MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

GUIDAD

GUIDAD Nollgradigt och solsken, kan vara läge för att åka skidor på skaren. Tämligen stor risk för ishalka på vägarna innan sandningen kommit igång. Dagen är som gjort för en skotertur på fjället. Hos Vemdalens Experience som hyr ut skotrar är det ruschigt på morgonen innan alla kommit iväg. Guidade turer finns på hel och halv dag. På gården finns även en inhägnad bana med skotrar som lämpar sig för barnen. I butiken finns det skotrar och annat för fritiden samt verktyg för ditt trädgårdsarbete.
Fredag och solsken då kanske det är läge för en eftermiddag vid grillen eller wokpannan. På ICA finns gott om tips för en lyckad grillning.
Såg igår att trafikverket satt upp kablar i infarten till byn för att kolla hastighet och antal fordon som passerar.
Full rulle är det på Macken nu på förmiddagen. Pandometern visar 15:14, dock inte All Time High. EPA-ungdom bötfälld för att ha sladdat framför polispatrull. Förare på väg till fjällen mite körkortet i Hede. Körde 103 km på 50-sträcka
Nyheter
2021-02-26
Ragnar Dillner

SUNNY

SUNNY Några grader kallt under natten men det vänder till plus till lunch. Det blir fortsatt tögrader veckan ut. Det är fortsatt en ökad smittspridning i länet som koppas till inkommande skidgäster. Påminner om att det finns en teststation för Covid 19 vid Vemdaliahuset. Vid minsta snuvkänning bör vi testa oss. Vemdalens befolkning har ökat med över 20 personer jämfört med förra året. Snart är vi över 700 personer i byarna Vemdalen/Vemhån. Det är en ständig jakt på byggbara tomter, Nu börjar även mark för industrietablering efterfrågas. Arbete pågår om det, både privat och från kommunen.
Nyheter
2021-02-25
Ragnar Dillner

LIVLIGT

LIVLIGT Plus 4 grader från gryningen. Riktigt vårvinterslask på vägarna och det sandas för fullt. Trafiken genom byn är påtaglig liksom samlingen av bilar och skotrar kring macken. Såg att det var tre skotrar utanför ICA i förrgår, det är inte bra och tyder på att förarna inte har en susning om bestämmelserna för skotertrafik. Ingen skoterled går till ICA. Stora mängder av smittbärare har upptäckts i Åre och Sälen vid tester. Bra att gästerna låter testa sig men får ändå ses som en varning. Står nog inte på förrän det ökar även hos oss. Ser på ungdomar som går in i butikerna i klunga och hävdar att det är ok för de inte är i samma familj. Det må vara sant, med de håller ihop i samma hushåll på sin ferie. Onsdag och mitt i veckan, då kan det vara läge att besöka något av områdets 24 krogar. Bordsbokning gäller. Trots blidväder är förhållandena i skidspåren på Lövåsgården och de på fjället i god vigör. På Sporthuset i Vemdalen By får ni råd och hjälp med vallning.
Nyheter
2021-02-24
Ragnar Dillner

ÄLVSBYN

ÄLVSBYN Plusgrader och några cm nysnö. Älvsbyhus levererar ännu en villa till Vemdalen, kan vara så att det finns 15 leveranser i byn, inkl. Förskolan. Nybygget blir granne med Vemdaliahuset och får ett högt läge med en strålande utsikt mot Högfjället. Behöver man tillägga att det är ett permanentboende. Läste igår att tomtområdet på Vemdalsberget är slutsålt, ett helt nytt bostadsområde är fullbordat. Kommunen har förvisso några enstaka tomter kvar i Vemdalen By men kanske inte i bästa läge. Ett nytt område med tomter finns väster om Gästis, om du är intresserad så rappa på, snart är de också sålda. Tisdag och jämn vecka då är Återvinningen i Hedeviken öppen från 11:00
Nyheter
2021-02-23
Ragnar Dillner

SANDNING

SANDNING Plusgrader och mycket låg molnbas. Idag är det sandning som står på åkeriets checklista. Det pågår även dragning av telekabel utanför gamla Gulfmacken, där det fanns en telefonkiosk på förra århundradet. Det var en telefonkiosk som avlyssnades av hemliga polisen på 1970-talet, ljusår före mobiltelefonernas intåg. Nu är det ny sportlovsvecka som inte börjar med samma fördelaktiga väder som förra veckan. Trots vädret var det full aktivitet vid Sporthusets skiduthyrning under helgen och det fortsätter även i dag. En Knalle har rest sitt stånd mitt emot kyrkan och har försäljning av Viltkebab enligt skyltningen. Många av gästerna i byn passar på att handla nybakt på byns bageri innan de fortsätter upp till skidanläggningarna. På ICA är det också full fart från öppningen kl. 09.00.
Helgens höjdpunkt måste varit att se Elsa Fermbäck i VM. Fin insts och många beröm får hon av experterna. God fortsättning får vi säga.
Nyheter
2021-02-22
Ragnar Dillner

SPORTLOV

SPORTLOV Endast 2 grader kallt och varmare blir det under dagen. Det är fredag på första sportlovsveckan, ingen av gästerna verkar husera på denna camping. Här blir det nog full rulle vecka 10 när Norrland har lov. I dessa tider av pandemi kunde skolan kosta på med att skapa flera sportlovsveckor så gästerna kunde spridas över en längre tid under vintern. Det här med att vaccinera eller inte kan bli en klassfråga framöver. Man kan tänka sig att, är du vaccinerad får du fri tillgång till samhället.  Ovaccinerade får speciella tider att besöka näringsställen och offentliga lokaler. Vissa ställen kan de helt vara förbjudet att besöka. Tja vem vet hur framtiden gestaltar sig.
Fredag som sagt och då kan man passa på att samla till grillkväll utomhus och begränsat antal gäster. Eller varför inte boka bord på någon av byns krogar. Pandometern visar 14:94 och det är full snurr med skotrar där på morgonen.
God helg på er alla följare.
Nyheter
2021-02-19
Ragnar Dillner

NORRMALM

NORRMALM Minus sju grader och uppklarande. Redan torsdag och snart är första sportlovsveckan över. På Norrmalm (Nolaåa som man säger lokalt) i Vemdalens råder lugna gatan, här lever människorna långt från kravaller och strejker. Ett område där det råder byggboom kan man säga. De senaste åren har det byggts flera permanentboenden, utbyggnad av befintliga fastigheter pågår. Området kommer att sjuda av liv framöver. Flera av de bofasta har hästar som betar på de stora ängarna som finns mellan Norrveman och skogen vid fjällfoten. I området finns byggföretag, företag med hästinrikting. Gård med djurhållning av får och getter. Tidigare fanns det även mekanisk verkstad och gårdsbageri. En liten fin och levande del av Vemdalen.
Nyheter
2021-02-18
Ragnar Dillner

SNÖBYAR

SNÖBYAR Drägligt, endast minus åtta och snöbyar. Inte lika drägligt i skoterspåret eller längdspåret mot Oxsjön. Det kanske blir en dag för avståndsshoping, bowling eller padel. Eller bara kura med en bok inne i stugan på fjället. Några eller ganska många tar jobbet med sig på fjällsemestern, det funkar ju i dessa uppkopplade tider. Det ju lillördag och många passar på att göra ett restaurangbesök på semesterveckan. I området finns det 23 restauranger att välja på men de flesta rekommenderar bordsbeställning i dessa virustider. Nu och än så länge får man beställa fram till 20:00 men sitta kvar och smälta måltiden samt skölja ned med alkoholfritt.
Stor eldsvåda i Funäsdalen i natt. Två lägenheter i en länga med sex har blivit utbrända. Räddningstjänst från Hede, Funäsdalen och Röros har bekämpat elden. Ingen människa har kommit till skada.
Nyheter
2021-02-17
Ragnar Dillner

TÄTT

TÄTT Minus 17 på morgonen, solen värmer så det blir en fin dag för sportlovsgästerna, dåck någon snöby på eftermiddagen. Årets stora riksbluff måste vara de utlovade leveranserna av vaccin. På byn står långtradare tätt packade i väntan på att frigöra körtid eller packa om gods, de parkerar inte bara längs genomfarten utan även bakom centrumhuset. På något vis visar det på en god handel och företagande. Idag är det Fettisdagen, en dag som infaller mellan  3 februari och senast 9 mars. När fettisdagen infaller vet vi att det är 47 dagar till påsk. Nu ska vi konsumera mängder av vitt bröd, grädde och mandelmassa. Kommer att tänka på de små goda och läckra semlorna som serverades på Vålkojans restaurang.
Nyheter
2021-02-16
Ragnar Dillner

RÅKALLT

RÅKALLT Minus 18 grader, frost på träd och fordon. Det blir solsken frampå dagen och lite sydliga vindar. Ser ut att bli en fin första sportlovsdag. Att det är många som finns i Destinationen kan vi se på köerna till att hyra skidor, kön på Vemdalsskalet var några 100 meter, det blir så i virustider. Det råder stor brist på ved i området, de flesta leverantörerna har slut i sina lager. Några av de större har kvar men med långa leveranstider. Mindre förpackningar finns att köpa på ICA-butiker och bensinstationer.
Nyheter
2021-02-15
Ragnar Dillner

PARKERING

PARKERING Under 10 minus, det var länge sedan och dessutom halvklart. Vi närmar oss första sportlovsveckan men redan nu kan man säga att trafiken har ökat genom bykärnan. Tidig på fredagsförmiddagen är det halvfullt på ICA:s parkering, hur ska det då bli från i morgon. Nu har ICA fått ytterligare 14 platser, procentuellt är det en stor ökning. Tråkigt att parkeringen vid Vemdalens Kyrka mittemot ICA endast får användas av kyrkobesökare. Kyrkan har väldigt lite verksamhet för tillfället. Trafiken till Macken för tankning av skotrar är intensiv, det hör man lång väg. Vissa stunder kan det se ut som det råder kaos vid tankstället men allt verkar flyta på, bilar och skotrar i en salig blandning. Pandometern visar 14:84 idag. Fredag och dags att planera Alla Hjärtans Dag på söndag. Varför inte bjuda ut din käresta på något av byns tre restauranger. Eller ta del av ICA:s utbud och laga något gott på egen hand, finns ju annat än älgkött också. På Vema Maskin Skog & Trädgård finns inte bara skoteruthyrning. Där finns verkstad och butik för skotrar, 4-hjulingar, snöslungor mm. I mm ligger tex släpvagnar, ny leverans kom idag.
Nyheter
2021-02-12
Ragnar Dillner

VÄNDNINGEN

VÄNDNINGEN 30 grader kallt och solsken, det kunde varit värre, vi slipper skotta idag. Håll ut det vänder nu, hädanefter blir det bara varmare och en bit där framme finns både sol och bad. Kanske dags att köra gräsklipparen till service så man är redo, några av oss i byn har den alltid startklar vid husknuten. Det är en liten kamp på försommaren om att få till den riktigt snygga gräsmattan. Lite svårt att denna kyliga dag tänka sig att det växer äpplen på flera platser i Vemdalen By. Det vi kommer att sakna i sommar är ett sommarcafé med en massa goda bakverk och parasoller till skydd för den strålande solen. Aktiviteter i övrigt till sommaren lär bli som vanligt, många är de som i vårvintern jobbar med sina sommarplaner och hoppas på att turismen blir minst lika bra som föregående. Håll ut, håll avstånd och besök de lokala entreprenörerna.
Nyheter
2021-02-11
Ragnar Dillner

LILL-LÖRDAG + VACCIN

LILL-LÖRDAG + VACCIN
Minus 15 och halvklart. Tre dagar kvar till de första sportlovsfirarna anländer. Ökningen av de som handlar mat via Internet har fördubblats sedan i höstas. Ökningen här bland ICA i Destinationen är mer än så. Besökarna förbereder sig på att hålla ihop familjen när de är i sina stugor och lägenheter. Onsdag då kan man åka häst & släde med Bosse på Vemdalsskalet. På byn är det skotersafari från Vemdalens Experience, där finns även en inhägnad bana med barnskotrar. Lill-lördag då kan vi besöka byns tre restaurangen, det underlättar nu när gästerna inte behöver lämna redan 20:30. Pandometern visar 14:86.
Nyheter
2021-02-10
Ragnar Dillner

HÖGTRYCK

HÖGTRYCK
Minus 24 sky clear. Något varmare på fjället kan man tro. Pandometern stiger till årets toppnotering 14:86. Kan det ha att göra med tredje vågen som är på ingången. Vaccineringen av fas tre har ännu inte börjat i Härjedalen och nu är det bara en dryg vecka kvar till sportloven rullar in. På något sätt känns det som om ropen på att hålla ut och hålla avstånd börjat klinga ut. Det kan vara det som borde oroa oss mest, nu när vi hållit på i snart ett år borde vi klara ett halvår till. Covidtester kan vi göra i Vemdalen By, en testbuss finns parkerad vid Vemdaliahuset. Till sportloven kommer fler bussar att finnas vid skidanläggningarna. På ICA kan man fortfarande se hur familjer trotsar rekommendationerna och travar in hela skaran. Beröm till den part som sitter kvar i bilen och väntar. Butiken Fjällflorist mitt i byn skall upphöra, passa på att besöka och göra fynd.
Nyheter
2021-02-09
Ragnar Dillner

55 ÅR

55 ÅR
Minus 10 och tendens till lite uppklarande. Temperaturen under helgen har varit dräglig många har hållit sig på fjället för både längdåkning och slalom. Dubbla snövesslor har trafikerat linjen Vesselplanen på Vemdalsskalet - Jaktstugan men de flesta tar sig dit på egen hand för att få sin våffla med grädde och hjortrån. Jaktstugan fyller 55 år i år och håller öppet varje dag säsongen ut. Vesslorna som används är av märket Snowtrack och har hängt med i alla år men några få motorbyten. När vi kommer till påsktider och en stora besöksruschen ställer man upp med fyra vesslor.
Nyheter
2021-02-08
Ragnar Dillner

RÖJNING

RÖJNING
Minus 10 grader och solsken, 5 cm puder har kommit under natten, blir mest bara snörök av det.
Idag den 5 februari har Miljö- och byggnämnden beslutat att inte längre kräva att restaurangerna i Berg och Härjedalens behöver utrymma sina serveringsytor klockan 20.30. Ett nyhetsbrev om det går ut till samtliga krögare under dagen.
Åkeriet har städdag på gång och cykelvägar idag med början vid Ekbergs. Regeringen har utnämnt 4 ministrar på morgonen. Nu kanske det kan bli någon ledig som blir Landshövding i Jämtland.
Fredag och myspys för många familjer men Tacos och fiaspel framför teven.
I morgon är det Samernas Nationaldag, då tycker jag alla ska tänka "Gulligt". När vi ändå går till Designbutiken och spelar på hästar kan vi ta ut seger i förskott och besöka Vemdalen Bovre och köpa en kopp Samiskt kaffe eller någon annat internationell från Baristamaskinen. Det är ju lite mildare idag, vet att många väntat in och idag beger sig upp på fjället för en skidtur.
Den svenska para-alpinisten Ebba Årsjö boende I Vemdalen och tävlande för Vemdalens IF dominerar i årets världscup. Efter tre segrar vid världscup-premiären i Schweiz, en i slalom och två i storslalom, slog hon till på nytt i dag när det var dags för fartgrenar i Österrike.
Nyheter
2021-02-05
Ragnar Dillner

FRUKOST

FRUKOST Minus 19 och mulet, lätt inslag av kornsnö. Ännu en kylig dag att vänta. Saras hästar står tätt ihop och värmer varandra under frukosten. Torsdag och inget speciellt händer på byn. Trafiken rullar på mellan skidanläggningarna, det går även en skidbuss men i dessa tider är den långt ifrån fullbelagd. Pandometern visar 14:64. Torsdagar är Fjällhälsans mottagning i Centrumhuset bemannad 08-11, mestadels för provtagning. Ännu inget nytt om vaccinationer för vanligt folk. Äldreboenden i länet har hävt besöksförbudet, i alla fall tillfälligt. 
Nyheter
2021-02-04
Ragnar Dillner

MALL

MALL Minus 18 grader och solsken. Onsdag och Lill-lördag. Då kanske det är läge för lite shopping, varför inte i Mall of Vemdalen. Under samma himmlatak finns Pizzeria, Sjukmottagning, Begravningsbyrå, Redovisningskonsult, Elfirma och  Designbutik. I designbutiken finns även ATG och Svenska spel. Pizzerian har även ett stort utbud av karameller och mössor. Där tillverkas Härjedalspizzan av lokala råvaror såsom älgkött och kantareller, mycket omtyckt. Pizzerian öppnar vid 11 och redan på förmiddagen brukar det vara många besökare. För drygt ett år sedan begåvades vi i byn med en butik som säljer växter till utemiljöer och hemmet samt under våren en hel del plant. Butiken skyltar nu om stängning och erbjuder stora rabatter och sänkta priser. Kom och fynda. I samma hus finns Vemdalens Bovre, en butik med Samiska produkter samt gott kaffe från Barista-mskinen.
Nyheter
2021-02-03
Ragnar Dillner

SIBIRIEN

SIBIRIEN Minus 27 och solsken i tidig morgon. Idag är det nog bara hundägarna som tar sig en långpromenad. Pandometern visar 14:44 och det är 80 enheter lägre än för ett år sedan. Morgontrafiken är livlig som förstärks av utryckande Räddningstjänst. Tisdag då rullar varubilar till restaurangerna, ICA får varor varje dag och flera gånger. Nyaste butiken BOVRE  i byn har öppet tis-lör 10-17, där kan man få sig en kaffe från den nya kaffemaskinen.
Nyheter
2021-02-02
Ragnar Dillner

BLÅLJUS

BLÅLJUS Fortfarande kyligt, minus 20 på morgonen. Det är många frusna vattenledningar nu i stugorna där ägarna snålar på värmen. Nu är vi inne i februari och vårvintern närmar sig med solsken och takdropp. I normala fall hade det varit förberedelser för Forböndernas resa till Röros som sker varje februari, senast till marknaden i Röros den 18 februari 2020. Färden har pågått sedan 1981 med hästar från Klövsjö/Vemdalen. Det brukar även vara Student Ski Week den här tiden men även det är inställt. Hur det är med konferenser och firmafester kan vi bara gissa. Ännu har vi inte sett någon annonsering om vaccinering till allmänheten. 
Nyheter
2021-02-01
Ragnar Dillner