MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

LÄGER

LÄGER
Minus 14 grader och lätt snöfall, lagom för att skapa snörök i trafiken.
Träningslägren har redan börjat ta mark, stora gäng i Klövsjö som är på gång redan i tidig morgon. Snökanonerna mullrar på vid samtliga anläggningar. Antalet nedfarter som öppnar ökar  för varje vecka, snart är det öppet över det hela.
Även i Klövjsö råder byggfeber vilket såklart gynnar den lokala Byggshopen. Nu är det fredag och många ska väl ut på någon After Work eller ett restaurangbesök. Finns ju en hel del lokala restauranger att välja på.
Nyheter
2021-12-03
Ragnar Dillner

MINUS

MINUS Minus 20 grader och det ska hålla i sig i 10 dygn, hu jeda mig. Rattmuff, isskrapa, motor- och och kupévärmare. Snöskyffel klarar vi oss utan med den snömängd som ligger just nu.
Det gröna husets historia är Klädekipering, Postkontor, Plats för filminspelning av "Mimmi i fjällen". Numera lägenheter. När det var portkontor var det också en normal samlingsplats liksom matbutikerna i byn, det fanns både Konsum och Allköp på 1970-talet.
Den här veckan byggs ännu ett BRA-hus för fast boende i Vemdalen By. Det är på Vemdalsberget, ett område som kvällstid strålar som stjärnor i mörkret av sina ytterbelysningar.
Gårdagens bio på GT-gården lockade ca 30 besökare i kylan.
Sedan igår leds flygtrafiken på Åre-Östersunds flygplats från tornet på Arlanda. Utveckling men knappast regional utveckling. Alla anställda erbjöds fortsatt jobb på Arlanda, minst en av dem valde att hitta ny karriär i länet.
Nyheter
2021-12-02
Ragnar Dillner

KALLARE

KALLARE Vemdalen idag. Minus 21 grader, solsken och frost i träden. Det är kallt i destination Vemdalen idag igen. Jobbigt för alla som har byggprojekt och måste göra jobb utomhus. Prognosen lovar endast minus 10 till eftermiddagen, vi får väl se hur det blir med det. Onsdag då är det Bio på GT-gården. House of Gucci - IKVÄLL KLOCKAN 19. Det är väl veckans evenemang kan man säga.
Nyheter
2021-12-01
Ragnar Dillner

LÄGRE

LÄGRE Kylig natt men bara minus 18 på förmiddagen, det hänger kornsnö i luften. Oväntat ekipage var synligt på byn i morse. En båt- och cykelbilstransport vid denna årstid. Tre av bilarna hade grovt däckmönster i alla fall. Infarten till macken i Vemdalen är egentligen enkelriktad, man ska köra in från söder. Vi har bensinpåfyllningen på olika sidor på vara fordon ställer det till lite problem, plötsligt är det bara en av tre pumpar som passar just mitt fordon. Innersta pumpen, den närmast huset är endast till för Diesel. 17:93 dagspriset för den varan.
Nyheter
2021-11-30
Ragnar Dillner

LÅGT

LÅGT Minus 13 och låg molnbas på förmiddagen. tendens till att det lättar från väster. Snökanonerna i Destinationen mullrar för fullt. Fler nedfarter öppnar till helgen. Säsongspersonal har börjat flytta in i stugor och lägenheter på byn. Ny säsong och många nya ansikten på krogarna. I går firades advent på flera platser. I Hedeviken fanns Hede/Vemdalens kör som på en utescen vid Trosavik framförde sina sånger. Kallt var det även igår. Ny sportaffär öppnar på Vemdalsskalet.
Nyheter
2021-11-29
Ragnar Dillner

MORGONFIKA

MORGONFIKA Uppklarande och minus 17 grader, rattmuff och kupévärmare på. Samling på Bageriet för färskt frukostbröd och en morgonfika. lite senare på dagen när vedugnen är uppvärmd växlar verksamheten över till Pizzeria. På skolan serveras det Kebab idag, antagligen en himla populär lunch. Till helgen öppnar Vemdalsskalet med "Skidtestarhelg", lär nog locka något tusental åkare. Även på Björnrike är det öppet vid Björnvallen, såg att det var träningsläger där. Restaurangen vid Björnvallen håller öppet fredag-söndag.
Nyheter
2021-11-26
Ragnar Dillner

BYVILT

BYVILT Minus 8 grader på Åsgatan, minus 3 på Hedlanda. Alltså varmare högre upp, Flygplatsen ligger 30 meter över Vemdalen By. Rådjuren är ute och rör sig i soluppgången och letar föda. Några byn har börjat fylla sina foderställningar med pellets eller kraftfoder, det är inte så nödvändigt så länge det är tämligen snöfritt. Men lite kul är det få se djuren vid den egna matplatsen. Torsdag och det är drop in för 3:e sprutan på Fjällhälsan i Hede, passa på mellan 13-16.
Nyheter
2021-11-25
Ragnar Dillner

DOWNTOWN

DOWNTOWN Runt nollan och slirigt väglag, i och utanför byn.
Igår hände det som många befarat. Den traktor som ska sköta vägunderhållet på väg 315 mellan Hedeviken och Utanbergsvallarna krockade med en timmerbil. Traktor med vagn hamnade långt vid sidan av vägen, timmerbilen fick plåtskador men ingen person skadades allvarligt, men troligen blev de förarna något chockade.  Anledningen till traktoralternativet är att minska kostnaden för vägunderhåll. Låt säga att trafikverket sparar 10 miljoner under en period. Det är pengar som absolut inte hamnar i vårt län, till våra vägar. Vad får vi då. En skrangligare väghållning och större olycksrisk med fler långsamtgående fordon längs vägen.
Är man fikasugen på morgonen kan vi  rekommendera Vemdalens Bovre (Gamla KEOS  eller till och med gamla BP) för er som varit med en tid.
Nyheter
2021-11-24
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Minus två grader och halkvarning utfärdad. molnbas på ca 2500 fot, slöjmoln i dalgångar. Det snöar lite lätt eventuell vind är nordvästlig. På ICA fylls parkeringen vid niotiden av frukostsugna hantverkare som hittar färdiga mackor och färdiglagade rätter.
En nybyggd villa på Norrmalmsgatan är till salu. Ett klipp för en barnfamilj med utsikt mot Högfjället, nära skoterled och hästhagar. Idag 31 dagar till julafton, vad önskar man sig förutom fred på jorden och ett pandemifritt samhälle. Covidtiden är ännu inte förbi, inte ens i vår by. Vägarbetet vid Ekbergs fortsätter som begränsar framkomligheten på gångbanan.
Nyheter
2021-11-23
Ragnar Dillner

PROJEKT

PROJEKT Minus åtta grader, lätt nordlig vind och kornsnö i luften.
Ett nytt grävningsprojekt börjar idag mitt emot Ekbergs. Hur långvarigt det blir får vi se, kanske påverkar det gångtrafikanterna längs vägen. Nu är vi inne i veckan innan advent. Till helgen ska stugorna smyckas med slingor och stjärnor, fint ska det bli. Några i byn har redan satt upp sin traditionella och färgglada smyckning, den uppmärksamme kanske kan se någon nyhet. På lördag är det julmarknad på Hembygdsgården, många knallar kommer i år, serveringen är öppen. Hur det blir med skyltsöndag får bli en överraskning, kanske omöjligt nu när butikerna har öppet varje dag. När man var barn var det en av höjdpunkterna innan julafton. Det var även ett bra sätt för handlarna att marknadsföra sig till barnen. Skolmaten idag i byn är Lever- och Pannbiff, serveras med lingon, brunsås och kokt potatis. Vegetarisk rätt är Broccolibiff med fetaoströra och kokt potatis.
Nyheter
2021-11-22
Ragnar Dillner

FREDAGSMYS

FREDAGSMYS Minus i tidig morgon men det blir plusgrader frampå dagen. Hög molnbas som luckras upp av solen.. Några låga slöjor vid foten av fjället. Om det är någon vind så är den nordlig.
Fredagsmys är det många familjer som har för att runda av veckan med skola och arbete. Det är en kul tradition som många fortsätter med även om barnen börjar bli lte större.
Nyheter
2021-11-19
Ragnar Dillner

TRYCKT

TRYCKT Minus fem grader, halvklart, vindstilla och frosthalka. Halkbekämpat på vissa platser efter vägarna.
I morse bjöd Hede Företagsgrupp, kommunen och företaget Steelex in till frukostmöte. Det var korta politiska frågor med snabba svar som togs upp. Den viktiga delen var att visa senaste tillskottet av "Hubbar" i Härjedalen. Hedehubben eller Härjedalshubben som lär vara rätta namnet är en ombyggd kontorsdel av Steelex. Lokaler som inte behövs längre har renoverats. det finns ca åtta rum med dubbla arbetsplatser inredda med stilrena möbler. Till det finns köksavdelning och konferenslokal för 15 personer. Lokalerna förmedlas av Hede Företagsgrupp.
Nyheter
2021-11-18
Ragnar Dillner

ISLOSSNING

ISLOSSNING
Plus fem grader, mulet och sydlig vind. Fläckvis halka trots blidväder. Isläggningen i Veman har övergått till islossning. Det kommer att bli helt snöfritt i byn innan det vänder och mer kyla kommer efter helgen. Onsdag och lill-lördag men troligen ingen rusning till de kvällsöppna restaurangerna. Mer rusning är det vid lunchtid, ibland svårt att få ett bord på någon att byns serveringar. Ett tips kan vara Vemdalen Bovre som förutom
Nyheter
2021-11-17
Ragnar Dillner

OMSALG

OMSALG
Runt nollan idag och molnslöjorna skiktar sig längs fjällkanten, väderomslag kan man säga. Vy från korsningen mitt i byn vid kyrkan, det vackara huset "Lunds" med Högfjället i bakgrunden.
Tisdag och återvinningen i Hedeviken har öppet. Alltid trevligt att åka och lämna sitt överflöd och skräp till en hjälpsam personal, en Guldstjärna till nästa Guldgala kanske. Tisdag och öppet på Församlingshemmet i Hede för 3:e dosen samt för den vanliga Influensasprutan. På torsdag bjuder kommunen in till Företagarfrukost på den senaste "Hubben" i landskapet, Hedehubben, i samma hus som STEELEX. En plats där man kan sitta med sin dator och nätverka eller sköta sitt dagliga arbete eller studier.
Nyheter
2021-11-16
Ragnar Dillner

ENKELRIKTAT

ENKELRIKTAT Minus 8 och solsken på förmiddagen. Pandometern visar 18:04. Nyordning på macken i byn kan man säga. Sedan flytten av Kallinska villan är infarten är från söder. Där har det skapats bättre utrymma för köbildning och alla kan hitta lämplig sida som passar tanklockets placering. Bra att alla köar från samma håll för att få snabbare förflyttning vid tankning. Men det kommer nog att ställa till det för den som under 50 år alltid kört in från andra hållet, så blir det med nymodigheter.
Påminner om att bion kör extra ikväll med visning av Bröllop, Begravning och Dop. kl. 19:00.
Nyheter
2021-11-15
Ragnar Dillner

SUNNY

SUNNY Kylig natt men idag blir det högtryck och solsken. Spåriga och sliriga vägar, lite bättre på väg 84.
Fredag och helgen är i antågande med tid för vila. Tycker att vi tänker lite på alla som jobbar helger i hemtjänst, sjukvård och inom blåljusenheter. Även inom restaurang är det högtryck på helger för vakter och personal. Personal inom väghållningen jobbar också på helger. Ja nu blev det många. Trevlig helg
Nyheter
2021-11-12
Ragnar Dillner

BUDGETPLOGNING

BUDGETPLOGNING
Minus tre grader, vindstilla och hög molnbas på förmiddagen.
I år blir det förändringar i väghållningen i Destinationen. Företaget som fått uppdraget använder i dagsläget en större jordbrukstraktor med skär fram och vid sidan samt ett underbett mitt under. Mötte maskinen mitt i Vemdalen By nu på förmiddagen, den körde då genom byn med bettet i vägbanan för att riva bort ojämnheter. Hur denna maskin ska klara de långa vägsträckorna längs väg 315 återstår att se. Det finns såklart tvivlare men chauffören gör nog så gott hen förmår. I dagsläget behövs även sandning på utsatta och trafikfarliga ställen.
Nyheter
2021-11-11
Ragnar Dillner

NYA MARKER

NYA MARKER Minus 5 och klarblå himmel. Dagen kommer att erbjuda plusgrader.
När det är fullt på Kilberget och Högåsvägen bryts det nya marker för villabebyggelse. Lite söder om Vemdalia har det skapats några nya tomter på nedlagd jordbruksmark. Kan kanske bli en lättodlad trädgård, ungefär som vi ser på nya tv-serien. När första huset är på gång blir det säkert några till, brukar vara så. Läget är ganska centralt även för barnfamiljer med gångavstånd till skola, fritis och bibliotek. Butiker, bowling och restauranger har också gångavstånd.
Nyheter
2021-11-10
Ragnar Dillner

LILLA KIRUNA

LILLA KIRUNA Nära nollan. Lätt kornsnö så pass mycket att det har plogats. I år sker plogning med en större variant av jordbrukstraktor, mötte den efter väg 315 mellan Vemdalen och Hedeviken.
Kallinska villan har nu fått en ny placering mitt i byn, den har flyttats ca 55 meter med samma metod som de använt i Kiruna. När allt är väl förberett då ser det enkelt ut. Nu återstår att ta bort ställningen av järnbalkar som den stått på under transporten till nya grunden. Villavikt ca 200 ton.
Nyheter
2021-11-09
Ragnar Dillner

UPPSTÅNDELSEN

UPPSTÅNDELSEN Någon minusgrad och lite frostpuder på marken. Lite för varmt för att köra snökanoner.
Den stor helg på många sätt är över. Marknadsdagar på Vemdalsskalet i samband med stugägarträff och allhelgonahelg blev finalen på höstlovet. Besökarna i området var många, hade man missat att boka bord på någon av de 10-talet restauranger som hade öppet så var det nog kört. Den största händelsen under helgen var nog att Vemdaliahuset öppnar igen, inte bara för helgen utan för säsongen - minst. Utbudet påminner om storhetstiden med mycket egentillverkat i en fin blandning av andra varor. Algot valde helt rätt tidpunkt för återuppståndelsen. Väl värt ett besök.
Nyheter
2021-11-08
Ragnar Dillner

DESIGN

DESIGN Kall morgon och minusgrader, risk för frosthalka med en och annan avkörning.
Gamla Dianas spelbutik heter Designbutiken nu för tiden. Helén firar två år som ägare och har verkligen satt sin prägel på detaljerna i butiken men även utanför. Utbudet är en genomtänkt och varierande, en butik där alla kan hitta något till hemmet eller en present till kalaset, varför inte till fars dag som är i antågande. Blir man rådlös bland allt som finns att välja på finns alltid en Trisslott att köpa. Till helgen kan man även köpa in sig på något V75 tips.
Nyheter
2021-11-05
Ragnar Dillner

SKOLKÖKET

SKOLKÖKET Plus 4 grader, mulet mellan fjälltopparna men det klarnar upp från väster, sol inom räckhåll. Trots höstlov pågår verksamhet i skolköket i Vemdalen. Ingalill Grym förbereder för dagens lunch till barnen på förskolan och "fritis". Normalt är det nästan 50 elever som äter i skolans matsal plus lärarna. Det mesta av menyn styrs från en grupp inom kommunen, även recept kommer centralt. Under loven kan Ingalill improvisera efter barnens önskemål.
Nyheter
2021-11-04
Ragnar Dillner

GRÅTT

GRÅTT Plus sex grader, låg molnbas, ingen vind och ihållande duggregn. Bra för bönderna säger man på våren. Nu är det höstlov och hela familjen vill ut i skog, fjäll och mark. Nu funkar nog det med regnkläder och ombyte men kanske humöret inte blir på topp. Från 11.00 är det bowling, biljard och dart på rest. Husky om man vill hålla sig inomhus. På kvällen är det bio på GT-gården.
Nyheter
2021-11-03
Ragnar Dillner

KOLVMOTOR

KOLVMOTOR Plus fem grader och uppklarnande, kan bli en hygglig eftermiddag.
Skolornas höstlov fortsätter. Idag rekommenderas utställning i Hede på Turistinformationen, bowling o Vemdalen samt bio på GT-gården 17:00 samt en mängd annat. Festligheterna i byn började i lördag med att bla. Vemdalen Experience hade öppet hus och visa vinterns nyheter av skotrar och snöslungor. Såg ännu ingen eldriven snöskoter. Företaget som även har skotersafari och uthyrning under vintersäsongen huserar i fina lokaler med verkstad mitt i Vedalen By.
Nyheter
2021-11-02
Ragnar Dillner

HÖSTLOV

HÖSTLOV Höstlov i skolorna och höstrusk i väder men ändå sex grader varmt och ostlig vind i byarna.
Höstlovet förr kallades för Potatislov, eller skördelov, var ett tidigare skollov under tidig höst, då skolbarnen förväntades hjälpa till att ta upp potatis och rovor. Tur att den tiden är förbi en sådan dag som idag. Bättre att hänga inne och Googla. Veckoprogrammet för höstlovsfirare är gediget i Vemdalen, det rör sig om många utomhusaktiviteter för hela familjen. När det blåser och regnar kan det vara ett bra tips att spela bowling eller padel.
Nyheter
2021-11-01
Ragnar Dillner

STRIKE

STRIKE Plus 10 grader och tendens till uppklarande, sydvästliga vindar. Sporthuset har investerat i ett modernare bowlingsmaskineri inklusive nya monitorer. Nu kan man som spelare på ett enkelt sätt skriva in sina namn och även bestämma om en spelare vill ha grind, passar bra för de lite yngre spelarna. Troligen blir det en förenkling för personalen som då kan ägna mer tid till gäster i restaurangen.
Vemdalen har fått en ny präst som presenterat sig genom utskick i brevlådorna. Sture Lundqvist har haft sin första gudstjänst i kyrka den 24 oktober. 6 nov. blir det en minnesgudstjänst kl. 16.00.
Ännu ingen flytt av Kallinska villan men det närmar sig.
Vemdalia öppnar till allhelgonahelgen.
Nyheter
2021-10-29
Ragnar Dillner

BETONG

BETONG Strax över nollan men ett ihållande regn på gränsen till snöblandat skapar blixthalka. Kanske kommer det någon sandbil och fixar. Halkigt även på trätrallar och entrér.
Hede Kött & Chark expanderar, nu är betongplattan till nya anläggningen klar. Bygget görs på den fastighet Hede Kött&Chark redan äger sedan de köpte Wemerskolan. Bygget blir på sidan ner mot skidstadion och vägen till Särvsjön.
Nyheter
2021-10-28
Ragnar Dillner

VÄGREN

VÄGREN
Nollgradigt i Dorotea idag och 10 cm snö. Hemma är det snöfritt kan jag se på kamerabilder. Vägen mellan Arvidsjaur och Storuman var bedrövlig som en 25 mil lång tvättbräda. Jag påmindes även om renfaran precis som det brukar vara på hemmaplan. Idag går färden vidare efter 45.an söderut. Men ett stopp till blir det innan Härjedalen
Nyheter
2021-10-26
Ragnar Dillner

IDE

IDE Någon plusgrad och halvklart med lite värmande solsken i Vemdalen kan man se på webbkamera. Förra sommaren lyckades en husbilsgäst på Hedlanda ta bild på en björn. Björnen hade nog sprungit över väg 315 och var på väg att passera flygplatsen när bilden togs. Gästen var tämligen lycklig hela dagen. Det är ett minne som han garanterat förknippar med sin resa till Härjedalen. Nu undrar man ju hur det är med björnarna, har de gått i ide ännu, det är ju fortfarande barmark.
Nyheter
2021-10-22
Ragnar Dillner

GRÖNT

GRÖNT Lite kyligt i Vemdalen har jag hört men ännu ingen natursnö. Jobbet med nya bowlingbanor på Sporthuset fortsätter. Husmarknaden är extra het i byn nu när det börjar bli ont om objekt. Det blir till fördel för byarna utanför som Hede, Vemhån, Rätan, Linsell med flera.
I Boden på Kusön ligger 10 cm snö och det är minusgrader, mer snö att vänta till natten.
Nyheter
2021-10-21
Ragnar Dillner

NYTT

NYTT Plusgrader i Vemdalen med omnejd. Under natten och förmiddag ett ihållande regn, tur att det inte var på minussidan då hade det blivit 30 cm snö. På plussidan även att Sporthuset i Vemdalen renoverar sina bowlingbanor. Ett gäng från bowlingföretaget river ut det gamla och monterar nytt. Arbetet kommer att ta en vecka drygt. Ett riktigt stor händelse till nytta för gäster och personal. Efter 15 år blir det en hel del sltage.
Nyheter
2021-10-20
Ragnar Dillner

ON TOUR

ON TOUR Förmiddag i Bureå, minus fyra grader och strålande solsken. Redaktionen befinner sig på en expedition i Norrbotten. Ska testa att under några dagar campa med husbilen i snö och kyla. Det har gott över förväntan hittills. Nya dubbdäck fick bilen i Umeå igår. Resan går vidare idag mot Luleå och Boden. Om någon läsare sitter på något intressant som händer i Vemdalen tar jag gärna emot mail med text och bild till [email protected]
Nyheter
2021-10-19
Ragnar Dillner

PÅ GÅNG

PÅ GÅNG Någon plusgrad i Vemdalen By, hårda, byiga och västliga vindar. Något svalare på fjället och visst kan man se lite puder på topparna. Det ska vara några entusiaster på Hedlanda i helgen som tänker segelflyga. Vi får hoppas att de inte blåser bort eller måste skrapa rutan. Annars lär det vara en bra tid för segelflyg i dessa vindar. Segelflygare jagar ju alltid höjd, gärna så högt att det måste ta till syrgasmasken. Vill ni se Orrspel på morgonen kan ni bege er till Hedlanda, pågår på andra sidan landningsbanan.
Nyheter
2021-10-15
Ragnar Dillner

VÄGARBETE

VÄGARBETE
Plus två grader, hög molnbas men några låga molnslöjor i fjällkanten.Vinden nästan nordlig och 2 knop. Idag minimarknad vid pizzerian, Familjen Sloof finns där med sina Holländska ostar.
I förgrunden är det vägarbete som kan bli kortvarigt men framkomligheten påverkas.
Det är rusning till verkstäder som sysslar med däckbyte nu inför den vinter som är på väg. Däckhotell är det också stor efterfrågan på, gärna i kombination med att det går att få omläggning på samma plats. Det verkar som vi inte har plats för en trave däck i våra utrymmen, har man flera bilar blir det många travar. Idag är det Räkmackans dag, finns att intaga på Lilla Caféet i Hede. Snart kör bion i Vemdalen igång.
20/10 No time to die Kl.19:00.
27/10 The Dune, Kl.19:00
Nyheter
2021-10-14
Ragnar Dillner

SPEGELDAMM

SPEGELDAMM Minus fyra grader och frost i gräset och på bilrutorna, snart dags för rattmuff. Vemdalens Camping speglar sig vackert i dammarna. Sommartid är det bad och fiske nu närmast brukar det bli ett ställe att testa sin förmåga att stå på skridskor. Under några vintrar var det även en plats där det kördes IS-Gokart. Idag anländer ett Taxiflyg till Hedlanda, ska bli spännande att se vilka det är.
Nyheter
2021-10-13
Ragnar Dillner

SPORT

SPORT Frost i natt och bilrutan fick skrapas om man var tidigt uppe och på väg till jobbet. Men solen värmer och det blev plus tre redan vid niotiden. Ganska blåsigt idag, inget vidare väder för det som lägger tak. Ett stort gäng morgonpigga startar dagen i Padelhallen som är under utbyggnad med en ny Lounge. Detta för att skapa ännu en bana. Hallen ligger i Vemdalens senaste industriområde. Två stora etableringar är på gång. Beijer Byggmaterial som gör som AB Karl Hedin startar byggmarknad. Till höger i nedre bilden är det ett företag från Norrbotten som bygger tre företagshus för uthyrning.
Nyheter
2021-10-12
Ragnar Dillner

GÄRDSGÅRDISERING

GÄRDSGÅRDISERING
Plus tre grader på förmiddagen och molnen ligger lågt vid trädgränsen. För 30 år sedan fanns det ett framtidsprojekt i byn "Turism 2000" var arbetsnamnet. En av framtidsvisionerna var att Gärdsgårdisera gatorna i byn. Den visionen är på god väg att bli verklighet. Byn har fått 200 meter ny gärdsgård i hörnet av Storgårdsgatan och Västerlånggatan. Hagen är satt på gammat sätt med grov gran och brända ändar. Fortfarande väntar vi på det stora lyftet i byn - husflytten. Det märks väl att det byggs upp mot Kilberget trafiken av lastbilar och andra yrkesfordon har ökat. Bråda tider i branschen.
Helg i Lillhärdal idag, det är Bönmåndag med gudstjänst. Men det är även Äppelmustens dag.
Nyheter
2021-10-11
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Några plusgrader och molnen lättar till eftermiddagen, temperaturen kan bli tvåsiffrig. Alla undrar när storbygget på Vemdalsskalet ska bli klart, än så länge står den stora kranen där och vakar över området. Utvändigt saknas det lite skiffer på fasaden men invändigt börjar det bli klart. Bara att vänta och se. I markplan ska det bli ännu en sportaffär och kanske en restaurang till också. Helgens aktivitetstips är att besöka Hedlanda och titta på modellflyg med jetmotorer, det är entusiaster från Östersund modellflygklubb som hänger där i helgen.
Nyheter
2021-10-08
Ragnar Dillner

VÄGARBETE

VÄGARBETE
Nollgradigt i Hede på morgonen, kan vara halkvarning alltså. Men 7 grader på förmiddagen när dimman lättat och solen tittar fram. Kan förvarna om långa köer för den som ska passera Åsarna. Ny beläggning från Åsarna och söderut. Invänta Lotsbilen så ordnar det sig till slut. Annars är det en helt vanlig torsdag utan bilolyckor eller gruff
Nyheter
2021-10-07
Ragnar Dillner

RULLSKIDOR

RULLSKIDOR Plus sju grader och ihållande regn. På Hedlanda håller Svegs Skidgymnasium till i dagarna två. Igår hade de vackert väder men idag är det betydligt sämre. Ungdomarna kämpar på med sin träning trots vädret. Ibland använder de även väg 315 så ni som kör där kan hålla lite uppsikt.
Regnet är ju i alla fall bra för eftersläckningen av gårdagens husbrand på Vemdalsskalet.
Nyheter
2021-10-06
Ragnar Dillner

ELDSVÅDA

ELDSVÅDA Plus åtta och uppklarande blandat med duggregn. Förmiddagen börjar med larm om brand i fritidshus vid niotiden. Räddningstjänst från Vemdalen, Åsarna och Hede rycker ut. Huset som ligger i övre Strömsområdet är helt övertänt. Av den svarta röken att döma ser det ut som det även fordon skulle vara en del av lågorna. Inget verkar kunna räddas. Vi får hoppas att omgivande byggnader kan hållas utanför elden. Även polisen finns på plats. PÅ byn fortsätter arbetet med flytten av Kallinska villan, flera järnbalkar har placerats under huset, fortsättning följer.
Nyheter
2021-10-05
Ragnar Dillner

KANELBULLE

KANELBULLE Just nu - Bilbrand mellan Klövsjö och Åsarna.
Åtta grader och 6-dagarsregnet har upphört, nu ser vi en hel del blå inslag på himlen.
Idag är det kanelbullens dag och då saknar vi ett café i byn. Vi får hålla tillgodo med det ICA kan leverera. Vemdalen Bovre som har café är inte öppet måndagar. Ingen Idé att åka till Klövsjö heller, öppet fre-sön. Däremot kan man läsa att Lingers Café på Vemdalsskalet har öppet. Upptäckte att även Bageriet i byn har öppet idag.
Är vi ändå på resa kan man även åka till Lilla Caféet i Hede. Hos Designbutiken i Vemdalen kan vi också köpa en kopp kaffe.
Under åren har det funnits caféer på många ställen i Vemdalen By. När Sporthuset var nybyggt fans det café även där.
Nyheter
2021-10-04
Ragnar Dillner

TESTFLYGNING

TESTFLYGNING Plus åtta grader och ett ihållande regn, ostlig vind 2 knop. Igår var Hedlanda testarena för drönarflyg. I ett norsk-Svenskt projekt Green Flyway ska det testas att flyga blodprover mellan hälsocentralen i Funäsdalen och till ett labb i Östersund. Projektet skall starta under oktober och det upprättas ett speciellt luftrum för drönartrafiken. Flygningarna kommer till att börja med ske om natten och på ca 1500 meters höjd. Flygtiden beräknas till 90 minuter för den sträckan. Elförbrukningen motsvarar ca 3 kronor.
Nyheter
2021-10-01
Ragnar Dillner

PÅ VÄG

PÅ VÄG Plus sju grader, nästan vindstilla och tämligen hög molnbas. Hur det blir med regnskurar återstår att se. Nu är det grävt runt och under Kallinska villan så snart är den på väg runt knuten kan man säga.
Nu när pandemins restriktioner lättat och storstädernas krogar och uteliv rapporterar om full rulle. Då kan man konstatera att ortsborna inte förtagit sig. Anstormningen får vänta till vintersäsongen drar igång. Idag är det tänkt att det ska vara test av stor drönare på Hedlanda, vädret lär vara avgörande för den saken. Kan få anledning att återkomma.
Nyheter
2021-09-30
Ragnar Dillner

UPPHÖRANDE

UPPHÖRANDE Plus åtta och ihållande regn. Resa bort kan vara en lösning, två personer steg på Härjedalingen mot Stockholm i morse. Ja då har restriktionerna i stort sett släppt. Nu tar folket ja mest ungdomar sats mot krogar och nattklubbar. Många har ännu inte vaccinerat sig och kommer kanske aldrig att göra det. Att det kommer att öka smittspridningen är tämligen klart,, avståndshållningen kommer att minska i takt med alkoholintaget. Nu är landsbygden vinnare igen, vi här uppe i norr är inte så belägna att samla ihop oss för att besöka nattklubbar. Byns sista nattklubb av dignitet försvann på slutet av 1970-talet när Björnrike slutade med klubbkvällar tisdagar och torsdagar. På den tiden gick det busslaster med gäster från både Sveg och Västra Härjedalen. Musiken bestod av toppskiktet av Svenska dansband - Cattings,  Streaplers, Tommys mm.
Men det är ju Lill-lördag så varför inte en öl i baren på Husky.
Nyheter
2021-09-29
Ragnar Dillner

REST

REST Sju grader varmt och ett ihållande duggregn. Grabbarna som bygger ut på ICA i byn hann precis resa ena väggen innan det började regna och lagom till frukost kan man säga. Många byggjobbare som sliter i regnet idag med tanke på alla dessa projekt som ska vara klara innan vintern. Segelflygarna som håller till på Hedlanda har kojdag idag och hoppas på bättre förutsättningar i morgon. Det står sex flygplan och en för bogsering och väntar på solsken, det kan kanske ta mer än en dag. På byn väntar många på det stora lyftet när Kallinska villan ska flyttas med hjälp av lyftkranar. Efter det ska en ny infart till macken byggas västerut.
Nya ägare är det till Restaurang Anorak vid Skalspasset, det blir en spännande vintersäsong. Även nytt på byn när Åtgårdens café byter skepnad och blir en Tex-Mex krog.
NYTT!!!. Tack vare den senaste tidens inflyttning och tillströmning av barn så har kommunen beslutat att anställa ytterligare en lärare till Vemdalens skola!
Nyheter
2021-09-28
Ragnar Dillner

TERMIK

TERMIK Plus 6 och solsken men frost natten som gick. På Hedlanda pågår jakten på termik, segelflygen som bogseras av en ombyggd besprutningsflygmasking som har en Chevrolet V8 under huven. Segelflygplanens piloter jagar höjder och har försett sig med syrgasmask eftersom det kommer upp i väldigt höga höjder. Ännu en aktivitet på Hedlanda. Serveringen är öppen 11-15
Nyheter
2021-09-27
Ragnar Dillner

STRÅLANDE

STRÅLANDE Plus åtta grader, vindstilla och en uppklarande hög molnbas. Fredag och 3 månader till julafton. Snart börjar en ny skotersäsong där leder ska förberedas med nya broar och reparationer av befintliga, Ledkryssen ska sättas upp och när snön kommer ska alla 45 milen pistas flera gånger i veckan. Det allra mesta görs ideellt av av de lokala skoterklubbarna. Klubbarna erbjuder även utbildning för körkort på snöskoter.
Leder på fjället är ett ständigt återkommande ämne, både vinter och sommar. I vemdalsområdet är det ca tusen markägare som berörs och vill ha ett ord med i laget. Det ska även finnas platser där skoterns daggäster kan parkera för avlastning utan att framkomligheten längs vägar påverkas. Men allt detta jobbas det med på flera håll.
Nyheter
2021-09-24
Ragnar Dillner

DUMPAD

DUMPAD
Mulet med några plusgrader och lite regn, så ligger det till på förmiddagen.
Det blir allt vanligare att bilar stjäls och länsas på viktiga delar som går att sälja vidare. Lit konstigt att förövarna flyttar bilen 50 mil eller mer. Det är fastighetsägaren som får det stora problemet att hitta ägaren och denne att hämta sitt fordon. Det visar sig att denne ägare kan ha 500 fordon registrerade på sig och helt enkelt skiter i var bilarna befinner sig. Just denna bil står vid kyrkogården i Vemdalen och lär sakna viktiga delar. Kanske kan kommunen eller polisen hjälpa till att få bort den.
Risk finns annars att det blir en bilkyrkogård. Kyrkovalet är avklarat och nya ledningen kanske också har goda förslag på eländet. Staketet runt kyrkogården är under renovering. Snyggt blir det.
Nyheter
2021-09-23
Ragnar Dillner

LÄNGOR

LÄNGOR Uppsprickande, sex grader plus och en lätt sydlig vind.
Byggnationerna från Vemdalsskalet breder ut sig, bilden över Klockarfjället är tagen från Näsvägen. Stora lägenhetskomplex växer fram på sluttningen och närmar sig Vemdalen By kan man säga. Näsvägen var tidigare en renodlad Fäbodväg med fäbodvallar som påminner om dåtidens strävsamma arbete, det har även byggts nya fäbodar genom att flytta gamla byggnader till området. Nu har dess vallar blandats med moderna villor längs vägen med typiska moderna glasfasader och svartmålade väggar, En bra bit i i området ligger Trumvallens Fjällridning, väl värt ett besök.
Nyheter
2021-09-22
Ragnar Dillner