MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

KYLIGT

KYLIGT Kall natt och kylig förmiddag, minus 10 vid 10-kaffet. Helgen har förflutit i stillhet som det ska vara på 1:a Advent. Gudstjänsten från kyrkan sändes digitalt från kl. 11:00 igår. Vackert var det på kyrkogården med alla tända ljus. Det tillverkas massor av snö i slalombackarna, det är nära till säsongsöppning nu. Isen på byns hockeybana har spolats minst en gång, snart får barnen snöra på sig skridskorna för mera lekar utomhus. Gästis i Vemdalen är redo för ännu en vintersäsong med gäster.
Nyheter
2020-11-30
Ragnar Dillner

KANON

KANON Minus 10 grader på byn och tendens till solsken. Nu mullrar snökanonerna för fullt inom destinationen. Snart är det träningsgrupper på gång att invadera anläggningarna. Den första maskintillverkade snön lyste upp tillvaron i mitten av 1950-talet i USA. Amerikanerna Dave Richey och Wayne Pierce fann en metod att trycksätta vatten och luft genom ett rör och på så sätt frigöra värmeenergi ur vatten och skapa snö. Läs mer. När kanonerna etablerades i Vemdalen löd reklamen "Vi snöar själva". Bilden är från Hovde med utsikt mot Skalsterrassen
Nyheter
2020-11-28
Ragnar Dillner

SKY CLEAR

SKY CLEAR Åtta grader kallt och klar himmel, vackert men kallt. Fredag och ännu en arbetsvecka går mot slutet. Många av byggjobbarna bla. de längs Hågåavägen jobbar in fredagen, det märks vid lunchtid då det är färre av dem på byns restauranger. Men det jämnar ut sig med helgbesökare som är på genomresa eller har sina stugor i Vemdalen. Restaurang Anorak har ett fint helgerbjudande även för avhämtning. Vita huset på bilden har bytt ägare, det är ett bra tag sedan Uffe hade Antikhandel på gården och i fjöset. Nu ska det bli spännande att vad nya ägaren hittar på. Till er som saknar adventsgran så finns det att köpa både på ICA och hos Ekbergs, inplastade och redo för takräcket. Av olika anledningar ska vi ju både till ICA och Ekbergs.
Nyheter
2020-11-27
Ragnar Dillner

VATTEN

VATTEN Minusgrader och solsken, det är väl så det ska vara när vi närmar oss advent. Vemdalens senaste tomtområde är på gång. Nu grävs det för vatten och avlopp till de 20 tomter som snart kommer att bebyggas. Meningen är att det ska vara för permanent boende och att man skriver sig i Vemdalen. Det borde vara självklar att man är skriven på den ort man verkar, bor och spolar i sin toalett.
Nu fejas det i stugorna på byn inför advent. Fönstren putsas och julgardinerna kommer på plats. Julstjärnor och belysning får sin kontroll. Julgranen hämtas på något skifte i skogen. Till helgen ska det stråla av ljus i varje hem. Resor och sammankomster bör undvikas kommande veckor fram till jul. Julafton bör firas med max tre familjer i samma lokal. Det är rekommendationer från Folkhälsomyndighetn. Sedan finns ju alltid de som tycker att det gäller andra och inte just en själv. Den som lever får se.


Nyheter
2020-11-26
Ragnar Dillner

HÄRJEDALSSTIL

HÄRJEDALSSTIL Plus två grader och stratus nästan ned i trädgränsen. Sliriga vägar på förmiddagen innan det är sandat där det ska. På ICA har arbetet med 15 nya parkeringsplatser börjat, en trevlig julklapp till oss kunder. Trots god skyltning och information om att endast en från familjen bör gå in och handla så händer det att hela hopen kommer. För 20 år sedan myntades inom kommunen att vi skulle hålla oss till "Härjedalsstilen" när det skulle byggas på fjällsluttningarna. Ett av byns vackraste hus bör väl representera den stilen. På fjällsluttningarna kan man se att det faktiskt liknar detta hus, ja om man bortser från att fönsterpartierna är något större år 2020. Onsdag och Lill-lördag, vi gratulerar alla som heter Lill såklart. Lill bildar ofta en del i ett dubbelnamn. Snart är det första advent och vi kommer att sakna julmarknaden och alla knallar. Men någon kanske trotsar årets rekommendationer och kommer i alla fall. Då ska jag handla.
Nyheter
2020-11-25
Ragnar Dillner

PUMPEN

PUMPEN Runt nollan, mulet och vindstilla men vi kan förvänta oss någon snöby till eftermiddagen. Varutransporterna till byns restauranger från Svenk Cater rullar på som vanligt tisdagar och fredagar. Pandemin har ännu inte slagit ut den verksamheten. Centrumhuset byggdes för ca 40 år sedan, då fanns där Posten, Tandläkare, Jämtlands Folkbank, Turistbyrå, matserveringen Matbiten. På baksidan fanns Distriktssköterskemottagningen. Ännu ingen ny entreprenör som tar över Mackens servicebutik men kanske i december. Gamla Keos håller på att renoveras med nya golv, väggar och inte minst en ny entrédörr. Att döma av de som fixar och donar kan man dra slutsatsen att Samisk Slöjd & Design flyttar in, kanske redan innan Lucia. Pandometern visar 13:83
Nyheter
2020-11-24
Ragnar Dillner

KYSSARNAS BRO

KYSSARNAS BRO Två grader varmt, nordvästlig vind och mulet med tendens till uppklarande till lunch. Helgen har varit lugn, inga rapporter om bråk och stök efter krogarnas stängning, inte heller några dikeskörningar i området. Fettjåfallet är det mest besökta utflyktsmålet i Destinationen, närmare 30 tusen besök under året. Mest under sommaren såklart men även resten av året. Med sina 70 meter i fallhöjd är det ett populärt ställe för isklättring som exempel. Fallet ligger några kilometer efter man passerat Hotell Klövsjöfjäll. Vandringsleden från bilparkeringen till fallet är inte så himla lång men efter alla besök så har stigen blivit sliten. De senaste två åren har den rustas upp med en gedigen stenläggning. Under vandringen mot fallet passeras två broar. Dimmornas bro samt Kyssarnas bro - De ni.
Nyheter
2020-11-23
Ragnar Dillner

BRORALLARE

BRORALLARE Solig förmiddag med någon minusgrad och lite lätt nordanvind. Byte av slitbana pågår på bron över Norrveman på Bastugatan. Uppdraget att byta de välspikade planken har Vemhus Bygg fått. Reparationen pågår under fyra veckor och vägen är avstängt under tiden. Öppnas vecka 50 om allt går som det ska. Fredag och inget grillväder. Vill man gå på krogen gäller nya bestämmelser. Krogarna stänger senast 22:00 och alla gäster måste vara ute ur lokalen 30 minuter senare.
Nyheter
2020-11-20
Ragnar Dillner

SNÖSVÄNGEN

SNÖSVÄNGEN Någon grad kallt och det har kommit snö. Ingen riktig kyla i marken så det blir som bara snöblask som plogbilarna får röja undan. Men ljust och fint blir det i alla fall så länge snön ligger kvar. På fjället är det full fart på  aktiviteterna i backarna för att skapa bra underlag för att öppna ännu en säsong. Hur det blir med reserestriktioner är det bara vänta och se. Ni får ursäkta bildkvalitén fån redaktionens fönster.
Nyheter
2020-11-19
Ragnar Dillner

FIKATAJM

FIKATAJM Plusgrader idag men i morgon kan det vända med både kyla och snöbyar. När vädret bjuder till kan en våffla vara på sin plats. Göra själv är bra men annars får det bli Lingers på Vemdalsskalet. Trosavik i Hedeviken har helgöppet och Åtgården håller stängt
Nyheter
2020-11-18
Ragnar Dillner

VÅRFLOD

VÅRFLOD Fortfarande plusgrader och höga vattenflöden. Det liknar vårflod på många håll. Kanske så rikligt med vatten att det blir överskott på vattenkraft. Då kanske vi får ännu en tid med minustaxa på elräkningen. Snö och kyla kanske kommer till helgen och skidanläggningarna står redo för att skapa snö. EXTRA NYTT. Bron över Norrveman vid Bastugatan kommer att vara avstängd i två veckor från den 18 november. Det meddelar Vemhus Bygg som skall renovera bron.
Nyheter
2020-11-17
Ragnar Dillner

FLORA

FLORA Plusgrader och ännu ingen snö i sikte. Maren på Hede blomsterhandel har mottagit ett stipendium från kedjan Interflora. Vanligtvis erbjuder Interflora utbildningar för butiksinnehavarna. Nu i coronatider erbjuder de butikerna att ansöka om stipendium. Maren tillhör en av de utvalda. Det firar hon med att piffa upp butiken med ny inredning. Resultatet blev himla snyggt. Vi får Gratulera. 
Nyheter
2020-11-13
Ragnar Dillner

HÖGFJÄLLET

HÖGFJÄLLET Temperaturen håller sig strax över nollan och ingen snö i sikte ännu. Molnen ligger lågt över Högfjället. Vemdalen By är ett steg närmare en Aktivitetshall bestående av padel, klättring, trampolin samt en handbollsplan. Kommunen har beviljat 16 miljoner av de pengar som kommunen fick vid försäljningen av Härjedalens Turistanläggningar AB. Projektet drivs av Vemdalsfjällens Företagareförening, föreningen har ca 50 medlemsföretag. I byn finns ca 160 verksamma företag, alltså borde fler ansluta sig till föreningen.
Nyheter
2020-11-12
Ragnar Dillner

PYNT

PYNT
Minusgrader och svårskrapade bilrutor. Prognosen säger sol under dagen, får väl se hur det blir med det. Onsdag och sex veckor till julafton, ännu ingen snö för tomten men för ett år sedan då var skidåkningen i gång. Julstämning är det på designbutiken mitt i Vemdalen By. Helén har dukat fram rikligt med julsaker, många fina presenter eller varför inte använda dem själv.
20 nya tomter är på gång i Vemdalen och det kommer att börja grävas redan innan jul. Många familjer står i startgroparna för att bygga och flytta till Vemdalen. Området ligger nära centrum med gångavstånd till skola, kyrka, affär, bowling och restauranger. Några familjer tog ett glädjeskutt när beskedet kom. Det var efterlängtat då processen tagit något år eller två.
Nyheter
2020-11-11
Ragnar Dillner

MÅRTEN

MÅRTEN Natten har varit kylig, minst 4 grader minus. Frost i gräset och på bilrutan. Vi har haft många fina och soliga dagar nu, perfekt för alla som ligger lite efter med höstens sysslor innan snön kommer. Återigen tänker man på alla byggjobbare som just fått gjutningen klar och snart ska till med att resa stommen. Sedan finns det många byggen, ja kanske de flesta som kommer i färdiga block och blir under tak på några dagar. Idag är det Mårtensafton, en afton som firades över hela Sverige för många år sedan. Nu för tiden är det mest i Skåne den firas. Måltiden består av svartsoppa till förrätt och Gås till varmrätt. Pandometern visar 13:28 idag
Nyheter
2020-11-10
Ragnar Dillner

FROSTHALKA

FROSTHALKA 4 grader kallt på morgonen, risk för frosthalka innan solen börja värma. Helgen har varit lugn inga kravaller förutom lite mindre muck i residensstaden och i USA. En och annan dikeskörning längs väg 84 finns att rapportera, liksom att älgjakt pågår. Härjedalspizzan har haft service och underhåll av belysning och reklamskyltar på fasaden. Pandometern visar 13:28. På fd. KEOS målas och fejas det inför det som ska etableras där - Spännande. Gymnasieskolan i Sveg håller stängt och ungdomarna får plugga i hemmet. Detta på grund av att någon drabbats av Covid 19. Det är svårt det där med avstånd och respekt. Det finns tydliga skyltar vid våra näringsställen, vi läser och gör som vanligt.
Nyheter
2020-11-09
Ragnar Dillner

BRITTSOMMAR

BRITTSOMMAR Plus 8 och solsken även om några mörka moln ligger kar på förmiddagen. Fredag och byborna är tidigt ute på sina promenader, med eller utan hundar. Dagen bjuder på lite av försenad Brittsommar kan man säga. Förra helgen var det regn, blåst och kyla så det svänger i vädret. Förra året den här tiden gick snökanonerna för fulla muggar och lades det snö i backarna. Trafiken genom byn är lite extra livlig denna fredag känns det som. Det är mycket yrkestrafik blandat med hantverkare som hämtat material hos AB Karl Hedin. En och annan husbil är också i farten, många som förlänger säsongen och tar kortare resor. Till er alla i byn som inte ställde in grillen när klocka ställdes om är det bara att lägga dit biffen och njuta av en fin fredag.
Nyheter
2020-11-06
Ragnar Dillner

SLUTSPURT

SLUTSPURT Frostfri natt och en solig, vacker förmiddag. Det är varning för starka vindar med risk för att träd faller över vägar, redan på förmiddagen känns det som det kan övergå i storm. Inte läge för takarbeten idag i alla fall. Nya lägenheter på gång. Björnvallens Ski-Lodge, Björnrike Grizzlyvägen. Inflyttning i mars 2021.
16 av 20 lägenheter har även en egen uthyrningsdel. Direkt vid barnområdet med liftar, restaurang, funpark för de minsta. Grizzly Express tar dig de 2km till toppen på 6 minuter. Kontakta Mäklarfirman ERA för mer information. Hos Fjällhälsan i Vemdalen kan man nu ta Antikroppstester för Covid 19, tidsbokning gäller. Det är inte stickmetoden utan traditionell armvecksmetod.
Nyheter
2020-11-05
Ragnar Dillner

KRISPIGT

KRISPIGT Minus tre grader i tidig morgon. Frost i gräset och frost på bilrutan. Nu kommer tiden då vi upptäcker hur olika bilförare skrapar sina rutor. Några orkar bara med en liten glugg ovanför ratten. Sedan finns de som låter bilen mullra på tomgång under 15 minuter och går in och tar en påtår. Det finns även personer som gör som man bör. Nåja det är i alla fall mycket vackert ute en sådan dag som idag. Byn vaknar tidigt, folket ska till jobbet, inte alla som jobbar hemifrån. Hundar ska rastas och några rastar sig själva med snabba promenader eller joggar längs byns gatusystem. Onsdag och Lill-Lördag men den blir nog inte så händelserik som förra onsdagen då det var höstlov och nästan fullsatt på byns restauranger. Kan läsa i lokala tidningen att två nya företag har registrerats i byn. Flodén & Pap AB samt Vemdalen Bar och Mat AB. Båda företagen ska verka inom restaurang.
Nyheter
2020-11-04
Ragnar Dillner

KWH

KWH Nollgradigt i gryningen men med solens hjälp blir det nog 8 grader varmt under dagen. Det är rikligt med vatten i våra bäckar och åar. Hörde på radion att flödet till kraftverksdammarna och det blåsiga vädret har skapat stort energiöverskott. Så stort att vissa abonnenter fick betalt för att de förbrukade el. Negativt elpris alltså. Idag kan man i Hede börja vaccinera sig mot den vanliga influensan, det är på församlingshemmet 11-17. I Vemdalen blir det den 16 november 12-15 på GT-Gården. Idag är återvinningen i Hedeviken öppen. Det är en strid ström av bilar med släp som ska dit. Det är inte alla som surrar fast det som ligger på släpet. Man kan se ömse liggande längs vägkanten, t.o.m stora plåtar.
Nyheter
2020-11-03
Ragnar Dillner

BLÖTT

BLÖTT Nio grader varmt men ett ihållande duggregn som pågått i flera dagar. Trots det rent ut sagt pissiga vädret har det varit många gäster i Vemdalen by under veckan. Fen stånd med knallar har varit i byn under veckoslutet, uthålligast var Carina med skinnfällar och varma tofflor son stannade till söndag kväll. Trångt var det som vanligt på ICA:s parkering under hela veckan. Men håll ut, det kommer till 15 nya platser till vintersäsongen. Idag visar Pandometern 13:19. Kan det bero på presidentvalet i USA.
Nyheter
2020-11-02
Ragnar Dillner