MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

KALLT

KALLT Minus 15 grader, det känns i kinderna. Det utlovas lite mildare till kvällen med inslag av lite snö. Ny vecka och snart ny månad, kanske kan vi börja få lite vårkänslor och längta tills det ska börja droppa från taken. Inga större händelser under helgen förutom en trafikolycka mitt i byn och en dikeskörning på norra utfarten. Vi gläds åt Ebba Årsjö den svenska stjärnan som utklassar i alpina parasporten. Ja även åt handbollslandslaget.
Nyheter
2022-01-31
Ragnar Dillner

SLÖJD & CAFÈ

SLÖJD & CAFÈ Minus sju grader, stigande. Solsken på förmiddagen men det kan mulna på till kvällen.
Inte långt från Vemdalen By ligger Trosavik i byn Hedeviken. Hedeviken är vackert belägen vid älven med utsikt mot Sonfjället, ett av Sveriges högsta fjäll och Nationalpark. Trosavik är namnet på huset med många strängar och byns centrum. Det första man möter är en butik med uteslutande hantverk som speglar den lokala kunskapen och skickligheten. Där finns även ett Café med favoriterna Räksmörgåsar och Våfflor. Även lättare luncher serveras. Huset var en gång byns skola, övervåningens skolsalar är numera konferenslokal och kurslokal för många olika handarbeten. Huset är väl värt ett besök.
Nyheter
2022-01-28
Ragnar Dillner

SLUTET

SLUTET Minus fem grader, lätt nordlig vind med inslag av snöbyar. Under 2021 föddes det åtta barn i Vemdalen, 2020 tre och 2019 åtta barn. Ett hyfsat snitt får man säga. Antalet avlidna totalt i Härjedalen är fler än de som föds, alltså är behovet av inflyttade stort, där bidrar Vemdalsområdet med en stor del sett till hela Härjedalen. För att driva utvecklingen vidare måste företagen få tillgång till personal med utbildning, då krävs boende i både lägenheter och för egna hem. Privata och kommunen måste samarbeta för att få fram attraktiva, byggbara områden. Det gäller även för industrimark. Där finns flera privata som redan tagit tag i saken och fler är på gång.
När vi i Vemdalen närmar oss slutet har vi i alla fall en vacker gravplats och en fin minneslund att vila i.
Nyheter
2022-01-27
Ragnar Dillner

SKROTBILAR

SKROTBILAR
Minus sju grader och tendens till sol hela dagen. Ni som har gott minne kommer väl ihåg att Vemdalen besöktes av 1050 bilar under sommaren 2019. Totalt var det 2700 personer och de flesta bodde i byn, De flesta campade i tält på Hedlanda och parkerade sina bilar. Festligheterna varade under två dygn.
Nu är det dax igen, på torsdag kommer 250 bilar att starta i Östersund och köra söderut. Många av den kommer att passera genom Vemdalen kl. 10-14. Håll utkik efter Carbage Run.
Nyheter
2022-01-26
Ragnar Dillner

RETUR

RETUR Minus fem grader, lätt sydlig vin och någon snöby. Regeringen är på gång med nya förordningar för källsortering. De ska placeras närmare bostaden, för hyreshus i källare eller angränsande förråd. I villaoråden ska de komma närmare tomtgränsen. En orsak kan vara att det slarvas vid sortering och en annan metallbit hamnar bland plasten. Hushållsavfall ska också få sitt eger kärl. Blir det fel i blandningen så går allt att spåra via det chipp som finns på våra avfallskärl. Här i Vemdalen kan det vara lång sträcka för att återvinna julklappspapper konservburkar för kattmat. Det blir att ta bilen och det är inte det miljövänligaste.
Nyheter
2022-01-25
Ragnar Dillner

OLYCKA

OLYCKA EXTRA. Strax efter 16:00 larmades Räddningstjänsten om en olycka i Vemdalen nära Vemdalsberget. Där går en skoterled från Byn upp mot Kilberget. Någon stans på leden har olyckan skett. Fyra personer är inblandade och har förts till farbar väg av räddningstjänsten
Vemdalen Räddningstjänst är på plats och bistår Ambulanspersonalen under räddningsarbetet.
Nyheter
2022-01-24
Ragnar Dillner

SKOTER

SKOTER Minus tio grader, vinterblå himmel på förmiddagen  och vindstilla. Det borde vara som gjort för en skotertur på fjället. Läget är ju så att det råder brist på snö och det är få ställen/leder som är körbara. Vemdalens Snöskoterklubb har 30 mil leder att underhålla, det gör man men det måste finnas snö. Efter ett snöfall är skoterklubben ute och pistar med det lilla som finns. Det gör annat underhåll också, bla. byggs det och förbättras broar över de större vattendragen. Ni som tänker åka skoter, ta reda på vilka leder som går att använda.
Nyheter
2022-01-24
Ragnar Dillner

BOSÄTTNIG

BOSÄTTNIG Minus sju grader, mulet med inslag av lite  lätt snöfall. Nästan vindstilla på byn men ca 5-8m/sek på fjället vid Jaktstugan. Om  det känns kyligt går det bra att beställa en våffla och sitta vid brasan och värma sig.
Nybyggnationerna fortsätter i Vemdalen By. Nu är det på ett nytt område vid Östgärdegatan, där finns tre obebyggda tomter.
Fredag den 21 januari har vi idag och då är det endast 11 månader till julafton. Tiden går fort nu när det blir ljusare för var dag, fem månader till sommarsolståndet. För den intresserade av småvilt så står Orrarna på parad på Hedlanda idag igen.
Nyheter
2022-01-21
Ragnar Dillner

RUNWAY

RUNWAY
Minus sju grader, tämligen blåsigt med byiga vindar upp till 30 knop västan. Dagens händelse i Vemdalen är Destinationens presentation av kommande sommar och de aktiviteter som är kända. Faktiskt en hel del nyheter. Mer paketering efterlyses i området. Fortsatt förnyelse och utbyggnad av spänger i området med markägarnas tillstånd, det är bra.
Landningsbanan på Hedlanda är i stort sätt snöfri men det ligger ett islager i botten. Söndag den 13 februari är det tänkt att flygande Hemvärnet ska landa, 10 piloter fördelade på fem maskiner. Lunch är beställd i flygserveringen, nya möteslokalen kommer att användas för färdplanering.
Nyheter
2022-01-20
Ragnar Dillner

ALLKÖP

ALLKÖP
Nollgradigt och solsken, blir en fin dag. Kanske inte riktigt den snömängd som behövs för långa skidturer på fjället. Men som tur är finns det preparerade spår i anslutning till fjällanläggningarna.
Just nu är det lite lågsäsong på matbutikerna i området men trots pandemin har lönsamheten inte direkt minskat. Butiker något närmare Norska gränsen har verkligen fått känna av den stängda gränsen. Bortåt 50% minskning för flera. För många år sedan hette vår nuvarande butik i byn Vemdalens Allköp - Flodén & Blomqvist.
Nyheter
2022-01-19
Ragnar Dillner

BALAR

BALAR Minus 10 grader, uppehåll och vindstilla. På många ställen i Vemdalen ligger höbalar och påminner om att det varit en sommar, det är bara sex månader sedan det var skördetider. Det skördas på det flesta lägdorna i byn men nu för tiden är det ingen som hässjar sitt hö. Det mesta av allt hö går till de som har hästar och det är många. Det finns några undantag där vi kan se både getter, får och kor. Även uppfödning av Alpackor, något som pågått i drygt 20 år. Tiden då mjölken kunde köpas i lös vikt på Allköp och Konsum har passerats för länge sedan. Vi kunde även handla direkt av bonden på gården, nymjölkad och varm, tappad från en rengjord sillbytta. Det var på den tiden det även fanns vevtelefon och man svarade "Växeln" i andra änden.
Nyheter
2022-01-18
Ragnar Dillner

DRIVOR

DRIVOR Minus sju grader, uppklarnande efter en blåsig och snöig natt. Många mindre vägar är ännu inte snöröjda och det kan vara halvmeterhöga drivor som kan blockera trafiken. Morgontidningen blev i alla fall levererad. Det plogas nog lite varstans under hela dagen. Snöfallet är nog en bra bonus för pisterna och längdspåren, lite jobb förstås för maskinförare och spårpatrullen. Vid Fjällhubbens parkering på GT-gården var det fullt idag, många tjänstemän på plats kan man säga.
Nyheter
2022-01-17
Ragnar Dillner

STABSLÄGE

STABSLÄGE
Härjedalens Kommun intar Stabsläge. LÄS MER.
Stabsläge är ett beredskapsläge där ledning eller nyckelfunktioner samlas och utvärderar information, beredda att snabbt sätta igång verksamhet. Begreppet används bland annat inom SÄPO, sjukvård, polis och kommuner. Sjukvården kan behöva gå upp i stabsläge med förhöjd beredskap vid allvarliga händelser
Nyheter
2022-01-14
Ragnar Dillner

BYIGA VINDAR

BYIGA VINDAR
Någon grad kallt och byiga vindar upp till 30 knop. Snödrev förekommer och snösvängen är ute och städar. När Macken la ned sin service med morgonfika blev byns hantverkare något vilsna. Nu har det hittat ny plats för en morgonfika. Vemdalens Bovre eller Samiska huset har café som öppnar kl 9 på vardagar. Färska mackor och kaffe av en mängd sorter finns. Vill man köpa med går det också bra. I butiken finns samisk slöjd och många andra designsaker för heminredning. I kylen och frysen finns samiska matprodukter till din festliga middag.
Nyheter
2022-01-14
Ragnar Dillner

HALKIGT

HALKIGT
Plus fem grader, blå himmel och byig, sydvästlig vind 15-25 knop. Är det en sk. värmesmocka? Elmätaren har tappat tempo kan man säga. Idag är det sandning som gäller för Vemdalens Åkeri som har hand om de flesta gator och parkeringar i Vemdalen By. Väg 315 genom byn sköts av annat företag. Vi har klarat oss bra från ovädret, ännu inget strömavbrott i byn och inga bortblåsta tak. På håll ser det ut som snöläget på Skalsfjället är lite uttunnat men pisterna klarar sig ett tag till och ny snö är på ingång till helgen.  Värre i västra Jämtland där vatten forsar längs vägar och tom vattenfyller hotell och källarvåningar.
Nyheter
2022-01-13
Ragnar Dillner

GRUVBYN

GRUVBYN
Minus fem grader och blå himmel, ännu ingen värmesmocka men kanske i morgon. En gång i tiden var det några driftiga personer i byn som föreslog att Högfjället mot Björnrike skulle bebyggas - Gruvbyn. Ungefär på samma sätt som Vemdalsberget nu är bebyggt. Det driftiga gänget mötte hård kritik. Ett argument var att det skulle inte vara någon belysning på den fjällsluttningen för så så har det aldrig varit. Man kan säga att det var markägare mot markägare och det slutade i moll den gången. Nu sådär 40 år senare pågår en viss bebyggelse i området men något närmare Vemdalen By. Man kan säga att det är på gång något positivt i alla fall. Även ett nytt område mellan Vemdalen och Björnrike håller på att bebyggas, det händer lite här och där. Utveckling kallas det.
Nyheter
2022-01-12
Ragnar Dillner

DUGNAD

DUGNAD Vi närmar oss nollan, idag endast en grad kallt. Mulet och sydvästlig vind, kanske något snöblandat till kvällen. Vi gratulerar Elsa Fernbäck för plats i svenska OS-truppen till Peking 2022. Vägrensvarningen mellan Vemdalen och Hedeviken består. Idag är hockeyrinken bemannad. Idrottsföreningen VIF sköter underhåll med plogning m.m. Rinken sätts upp och tas ned varje säsong av en grupp ideella. En grupp som är helt opolitiskt tillsatta men vi kan kalla gruppen för "Rinkpartiet". I Norge kallas ideellt arbete för Dugnad, något som de är mycket bra på. För ett år sedan var det febril verksamhet på Skalstoppen med att städa undan resterna av den nedbrunna restaurangen. Jobbet gjordes snabbt och snart var allt ersatt med en uppvärmd tältrestaurang. Numera och i väntan på återuppbyggnad huserar krögarna i restaurang Anorak som fått nya namnet Botten.
Nyheter
2022-01-11
Ragnar Dillner

MIDVINTER

MIDVINTER Minus 10 grader och uppsprickande, blå himmel över Jaktstugan. Vackert i naturen nu och skönt att dagarna blir längre, snart kommer det att droppa från taken i solskenet. Pandemiläget i Vemdalen ligger kvar, några restauranger håller fortfarande stängt eller med minskade öppettider. Även några förskolor i Härjedalen har valt att hålla stängt.
På 1960-talet och en bra bit in på 1970-talet anordnades Midvinterfest på Vemdalsskalet med stor baluns. Under kvällen korades årets "Vinterflicka". De första åren som en ren skönhetstävling men på senare år infördes några tävlingsmoment i sportens tecken. Publikens tyckande blev då bara en liten del av poängsättningen. På den tiden var det ett uppskattat evenemang under den mörka årstiden.
Nyheter
2022-01-10
Ragnar Dillner

FRONT MOT FRONT

FRONT MOT FRONT Minus nio grader och låg molnbas. Trafikolycka, frontalkrock i Galbergskurvan mellan Vemdalen och Hedeviken. Kan bli störningar under bärgningsarbetet. Det finns även renar i utefter vägen till Hede.
Nyheter
2022-01-08
Ragnar Dillner

BISTERT

BISTERT
Minus 27 grader, nu måste det vända. I alla fall till nästa vecka då det utlovas plusgrader. Lite varmare på fjället, endast minus 11 grader. På Hedlanda fortsätter dagen med utbildning, förarbevis för snöskoter. Väg 315 och 84 kräver viss uppmärksamhet av trafikanterna, här förekommer älg, ren och rådjur. Ligger man och häller 80 km händer det ofta att man blir omkörd av någon raket. Det är samma fordon som skapar rubriker i tidningar och ger jobb för räddningstjänst och bilbärgare. Strax har årets första vecka passerat, vi går mot ljusare tider och som sagt - varmare. Trevlig helg.
Nyheter
2022-01-07
Ragnar Dillner

MINUS 24

MINUS 24 Minus 24 grader i tidig förmiddag, strax innan solen kommer över trädtopparna.
Idag pågår utbildning på Hedlanda, förarbevis för snöskoter. Nya lokalerna passar bra för teori samt lite skotersnack mellan körövningarna. Flygföreningen kan erbjuda både fika, mackor och luncher på beställning. Lokalerna funkar för alla möjliga typer av möten, t.o.m kyrkkaffe.
Nyheter
2022-01-06
Ragnar Dillner

17:84

17:84 Minus nio grader, vindstilla och hög molnbas, tendens till uppklarande. Då var det helgdagsafton igen och fjället fylls på med gästande skidåkare. Även parkeringen på ICA var välfylld vid öppningsdags. En rapporterad viltolycka (Ren) igår vid Björnrike. Pandemetern visar på 17:84 men det kommer att svänga, det kan vi vara säkra på. Ikväll är det Bio i GT-huset, The Matrix Resurrections, Kl.19:00. Fjällhälsan söker entrévärdar, LÄS MER
Nyheter
2022-01-05
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Minus sex grader och 10 cm nysnö, nu börjar vi närma oss skoterföre utan att för den skull köra sönder vegetationen under snön. LÄS MER. Det verkar klarna upp och vi kan få solsken idag. Perfekt för den som vill ta sig en skidtur till Jaktstugan och inta en våffla. I Vemdalen By pågår snöröjning och sandning, kan vara nödvändigt i korsningar. Utanför Hedlanda har någon väjt för renar och kört ner i diket men hastigheten har hjälpt föraren att ta sig upp på egen hand efter 20 meter. Det går fort nu, i morgon är det helgdagsafton igen. Ovanligt med en bild på ICA:s parkering där det inte var fullt av bilar. Troligen kommer gästerna till området under torsdag till söndag.
Nyheter
2022-01-04
Ragnar Dillner

NYTT

NYTT
God Fortsättning mina följare.
På tredje dagen, låg molnbas vid foten av fjället. Minus 10 grader. Tendens till uppklarnade. Betydligt varmare på fjället, Jaktstugan raporterar minus 4 grader. Snart blir det helg igen med solsken. Igår var det bytesdag igen i destinationen. Stugor och hotell fylls på med nya gäster i pister och restauranger. Utmaningen är att hålla avstånd mellan varandra. Just nu rekordstor spridning av smittade i regionen men ännu inte fullt på sjukhusets intensivvårdsavdelning. På grund av snöbristen utanför pister är det i stort sätt ingen skoteråkning, lederna är ännu inte till fullo preparerade för alla de hästkrafter som ska dåna fram när så är dags.
Nyheter
2022-01-03
Ragnar Dillner