MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

LANDNINGSBANA

LANDNINGSBANA 16 grader och mulet efter en helg med hetta och klarblå himmel. Det är ganska fint när åkern utanför Gästis blommar. För er med gott minne så vet ni att en Cessna Birddog använde åkern som landningsbana för 15 år sedan. Maskinen ingick i ett gäng flygmaskiner från Norge som deltog i en flygdag på Hedlanda. Piloten var inkvarterad på Gästis och valde att parkera så nära som möjligt.
Nyheter
2021-05-31
Ragnar Dillner

TAMDJUR

TAMDJUR
Strålande inledning på dagen, blå himmel och 13 grader, lite vind kan vi få på köpet. Vi kan hoppas på några fina dagar i kommande vecka, kan t.o.m bli badväder i poolen. Härjedalspizzan har veranda i soligt läge där kan det bli fullt rätt snabbt i dess coronatider. Om några dagar när restriktionerna börjar släppa blir det ännu bättre.
Men det lär bli grillning lite här och där i stugorna denna helg. Det är helt enkelt en helg att bara få njuta. På byn har vi en trupp av renar som strövar omkring, en annan pluton håller till vid flygplatsen, kan vara bra att tänka på i trafiken.
Nyheter
2021-05-28
Ragnar Dillner

MUSÖRON

MUSÖRON
Halvklart och plus tio grader.
Nu kan vi se musöron på björkarna i byn. Det brukar vara ett tecken på att vi kan börja med planteringar i våra rabatter men det gäller inte riktigt på vår breddgrad, tjälen har ännu inte släppt greppet. Idag påbörjas borrning vid GT-gården för kompletterande borrhål för jordvärme.
Åtgårdens café byter ägare och koncept. Det nya är ännu inte offentligt men något med mathantering kommer det att bli.
Nyheter
2021-05-27
Ragnar Dillner

TRÅNGT

TRÅNGT Plus elva grader, risk för både regn och solsken.
Även riks-tv har uppmärksammat att folk flyttar till Härjedalen, tillväxtorter som namns är Funäsdalen och Vemdalen. Totalt har Härjedalen ökat med nästan 100 personer. Trycket på skolor och förskolor ökar och inflyttningen styrs till stor del av var det finns plats i skolorna. Behovet av byggklara tomter är också stort, så fort det släpps en tomt är den i princip såld. I Vemdalen beräknas det att inom 5 år finns 50 nya arbetstillfällen. nya företag etablerar sig, befintliga växer, ja så det knakar kan man säga. ICA bygger ut för femtielfte gången. Pandometern visar 15:59
Nyheter
2021-05-26
Ragnar Dillner

ÖKNING

ÖKNING
12 grader varmt, halvklart och nästan vindstilla, känns som en bra dag. Cowboyhästarna vilar i det purfärska gröngräset, kan vara skönt eter en säsong på Trumvallen. Just nu är det stort pådrag från många håll och kanter på sociala media om att Härjedalen har befolkningstillväxt. Det är faktiskt statistiskt konstaterat att kommunen växer för 6:e månaden i rad. Ökningen är 57 personer första kvartalet, varav Vemdalen står för sju personer. Skatteinkomsterna för kommunen blir avsevärda trots det lilla.
Hede/Vemdalens Golfklubb hade premiär på golfbanan förra helgen. Många var det som vill komma för att testa formen efter 6 månaders vintervila.
Nyheter
2021-05-25
Ragnar Dillner

MULET

MULET Plus åtta och hög molnbas, kanske lättar det till eftermiddagen. Räddningstjänsten hade en intensiv lördag, händelserna ligger inom det motoriserade området. En bilbrand i Hedeviken som hände under färd, föraren lyckades stanna och ta sig ut innan bilen blev totalförstörd. Senare på kvällen, nästan vid midnatt krockade två A-traktorer vid Lövåsgatan, ingen person skadades men polisen tog med ett av fordonen för undersökning. Vemdalen har under en tid varit välbesökt av A-traktorer och EPA-bilar. Det samlas ofta utanför GT-gården för sina möten, viss nedskräpning har konstatrats men inte mer än att det går att sopa bort.
Från och med idag till den 1 juli håller restaurang Husky semesterstängt. För luncher rekommenderas Pizzerian i Centrumhuset. En pizzeria som startades av Zied Chaaya för 35 år sedan. Från början var det bara ett lite rum med bordsservering, efter bara något år när Turistbyrån som låg granne flyttade kunde restaurangen utökas met änu en avdelning. Nya ägaren Jan Sadat övertog resturangen för ca fyra år sedan. Utvecklingen fortsätter kan man säga, mer info kommer. Pandometern visar 15:49
Nyheter
2021-05-24
Ragnar Dillner

NEDERBÖRD

NEDERBÖRD Plus nio och regn. Men det utlovas uppklarande och sol till eftermiddagen. Det går fort nu med klorofyllen, gräsmattorna står gröna bara efter någon dag. Kanske någon tänder grillen då efter inköp av något från ICA:s utbud. Kan ju duga med eget älgkött också. I helgen pågår övning i området av flygande Hemvärnet, Fältjägargruppen som de heter. Ser ni lågt flygande vanliga mindre flygplan så vet ni vad det handlar om. De kommer att spana och följa trafiken längs vissa vägar, de ska även flygbevaka gränsen mot Norge. Övningen pågår fredag och lördag. Mellanlandningar och tankning på Hedlanda. Pandometern visar 15:49
Nyheter
2021-05-21
Ragnar Dillner

LJUSKOLLEN

LJUSKOLLEN 12 grader och mulet med tendens till uppklarnande. Pandometern visar 15:49. Idag är det ljuskollen och byten av skadade armaturer längs delar av byns gator. Torsdag och sopdag i byn något som sker jämna veckor. Även stora återvinningen i Hedeviken är öppen 9-17. Tisdag och torsdag då är är Fjällhälsan öppen i nya lokalerna i Centrumhuset, granne med den "Glassbank" som kommer att öppnas vad det lider.
Nyheter
2021-05-20
Ragnar Dillner

SAMISKA

SAMISKA Plus 11 grader men det hänger lite regn i luften. Den lilla värme som finns gör att gräsmattorna i byn har börjat grönska på riktigt. Några dagar till och ljudet av gräsklipparna hörs över byn.
Vemdalen By har ju ny butik sedan en tid då Lisa Kråik öppnade sitt Samiska hus "Vemdalen Bovre". Förutom samiska inredningsdetaljer samt kött från vilt finns även ett café. Det kommer snart att få en uteservering som avgränsas av en fin gärdesgård mot gatan. Huset har en tråkig fasad, den grönfärjade plåten passar mer på en lokal i ett industriområde, så lite gärdesgård piffar upp.
Saknaden av Mackens stängda butik, café och korvkiosk kommer allt längre bort. Det man saknar från Macken är tillgång till biltillbehör såsom olja, spolarvätska och kylarvätska mm. Fanns även några hyllmeter med andra tillbehör till fordon. Fika kan man köpa i hos Bageriet, Husky, Samiska och Härjedalspizzan så det behovet är ordnat. På flera håll i byn förutom på skolan städas och krattas det. Blomlådor på allmänna platser fylls med jord och snart ska det planteras.

Nyheter
2021-05-19
Ragnar Dillner

227

227 Plus tio grader och owercast. Det återstår 227 dagar av året varav 60 får anses som vinter. Livlig trafik genom byn, brukar vara lite extra transporter av gods på tisdagar. Leveranser till restaurangerna och framför alla till AB Karl Hedin, dit kan det nog komma en 7-8 långtradare och kanske lika många för att hämta byggnadsmaterial. Trots att virkespriset är stigande så minkar inte byggandet i vårt område, det är som bensinen, något man bara ska ha. Var en tur till Björnrike igår och såg att ett helt nytt område är på gång. Det grävs och planeras för n etapp av ett 10-tal hus, plats finns för många fler.
Nyheter
2021-05-18
Ragnar Dillner

NORGE

NORGE Lätt regn och ingen hetta, endast 10  grader. Idag firar vi Norges Grundlagsdag och tänker på alla trevliga möten vi haft under många år på våra evenemang i Vemdalen. Bara tråkigt att pandemin har stängt gränsen till vårt broderfolk.
Nu grävs det för VA till ett nytt område för permanentboende mitt emot brandstationen. Busnära en skoterled kan man säga. Modellflygarna på Hedlanda fick två fina flygdagar och två dagar av regn. Om tre veckor kommer gänget tillbaka. Kommande helg blir det flygande hemvärnsgubbar på Hedlanda, de kommer troligen att vara i luften mesta delen av tiden. En fin gärdesgård har den Samiska butiken Bovre monterat för att markera sin kommande uteservering.
Nyheter
2021-05-17
Ragnar Dillner

FLOD

FLOD Tolv grader varmt, mulet men tendens till uppklarande. Värmen gör att vårfloden är på gång, det ser man tydligt i bäcken vid Lövåsgården. Det kommer nog att bli en del översvämningar i byarna i Härjedalen. Minns en vår på tidigt 1970-tal då Norrveman tog en ny fåra längs Norrmalmsgatan. Efter det har kanterna i ån förstärkts på utsatta ställen. Det fanns även en tradition på den tiden att man skulle åka kanot i vårfloden från Brynnan och nedströms, tror ingen har klarat det torrskodd. Idag fortsätter modellflyget på Hedlanda.
Idag är det teckenspråkets dag. Den 14 maj 1981 fastslog riksdagen att teckenspråk är dövas förstaspråk. Det var första gången som teckenspråket fick en officiell status i Sverige. Sverige var med detta beslut först i världen att erkänna teckenspråket.
Nyheter
2021-05-14
Ragnar Dillner

SVALBARD

SVALBARD Efter en natt med lätt regn är det just nu uppehåll och 10 grader varmt.
Idag har vi fått en rapport från Hedesonen Hans Mårtensson. Hans arbetar som Flygtekniker på LT Tech AS.
Sedan drygt 15 år är han stationerad på Longyearbyen lufthavn Svalbard. Vi utför allt från Ground handling till Heavey Maintenance. Fasta flygningar från Longyearbyen till Svea Gruva, Ny-Ålesund, Station Nord på Grönland , Norce Forskningsflyg. Tidigare hade vi fast Kustvakt flygning Onsdag, lördag å söndag.
Nyheter
2021-05-12
Ragnar Dillner

PUNKA

PUNKA Plus 4 grader, låg molnbas och regnet känns i luften. Luften verkar vara problemet för den gigantiska villavagn som är parkerad vid byns återvinningstation. Endast ett hjul med luft och några domkrafter håller den upprätt. Två rum och kök med altandörr kan man säga, sådant som är vanligt i USA. I eftermiddag stängs vattnet av för boende på Skolgatan samt delar av Åsgatan. Underhåll av ledningarna och grävningar påbörjas redan på förmiddagen. Till slutet av veckan utlovas tendens till sommarvärme, det blir passande för de modellflygare som ska vara på Hedlanda tor-sön. Många som ägnat vintern åt nybyggen och underhåll som vill testa sina verk. Serveringen kommer att vara öppen.
Nyheter
2021-05-10
Ragnar Dillner

STÄDDAG

STÄDDAG Is i poolen på morgonen, tyder på en kylig natt. Sol och halvklart på förmiddagen kan ge oss 7 grader varmt. Värmen är på gång till nästa helg, den är efterlängtad. Idag är det sopning på byn, vinterns sandning av gatorna ska bort. I första han kring butiker och andra näringsställen, sedan gator, vägar och parkeringar. Det finns en mängd ställen i sociala media som lägger ut lediga jobb i området, man kan säga att det ser verkligen ljust ut inför sommar och höst på arbetsmarknaden. På Arbetsförmedlingens hemsida kan man även läsa om utbildningar som kan passa för ett arbete inom vår region.
Läser på Fjällhälsans hemsida att de fått påfyllning av vaccin, boka på 1177.se det kan rädda liv. Pandometern visar 15:89
Nyheter
2021-05-07
Ragnar Dillner

BRÄNT

BRÄNT Tre grader varmt och halvklart. Inte alltid det händer så mycket i området vid sidan av den turistiska vardagen. Det senaste är ett bageri i Åsarna som brann ned till grunden, anrika Nisses Bageri. Ett företag som under 70 år levererat bröd i 200 km radie. Det är många caféer och restaurangen som fått sina brödleveranser från Åsarna. Ofta gick transporten med den vanliga landsvägsbussen. Samma dygn halkade en långtradare av vägen i trakten av Klövsjö och en personbil välte i halkan på väg 315 mellan Vemdalen och Vemdalsskalet.
Trevligare är det att nämna att idag kan vi köpa ostar från Holland mitt i Vemdalen By, vid Härjedalspizzan
Nyheter
2021-05-06
Ragnar Dillner

DUBBELHALKA

DUBBELHALKA Från noll till plus och lite snö på det. Extra slirigt på vägen över Vemdalsskalet då det upptäckts att det finns ett oljeutsläpp på vägbanan. Räddningstjänsten från Vemdalen ryckte snabbt ut och tog hand om och löste problemet. Viss begränsad framkomlighet blev det. Ja nu svämmar Facebook och andra medier över av bilder på snö på marken och i luften. Det är lika nytt varje år och kallas aprilväder även i maj. Känns säkert bra för de som ännu inte skiftat till sommarhjul och just idag var tvungna att ta en biltur.
Nyheter
2021-05-04
Ragnar Dillner

BILTVÄTT

BILTVÄTT Några plusgrader, mulet med hög molnbas. Ny vecka och full rulle i byggbranschen. Framtidens utveckling styrs av tillgången av kapacitet  hos avloppsverket. Just nu är det tämligen begränsat.
Upprustningen av nätet av grusvägar är lite bristfällig. 13 400 km av den totala grusväglängden finns i skogslänen. Till skogslänen räknas Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län. Bärigheten är varierande och ändras ofta i samband med tjällossningen. Samtliga berörda län kräver en förändring och en förbättring. Även Härjedalen har många grusvägar som borde få sin standard höjd. Till sist så kan man önska fler möjligheter till anläggningar för biltvätt, speciellt nu när vi ska undvika att tvätta fordonen hemma på gården av miljöskäl.
Nyheter
2021-05-03
Ragnar Dillner