MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

LÄGRE

LÄGRE Kylig natt men bara minus 18 på förmiddagen, det hänger kornsnö i luften. Oväntat ekipage var synligt på byn i morse. En båt- och cykelbilstransport vid denna årstid. Tre av bilarna hade grovt däckmönster i alla fall. Infarten till macken i Vemdalen är egentligen enkelriktad, man ska köra in från söder. Vi har bensinpåfyllningen på olika sidor på vara fordon ställer det till lite problem, plötsligt är det bara en av tre pumpar som passar just mitt fordon. Innersta pumpen, den närmast huset är endast till för Diesel. 17:93 dagspriset för den varan.
Nyheter
2021-11-30
Ragnar Dillner

LÅGT

LÅGT Minus 13 och låg molnbas på förmiddagen. tendens till att det lättar från väster. Snökanonerna i Destinationen mullrar för fullt. Fler nedfarter öppnar till helgen. Säsongspersonal har börjat flytta in i stugor och lägenheter på byn. Ny säsong och många nya ansikten på krogarna. I går firades advent på flera platser. I Hedeviken fanns Hede/Vemdalens kör som på en utescen vid Trosavik framförde sina sånger. Kallt var det även igår. Ny sportaffär öppnar på Vemdalsskalet.
Nyheter
2021-11-29
Ragnar Dillner

MORGONFIKA

MORGONFIKA Uppklarande och minus 17 grader, rattmuff och kupévärmare på. Samling på Bageriet för färskt frukostbröd och en morgonfika. lite senare på dagen när vedugnen är uppvärmd växlar verksamheten över till Pizzeria. På skolan serveras det Kebab idag, antagligen en himla populär lunch. Till helgen öppnar Vemdalsskalet med "Skidtestarhelg", lär nog locka något tusental åkare. Även på Björnrike är det öppet vid Björnvallen, såg att det var träningsläger där. Restaurangen vid Björnvallen håller öppet fredag-söndag.
Nyheter
2021-11-26
Ragnar Dillner

BYVILT

BYVILT Minus 8 grader på Åsgatan, minus 3 på Hedlanda. Alltså varmare högre upp, Flygplatsen ligger 30 meter över Vemdalen By. Rådjuren är ute och rör sig i soluppgången och letar föda. Några byn har börjat fylla sina foderställningar med pellets eller kraftfoder, det är inte så nödvändigt så länge det är tämligen snöfritt. Men lite kul är det få se djuren vid den egna matplatsen. Torsdag och det är drop in för 3:e sprutan på Fjällhälsan i Hede, passa på mellan 13-16.
Nyheter
2021-11-25
Ragnar Dillner

DOWNTOWN

DOWNTOWN Runt nollan och slirigt väglag, i och utanför byn.
Igår hände det som många befarat. Den traktor som ska sköta vägunderhållet på väg 315 mellan Hedeviken och Utanbergsvallarna krockade med en timmerbil. Traktor med vagn hamnade långt vid sidan av vägen, timmerbilen fick plåtskador men ingen person skadades allvarligt, men troligen blev de förarna något chockade.  Anledningen till traktoralternativet är att minska kostnaden för vägunderhåll. Låt säga att trafikverket sparar 10 miljoner under en period. Det är pengar som absolut inte hamnar i vårt län, till våra vägar. Vad får vi då. En skrangligare väghållning och större olycksrisk med fler långsamtgående fordon längs vägen.
Är man fikasugen på morgonen kan vi  rekommendera Vemdalens Bovre (Gamla KEOS  eller till och med gamla BP) för er som varit med en tid.
Nyheter
2021-11-24
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Minus två grader och halkvarning utfärdad. molnbas på ca 2500 fot, slöjmoln i dalgångar. Det snöar lite lätt eventuell vind är nordvästlig. På ICA fylls parkeringen vid niotiden av frukostsugna hantverkare som hittar färdiga mackor och färdiglagade rätter.
En nybyggd villa på Norrmalmsgatan är till salu. Ett klipp för en barnfamilj med utsikt mot Högfjället, nära skoterled och hästhagar. Idag 31 dagar till julafton, vad önskar man sig förutom fred på jorden och ett pandemifritt samhälle. Covidtiden är ännu inte förbi, inte ens i vår by. Vägarbetet vid Ekbergs fortsätter som begränsar framkomligheten på gångbanan.
Nyheter
2021-11-23
Ragnar Dillner

PROJEKT

PROJEKT Minus åtta grader, lätt nordlig vind och kornsnö i luften.
Ett nytt grävningsprojekt börjar idag mitt emot Ekbergs. Hur långvarigt det blir får vi se, kanske påverkar det gångtrafikanterna längs vägen. Nu är vi inne i veckan innan advent. Till helgen ska stugorna smyckas med slingor och stjärnor, fint ska det bli. Några i byn har redan satt upp sin traditionella och färgglada smyckning, den uppmärksamme kanske kan se någon nyhet. På lördag är det julmarknad på Hembygdsgården, många knallar kommer i år, serveringen är öppen. Hur det blir med skyltsöndag får bli en överraskning, kanske omöjligt nu när butikerna har öppet varje dag. När man var barn var det en av höjdpunkterna innan julafton. Det var även ett bra sätt för handlarna att marknadsföra sig till barnen. Skolmaten idag i byn är Lever- och Pannbiff, serveras med lingon, brunsås och kokt potatis. Vegetarisk rätt är Broccolibiff med fetaoströra och kokt potatis.
Nyheter
2021-11-22
Ragnar Dillner

FREDAGSMYS

FREDAGSMYS Minus i tidig morgon men det blir plusgrader frampå dagen. Hög molnbas som luckras upp av solen.. Några låga slöjor vid foten av fjället. Om det är någon vind så är den nordlig.
Fredagsmys är det många familjer som har för att runda av veckan med skola och arbete. Det är en kul tradition som många fortsätter med även om barnen börjar bli lte större.
Nyheter
2021-11-19
Ragnar Dillner

TRYCKT

TRYCKT Minus fem grader, halvklart, vindstilla och frosthalka. Halkbekämpat på vissa platser efter vägarna.
I morse bjöd Hede Företagsgrupp, kommunen och företaget Steelex in till frukostmöte. Det var korta politiska frågor med snabba svar som togs upp. Den viktiga delen var att visa senaste tillskottet av "Hubbar" i Härjedalen. Hedehubben eller Härjedalshubben som lär vara rätta namnet är en ombyggd kontorsdel av Steelex. Lokaler som inte behövs längre har renoverats. det finns ca åtta rum med dubbla arbetsplatser inredda med stilrena möbler. Till det finns köksavdelning och konferenslokal för 15 personer. Lokalerna förmedlas av Hede Företagsgrupp.
Nyheter
2021-11-18
Ragnar Dillner

ISLOSSNING

ISLOSSNING
Plus fem grader, mulet och sydlig vind. Fläckvis halka trots blidväder. Isläggningen i Veman har övergått till islossning. Det kommer att bli helt snöfritt i byn innan det vänder och mer kyla kommer efter helgen. Onsdag och lill-lördag men troligen ingen rusning till de kvällsöppna restaurangerna. Mer rusning är det vid lunchtid, ibland svårt att få ett bord på någon att byns serveringar. Ett tips kan vara Vemdalen Bovre som förutom
Nyheter
2021-11-17
Ragnar Dillner

OMSALG

OMSALG
Runt nollan idag och molnslöjorna skiktar sig längs fjällkanten, väderomslag kan man säga. Vy från korsningen mitt i byn vid kyrkan, det vackara huset "Lunds" med Högfjället i bakgrunden.
Tisdag och återvinningen i Hedeviken har öppet. Alltid trevligt att åka och lämna sitt överflöd och skräp till en hjälpsam personal, en Guldstjärna till nästa Guldgala kanske. Tisdag och öppet på Församlingshemmet i Hede för 3:e dosen samt för den vanliga Influensasprutan. På torsdag bjuder kommunen in till Företagarfrukost på den senaste "Hubben" i landskapet, Hedehubben, i samma hus som STEELEX. En plats där man kan sitta med sin dator och nätverka eller sköta sitt dagliga arbete eller studier.
Nyheter
2021-11-16
Ragnar Dillner

ENKELRIKTAT

ENKELRIKTAT Minus 8 och solsken på förmiddagen. Pandometern visar 18:04. Nyordning på macken i byn kan man säga. Sedan flytten av Kallinska villan är infarten är från söder. Där har det skapats bättre utrymma för köbildning och alla kan hitta lämplig sida som passar tanklockets placering. Bra att alla köar från samma håll för att få snabbare förflyttning vid tankning. Men det kommer nog att ställa till det för den som under 50 år alltid kört in från andra hållet, så blir det med nymodigheter.
Påminner om att bion kör extra ikväll med visning av Bröllop, Begravning och Dop. kl. 19:00.
Nyheter
2021-11-15
Ragnar Dillner

SUNNY

SUNNY Kylig natt men idag blir det högtryck och solsken. Spåriga och sliriga vägar, lite bättre på väg 84.
Fredag och helgen är i antågande med tid för vila. Tycker att vi tänker lite på alla som jobbar helger i hemtjänst, sjukvård och inom blåljusenheter. Även inom restaurang är det högtryck på helger för vakter och personal. Personal inom väghållningen jobbar också på helger. Ja nu blev det många. Trevlig helg
Nyheter
2021-11-12
Ragnar Dillner

BUDGETPLOGNING

BUDGETPLOGNING
Minus tre grader, vindstilla och hög molnbas på förmiddagen.
I år blir det förändringar i väghållningen i Destinationen. Företaget som fått uppdraget använder i dagsläget en större jordbrukstraktor med skär fram och vid sidan samt ett underbett mitt under. Mötte maskinen mitt i Vemdalen By nu på förmiddagen, den körde då genom byn med bettet i vägbanan för att riva bort ojämnheter. Hur denna maskin ska klara de långa vägsträckorna längs väg 315 återstår att se. Det finns såklart tvivlare men chauffören gör nog så gott hen förmår. I dagsläget behövs även sandning på utsatta och trafikfarliga ställen.
Nyheter
2021-11-11
Ragnar Dillner

NYA MARKER

NYA MARKER Minus 5 och klarblå himmel. Dagen kommer att erbjuda plusgrader.
När det är fullt på Kilberget och Högåsvägen bryts det nya marker för villabebyggelse. Lite söder om Vemdalia har det skapats några nya tomter på nedlagd jordbruksmark. Kan kanske bli en lättodlad trädgård, ungefär som vi ser på nya tv-serien. När första huset är på gång blir det säkert några till, brukar vara så. Läget är ganska centralt även för barnfamiljer med gångavstånd till skola, fritis och bibliotek. Butiker, bowling och restauranger har också gångavstånd.
Nyheter
2021-11-10
Ragnar Dillner

LILLA KIRUNA

LILLA KIRUNA Nära nollan. Lätt kornsnö så pass mycket att det har plogats. I år sker plogning med en större variant av jordbrukstraktor, mötte den efter väg 315 mellan Vemdalen och Hedeviken.
Kallinska villan har nu fått en ny placering mitt i byn, den har flyttats ca 55 meter med samma metod som de använt i Kiruna. När allt är väl förberett då ser det enkelt ut. Nu återstår att ta bort ställningen av järnbalkar som den stått på under transporten till nya grunden. Villavikt ca 200 ton.
Nyheter
2021-11-09
Ragnar Dillner

UPPSTÅNDELSEN

UPPSTÅNDELSEN Någon minusgrad och lite frostpuder på marken. Lite för varmt för att köra snökanoner.
Den stor helg på många sätt är över. Marknadsdagar på Vemdalsskalet i samband med stugägarträff och allhelgonahelg blev finalen på höstlovet. Besökarna i området var många, hade man missat att boka bord på någon av de 10-talet restauranger som hade öppet så var det nog kört. Den största händelsen under helgen var nog att Vemdaliahuset öppnar igen, inte bara för helgen utan för säsongen - minst. Utbudet påminner om storhetstiden med mycket egentillverkat i en fin blandning av andra varor. Algot valde helt rätt tidpunkt för återuppståndelsen. Väl värt ett besök.
Nyheter
2021-11-08
Ragnar Dillner

DESIGN

DESIGN Kall morgon och minusgrader, risk för frosthalka med en och annan avkörning.
Gamla Dianas spelbutik heter Designbutiken nu för tiden. Helén firar två år som ägare och har verkligen satt sin prägel på detaljerna i butiken men även utanför. Utbudet är en genomtänkt och varierande, en butik där alla kan hitta något till hemmet eller en present till kalaset, varför inte till fars dag som är i antågande. Blir man rådlös bland allt som finns att välja på finns alltid en Trisslott att köpa. Till helgen kan man även köpa in sig på något V75 tips.
Nyheter
2021-11-05
Ragnar Dillner

SKOLKÖKET

SKOLKÖKET Plus 4 grader, mulet mellan fjälltopparna men det klarnar upp från väster, sol inom räckhåll. Trots höstlov pågår verksamhet i skolköket i Vemdalen. Ingalill Grym förbereder för dagens lunch till barnen på förskolan och "fritis". Normalt är det nästan 50 elever som äter i skolans matsal plus lärarna. Det mesta av menyn styrs från en grupp inom kommunen, även recept kommer centralt. Under loven kan Ingalill improvisera efter barnens önskemål.
Nyheter
2021-11-04
Ragnar Dillner

GRÅTT

GRÅTT Plus sex grader, låg molnbas, ingen vind och ihållande duggregn. Bra för bönderna säger man på våren. Nu är det höstlov och hela familjen vill ut i skog, fjäll och mark. Nu funkar nog det med regnkläder och ombyte men kanske humöret inte blir på topp. Från 11.00 är det bowling, biljard och dart på rest. Husky om man vill hålla sig inomhus. På kvällen är det bio på GT-gården.
Nyheter
2021-11-03
Ragnar Dillner

KOLVMOTOR

KOLVMOTOR Plus fem grader och uppklarnande, kan bli en hygglig eftermiddag.
Skolornas höstlov fortsätter. Idag rekommenderas utställning i Hede på Turistinformationen, bowling o Vemdalen samt bio på GT-gården 17:00 samt en mängd annat. Festligheterna i byn började i lördag med att bla. Vemdalen Experience hade öppet hus och visa vinterns nyheter av skotrar och snöslungor. Såg ännu ingen eldriven snöskoter. Företaget som även har skotersafari och uthyrning under vintersäsongen huserar i fina lokaler med verkstad mitt i Vedalen By.
Nyheter
2021-11-02
Ragnar Dillner

HÖSTLOV

HÖSTLOV Höstlov i skolorna och höstrusk i väder men ändå sex grader varmt och ostlig vind i byarna.
Höstlovet förr kallades för Potatislov, eller skördelov, var ett tidigare skollov under tidig höst, då skolbarnen förväntades hjälpa till att ta upp potatis och rovor. Tur att den tiden är förbi en sådan dag som idag. Bättre att hänga inne och Googla. Veckoprogrammet för höstlovsfirare är gediget i Vemdalen, det rör sig om många utomhusaktiviteter för hela familjen. När det blåser och regnar kan det vara ett bra tips att spela bowling eller padel.
Nyheter
2021-11-01
Ragnar Dillner