MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

FLOD

FLOD Tolv grader varmt, mulet men tendens till uppklarande. Värmen gör att vårfloden är på gång, det ser man tydligt i bäcken vid Lövåsgården. Det kommer nog att bli en del översvämningar i byarna i Härjedalen. Minns en vår på tidigt 1970-tal då Norrveman tog en ny fåra längs Norrmalmsgatan. Efter det har kanterna i ån förstärkts på utsatta ställen. Det fanns även en tradition på den tiden att man skulle åka kanot i vårfloden från Brynnan och nedströms, tror ingen har klarat det torrskodd. Idag fortsätter modellflyget på Hedlanda.
Idag är det teckenspråkets dag. Den 14 maj 1981 fastslog riksdagen att teckenspråk är dövas förstaspråk. Det var första gången som teckenspråket fick en officiell status i Sverige. Sverige var med detta beslut först i världen att erkänna teckenspråket.
Nyheter
2021-05-14
Ragnar Dillner

SVALBARD

SVALBARD Efter en natt med lätt regn är det just nu uppehåll och 10 grader varmt.
Idag har vi fått en rapport från Hedesonen Hans Mårtensson. Hans arbetar som Flygtekniker på LT Tech AS.
Sedan drygt 15 år är han stationerad på Longyearbyen lufthavn Svalbard. Vi utför allt från Ground handling till Heavey Maintenance. Fasta flygningar från Longyearbyen till Svea Gruva, Ny-Ålesund, Station Nord på Grönland , Norce Forskningsflyg. Tidigare hade vi fast Kustvakt flygning Onsdag, lördag å söndag.
Nyheter
2021-05-12
Ragnar Dillner

MÅLERI

MÅLERI
Solig förmiddag med tvåsiffrig värme, det mulnar på under dagen.
Idag vill jag hylla en kvinnlig företagare som skulle ha fyllt 112 år.
Barbro Dillner-Höglund född 11 maj 1909 i Östersund, död 29 juli 1988 i Järfälla, var en svensk konstnär. Dillner-Höglund var som konstnär autodidakt. Hennes konst består av interiörer, blomstermotiv, enstaka porträtt och landskapsvyer från Jämtland och Härjedalen, ofta med fäbodar. Dillner-Höglund är representerad i Haverö hembygdsförening i Medelpad med porträtteckningar i kol samt mönstret till Kormattan i Haverö Kyrka. Motiv med inspiration från Arnljot finns på väggarna i Undersåkers Hembygdsgård.
Nyheter Kultur
2021-05-11
Ragnar Dillner

PUNKA

PUNKA Plus 4 grader, låg molnbas och regnet känns i luften. Luften verkar vara problemet för den gigantiska villavagn som är parkerad vid byns återvinningstation. Endast ett hjul med luft och några domkrafter håller den upprätt. Två rum och kök med altandörr kan man säga, sådant som är vanligt i USA. I eftermiddag stängs vattnet av för boende på Skolgatan samt delar av Åsgatan. Underhåll av ledningarna och grävningar påbörjas redan på förmiddagen. Till slutet av veckan utlovas tendens till sommarvärme, det blir passande för de modellflygare som ska vara på Hedlanda tor-sön. Många som ägnat vintern åt nybyggen och underhåll som vill testa sina verk. Serveringen kommer att vara öppen.
Nyheter
2021-05-10
Ragnar Dillner

STÄDDAG

STÄDDAG Is i poolen på morgonen, tyder på en kylig natt. Sol och halvklart på förmiddagen kan ge oss 7 grader varmt. Värmen är på gång till nästa helg, den är efterlängtad. Idag är det sopning på byn, vinterns sandning av gatorna ska bort. I första han kring butiker och andra näringsställen, sedan gator, vägar och parkeringar. Det finns en mängd ställen i sociala media som lägger ut lediga jobb i området, man kan säga att det ser verkligen ljust ut inför sommar och höst på arbetsmarknaden. På Arbetsförmedlingens hemsida kan man även läsa om utbildningar som kan passa för ett arbete inom vår region.
Läser på Fjällhälsans hemsida att de fått påfyllning av vaccin, boka på 1177.se det kan rädda liv. Pandometern visar 15:89
Nyheter
2021-05-07
Ragnar Dillner

BRÄNT

BRÄNT Tre grader varmt och halvklart. Inte alltid det händer så mycket i området vid sidan av den turistiska vardagen. Det senaste är ett bageri i Åsarna som brann ned till grunden, anrika Nisses Bageri. Ett företag som under 70 år levererat bröd i 200 km radie. Det är många caféer och restaurangen som fått sina brödleveranser från Åsarna. Ofta gick transporten med den vanliga landsvägsbussen. Samma dygn halkade en långtradare av vägen i trakten av Klövsjö och en personbil välte i halkan på väg 315 mellan Vemdalen och Vemdalsskalet.
Trevligare är det att nämna att idag kan vi köpa ostar från Holland mitt i Vemdalen By, vid Härjedalspizzan
Nyheter
2021-05-06
Ragnar Dillner

DUBBELHALKA

DUBBELHALKA Från noll till plus och lite snö på det. Extra slirigt på vägen över Vemdalsskalet då det upptäckts att det finns ett oljeutsläpp på vägbanan. Räddningstjänsten från Vemdalen ryckte snabbt ut och tog hand om och löste problemet. Viss begränsad framkomlighet blev det. Ja nu svämmar Facebook och andra medier över av bilder på snö på marken och i luften. Det är lika nytt varje år och kallas aprilväder även i maj. Känns säkert bra för de som ännu inte skiftat till sommarhjul och just idag var tvungna att ta en biltur.
Nyheter
2021-05-04
Ragnar Dillner

BILTVÄTT

BILTVÄTT Några plusgrader, mulet med hög molnbas. Ny vecka och full rulle i byggbranschen. Framtidens utveckling styrs av tillgången av kapacitet  hos avloppsverket. Just nu är det tämligen begränsat.
Upprustningen av nätet av grusvägar är lite bristfällig. 13 400 km av den totala grusväglängden finns i skogslänen. Till skogslänen räknas Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län. Bärigheten är varierande och ändras ofta i samband med tjällossningen. Samtliga berörda län kräver en förändring och en förbättring. Även Härjedalen har många grusvägar som borde få sin standard höjd. Till sist så kan man önska fler möjligheter till anläggningar för biltvätt, speciellt nu när vi ska undvika att tvätta fordonen hemma på gården av miljöskäl.
Nyheter
2021-05-03
Ragnar Dillner