades på Vålkojans restaurang.
Nyheter
2021-02-16
Ragnar Dillner

RÅKALLT

RÅKALLT Minus 18 grader, frost på träd och fordon. Det blir solsken frampå dagen och lite sydliga vindar. Ser ut att bli en fin första sportlovsdag. Att det är många som finns i Destinationen kan vi se på köerna till att hyra skidor, kön på Vemdalsskalet var några 100 meter, det blir så i virustider. Det råder stor brist på ved i området, de flesta leverantörerna har slut i sina lager. Några av de större har kvar men med långa leveranstider. Mindre förpackningar finns att köpa på ICA-butiker och bensinstationer.
Nyheter
2021-02-15
Ragnar Dillner

PARKERING

PARKERING Under 10 minus, det var länge sedan och dessutom halvklart. Vi närmar oss första sportlovsveckan men redan nu kan man säga att trafiken har ökat genom bykärnan. Tidig på fredagsförmiddagen är det halvfullt på ICA:s parkering, hur ska det då bli från i morgon. Nu har ICA fått ytterligare 14 platser, procentuellt är det en stor ökning. Tråkigt att parkeringen vid Vemdalens Kyrka mittemot ICA endast får användas av kyrkobesökare. Kyrkan har väldigt lite verksamhet för tillfället. Trafiken till Macken för tankning av skotrar är intensiv, det hör man lång väg. Vissa stunder kan det se ut som det råder kaos vid tankstället men allt verkar flyta på, bilar och skotrar i en salig blandning. Pandometern visar 14:84 idag. Fredag och dags att planera Alla Hjärtans Dag på söndag. Varför inte bjuda ut din käresta på något av byns tre restauranger. Eller ta del av ICA:s utbud och laga något gott på egen hand, finns ju annat än älgkött också. På Vema Maskin Skog & Trädgård finns inte bara skoteruthyrning. Där finns verkstad och butik för skotrar, 4-hjulingar, snöslungor mm. I mm ligger tex släpvagnar, ny leverans kom idag.
Nyheter
2021-02-12
Ragnar Dillner

VÄNDNINGEN

VÄNDNINGEN 30 grader kallt och solsken, det kunde varit värre, vi slipper skotta idag. Håll ut det vänder nu, hädanefter blir det bara varmare och en bit där framme finns både sol och bad. Kanske dags att köra gräsklipparen till service så man är redo, några av oss i byn har den alltid startklar vid husknuten. Det är en liten kamp på försommaren om att få till den riktigt snygga gräsmattan. Lite svårt att denna kyliga dag tänka sig att det växer äpplen på flera platser i Vemdalen By. Det vi kommer att sakna i sommar är ett sommarcafé med en massa goda bakverk och parasoller till skydd för den strålande solen. Aktiviteter i övrigt till sommaren lär bli som vanligt, många är de som i vårvintern jobbar med sina sommarplaner och hoppas på att turismen blir minst lika bra som föregående. Håll ut, håll avstånd och besök de lokala entreprenörerna.
Nyheter
2021-02-11
Ragnar Dillner

LILL-LÖRDAG + VACCIN

LILL-LÖRDAG + VACCIN
Minus 15 och halvklart. Tre dagar kvar till de första sportlovsfirarna anländer. Ökningen av de som handlar mat via Internet har fördubblats sedan i höstas. Ökningen här bland ICA i Destinationen är mer än så. Besökarna förbereder sig på att hålla ihop familjen när de är i sina stugor och lägenheter. Onsdag då kan man åka häst & släde med Bosse på Vemdalsskalet. På byn är det skotersafari från Vemdalens Experience, där finns även en inhägnad bana med barnskotrar. Lill-lördag då kan vi besöka byns tre restaurangen, det underlättar nu när gästerna inte behöver lämna redan 20:30. Pandometern visar 14:86.
Nyheter
2021-02-10
Ragnar Dillner

HÖGTRYCK

HÖGTRYCK
Minus 24 sky clear. Något varmare på fjället kan man tro. Pandometern stiger till årets toppnotering 14:86. Kan det ha att göra med tredje vågen som är på ingången. Vaccineringen av fas tre har ännu inte börjat i Härjedalen och nu är det bara en dryg vecka kvar till sportloven rullar in. På något sätt känns det som om ropen på att hålla ut och hålla avstånd börjat klinga ut. Det kan vara det som borde oroa oss mest, nu när vi hållit på i snart ett år borde vi klara ett halvår till. Covidtester kan vi göra i Vemdalen By, en testbuss finns parkerad vid Vemdaliahuset. Till sportloven kommer fler bussar att finnas vid skidanläggningarna. På ICA kan man fortfarande se hur familjer trotsar rekommendationerna och travar in hela skaran. Beröm till den part som sitter kvar i bilen och väntar. Butiken Fjällflorist mitt i byn skall upphöra, passa på att besöka och göra fynd.
Nyheter
2021-02-09
Ragnar Dillner

55 ÅR

55 ÅR
Minus 10 och tendens till lite uppklarande. Temperaturen under helgen har varit dräglig många har hållit sig på fjället för både längdåkning och slalom. Dubbla snövesslor har trafikerat linjen Vesselplanen på Vemdalsskalet - Jaktstugan men de flesta tar sig dit på egen hand för att få sin våffla med grädde och hjortrån. Jaktstugan fyller 55 år i år och håller öppet varje dag säsongen ut. Vesslorna som används är av märket Snowtrack och har hängt med i alla år men några få motorbyten. När vi kommer till påsktider och en stora besöksruschen ställer man upp med fyra vesslor.
Nyheter
2021-02-08
Ragnar Dillner

RÖJNING

RÖJNING
Minus 10 grader och solsken, 5 cm puder har kommit under natten, blir mest bara snörök av det.
Idag den 5 februari har Miljö- och byggnämnden beslutat att inte längre kräva att restaurangerna i Berg och Härjedalens behöver utrymma sina serveringsytor klockan 20.30. Ett nyhetsbrev om det går ut till samtliga krögare under dagen.
Åkeriet har städdag på gång och cykelvägar idag med början vid Ekbergs. Regeringen har utnämnt 4 ministrar på morgonen. Nu kanske det kan bli någon ledig som blir Landshövding i Jämtland.
Fredag och myspys för många familjer men Tacos och fiaspel framför teven.
I morgon är det Samernas Nationaldag, då tycker jag alla ska tänka "Gulligt". När vi ändå går till Designbutiken och spelar på hästar kan vi ta ut seger i förskott och besöka Vemdalen Bovre och köpa en kopp Samiskt kaffe eller någon annat internationell från Baristamaskinen. Det är ju lite mildare idag, vet att många väntat in och idag beger sig upp på fjället för en skidtur.
Den svenska para-alpinisten Ebba Årsjö boende I Vemdalen och tävlande för Vemdalens IF dominerar i årets världscup. Efter tre segrar vid världscup-premiären i Schweiz, en i slalom och två i storslalom, slog hon till på nytt i dag när det var dags för fartgrenar i Österrike.
Nyheter
2021-02-05
Ragnar Dillner

FRUKOST

FRUKOST Minus 19 och mulet, lätt inslag av kornsnö. Ännu en kylig dag att vänta. Saras hästar står tätt ihop och värmer varandra under frukosten. Torsdag och inget speciellt händer på byn. Trafiken rullar på mellan skidanläggningarna, det går även en skidbuss men i dessa tider är den långt ifrån fullbelagd. Pandometern visar 14:64. Torsdagar är Fjällhälsans mottagning i Centrumhuset bemannad 08-11, mestadels för provtagning. Ännu inget nytt om vaccinationer för vanligt folk. Äldreboenden i länet har hävt besöksförbudet, i alla fall tillfälligt. 
Nyheter
2021-02-04
Ragnar Dillner

MALL

MALL Minus 18 grader och solsken. Onsdag och Lill-lördag. Då kanske det är läge för lite shopping, varför inte i Mall of Vemdalen. Under samma himmlatak finns Pizzeria, Sjukmottagning, Begravningsbyrå, Redovisningskonsult, Elfirma och  Designbutik. I designbutiken finns även ATG och Svenska spel. Pizzerian har även ett stort utbud av karameller och mössor. Där tillverkas Härjedalspizzan av lokala råvaror såsom älgkött och kantareller, mycket omtyckt. Pizzerian öppnar vid 11 och redan på förmiddagen brukar det vara många besökare. För drygt ett år sedan begåvades vi i byn med en butik som säljer växter till utemiljöer och hemmet samt under våren en hel del plant. Butiken skyltar nu om stängning och erbjuder stora rabatter och sänkta priser. Kom och fynda. I samma hus finns Vemdalens Bovre, en butik med Samiska produkter samt gott kaffe från Barista-mskinen.
Nyheter
2021-02-03
Ragnar Dillner

SIBIRIEN

SIBIRIEN Minus 27 och solsken i tidig morgon. Idag är det nog bara hundägarna som tar sig en långpromenad. Pandometern visar 14:44 och det är 80 enheter lägre än för ett år sedan. Morgontrafiken är livlig som förstärks av utryckande Räddningstjänst. Tisdag då rullar varubilar till restaurangerna, ICA får varor varje dag och flera gånger. Nyaste butiken BOVRE  i byn har öppet tis-lör 10-17, där kan man få sig en kaffe från den nya kaffemaskinen.
Nyheter
2021-02-02
Ragnar Dillner

BLÅLJUS

BLÅLJUS Fortfarande kyligt, minus 20 på morgonen. Det är många frusna vattenledningar nu i stugorna där ägarna snålar på värmen. Nu är vi inne i februari och vårvintern närmar sig med solsken och takdropp. I normala fall hade det varit förberedelser för Forböndernas resa till Röros som sker varje februari, senast till marknaden i Röros den 18 februari 2020. Färden har pågått sedan 1981 med hästar från Klövsjö/Vemdalen. Det brukar även vara Student Ski Week den här tiden men även det är inställt. Hur det är med konferenser och firmafester kan vi bara gissa. Ännu har vi inte sett någon annonsering om vaccinering till allmänheten. 
Nyheter
2021-02-01
Ragnar Dillner

NYÖPPNING

NYÖPPNING Fort var det gjort som man säger i Norrbotten. Idag den 29 januari öppnar Restaurang Toppen på Skalstoppen igen efter branden. Bara att gratulera och lyckönska alla inblandade till ett förträffligt jobb. Nu kan besökare få en öl och en bit mat som vanligt kan man säga.
Nyheter
2021-01-29
Ragnar Dillner

GLYKOL

GLYKOL
Minus 26 grader och klar himmel med endast några slöjmoln. Nu närmar vi oss gränsen då bilmotorer riskera att frysa. När Macken hade butiken igång kunde vi enkelt kolla om glykolvärdet. Behövde man fylla på fanns det att köpa. Nu är Hede närmaste ställe för koll och inköp och där kan man också köpa en fika. Såklart inte bara bilen som fryser, även stor risk i stugor som endast har värmen på 10 grader, då kan det nog bli en och annan minusgrad i hörnen. Intressant att både lokalradion och SVT satsar i Härjedalen med nya redaktioner. Minns när lokalradion la ner redaktionen i Sveg och ersatte den med en mobil enhet, det skulle bli lösningen. Det är nog 25 år sedan och mobila enheten dyker upp någon gång om året i Vemdalen. Vi är ju några lokalredaktioner som är verksamma i byarna både med webben och andra digitala medier som budbärare. Ni som följer vemdaleninfo. se vet att den sidan funnits sedan 1996, långt innan både Facebook och Instagram. Att SVT och P4 öppnar redaktioner i Härjedalen ger oss andra verksamma en känsla av att de större mediagudarna känner ett visst hot.
Nu är det fredag igen och den stora händelsen är att Restaurang Toppen har nypremiär idag. Hoppas det är något drägligare temperatur när de öppnar porten och serverar varm mat och dryck.

Nyheter
2021-01-29
Ragnar Dillner

RATTMUFF

RATTMUFF
Minus 23 på morgonen, då borde det vara minus 27 i Hede. Kallt är det och det spås att elpriset ska stiga, vi som har vedkaminer eldar för brinnande livet för värme och att hålla elräkningen dräglig.
Arbetet med toppstugan Toppen går vidare i kylan. Ännu ingen annonsering i byn om när och var vi ska få injektionen i axeln. Tomtområdet på Vemdalsberget närmar sig slutsålt. De flesta husen är ännu fritidshus men några har blivit permanentboende, det tackar butiker, Statoil, skolan, kommunen och vi andra för. Efter senaste snöfallet verkar skoterföret fungera men det är det där med passage av vattendrag som kan ställa till det. Öppna leder trafikeras av skoterklubbens ideella underhållsteam. Ibland händer det att vi ser skotrar komma körande på gatorna i byn, kan anta att föraren inte tagit skoterkörkort.

Nyheter
2021-01-28
Ragnar Dillner

2019

2019
Mulet och minus 17 på morgonen. Onsdag och lill-lördag men i dessa tiden blir det nog inget tjoo och tjiim. Läser i lokaltidningen att arbetet med att bygga upp Restaurang Toppen går enligt plan även om det ständigt tillkommer problem som ska lösas. Saknaden Mötesplatsen Macken som är stängd är stort. Bilden är från förra året samma tid. Vi ser att det är en hel del bilar vid Macken, folk som är inne och får ett skrovmål från grillmenyn eller tar en fika. Nu får vår förhoppning stå till den nyöppnade samiska butiken - Vemdalens Bovre, där ska det serveras morgonfika när deras nya kaffemaskin blir installerad. Det har varit inbrott på en byggarbetsplats i Vemdalen, stöldgodset består av verktyg för ett värde av 100 tusen kronor.
Nyheter
2021-01-27
Ragnar Dillner

IND.OMR

IND.OMR Minus 20 grader och uppklarande, det blir solsken på halvsnödagen. Det är den dag då det enligt Bondepraktikan skall ha fallit vinterns halva snömängd. Då kunde bönderna räkna ut hur mycket foder från ladorna som behövdes resten av vintern. Vemdalens industriområde ligger vid norra utfarten av byn. Huruvida det lagras hö i någon container eller tält är svårt att svara på. Det finns en del tomtmark kvar om någon entreprenör skulle vara intresserad. På området finns Cramo, en Padelhall och ett kontorshotell. Området kommer att utökas, efterfrågan av mark för etableringar är stor. Vemdalen behöver även en entreprenör som är villig att bygga ett centrumhus med butikslokaler och lägenheter.
Nyheter
2021-01-26
Ragnar Dillner

MIRAKEL

MIRAKEL
Sju grader kallt och kanske läge för solsken. Ett Toppenbesked fick vi via Facebook och lokalteve i fredags. Restaurang Toppen som stod i lågor i mitten av januari kommer att byggas upp. Om allt faller på plats så blir det en tillfällig lösning nu över vintern, nypremiär 29/1. Till sommaren ska den byggas upp på riktigt. Vi sänder en stor beundran till alla inblandade i de fina besluten.
Ännu en helg har passerat och vi är en blåvecka närmare långfredagen som är nästa röda dag. Som vanligt i årsskiftet och med den snötillgång som råder då grubblar vi över om snön, kommer det att räcka över påskhelgen. Nu kan nog alla konstatera att - det gör den. Det råder högtryck för skoteruthyrare. I området finns det tre stora uthyrare. Pandometern visar 14:34 vilket är 10 enheter lägre än gårdagen, det gynnar även skoterägare.

Nyheter
2021-01-25
Ragnar Dillner

OFFICE

OFFICE
Någon plusgrad, tungt att skotta idag när den blöta drivsnön ska bort från gångar, vägar och torg. Glada besked ska lämnas på fredagar och tråkiga på måndagar. Alltså meddelar man aldrig om uppsägning eller andra negativa saken en fredag. Dagens glada besked nr ett är att Toppstugan ska byggas upp efter branden. Glada besked nr 2 är att det kanske sker redan i vinter i form av tillfälliga baracker. Enligt ägaren kan en baracklösning vara byggd på en vecka eller kortare tid, bara att vara glada. För flertalet personer i samma situation skulle det nog ta någon säsong att smälta tragedin. Här sitter det inte fast kan man säga.
Office ja just. Man kan även med lite humor säga att vi fått utlokaliserat en del av kommunalkontoret till Vemdalen. Många av tjänstemännen har sin tillfälliga arbetsplats på Fjällhubben i Vemdalen. Den startade i en lägenhet i GT-Gården för drygt ett år sedan, ett 20-tal arbetsplatser finns i lokalen samt ett rum för möten. I huset finns även en Bio som legat nere denna säsong pga. Pandemin. Förutom det finns även en väntsal för resenärer med Länstrafiken och Snöpendeln.

Nyheter
2021-01-22
Ragnar Dillner

SLUNGAN

SLUNGAN Minus 2 grader och lite urväder. Under natten har vägar och infarter drivit igen av snöfall och vind. Kyrkans vaktmästare får nog full dag med snöröjning vid kyrkan och på kyrkogården. Stora snösvängen i byn har nog kört sedan långt före gryningen. Regeringen har nu förlängt begränsningen av krogarnas öpttehållande för alkoholförsäljning i ytterligare 14 dagar från söndag. Vi uppmanas via inlägg Facebook att stötta våra lokala restauranger till fler besök och fler köp av take away. Vi kan göra några fler besök men vi kan inte rädda en hel bransch. Om öppettider kortas och samma antal matgäster ska koncentreras på färre timmar så hinner kanske inte köket med. Företag som känner att de måste begära sig själva i konkurs pga pandemin borde först få göra en paus istället. Alltså om det i normala förhållanden är fullt kapabla att klara sin verksamhet och bevisligen kan visa detta. Kronofogden eller en nyinrättad enhet kan få avgöra, paus eller inte. Det är inte bara krogar som drabbas ska vi veta. Till sist, vi säger grattis till nytillskottet i Vemdalen och bidraget till befolkningsökningen i byn.
Nyheter
2021-01-21
Ragnar Dillner

PUMPEN

PUMPEN
Minus 4 grader, äntligen lite varmare. Det har kommit några cm snö under natten, duger endast som snörök i trafiken. Under helgen med 20 minusgrader har ungdomstävlingen SkiStar Winter Games genomförts. Med ca tusen deltagare har tävlingar körts i Björnrike och i Klövsjö. Ett gediget arbete krävs för att genomföra så stora evenemang, dessutom i coronatider. En eloge till funktionärerna som kämpat på sin post i backen. En av många segrar gick till Funäsdalen genom William Hällqvist. Idag är det säsongspremiär för Skals, pisten från Toppen till Anorak.
Två saker som jag önskar man slapp höra så mycket om på nyheterna framöver är Trump och Covid. Pandometern visar 14:44

Nyheter
2021-01-20
Ragnar Dillner

SONFJÄLLET

SONFJÄLLET Endast minus 14 grader, nu är något på gång. Idag ligger diset över byn, ett tecken på väderomslag. Ibland kan molnkakan ligga tät över byn medan det lite högre upp är solsken, precis som på bilden från Björnrike som P.G.L levererat. Sonfjället, ett av Sveriges  högsta fjäll ligger fint där i bakgrunden. I förgrunden liknar molnskiktet en stor sjö. Igår afton var det en älgkrock mellan Vemdalen och Vemhån. Pådrag av räddningstjänsten såklart. Älgen död och bilen illa tilltygad men inga personskador. Den försvunna mannen på Vemdalsskalet hittades av Fjällräddningen igår mitt på dagen, avliden i en snödriva. Nu börjar ju funderingarna hur det kunde hända och varför just på den platsen.
Nyheter
2021-01-19
Ragnar Dillner

BISTERT

BISTERT Minus 21, nu får det vara nog. Den här veckan är normalt lite lugnare på byn och i trafiken. Även på ICA är det större svängrum mellan skeppen. Just nu pågår sök av försvunnen person på Vemdalsskalet. Polis, Fjällräddare och sökhundar deltar, det är en man i 60-årsåldern som är försvunnen sedan i lördags. Mannen hittades avliden vid 12-tiden under måndagen. Under de senaste 25 åren har det vid några tillfällen hänt att personer försvinner eller går vilse, både unga och äldre. Det fortfarande många turister och stugägare som hänger kvar i området och utför sina jobb på distans, det är bra för bygdens näringsställen.
Nyheter
2021-01-18
Ragnar Dillner

BURR

BURR Minus 21 och solklart så länge det varar, fortfarande korta dagar. Busstrafiken med Härjedalingen mellan Stockholm och Härjedalen tar paus till 4 februari, en pandemiåtgärd helt enkelt. Dagtåget mellan Röjan och Stockholm funkar, inkl. anslutningsbuss Vemdalen Röjan, fiffigt eller hur. Fortfarande stängt på Mackens minilivs och inga rykten om ny innehavare figurerar på byn. Restaurangerna i storstäderna protesterar mot regeringens inskränkningar i öppethållande. Det genom att dagligen vid 15-tiden skramla i kastrullerna utanför krogarna. Hur det blir i vår destination få vi se eller höra kanske är bättre. Något som det tisslas och tasslas om är att det blir en hel del byggnationer i byns centrum med början i sommar.
Nyheter
2021-01-15
Ragnar Dillner

SUCK

SUCK Minus 10 grader och molnigt trots att meteorologen spådde sol. Längs Centrumgatan genom Vemdalen By finns tre restauranger som för 24 timmar sedan blev lite gladare i rådande tider. Serveringstiden skulle utökas med två timmar till kl. 22. Glädjen varade inte många timmar, nu har samma regering dragit tillbaka glädjebeskedet och förlängt det gamla med 10 dagar. Fort var det gjort som de säger i Norrbotten. Det är 10 veckor till påsk, för restaurangerna så hoppas vi på utökade serveringstider, förhoppningsvis tack vare att många fått sina två sprutor i axeln. Pandometern visar 14:44
Nyheter
2021-01-14
Ragnar Dillner

2" 4"

2" 4" Minus sex grader och ett lätt snöfall samt lite blåst. Nu är det läge för att det blir snörök och att vägar driver igen. Det är jobbigt nu för byggjobbarna i området, det finns fortfarande de som sliter med att få taken på plats. Trots rådande väder är det full rulle på "Brägårn".
AB Karl Hedin finns på 47 orter med sin bygghandel. Förr i tiden frågade kunderna efter två tum två. Nu efterfrågas 45X45 som är i stort sett samma sak. Det är åtskilliga byggen som fått sina leveranser från AB Karl Hedin.
Första bygghandeln i byn som jag minns låg lite närmare byns centrum efter Fjällvägen. På nuvarande plats var det Roséns Bygg som började, efter några år övertogs den av Vemhus Bygg som senare sålde till AB Karl Hedin. Ja det var lite historia. Långt tillbaka tillhandahöll både Vemdalens Allköp och Konsum byggvaror.
Nyheter
2021-01-13
Ragnar Dillner

SOLSKEN

SOLSKEN Minus sju grader lite kornsnö i luften, ca 4 cm har lagt sig under natten. Alltså ännu ingen snökaos i vår del av landet. Gator och vägar är framkomliga. Ett vackert rött sken ligger över byn och horisonten nu på förmiddagen, vi kan anta att solen är orsaken. Vi befinner oss i torremånaden, ett gammalt namn på Januari.
Under 1961–1990 varierade medeltemperaturen för januari månad i Sverige från -16° (Kiruna)  och 0° (Skånes sydkust). Det var då det, betydligt varmare detta år. Redan nu finns fastlagsbullar att köpa på serveringar, bagerier och butiker. En bulle som funnits sedan 1500-talet. Ja nog saknar vi ett klassiskt kondis i byn. Största händelsena i januari borde vara att vi börjar vaccinera oss. USA får ny president och Martin Luther King Day infinner sig tredje måndagen i januari.
Pandometern visar 14:29
Nyheter
2021-01-12
Ragnar Dillner

SORGLIGT

SORGLIGT
Mulet, snöfall, snödrev och minus 13 grader. Det vankas massor av snö under eftermiddagen. 10:e januari kommer att finnas i Vemdalens historia. Det var dagen då Restaurang Toppen brann ned till grunden. Ett livsverk som var en del av helheten kring Vemdalens skidområde. Marita och hennes familj byggde restaurangen för drygt 10 år sedan, det blev en succé redan från början. Nu är allt borta, endast minnen finns kvar. Nu hoppas vi att alla dessa minnen blir stöd nog att bygga upp TOPPEN igen. Alla som bor eller tillbringar sin tid i destinationen tänker på de närmast inblandade samt personalen. Vi tänker även på vilket enormt arbete som byns Räddningstjänst utförde när larmet kom.
Det här var 4:e serveringen som brunnit i området sedan 70-talet. Två har återuppstått, nu vill vi att även denna står på toppen till nästa säsong.

Nyheter
2021-01-11
Ragnar Dillner

SPÅRIGT

SPÅRIGT Minus 8 och mulet. Livlig trafik genom byn. Kjell & Co är igång med att preparera skidspåren på Lövås, något som görs flera gånger i veckan. Det finns flera och varierande spår, från 2 km till 5,6 km. Lövås som är förkortningen av Lövåsgården används flitigt av bybor och turister. På gården finns även Gym och omklädning med bastu. Fredag är leveransdag till byns restauranger från bl.a. Svensk Cater, ett företag som de flesta och områdets 24 restauranger handlar av. Fredag och helg på gång igen, kanske många hjälps åt vid spisen och fixar en god middag till familjen. Idag inför rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid.
Nyheter
2021-01-08
Ragnar Dillner

MILDARE

MILDARE Minus 13 grader och ett lätt snöfall, risk för snörök i trafiken. I flera dygn har temperaturen legat närmare minus 30 grader, känns nästan milt idag. Det verkar som det fortfarande är gott om gäster i destinationen, även många som åker skoter och de flesta ska till macken för att tanka. Ett fåtal har inte fattat det där att inte köra längs byns gator, det är väl en upplysningsfråga såklart. Det är vanlig vardag idag och 11 veckor till nästa röda dag mitt i veckan, där infaller långfredagen och förhoppningsvis med lite värme och takdropp.
Nyheter
2021-01-07
Ragnar Dillner

KALLASTE DAGEN

KALLASTE DAGEN
Minus 19, kallaste dagen i år kan man lätt säga. Nu gäller motorvärmare och rattmuff. Det är ofta kyligast när solen är på uppgång över horisonten. Just nu är det nästan halvmåne, undrar hur kallt det är där. Sveg var i alla fall kallast i Sverige i natt. Månen skiner över gamla Gulfmacken i Vemdalen. Dagens snackis är att SkiStar har sagt upp delar av sin personal efter det att personalen hade en fest och bryter mot företagets riktlinjer för minskad smittspridning. Detta trots tydlig information om olämpligheten av den typen av sammankomster.
Nu är det tillverkning av snö som gäller när kylan är här i en vecka framöver.

Nyheter
2021-01-05
Ragnar Dillner

BÖRJAN

BÖRJAN God fortsättning.
Minus 18 grader och halvklart på morgonen. Första riktiga arbetsdagen för flertalet men läget är så att de som kan jobbar hemifrån. Vi kan säga att det är tur att personalen på butiker och serviceställen håller  sig friska. Det känns som det är lika många människor i området som tidigare år. På butikerna ser vi att många bär munskydd med omtanke om personal och mötande bland skeppen. Idag påbörjas ännu en grävning i byn för att underhålla VA-systemet, nu är det på Skolgatan. På så sätt kan vi säga att året börjar som det slutade fast betydligt kallare. Grävningen kan göra att boende närmast grävningen blir utan vatten för en tid. Nyårsfirandet i byn blev stillsamt, endast ett fåtal raketer kunde ses i skyn. I morgon är det helgdagsafton igen, läge för en god middag. På ICA finns gott om färsk oxfilé.
Nyheter
2021-01-04
Ragnar Dillner

SLUTET

SLUTET
Minus två grader och 3 cm puder under natten, tämligen lite chans till solsken på årets sista dag. Trafiken genom byn är livlig som vanligt under morgontimmarna. Det körs även skoter längs vägen och trottoaren genom byn det är troligen ingen av ortsbefolkningen, vi känner till att man skall hålla sig på lederna. Pandometern visar 13:93 vilken är en och femtio lägre än förra året. Idag ska det avläggas en hel del löften om hur man vill göra med sitt liv och sina vanor det kommande nya året. För Vemdalen By kan jag hoppas på att det kommer någon ny företagare som skapar något i Macken. Kommunen spolbil har fullt upp med att spola de kommunala avloppsrören. Ett vanligt stopp i avloppet nu för tiden är att det spolas ner byggavfall och kalsonger som täpper till det hela. Läser på Restaurang Huskys FB-sida att de stänger idag kl. 14.00 för att hinna med att paketera alla nyårsmenyer som bokats för Take Away. Pizzeriorna i byn håller öppet.
Gott Nytt År tillönskas alla följare av vemdaleninfo.
Nyheter
2020-12-31
Ragnar Dillner

DIMMA

DIMMA Nollgradigt idag igen. Luften är tämligen fuktig och dimman eller låga moln hänger över Vemdalsskalet. Trafiken genom byn är som vanligt mycket livlig nu när gästerna skall mellan våra skidområden. Det finns skidbuss men som många vet bör vi undvika kollektiva resor. Take Away har verkligen kommit igång nu under pandemin. En affärsidé som de flesta pizzerior har haft sedan urminnes tider. Igår inträffade en skoterolycka vid Stockån på Vemdalsskalet. Fjällräddningen ryckte ut och forslade föraren till farbar väg där ambulans väntade. Det bör påpekas att det inte är något riktigt bra före för skoter och flera leder är ännu inte öppnade. Däremot är nästa alla fiskevatten inom Hedevikens fiskeområde öppna. Gulbergstjärnen öppna 1januari. Onsdag då är det Lill-lördag, tänk på att gynna våra restauranger och butiker lite extra just idag. Pandometern 13:83
Nyheter
2020-12-30
Ragnar Dillner

PLUMS

PLUMS Runt nollan och kornsnö, snösvängen får nog jobba även idag. Ännu ingen riktig kyla, många vattendrag är öppna som Norrveman genom byn. Idag öppnar restaurang Toppen, ca en månad senare än vanligt. Snötillgången är tillräcklig för att backarna vid Skalspasset ska vara åkbara. Det blir nog rusning dit idag i detta styggväder, skönt att ta skydd i restaurangvärmen med en god lunch. Även Hovdestugan öppnar för säsongen. Tre dagar kvar av året med dagen inräknad. Det blir en annorlunda nyårsafton med krogar som stänger 20.00 och därefter endast tillhandahåller Take Away. Förbud mor raketer är det också, det är ändå bra för alla husdjur som blir skräckslagna av bombandet. Det blir nog många små hemmafester denna nyårsafton men kommer att kännas lite ovant att gå ut på altanen och skåla in nyåret utan raketer. Då får vi lyssna på radion och höra när det räknar ner det gamla året och lyssna på kyrkklockorna.
Nyheter
2020-12-29
Ragnar Dillner

STADSLIV

STADSLIV En plusgrad och det har fallit ca 15 cm klabbsnö under helgen. Nu finns det i alla fall snöplog-kanter längs gator och vägar. På Skalets torg är det hemtrevligt och inbjudande, som en liten stad. Där finns flera krogar, butiker och café. En och annan snögubbe kan man se på gårdarna i byn. Klabbsnön kan bli en bra grund för längdspår, pister och skoterleder. Alla leder är ännu inte farbara och det finns öppna vattendrag så lite varning är på sin plats. Julhelgen har flutit på trots avståndstagande, marschaller längs gatorna som vanligt på julen i Vemdalen. Det har även varit bytesdag för turisterna och nu har Nyårsfirarna börjat komma. Vesseltrafiken till Jaktstugan kör varje dag. Bosse kör häst och släde på Vemdalsskalet vid stallet. Det börjar bli som vanligt. I Vemdalen By finns bla. Bowling, Padel och miniskoter på bana. Även guidade skoterturer.
Nyheter
2020-12-28
Ragnar Dillner

LJUSET

LJUSET God morgon, minus 2 grader och uppklarnande, så ska det vara när dagarna blir längre. Nu är det sista dagen före Kalle Anka och annat småtrevligt på tv. Nu ska det köpas det som måste vara med på julbordet samt klappen som man glömt. Brukligt i många hem är att grilljera skinkan dagen före julafton och samtidiht passa på att få ett smakprov.
Idag städas det undan på byn efter grävningen och gatan kan åter öppnas för dubbelriktad trafik. Tomtefar förbereder sig nog för fullt inför morgondagens färder. Hur kommer det sig att tomtefar alltid symboliseras som en tjock gubbe. På den tiden jag var nyinflyttad (ett trenbrott redan 1973) till byn fick jag vid flera tillfällen följa byns lokala tomte som åkte mellan gårdarna med häst och släde. Vi knackade på och delade ut säcken med julklappar som så fiffigt var placerad id ingångarna till stugorna. I stugan var hela familjen förväntansfull och tomtarna blev ofta bjudna på något av husets hemlagade delikatesser. Saken förekommer nog nu på 2000-talet också men tomtarna kan vara lite skyggare nu i dessa smittotider.
Pandometern visar 13:83.

Nyheter
2020-12-23
Ragnar Dillner