MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SLEEFT

SLEEFT Klar och kylig natt med flera minusgrader. Snösvängen i byn har fått göra sina första turer mellan Vemdalen och Klövsjö. Västerut är det snöfritt efter Galberget till Hede. Mer snö är utlovat till morgondagen så det blir nog fler turer med plogbilarna. Endast åtta veckor kvar till julafton och rusningen till fjällen kan börja. Det verkar som många har skaffat husvagn för att tillbringa stora delar av vintern i området. Ser ganska trångt ut på många campingplatser. Hur som helst är det läge att montera vinterhjulen så man inte halkar efter. Lite tråkigt att det inte finns någon i byn som kan ha det som kompletterande affärsidé att montera däck och hjul.
Nyheter
2020-10-19
Ragnar Dillner

RATTMUFF

RATTMUFF Runt nollan och ännu kallare var det under natten. Dags att ta fram rattmuffen och ta upp potatisen. Fjälltopparna har fått sina mössor och mer snö spås det till helgen. Polisens husrannsakningar i Sveg förra veckan gav fynd av narkotika. I Vemdalen patrullerar polisen vissa kvällar det kan bli aktuellt med kontroller av mopeder och andra långsamtgående fordon.
Nyheter
2020-10-15
Ragnar Dillner

DAGKORT

DAGKORT Minusgrader i natt och dags att lägga på vinterhjulen. Fjälltopparna ligger vita innan solen börjar värma. Lokalradion meddelar att SkiStar ska införa dagkort för bilar med 95:-/dag i anslutning till liftarna. Det kanske kan få de som har stugor nära liftarna att gå eller skia in å ut. Kan även dyka upp någon annan markägare som vill satsa på att göra p-platser. På byn jobbas det med aktiviteter inför höstlovet, bla blir det en tipsrunda som vanligt kan man säga.
Nyheter
2020-10-14
Ragnar Dillner

GARNÄMNE

GARNÄMNE
Halvklart, nordlig vind och uppehåll, kan vi hoppas. Byns Alpckor går och mumsar på bördiga marker. Samtliga verkar nyfriserade så nu hoppas man att pälsen växer ut innan vinterkylan slår till. Hos Birgitta som äger djuren finns garna att köpa samt många fina produkter. Garnet är himla värmade och det produkterna finns ofta med på marknader. I år har det inte varit så många marknader men vi hoppas det kommer igång till kommande år. Framför allt önskar vi att marknaden i Röros i blir av som vanligt i februari
Nyheter
2020-10-13
Ragnar Dillner

SOLSKEN

SOLSKEN Fem grader varmt på förmiddagen när solen kämpar över Högfjället. Det blir en lite kuslig bild när morgondimman lättar av solvärmen. Kusligt var ordet, på kort tid har Vemdalen varit centrum för två kriminalromaner, rätt märkligt att skilda författare tänker att det hittat en bra plats sin handling. Helgens trista och blöta väder har mest hållit byborna hemma i stugorna. Några har besökt Åtgåren, Härjedalspizzan och Husky. Ny vecka stundar med nya händelser även utanför romanerna. Bion låter meddela hatt de fortsatt väntar med att dra igång säsongens filmvisning.
Nyheter
2020-10-12
Ragnar Dillner

GULD

GULD Kommunens årliga Guldgala genomfördes idag i ett nytt och Corona-anpassat koncept på restaurang Wemer. 35 inbjudna nominerade bjöds på 3-rätters. Under måltiden delades pris ut till bla. årets serviceföretag. Guldet, diplomet och blommorna gick i år till Restaurang Husky. Årets Hållbarhetspris som delas ut av Länsförsäkringar gick till Detination Vemdalen. Vinnarna går vidare till länsfinal i Östersund. Vi gratulerar
Nyheter
2020-10-09
Ragnar Dillner

MARZIPAN

MARZIPAN Termometern verkar ligga stadigt på 10 grader även denna regniga dag, vi får hoppas på uppehåll under dagen. Idag tllkännages Fredspriset och Guldgalans pris till årets serviceföretag och serviceperson. Malin är back in business på Åtgårdens Café. Även om det bara är över några helger. Det är full rulle på tårtbakandet, verkar som det finns mycket att fira i områdets stugor bland turister och bybor. Det går åt mängder av marsipan i alla möjliga färger. Åtgården har öppet tor-sön 11-16. I Vemdalen By finns även Stenugnsbageriet Pizza, Bageri och Café som har helgöppet.
Nyheter
2020-10-09
Ragnar Dillner

84 DAGAR

84 DAGAR Konstant väderlek kan man säga, 10 grader och 10 dgar och mulet med duggregnet hägnade i luften. Idag är det 84 dagar kvar av året, det börjar bli bråttom med allt som ska göras innan snön kommer. 14:03 säger pandometern och det får vi vara nöjda med men 70 procent, eller 9,34 kronor, av priset utgjordes av skatter för koldioxidskatt, energiskatt och moms. Om vi räknar på ett samhälle som typ Vemdalen med 350 hushåll och 2 bilar per hushåll. I snitt kör bilarna 1200 mil/år. Med 14 kr/liter så tankar vi i byn för ca 11 miljoner kronor på ett år. Nu tankar inte alla här hemma i byn på sina reor men till detta kommer turismen med bilar och snöskotrar. Man skulle kanske ha en mack.
Nyheter
2020-10-08
Ragnar Dillner

MOSIPPAN

MOSIPPAN 10 grader och uppehåll, möjligen kan vi få se lite sol. Barnen på Vemdalens Förskola är på utflykt idag. Förskolan har två avdelningar, Blåklockan och Mosippan. Vemdalens förskola är en förskola med två avdelningar som ligger centralt i Vemdalens by. En trygg plats med stor utvecklingspotential och en rörelsesmart förskola med mycket utevistelse. Avdelningarna är i stort sätt fullbelagda vilket kan vara ett hinder för inflyttning, något som kommunen är mycket medvetna om och det jobbas på en lösning. I Vemdalen finns lediga arbeten samt byggklara tomter och med jämna mellanrum även hus till salu. Just nu även lediga lokaler för företagsetableringar mitt i Vemdalen By.

Nyheter
2020-10-07
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Tio grader och det klarnar upp efter morgonens dimma. Tisdag och det lunkar på som vanligt en höstdag i byn. Vill vi se lite rusning kan vi åka till byggshoppen, där är det rusning i dessa byggtider. 
Nyheter
2020-10-06
Ragnar Dillner

PADEL

PADEL Efter idogt regnade är det nu uppehåll och tio grader. Det har varit en helg utan större händelser. Vi har haft Brittsommarvärmen men i övrigt tämligen trist väder. Nöjet var att besöka Åtgårdens Café och ta en fika och kanelbulle. Nu är stommen, väggar och tak fixat på vinterns stora och nya begivenhet i Vemdalen By. En Padelhall växer fram. Det är de senaste åren trendgrej bland sportutövare. Antagligen kommer padelbanorna vara fullbokade stora delar av vintersäsongen. Nu inte bara bowling i byn, även padel.
Nyheter
2020-10-05
Ragnar Dillner

LÄCKAGE

LÄCKAGE
Fredag förmiddag fick en buss stopp på väg 84 2 km väster Hedeviken. Det var ett oljeläckage som var orsaken. Tungbärgare från Falk kom till undsättning samt att personal sanerade vägen. Under drygt en timme var ena körfältet avstängt. Slutet gott, allting gott. Idag meddelar Länsstyrelsen att de säger ja till ny skidanläggning i Skorvdalen. Det kommer mera.
Nyheter
2020-10-02
Ragnar Dillner

13:93

13:93
Mulet, vindstilla och tio grader. Turisttrafiken genom byn har minskat väsentligt men fortfarande kan man se att det är många husbilar som passerar för att hitta nästa ställe att övernatta på. Macken är stängd och byn har tappat en mötesplats. Snart stänger även Åtgårdens Café. Vill man då som besökare dricka en kopp kaffe är det Härjedalspizzan eller restaurang Husky som står till buds. Ännu är det tid kvar innan skotersäsongen kommer igång då det brukar vara full rulle runt Macken för att tanka, köpa korv och fika. Kanske kan nya aktörer komma till skott. Pandometern visar 13:93
Nyheter
2020-10-02
Ragnar Dillner

GIFTIG

GIFTIG Tio grader varmt, uppklarande och tämligen vindstilla. En bra början på dagen för den tappra skara av modellflygare som hänger på Hedlanda.
Amanita muscari dvs Flugsvampar kan vara ett vackert inslag i hösten färgprakt. Är man händig går det att tillverka insektsgift eller gift mot vägglöss som den kände Linné hade recept på.

Nyheter
2020-10-01
Ragnar Dillner