MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

GRUNDER

GRUNDER Minusgrader under natten men plus en grad på förmiddagen. Ingen snö idag ännu. Skolgatan i Vemdalen med tillhörande parhus byggdes i början av 1980-talet. Husen innehåller lägenheter 2:or och 3:or med tillhörande garage. När äldreboendet Fjällglimten byggdes gjorde man en sammanslagning av några parhus genom en nybyggd mellandel och en vinkel. Garagebyggnaderna flyttade till travbanan och fick ett fortsatt liv där. Fjällglimten är numera historia och huset har förvandlats till en kombination av företagshus och boende. Just nu blir det nya byggnationer på Skolgatan. Tre nya grunder är på gång och första huset kommer om några veckor. Nytt liv på bondens gamla åkermark.
Nyheter
2022-04-29
Ragnar Dillner

VITT

VITT Nollgradigt och lite snö under natten. Plusgrader och lite solsken på förmiddagen. Biosäsongen är över och Kulturhuset i byn rustar för sommaren. Då flyttar Ekbergs Outlet in i biosalen för 11:e året. Huset är även ett resecentrum för resenärer med buss. Dagliga förbindelser med Stockholm, Sveg, Östersund och Funäsdalen. I en annan del av huset finns en arbetshub där människor med datorn som redskap kan hyra en plats för kortare eller längre tider. Hub fanns i Vemdalen redan 1986 när Henning Albrechtsen startade Härjedalens Telestuga. När Telestugan var aktiv fanns även ett Internet, kallades BBS. Henning visade hur vi i Vemdalen kunde kommunicera med andra platser på jorden, tex ett bibliotek i London. Det grävdes fiber från Östersund via Vemdalen till Funäsdalen. Den ägdes av Televerket som det hette på den tiden.
Nyheter
2022-04-28
Ragnar Dillner

STUGÄGARE

STUGÄGARE Minusgrader under natten men dagen vänder till plus. Kan bli några värmande solstrålar också. Flygtrafiken med privatflyg har kommit igång för säsongen på Hedlanda. Det finns många stugägare som är privatflygare med egna maskiner. Även en grupp av yrkespiloter som har stuga i Destinationen har tillgång till klubbflygmaskiner eller egna. Det finns även stugägare som håller sig med helikopter och behöver Hedlanda för att tanka. Kommande aktivister på flygplatsen är Modellflygdagar 12-15 maj.
Nyheter
2022-04-27
Ragnar Dillner

VÅRBÄCKEN

VÅRBÄCKEN Nollgradig natt. Halvklar, nordanvind och plus 5 grader är vad dagen bjuder. Ännu inga större flöden i bäckar och åar. Vårfloden ligger fortfarande på fjället och lurar i några veckor till. SVT har öppnat redaktion/kontor i Sveg det är positivt för landskapet. Det har funnits kontor tidigare men det är många år sedan. Nu får vi en länk ut till riks-tv. Gäller bara för reportrarna att hitta visningsvärda nyheter och fakta.
Nyheter
2022-04-26
Ragnar Dillner

UNIKT

UNIKT
Nollgradigt i natt men det blir en dag med lite solsken och ca 7 grader varmt. Nu kan man säga att området börjat nedstängningen av säsongen. Storhogna håller öppet någon dryg månad till. Det går fortfarande att åka längdskidor från hotellet och ut på fjället. Husets vackra vinterträdgård fyller 33 år i år och var fjällvärldens första SPA när den invigdes 1989. En galen idé att förvandla hotellets parkering till vinterträdgård omgiven av nyproducerade hotellrum blev verklighet. Idé och drivkraft från Bertil Lindgren såklart.
Nyheter
2022-04-25
Ragnar Dillner

NÄVER

NÄVER Plus 8 grader, strålande sol från blå himmel, möjligen lite vind från nordväst. Nu är vi inne i säsongsavslutningar på många platser i fjällvärlden. På Vemdalsskalet pågår Vårforum där besökare med speciellt intresse för dryck, mode, musik och mingel samlas i tusental. Festligheterna pågår i dagarna tre. På hemfärdsdagen finns det påpassligt nog poliskontroller utplacerade vid alla utvägar från området.
Ett annat årligt återkommande inslag den här årstiden är uppdrag VED. Det är en vacker syn att se dessa snyggt placerade vedsäckar på bakgårdarna i byn. Det vittnar om tradition och flitigt arbete som efter torkning ska ge värme i stugorna under en lång vinter. Med tanke på att det finns ett par tusen vedkaminer i området så är behovet stort. I Östersund har ett av två vintillverkare upphört, Sav Winery har på egen begäran gått i konkurs. I lagret finns tusentalet flaskor med mousserade Sav från björkar. Fredag och en solig eftermiddag att vänta, det kan bli fullsatt på byns uteserveringar. Britt-Mari på Jaktstugan hälsar.+3 nordlig vind. Vi stänger för säsongen idag, Ett stort Tack till alla besökare, vi ses i juli.
Nyheter
2022-04-22
Ragnar Dillner

FLÅTT

FLÅTT Nollgradig natt, men ingen hårdare skare på fjället. Plus sju grader redan på morgonen och solen kämpar på för åttonde dagen på raken. Lätt sydlig vind får duga. Islossning pågår i Veman och på många ställen måste isbröten grävas bort, allt för att undvika översvämmningar.
Kallinska Villan blir ett flått lyft för genomfarten i Vemdalen. Trevligt att få se byggandet dag för dag på nära håll. Byggboomen lever i högsta grad i Vemdalen. Nya skidområden presenteras kring Vemdalsskalet men även nya stora tomtområden nära och i Vemdalen By. Helt klar så kommer bygghandlarna fortsatt ha goda tider. Två stora begivenheter kvarstår innan destinationen går i vintervila. Forum på vemdalsskalet och Dammracet på Björnrike. Den 23 april är det dags för dammrace på Björnriken med efterfäljande after damm på Bageri Björnrike.
Nyheter
2022-04-21
Ragnar Dillner

RADIALT

RADIALT Plus 15 idag också, lite sydlig vind i solskenet. Jaktstugan +8 vindstilla, morgonkaffet intas på altanen idag oxå meddelar Britt-Mari. Snöläget var ungefär lika förra året kan man säga. På fjället finns det fortfaran snö tillräckligt för skidturer.
Nu känns det som att det är läge för sommarhjulen att sitta på bilarna. I Hede finns minst fem verkstäder som är behjälpliga, Dahls Däck är en av dem. Där finns även däckhotell vilket underlättar mycket för en kund. Onsdag och Lill-lördag, nu är det många som passar på att hänga på restaurangernas uteserveringar, lite försmak av sommaren kan man säga.
Nyheter
2022-04-20
Ragnar Dillner

SLUTÅKT

SLUTÅKT
Plus 14 grader idag och den blå himmeln, vindstilla som bonus på förmiddagen. Tokvarmt under påskhelgen, och värmen består hela veckan. Jaktstugan +7 sydlig vind 2m/sek. Både skönt och trist för de som har sportlov denna vecka. Tämligen svårt att köra snöskoter i låg terräng och med bäckar och åar som är öppna. Nu är det nog många som har golf i sina tankar, Banan i Hede brukar komma igång tidigt på året. Dagspriset på bränsle i byn är 20:84
Nyheter
2022-04-19
Ragnar Dillner

THE PÅSK

THE PÅSK Tretti år med "Vemdalsnatta". En strålande fin helg och två röda dagar kvar, vädret består och det kan bli vårens värmerekord. Full fart och många trevligheter i området. Snudd på rekorddeltagande på snöskottartävlingen och full rulle på krogarna. Marknaden hade många knallar och besökare. En nyhet i det tysta är Konstutställningen på gamla "Gulfmacken" alltså hos ERA Mäklare. Det är Sofia Olsén från Östersund som har workshop och galleri med försäljning, så kallat öppen Alrelé. På sofiasgalleri.se kan man ekelt se motiv och priser. Utställningen pågår hela nästa vecka.
Nyheter
2022-04-16
Ragnar Dillner

KNALLAR

KNALLAR
Uppklarande till blåkupa och plusgrader, en perfekt dag för marknad. Jaktstugan +1 nordlig vind 3m/sek.
I 30 år har det varit marknad i Vemdalen under skärtorsdagen. Strävsamma knallar som rest låna vägar för att sätta upp sitt stånd. Utbudet är varierande även om renskinn verkar vara en gemensam nämnare, konkurrens är bra för priset. Paret med de Holländska ostarna är en av favoriterna liksom Spjälles torkade köttprodukter. Nästa höjdpunkt på dagen är snöskottartävlingen där man kan vinna 10 tusen kronor i kontanter. Kvällen avslutas på någon av byns tre krogar.
Nyheter
2022-04-14
Ragnar Dillner

SOS

SOS Mulet men på plus. Förra året i Påsktider var det en hel del utryckningar av Ambulansen, några via omlastning till helikopter från Hedlanda. Snötillgången var lite rikligare då men bara marginellt. Idag är det Dymmelonsdag, i gamla tider lindade man tyg runt kyrkor och klocktorn för att dämpa ljudet i tysta veckan. Kläppen i klockan kunde även bytas mot en träpåk.
Nu laddar Vemdalen för morgondagens kalas "Vemdalsnatta" med snöskottartävling och marknad. Ett arbete av de ideella krafterna ännu en gång.
Nyheter
2022-04-13
Ragnar Dillner

PÅSKTRAFIK

PÅSKTRAFIK Plusgrader och solsken, kan bli upp till fem grader under dagen. Ännu varmare på påskafton kan vi hoppas. Biltrafiken längs väg 84 och 315 kommer att vara intensiv som vanligt under påskhelgen. Även privat- och Taxiflyg kan väntas till området med landning på Hedlanda. Första påskbesökaren damp ned tidigt idag, redan 08:00 taxade maskinen in. När flygplatsen blir försedd med modernt inflygningssystem kommer såklart trafiken att öka. El-flyget kommer att revolutionera den framtida flygtrafiken och korta landningsbanor kommer till användning.
Nyheter
2022-04-12
Ragnar Dillner

GRUNDLIGT

GRUNDLIGT Plusgrader att vänta, skönt det. Skolgatan i Vemdalen där händer det. En ny husgrund tittar fram under nysnön. Ska bli spännande att följa, plats finns för ytterligare byggen. Enligt detaljplanen finns det möjlighet till sex bostäder just där. Nu drar det ihop sig till "Vemdalsnatta", en aktivitet som fyller 30 år. De stora tingen är Snöskottartävlingen, Marknaden och Påskkärringprommenaden med avslutande godisregn. Som bonus är det underhållning på krogarna.
Nyheter
2022-04-11
Ragnar Dillner

DUBBDÄCK

DUBBDÄCK Fem grader kallt och lätt snöyra. Nordliga vindbyar upp mot 10 knop. Stora besvär i trafiken kan väntas, snörök och halka. Jaktstugan -9 ca 2 cm nysnö som nu pressas ner. 8-14m/sek nordlig vind. En morgonfika på Vemdalen Bovre börjar bli en tradition för hantverkarna i byn. Snöfallet bidrar till lite påfyllnad av snö i spår och pister, kan behövas inför påskhelgen. Vi kan uppmana påskbesökarna att behålla vinterdäcken på sina bilar, vet ju att alla inte hörsamma det. Men då får vi något att läsa om i tidningarna med bild också. Dikeskörningar är populärt att visa. Fredag och myskväll framför teve och brasa. Kanske kan det bli Buffalo Wings till kvällsvard.
Nyheter
2022-04-08
Ragnar Dillner

SKARE

SKARE Kall morgon, minus 14 grader. Strålande sol som troligen hänger kvar hela dagen. För er som redan i gryningen står på skidor är det skare som gäller. Miltals med vidder på fjället till ert förfogande. Ta gärna svängen förbi Jaktstugan för en fika. Torsdag och jämn vecka, då är det sophämtning. Vemdalens gamla skola  gör sig Bra i morgonsolen.
Nyheter
2022-04-07
Ragnar Dillner

KYLA 

KYLA  Minus 12 grader i tidig morgon. Sydvästlig vind ca sju knop, det drar in en del moln, typ cumulus. Trots det kanske temperaturen hamnar på nollan mitt på dagen. Alltså ännu en fin vinterdag i väntan på våren. Jaktstugan -6 västlig vind 4m/sek. Skoterlederna låg terräng och i skogslandet verkar vara obrukbara. Man man kan ju ha fel. På leden vid Hedlanda står en skoter som verkar ha fått punktering, stål på kanten av leden. Kanske kommer en ägaren med reservhjul eller bränsle under dagen, kanske även måste ta med lite snö att köra på.
Nyheter
2022-04-06
Ragnar Dillner

TJÄLE

TJÄLE Minus sju grader, tendens till en snöig dag. Jaktstugan minus 10, nordvästlig vind. Pister och spår överlever när vi har kyliga nätter. Kylan eller kanske ska säga tjälen ligger på någon meter i backen. Det dröjer ett tag innan nya markarbeten och byggnationer tar fart. Vi ska ju också ha en vårflod innan vi får sommar. Vårbruket med att bygga upp årets nya lager av björkved har börjat på många gårdar i Vemdalen By. För alla som behöver ved till kommande vinter är det redan nu dags att förboka leveranser.
Nyheter
2022-04-05
Ragnar Dillner

PIMPELTÄVLING

PIMPELTÄVLING SÖNDAG 17 APRIL 2022 KL. 09:30
Pimpeltävling
Klövsjöfjällen
Nöje Events
2022-04-04
Ragnar Dillner

NY GATA

NY GATA Minus 4 grader och ett lätt snö faller på förmiddagen, kan bli någon cm i byn innan dagsmejan tar vid. Jaktstugan -3 vindstilla lätt snöfall. Halkigt i skuggiga partier kan vi påstå. Ny gata byggs mitt i byn, tvärgata till Skolgatan och där ska det byggas hus kanske redan i sommar. Det finns flera gator i byn som fått namn efter personer. Ås-Pelle, Hällner, Kråik, Karl XI, Rundkvist, Kilberg. Kanske finns någon fler också. Det har varit en hyfsad helg med tanke på vädret. Sol i alla fall halva dagarna som bilden visar. Idag är det murrigare men det går över. Läste i lokaltidningen att en yngling tagits för rattfylleri under helgen.
Nyheter
2022-04-04
Ragnar Dillner

NOLLAN

NOLLAN Minus åtta grader på förmiddagen och tämligen vindstilla. Jaktstugan -10 svag vind från väster. Idag upphör restriktionerna för Corona. Kan meddela att den lokala pandimetern visar 20.74 resp. 24.07.  April är den månad då vi ska få återbäring på den höga elförbrukning som varit under vintern. Upp till 2000 kronor kommer att reduceras på några av kommande elräkningar. Sedan det beslutat togs har man grubblat på ett nytt och enklare system för kompensation vid onormalt höga elpriser. Detta går ut på att använda distributionsnätet på ett effektivare sätt. I varje kraftledning finns fyra kablar, tre faser och en nolla. Dessutom är allt jordat via en kopparledning i marken.
Nyheter
2022-04-01
Ragnar Dillner