MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

PÅ VÄG

PÅ VÄG Plus sju grader, nästan vindstilla och tämligen hög molnbas. Hur det blir med regnskurar återstår att se. Nu är det grävt runt och under Kallinska villan så snart är den på väg runt knuten kan man säga.
Nu när pandemins restriktioner lättat och storstädernas krogar och uteliv rapporterar om full rulle. Då kan man konstatera att ortsborna inte förtagit sig. Anstormningen får vänta till vintersäsongen drar igång. Idag är det tänkt att det ska vara test av stor drönare på Hedlanda, vädret lär vara avgörande för den saken. Kan få anledning att återkomma.
Nyheter
2021-09-30
Ragnar Dillner

UPPHÖRANDE

UPPHÖRANDE Plus åtta och ihållande regn. Resa bort kan vara en lösning, två personer steg på Härjedalingen mot Stockholm i morse. Ja då har restriktionerna i stort sett släppt. Nu tar folket ja mest ungdomar sats mot krogar och nattklubbar. Många har ännu inte vaccinerat sig och kommer kanske aldrig att göra det. Att det kommer att öka smittspridningen är tämligen klart,, avståndshållningen kommer att minska i takt med alkoholintaget. Nu är landsbygden vinnare igen, vi här uppe i norr är inte så belägna att samla ihop oss för att besöka nattklubbar. Byns sista nattklubb av dignitet försvann på slutet av 1970-talet när Björnrike slutade med klubbkvällar tisdagar och torsdagar. På den tiden gick det busslaster med gäster från både Sveg och Västra Härjedalen. Musiken bestod av toppskiktet av Svenska dansband - Cattings,  Streaplers, Tommys mm.
Men det är ju Lill-lördag så varför inte en öl i baren på Husky.
Nyheter
2021-09-29
Ragnar Dillner

REST

REST Sju grader varmt och ett ihållande duggregn. Grabbarna som bygger ut på ICA i byn hann precis resa ena väggen innan det började regna och lagom till frukost kan man säga. Många byggjobbare som sliter i regnet idag med tanke på alla dessa projekt som ska vara klara innan vintern. Segelflygarna som håller till på Hedlanda har kojdag idag och hoppas på bättre förutsättningar i morgon. Det står sex flygplan och en för bogsering och väntar på solsken, det kan kanske ta mer än en dag. På byn väntar många på det stora lyftet när Kallinska villan ska flyttas med hjälp av lyftkranar. Efter det ska en ny infart till macken byggas västerut.
Nya ägare är det till Restaurang Anorak vid Skalspasset, det blir en spännande vintersäsong. Även nytt på byn när Åtgårdens café byter skepnad och blir en Tex-Mex krog.
NYTT!!!. Tack vare den senaste tidens inflyttning och tillströmning av barn så har kommunen beslutat att anställa ytterligare en lärare till Vemdalens skola!
Nyheter
2021-09-28
Ragnar Dillner

TERMIK

TERMIK Plus 6 och solsken men frost natten som gick. På Hedlanda pågår jakten på termik, segelflygen som bogseras av en ombyggd besprutningsflygmasking som har en Chevrolet V8 under huven. Segelflygplanens piloter jagar höjder och har försett sig med syrgasmask eftersom det kommer upp i väldigt höga höjder. Ännu en aktivitet på Hedlanda. Serveringen är öppen 11-15
Nyheter
2021-09-27
Ragnar Dillner

STRÅLANDE

STRÅLANDE Plus åtta grader, vindstilla och en uppklarande hög molnbas. Fredag och 3 månader till julafton. Snart börjar en ny skotersäsong där leder ska förberedas med nya broar och reparationer av befintliga, Ledkryssen ska sättas upp och när snön kommer ska alla 45 milen pistas flera gånger i veckan. Det allra mesta görs ideellt av av de lokala skoterklubbarna. Klubbarna erbjuder även utbildning för körkort på snöskoter.
Leder på fjället är ett ständigt återkommande ämne, både vinter och sommar. I vemdalsområdet är det ca tusen markägare som berörs och vill ha ett ord med i laget. Det ska även finnas platser där skoterns daggäster kan parkera för avlastning utan att framkomligheten längs vägar påverkas. Men allt detta jobbas det med på flera håll.
Nyheter
2021-09-24
Ragnar Dillner

DUMPAD

DUMPAD
Mulet med några plusgrader och lite regn, så ligger det till på förmiddagen.
Det blir allt vanligare att bilar stjäls och länsas på viktiga delar som går att sälja vidare. Lit konstigt att förövarna flyttar bilen 50 mil eller mer. Det är fastighetsägaren som får det stora problemet att hitta ägaren och denne att hämta sitt fordon. Det visar sig att denne ägare kan ha 500 fordon registrerade på sig och helt enkelt skiter i var bilarna befinner sig. Just denna bil står vid kyrkogården i Vemdalen och lär sakna viktiga delar. Kanske kan kommunen eller polisen hjälpa till att få bort den.
Risk finns annars att det blir en bilkyrkogård. Kyrkovalet är avklarat och nya ledningen kanske också har goda förslag på eländet. Staketet runt kyrkogården är under renovering. Snyggt blir det.
Nyheter
2021-09-23
Ragnar Dillner

LÄNGOR

LÄNGOR Uppsprickande, sex grader plus och en lätt sydlig vind.
Byggnationerna från Vemdalsskalet breder ut sig, bilden över Klockarfjället är tagen från Näsvägen. Stora lägenhetskomplex växer fram på sluttningen och närmar sig Vemdalen By kan man säga. Näsvägen var tidigare en renodlad Fäbodväg med fäbodvallar som påminner om dåtidens strävsamma arbete, det har även byggts nya fäbodar genom att flytta gamla byggnader till området. Nu har dess vallar blandats med moderna villor längs vägen med typiska moderna glasfasader och svartmålade väggar, En bra bit i i området ligger Trumvallens Fjällridning, väl värt ett besök.
Nyheter
2021-09-22
Ragnar Dillner

LATTE

LATTE Plus 6 grader och ett lätt regn över by och fjäll. Idag känns som om snön är på väg men redan i morgon blir det sol och lite varmare. Det är som vanligt många byggen som ska vara klara innan vintersäsongen kommer igång. En så här grå dag kan det vara trevligt att besöka byns senaste butik, Vemdalen Bovre. En butik med inriktning på det Samiska. Här finns hemslöjd och samiska köttprodukter. Butiken har även ett café som har en mängd olika malda kaffesorter, vanligt kaffe och latte finns också. Allt detta finns i det som under många år hette KEOS
Nyheter
2021-09-21
Ragnar Dillner

FÖRTÄTNING

FÖRTÄTNING Mulet med hög molnbas, sju grader varmt. Det är nu dags att ansluta motorvärmaren för att motorn ska undgå extra slitage. Hur är det, har man motorvärmare på elbilar. Nu börjar det bli tätt mellan husen på Björnrike uppe vid Bräjks Matbar. Det ser inte ut att bli så många platser för bilar. Trångt också när varubilarna ska upp med leveranser till restaurangen. Tar man sig en tur längs Fågelvägen är det ett 20-tal nybyggen på gång.
Nyheter
2021-09-20
Ragnar Dillner

NYPLOCKAT

NYPLOCKAT Sju grader, nästan vindstilla och låga moln över fjället. Kanske kan det spricka upp till kvällen.
Fortfarande svamptider i skogarna. Många trotsar risken för björnmöte och lyckas hitta gott om svamp, här är en korg med 3 kg Rödgul Trumpetsvamp. Det var vad plockaren hittade efter några timmar i Hedes utkanter. En sak att plocka men sedan ska den tex torkars, där kommer uppfinningsrikedomen in i bilden. Många idéer lär det finnas på den fronten. På Hedlanda pågår Modellflyg i helgen med inriktning på jetdrivna maskiner. Serveringen öppen för aktörer och besökare.
Nyheter
2021-09-17
Ragnar Dillner

NYLAGT

NYLAGT
Mulet och ganska låg molnbas, 20 grader och lite nordostlig vind.
Nu är det asfalterat på Ingomacken. Skönt det så alla tillfälliga avspärrningar är borta. Lite kuperat blev det, antagligen för att få till avrinningen vid en vårflod. Nu återstår den stora händelsen när Kalinska villan skall flyttas för att ge större och trafiksäkrare in- och utfarter.
Nyheter
2021-09-16
Ragnar Dillner

SKÅDDA

SKÅDDA
Plus 2 grader på morgonen, solsken i Vemdalen by men morgondimma på flygplatsen som ligger 45 meter högre än byn. Dålig sikt för de som jagar i högre terräng. Tex för jaktlaget som förfogar över flygplatsen i sina jaktmarker.
Idag har asfalteringen av området vid macken påbörjats, snart kan vi nog tanka utan avspärrningar.
Kommande händelser på flygplatsen är att idag kommer skolflyg på besök som en del i navigation för elever. Från fredag blir det återigen modellflyg i den tyngre klassen med Jetmotorer. Vecka 39 kommer det att vara segelflygläger med 10-talet flygmaskiner.
Nyheter
2021-09-15
Ragnar Dillner

FINLIR

FINLIR Finfin dag på gång. Blir nog 14 grader och värmande solsken. Nu är det finlir på macken inför asfaltering, ett jobb som utförs av företaget Vemdalspojkarna. Begränsad framkomlighet råder. 16:64 för 95 oktan. 17:47 för diesel. En bit från macken ligger GT-gården, där Ekbergs Outlet har försäljning under högsommaren, nu hänvisas kunderna till huvudbutiken på Håvägen. Vintertid är det bio på GT-gården en dag i veckan men under rådande pandemi så har det varit uppehåll men nu släpps det på restriktionerna så vi får hoppas på en biovinter.
Nyheter
2021-09-14
Ragnar Dillner

FULLT I GROPEN

FULLT I GROPEN Åtta grader och en solig inledning på dagen. Utvecklingen på Björnrike är ungefär som på Vemdalsskalet, det byggs där det finns möjlighet får man lov att säga. Nu är det snart fullt i gropen mellan Björnvallen och infarten till Grizzly Express. Om man svänger in första vägen till vänster på uppfarten till Björnrike kan man se ännu en koloni av stugor som växer fram, det blir som en helt egen by.
I Vemdalen by närmar sig den stora husflytten, såg att järnbalkarna nu hade anlänt, de som huset ska vila på under flytten.
Nyheter
2021-09-13
Ragnar Dillner

REGN

REGN Tio grader och ett ihållande regn som växlar upp ibland. Meteorologen hade rätt kan man säga.
Lågsäsong på byn och extra lågt när det regnar men Bageriet har öppet fredag och lördag från 8-20. Passa på att handla nybakade bullar och frukostbröd. Under eftermiddag till kväll glider husets verksamhet över från bageri till Pizzeria med egna specialkomponerade pizzor som bakas i vedeldad stenugn.
Nyheter
2021-09-10
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS 14 grader, mulet med låga molnslöjor, kan bli någon regnskur. Nu är det mycket som händer mitt i byn. Ombyggnationen av INGO-macken är inne i slutskedet. Förberedelserna för flytten av Kalinska villan har börjat, utgrävningar i grunden för att lyfta huset är påbörjade. Ett projekt med drönartrafik för mindre gods mellan Funäsdalen och Östersund är inte allt för långt bort, det ska bli spännande att följa. På Hedlanda blir det modellflyg torsdag-söndag. Ja det händer en hel del.
Nyheter
2021-09-09
Ragnar Dillner

FÄRGGRANT

FÄRGGRANT Efter en ljummen natt stiger värmen till bortåt 16 grader frampå dagen. Nu kommer höstfärgerna, på Facebook lägger folk upp vackra bilder från Härjedalsfjällen och andra platser. Verkar som Vildmarksvägen över Stekenjokk är den klart mest fotade sträckan denna sommar. Björkarna i byn har fortfarande sina gröna löv några veckor till. Ett fritidshus på Storhogna började brinna i går kväll. Räddningstjänsten lyckades begränsa elden till vinden och takkonstruktionen och sedan släcka den. Onsdag och Lill-lördag men någon rusning till krogen blir det nog inte. Däremot är det rusning till luncherna på Härjedalspizzerian och rest. Husky. Pizzerian Bageriet har än så länge bara öppet på helgerna.
Nyheter
2021-09-08
Ragnar Dillner

HÖSTRUSK

HÖSTRUSK 14 grader och ett lätt regn, molnen ligger i trädgränsen eller lägre. Kanske dålig sikt för jägarna som har passet på fjällsluttningen. Det ryckas om stora förändringar i den lokala restaurangvärlden, var beredd på överraskningar framöver. Mittemot restaurang Husky byggs en grund för ett tvåvåningshus, spännande att följa det projektet. Utbyggnaden på ICA väntar på betong för att slutföra plattan. På Skalet har ännu en mäklare etablerat sig. Det är Bjurfors som övertagit Ekbergs lokal. Även mäklarfirman Husman & Hagberg med kontor i Sveg och Lofsdalen är verksamma i Vemdalsområdet. Det är en kamp om de få objekt som uppenbarar sig.
Nyheter
2021-09-07
Ragnar Dillner

C2H5OH

C2H5OH
Kylig natt, dock inte frost. Vi får hoppas på lättnader i molntäcket så att solen kan titta fram. Helgens stora händelse var invigningen av storstugan på Hembygdsgården. I strålande solsken klippte ordförande Kristina Kristoffersson bandet, tal hölls av Heimbygdas ordförande Trine Amundsen och Jamtlis Britt-Marie Borgström som varit med och skapat miljöerna. Och visst var självaste familjen Halvarsson Skott-Månsdotter hemma just denna dag!
Nu har Ingo fått nytt ställe för påfyllningen. Tankbilen fylla på utan att blockera gångvägen, cykelbanan och ena filen på genomfartsleden. Vi har även fått några nya bränslesorter i och med ombyggnaden. Det kan bli lite förvirrande när man ska tanka sina bilar. Vissa motorer kräver speciella drivmedel, kolla med tillverkaren är nog det bästa. Ny vecka och full fart på byggnationerna på fjället och i byn. Nu är det älgjakt och samtidigt har lingonen börjat mogna. Det kan bli lite konflikt. Såg plockare längs flygrakan på förmiddagen.
Nyheter
2021-09-06
Ragnar Dillner

VEMDALSBERGET

VEMDALSBERGET Plus sex grader i tidig morgon men strålande sol värmer.
Trevligt att se utvecklingen som sker på Vemdalsberget. Än så länge dominerar fritidshusen men det finns fyra bofasta familjer. Nu för tiden är det svårt att skilja ett fritidshus från en villa. Hur som helst så ska det som bor i sina stugor handla på ICA, tanka på macken, gå på restaurang, spela padel och bowling samt åka skidor och skoter. Alllt detta gynnar byn såklart.
Nyheter
2021-09-03
Ragnar Dillner

TJÄRA

TJÄRA
Blir drygt tio grader idag, blåsigt och kanske någon förmiddagsskur.
Doften av nytjärat mitt i byn kommer från klockstapeln som fått sitt tak behandlat. Torsdag då är återvinningen i Hedeviken öppen, trafiken med släp lastat med saker som vi samlat når sin slutstation. Nu börjar säsongskrogarna söka efter personal, på Facebook kan vi se den ena annonsen efter den andra där krogarna söker kockar och serveringspersonal i olika befattningar. Med det kommer även kampen om de bostäder i byn som finns för uthyrning. Förr i tiden, alltså för länge sedan då bodde all personal på Vemdalsskalet eller Björnrike. Där har det svängt rejält, nu vill de flesta bo i Vemdalen By.
Nyheter
2021-09-02
Ragnar Dillner

DUGGREGN

DUGGREGN Ett lätt sommarregn över byn innan vi går in i hösten, vi får nöja oss med 10 grader idag. Kanske inte så trevligt med regnet för de som är till skogs för att jaga älg. Till eftermiddagen spås det uppehåll, bara att hoppas.
Byns senaste husbygge är ännu ett Älvsbyhus, det finns många sådan i byn nu, kanske var dagis det första. Under en tid på slutet av 1970-talet var det Norrlandshus som var den stora leverantören av villor. Huvudfabriken låg i Nässjö men en filial fanns i Bräcke. PÅ lördag är det invigning av storstugan på Hembygdsgården, en livemiljö från sekelskiftet växer fram.
Nyheter
2021-09-01
Ragnar Dillner