MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

KABLAR ANAMMA

KABLAR ANAMMA Plus 12 grader, sydvästliga vindar och några regnskurar. I Vemdalen By pågår grävningar på många håll, alltså inte bara vid det stora bygget av köpcentrum. Luftledningar för elkraften håller på att byggas bort och läggs nu i marken. Det borras under gator och vägar, det grävs i vägkanter och många små bruna plåthus sätts upp. Även fiber läggs ned till fastigheter. Antagligen blir det både snyggare och mer driftsäkert i framtiden.
Nyheter
2023-09-25
Ragnar Dillner

KLIMATET

KLIMATET Plus 16 på morgonen, mulet och kanske kan det komma någon liten skur. Man undrar vad som är mest förvånande, snö i Kiruna eller plus 19 grader i Vemhån under gårdagen.
Idag plockas skyddsstängslet bort vid bygget av Vemdalen bys ny köpcentra. Det pågår också ett finlir på parkeringen inför någon form av beläggning. En lite trottoar närmast byggnaen kan man skönja. Det rullar på kan man säga
Nyheter
2023-09-22
Ragnar Dillner

ETT NYTT FALL

ETT NYTT FALL STOCKÅFALLET.
​Nästan ingen urinnevånare kände till (eller ville berätta) om fallet. Förmodligen finns det mycket fisk i ån. Inte långt från Vemdalsskalet och ännu närmare från Varggransstugan. Tre kilometer bilväg tur och retur och sedan femhundra meter på stenigt underlag, sedan nästan framme. Ner för en stenig slänt också. Så här ser det ut.
Nyheter
2023-09-21
Tommy Jarnbrink

SOL & DIMMA

SOL & DIMMA Nollgradig natt men solen strålar och värmer redan på morgonen. Vissa dimslöjor ligger över dalgångar och vattendrag. Idag har barnen i skolan "En dag i Skateparken" Med hjälp av instruktör får de lite grunder i hur man åker på bräda. Att åka bräda fick sitt genombrott på 1970-talet men efter tio-talet år svalnade det. Nu är det på gång igen och i många samhällen byggs det nya arenor för skateåkning. I Vemdalen finns en liten ramp mitt emot Macken, byggd av Ideella krafter.
Nyheter
2023-09-20
Ragnar Dillner

DUGGREGN

DUGGREGN Plusgrader, låga moln och duggregn. Inget trevligt väder för de som måste jobba utomhus, enda trösten är att det ändå är plus tio och att jobbet blir gjort. Sysselsättningsgraden är otroligt stor i Vemdalen, personligen känner jag bara två arbetslösa och det är ett frivilligt val, en paus kan man säga. Områdets 23 krogar jobbar hårt för att finna arbetskraft inför vintersäsongen, kockar och serveringspersonal. Förutom krogarna finns en rad butiker som också behöver personal. Personal behöver även boende. Vi får se hur allt blir där framme i december. På nya köpcentrat pågår diverse idag. Det jobbas med parkeringen, infarter och på själva bygget såklart.
Nyheter
2023-09-19
Ragnar Dillner

NYMÅLAT

NYMÅLAT Frost i natt men plus två och solsken på förmiddagen.
En affärsfastighet borde vara svart och vips var det ordnat. ICA Vemdalen By har bytt skepnad, både ute och inne kan avslöjas. Helgen i Vemdalen By har passerat utan kravaller eller brända dokument och befolkningen fortsätter att öka tack vare inflyttning. Nu närmar vi oss en ny vintersäsong med många säsongsarbeten som utlyses. Det betyder att jakten på bostäder är i full gång. För 20 år sedan ville alla "Säsongare" på runt Vemdalsskalet. Nya tider råder, nu söker sig de flesta ett boende i Vemdalen By. Det är ju ändå i byn det händer.
Nyheter
2023-09-18
Ragnar Dillner

OSLAGBARA

OSLAGBARA Plus åtta och en klarblå himmel, så inleds söndagen.
Vi GRATULERAR Vemdalens Damlag i fotboll. Under lördagen vann de seserien genom att på borta plan vinna över Offerdal med 5-0. Alltså inte en förlorad match under hela säsongen.
Nyheter
2023-09-17
Ragnar Dillner

UPPEHÅLL

UPPEHÅLL Plus sju grader och uppehåll, lätt sydlig vind.
Nu är taket på plats på byns köpcentrum. Nästa steg borde vara fönster och dörrar så huset blir tätt.
På ICA är nu halva huset målat svart, verkar gå fort att byta färg. Det ska verkligen bli en spännande säsong, byn ser fram emot den. Sällan har det varit så många stora förändringar i byn, kan vara den störst på de 50 år jag bott i byn. Mitt i allt ihop fortgår byggnationer av fritidshus på flera fronter.
Nyheter
2023-09-15
Ragnar Dillner

FROST

FROST Minusgrader i natt. Dimma över flygplatsen men solen är på gång, blir en fin dag.
Det är vackra färger nu på fjället när fjäll- och dvärgbjörken övergår i den rostbruna nyansen. Lingontider råder också, gäller bara att hitta den där fina tuvan. På byns köpcentra ligger nu taket, strax dags att montera fönster och dörrar. Trångt vid Macken idag när varubilarna parkerat för att omfördela lasten mellan varandra. Ledig affärslokal är utannonserad mitt i Vemdalen By, 60 kvm med toa och pentry.
Nyheter
2023-09-14
Ragnar Dillner

FJÄLL

FJÄLL Blir en dag med halvklart väder och kanske 15 grader.
Vackert i Hedeviken som har sin fiskodling i Ljusnan. Odlingen levererar fisk till många av Härjedalens vatten. Stugområdet ovanför har ett religiöst smeknamn och läget är himla vackert. Utsikt mot Sonfjället. Minns ni när fjället hette Sånfjället, stora krafter fick till en namnändring, det var i ett annat sekel. Hedeviken har även haft en fabrik som tillverkar snöskotrar, en typ som gick under namnet Diana. Kanske hänger ihop med fabrikörens dotters namn. En maskin som ofta användes av samer i renskötseln.
Nyheter
2023-09-12
Ragnar Dillner

KALVDANS

KALVDANS Efter rejält regnade på morgonen kan det lätta till i eftermiddag, endast plus tio grader och vindstilla.
Kalvdans är en bortglömd delikatess som görs på råmjölk. Råmjölken kryddas och kokas tillsammans med socker och salt, i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. Kan smaksättas med kanel, vanilj mm. Ett modernt problem är att det inte finns så många som fortfarande driver med kossor i byarna. Det är ett trevligt inslag i Vemdalen By. Kontrast till att det byggs ett modernt köpcentrum endast 150 meter bort.
Nyheter
2023-09-12
Ragnar Dillner

BLACK IS BEAUTY

BLACK IS BEAUTY Plus 18 grader på förmiddagen. Ett lock av dimma ligger över byn men sydliga vindar ska locka fram solen. ICA Vemdalen By byter skepnad, nu är det svart som gäller. Den färgen är den vanligast bland fritidshusen i fjällvärlden, känns som det var länge sedan röda stugor med vita knutar var det vanliga. ICA gör stora förändringar inomhus också. Det ska bli enklare att handla helt enkelt.
Finns hemskheter ochså 11 september. Tänker på händelsen i USA för ett tag sedan
Nyheter
2023-09-11
Ragnar Dillner

NATTLYX

NATTLYX Efter en ljummen natt ökar nog värmen till 20 under dagen. Nu är reparationen av genomfartsleden i Vemdalen klar, även på ett par andra ställen i byn är gatorna reparerade.
Det kanske var därför denna fina hoj var ute på en kvällstur på torsdagen. En god bit mat på restaurang Husky kan även ha bidragit till målet.
Fredag och helgens stora händelse i byn är Modellflyg på Hedlanda Flygplats. Pågår fredag, lördag. Serveringen är öppen.
Nyheter
2023-09-08
Ragnar Dillner

FARTHINDER

FARTHINDER Minusgrader i Vemdalen By i natt. Men en strålande dag väntar, kanske kan den locka många att göra en vandring på fjällets leder. I byn råder farthinder då genomfarten är under behandling. Nu görs finputsningen innan det ska asfalteras på sex ställen. Den enda fördelen med det som pågår är att farten hålls nere. Efter asfalteringen återgår medelfarten till lite drygt hastighetsbegränsningen, d.v.s 50 km. På Hedlanda hat modellflygare börjat anlända. Stor modellflyghelg fredag och lördag. Servering fredag och lördag.
Nyheter
2023-09-06
Ragnar Dillner

SLIPERS

SLIPERS Lite blött på förmiddagen efter en del regn. Kan komma sol till eftermiddagen så det börjar torka upp. Ingen hetta heller, ca plus tio grader.
Den rullande redaktionen befinner sig i Trångsviken denna morgon. Ställplatsen ligger mellan järnvägen och vattnet som är Indalsälven. Trångsviken är en ort med många kända industrier, Trangia är väl den mest kända. Men även Minitube som tillverkar hylsor för mynt med försäljning över hela världen.
På rälsen står ett tåg som jobbar om nätterna med att slipa rälsen, i natt var de i Östersund. Det finns även en kortare variant som endast slipar växlar.I Sverige finns för närvarande sex tåg för slipning. Nu är det service och rengöring efter nattens uppdrag.
Nyheter
2023-09-05
Ragnar Dillner