MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

FARTEN

FARTEN Solsken och några grader varmt, en bra höstdag. I Vemdalen By är det 50 km i norr från Cramo till Kyrkogården. Ja Ja men hur många håller den farten. Alla i boende i Vemdalen gör det eller hur. Jag har blivit omåkt av många som inte håller begränsningen. Kan tillägga även en och annan bybo,
Nyheter
2022-10-04
Ragnar Dillner

NYLAGT

NYLAGT Uppklarnande när solen får komma igång och värma, blir en fin dag. Varm är det i alla fall på Vemdalsskalet nu när 315 får ny beläggning. Vägbanan hettas upp med gigantiska gasolbrännare (inte Rysk gas hoppas vi) innan ett nytt lager av asfalt läggs. Framkomligheten är begränsad, bommar, trafiksignal och följebil finns. På byn fortsätter grävningar för VA vid Fjällglimten.
Nyheter
2022-10-04
Ragnar Dillner

AVSTÄNGNING

AVSTÄNGNING På plus men bara sju grader, tendens till uppsprickande.
Idag blir Åsgatan avstängt för en tid. Trafiken leds via Lövåsgatan och Storgårdsgatan i första hand. Trafikanter till Skolgatan har fått en ny infart i närheten av Gamla Kockens Wärdshus., eller ska till och med säga Gamla Skolan som byggdes 1860. Anledningen till detta är att VA skall läggas om för kommande byggnationer på läggdan vid återvinningen och Härjedalspizzan.
Nyheter
2022-10-03
Ragnar Dillner

19:33

19:33
Nära nollan men några grader på plus i tidig morgon. Fört heltjockt med moln och dimma men redan från 10 på förmiddagen börjar solen ta över, blir en fin dag. Dagspris på bränsle 19:33. Fredag och dags för After Work på Husky från 17.00. Lite senare blir det musik med trubaduren från byn, Håkan Fahlström. På Hedlanda börjar modellflygare komma inför en sista helg med modellflyg inför vintern. Det kan bli ett 10-tal entusiaster som mestadels flyger JET-Flyg. Serveringen är öppen lördag 11-16.
Nyheter
2022-09-30
Ragnar Dillner

MORGONDIMMA

MORGONDIMMA
Frostfritt men bara plus två grader på morgonen. Dimman ligger över byn men lättar och det kan bli någon solglimt. Torsdag och Återvinningen i Hedeviken har öppet. Vi hurrar för Vemdalens fotbollsdamer som även vann den sista matchen och vinner serien.
Ute i världen har ännu ett läckage på Nord Stream upptäckts. Nu bevakas tämligen många energibärare samt kraftverk så in i norden. Inte bara i Norden utan i hela Europa kan man tro. Vi får vara hoppfulla vi som håller oss inom 50-skyltarna, här har vi det bra även om vi får en ny ledning i kommunen på nyåret.
Nyheter
2022-09-29
Ragnar Dillner

BLÖTT

BLÖTT Plus nio grader, ihållande regn, lätt nordlig vind. Inget bra väder för en förmiddagsfika på balkongen. Under helgen hade Polisens nya aspiranter tillsammans med instruktörer kontroll på flera platser i Härjedalen, minst åtta förare togs för promillekörning, några för de använde mobilen, några med körförbud på bilen mm. Det känns i alla fall som vi ännu inte fått den riktigt tunga kriminaliteten till landskapet. Men det fanns en tid då banker rånades och boxar sprängdes men lugnt på den fronten de senaste 20 åren. Kan bero på att många banker håller stängt.
Nyheter
2022-09-28
Ragnar Dillner

VÄRLDTURISMDAGEN

VÄRLDTURISMDAGEN Plus åtta och ett ihållande duggregn, ostlig vind. Idag firar vi Världsturismdagen. I hela världen växer turismen – också i Sverige. Idag, den 27 september firar vi World Tourism Day. Som jobbskapare står branschen för 20% av alla nya arbetstillfällen, enligt Visita. Vi kan även fira att första insatsen för byns Aktivitetshall är påbörjad. Björkarna fälls där det skall grävas för VA och vägar. Kan nog tänkas att det blir lite stökigt på gamla ridområdet mitt i byn. Åsgatan kommer att grävas av en tid för omdragning av vatten och avlopp.
Nyheter
2022-09-27
Ragnar Dillner

TRADITION

TRADITION Frostfri natt och plus sex grader på morgonen, tendens till uppklarnande. Det har varit marknadshelg i Destinationen. Söndag och vinnardag igen för Vemdalens fobollsdamer, 5-1 på hemmplan mot Järpen, avslutar serien som segrare.
Lördag då var det Klövsjö höstmarknad med efterföljande dans på Bygdegården. Väldigt många besökare på marknaden men hur det var på dansen med orkester vet vi inte. På söndagen var det Hede som hade sin Höstmarknad med ett 10-tal knallar, något färre besökare än i Klövsjö. I Hede kunde vi se hur bygget av Per-Albin-fjöset kommit igång. Marken var avtäckt och grästuvorna fint packade på pallar till försäljning.
Nyheter
2022-09-26
Ragnar Dillner

RIVNING

RIVNING Ingen nattfrost. Tio grader och ett lätt regn på förmiddagen. Rivning av fastighet pågår i Hede. Huset är i sämre skick och stått tomt i flera år. I Hede är det överskott på lägenheter med många outhyrda. Nästa år är det meningen att två längor med lägenheter skall byggas om till trygghetsboende. 24 moderna lägenheter för uthyrning. Det är ett projekt där Statens bostadsomvandling (SBO) står för ombyggnaden för att sedan överlåta husen till Härjegårdar, kommunens fastighetsbolag. Det har gjorts en enkät bland pensionärer i närområdet hur de ser på sitt behov av bostad i framtiden, underlaget visar på intresse av trygghetsboende.
Nyheter
2022-09-23
Ragnar Dillner

HÖSTDAG

HÖSTDAG Minusgrader i natt. Frost på bilrutan, rattmuff på. Men ännu borde det vara 6-8 veckor till snön kommer och försvinner. På fjällanläggningarna rustar det sina snökanonanläggningar så det ska vara redo när kylan blir mer konstant. Nästa stora händelse i byn är den traditionella mässan Lodge & Lya som är under allhelgonahelgen. Den besöks av ca 8000 personer. Det är också en helg då stugägare kommer för att ge sin stuga en sista putsning innan vintersäsongen. På byn blir det minimässa vid Ekbergs som vanligt. Ett 10-tal utställare och representanter för de varor som Ekbergs har i sitt sortiment.
Nyheter
2022-09-22
Ragnar Dillner

JUTBACKEN

JUTBACKEN Frost i natt. Plus en grad vid tiotiden på förmiddagen. Blir lite varmare och dimman lättar av solens strålar. Senast kommunens bostadsbolag Härjegårdar byggde något i Vemdalen var det i mitten av 2000-talet. Det blev två villor på Jutbacken för uthyrning, villorna  sålda för flera år sedan. Det är även de 30-tal lägenheter som Härjegårdar hade i Vemdalen By. Efter nyval och ett lite annat politiskt läge samt nya tider kan det kanske bli aktuellt med nyproduktion av boende i byn. Efterfrågan är gigantisk om vi räknar in säsongsboende till personal på anläggningarna. Speciellt med tanke på att SkiStar bygger för en fördubbling av sina skidområden på Vemdalsskalet.  
Nyheter
2022-09-21
Ragnar Dillner

OLJA

OLJA Uppklarande, tio grader och nordvästlig vind. Nu är asfaltsläggarna på gång med att fixa vägen mellan Storhogna och Vemdalsskalet, inklusive backen ned mot Skalspasset. Stoppljus och följebil för att komma förbi. Det märks att vi närmar oss vinter, på flera offentliga platser plockas utemöbler in och det förbereds för snöskottning.
Nyheter
2022-09-20
Ragnar Dillner

BERGET

BERGET Mulet med tendens till blå luckor, ca 12 grader. Måndag och en ny arbetsvecka på alla byggnationer på fjället. SkiStar planerar för att dubbla skidområdet på Vemdalsskalet, det blir längs fjällkedjan mot Oxsjön med dalstation vid vägen mot Näsvallen. I anslutning till området ligger fäbodvallen Klyftvallen som kan ge namnet till nya området. Kanske "Klyftskutan" kan bli bra. Det kan nog ta en 5-8 år innan första liften är igång. Spännande tider.
Nyheter
2022-09-19
Ragnar Dillner

BETE

BETE Uppklarande och 12 grader, svag västlig vind. Snickarväder kan man säga. Nu börjar höstfärgerna komma på plats, beteshagarna omges av björkarna prakt. Lisas hästar har nog inte full koll på färgerna, De ser färg, men i en mer dämpad palett som det heter.
Fredag och mystime för många framför teve och brasa. Andra kanske samlas på någon av byns krogar för umgänge. Fredag då kommer ungdomarna som går utsocknes hem efter en vecka i skolorna, Epa-trafiken kan börja, ofta samlas de utanför GT-gården för lite snack till tonerna av basmusik. Någon har monterat nya högtalare och kanske lite ny belysning så kan de jämföra sina fordon. Tänk på att priset på chips gått upp med 30 procent. på sex månader.
Nyheter
2022-09-16
Ragnar Dillner

OSTAR

OSTAR Åtta grader, regn och blåst. Ingen trevlig dag för utomhusarbete. Trist för både proffs och hobbysnickare som vill få sina projekt under tak innan snön kommer. Idag är det försäljning av ostar från Holland vid Härjedalspizzan, finns många varianter på ost, inte bara smak. Röda, blå och gröna som en palett av riksdagspartierna. Dagspriset på 95 oktan är18:39, diesel 23:51. Ska vi hoppas det sjunker nu när vi snart får en ny regering. Finns två skatter och det där med reduktionsplikt som kan tas bort. Till det kommer momsen. Full tank tack!
Nyheter
2022-09-15
Ragnar Dillner

FISKEVÄDER

FISKEVÄDER
Tio grader varmt och regn är dagens väder. Senaste tiden har vi fått höra att om det blåser sjunker elpriset. Sjunker det även när det regnar kan man undra. Snittpriset kommande dygn i Härjedalen verkar bli 54 öre. Det grävs på flera ställen i byn, kan vara dags att byta serviceposter i vattennätet.
Nyheter
2022-09-14
Ragnar Dillner

PANNÅ

PANNÅ Regnig inledning på dagen, lätt nordlig vind och 12 grader. Ingrid Fladvad har öppnat sin ateljé vid Ekbergs efter pandemi och renovering av lokalen. Nu är det inspiration och arbete, öppet tis, fre 11-16 och lördag 11-14. Under avbrottet har Ingrid jobbat hemifrån som också är populärt nu för tiden.
En annan nyhet är att SkiStar planerar nytt skidområde i Vemdalen vid Klyftvallen. Det är ca 400 hektar, blir liftar, nedfarter och parkering.
Nyheter
2022-09-13
Ragnar Dillner

MESSMÖR

MESSMÖR Frostfri natt. Halvklart under dagen och en lätt sydlig vind. En tämligen ovanlig syn är Fjällkor på bete i Vemdalen. Det var nog på förra decenniet vi kunde se det, lösa kor som betade på Näsvallen. Nu är det nya generationer som ta upp traditionen igen, känns bara positivt kan man säga. Kanske mer exotiskt än Alpackorna i byn. Måndag och valvakan är över. Kort sammanfattning är: Moderater och SD ökar starkt i Härjedalen, Centerpartiet backar.
Nyheter
2022-09-12
Ragnar Dillner

DIMMA

DIMMA Nära nollan i byn i natt, plus tre grader i tidig  morgondimma. Fredag och flygaktiviteterna fortsätter på Hedlanda. Där finns modellflygplan i prisklassen 10 tusen till 200 tusen. Flygningarna börjar så fort dimman lättat. Serveringen är öppen för lunch och fika.
Nyheter
2022-09-09
Ragnar Dillner

JET

JET Frostfri natt i Vemdalen By. Dagen blir mestadels molnig med hög molnbas och kanske plus 15 grader, lätt sydlig vind. Idag inleds modellflyghelgen på Hedlanda. Det är ca 20 piloter från Sverige och Norge som har höstträff som kallas Jet-Power. Det finns stora 2-motoriga maskiner i prisklassen 200 tusen kronor, mycket sevärda. Hedlanda Flygförening har serveringen öppen torsdag - lördag 11-16 för fika, mackor och lunch, kanske våfflor också.
Nyheter
2022-09-08
Ragnar Dillner

UPPTAKT

UPPTAKT Minus fyra grader i natt, hårda bud för köksträdgården. Nu är det förmiddag och strålande solsken. Under gårdagen var Moderaterna i Härjedalen på valturné i Vemdalen. Det var besök hos Härjedalspizzan med tillhörande information av ägaren Jan Sadat. I Jans framtidsplaner ligger det att bygga en fabrik för tillverkning av Pizza. Dagen avslutades med besök hos Vemdalen Bovre, en butik med samiska delikatesser och design samt café. Innehavaren Lisa Kråik berättade om sin etablering i KEOS gamla men renoverade lokaler.
Nyheter
2022-09-07
Ragnar Dillner

SLIT & SLÄP

SLIT & SLÄP Gomorron. Frost i tidig morgon men solen ger 16 grader under dagen får vi hoppas. Älgjakten pågår med det vara lite si och så med sikten innan morgondimman lättat. Vid Vemdalens kyrka står en skulptur. Skulpturen Nybyggarna av Lars Widenfalk uppfördes 1990 och står uppställd intill kyrkan i Vemdalen. Den symboliserar ett strävsamt par som genom hårt arbete bygger sig en egen täppa. Ja det var väl då utvecklingen av byn började. Idag är det valmöte i Vemdalen By. Moderaterna står vid ICA 13:30-14.30.
Nyheter
2022-09-06
Ragnar Dillner

TRAFIKEN

TRAFIKEN 10 grader och mestadels solsken. Trafiken genom byn har avtagit, det märks att sommarens turistsäsong är över. Några har sparat en vecka av semestern för att jaga älg. Älgjakt pågår och lösa hundar finns det anslag om längs några vägar, kan vara bra att hålla uppsikt. Det pågår byte av vägtrummor i byn på ett par ställen. Vid ett av ställe blev det även en fartdämpande åtgärd med en förhöjning av vägbanan. Ser att det är planerat för asfaltering vid Macken. Finns många andra platser som också borde få lite asfalt.
Nyheter
2022-09-05
Ragnar Dillner

RESVIRKE

RESVIRKE Solig  dag men ingen hetta, kanske 16 grader. Nordvästliga vindar. 
För ett år sedan påbörjades utbyggnaden på ICA i Vemdalen. Lokalen blev klar i våras och kunde tas i bruk, kul att se tillbaka med hjälp av foton. Onsdag och Lill-lördag, passa på att gå på någon av krogarna i byn innan det byter till lågsäsongstider.
Nyheter
2022-08-31
Ragnar Dillner

DET VAR DÅ

DET VAR DÅ Mulet idag och kanske kan det bli 15 grader. För ett år sedan betalade vi 16:39 för 95 oktan, 17:42 för Diesel på vår mack i Vemdalen när vi tankade. Nu när vi betalar nästan sju kronor mer, har då miljön och klimatet blivit bättre. Det är i vart fall ingen som nämner det i valrörelsen. I Skåne kostar färsk potatis 50 öre kilot. i Norrland 12 kronor, borde inte norrlänningar kompenseras för det. Tror nog att även gurkan är dyrare norröver. Ikväll är det damfotboll på Vemvalla 18:30 - Vinnarlaget är på gång igen.
Nyheter
2022-08-30
Ragnar Dillner

JOBB

JOBB Mulet med hög molnbas, lätt västlig vind och plus 12 grader. I Vemdalsområdet finns det minst 40 restauranger, caféer och butiker som samtliga söker personal inför vintersäsongen. Till detta kommer Jätten SkiStar som behöver ett 100-tal medarbetare. Bra koll på allt detta har Arbetsförmedlingen i Härjedalen. Det ska inte förta den egna drivkraften att skriva till den arbetsplats du är speciellt intresserad av och söka ditt jobb. Många arbetsgivare hjälper även till med att skaffa bostäder. Flera av de säsongarbetare som jobbat ett eller flera säsonger har lyckats få fast jobb och sedan skaffat eget boende i form av lägenhet men även byggt sin villa. Kommunen söker även de mer personal, många inom tekniska områden samt VA och Bygg.
Nyheter
2022-08-29
Ragnar Dillner

KÄNDIS

KÄNDIS Solsken och 20 grader på dagen, igen kan man säga. Sommaren har bjudit på verkligen växlande väder. Någon vecka med strålande solsken och sedan några veckor med regn, kyla och blåst. Sedan en period med sol och hetta, så har det varit, kanske inte så unikt. Vi GRATTAR damlaget i fotboll som ordnade en vinst och är i tabelltoppen.
I morgon är det den årliga Jaktlördagen hos Ekbergs. Det är en minimarknad men flera återförsäljare på plats. I butiken finns en mängd erbjudanden och kaffe.
Saker kan hända för husbilsåkare, den här bilägaren hade fått pyspunka och vem kommer till undsättning om inte tv-kändisen Kent. Ställplats Arvesund, kan rekommenderas.
Nyheter
2022-08-26
Ragnar Dillner

RUSTIKT

RUSTIKT Sol, sol, sol i de glimmande snår Sol, sol är det var jag går. Ett litet sångstycke som passar bra idag. Kanske lite för varmt för sniffande hundar i skogen men vem vill jaga björn denna varma dag. På Vemdalsskalet växer en stor fin byggnad sakta fram, ännu en hotellbyggnad närmar sig färdigställande - Ett smycke bland alla andra fina byggnader kan man säga. På byn är det fotbollsdamerna som står för underhållningen denna vecka, 2-1 mot Brunflo.
Nyheter
2022-08-25
Ragnar Dillner

ÄNGLAMARK

ÄNGLAMARK Solskensdag igen med temperatur upp mot 20 grader, önskeläge för alla som har utomhusprojekt innan frost och vinter. Tidvis uppmanas vi att skapa lite mer vildvuxet på våra gårdar. Tydligen är det en viktig insats för att behålla framtida växtlighet. I byn finns en fin liten vackert blommande äng.
Ängsmarkerna och naturbetesmarkerna (hagmarker) rymmer en del av den biologiska mångfald som vuxit fram i norra Europas gräsmarker under flera miljoner år, det är tänkvärt så här i tider av björnjakt.
Nyheter
2022-08-24
Ragnar Dillner

GULDET

GULDET Solsken och 15 grader. Tredje dagen på Björnjakten och 62 är redan fällda. Kan det möjligen vara ett hinder till svampplockning. Att det är gott om guldet (Cantharellus cibarius) råder ingen tvekan om. Lingon har också börjat mogna på sina håll. Glädjande att läsa att företagsklimatet i Härjedalen gått från botten till toppenskiktet. Det kan betyda att många av de gästande företagen vill etablera sig permanent i Härjedalen. Det kan vara en del av klimatomställningen.
Nyheter
2022-08-23
Ragnar Dillner

SKÅDDA

SKÅDDA Strålande sol efter skåddan som låg över nejden. Måndag och ny vecka, semester för många men arbete för de flesta. Nu har trycket ökat på alla byggen som skall vara klara till säsongen börjar, en säsong som troligen går mot rekord igen. Har nämnt det tidigare men visst är det positivt att Macken är nymålad och att även gamla KEOS fått ett lyft i fasaden. Nu när vädret är så bra så kan vi räkna med många svampplockare som passerar gränsen och letar guldet i trakten av Tydal.
Nyheter
2022-08-22
Ragnar Dillner

HANTVERK

HANTVERK Plus 12 grader och det ljusnar efter nattligt regn. Men det spås skurar under dagarna två.
På byn pågår uppvisning i gammal tradition, en timmerstuga blir till på gammalt vis. Grova träd som är fällda för flera år sedan blir blockade stockar med handhuggna knutar. Stugan skall bli en ateljé där konsten ska få dominera. Läget mitt i byn stärker utbudet att attraktioner för oss bybor men såklart även för våra gäster. Ska bli spännande att följa.
Nyheter
2022-08-19
Ragnar Dillner

FLOWER POWER

FLOWER POWER
Plus 10 grader på förmiddagen, hög molnbas men ännu ingen sol. En fin hantverksdag för proffs och hemmasnickare. Kör man genom byn kan man se både stora och små projekt som är på gång.
Både i sorg och glädje behöver vi blommor. I Hede har vi närmaste blomsterhandel, butiken samarbetar med Interflora. Hede Blomsterhandel är överraskande välsorterad både ute och inne. Marknadsplatsen utanför butiken gör att kunder lockas in och oftast blir det ett köp. Du får även mycket goda råd av personalen. Värt ett besök kan man säga.
Nyheter
2022-08-18
Ragnar Dillner

UPPFNISSAT

UPPFNISSAT 15 grader, mulet och lite regnskurar under dagen, lägg till byiga nordvästliga vindar. Det har blåst rejält på många håll i landskapet det senaste dygnet. Träd över hus och hem samt över kraftledningar. Som så många har lagt märke till så är Macken mitt i byn nymålad, tänk vad lite färg kan göra, fint blev det. Nu väntar vi med spänning på fortsättningen, vad kommer att ske i huset härnäst. Ikväll är det damfotboll på Vemvalla IP.
Nyheter
2022-08-17
Ragnar Dillner

KARTOR

KARTOR Tokvarmt idag igen,kan bli 25 grader men risk för åska och skurar frampå dagen. Efter 4 intensiva dagar med meteorologi, beräkning av flygtider, bränsleförbrukning flygsträckor har ungdomarna nu rest åter till sina hemtrakter. I år var det 10-årsjubileum för gruppen som är den dal av Frivilliga Flygkåren. Några av dessa ungdomar blir piloter, flygvärdinnor mekaniker eller andra flygrelaterade yrken.
Nyheter
2022-08-15
Ragnar Dillner

YOUNG PILOTS

YOUNG PILOTS
Plus 13 grader och solsken i tidig morgon, någon sydvästlig vindpust. Idag pågår storverksamhet på Hedlanda och runt om i Härjedalens luftrum. Tio flygmaskiner i Frivilliga Flygkårens tjänst är i området. Med ombord är en grupp av 12 ungdomar som ska uppleva och delta i att flyga i fjällnatur. De har fått teorikunskaper tidigare på träffar och ska nu få praktisera sina navigationskunskaper. Ett av dagens delmål är en flygning över landsgränsen till Norge och ett besök med stadsvandring i Röros. Att passera gränsen har en del formalia att sätta sig in i och tillstånd krävs. Mycket enklare med bil. Till eftermiddagen är de åter på Hedlanda för middag. Hedlanda flygservering med lunch och fika  har öppet fredag och lördag för besökare 11-16. 4-hjulingar för barn finns.
Nyheter
2022-08-12
Ragnar Dillner

DJUPT

DJUPT 19 grader och solsken, verkar bli en lovande dag. Toppen för alla byggare, proffs som hemmasnickrare. Onsdag och Lill-Lördag, kanske kan det bli en vända till någon av byns tre uteserveringar i kvällssolen. På Fjällglimten pågår stordåd på djupet. Där borras det för bergvärme, kan vara 50 meter till fast berg. Sedan skall elvärmen bytas till vattenburen kan man tro.
Det fina vädret gör att trafiken mot Norska gränsen för att hitta kantareller har ökat, kommer nog att pågå till slutet av september. Som gjort för en tur med husbil. Kan tillägga att det finns många som säljer sina plockade svampar till rimliga priser, liksom hjortron och blåbär.
Nyheter
2022-08-10
Ragnar Dillner

LEVERANSER

LEVERANSER
17 grader varmt på förmiddagen. Hög molnbas som är under upplösning, kan bli lite hetta idag. Fina dagar för det som sysslar med hemmasnickerier och förbättringar på sina hus. Skönt även för de som vill utnyttja sina fina altaner och uterum. Det passerar många varubilar genom Vemdalen, bl.a.. till restauranger och butiker. Svensk Cater måste vara den som levererar till de flesta. Tisdagar och fredagar är det levnadsdagar till Vemdalen och Hede.
Skylten "Till Salu" sitter inte längre på Macken i byn, då kan vi räkna med att något är på gång - Spännande kan man säga.Tisdag jämn vecka då är Återvinningen i Hedeviken öppen. Vill du ut och röra på dig kan jag tipsa om att Jaktstugan på Vemdalsskalet håller öppet i sommar.
Nyheter
2022-08-09
Ragnar Dillner

SOMMARDAGAR

SOMMARDAGAR Plus tio grader i tidig förmiddag och tämligen molnfritt. Blir nog 20 grader till eftermiddagen. Kan tänka mig att det blir rusning till hjortronmyrarna den här veckan eftersom vädret skall bestå hela veckan. Trafiken av husbilar har inte avtagit, det märks på de ställen där det finns platser för bilarna. Badet i Hede vid campingen får också fler besökare nu när vi får några efterlängtade solskensdagar.
Nyheter
2022-08-08
Ragnar Dillner

LÅNGVÄGA

LÅNGVÄGA 22 grader och skönt i solskenet men lätt nordlig vind kan kännas lite kylig. Mitt i solskenet kom det några få regndroppar som en påminnelse om det regn som spås för morgondagen. Trevligt med långväga flyg gästar Hedlanda. En Amerikaregistrerat Piper Comanche landar för lunchpaus. Alltid trevligt för övriga cafégäster att se när det landar och startar flyg. Serveringen är öppen tor, fre och lördag 11-16.
Nyheter
2022-08-05
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD 20 grader, sydlig vind och soligt mellan molnen. Torsdag då är det marknadsdag på Hembygdsgården som vanligt under sommaren. 10-15 knallar ställer upp sina stånd och hoppas på god försäljning. Servering av fika finns på logen. Antalet marknadsbesökare har varierat under åren, känns som det är ett mellanår i år. Vemdalen By har mycket annat att erbjuda än marknad, många butiker och serveringen finns.
Nyheter
2022-08-04
Ragnar Dillner

GRUVOMRÅDE

GRUVOMRÅDE 15 grader i Jormvattnet. Har gjort som så många andra, rest över Stekenjokk och sett det gamla gruvområdet. Nu pågår planering av att påbörja ny gruvdrift, ett tillstånd kan ta 10 år att få till. Dagen avslutades på Jormvattnetts fiskecamping. En camping väl värt namnet. Här campar eller hyr stuga vid vattnet. Många båtar finns att hyra och det är det många som nappar på. På campingen kan du röka din fångst, dubbla platser för det.
Nyheter
2022-08-03
Ragnar Dillner

BLOMPRAKT

BLOMPRAKT Plus 12 grader och ett ihållande förmiddagsregn, kan bli uppehåll till eftermiddagen. Bageriet i Vemdalen slipper troligen vattna sin vackra blomstersamling idag. verkligen en fin syn som kunderna till Bageriet och Pizzerian möts av. Nu börjar folket bege sig ut i skogar och myrar för att söka hjortron. Vill man inte plocka själv så ligger dagspriset på ca 160 kr hos de som handlar med bär. Dagen väder kanske är gynnsamt för inbitna fiskare. Men först ett besök på Ekbergs för att skaffa utrustning och få en del tips.
Nyheter
2022-08-01
Ragnar Dillner

CRUSING

CRUSING
20 grader och strålande solsken. Den veckan har det varit många aktiviteter i Hede. Under fredag eftermiddag var det Crusing genom samhället. ca 30 bilar körde på led och visade upp sig för publiken som fanns längs gatorna. Blankt och färgglatt kan man säga. en uppskattad parad.
Nyheter
2022-07-30
Ragnar Dillner

RULLBANA

RULLBANA Strålande dag med stigande temperatur och lätt ostlig vind.
Hedlanda Flygplats byggdes av dåvarande Hede kommun och invigdes 1970 av landshövdingen inför en stor publik. Många av kommunens företagare fanns också med, Hede kommun hade på den tiden många tekniska och mekaniska tillverkningsföretag som såg ett behov av en flygplats. Men 1974 slogs alla fem kommunerna i Härjedalen ihop och storkommunen Härjedalen bildades. Nu skulle flygets centrum hamna i Sveg. Sedan 1991 äger Hedlanda Flygförening flygplatsen. Medlemmarna har med Ideellt arbete, privata sponsorer och en del Bygdemedel utvecklat flygplatsen med elektricitet VA, förläng bana och ny asfalt. Huvudbyggnaden innehåller servering, toaletter och, flygkontor och briefingrum. Serveringen är öppen sommartid tor, fre och lördag 11-16.
Nyheter
2022-07-29
Ragnar Dillner

BYIGT

BYIGT Plus 15 grader och byiga vindar. Ingen bra dag för långa fjällvandringar. En tur till Jaktstugan för en våfflan kan räcka. Har du egen Picknick med dig finns en fin plats strax väster om Hede. Många bord och nära badvatten. Kan finnas lä för blåsten också. Saknar du eget fika och är i Hede finns sju ställen att välja på.
Nyheter
2022-07-27
Ragnar Dillner

BLÖTT

BLÖTT Fuktigt väder med åskskurar och ca 16 grader.  Inte torkväder för höskörden idag men det bli bättre dagar. Fiskeintresserade lär tycka att det är mycket bra väder. Efter uppladdning hos Ekbergs med diverse inköp av fiskekort mm så kan det bära av mot fiskelyckan. Några väljer att gå en flugfiskekurs innan de prövar lyckan. Ett känt fiskvatten är Varggranstjärnen, garanterat napp kan man nog säga. Bjuder på bild som är tagen för ett år sedan.
Nyheter
2022-07-26
Ragnar Dillner

HÖJANNA

HÖJANNA Mulet och 15 grader stigande, kan komma någon regnskur under dagen. Det är även tid för höbärgning eller Höjanna som man sa århundradet. I moderna tider strängas skörden för torkning får att sedan balas till färggranna bollar på läggdan. Kontrasten är stor till de hässjor som man torkade hö på förr, då är det extra trevligt att se att det kan förkomma mitt i Vemdalen by. Bra där Jens.
Nyheter
2022-07-25
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Plus 24 på förmiddagen och soldis, vinden 2 knop nordöstlig. Torsdag då är det marknad på hembygdsgården i Vemdalen. Många trogna knallar har som vanligt dukat upp. I morgon finns de på hembygdsgården i Hede. Ett nöje av annat slag är Modellflygdagar på Hedlanda. Ett tiotal flygare från Sverige och Norge är samlade denna helg. Flygmaskinerna mestadels jet-drivna och håller sig i prisklassen från 50 tusen och uppåt. Hedlanda Flygservering håller öppet för lunch och fika.
Nyheter
2022-07-21
Ragnar Dillner

KABLAR

KABLAR Plus 15 på morgonen, owercast med hög molnbas som kommer att luckras upp. Vi går mot ett litet värmerekord, lätt vind från sydväst. På byn är det alltid någon grävmaskin i arbete och på flera håll många stunder. Just nu mitt emot brandstationen är det tre som gnor på, förstärkning av elnätet kan man killgissa. Värmeböljan ska hålla i några dagar så nu blir det nog trafik till byns två glassbarer. Onsdag och musikquiz live på restaurang Husky, boka gärna bord.
Nyheter
2022-07-20
Ragnar Dillner