MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

JULMARKNAD

JULMARKNAD
Mulet, blåsigt och minus 3 grader. Röros Julmarknad pågår torsdag till söndag och lockar lika många besökare som marknaden på Jamtli. Till Röros marknad går extra tåg från Trondheim. Det är i huvudsak två gator i centrum som är kantade med knallar, några även från Sverige. Det är många som säljer  lokalproducerad mat samt en hel del hemslöjd. Inte så många stånd med krimskrams men något kan man se. En hel del barn klädda till tomtenissar drar runt i stan. Marknaden är öppen 10-18
Nyheter
2019-12-06
Ragnar Dillner

MACKEN

MACKEN 6 grader kalt och uppklarande, det blir en fin dag. 15:23 för bränslet idag. Mackens vara eller icke vara pratas det om. Läget är absolut inte bra när det blir högsäsong. Bilköer från två håll kan ibland blockera genomfarten i byn. Från ett annat håll kommer karavaner av snöskotrar som ska samsas med bilar, bussar och lastbilar samt en och annan traktor. Det är också en stor riskfaktor med en bensinstation mitt i bebyggelsen med utsläpp flytande och förångad bränsle. Men svårt att hitta ny placering om det även ska tas hänsyn till jordbruksmark. Industriområdet vid norra utfarten kan vara en lösning.
Nyheter
2019-12-05
Ragnar Dillner

KLAPPARNA

KLAPPARNA Fyra grader kallt och uppklarnande. Blidvädret har ännu inte lagt sig över byn. Tur det så ICA och Posten med alla julklappar kan komma i tid med sina leveranser. Det kan ibland vara 3-4 lastbilar på kö för att leverera till vår lilla ICA-butik. Onsdag då är det bio på GT-gården, Midway visas ikväll. På förmiddagen bjuder Erika Thunell från Holmen Skog på kaffe och fikabröd, samt lite information om skogsbruk. Det är i samarbete med Fjällhubben.
Nyheter
2019-12-04
Ragnar Dillner

RÖKT

RÖKT Strax under nollan kornsnö snörök och halt väglag. Igår var det företagsbesök i Västra Härjedalen. Vi var några som följde Riksdagskvinnan Saila Qvicklund till fyra företag. Brasseri Kjerstin, Bruksvallarnas Rökeri, samt JP¨s Äkeri. Samtliga har genomgått en generationsväxling. Tex Åkeriet har gått från 2 fraktbilar till 15 fordon och ca 50 anställda. De upprätthåller dagliga transporter mellan Funäsdalen och Östersund samt mellanliggande orter. De förfogar även över Den största, kraftigaste kranbilen norr om Dalälven,  byggd på Vemservice AB i Vemdalen. Dagen avslutades på Hotell Eriksgården med middag och visning av den nybyggda SPA-anläggningen. 
Nyheter
2019-12-03
Ragnar Dillner

GRANEN

GRANEN Minus 15 och molnfritt. Byns vackraste julgran finns på Västerlånggatan, den vinner i år igen med sin sagolika form, som hämtad ur julkalendern. Nu börjar tiden för alla julbord som ska ätas. Många är de som konkurrerar om gästerna. Närmast för oss i Byn är Anorak och Trosavik. Skidspåren på Vemdalsskalet håller fin form sägs det. Kanske även spåret vid Vargen kan komma att öppnas nu när det annonserats om att krogen öppnar den 21 december. Då öppnar även Varggransstugan på toppen av berget.
Nyheter
2019-12-02
Ragnar Dillner

JULMARKNAD

JULMARKNAD Fem grader kallt och strålande sol. Inte undra på att det blev publiksuccé på Hembygdsgården. En himla lyckad marknad med traditionella knallar men också mycket nytt. Verktyg av choklad tillhör höjdarna liksom de handmålade jul- och presentkorten som fanns i mangårdsbyggnaden. Spjälles Viltprodukter och tunnbröd går också bra på en julmarknad. Auktionen till förmån för Barncancerfonden höll Lasse Tjärns som vanligt får man säga. Samtliga utrop var skänkta av bygdens företagare. I morgon är det 1:a Advent, nu börjar nedräkningen till jul och på året kan tilläggas.
Nyheter
2019-11-30
Ragnar Dillner

FJÄLLHÄLSAN

FJÄLLHÄLSAN Hoppsan, minus 15 grader i morse och solsken. Vi får hoppas det blir en solig vecka nu när världens alla skidskyttar tävlar i Östersund. Det är också tid för Influensa och kan vara klokt att vaccinera sig. 75 kronor på Fjällhälsan för oss pensionärer. Det känns tämligen lyxigt att bli vaccinerad på gångavstånd från hemmet. Influensaaktiviteten i Sverige ökar långsamt men är sammantaget mycket låg, vilket är normalt för säsongen. Under vecka 47 rapporterades 58 fall av influensa varav 49 fall av influensa A och 9 fall influensa B. Det är geografiska skillnader i spridningen av de rapporterade fallen, nästan hälften av fallen (28 fall) är rapporterade från Norrland. Även syndromövervakningen visar på en ökande men låg aktivitet i hela landet. Influensaaktiviteten är även mycket låg i övriga Skandinavien och Europa.
Nyheter
2019-11-29
Ragnar Dillner

KONTROLL

KONTROLL Minus 3 och kornsnö, så pass att det blir snörök i trafiken. Den här veckan är det inte bara sotning som pågår utan även brandskyddskontroll, vilket även är en lag. Lagen och förordningen om skydd mot olyckor trädde i kraft den 1 jan 2004. I lagen anges att kommunen i brandförebyggande syfte ansvarar för att sotning och brandskyddskontroll utförs. I Härjedalen utförs det av Härjedalssotaren. Vi påminner om Julmarknad Lördag den 30 november kl 11.00-14.00 på Hembygdsgården.
Nyheter
2019-11-28
Ragnar Dillner

ÅBRO

ÅBRO Minus en grad, snörök och lite flursnö Idag börjar projektet "Bygga bro". Skoterklubben bygger ny bro över Lövåsbäcken/Storgårdsbäcken med hjälp av volontärer, Dugnad heter det på Norska. Det är så i föreningslivet att utan frivilliga och gärna sådana med tillgång till en passande  maskinpark så blir inget gjort. Ny sträckning av skoterleden från Macken mot Vemdalsberget kräver ett brobygge. Onsdag då är det bio på GT-gården, filmen heter visst Joker. Nu drar det ihop sig till Julmarknad på Vemdalens Hembygdsgård. På lördag 11-14 med traditionell Auktion med Lasse Tjärnås som börjar 12.30. Pengarna går till Barncancerfonden. 30 knallar är anmälda, men det finns plats för flera.
Nyheter
2019-11-27
Ragnar Dillner

STRIKE

STRIKE Minusgrader hela natten, tendens till uppklarnande idag, man hoppas. Vad gäller väglaget så är det halka som gäller och sandning pågår. Under sista partynatten på Skalet stales en bil, den hittades dagen efter stående i en sjö utanför Järpen, 22 mil bort. Det troliga är att tjuven är inringad. Vill man ägna sig åt trevligare nöjen kan vi föreslå en stund på Bowlingbanan. Området förfogar över 2 anläggningar med bowlingbanor. Det Vemdalen By saknar är en aktivitetshall/multihall som kan erbjuda ett flertal aktiviteter på samma gång. En hall skulle vara till stor nytta även för skolorna i Hede och Vemdalen. En aktivitetshall kostar ungefär lika mycket som det kostar att lägga ny asfalt på Svegs Flygplats. Simhall saknas också, det hämmas barnens simkunskaper av. Lämplig kommunal mark finns men som vanlig finns inte pengarna.
Nyheter
2019-11-26
Ragnar Dillner

SLEFT

SLEFT Nollgradigt och ingen lucka i molntäcket. Partyhelgen på Vemdalsskalet är över för denna  gång. En del tjuveri och fylleri förekom, men det är ju också tradition. Nu laddar nog besökarna till Vårkalaset och hoppas på solsken. Mindre än en månad till julafton, dags att skriva önskelista och drömma tillbaka till när man var barn och fick gå på julskyltning. Första söndagen i Advent dukade handlarna fram leksaker i butikens farstu. Fanns säkert något för alla vuxna också med det har inte fastnat i minnet. Den här veckan får vi se över allt som har med advent att göra, ljusstakar och ljusslingor. Vill ni se praktexempel på ljusprydnad så ta en tur längs Fjällvägen genom byn, svårt att missa vad jag menar.
Nyheter
2019-11-25
Ragnar Dillner

TÖVÄDER

TÖVÄDER Två grader varmt och duggregn i Vemdalen By. På fjället råder skidföre. Lite vårkänsla över Lövåsbäcken som ringlar sig genom byn. Idag börjar "Novemberkalaset", en dans- och musikhelg i två dygn på Vemdalsskalet. Kända orkestrar löser av varandra. Disco och pianobar, musik och underhållning för alla under helgen. Gammalt tillbaka var denna musikhelg en sluten tillställning som gick under namnet "Forum". På den tiden kom orkestrar från när ock fjärran för att spela upp för arrangörer inför kommande sommar och bokningar. Nu är det en stor danshelg som lockar tusentals.
Nyheter
2019-11-22
Ragnar Dillner

SKÅDDA

SKÅDDA 4 grader kallt, låga moln med mycket fuktighet (Skådda). Kan det vara ett väderomslag på gång. Ja dimman ligger lågt över byn idag men vi ska inte lägga skulden på snökanonerna. Torsdag och dagen före Novemberkalaset. Fredag dans till Lasse-Stefanz och Eloge. Afterski med STHLM JukeBox 15:00-18:00. Nattklubb med Dj Dick och pianobar med Jocke Camming fram till 02:00 bägge kvällarna. Lördag dans till Black Jack. Det kommer som vanligt ca 3000 personer till denna helg. Några av gästerna bor på Gästis, det gör bröderna från Täby. De har varit här i många år under denna helg. I år lockas de även av skidåkningen, lite ledsna över att det var så få nedfarter öppna. Men de är nöjda ändå. Bra boende på Gästis och mycket bra mat på Husky.
Nyheter
2019-11-21
Ragnar Dillner

NY BUTIK

NY BUTIK 4 grader kallt, solsken och halt väglag. Vi tackar Diana för alla år på Dianas Spel & Gott. Nu är det nya tider och trender som gäller. Helén Pålsson öppnar "Inredningsbutiken Vemdalen" i fjällnära miljö. Spelhörnan blir kvar men övriga utbudet är förändrat. Butiken öppnar idag och många nyfikna kommer att besöka butiken. Förändringar är bra och byn behöver något nytt, det var ju länge sedan. Butiksidén startades på 80-talet av Barbro Albelin, hette då Myskomaten och låg i gamla konsumhuset. Det huset är numera rivet och fanns där sporthuset ligger idag.
Nyheter
2019-11-20
Ragnar Dillner

TÖVÄDER

TÖVÄDER Två plusgrader och ett lätt sommarregn. Idag slapp man skrapa bilrutan men behåller rattmuffen, har vant mig med den. Långtradarna gör klokt i att lägga på snökedjorna på byn innan det börjar färden över Vemdalsskalet. Snösvägen får ploga slask och sprida grus idag. Tisdag och Återvinningen är öppen, det kan bli en tur dit. Läser i lokaltidningen att en politiker från Härjedalen körde bil till Polisstationen i ett ärende, blev påkommen och får sitt straff. Kan vi lita på en sådan politiker. I morgon är det premiär för ny butik i byn som efterträder Dianas. Nu kommer Inredningsbutiken Vemdalen
Nyheter
2019-11-19
Ragnar Dillner

NYSPÅRAT

NYSPÅRAT Två minusgrader och kornsnön faller lätt över nejden. Skidspåren vid skalets spårcentral är preparerade och många har upptäckt det. I Sveg som är kommunens huvudort är avgiften 750 kr för en säsong i skidspåret. På Vemdalsskalet är det ännu fritt att åka, men det ska väl vara någon fördel att bo på landet. Det populära skidspåret vid Vargen vet man inte om det blir uppkört, Vargkrogen lär vara till salu och håller stängt än så länge. Det kan ju bli uppställningsplats för snöröjningsfordon nu när nytt företag fått anbudet att röja Skalets alla vägar och 950 infarter.
Nyheter
2019-11-18
Ragnar Dillner

LAMPAN

LAMPAN Minus 14 men solen värmer och det blir nog bara någon grad kallt frampå dagen. I går kväll var det Destinationsträff där samtliga 130 delägare i Destinationsbolaget var välkomna. Drygt hälften mötte upp och kan man säga var ett gott resultat, alla ville ju inte sitta närmast scenen. Marcus Ståhl inldde och berättade om nuläget och vad kvällen skulle handla om. Det skulle bli en workshop om framtiden, alltså inte om kommande säsong. Nu var det dags för Anders Landgren, kallad Lampan att inta scenen, han tog över kvällen med full fart och fick upp en mycket god stämning i salen. Satte oss i grupper och lockade fram samarbetsfaktorn ur oss alla genom intressant grupparbete och en redovisning. Ja den kvällen kan vi göra om. En sak till - Restaurang Vålkojan ligger på Blocket till försäljning.
Nyheter
2019-11-15
Ragnar Dillner

SVALLIS

SVALLIS Minus 2 grader och uppklarande. Ikväll är det Destinationsträff om hur vi ser på framtida turism i området. Antar att det i första hand gäller sommarturism, vinterhalvåret känns som SkiStar har koll på. Veman har inte lagt sig ännu, behövs nog en köldperiod till, det blev ju plusgrader igår. Det går flera rykten i byn om vad det ska bli i KEOS gamla lokaler. Allt från ny sportaffär till Antikhandel. Vi kan bara avvakta och se. Nästa vecka byter Dianas skepnad och blir Inredningsbutiken Vemdalen, Interiör & Spel i Fjällnära miljö. Spännande med något nytt samtidigt som vi kommer att sakna Dianas.
Nyheter
2019-11-14
Ragnar Dillner

TRÅNGT

TRÅNGT Idag har vi mulet och någon plusgrad. Plogning efter gårdagens sena snöfall. Området runt Macken i byn har även blivit uppställningsplats för långtradare och andra godstransporter. Platsen är kanske inte lämplig men bra för chaufförerna som kan ta sig en fika eller korv med mos. Även snösvängen stannar till ibland för en fikapaus. Onsdag då är det Bio på GT-gården med paus och godisförsäljning. Åtgårdens Café har stängt i tre veckor.
Nyheter
2019-11-13
Ragnar Dillner

SNÖRÖK

SNÖRÖK Någon kallgrad och nederbörden hänger i luften. Snösvängen har röjt det som kom under gårdagen, vägar, gator och torg är helt ok. Barnen bygger snögrottor på skolgården under rasterna  och gör av med energi, lika bra som ett idrottspass. Nytt för i år är att snöröjare ska prioritera gång- och cykelvägar och röja redan vid 5 cm snö. Gator och vägar får invänta 7 cm. I Vemdalen röjer snösvängen med sunt förnuft, det funkar också. Ganska fint nu när det hänger snö i träden längs vägarna. Trafiken verka att ha ökat, kan det bero på att många redan kommit till byn för skidåkning och vill göra säsongens premiäråk.
Nyheter
2019-11-12
Ragnar Dillner

PISTVAKT

PISTVAKT Minus 8 grader och kornsnö i luften. Snösvängen har varit ute på morgonen och röjt på gator och torg. På skidanläggningarna är åkningen igång, minst 2 pister på varje anläggning. Vid Grizzly på Björnrike är det öppet för träningsläger och snötillgången verkar tillräcklig. De 4-hjulsdrivna bilarna står i långa rader på parkeringarna i väntan på ännu mera snö. Första omgången säsongsjobbare i liftar och butiker har anlänt. Snart är det dags för Rest. Husky att dra igång de berömda "Måndaxklubbarna".
Nyheter
2019-11-11
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Minus 5 och det pudrar på kan man säga. Det är så pass att marken är vit. På fjället ligger lite mer och speciellt där snökanonerna öser på. På lördag ska visst en lift öppna för säsongen på Vemdalsskalet, ganska nära Hovdedalen. Fortfarande grävs det på flera ställen i byn, bla. för att underhålla VA-nätet. Borrningen för bergvärme fortsätter på skolgården, nu har man förflyttat maskinparken närmare dagishuset. På kyrkan var flaggan på halv stång även denna fredag, det är många begravningar nu. På söndag är det Fars dag och då har Storhogna och Hovde hotell erbjudanden som kan passa en far. Lokalerna där KEOS Sport höll till är nu tomma. Det blir renovering och ny verksamhet tar vid.
Nyheter
2019-11-08
Ragnar Dillner

FIKA

FIKA Endast 3 grader kallt och hög molnbas, tendens till uppklarande. Åtgårdens Café har öppet tor-sön 11-16, det är byns enda renodlade café. På Macken går det också att ta en fika och något gott kaffebröd eller en macka. Åtgården var även rumsuthyrning på 70-talet, ofta var det säsongare som hyrde över vintern. Enligt Vikipedia kan en fika variera i tid. Till drycken brukar man ofta äta någon form av sötsak, kallad fikabröd, klassiskt brukar det vara bullar och/eller kakor. Denna tradition av en kaffepaus med något tilltugg är centralt i svensk kultur med svenskar som en av världens största kaffekonsumenter.
Nyheter
2019-11-07
Ragnar Dillner

VEMAN

VEMAN Endast 10 grader kallt och lite puder på marken. Flera dygn med stark kyla har gjort att isen börjat lägga sig Veman. I Vemhån har några börjat åka skridsko på sjön, lite vågat kan tyckas. I Vemdalen är det dammen på campingen som brukar vara första isbanan. Nu är hockyplan vid skolan på gång, en ny Ismaker har börjat spola. Onsdag då är det Bio på GT-gården.  Kylan gör att konstsnötillgången är redan ganska riklig. Nu är det dags att fösa ut högarna med pistmaskinerna.
Nyheter
2019-11-06
Ragnar Dillner

RATTMUFF

RATTMUFF
Minus 13, solsken och frost i träden. Rattmuff och dubbdäck kan rekommenderas. Bistra tiden för byggjobbarna vid alla de projekt som pågår runt om i destinationen. Snökanonerna mullrar i väntan på det riktiga snön. Enligt prognosen kommer snön till helgen och då dröjer det inte länge innan träningsgrupperna fyller området. Ja det är ju det vi lever av. Turismen är den motor som drar hela Härjedalen. Nu ska det även utredas om det finns behov för en busslinje mellan Funäsdalen och Röros, det låter som en himla bra idé.
Nyheter
2019-11-05
Ragnar Dillner

VIADUKT

VIADUKT
Minus 15på morgonen men solen värmer och det kanske stannar vid mins 5. Snökanonerna mullrar i pisterna, både Skalet och Björnrike öser på. På Björnrike har det byggts en viadukt som förbinder Björnvallen med Grizzlyområdet utan att korsa vägen vid gamla husvagnsparkeringen. Många andra nyheter finns också i våra skidområden.
Nyheter
2019-11-04
Ragnar Dillner

INBROTT

INBROTT Det blir plusgrader och solsken idag. Skumma typer har gjort inbrott på Macken inatt. Tobak och elektronik blev bytet. Självklart även en del skadegörelse på köpet kan man säga. Ni som har något misstänkt att rapportera, gör de till polisen eller Macken. Tidigare på kvällen var det en välbesökt Pizzabuffé och trubadur på Nya Tonys. Även Husky hade fullbokat på lördagskvällen.
Nyheter
2019-11-03
Ragnar Dillner

ROMAN

ROMAN Plus 5 grader, vindstilla och strålande sol. Toppenväder för fortsättningen av marknadshelgen i Vemdalen. Att Lodge & Lya är loket som drar är helt klart. Men flera har hakat på sina vagnar och skapat en marknad som sträcker sig långt ut från Skalet. I Vemdalen By har Local Skier hakat på, liksom Ekbergs med minimarknad och Outlet. Samisk Slöjd & Inredning lockakr med nya produkter. Barnen i klass 8 har försäljning på flera ställen i Byn. En  lokal författare har försäljning av sin nyskrivna roman, finns på Skalets Torg. Romanen utspelar sig en en fjällby - spännande.
Nyheter
2019-11-02
Ragnar Dillner

Advektionsdimma

Advektionsdimma Minus 6 och det skiner upp, ännu en strålande dag i antågande. Morgonen börjar med lite advektionsdimma längs Högfjället men den glider snart förbi. Idag kör mässan Lodge & Lya igång, förra året kom 8500 besökare, i år på 10-årsjubiléet hoppas arrangören på 10 tusen. I Vemdalen By öppnar Ekbergs Outlet på GT-gården fre-sön med halva priset på allt. I morgon är det Pizzabuffé med underhållning på Nya Tonys. Tågtrafiken från Malmö via Göteborg och Stockholm till Vemdalen är populär. Nu hänger även Ramundberget på och hämtar med egna bussar vid Röjans station. Vi får hoppas att vagnarna räcker till, men det är ett bra sätt att fylla dem med vintergäster. 
Nyheter
2019-11-01
Ragnar Dillner

SKY CLEAR

SKY CLEAR 2 grader kallt och strålande sol på morgonen. Otroligt vackert höstväder och samma vecka som skolan har läslov.  Torsdag och dan före  Lodge & Lya. Kan tro att det är roddigt i mässhallarna på Vemdalsskalet idag, ja även utomhus med alla montrar som ska ställas i ordning. I morgon öppnar mässan kl. 10:00. Hela Skalets torg öppnar, Hovede Sportsbar och BKK Kitchen har redan öppet men övriga. Torg Ett, Lingers, Skalets matsalar, Sibylla, Anorak, kanske även läkarmottagningen. I Vemdalen By är Bageriet öppet samt Nya Tonys och Husky. Ekberg kommer att ha minimässa med bl.a. visning av bilar. Byns nya Ismaker har börjat spola hockeyplan, kanske blir det åkbart till helgen. Sporthuset har öppet hela veckan med försäsongserbjudanden. På skolgården pågår håltagning kan man säga. 22 hål för bergvärme är på gång.
Nyheter
2019-10-31
Ragnar Dillner

KUNSKAP, RESURSER & SERVICE

KUNSKAP, RESURSER & SERVICE Nollgradigt, halvklart och lite puder på marken. Vemservice AB har kompetens och erfarenhet från professionell utveckling och tillverkning av tunga fordon. Därför lägger så många företag/Åkerier sina beställningar i Vemdalen. Drygt 25 personer är sysselsatta med påbyggnationer av tunga fordon. Tre till fyra och ibland fem bilar kan stå i kö i väntan på sitt specialbygge. Varje bil får sin egen dokumentation där samtliga ingrepp är registrerade med beskrivning och artikelnummer. Produktionslokalerna har byggts  ut i omgångar, senast 2014. Lokaler, personal  och maskiner är i toppskick kan man säga.
Nyheter
2019-10-30
Ragnar Dillner

GRUNDVATTEN

GRUNDVATTEN Någon grad kallt och tämligen molnfritt, det blir en fin dag. Tisdag med extra bioföreställning, det råder ju höstlov. Höstlov då passar kommunen på att göra byggarbetsplats av skolgården. Det ska borras 22 hål för bergvärme när skolans uppvärmning går från pellets till vatten och värmepump. I byn är det ca 40 meter till berggrunden, det kommer att behövas en himla massa stålrör. Hela processen ska bli kul att följa, kanske kan det påminna om något amerikanskt oljefält från serien Dallas. Skolans gamla flisanläggning är till salu om någon behöver ersätta oljepannan.
Nyheter
2019-10-29
Ragnar Dillner

RUSNING

RUSNING 3 grader kallt och strålande sol på morgonen. En fin inledning på skolornas höstlov. Torrt och fint väglag än så länge, 15:38 är dagspriset. Det lär bli rusning till fjällen den här veckan. Vemdalen lockar bl.a. med mässan Lodge & Lya som även firar 10 år just i år. Vi får hoppas att vädret består hela veckan då det finns aktiviteter mest hela veckan. I Hede har det varit smygöppning på gamla Norran som fått nytt namn och ny ägare. Nu är namnet Hedekrogen, fiffigt så det förslår. Men det kan hänga ihop med att nya ägaren tidigare drivit Svegskrogen. Öppet varje dag och två lunchrätter att välja på.
Nyheter
2019-10-28
Ragnar Dillner

NY VÄG

NY VÄG 8 grader varmt, låga moln och duggregn. Varmt som på midsommarafton eller hur. Byn har begåvats med en ny gata. Äran att bygga den fick Kråiks Gräv Entreprenad. Kråiks väg finns redan i byn så det namnet blir det inte. Jag föreslår "Korta gatan". Fredag och helgen innan skolan har Läslov som det hette en gång i tiden. Många av stugorna i  området kommer att fyllas. Veckan bjuder på många fina eveneman för små och stora. Mycket sker på Vemdalsskalet men Vemdalen By hänger på med många erbjudanden. Soprthuset, Husky, Dianas, Macken, Samisk Design, KEOS lagerförsäljning mm.
Nyheter
2019-10-25
Ragnar Dillner

BRÄNNBART

BRÄNNBART
Ännu en natt kring nolla och solsken på morgonen. Två månader till julafton. Sällan det rivs något hus i byn, senast var den när Centrumkiosken krossades av grävskopan. Nu är det dags igen. Vid skoteruthyrningen ska den gamla ladan ge plats för större parkering och enklare avlastning av skotrar. Butikslokalen bakom ladan kommer också att synas bättre från genomfartsvägen. Rivningen får ses som en del av byns utveckling.
Nyheter
2019-10-24
Ragnar Dillner

15:28

15:28 Strax under nollan på morgonen, med solens hjälp blir det nog en fin dag. Förrädiskt på vägarna på förmiddagarna, dubbdäck kan rekommenderas. Onsdag och Lill-lördag då är det bio på GT-gården och kvällsöppet på Husky och Nya Tonys. Husky har bytt meny och återinfört den klassiska Löjromstoasten med smörstekt bröd. På Nya Tonys är det också förändringar i menyn, ut med gammalt och in med nytt. Dagspriset på 95 oktan är 15:28
Nyheter
2019-10-23
Ragnar Dillner

TAGEL

TAGEL Nollgradigt och det har kommit 10 cm snö under natten. Snösvängen har kört genom byn och röjt  gator och parkeringar. Hästarna i Lisas hage kanske trivs nu när de kan rulla runt i nysnön. 1 maj 2020 blir det 3 kr skatt på plastpåsar med motiveringen att vi ska minska användandet, vore det inte bättre att förbjuda plastpåsarna. Det blir butiksägarna som ska betala skatten när det köper in påsarna. De små påsarna vid fruktdisken beskattas med 30 öre. Sedan är det upp till butikerna att ta ut skatten av kunderna. Kan även bli så att det blir en handel med begagnade plastpåsar.
Nyheter
2019-10-22
Ragnar Dillner

RINKEN

RINKEN
Nollgradigt och solsken, endast några tunna molnslöjor i fjällkanten. Den snö som ligger lär nog få ge sig om några dagar. På skolplanen har de ideella krafterna satt upp hockeyrinken, där väntar man på kyla och någon som spolar. I övrigt händer inte så mycket på byn, de flesta väntar på vecka 44 och mässan Lodge & Lya som 10-årsjubilerar i år och kanske kan det bli 10 tusen besökare. Även på byn händer det mycket den veckan, minimässa och marknad hos Ekbergs och många fina erbjudanden hos byns näringsställen. Livemusik hos Nya Tonys.
Nyheter
2019-10-21
Ragnar Dillner

NÄRPRODUCERAT

NÄRPRODUCERAT Någon plusgrad, dis och dimma. Byggbolaget "Blå Eken" gnor på med huset på Skalets Torg. Av erfarenhet ser vi som betraktar på avstånd att det kan ta tid för bolaget, lite beror det nog på att det sker i närproducerat regi. Tex med egen betongtillverkning. Jobbarstaben kommer däremot inte från närområdet. Hantverkare är ett efterfrågat släkte i området. Golvläggare med yrkesbevis är välkomna.
Nyheter
2019-10-18
Ragnar Dillner

RESVIRKE

RESVIRKE Plus 3 grader på byn och låga moln idag igen. Lite kyligare på fjället, där ligger lite puder men det tinar nog snart. Ännu ett bostadshus byggs i byn på Kråiks Väg. Stommen har kommit upp bakom raden av grannens veteranbilar. Populärt att bosätta sig i Vemdalen som är en av två stora tillväxtorter i Härjedalen. Centralorten Sveg saknar anledning till inflyttning därför har inge nytt boendet byggts sedan 1980-talet. Kan vara så att även bankerna tvivlar på Sveg.
Nyheter
2019-10-17
Ragnar Dillner

TELEFONI

TELEFONI 4 grader, mulet men tendens till uppklarnande. För ett halvt år sedan mejades en telehubb ned av en snöskoterförare som siktade lite fel när han skulle till macken och tanka. Nu sex månader senare är det dags att byta ut plåtboxen med byns alla telefonledningar. Förr i tiden när man såg en televerkare höll han ofta till uppe i en stolpe. På den tiden ingick stolpskor till verktygslådan. Nu är det flesta ledningar nedgrävda i vägkanten mellan telestationer och hubbar.
Nyheter
2019-10-16
Ragnar Dillner

LOTTERI

LOTTERI 5 grader varmt, vindstilla och låga moln (stratus).  I eftermiddag är det dragning i Flygföreningens LOTTERI. Tre personer kommer att kontaktas om att de vunnit antingen en snöslunga, motorsåg eller wokpanna. I morgon är det säsongens första bio på GT-Gården, Once Upon a Time in Hollywood visas på duken. Jobbet på klockstapeln närmar sig slutet, nu läggs de sista bräderna på entrérummet. Sedan ska de antagligen tjäras på gammalt vis. Bygget har pågått nästan hela sommaren
Nyheter
2019-10-15
Ragnar Dillner

MÖTE

MÖTE Någon plusgrad, mulet och sydliga vindar. Möte på GT-gården att döma av flera bilar som parkerar utanför. Det har blivit ny lokal för möten nu när Fjällhubben tagit över en del av lokalerna på GT-gården. Nytt blir det även när köket byggs om för närmare 600 tusen kronor med stöd av stat och kommun. Någon matlagning blir det inte men väl uppvärmd mat. Det kan vara bra om det ska bli stora sittningar i salongen.
Nyheter
2019-10-14
Ragnar Dillner

VÄRMEBÖLJA PÅ VÄG

VÄRMEBÖLJA PÅ VÄG
Dagen börjar med solsken och någon plusgrad. På många ställen i länet har vägarna förbättras under sommarn och nu långt in på hösten. det som ligger närmast oss är väg 84 mellan Långå och Funäsdalen som har ny beläggning och renoverade broar. Fångade en bild på arbetsmiljön vid asfaltering på E14. Varmt och rökigt kan man säga.
Nyheter
2019-10-11
Ragnar Dillner

SPÄNNING

SPÄNNING Strax över nollan och den snö som föll igår natt är nu borta. Men lugn, den kommer tillbaka. Nu pågår förstärkning och dubblering av resurserna vi Rätans Kraftverk. Det invigdes 1968 och var en stor byggplats under byggtiden. Nu är det åter många som jobbar med grävning, gjutning och resning av en mängd stolpar som ska koppas till transformatorer. Detta för att vi ska säkerställa framtida leveranser av elektricitet. Fallhöjden på kraftverket är 61 meter.
Nyheter
2019-10-10
Ragnar Dillner

SPÅRSNÖ

SPÅRSNÖ Någon grad kallt och det ligger ca 10 cm snö på flygplatsen. Vi får hoppas den tinar  bort inom några dagar. Härjedalens åkerier har fått rycka ut för att röja både stora och små vägar. Alla avtal om snöröjning på vägnätet är ännu inte klara men nu är det nog dax att få ihop avtalen. Nya vägområden växer upp som tex på Vemdalsskalet.
Nyheter
2019-10-09
Ragnar Dillner

15:68

15:68 några varmgrader idag och solen skiner. Meteorologen hotar med snöbyar till eftermiddagen, men de har haft fel tidigare. Det drar ihop sig för att byta till vinterhjulen i alla fall. Mötesplats "Macken" är som vanligt väl frekventerat på förmiddagarna. Dels hantverkare som tar lättlunch i form av korv eller hamburgare samt kaffe. Sedan kommer budbilsfolket som ska fika och sist men inte minst byborna som lunchar. Bränslepriset 15:68

Nyheter
2019-10-08
Ragnar Dillner

GULDGALA

GULDGALA Runt nollan och halvklart, känns att 7 månader vinter är på gång. I fredags var det den kommunala Guldgalan när företagare bjuds in till föreläsningar, mingel och middag med underhållning. Eftermiddagen ägnades åt 3 intressanta föreläsare som fick en timme vardera i helt olika ämnen såklart. Efter det blev det musikquiz med Herjeåns Kraft på Svegs kända café. 18.30 var det dags att sätta sig till bords på restaurang Mysen och inta en 3-rätters, Rökt röding på toast med hjortroncrem. Helstekt oxfilé med potatiskaka och rödvinssky. Dessert med mycket grädde. Som brukligt delades en mängd priser ut. Årets Serviceföretag blev Hede Kött & Chark som blev himla glada precis som Näringslivssekreterare Helena Åkerlind som delade ut priset. Årets serviceperson blev hela laget som jobbar på Fjällsol i Funäsdalen.
Nyheter
2019-10-07
Ragnar Dillner

CAMPING

CAMPING Frostfri natt i byn, solsken och fem grader på förmiddagen. Det ser ut att bli en strålande vacker höstdag. På Vemdalens camping är förberedelserna i full gång för att ta emot säsongens vintercampare, ni vet de som har större och ändå större förstugor/Spiketält till sina vagnar. Fiske- och baddammarna på campingen brukar bli tidiga skridskobanor för ungdomarna i Vemdalen. Kanske lite tidigt ännu. Ikväll är det GULDGALAN. Kommunen bjuder in företagarna till en eftermiddag med föreläsningar och mingel. På kvällen blir det middag, prisutdelningar och underhållning. I år händer allt detta i Sveg..
Nyheter
2019-10-04
Ragnar Dillner

REDO

REDO Någon cm snö har det kommit och det är nollgradigt på morgonen. Viss halka kan man räkna med. Anrika Gästis i Vemdalen By är redo för kommande säsong. Så fort SkiStar börjar göra snö i backarna kommer även bokningarna för höstens träningsläger. Gästis är en charmig byggnad med anor från 1843. Läste igår att det då var 100 dagar till den stora ungdomstävlingen "Vemdalsslalom". Det brukar bli ca ett tusen deltagare. Det svåra är inte att få i hop deltagare, mera att få ihop funktionärer. Torsdag - Söndag då är det öppet på Åtgårdens Café.
Nyheter
2019-10-03
Ragnar Dillner