MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

REGN

REGN Två grader varmt, låg molnbas och duggregn. Inga bra förutsättningar för en FIS-tävling på Björnrike i kväll. Kanske är det bra för väghållningen för att rensa bort lite ojämnheter. Vecka 5 är rena rama underhållningsveckan på Vemdalsskalet. Vad sägs om De Sotos, Perikles, 2 Blyga Läppar och Rydell & Quick. Kanske inte gör så mycket om det skulle regna någon fler dag. Polisen tog en person i området för rattfylla i helgen. Knepigt att det inte går att få in i huvudet på en del att det inte är ok att köra onykter. En fråga: Är Fett Bra detsamma som Gudomligt?

Nyheter
2020-01-27
Ragnar Dillner

Svedbergs Mekaniska

Svedbergs Mekaniska Åke Svedbergs Mekaniska!
​På 70 talet så jobbade jag i min pappas verkstad ett år, svetsade, slipade, smidde, mm. Han var nog en av de bästa arbetsgivare jag har haft, nu när jag tänker efter. Han hade full tillit till att jag skulle lösa de arbetsuppgifter jag fick. Han gjorde ingen skillnad på mej som ung tjej eller nån vuxen självsäker karl. Det han alltid sa till mig va - kan andra så kan du! Först fick jag träna på att svetsa och att skära i metall och att slipa och annat som kunde förekomma på en verkstad, Jag lärde mig att slipa med en jättetung slipmaskin. Jag kunde knappt lyfta slipmaskinen från marken, men genom att lägga den på mina knän så att jag använde både knäna och händerna och då orkade jag hantera slipmaskinen. Jag lärde mig att när något inte funkade så skulle jag fundera om jag kunde göra på nåt annat sätt för att få det att fungera. Den första kund jag fick va en äldre man som kom med en ganska bred släpvagn och ville göra den smalare på bredden. -Det där får du ta sa pappa till mig. Mannen undrade om jag verkligen kunde och han ville såklart att pappa skulle göra det. -om det inte blir bra så gör jag om det, sa pappa till mannen. Till mig gav han ett anteckningsblock och en penna, - rita hur du tänker du ska göra och förklara för mig sen. Sagt och gjort, jag gick iväg och funderade och mätte och ritade en skiss hur jag tänkte göra. Senare visade jag den och jag fick förklara steg för steg hur jag tänkte göra. Han gav några små ändringar o förklarade och sen fick jag sätta igång. Han kollade då och då att allt fungerade. Släpvagnen blev bra och mannen va nöjd. Jag var glad jag klarat av det och mitt självförtroende växte. Jag var den som lagade lunch till oss, det var inte så svårt för det fanns bara en maträtt på lunchmenyn enligt pappa - pannkakor! Jag kommer speciellt ihåg en fredag då jag stod ute o svetsade på nåt, skitig overall och hårrullar med en schal utanpå. Jag skulle på dans på kvällen. Det hörde inte till vanligheten på den tiden att en kvinna/ tjej svetsade och jobbade i verkstad, så en grabb några år äldre än mig blev stående o tittade storögt på mej. På kvällen när jag var på dans så träffade jag hans kompis och han berättade att grabben hade fått ” svetsblinken” och kunde inte gå på dansen den kvällen. Svetsblinken får man om man tittar på svetslågan utan skydd, det blir röda, svidande ögon. Det gör riktigt ont. Det finns många sätt att imponera på en grabb. (och visst han var intresserad av mig när ögonen blev återställda, men det är en helt annan historia)
Kultur
2020-01-25
Hedeviken

HÖGHUS

HÖGHUS Sju grader kallt och strålande sol på förmiddagen. Fin dag i pister och spår för våra nyanlända gäster. Ja vad ska man säga, nu har det satts upp ännu ett åretruntboende i byn. Inte så vanligt med två våningar, oftast en eller 1 1/2 plan. Men huset smälter på ett bra sätt in i omgivningen "Nola Åa". Det går fort att bygga, modulerna var på plats efter bara 8 timmar. Nu återstår lite inredning och takläggning. Det här var nog hus nummer 14 för fast boende i byn de senaste åren. Få byar i länet som presenterar den tillväxten. Fredag vecka 4, då är det full rulle på de 11 restaurangerna kring Vemdalsskalet.
Nyheter
2020-01-24
Ragnar Dillner

EXPERIENCE

EXPERIENCE Nollgradigt, västliga vindar och lite puder på backen. Vemdalens Experience är ett företag under utveckling. Pontus Widell är VD för bolaget som varit verksam i Destinationen i över 10 år. Första tiden med bas på Björnrike, sedan några år är basen mitt i Vemdalen By. Grunden i verksamheten är skoteruthyrning, guidade turer och service. Företags skoterverkstad gör service och reparationer av de flesta skotermärken. För att förlänga säsongen och bredda utbudet och trygga verksamheten för de 4 anställda byggs nu en butik. Butiken kommer att hålla ett sortiment av Husqvarnas trädgårdsmaskiner med tillbehör och såklart service till dessa maskiner. De stora produkterna är Robotgräsklippare, Motorsågar och övriga trädgårdsmaskiner. Det kommer att skapa en helårsöppen anläggning. I kundmottagningen finns Pernilla och Emil.
Nyheter
2020-01-22
Ragnar Dillner

GRUSAT

GRUSAT Runt nollan och strålande sol, vinden är lätt nordlig. Idag får snösvängen ägna sig åt sandning av gator och torg, i alla fall de gator som kommunen och Vägverket ansvarar för. Trafiken genom byn är snäppet starkare än riktig lågsäsong, turister och yrkestrafik. Snöpendeln mellan anläggningarna är inte direkt fullsatt på sina turer, men bra att den finns. Mest rusning till bussen är det när gästerna kommer med tåget till Röjan. Just nu pågår Student Ski Week. En sak till, idag är det "KRAMDAGEN".
Nyheter
2020-01-21
Ragnar Dillner

VÅRVÄRME

VÅRVÄRME Plusgrader och halvklart men blåsigt.Varmt och blåsigt även igår och då var flera liftar stängda så kan det nog bli även idag. Prognosen för Hede är 8 plusgrader och mycket hård vind. Ibland kan det vara solsken lite högre upp i området. Bilden är tagen från Björnrike där vi ser hur locket ligger över dalgången och byarna Vemdalen och Vemhån.
Nyheter
2020-01-20
Ragnar Dillner

V8

V8 5 grader varmt och låga moln över Byn. 4 testbilar parkerade utanför Åtgårdens café i dag. Tre av dem fick trängas med Folkvagn. Räkmackor till killarna. Resan gick vidare till Fulufjällelt mellan Sverige och Norge.
Nyheter Sport
2020-01-18
Ragnar Dillner

STENUGN

STENUGN
Tre grader varm, mulet och sydliga vindar i Vemdalen By. Klövsjö Stenugnsbageri firade 10 år i December. Bageriet som även är ett café drivs av två tjejer med olika kunskaper som tillsammans skapar ett gediget utbud som erbjuds i caféet. Nathalie med sin förkärlek till choklad och tårtor tar hand om konditordelen. Erika som gillar matbröd och bullar skapar det goda stenugnsbakade brödet i en mängd variationer. Allt bakas på ekologiskt och närproducerat mjöl.
Bensinpriset 15:5, bara att tanka och åka till Klövsjö för en fika. Skulle det vara stängt - Prova BAKdörren

Nyheter
2020-01-17
Ragnar Dillner

POLLETTERA

POLLETTERA
Runt nollan och halvklart. Ta tåget till fjälls är ett res-sätt som ökar. Förr i tiden på 50-talet var det som självklart att ta tåget när folk skulle ut och resa, speciellt till fjällen. De stora resmålen var Abisko och Storlien. Destination Vemdalen köpte eget tågsätt för några år sedan. Trafiken går från Malmö via Stockholm till Östersund och sedan till Röjan. Denna säsong har även orter som Bruksvallarna och Ljungdalen hakat på med transferbussar vi Röjans station. Inlandsbarnan AB har även fått till att det går resa till Borgafjäll och Hemavan med tåg och anslutningsbussar sista biten. Om det går att Pollettera sin resväska är okänt.
Nyheter
2020-01-15
Ragnar Dillner

MULLIGAN

MULLIGAN Minus någon grad och lite puder på marken. Minst 5 månader kvar innan golfsäsongen kan börja på banan i Klövsjö. Golfrestaurangen lägen i Utanbergsvallarna är bra för båge golfare och besökare från vägen. Den stora händelsen i Klövsjö till sommaren blir när nya hotellet i fem våningar ska invigas. Hotellet kommer att vara öppet 10 månader om året.
Nyheter
2020-01-14
Ragnar Dillner

GRYNINGSLJUS

GRYNINGSLJUS Minus 13 och det blir halvklart när det ljusnar. Helgens gigantiska ungdomstävling SkiStar Vintergames drog rekordmycket folk. Runt arena var det som en stor marknadsplats med ett 15-tal utställare/försäljare. Men utan de ideella insatserna av byns tappra frivilliga går det inte att skapa så stora evenemang, bara att säga stort tack. Jultiden är en av kyrkans stora helger där det duggar tätt med händelser i vår  kyrka, nästa storhetstid kommer om 14 veckor. Vemdalens nuvarande kyrka stod färdig 1763 och uppfördes av byggmästaren Olof Månberg från Jämtland. Kyrkans interiör ger ett intryck av ljus och rymd, till detta bidrar det höga innertaket och de åtta stora fönstren. Stora fönster var vanligt för kyrkor i norra Sverige vid den tiden, det gäller att få in ljuset. Nu är vi inne i vecka 3 som får ses som en halvlugn vecka. Nästa vecka ökas tempot när många företagsgrupperingar väjer vecka 4. Försäljningen på restaurangerna brukar jämföras med en nyårshelg.
Nyheter
2020-01-13
Ragnar Dillner

FRUSNA VÄGAR

FRUSNA VÄGAR Minus 18 grader på morgonen och strålande sol, kanske stannar termometern på minus 10 idag. Vägarna är sandade på utsatta ställen men det är halkigt och lite spårigt. Det känns som de flesta skiter i vilket väglag som råder och även i gällande hastighet. Ligger man på en 80-väg kan man bli omkörd av både lastbilar och bilar med släp. Även på sträckor det det är viltvarning (Renar), vanligt i våra trakter. Nu är det strax helg igen och den stora slalomtävlingen SkiStar Wintergams kan börja. Drygt 600 deltagare tävlar i tre dagar i Björnrike och Klövsjö. Många boendeanläggningar har fullbokat, restaurangerna får också en släng av sleven trots att de flesta handlar i butikerna och lagar sin mat själva. Bränslepriset 15:75. Kör försiktigt.
Nyheter
2020-01-10
Ragnar Dillner

TYSTNAD RÅDER

TYSTNAD RÅDER Minus 2 grader, klart och vindstilla. Lugnet har till viss del lagt sig över bygden efter de senaste tre veckornas anstormning av gäster i området. Rekord säger många, normalt tycker andra men livligt är det. Bränsleleveranser 5 dagar i vecka till bensinmacken kan vara ett tecken på flödet av gäster. Lugnt och stilla är det alltid på Vemdalens kyrkogård. Det är en fin och välskött plats under alla årstider. En kyrkogård är vacker när som helst och ger oss en stilla tanke om vår historia och om framtiden.
Nyheter
2020-01-09
Ragnar Dillner

SLASK

SLASK Några plusgrader och regnblandad snö bjuder Vemdalen By på idag. Med det kommer slaskiga vägar med halka i botten. I pisterna som ligger några hundra meter ovan Vemdalen By är det mera blötsnö som faller, ingen fara med skidåkningen kan man säga men lite klister under skidan i längdspåret kan rekommenderas. Idag har det varit uppstartsträff angående kommande sommars aktiviteter något som Destinationsbolaget bjuder in till så här års. Där ventileras vad som varit och vad som är på gång sommaren 2020. De flesta aktiviteter är återkommande men lite nytt kom också upp. Mera av cykel, löpning och vandring såklart. Gästerna verkar intresserade av det. En av nyheterna blir byvandring med en app i mobilen som guide. Ett förråd i Stadtorpet utanför Vemhån i Härjedalen började brinna på tisdagskvällen och byggnaden gick inte att rädda.
Förrådet gick inte att rädda utan brann ner till grunden, men räddningstjänsten lyckades förhindra spridning till ett närliggande bostadshus.
Nyheter
2020-01-08
Ragnar Dillner

HÄRLAGAT

HÄRLAGAT 3 grader kallt och uppklarande, det blir en fin dag på Byn och i pisten. Bräjks Matbar ligger mitt i pisten och är nu inne på tredje säsongen. Restaurangen ligger högst upp på Terrassvägen i Björnrike. Lokalen rymmer drygt 100 sittande men när solen ligger på i södersluttningen erbjuder altanen ca 200 platser. Köket präglas av en omhändertagande matlagning där man tar han om alla styckningsdetaljer för att skapa en varierande meny. Råvarorna kommer från så nära håll som möjligt, gäller även grönsakerna på tallriken. Joel och Pernilla hade jobbat var för sig på många andra krogar i Destinationen innan de 2017 beslutade att skapa något gemensamt. Bräjks Matbar är väl värt ett besök. Långgräddat sidfläsk från Änge Slakteri i form av hamburgare kan rekommenderas.
Nyheter
2020-01-07
Ragnar Dillner

RALLY

RALLY Minus 10 och halvklart. Samling på Macken på morgonen för ett Rally som drar genom Sverige. Några av förarna hade fika- och toapaus. I helgen har det varit stort pådrag på Låvåsgårdens skidstadium där en deltävling i Tour de Fyrfasen kördes. Hede, Åsarna och Ytterhogdal är också tävlingsorter under helgen. Drygt 400 åkare fanns på startlistan. En tävling som även Kalla har kört en gång i tiden. Med föräldrar och supportrar bli det nästan tusen personer som besökte byn under lördagen. Vemdalsbion kunde räkna in 180 besökare och köerna till Tonys och Macken var väl synliga.
Nyheter
2020-01-06
Ragnar Dillner

SNOWSTORM

SNOWSTORM Plus en grad. Strålande solig morgon som på 5 minuter övergick i snöstorm. Det kan såklart vända lika snabbt. Fredag och många har börjat packa ur sina stugor för den här långa julvistelsen. I morgon är det stor skidtävling i Vemdalen By. Tour de Fyrfasen, en tävling på längdskidor för alla åldrar, det är samarrangeras av Vemdalens IF, Hede SK, Åsarna IK och Ytterhogdals IK. 100-tals skidåkare kommer till skidanläggningen vid Lövåsgården. Det körs extra Bio på GT-gården. Restaurangerna och Pizzeriorna i byn för ännu en toppdag, liksom Macken såklart. Lördag och Alpint på TV. Då ska vi på Vemdalens IFs Elsa Fermbäck
Nyheter
2020-01-03
Ragnar Dillner

DUODJI

DUODJI Minus 5, och nästan vindstilla i byn. Vi kan konstatera att Destinationen har varit översvämmad av gäster under helgerna. Snötåget och Dagtåget har liksom gått på räls. Det har varit blomstrande tider på handeln och restaurangerna. Butikerna hinner knappt fylla hyllorna innan varorna är på väg ut genom kassorna. Även Byns två nya butiker har fått känna av en rejäl släng av sleven. Samisk Slöjd & Hantverk ligger inte vid genomfarten men ändå mitt i byn, mycket värt ett besök hos Lisa Kråik. Idag är extra insatt bio 19.00 - Jag kommer hem igen till Jul. Slutligen kan sägas att en del mystiska avkörningar skett i byn under nyårsnatten.
Nyheter
2020-01-02
Ragnar Dillner