MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

VÅFFELDAGEN

VÅFFELDAGEN Kylig natt, minus 5 på morgonen men solen värmer, det blir en fin dag om än lite blåsig. Tre av byns byggnader hamnar i fokus mot slutet av veckan, Det är Skolan, Hembygdsgården och Jaktstugan. Jaktstugan tänker vi extra på idag när det är Våffeldagen, lite långt att ta sig för en Våffla denna dag. Det handlar om prinsessbesöket såklart, hon ska ju besöka dessa byggnader på fredag med sitt följe. Byn kommer att få många extra besökare under dagen och säkert i flera månader efteråt. för prinsessan och hennes följe. Allt är så fint putsat i byn och inget står på tvären, ser bra ut helt enkelt. Kanske innergården på hembygdsgården får namnet Viktoiatorget och leden till Jaktstugan tar namnet Viktorialeden, ja vem vet. Vist ska det bli trevligt att visa upp vackra Vemdalen
Nyheter
2019-03-25
Ragnar Dillner

RÖTT-BLÅTT-GRÅTT

RÖTT-BLÅTT-GRÅTT Kylig natt, halvklart och det spås hårda vindar på fjället. Byns centrumhus byggdes  på slutet av 1970-talet av kommunala bolaget Härjegårdar, på den tiden var det målat klassiskt rött. Hyresgästerna var Gatukök, Bank, Turistbyrå, Tandläkare, Present/Spelbutik och Landstingets sköterskemottagning. Efter några år blev gatuköket Tonys Pizzeria när en aktiv pizzabagare från Sandviken/Libanon övertog lokalen. Några år gick och ”Tony” köpte hela huset av Härjegårdar. Vid den tiden flyttade turistbyrån och Tonys kunde utöka sin restaurang. Vartefter har hyresgäster kommit och gått, men Tonys bestått, numera Nya Tonys. Huset var även ljusblått under en 10-årsperiod.
Nyheter Kultur
2019-03-22
Ragnar Dillner

PISTOLFEL

PISTOLFEL
Nollgradigt, mulet och vindstilla, hög molnbas, tendens till uppklarande. Otur för en kund som fyllde diesel i tisdags. Munstycket kände inte av att tanken var fylld och ca 50 liter hamnade på marken. Då är det tur att Räddningstjänsten finns redo i byn. Snabbt var överskottet uppfångat för destruktion och marken rengjord. Torsdag och Afterski på Bräjks och Skalet. Det väntas en hel del konferensgäster på anläggningarna till helgen. Vemdalsskalet drar på med nattklubb också i afton.
Nyheter
2019-03-21
Ragnar Dillner

SMAKA PÅ

SMAKA PÅ Halvklart till klart, tämligen vindstilla och runt nollan. Onsdag då är det bio på Gt-gården. Idag är det sista dagen på temat ”Smaka på” Vemdalen. Igår var det Hildings Krog som jag besökte. Röding i tunnbrödskorg samt Renentrecote med potatiskaka. En bra kombination som verkligen speglar de råvaror som finns i vårt område. Det var ingen klassisk tunnbrödskorg men den var enkel och smakfull som förrätt. Varmrätten bjöd på spännande smaker och entrecote på ren hade jag aldrig provat tidigare. Rödvin och blåbär som sås är en spännande kombination men gav inte renen den rätta viltsmaken i mitt tycke. Potatiskakan med smak av västerbottenost var himla god och hade en fin konsistens. Jag valde alkoholfri öl från Härjebrygg i Tännäs, den hade smak av skog och vilt. Mycket trevligt besök, hoppas ”Smaka på” återkommer varje år.
Nyheter
2019-03-20
Ragnar Dillner

TAKSTOLAR

TAKSTOLAR Solsken, plusgrader och lite nordanvind, blir nog en fin dag på fjället. Vemhus Bygg har två projekt i byn. Utbyggnad av Ekbergs som ska bli ett Showroom med stora skyltfönster och många små tak, det ska locka fler besökare att svänga in från vägen. Även KEOS sportbutik byggs om av Vemhus Bygg, där är ett nytt tak på gång. Byns tredje sportaffär – Sporthuset som snart firar 20 år ligger lågt just i år.
Nyheter
2019-03-19
Ragnar Dillner

SNÖN RÄCKER

SNÖN RÄCKER Minus 2 och tendens till solsken. Snöstormen har bedarrat men lite nordlig vind hänger kvar. Nästan 30 cm snö kom under gårdagsdygnet. Nu finns det rikligt med stora snöhögar på byn. Vi kan nog vara säkra på att snön räcker till påsk. I byn finns flera företag som tillhandahåller snöröjning, alla fordon är ute på jobb efter gårdagens snöande. Måndag och ny vecka, bokningsläget på hotell och stugor sägs vara mycket bra.
Nyheter
2019-03-18
Ragnar Dillner

POLISKONTROLL

POLISKONTROLL Nollgradigt, snö och kraftig vid. Ingen bra dag för skoteråkning på våra leder, det är inte möjligt att se ledkryssen på fjället. Polisen  har haft bevakning i området i helgen, resultatet brukar man kunna läsa om i lokaltidningen. Några helger kvar nu innan påskrushen, vi får hoppas lederna är åkbara tills dess.
Nyheter
2019-03-17
Ragnar Dillner

STORSKOGEN

STORSKOGEN Några plusgrader, mulet och det väntas snökaos till kvällen. Nu avverkas det på flera ställen i byn. Strax ovanför Lövåsen och mitt emot åkeriet, riktigt grova stammar kan man säga. Det blir lite ovant med stora öppna ytor men som vanligt vänjer man sig. Vi får hoppas det blir möjlighet till nya tomtområden och på sikt lite inflyttning till Vemdalen By.
Nyheter
2019-03-16
Ragnar Dillner

PÅ JONASDAGEN

PÅ JONASDAGEN Nollgradigt och vindstilla. Man kan säga att det råder Prinsessfrossa i bygden, nu när det är offentligt att prinssessan Viktoria skall åka skidor till Jaktstugan den 29 mars. Jag slår vad om att hon väljer en glutenfri våffla med hjortron. På Åtgårdens Café blir det antagligen Prinsessbakelser i hela kyldisken. Det blir även besök i skolan och lunch på Hembygdsgården, vår fina julstad. Det har hänt tidigare att kungligheter besökt Vemdalen både privat och i tjänsten. Självaste kungen när han var prins landade med en bananhelikopter på Vemvalla en sommardag för drygt 50 år sedan. Där blev han mottagen av barnen från Vemdalens skola.
Nyheter
2019-03-15
Ragnar Dillner

400 ungar

400 ungar Igår kördes den årliga skidtävlingen HÄRJULFA med 400 deltagare. Både kommunalrådet och kommunchfen var med och hejade för brinnande livet. Några av barnen var från Vemdalens skola
Nyheter
2019-03-14
Ragnar Dillner

VASSA KANTER

VASSA KANTER Minus 8 idag och urväder som tilltar under dagen, räkna med snörök och dålig sikt på fjället. Kronprinsessan besöker Vemdalen den 29 mars för en tur till bla. Jaktstugan. Vi får hoppas på solsken den dagen. Stefan Nyman har mycket att göra i skidverkstaden på Sporthuset i Vemdalen By. Tusen par skidor ska fixas och slipas under uthyrningsveckorna. Efter varje säsong är det utförsäljning av en del ur sortimentet för att göra plats för nya skidor och brädor. Snart är det påsk och ”Vemdalsnatta” som vanligt. Av många saker att göra är snöskottartävlingen den största, där kan vem som helst ta hem vinsten på 10.000 kronor.
Nyheter
2019-03-13
Ragnar Dillner

KYLIGT

KYLIGT 20 grader kallt och strålande sol, redan i morgon blir det mildare. Damerna på Destination Vemdalen besöker restaurang Husky för att ”Smaka På”. Huskys bidrag i matveckan är förrätt med Rökt Sik på tunnbröd med tillbehör. Varmrätten som Joel serverar är Tjälknöl med kolbulle, kantarellkräm, lingon och brynt smör. Hur det smakade är en hemlighet.
Nyheter
2019-03-12
Ragnar Dillner

SVARTEN

SVARTEN Sex grader kallt och strålande solsken, risk för takdropp kan man säga. Vecka 11 och tämligen mycket bokat på hotellen och i stugorna, mest mot slutet av veckan. På Skalets vesselplan står maskinerna redo för ännu ett arbetspass mot Jaktstugans goda våfflor.De traditionellt röda ha nu fått en svart kompis. Det är en bredbandare som klarar den mjuka vårsnön bättre.
Nyheter
2019-03-11
Ragnar Dillner

15 cm NYSNÖ

15 cm NYSNÖ 15 cm nysnö under natten och minus 5 grader, snösvängens alla fordon är i tjänst. Vemdaliahuset har öppet fredag och lördag från 10:00. Idag är det Internationella Kvinnodag. Det finns många duktiga och framgångsrika kvinnliga företagare i Vemdalen, även kvinnor i föreningslivet som kanske jobbar i det tysta men bör ändå få en varm tanke. Av byns företag är ca 75% ledda av kvinnor. Ingen nämnd och ingen glömd. Fredag och en himla massa After Ski på Skalet, Toppen och Björnrike. På Vemdalen By är det lugna gatan.
Nyheter
2019-03-08
Ragnar Dillner

PARTYBUSS

PARTYBUSS 5 cm nysnö under natten och minus 5 grader, men fina förutsättningar i spår och pister. Räkna med snörök i trafiken och dålig sikt på fjället. Inför sportloven har området begåvats med en dubbeldäckare som partybuss. Den ska fånga upp gäster till bla. Stohogna M. Hur det är med turlista är lite osagt. Bussen gör även reklam för osålda tomter på Storhogna. Torsdag är bytesdag och nu borde det välla in gäster med skoterintresse, det kommer att märkas väl på macken. Fredag och lördag är det öppet på Vemdalia, värt ett besök.                                                                
Nyheter
2019-03-07
Ragnar Dillner

KALLT - MINUS 22

KALLT - MINUS 22 22 grader kallt och solsken, rattmuff och motorvärmare gäller idag. En fin dag för längdåkning och i pisterna, tur att det finns värmestugor, det behövs idag. I Vemdalen By finns skidanläggning vid Lövåsgården men skidspår i varierande längd och svårighetsgrad, även belysning finns. Efter åkturen finns servicehus med dusch och bastu. På bilden ser vi konturen av den gamla slalombacken som användes på 1960-talet. På den tiden fick man gå upp för egen maskin.
Nyheter
2019-03-06
Ragnar Dillner

SANDNING

SANDNING
13 grader kallt och solsken, fettisdagen börjar på bästa sätt. Åkeriet har halkbekämpning på dagen program samt städning av vägkanter. På Bageriet och Åtgårdens Café är det full fart på gräddvispen idag, busfärska semlor lockar. ICA och Macken har förpackade som är lätt att ta med hem. Glutenfria semlor får man anstränga sig för att finna. Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning. Semlor är mest vanliga här i Norden.
Nyheter
2019-03-05
Ragnar Dillner

HETVÄGG

HETVÄGG 8 grader kallt och det har snöat några cm det senaste dygnet, behövs lite mer för att alla ska bli glada. Sista sportlovsveckan gör entré och vi kan räkna med en hel del skoteråkare på lederna. På Macken kan det lätt bli kaos när bilar och skotrar ska samsas om de tre pumparna. Gladast blir Angelica inne på Macken som får sälja korv, hamburgare och fika. På Fettisdagen kommer Åtegårdens Café att hålla extra öppet för hugade fastlagsmumsare, kanske serverar de hetvägg.
Nyheter
2019-03-04
Ragnar Dillner

TROSAVIK

TROSAVIK Halvklart och minus 7 grader på morgonen, tveksamt om det blir något takdropp idag. Vädret är tillräckligt fint för turer på fjället, inräknat även vesselturer. På Trosavik Café i Hedeviken råder nyordning. En av Hedes mest kända kocklag, Göran Mattson och Ann-Katrin Kvarnström tar över och arrenderar serveringen. Öppet onsdag-söndag 10-17. Dagens rätt på vardagar och helgerbjudanden lör-sön. Ett rikligt caféutbud med hembakat och stora räkmackor finns såklart.Det har även blivit utökat antal bordsplatser på bekostnad av hemslöjdsbutikens utbud.
Nyheter
2019-03-01
Ragnar Dillner

ALPACKOR

ALPACKOR Lite blåsigt, soligt och någon varmgrad. Birgitta Eriksson är textilläraren som valde att bestämma över sin tid. Sedan några år ägnar Birgitta all sin tid till gården Vemdalsfjällens Alpackor, där hon föder upp Alpackor och Jämtlandsfår. Alpackans ull allergivänlig och stark och finns i över 20 basfärger. Fårens ull är finfibrig och produkterna går bra att använda hudnära. På gården finns en butik där det säljs kvalitetsprodukter av ullen. Mössor, vantar, strumpor, sittunderlag och halsdukar är några av det varor som finns på hyllorna. Mjuka skinn och garner finns också. Vill man ha en visning bland  djurflockarna går det bra att beställa.  Mer information finns på Facebook ”vemdalsalpackor”.
Nyheter
2019-02-28
Ragnar Dillner

BANKOMAT

BANKOMAT Kylig natt men solen värmer under dagen, räkna med takdropp. Lämplig utflykt idag kan vara till Jaktstugan 902 M.Ö.H. Där serveras Destinationens godaste våfflor, finns även glutenfria. Vesseltrafik från Vemdalsskalet hela dagarna. En bra idé är att ta med Cash. När banken i Vemdalen By lades ner år 2000 blev det ramaskri såklart. Processen om att få till en bankomat började. Det var en investering på en dryg miljon och det var inge villig att stå för. Torgny Svensson drev frågan hårt, det utmynnade i att Länsförsäkringar och SkiStar hjälpte till så att det blev bankomat på Skalet. Invigningen 2002 var pampig med speciella säkerhetsvakter från Riksbanken. Det hölls även ett seminarium om Svenska mynt och sedlar. Påpassligt nog inviger idag Länsförsäkringar sina nya utbygda lokaler på Skalet, i samma hus som Hildings Krog.
Nyheter
2019-02-27
Ragnar Dillner

Töväder

Töväder 3 grader varmt och solsken redan i gryningen. Nog märks det att stockholmsveckan är här nu. Tätare trafik morgon och eftermiddag när byns gäster skall till de olika liftsystemen. Macken blir navet både för bilister, skoteråkare och korvsugna. Ikväll är det stormöte på GTgården. Berg- och Härjedalens kommun håller information 17:30 om sammanslagningen av enheterna Miljö/Bygg samt Vatten/Avlopp. Idag kl. 14-15 är det skattjakt för barnen på Skalets Torg. After Ski är det på det flesta kvällskrogarna, det är ju vecka 9.
Nyheter
2019-02-26
Ragnar Dillner

Kockens Wärdshus

Kockens Wärdshus Plus 4 grader och halvklart med hög molnbas. Blåsten har avtagit, det blir en fin sportlovsdag för Stockholmarna. Byskolan som belv bykrog som blev fritidshus. Huset uppfördes 1860 och blev Vemdalens första skolhus. En tid efter det var den även bostad under några år, en sån bykändis som Keos har växt upp där. 1965 startade en framsynt Norrman restaurang Kockens Wärdshus i byggnaden. Restaurang var det i nästan 50 år med olika ägare. När senaste krögaren valde att sälja fanns det ingen entreprenör som ville köpa och fortsätta driften. Nu är det fritidshus sedan 7 år. Restaurangdelen är fortfarande i sitt originalskick däremot är köksdelen omvandlad till dusch, tvättstuga, bastu, förråd och sovdel.
Nyheter Kultur
2019-02-25
Ragnar Dillner

VARUHUSET

VARUHUSET 6 grader kallt och uppklarande. Det har kommit några cm drivsnö under natten. Diana skottar utanför sin butik, traktorn kan inte komma åt överallt. Diana har fyllt på i butiken med många nya saker efter mässbesöket i Stockholm. När det nalkas helg är det extra många besök i butiken, det ska spelas på V75 och Lotto. Andra behöver en present till någon som fyller eller att ta men när man är bortbjuden på middag. Damerna kommer och fixar sina naglar inför helgen eller kalaset.
Nyheter
2019-02-22
Ragnar Dillner

40 tusen besökare

40 tusen besökare Några grader kallt, mulet och lite snö i luften här i Röros. Forbönderna som kommer till marknaden har sina samlingsplatser, körlaget från Klövsjö håller till på Rasmusgården längst ner i gata som de säger. Där har de en minimarknad, kaffe- och kolbulleförsäljning. Eget spelmanslag har de också och ibland blir det spontan dans. Under hela vecka strömmar det in nya besökare till marknaden, det går tåg från både Oslo och Trondheim förutom alla som kommer med bil. I år finns det även ställplatser för husbilar med gångavstånd till centrum,
Nyheter
2019-02-21
Ragnar Dillner

Rørosmartnan

Rørosmartnan
Minus 4 grader och tendens till uppklarnande i Röros. Gårdagens invigning av marknaden lockade rekordmånga besökare, bortåt åtta tusen sägs det på  byn. 95 ekipage med häst och släde körde in på Malmplassen. Först in på området av tradition är Forbönderna från Klövsjö. Marknaden visade tecken på bättre ordning i år men kanske inte lika många knallar men antalet räcker gott och väl. Efter en dags vandring på gatorna kan man få känning av träningsvärk, Bland stånden finns stor variation och mycket hemslöjd. Matutbudet är älghamburgare och hjortkorvar på flera ställen. Vid hotellfrukosten gör Norrmännen sina packar och smörgåsar så de ska klara ännu en dag på marknaden.
Nyheter
2019-02-20
Ragnar Dillner

Nya Loklaer

Nya Loklaer Strax under nollan och uppklarnande, det blir en fin dag. Just idag kl.12:00 kör Forbönderna in i Röros. Staden lockar ca åtta tusen besökare som tar emot under stor ceremoni. Lag till att Forbönderna passerade Hede förra veckan smyg öppnade Sonfjället Natur & Kultur. Det är en lokal för Turistbyrå och utställningar, Olivia Söderlund har varit projektledare för miljonprojektet, Stora invigningen sker i sommar.
Nyheter
2019-02-19
Ragnar Dillner

15:09

15:09
Mulet med hög molnbas och bara någon grad kallt. Nu börjar den andra sportlovsveckan och anläggningarna fylls med 15 tusen nya gäster. Sporthuset i Vemdalen By öppnar skiduthyrningen 08.00 men redan en halvtimme innan köar kunderna för att så tidigt som möjligt komma till pisten. Macken är obemannad men butiken öppnar 07.00, en och annan gäst tar sitt morgonkaffe med nybakad kanelbulle i butiken. Där finns även en det biltilllbehör. Snökedjor och glykol är några av storsäljarna i vinter förutom allt godis och chips. 15:09 är dagspriset på bränsle.
Nyheter
2019-02-18
Ragnar Dillner

Söderhallana

Söderhallana Det finns fördelar med att bo i en storstad. En är att det finns många butiker och matställen. Här i Söderhallarna, nära min bostad, finns nästan allt. Lulles har kött, kyckling och ägg. Södercheesen har många ostsorter och charkvaror. Melanders har fisk och skaldjur. Där finns också en bagare. Alla har mycket färdiglagat för de som inte lagar mat. Systembolag och en pub finns. Det enda som saknas är en grönsaksbutik. Söderhallarna har ganska generösa öppettider, förutom på söndagar då matbutikerna har stängt.
Nyheter
2019-02-16
Tommy Jarnbrink

Nya Krögare?

Nya Krögare? Kylig natt men nu uppklarande och det kan bli någon plusgrad. Isiga vägar och det sandas för fullt. I skolorna har eleverna praktikdagar nu. Erica Åslund valde att göra två dagar på restaurang Husky i Vemdalen By. Första dagen blev det att jobba i köket med kocken Peder. Erica är intresserad ab restaurangyrket och tycker att Husky en trevlig plats att jobba på. Fredag vecka 7 och inte samma nöjesutbud som förra helgen. Anorak har Räk- & Grillbuffé. Afterski på Bräjks Matbar är en del av utbudet
Nyheter
2019-02-15
Ragnar Dillner

HÄSTAR IDAG IGEN

HÄSTAR IDAG IGEN Någon grad kallt, uppklarnande, det kan bli lite sol också. Igår anlände forbönderna, en lång rad av hästar och slädar körde genom byn till hembygdsgården (Gammelgårn) som de sa på 1980-talet. Biltrafikanterna har lite svårt att stanna till och respektera karavanen av hästfordonen, det gäller att läsa av vad som sker lite vid sidan av vägbanan. Idag kör foran vidare mot Hedeviken och Hede för att till kvällen stalla in i Långå.
Nyheter
2019-02-14
Ragnar Dillner

FORBÖNDER

FORBÖNDER Lite blåsigt, minus 5 grader och mulet. Dagens stora händelse är att Forbönderna påbörjar sin resa från Klövsjö till Röros. Första etappen är till Vemdalen dit de kommer vid 16-tiden. Vill man se foran av hästar kan en bra plats vara vid kyrkan, då kan man följa dem mot hembygdsgården. På Vemdalsskalet håller Bosse till under vintern och kör häst och släde. Det går som i det här fallet beställa transport till bankomaten, det blir ett pittoreskt inslag i det motoriserade samhället.
Nyheter
2019-02-13
Ragnar Dillner

EJ MILITÄRÖVNING

EJ MILITÄRÖVNING Halvklart och minus 6 grader, hyfsat sportlovsväder. Om ni ser en grönmålad bandvagn i Vemdalen, på vägarna eller på fjället behöver ni inte tro att det pågår någon militär manöver. Ekipaget ägs och körs av en privatperson som gillar banddrivna fordon, stora som små. Polisen har kontrollerat en bilist under natten, misstänkt onykterhet. Måndagsnätter är speciella eftersom det är extra många som ska till och fån krogen. Taxi Klövsjö hjälper till med busstransporter mellan krog och fjäll.
Nyheter
2019-02-12
Ragnar Dillner

LYCKLIG BRAND PÅ STORHOGNA

LYCKLIG BRAND PÅ STORHOGNA
08:30. Räddningstjänsten från Vemdalen rycker ut med 4 fordon till Storhogna. Där råder en fullt utvecklad brand, räddningstjänst från flera distrikt hjälper till. Glädjande nog var det bara falskt alarm. Räddningsstyrorna kunde återvända.
Nyheter
2019-02-11
Ragnar Dillner

BYGGBOOM

BYGGBOOM 13 grader kallt och strålande sol, fin inledning på första sportlovsveckan. Igår kom 250 resande från södra Sverige med tåg till Destinationen. Fyra turistbussar väntade vid stationen i Röjan för att ta gästerna till anläggningarna i området. Under högsäsong är det brist på bäddar. Intill samtliga anläggningar i Vemdalsområdet är det byggboom. Hotell Klövsjöfjäll bygger ut i fem våningar som ska innehålla Restaurang, SPA, butiker och boende. Bygget skall vara klart 2020.  Klvövsjöfjälls nedfarter ligger i en norrsluttning vilket betyder att snön varar längre på vårkanten.
Nyheter
2019-02-11
Ragnar Dillner

OVERCAST

OVERCAST Låga moln, långt ner i skogen och minus 6 grader. Skidbussen Snöpendeln går än så länge fri från molnen. Kanske kan solen komma till eftermiddagen. Fredag och allt party i området är inte bara på Skalet. Bräjks Matbar på Björnrike kör stor AfterSki, det gör man även på Rest. Toppen på Skalstoppen. I Vemdalen By lullar lugnet, vi nöjer oss med Nya Tonys, Macken, Husky, Bageriet och ICA. Söndag kl 11:00 är det mässa i kyrkan. Bensinpriset är 14:64
Nyheter
2019-02-08
Ragnar Dillner

Kort besök

Kort besök Hemresa efter kort trevligt besök i Vemdalen. Restaurangbesök, promenader och utbildning på IVC, stod på schemat.
Nyheter Kultur
2019-02-07
Tommy Jarnbrink

ISPROPP

ISPROPP 16 grader kallt och strålande sol. Verkar som att just idag badar Nordens Gröna Bälte i sol. Flera gånger om dagen har bärgningsfirman i Hede jobb med att köra bilar till märkesverkstad, oftast till Östersund eller Mora. Krockade bilar är en del men mer vanligt är teknikfel eller punktering på 4-hjusdrivna bilar. Förr fanns det verkstäder i byarna som kunde byta stift eller genoratorer eller på annat sätt får fart på bilarna. Vemdalen saknar den typen av verkstad, i Hede finns ett par stycken men de har inte heller alla resurser för de moderna bilarna.
Nyheter
2019-02-07
Ragnar Dillner

NATIONALDAG

NATIONALDAG Idag biter det i kinderna om man måste vara ute, minus 23 grader och klarblå himmel. Idag är det Samernas Nationaldag. Dagen firas över hela Sápmi, som sträcker sig över Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Den samiska nationaldagen firas sedan 1993 till minne av det första gränslösa samiska landsmötet i Trondheim den 6 februari 1917. Passar på hedra N.A.L som var en av byns mes kända samer på sin tid. Läs mer http://www.samer.se . Onsdag då är det bio på GTgården. The Mule med Clint Eastwood. Dagspriset på bensin är 14:54
Nyheter
2019-02-06
Ragnar Dillner

GRIZZLY

GRIZZLY Endast 9 grader kallt och halvklart. Många besökare väljer Björnrike den här veckan. De hoppas få se en skymt av Svenska alpina landslaget som tränar inför VM i Åre. Me på morgonen var det ganska glest i liften vid Grizzly. Gått om parkeringsplatser fanns det också. Nästa vecka börjar sportloven och då blir det nog trångt i backarna, folk vill till fjällen och bokningsgraden bara ökar. Trycket på nya bäddar är stort under högsäsongen.
Nyheter
2019-02-05
Ragnar Dillner

Högtryck

Högtryck 20 grader kallt och strålande sol, det blir en fin på fjället. Man kan göra som den här gruppen minst 20 personer. Hyra skoter och guide hos Vemdalens Experience mitt i Vemdalen by. Alltid bäst med guide som tar en till de bästa platserna på ett säkert sätt. Vecka 6 är ett säkert kort vad gäller besökare till butiker, restauranger och evenemang i Vemdalen By och på anläggningarna på fjället. Och börjar veckan med solsken blir alla extra grada.
Nyheter
2019-02-04
Ragnar Dillner

Droghandel

Droghandel Endast minus 10 och det snöar lite lätt, kanske tilltar det till eftermiddagen. Apoteksombud med ett enklare utbud finns på många ställen. Det gamla klassiska och riktiga apoteket har vi i Hede, Apoteket Hjärtat. Det är välbesökt av turister och bybor och säsongsjobbare. Från och med idag har Jaktstugan på fjället öppet varje dag säsongen ut. Vecka 6 håller Åtgårdens Café i Vemdalen By stängt. Idag är bränslet till bilen 70 öre dyrare än igår. Grattis ni som tankade i byn igår.
Nyheter
2019-02-01
Ragnar Dillner

Inte bara penslar

Inte bara penslar Minus 25 idag igen, nu är det inte roligt för människor, djur och maskiner. Det är sista dagen av januari, vi får hoppas på en vändning och se fram emot lite takdropp vid söderväggen. Besöker man Hede Färg & Design får vi ett varmt mottagande. Färgburkarna är inte så vackra men deras designavdelning ger både glädje och värme. Här jan du hitta inspiration till förändring i din lilla lya eller sportstuga som man sa förr. Tjejerna i butiken ger dig goda råd om du skulle hamna i tvivel. Förutom butiken består företaget även av en målerifirma för inom- och utomhusmålning. Vemdalen hade också en färgaffär men den lades ner på 1980-talet. Byggnaden finns kvar och skylten över entrén
Nyheter
2019-01-31
Ragnar Dillner

BERGMAN

BERGMAN 22 grader kallt och strålande sol. I morgon kan man säga att Britt-Marie var här, hon kommer nämligen till bion på GTgården ikväll. På GTgården pågår ett projekt en gång i månaden där skolbarnen får möjlighet att hantera bild och film. Det är ett projekt under Filmpool Jämtland. En buss med datorer, filmkameror och några handledare kommer. Under 3 timmar får banen fota och filma och sedan redigera. Det är ett uppskattat projekt, kanske blir det en ny Bergman.
Nyheter
2019-01-30
Ragnar Dillner

14:34 för 95 oktan

14:34 för 95 oktan 21 grader kallt och strålande sol, möjligen lite oroande moln i väster. Morgonrusning på macken för att tanka för 14:34 eller ta en fika för en 10:a. Till helgen är det antagligen skotrarna som dominerar i kön till pumparna. Tisdag och ojämn vecka då är Återvinningen i Hedeviken öppen. Sedan nyår har Berg och Härjedalen bildat ett gemensamt bolag ”Vatten och Miljöresurs” som har han om våra avfall, lär på http://vattenmiljoresurs.se om öppettider mm.
Nyheter
2019-01-29
Ragnar Dillner

SNÖRÖK

SNÖRÖK 9 grader kallt och ett lätt snöfall, risk för snörök i trafiken. Byns Alla snöröjningsfordon får full dag. Snöröjningen sköts av tre åkerier. Genomfarten mot Hede, Vemhån och Klövsjö har egen. Parkeringar, gator och kommunala bostäder har andra åkare hand om. Tur att gång- och cykelbanan genom byn är bred så en plogbil får plats. Vecka 5 är sista lunga veckan men till helgen brakar det loss när anläggningarna invaderas av företagsgrupper.
Nyheter
2019-01-28
Ragnar Dillner

Lampfabriken i Vemhån

Lampfabriken i Vemhån Vemhåträffen började som lagerlokal för lampskärmar. På 1970-talet syddes det tyg till lampskärmar i stugorna i Vemhån. Ni vet sådana med en dekorativ bård runt kanterna. Trådstommarna tillverkades i Vemdalen på gården Åkerhögen. En byggnad för mellanlagring behövdes innan lamporna skickades till butiker i Stockholmstrakten för försäljning, då uppfördes den sk lampfabriken.

Nyheter
2019-01-25
Ragnar Dillner

HÄRJEDALSSTIL

HÄRJEDALSSTIL
10 grader kallt och halvklart. För 40 år sedan när förr förra byggboomen var i Vemdalen då var det små alpstugor som byggdes. Sånfjällstugan Fjällsjöstugan dominerade marknaden. Det var ett plan och ibland med souterräng. Efter någon tid började andra husföretag komma in på marknaden och det blev stora variationer på utseende. Härjedalens kommun kom då med förslaget att nya hus skulle hålla en Härjedalsk profil. På bilden ser vi ett av de senaste tillskotten på Björnrike. Endast gärdesgården håller härjedalsstil.
Nyheter
2019-01-24
Ragnar Dillner

KALLLT!

KALLLT! 22 grader kallt, uppklarnande. Det kan bli en fin dag på fjället, endast minus 10 grader på Vemdalsskalet. En vy med kyrkan och månen känns himla kylig. Det är Student Ski Week som pågår och det märks i backar, butiker och restauranger på Skalets Torg. I Vemdalen By är studenterna inte så frekventa även om en och annan har hyrt stuga på byn. Att vi har en bowlinghall lockar heller inte så många den här veckan. Kanske några lockas till byn på bio ikväll. Till helgen brakar det loss på ett annat sätt när företagsgrupper håller personalträffar i backen och på krogarna
Nyheter
2019-01-23
Ragnar Dillner

En av områdets 27 krogar

En av områdets 27 krogar 16 grader kallt, låga moln och kornsnö i luften. Inte den bästa dagen att ge sig ut på fjället när sikten bara är 100 meter i låglandet. Kanske tom svårt att hasa sig ner för pisterna. Då kan vi rekommendera ett besök på Bräjks Matbar högst upp på Terrassvägen i Björnrike. Det mesta handlar om ”härlagat” i Bräjks verksamhet samt trevligt bemötande.
Nyheter
2019-01-22
Ragnar Dillner