MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

KONKURRENS

KONKURRENS Blir nog halvklart och plus fyra grader idag, lätt sydostlig vind. Vad som är helt klart är att Coop etalblerar sig i Vemdalen By. En ny centrumkärna är på gång med butiker och sporthall. Coop lämnar pressmeddelanda under dagen. Det här kommer att påverka den framtida expantionen av Vemdalens Bycentrum. Årskiftet 2023-2024 kan man räkna med att hallen ska stå färdig. Detta gynnar med all säkerhet all annan handel i Vemdalen By.
Nyheter
2023-02-28
Ragnar Dillner

VILTSPÅR

VILTSPÅR Nollgradigt, stigande till plus fem och solsken idag. Inte så tokig början på Stockholmsveckan. Lätt nordvästlig vid ger extra skjuts om man åker skidor åt rätt håll. Skidspår uppkört mellan Hedlanda Flygplats och Vemdalen By, blir ca åtta kilometer, mestadels i skogen. Möte av Älg, Räv och Ren är ingen omöjlighet. Senare i vår kan man även stöta på Björnen som klivit ur sitt ide. Landningsbanan på flygplatsen är ännu inte snöröjd för säsongen. Det brukar räcka med en plogning under någon av sportlovsveckorna, därefter håller solen och dagsmejan asfalten fri.
Nyheter
2023-02-27
Ragnar Dillner

ÅRSDAGEN

ÅRSDAGEN Minus 10 på morgonen men det blir mildare och kanske med inslag av snö. Ja då har det pågått krig i vår närhet under ett år, det var en omöjlig tanke under hela hela min vuxna tid. På 1980-talet vaggades vi in en tro om att krig och oroligheter alltid fanns långt från oss i Sverige. Nu är det bara ett faktum. Mycket av den ökade kostnaden för våra vanligaste varor kan kopplas till kriget. Dagens bränslepris i Vemdalen är 19:30 för 95 oktan. Till Jämtlands Län har drygt 100 personer kommit som flyktingar från Ukraina. Endast 10% har hittat egen försörjning men det kommer att öka såklart.
Nyheter
2023-02-24
Ragnar Dillner

RÖROS

RÖROS Minus 17 i tidig morgon. Senare på förmiddagen blir det mildare och snö. Under invigningen nämndes flera gånger hur viktiga Forbönderna är för att marknaden ska fortsätta. Livet på Byn börjar vid 10:00 när marknaden öppnar och ropen om erbjudanden klingar på gatorna. Det är den 168:e marknaden sedan starten. Två stora dubbelkåtor finns för intagande av öl och musik. Byns sex krogar har också underhållning plus alla spelmän på sina gårdar. På Rasmusgården som tillhör foran från Klövsjö spelar killarna från Hede. På gården serveras kolbullar i en takt som kunde imponera hos vilken McDonald som helst.
Nyheter
2023-02-22
Ragnar Dillner

SNÖRÖK

SNÖRÖK Minus sex grader och mulet. Efter morgonens snöande finns det nu ca 10 cm puder i pister och spår. Även på våra vägar som kommer att ge en del snörök och dålig sikt. Det råder full fart i snösvängen idag kan man säga. Trist att barnens hockeyplan som var så fint skottad i fredags. Bara att börja om. I morgon börjar Röros marknad och Forbönderna kommer inkörande till Malmplatsen på tolvslaget.
Nyheter
2023-02-20
Ragnar Dillner

SKÅDDA

SKÅDDA Minus åtta grader, vindstilla och minimal sikt på grund av "Skådda". Skolans välspolade och nyskrapade hockeyarena står redo inför sportloven. Fredag och Forbönderna börjar en ny dag på sin resa. Vissa komplikationer med föret gör att de kommer att förflytta sig med biltransporter för folk, hästar och slädar. Alltså det är för lite snö på färdvägen, gäller troligen bara en kortare sträcka. Debatten om förbifart Sveg pågår i media och så kommer det att vara en god tid framöver. Det talas om mycket elände och att Sveg tappar köpkraft. Nu väntar vi bara på att någon ska se en möjlighet också när vägen leder trafiken mot en ny knutpunkt.
Fredag i byn och den vanliga familjekvällen med mys och chips som blivit fördubblade i priset. Krogarna i byn har inte något speciellt som lockar såsom After Work etc. Vi får hålla tillgodo med den vanliga menyn. Bowling kan ju alltid locka både familjer och kamratgäng. Det är fortsatt lättåkt på fjället när det råder skare. Till sist - Björnrike Syd kommer att lämna in nya ansökningar om att få komma igång med sitt skidområde. Vi håller tummarna.
Nyheter
2023-02-17
Ragnar Dillner

PÄLSAR

PÄLSAR Minus sju grader och tendens till solsken. Idag fortsätter forbönderna från Vemdalen på sin veckolånga resa mot Röros. Stopp nr två för dagen är i Hedeviken där det bjuds på smörgåsar med Gubbröra och kaffe. Påpassligt nog har en av kuskarna namnsdag idag, vi gratulerar. Lasten är traditionell med kistor fyllda av varor som ska säljas på marknaden i Röros. Klockan 12:00 på tisdag kör ca 100 ekipage i på Malmplatsen i staden. Platsen är kantad av ca 20 tusen människor som välkomnar Forbönderna.
Nyheter
2023-02-16
Ragnar Dillner

UPPKLARNADE

UPPKLARNADE Inga sydliga vindar idag. Minus sju grader och solsken på gång. Idag råder det skarföre på fjället, en fantastisk upplevelse för den glade skidåkaren. idag behövs inga spår, det går att åka fritt över hela Destinationen. Skulle det komma lite vind är det bara att spänna ut jackan som ett segel och följa med. Det kan vara en nyhetsupplevelse för många nu i första sportlovsveckan.
I morgon kommer Forbönderna till Vemdalen By. De brukar komma Karl X1:s väg och passera kyrkan under klockringning. Därefter kör de förbi skolan mot Hembygdsgården för 30 minuter paus. 07:00 dagen efter börjar resan mot Långå för nästa övernattning. Då följer de i vissa delar skoterspåret mot Hedeviken, passerar Hedlanda flygplats ca 08:30.
Nyheter
2023-02-14
Ragnar Dillner

HOPPSAN

HOPPSAN Hoppsan - Plus fem grader och sydliga vindar, det är inledningen på första sportlovsveckan. Fyra expressliftar står med anledning av vindbyarna, men det mojnar, var så säker. Stor halkrisk råder.
Hoppsan i trafiken. I går eftermiddag blev en buss stående vid norra infarten till Vemdalen By. Bakom bussen var två bilar inblandade i en påkörningsolycka, den bakre åkte efter kollisionen över snövallen och genom en gärdesgård. Dubbla uppdrag för bilbärgningen kan man säga. Bokningsläget ser bra ut i området inför resten av säsongen. Ca 90% av boendet är bokat så det går att fylla på. Finns flera Facbooksidor som visar lediga objekt.
Nyheter
2023-02-13
Ragnar Dillner

DRIVOR

DRIVOR Minus tre grader, blå himmel och fortfarande  blåsigt. Under natten har det varit snö- och vindbyar upp till 24 sekundmeter. Många av de mindre vägarna har drivit igen. Snöröjning pågår och allt lär vara klart under förmiddagen. Positivt är att bränslet ligger på 19:60 för 95 oktan, diesel 22:78. Fredag och den vanliga myskvällen för många familjer, så även i Vemdalen By. Andra firar kanske med ett restaurangbesök, finns tre bra alternativ i byn. Men vi saknar en riktig Pub med den där mörkröda inredningen, såklart kan byn inte ha allt.
En man från Härjedalen slarvade med några påsar narkotika på en restaurang i området under en festkväll i höstas. Påpasslig personal upptäckte det hela, polis anlände och mannen har nu fått dagsböter med 30 tusen. ang. drivor.
Nyheter
2023-02-10
Ragnar Dillner

CATER

CATER Efter en natt med hårda sydliga vindar har det nu mojnat. Temperaturen ligger runt nollan himlen öppnar sig, det blir solsken. Fortfarande kan skidåkaren få en skaplig medvind på fjället. Torsdag är en av de dagar då restaurangerna får sina leveranser från Svensk Cater. Här är det Bageriet i Vemdalen By som får varor, de har även en filial på Björnrike. Det är ju enkelt att leverera hos de flesta kunder men ibland är det trångt och trixigt. Andra kunder har sina restauranger högt uppe i pisten, då blir det att slingra sig fram mellan fjällstugor, parkerade bilar och förhoppningsvis finns det en sandad väg. Cater är det vanligaste leverantören i vårt område men det finns andra också. Finns även en mängd små lokala leverantörer som kommer med sina delikatesser.
Nyheter
2023-02-09
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Minus 12 grader i morgondimman. Sol på högre höjder och troligen även i Hede. Kan vara ett bra tips för den ledige att ta en tur på skidor, kanske till Jaktstugan för en Våffla. Går såklart även bra med skoter. Igår var det åter igen en stor mängd renar i närheten av korsningen väg 315/84. Helt tomt idag, renarna måste vara på drift mot nytt bete kanske. Onsdag och den lilla lördagen, ett begrepp som har hängt med sedan fäbodlivet eller kanske före det. Det var på den tiden pigor och drängar slog runt på någon loge bland fäbodarna, kunde pågå hela ljus natten ända fram till det var dags för mjölkning.
Nyheter
2023-02-08
Ragnar Dillner

GOMORRON

GOMORRON Minus 12 grader i mörka morgonen. Så här dags finns Macken öppen från 07:00 med fika, mackor och varm korv. Lite senare även dagens rätt. Under måndagskvällen var det Måndagsklubb på restaurang Husky, en 40-årig tradition och mötesplats för säsongpersonal. Trevligt med nöjen i en liten värld långt från krig och jordbävningar. Turkiet som så många Svenskar ser som sitt favoritställe under solen och så händer detta fasliga. Syrien är ju inget turistmål men för de drabbade människorna på plats är det katastrof. I sådana här lägen är ordet katastrof i sitt rätta jag. Inte de gånger vi får punktering eller missar bussen. Saken kan såklart påverka bensinpriset också. Finns även lokala ledsamheter att tänka på en dag som denna.
Nyheter
2023-02-07
Ragnar Dillner

NATIONALDAG

NATIONALDAG Minus 13 grader och uppsprickande. Det blir nog solsken idag på Samernas Nationaldag. Vi är många som minns den alltid glade killen N.A. Labba som lämnade oss för en del år sedan. Passar också bra att Jon-Henrik gick direkt till final i Melodifestivalen i  lördags. Vecka sex är inte en sportlovsvecka med det verkar som trafiken genom byn har tilltagit, även trafiken på skoterlederna. Redaktionen har sitt näste endast 10 meter från leden mellan Vemdalen och Hedeviken, lite trafikökning kan meddelas. Ser även att några försöker hitta andra vägar en att följa leden. Finns renskötande Samer i området och de har skogen som sin arbetsplats, något som ska respekteras.
Nyheter
2023-02-06
Ragnar Dillner

TRYGGHET

TRYGGHET
Minus 15 grader och mulet. Vemdalen har under skidsäsongen en ambulans stationerad bland de andra utryckningsfordonen på brandstationen. Det är en mycket bra service för ortsbor och de turister som gästar området. Det är ofta det händer olyckor i skidsystemet. Kan vara ett brutet ben, vrickad fot eller andra blessyrer. Händer även att folk kan drabbas av hjärtfel där snabb tillgång till sjukvård är viktig. Bilen bemannas av fem personer som i lag om två och två har jour från morgon fram till 21:00 varje dygn på ett rullande schema. Just idag var det Anna och Helén som hade sitt pass. Övrig tid täcks tjänsten från stationen i Hede. Att dela garage med andra utryckningsfordon är bara en tillfällig lösning. Det pågår förhandlingar om att bygga ut stationen med fler portar och en egen avdelning för ambulanspersonalen. Polisen använder också samma lokal när det befinner sig i Vemdalen. Alltså borde det bli ett Blåljushus på sikt med allt samlat. Kan tillägga att Räddningstjänsten i Härjedlen behöver fler. Finns tjänster att söka för tjejer och killar.
Nyheter
2023-02-03
Ragnar Dillner

CAMPING

CAMPING Minus 20 grader och strålande solsken på förmiddagen. Kanske mulnar det på och temperaturen stiger under dagen. Ovanligt renfritt idag på vägen mellan Vemdalen och Hedeviken. En bil med varningsblinker efter vägen, bara en som tappat lite gods på väg till återvinningen. Finns de som inte ens märker när skräpet lossnar och hamnat i vägkanten. Det var bra att hen stannade för plocka upp. Det ser lite kyligt ut bland vagnarna på Vemvallas camping som ägs av idrottsföreningen. Men om någon vecka börjar sportloven och då slås värmen på och vagnarna fylls av glada besökare. På Hedlanda Flygplats finns fyra platser med el för husbilar, någon kommer redan på fredag. En sak till - Internationella Tvillingdagaen idag.
Nyheter
2023-02-02
Ragnar Dillner

ALLKÖP

ALLKÖP Minus 20 grader och solsken, kan vara lite mildare på fjället.
Vemdalens Allköp var namnet på byns butik till det blev ICA Nära. Fanns även ett namn före Allköps tid som jag inte kommer på just nu. Nu ingår butiken i Vemdalen By under samma ägande som butikerna på Björnrike och Vemdalsskalet. I dagarna har SkiStar presenterat ett förslag till kommunen om att köpa en tomt mitt i Vemdalen By. Avsikten är att bygga boende och kontorsarbetsplatser centralt. Läget är bakom GT-gården för er som är bekanta med bykärnan. Möjligheten finns även inom detaljplanen. Det vore ett lyft i tiden med fler arbetsplatser på byn, dessutom nära busstationen vilket underlättar pendling. Laddstolpar för elfordon finns också i närheten.
Den moderna driften av hundratals renar pågår även idag i trakterna mellan Vemdalen By och Hedeviken. Helikopter och en hel del snöskotrar. Varning för vägren kan man säga.
Nyheter
2023-02-01
Ragnar Dillner