MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

5000 kvm

5000 kvm 15 grader, halvklart men blåsigt. Vemdalens Företagareförening har presenterat ett förslag på hur den tänkta Arenan kan komma att se ut. Det är ett arbetsförslag så var beredd på förändringar under resans gång. En resa som planeras vara i mål 2023. Arenan kommer att innehålla en bollhall med två Padelbanor dubbel & singel samt Squash, golfsimulator, klättring. En idrottshall i handbollsstorlek. Friskvård och Jumpyard. Konferens och utställningslokaler samt informationscenter. Även utomhus kommer det att finnas ytor för aktiviteter.
Nyheter
2021-06-15
Ragnar Dillner

AIRBORNE

AIRBORNE 11 grader och mulet men tendens till uppklarnande. Ja då var examenshelgen över och många fester är avslutade, några i regn och rusk. På Hedlanda har det varit många besökande flyg under helgen. Flygande Hemvärnet gjorde ett stopp för mat och planering med karta och kompass och transportör. På söndagen ett privatflyg som mellanlandade för tankning innan vidare färd mot Eskilstuna.
Nyheter
2021-06-14
Ragnar Dillner

GULF

GULF 22 grader, halvklart och lite byigt. Prognosen säger skurar till eftermiddagen, tråkigt för elever och anhöriga som planerar examenskalas. Några har garderat sig med rejäla partytält.
På 1960-talet fanns det 4 ställen att tanka bilen på i byn. Esso, BP och en tapp på Konsum. Där mäklarfirman ERA huserar idag låg Gulf. Gulfmacken innehöll även servering med fika och dagens rätt. Mitt på huset fanns en kiosklucka där man kunde köpa lösgodis och tidningar. Bensinen betalade man i en speciell avdelning/butik där det fanns tillbehör, oljor mm. Bredvid huset fanns en pump för oljeblandad bensin till mopeder, det var en myntautomat för enkronor. I källarlokalerna bedrevs det Diskotek under sena 60-talet.  Efter en tid köpte Vemdalens Turistråd byggnaden och byggde om till dagens utseende. Det var byn turistinformation under ca 10 år. Därefter blev det kontor för ERA Mäklare. Det var lite historia det.
Nyheter
2021-06-11
Ragnar Dillner

POWER

POWER Drygt 20 grader och strålande sol. Lisas hästar söker sig till skuggan och vatten och till en plats där det fläktar. Det sägs att det ska bli riktigt myggår i år, ännu har det inte kommit igår med stickandet i Vemdalen. Asfalteringen hos AB Karl Hedin är klar, alla blir nöjda personal, kunder och leverantörer. För 14 år sedan förlängdes Hedlanda med 200 meter till 1200 meter. En ny infartsväg blev till samt en platta för att parkera flygmaskiner. Total kostnad blev 3 miljoner kronor. I år fyller flygplatsen 51 år och Flygföreningen firar 30 år.
Nyheter
2021-06-10
Ragnar Dillner

EXTRAPRIS

EXTRAPRIS Gomorron 20 grader och halvklart, kan bli åskskurar till eftermiddagen. Många besökare till ICA redan när de öppnar 9:00. Varierande årsmodeller och märken på bilarna. Vintertid är det alltid någon som låter bilen gå på tomgång för att hålla värmen. Det gäller även sommartid men då för att hålla kylan i kupén. Att det är tomgångsförbud efter en minut är lika ointressant som att endast en per familj går in i butiken. Smittrisken kvarstår och fortfarande är analysbilen för provtagning parkerad och bemannad vig Vemdaliahuset. Ännu har inte alla fått sin första vaccinering men det går framåt. Flera har även fått den andra dosen och jag väntar min i slutet av månaden. Onsdag och Lill-lördag som kan firas hemma vid grillen eller på Härjedalspizzan mitt i byn.
Nyheter
2021-06-09
Ragnar Dillner

KORGBLOMMA

KORGBLOMMA 20 grader och en vacker blå himmel. Nog är det vackert med alla dessa maskrosor som breder ut sig på åkrar och ängar, det lär vara extra mycket i år. Lite tvärt emot blir kontrasten på AB Karl Hedin som lägger asfalt på hela gårdsplanen, asfalt kan också vara vackert när man ser nyttan med den. I Vemdalen By som så många andra byar finns ett gatunät som ständigt måste lappas och lagas. Inte bara av ålder, det grävs och förändras ständigt. Nog längtar vi tills alla är återställt.
Snar blir det juli och dax för marknader. Hedlanda Flygförening har fått tillstånd för marknader lördagar i juli och augusti, något att se fram emot.
Nyheter
2021-06-08
Ragnar Dillner

SOMMARHETTA

SOMMARHETTA Efter en varm helg är det nu endast 19 grader och lite mulet. Modellflyg, Examen, Nationaldag och Glassbar är väl helgens ingredienser. Uppklädda damer i folkdräkt på Hembygdsgården är ju vackert att se liksom examensklädda ungdomar. Det har även varit REA på bränslet i helgen men nu är ordningen återställd. Hos AB Karl Hedin är det stordåd på gång. Hela grusplanen är rensad från upplag. Nu ska det asfalteras för en bättre arbetsmiljö och enklare hantering av varor.
Nyheter
2021-06-07
Ragnar Dillner

GLASSBANKEN

GLASSBANKEN Strålande sol, ostlig vind och 19 grader, hur ska det ska det sluta. Ang, den nedkörda vägmarkeringen mitt i byn så är den hjälpligt reparerad och en varningskon finns som markering.
En ny skapelse i Centrumhuset när Härjedalspizza öppnat en Glassbutik i gamla banklokalen. Mjukglass och 12 sorters kulglass, i strut eller bägare, med eller utan topping och strössel. Med lite enkel huvudräkning blir det drygt 1700 varianter att kombinera. Glass passar mycket bra en dag som idag. I lokalen var från början Jämtlands Folkbank, sedan JP Bank, Föreningsbanken, Föreningssparbanken. Fjällhälsan har under många år ochså huserat i lokalen men nu flyttat till loklaen bredvid.
Nyheter
2021-06-01
Ragnar Dillner

LANDNINGSBANA

LANDNINGSBANA 16 grader och mulet efter en helg med hetta och klarblå himmel. Det är ganska fint när åkern utanför Gästis blommar. För er med gott minne så vet ni att en Cessna Birddog använde åkern som landningsbana för 15 år sedan. Maskinen ingick i ett gäng flygmaskiner från Norge som deltog i en flygdag på Hedlanda. Piloten var inkvarterad på Gästis och valde att parkera så nära som möjligt.
Nyheter
2021-05-31
Ragnar Dillner

TAMDJUR

TAMDJUR
Strålande inledning på dagen, blå himmel och 13 grader, lite vind kan vi få på köpet. Vi kan hoppas på några fina dagar i kommande vecka, kan t.o.m bli badväder i poolen. Härjedalspizzan har veranda i soligt läge där kan det bli fullt rätt snabbt i dess coronatider. Om några dagar när restriktionerna börjar släppa blir det ännu bättre.
Men det lär bli grillning lite här och där i stugorna denna helg. Det är helt enkelt en helg att bara få njuta. På byn har vi en trupp av renar som strövar omkring, en annan pluton håller till vid flygplatsen, kan vara bra att tänka på i trafiken.
Nyheter
2021-05-28
Ragnar Dillner

MUSÖRON

MUSÖRON
Halvklart och plus tio grader.
Nu kan vi se musöron på björkarna i byn. Det brukar vara ett tecken på att vi kan börja med planteringar i våra rabatter men det gäller inte riktigt på vår breddgrad, tjälen har ännu inte släppt greppet. Idag påbörjas borrning vid GT-gården för kompletterande borrhål för jordvärme.
Åtgårdens café byter ägare och koncept. Det nya är ännu inte offentligt men något med mathantering kommer det att bli.
Nyheter
2021-05-27
Ragnar Dillner

TRÅNGT

TRÅNGT Plus elva grader, risk för både regn och solsken.
Även riks-tv har uppmärksammat att folk flyttar till Härjedalen, tillväxtorter som namns är Funäsdalen och Vemdalen. Totalt har Härjedalen ökat med nästan 100 personer. Trycket på skolor och förskolor ökar och inflyttningen styrs till stor del av var det finns plats i skolorna. Behovet av byggklara tomter är också stort, så fort det släpps en tomt är den i princip såld. I Vemdalen beräknas det att inom 5 år finns 50 nya arbetstillfällen. nya företag etablerar sig, befintliga växer, ja så det knakar kan man säga. ICA bygger ut för femtielfte gången. Pandometern visar 15:59
Nyheter
2021-05-26
Ragnar Dillner

ÖKNING

ÖKNING
12 grader varmt, halvklart och nästan vindstilla, känns som en bra dag. Cowboyhästarna vilar i det purfärska gröngräset, kan vara skönt eter en säsong på Trumvallen. Just nu är det stort pådrag från många håll och kanter på sociala media om att Härjedalen har befolkningstillväxt. Det är faktiskt statistiskt konstaterat att kommunen växer för 6:e månaden i rad. Ökningen är 57 personer första kvartalet, varav Vemdalen står för sju personer. Skatteinkomsterna för kommunen blir avsevärda trots det lilla.
Hede/Vemdalens Golfklubb hade premiär på golfbanan förra helgen. Många var det som vill komma för att testa formen efter 6 månaders vintervila.
Nyheter
2021-05-25
Ragnar Dillner

MULET

MULET Plus åtta och hög molnbas, kanske lättar det till eftermiddagen. Räddningstjänsten hade en intensiv lördag, händelserna ligger inom det motoriserade området. En bilbrand i Hedeviken som hände under färd, föraren lyckades stanna och ta sig ut innan bilen blev totalförstörd. Senare på kvällen, nästan vid midnatt krockade två A-traktorer vid Lövåsgatan, ingen person skadades men polisen tog med ett av fordonen för undersökning. Vemdalen har under en tid varit välbesökt av A-traktorer och EPA-bilar. Det samlas ofta utanför GT-gården för sina möten, viss nedskräpning har konstatrats men inte mer än att det går att sopa bort.
Från och med idag till den 1 juli håller restaurang Husky semesterstängt. För luncher rekommenderas Pizzerian i Centrumhuset. En pizzeria som startades av Zied Chaaya för 35 år sedan. Från början var det bara ett lite rum med bordsservering, efter bara något år när Turistbyrån som låg granne flyttade kunde restaurangen utökas met änu en avdelning. Nya ägaren Jan Sadat övertog resturangen för ca fyra år sedan. Utvecklingen fortsätter kan man säga, mer info kommer. Pandometern visar 15:49
Nyheter
2021-05-24
Ragnar Dillner

NEDERBÖRD

NEDERBÖRD Plus nio och regn. Men det utlovas uppklarande och sol till eftermiddagen. Det går fort nu med klorofyllen, gräsmattorna står gröna bara efter någon dag. Kanske någon tänder grillen då efter inköp av något från ICA:s utbud. Kan ju duga med eget älgkött också. I helgen pågår övning i området av flygande Hemvärnet, Fältjägargruppen som de heter. Ser ni lågt flygande vanliga mindre flygplan så vet ni vad det handlar om. De kommer att spana och följa trafiken längs vissa vägar, de ska även flygbevaka gränsen mot Norge. Övningen pågår fredag och lördag. Mellanlandningar och tankning på Hedlanda. Pandometern visar 15:49
Nyheter
2021-05-21
Ragnar Dillner

LJUSKOLLEN

LJUSKOLLEN 12 grader och mulet med tendens till uppklarnande. Pandometern visar 15:49. Idag är det ljuskollen och byten av skadade armaturer längs delar av byns gator. Torsdag och sopdag i byn något som sker jämna veckor. Även stora återvinningen i Hedeviken är öppen 9-17. Tisdag och torsdag då är är Fjällhälsan öppen i nya lokalerna i Centrumhuset, granne med den "Glassbank" som kommer att öppnas vad det lider.
Nyheter
2021-05-20
Ragnar Dillner

SAMISKA

SAMISKA Plus 11 grader men det hänger lite regn i luften. Den lilla värme som finns gör att gräsmattorna i byn har börjat grönska på riktigt. Några dagar till och ljudet av gräsklipparna hörs över byn.
Vemdalen By har ju ny butik sedan en tid då Lisa Kråik öppnade sitt Samiska hus "Vemdalen Bovre". Förutom samiska inredningsdetaljer samt kött från vilt finns även ett café. Det kommer snart att få en uteservering som avgränsas av en fin gärdesgård mot gatan. Huset har en tråkig fasad, den grönfärjade plåten passar mer på en lokal i ett industriområde, så lite gärdesgård piffar upp.
Saknaden av Mackens stängda butik, café och korvkiosk kommer allt längre bort. Det man saknar från Macken är tillgång till biltillbehör såsom olja, spolarvätska och kylarvätska mm. Fanns även några hyllmeter med andra tillbehör till fordon. Fika kan man köpa i hos Bageriet, Husky, Samiska och Härjedalspizzan så det behovet är ordnat. På flera håll i byn förutom på skolan städas och krattas det. Blomlådor på allmänna platser fylls med jord och snart ska det planteras.

Nyheter
2021-05-19
Ragnar Dillner

227

227 Plus tio grader och owercast. Det återstår 227 dagar av året varav 60 får anses som vinter. Livlig trafik genom byn, brukar vara lite extra transporter av gods på tisdagar. Leveranser till restaurangerna och framför alla till AB Karl Hedin, dit kan det nog komma en 7-8 långtradare och kanske lika många för att hämta byggnadsmaterial. Trots att virkespriset är stigande så minkar inte byggandet i vårt område, det är som bensinen, något man bara ska ha. Var en tur till Björnrike igår och såg att ett helt nytt område är på gång. Det grävs och planeras för n etapp av ett 10-tal hus, plats finns för många fler.
Nyheter
2021-05-18
Ragnar Dillner

NORGE

NORGE Lätt regn och ingen hetta, endast 10  grader. Idag firar vi Norges Grundlagsdag och tänker på alla trevliga möten vi haft under många år på våra evenemang i Vemdalen. Bara tråkigt att pandemin har stängt gränsen till vårt broderfolk.
Nu grävs det för VA till ett nytt område för permanentboende mitt emot brandstationen. Busnära en skoterled kan man säga. Modellflygarna på Hedlanda fick två fina flygdagar och två dagar av regn. Om tre veckor kommer gänget tillbaka. Kommande helg blir det flygande hemvärnsgubbar på Hedlanda, de kommer troligen att vara i luften mesta delen av tiden. En fin gärdesgård har den Samiska butiken Bovre monterat för att markera sin kommande uteservering.
Nyheter
2021-05-17
Ragnar Dillner

FLOD

FLOD Tolv grader varmt, mulet men tendens till uppklarande. Värmen gör att vårfloden är på gång, det ser man tydligt i bäcken vid Lövåsgården. Det kommer nog att bli en del översvämningar i byarna i Härjedalen. Minns en vår på tidigt 1970-tal då Norrveman tog en ny fåra längs Norrmalmsgatan. Efter det har kanterna i ån förstärkts på utsatta ställen. Det fanns även en tradition på den tiden att man skulle åka kanot i vårfloden från Brynnan och nedströms, tror ingen har klarat det torrskodd. Idag fortsätter modellflyget på Hedlanda.
Idag är det teckenspråkets dag. Den 14 maj 1981 fastslog riksdagen att teckenspråk är dövas förstaspråk. Det var första gången som teckenspråket fick en officiell status i Sverige. Sverige var med detta beslut först i världen att erkänna teckenspråket.
Nyheter
2021-05-14
Ragnar Dillner

SVALBARD

SVALBARD Efter en natt med lätt regn är det just nu uppehåll och 10 grader varmt.
Idag har vi fått en rapport från Hedesonen Hans Mårtensson. Hans arbetar som Flygtekniker på LT Tech AS.
Sedan drygt 15 år är han stationerad på Longyearbyen lufthavn Svalbard. Vi utför allt från Ground handling till Heavey Maintenance. Fasta flygningar från Longyearbyen till Svea Gruva, Ny-Ålesund, Station Nord på Grönland , Norce Forskningsflyg. Tidigare hade vi fast Kustvakt flygning Onsdag, lördag å söndag.
Nyheter
2021-05-12
Ragnar Dillner

MÅLERI

MÅLERI
Solig förmiddag med tvåsiffrig värme, det mulnar på under dagen.
Idag vill jag hylla en kvinnlig företagare som skulle ha fyllt 112 år.
Barbro Dillner-Höglund född 11 maj 1909 i Östersund, död 29 juli 1988 i Järfälla, var en svensk konstnär. Dillner-Höglund var som konstnär autodidakt. Hennes konst består av interiörer, blomstermotiv, enstaka porträtt och landskapsvyer från Jämtland och Härjedalen, ofta med fäbodar. Dillner-Höglund är representerad i Haverö hembygdsförening i Medelpad med porträtteckningar i kol samt mönstret till Kormattan i Haverö Kyrka. Motiv med inspiration från Arnljot finns på väggarna i Undersåkers Hembygdsgård.
Nyheter Kultur
2021-05-11
Ragnar Dillner

PUNKA

PUNKA Plus 4 grader, låg molnbas och regnet känns i luften. Luften verkar vara problemet för den gigantiska villavagn som är parkerad vid byns återvinningstation. Endast ett hjul med luft och några domkrafter håller den upprätt. Två rum och kök med altandörr kan man säga, sådant som är vanligt i USA. I eftermiddag stängs vattnet av för boende på Skolgatan samt delar av Åsgatan. Underhåll av ledningarna och grävningar påbörjas redan på förmiddagen. Till slutet av veckan utlovas tendens till sommarvärme, det blir passande för de modellflygare som ska vara på Hedlanda tor-sön. Många som ägnat vintern åt nybyggen och underhåll som vill testa sina verk. Serveringen kommer att vara öppen.
Nyheter
2021-05-10
Ragnar Dillner

STÄDDAG

STÄDDAG Is i poolen på morgonen, tyder på en kylig natt. Sol och halvklart på förmiddagen kan ge oss 7 grader varmt. Värmen är på gång till nästa helg, den är efterlängtad. Idag är det sopning på byn, vinterns sandning av gatorna ska bort. I första han kring butiker och andra näringsställen, sedan gator, vägar och parkeringar. Det finns en mängd ställen i sociala media som lägger ut lediga jobb i området, man kan säga att det ser verkligen ljust ut inför sommar och höst på arbetsmarknaden. På Arbetsförmedlingens hemsida kan man även läsa om utbildningar som kan passa för ett arbete inom vår region.
Läser på Fjällhälsans hemsida att de fått påfyllning av vaccin, boka på 1177.se det kan rädda liv. Pandometern visar 15:89
Nyheter
2021-05-07
Ragnar Dillner

BRÄNT

BRÄNT Tre grader varmt och halvklart. Inte alltid det händer så mycket i området vid sidan av den turistiska vardagen. Det senaste är ett bageri i Åsarna som brann ned till grunden, anrika Nisses Bageri. Ett företag som under 70 år levererat bröd i 200 km radie. Det är många caféer och restaurangen som fått sina brödleveranser från Åsarna. Ofta gick transporten med den vanliga landsvägsbussen. Samma dygn halkade en långtradare av vägen i trakten av Klövsjö och en personbil välte i halkan på väg 315 mellan Vemdalen och Vemdalsskalet.
Trevligare är det att nämna att idag kan vi köpa ostar från Holland mitt i Vemdalen By, vid Härjedalspizzan
Nyheter
2021-05-06
Ragnar Dillner

DUBBELHALKA

DUBBELHALKA Från noll till plus och lite snö på det. Extra slirigt på vägen över Vemdalsskalet då det upptäckts att det finns ett oljeutsläpp på vägbanan. Räddningstjänsten från Vemdalen ryckte snabbt ut och tog hand om och löste problemet. Viss begränsad framkomlighet blev det. Ja nu svämmar Facebook och andra medier över av bilder på snö på marken och i luften. Det är lika nytt varje år och kallas aprilväder även i maj. Känns säkert bra för de som ännu inte skiftat till sommarhjul och just idag var tvungna att ta en biltur.
Nyheter
2021-05-04
Ragnar Dillner

BILTVÄTT

BILTVÄTT Några plusgrader, mulet med hög molnbas. Ny vecka och full rulle i byggbranschen. Framtidens utveckling styrs av tillgången av kapacitet  hos avloppsverket. Just nu är det tämligen begränsat.
Upprustningen av nätet av grusvägar är lite bristfällig. 13 400 km av den totala grusväglängden finns i skogslänen. Till skogslänen räknas Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län. Bärigheten är varierande och ändras ofta i samband med tjällossningen. Samtliga berörda län kräver en förändring och en förbättring. Även Härjedalen har många grusvägar som borde få sin standard höjd. Till sist så kan man önska fler möjligheter till anläggningar för biltvätt, speciellt nu när vi ska undvika att tvätta fordonen hemma på gården av miljöskäl.
Nyheter
2021-05-03
Ragnar Dillner

VILLAOMRÅDE

VILLAOMRÅDE Kylig natt men det ska bli hela fem grader plus och halvklart under dagen. Är man vid ICA i Klövsjö kan man se var det tänka nya villaområdet planeras. Det blir på näset som sticker ut i Klövsjösjön. Ska bli kul att följa den exploateringen från läktaren. Vi ser även att det är gott om snö fortfarande pisterna vid Klövsjöfjäll. Byggservice i Klövsjö ha byggt ny anläggning strax utanför byn med stor och fin byggshop och avdelning för färg och inredning. Väl värt ett besök.
Nyheter
2021-04-29
Ragnar Dillner

VÄGREN

VÄGREN Ingen frost i natt. Halvklart och plus 5 grader under dagen. Den årliga truppen av renar som inte vill hänga med de andra till sommarbete finns idag "Nolaåa". En annan trupp brukar hänga på Vemdalsskalet och speciellt på Torget. Trevligt inslag för turister men mindre kul för fastighetsägarna.
Nyheter
2021-04-28
Ragnar Dillner

MULL

MULL Över nollan hela natten men det blir en mulen förmiddag och 4 grader. ICA har laddat med jordförbättring till alla som har kryp i planteringsfingrarna. Inge mängder av påsar men det lär komma mera framöver. Oklart ännu vem som ska stå för försäljning av plant i byn. Vi är vana med att Diana och Keos tog hand om den biten, på var sitt håll såklart. Många är vi som åker till Handelsträdgården i Brunflo och handlar vårt behov av vårblommor och tomatplantor. Visst sortiment finns på blomsterhanden vid ICA i Hede. Rapport från skidåkare under gårdagen säger att det är fina spår på fjället. Storhogna har öppet några dagar till för boende spa, mat och fika.
Nyheter
2021-04-27
Ragnar Dillner

SNÖFRITT

SNÖFRITT Frost på bilrutan i morse men det ska visst bli sol och fem plusgrader. Helgen har varit blåsig med starka nordliga vindar. Nu är den alpina säsongen över, vill man stå på skidor så är fjället fritt och fullt åkbart. Ingen tid för trädgårdsarbete även om ICA säljer fina Penséer. Det finns en gammal regel i Vemdalen som säger att det inte är någon mening med plantering före andra helgen i juni. Men i modern tid kanske den globala uppvärmningen gör det möjligt tidigare. Tro det eller ej men det finns äppelträd i byn som bär frukt, de står såklart i skyddade söderlägen. Däremot växer det inte Tussilago i byn. Nu är jakten på att se de första Mosipporna i full gång. Många har koll på var de växer, oftast bortom någon vägbom efter en skogsbilväg. Det kommer bilder på Facebook, var så säker.
Nyheter
2021-04-26
Ragnar Dillner

15:54

15:54 Sol, vind och någon plusgrad, långsam snösmältning kan man säga. Skotertrafiken till macken har upphört för säsongen. Hur det blir med led fram till macken i framtiden är obestämt. Ingen utom Ingo kan svara på den frågan. När aktivitetshallen står färdig kan det bli svårt men en korsande skoterled genom det området. Det planeras mycket i Vemdalen By, inte bara aktivitetshall. Nya företag etablerar sig och söker personal, på ett möte tidigare i veckan kunde vi snabbt konstatera att ca 50 nya arbeten är på gång under kommande åren. Från enklare till akademiska tjänster. Gamla kända företag som som får nytändning och återanställer finns också med i bilden. Just nu behövs mer anställda i vården. Saknar du utbildning, följ denna länk www.herjedalen.se/vuxenutbildning
Är det någon fler än jag som undrar om det här med screening med avseende på Covid 19. Kan man tänka sig att det finns annat än virus som kan analyseras på labbet. Kan man se mitt DNA, mina dryckesvanor, mina mediciner och lite till.
Trevlig helg.
Nyheter
2021-04-23
Ragnar Dillner

EN KOMMUNTOMT

EN KOMMUNTOMT Frostnatt men med lite hjälp av solens strålat blir det minst tre plus under dagen. Fast det är ju alltid så att det är solen som gör att vi inte fryser ihjäl. Nu byggs det på en av Kommunens sista tomter i Vemdalen By.  Utsikten från bygget blir mot Hubbes gamla verkstad och Högfjället. Men lite inflyttning tackar byn inte nej till. Sedan både Åtgårdes café och Macken stängde har vi saknat att ta en fika i byn. Men det finns ju alltid på Bageriet och hos nya Samiska butiken Bovre, den senare i KEOS gamla lokaler och f.d. BP-macken
Nyheter
2021-04-22
Ragnar Dillner

REGN

REGN Plus fyra, låga moln och regn. Stor kontrast mot de senaste dagarnas sol och värme. Lite snö i högre terräng är också utlovat i dessa hjulbytartider. Härjedalen överhopas av ansökningar om bygglov, siffran är dubbelt mot förra året som då var ett rekordår. Lite grus i maskineriet är att VA-nätet i Vemdalsområdet inte tål så mycket mer. Fokus är nu på att bygga ett nytt avloppsverk mellan Vemdalen By och Björnrike, färdigt om typ två år. Till vidare gäller de beviljade byggplanerna. Pandometern visar 15:64 och screentesterna fortsätter även denna vecka.
Nyheter
2021-04-21
Ragnar Dillner

PLÖTSLIGT

PLÖTSLIGT Ännu en strålande morgon i Destinationen och resten av Sverige. Plötsligt händer det, byns gamla moped & cykelverkstad är jämnad med marken. Huset har stått utan verksamhet de senaste 20 åren men nu är den tiden över. Området ska få bli ett naturområde, en vacker plats vid Norrveman. Nu kan man säga att vintersäsongen är i stort sett över, i alla fall att döma av morgontrafiken genom byn. En intressant iakttagelse är att många av vinters arbetsgivare redan nu söker personal till sommarsäsongen. Företagarna tror på en bra sommar redan nu. Kan hända att även marknaden i byn får en nystart.
Nyheter
2021-04-20
Ragnar Dillner

FULL TANK

FULL TANK Några grader kallt under natten, skarsnö för den som är tidigt ute på fjället. Jaktstugan med de goda våfflorna har öppet några dagar till. Under helgen har det varit drömväder för de som är aktiva i sina flygklubbar. Hedlanda har haft 9 besökande flyg och en helikopter under helgen. Serveringen öppnade och det serverades våfflor, smörgåsar och kaffe. Det blev som en mindre fly in och en försmak av kommande flygsommar. Även en grupp av modellflygare från Östersund fanns där under hela söndagen. Nästa modellflygträff är bokad till den 14-16 maj. Nu är det sista veckan för slalomåkare på Vemdalsskalet. Några liftar och nedfarter är redan stängda.
Nyheter
2021-04-19
Ragnar Dillner

FINNS HOPP

FINNS HOPP Kylig natt. Mulet på förmiddagen med det utlovas uppsprickande och plus 5 grader. Snösmältningen skrider fram och vi kan se lite av fjolårsgräset. Idag är det sista dagen för storscreeningen som 700 personer i turismbranchen deltagit i. Ett mycket bra sätt för att bryta smittvägarna i området. Några av oss har nu fått vår första vaccindos. Ett delmål är uppnått kan man säga. Fortsatt avståndstagande gäller en tid framöver, gäller även ni som envisas med att parvis besöka butiker var ni än befinner er. Fredag och som sagt det vankas en solig helg. Det kommer att premiärgrillas på många uteplatser. På söndag väntas ett gäng med modellflygare från Östersund besöka Hedlanda, kan vara värt ett besök.
Nyheter
2021-04-16
Ragnar Dillner

TORRT

TORRT Kylig natt men blå himmel och vindstilla ger en fin förmiddag, i alla fall för en stund. Lill-lördag och många i byn ska få sin första vaccinspruta idag. Bokningarna till restaurangerna för "Smaka på Vemdalen" har börjat komma igång, mest blir det nog under kommande helg. Om inte så kan flera passa på att fira den efterlängtade sprutan. Igår var det upp till 40 cm pudersnö som snösvängen fick ta hand om på fjället. Idag är det torra vägar. Pandometern visar 15:53 och virkespriserna stiger.
Nyheter
2021-04-14
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Någon plusgrad. Under gårdagen och natten har det fallit drygt 30 cm pudersnö. Det är många som kommer att gilla förmiddagsåkning i pisterna. Snöröjarna har fullt upp även om snön är tämligen lätt så ska den bort. Det finns bilar i trafiken som ser ut som mindre höghus, kanske inte så roligt att hamna bakom. Åar och bäckar har verkligen börjat tina upp vilket medför att många skoterleder är oframkomliga trots senaste snöfallet. Läser i lokaltidningen att Härjedalen är värst drabbad av smittan i Jämtlands län, tätt följd av Bergs kommun. Den här veckan görs den sista screeningen av personal i turistbranschen för denna säsong. Vaccineringen av 65+ kommer igång i slutet av veckan.
Veckans stora händelse är Temat "Smaka på Vemdalen" där flera restauranger erbjuder 2-rätters till mycket förmånligt pris.
Nyheter
2021-04-13
Ragnar Dillner

KORNSNÖ

KORNSNÖ Nollgradigt och kornsnö, det befaras att det kommer 5 cm. Trist för alla som lagt på sommardäcken, ännu råder vinterväglag i fjällen. En tämligen stilla helg har passerat. Endast några mindre trafikolyckor, den allvarligaste var älgkrocken mitt i natten i Hede, färd till sjukhus med ambulans. Ännu ett nytt byggprojekt i byn är på gång. Vemdalen Business Park. Visningen dyker upp på Facebook och på företagets hemsida som en animerad film. Blir det av blir det i alla fall snyggt på industriområdet.
SMAKA PÅ VEMDAN pågår denna vecka. Restaurangerna har satt ihop 2-rätters menyer - Söndag-torsdag 255:-. Fredag-lördag 295:-.
Nyheter
2021-04-12
Ragnar Dillner

RESIDENCE

RESIDENCE Plus 4 grader, halvklart och västlig vind. Brukar inte skriva så ofta under helger men kan inte låta bli idag när jag fick se den här ritningen. Ny planer och nytt bygg på gång på Vemdalsskalet. Stadsdel Residence har passerat ritningsstadiet. En byggnad i sex våningar där g:a Sörgården låg en gång i tiden. Stugan kan rymma kanske 50 lägenheter, tämligen liftnära kan man säga. Ja det är positiva och spännande tider med eller utan vaccin. Kommande vecka har redaktören med många andra fått tid för vaccination. Screeningen i byn fortsätter som vanligt säsongen ut, förmiddagarna är det långa rader med köande i sina bilar vid testbussen när det är testdag. Idag anläder Taxiflyg till Hedlanda, självklart finns det kaffe i serveringen.
Nyheter
2021-04-10
Ragnar Dillner

SLIRIGT

SLIRIGT Minusgrader under natten och det faller lite kornsnö, ligger ca 4 cm. Inte läge att köra med sommardäck i Härjedalen idag. Gång och cykelvägar är röjda i byn, snart även gator och torg. Troligen har snön smält bort till morgondagen. Vi närmar oss sista helgen i sista påskveckan, därefter är det nedräkning och summering av säsongen. Liftarna kör till den 18 april på Vemdalsskalet om snömängden räcker. Skidåkning på längden kan nog pågå till maj på högfjället.
Det var ett tag sedan vi påminde varandra om att gynna den lokala näringen, kan konstatera att det gör vi i stor utsträckning.
Nu är det vaccinet som vi trånar efter. Redan nästa vecka har många av oss i byn fått tid för sprutan - Det kan vi glädjas åt. Dagens Pandometer 15:39
Nyheter
2021-04-09
Ragnar Dillner

BLÅLJUS

BLÅLJUS Kylig natt igen men redan på morgonen tittar solen fram. Det kan bli tämligen skönt i någon vindskyddad vrå eller snögrop. Hedlanda mitt i Härjedalen är inte bara en plats för Taxi- och privatflyg. Flygplatsen används oftare än vad vi tror av Ambulansflyget. Flera gånger vinter som sommar anländer helikoptern och inväntar vägambulansen för fortsatt transport till Östersund, Umeå eller annat sjukhus. På lördag är det dags för Taxiflyg för 5:e gången denna vinter. Att landa mitt i kommunen/landskapet har hela Härjedalen stor nytta av. Taxiflyget går att utveckla med tätare besök i samarbete med aktörer som paketerar resa, boende och aktivitet. Ett samarbete från öst till väst. Inte bara Vemdalsområdet växer vad gäller turistbäddar, så även Lofsdalen och västra Härjedalen.
Nyheter
2021-04-08
Ragnar Dillner

KYLIGT

KYLIGT Kylig natt, nästan minus 10 på sina håll. Nordostlig vind och mulet, känns som en mindre bra dag för längdåkarna på fjället. Tar man skidorna eller Vesslan upp till Jaktstugan kan man i alla fall belöna sig med den bästa våfflan. På byn har en knalle återkommit, det är Carina som säljer en mängd varor av bla. renskinn. Besöker man henne kan man även gå in i Bageriet och känna doften från den vedeldade Pizzaugnen. Café på dagarna och Pizzeria på eftermiddag och kväll. Bageriet har även en filial på Björnrike vid den berömda dammen. Pandometern visar 15:49, det går upp och det går ner kan man säga.
Nyheter
2021-04-07
Ragnar Dillner

DET VAR DET

DET VAR DET Lite på minus i natt samt att det kommit två cm puder. Solen skiner och den lilla snö som ligger på gator och torg smälter nog bort. Men kan göra nytta i skidspåret. Fortfarande är det sena påskfirare i området men att döma av parkeringen på ICA är det mycket färre än förra veckan. Summeringen av påsken går i dur. Trist med olycka som drabbar anhöriga och barn. Men även tappra arbetskamrater. Vädret under påsken har väl varit lite sisådär kan man säga. Tämligen blåsigt kan vi sammanfatta. Nu är det ett par veckor kvar av skidsäsongen men många näringsställen börjar stänga ner. Pandometern visar 15:29
Nyheter
2021-04-06
Ragnar Dillner

SNABBT

SNABBT Fem grader varmt, hög molnbas och tendens till solsken. Igår landade ett Taxiflyg med 5 personer på Hedlanda. Bromma Hedlanda 70 minuter, transfer till Vemdalsskalet 18 minuter. Hedlanda ligger mitt emellan Nordens Huvudstäder och definitivt mitt i Härjedalen. Flygbolaget trafikerar ofta Hedlanda och kommer att återkomma tre gånger till under påskveckan. Efterfrågan på enkelheten och snabbheten att ta sig till sin stuga i fjällen kommer att öka med den fortsatta expansionen i Destinationen.  Nu förs det ingen statistik över flygtrafik till små flygplatser men flygningarna har inte minskat under åren utifrån vårt eget konstaterande. De flygs inte bara från Bromma till Hedlanda under barmarkstiden. Flygförening ser fram emot en välbesökt sommar. Serveringen öppnar i juli, det finns även bränsleservice. Redan under våren kommer det att vara öppet i serveringen under några långhelger när det blir modellflygträffar
Nyheter
2021-03-31
Ragnar Dillner

TORRT

TORRT Fem grader varm på morgonen och tendens till solsken. Vägarna har torkat upp efter senaste snöfallet, det känns som om våren får ett ryck nu. Trafiken genom byn är livlig på förmiddagen med en blandning av yrkestrafik och turister. Leveranserna till krogarna kommer tisdagar och fredagar för de flesta, förråden bör fyllas på inför påsken, det är många besökare i området. ICA får leveranser nästan dagligen och ibland är det flera långtradare som väntar på sin tur vid varuintaget. Nu börjar Gatuhandlarna sätta upp sina försäljningsställen. Vid Bageriet finns Carina som säljer skinnprodukter, fler säljare lär komma närmare påsken. Vad gäller covid-testerna så fortsätter de och bildar ibland långa köer med bilar vid teststationen. Det är ca 700 personer som låter sig testas i destinationen. Nya Hotell Klövsjöfjäll invigdes under försommaren förra året. En lysande affär blev det.
Nyheter
2021-03-30
Ragnar Dillner

BAKSLAG

BAKSLAG Nollgradigt men stigande. Ymnigt snöfall på morgonen som tämligen snabbt tinar bort. På fjället kanske det ligger kvar några extra timmar och döljer se svarta plogkanterna. Påskveckan verkar inte ge så vackert väder som man kan hoppas på, vi får vara glada om solen tittar fram någon gång, ingen värme är utlovad heller. Det är mycket bokat i destinationen så vi får räkna med köer till butiker och restauranger. Tänk på att bara en i familjen går in och handlar på butikerna. Stilla veckan råder.
Nyheter
2021-03-29
Ragnar Dillner

BANAN FRI

BANAN FRI
Kylig natt men det blev fem grader varmt under dagen. Bana fri säger man när en flygmaskin eller ett fordon lämnar landningsbanan på en flygplats. När vinterns stora snöröjning är över efter åtta timmars maskinarbete så kan våren komma och dagsmejan ta resterande. Det som gör snöröjningen extra tidskrävande är alla de skoterspår efter okynneskörningar under vintern. Det finns en skoterled parallellt med flygplatsen men inte alla vet om det. Nu hoppas vi på en solig och varm påskhelg med flera flygbesök.
Fredag och helgen är på ingång med mycket god mat och dryck på bordet. Vill man inte själv stå vid spisen går det bra att beställa för avhämtning eller utkörning från byns restauranger. God helg alla läsare.
Nyheter
2021-03-26
Ragnar Dillner

TAXIFLYG

TAXIFLYG Minusgrader under natten men dagen bjuder på sol och värme. Just i dag passar det bra när det är VÅFFELDAGEN. Nu är endast infarten snöröjd till Hedlanda Flygplats. Men snart är flygsäsongen igång. Nästa vecka anländer säsongens första Taxiflyg och sedan är det igång. Landningsbanan är 1190 X 35 meter och asfalterad, det händer även att det anländer privatjet. Flygplatsen används av privat- skol- och taxiflyg främst under sommaren. Flygplatsens servering är öppen juli, augusti och september. Under sommaren finns tillgång för barn och ungdomar att köra 4-hjulingar på inhägnad bana. Vissa dagar i juli-augusti är det marknad samt en hel del andra aktiviteter såsom modellflyg och segelflygläger mm. Flygplatsen byggdes av Hede kommun och invigdes 1970. Sedan 30 år ägs den av Hedlanda Flygförening som fortsätter att satsa på utveckling. Förningen får hjälp med drift och underhåll av byns entreprenörer, snöröjning samt en del andra uppdrag. Det mesta sker ideellt.
Nyheter
2021-03-25
Ragnar Dillner