MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

VÅFFELDAGEN

VÅFFELDAGEN Kylig natt, minus 5 på morgonen men solen värmer, det blir en fin dag om än lite blåsig. Tre av byns byggnader hamnar i fokus mot slutet av veckan, Det är Skolan, Hembygdsgården och Jaktstugan. Jaktstugan tänker vi extra på idag när det är Våffeldagen, lite långt att ta sig för en Våffla denna dag. Det handlar om prinsessbesöket såklart, hon ska ju besöka dessa byggnader på fredag med sitt följe. Byn kommer att få många extra besökare under dagen och säkert i flera månader efteråt. för prinsessan och hennes följe. Allt är så fint putsat i byn och inget står på tvären, ser bra ut helt enkelt. Kanske innergården på hembygdsgården får namnet Viktoiatorget och leden till Jaktstugan tar namnet Viktorialeden, ja vem vet. Vist ska det bli trevligt att visa upp vackra Vemdalen
Nyheter
2019-03-25
Ragnar Dillner

RÖTT-BLÅTT-GRÅTT

RÖTT-BLÅTT-GRÅTT Kylig natt, halvklart och det spås hårda vindar på fjället. Byns centrumhus byggdes  på slutet av 1970-talet av kommunala bolaget Härjegårdar, på den tiden var det målat klassiskt rött. Hyresgästerna var Gatukök, Bank, Turistbyrå, Tandläkare, Present/Spelbutik och Landstingets sköterskemottagning. Efter några år blev gatuköket Tonys Pizzeria när en aktiv pizzabagare från Sandviken/Libanon övertog lokalen. Några år gick och ”Tony” köpte hela huset av Härjegårdar. Vid den tiden flyttade turistbyrån och Tonys kunde utöka sin restaurang. Vartefter har hyresgäster kommit och gått, men Tonys bestått, numera Nya Tonys. Huset var även ljusblått under en 10-årsperiod.
Nyheter Kultur
2019-03-22
Ragnar Dillner

PISTOLFEL

PISTOLFEL
Nollgradigt, mulet och vindstilla, hög molnbas, tendens till uppklarande. Otur för en kund som fyllde diesel i tisdags. Munstycket kände inte av att tanken var fylld och ca 50 liter hamnade på marken. Då är det tur att Räddningstjänsten finns redo i byn. Snabbt var överskottet uppfångat för destruktion och marken rengjord. Torsdag och Afterski på Bräjks och Skalet. Det väntas en hel del konferensgäster på anläggningarna till helgen. Vemdalsskalet drar på med nattklubb också i afton.
Nyheter
2019-03-21
Ragnar Dillner

SMAKA PÅ

SMAKA PÅ Halvklart till klart, tämligen vindstilla och runt nollan. Onsdag då är det bio på Gt-gården. Idag är det sista dagen på temat ”Smaka på” Vemdalen. Igår var det Hildings Krog som jag besökte. Röding i tunnbrödskorg samt Renentrecote med potatiskaka. En bra kombination som verkligen speglar de råvaror som finns i vårt område. Det var ingen klassisk tunnbrödskorg men den var enkel och smakfull som förrätt. Varmrätten bjöd på spännande smaker och entrecote på ren hade jag aldrig provat tidigare. Rödvin och blåbär som sås är en spännande kombination men gav inte renen den rätta viltsmaken i mitt tycke. Potatiskakan med smak av västerbottenost var himla god och hade en fin konsistens. Jag valde alkoholfri öl från Härjebrygg i Tännäs, den hade smak av skog och vilt. Mycket trevligt besök, hoppas ”Smaka på” återkommer varje år.
Nyheter
2019-03-20
Ragnar Dillner

TAKSTOLAR

TAKSTOLAR Solsken, plusgrader och lite nordanvind, blir nog en fin dag på fjället. Vemhus Bygg har två projekt i byn. Utbyggnad av Ekbergs som ska bli ett Showroom med stora skyltfönster och många små tak, det ska locka fler besökare att svänga in från vägen. Även KEOS sportbutik byggs om av Vemhus Bygg, där är ett nytt tak på gång. Byns tredje sportaffär – Sporthuset som snart firar 20 år ligger lågt just i år.
Nyheter
2019-03-19
Ragnar Dillner

SNÖN RÄCKER

SNÖN RÄCKER Minus 2 och tendens till solsken. Snöstormen har bedarrat men lite nordlig vind hänger kvar. Nästan 30 cm snö kom under gårdagsdygnet. Nu finns det rikligt med stora snöhögar på byn. Vi kan nog vara säkra på att snön räcker till påsk. I byn finns flera företag som tillhandahåller snöröjning, alla fordon är ute på jobb efter gårdagens snöande. Måndag och ny vecka, bokningsläget på hotell och stugor sägs vara mycket bra.
Nyheter
2019-03-18
Ragnar Dillner

POLISKONTROLL

POLISKONTROLL Nollgradigt, snö och kraftig vid. Ingen bra dag för skoteråkning på våra leder, det är inte möjligt att se ledkryssen på fjället. Polisen  har haft bevakning i området i helgen, resultatet brukar man kunna läsa om i lokaltidningen. Några helger kvar nu innan påskrushen, vi får hoppas lederna är åkbara tills dess.
Nyheter
2019-03-17
Ragnar Dillner

STORSKOGEN

STORSKOGEN Några plusgrader, mulet och det väntas snökaos till kvällen. Nu avverkas det på flera ställen i byn. Strax ovanför Lövåsen och mitt emot åkeriet, riktigt grova stammar kan man säga. Det blir lite ovant med stora öppna ytor men som vanligt vänjer man sig. Vi får hoppas det blir möjlighet till nya tomtområden och på sikt lite inflyttning till Vemdalen By.
Nyheter
2019-03-16
Ragnar Dillner

PÅ JONASDAGEN

PÅ JONASDAGEN Nollgradigt och vindstilla. Man kan säga att det råder Prinsessfrossa i bygden, nu när det är offentligt att prinssessan Viktoria skall åka skidor till Jaktstugan den 29 mars. Jag slår vad om att hon väljer en glutenfri våffla med hjortron. På Åtgårdens Café blir det antagligen Prinsessbakelser i hela kyldisken. Det blir även besök i skolan och lunch på Hembygdsgården, vår fina julstad. Det har hänt tidigare att kungligheter besökt Vemdalen både privat och i tjänsten. Självaste kungen när han var prins landade med en bananhelikopter på Vemvalla en sommardag för drygt 50 år sedan. Där blev han mottagen av barnen från Vemdalens skola.
Nyheter
2019-03-15
Ragnar Dillner

400 ungar

400 ungar Igår kördes den årliga skidtävlingen HÄRJULFA med 400 deltagare. Både kommunalrådet och kommunchfen var med och hejade för brinnande livet. Några av barnen var från Vemdalens skola
Nyheter
2019-03-14
Ragnar Dillner

VASSA KANTER

VASSA KANTER Minus 8 idag och urväder som tilltar under dagen, räkna med snörök och dålig sikt på fjället. Kronprinsessan besöker Vemdalen den 29 mars för en tur till bla. Jaktstugan. Vi får hoppas på solsken den dagen. Stefan Nyman har mycket att göra i skidverkstaden på Sporthuset i Vemdalen By. Tusen par skidor ska fixas och slipas under uthyrningsveckorna. Efter varje säsong är det utförsäljning av en del ur sortimentet för att göra plats för nya skidor och brädor. Snart är det påsk och ”Vemdalsnatta” som vanligt. Av många saker att göra är snöskottartävlingen den största, där kan vem som helst ta hem vinsten på 10.000 kronor.
Nyheter
2019-03-13
Ragnar Dillner

KYLIGT

KYLIGT 20 grader kallt och strålande sol, redan i morgon blir det mildare. Damerna på Destination Vemdalen besöker restaurang Husky för att ”Smaka På”. Huskys bidrag i matveckan är förrätt med Rökt Sik på tunnbröd med tillbehör. Varmrätten som Joel serverar är Tjälknöl med kolbulle, kantarellkräm, lingon och brynt smör. Hur det smakade är en hemlighet.
Nyheter
2019-03-12
Ragnar Dillner

SVARTEN

SVARTEN Sex grader kallt och strålande solsken, risk för takdropp kan man säga. Vecka 11 och tämligen mycket bokat på hotellen och i stugorna, mest mot slutet av veckan. På Skalets vesselplan står maskinerna redo för ännu ett arbetspass mot Jaktstugans goda våfflor.De traditionellt röda ha nu fått en svart kompis. Det är en bredbandare som klarar den mjuka vårsnön bättre.
Nyheter
2019-03-11
Ragnar Dillner

15 cm NYSNÖ

15 cm NYSNÖ 15 cm nysnö under natten och minus 5 grader, snösvängens alla fordon är i tjänst. Vemdaliahuset har öppet fredag och lördag från 10:00. Idag är det Internationella Kvinnodag. Det finns många duktiga och framgångsrika kvinnliga företagare i Vemdalen, även kvinnor i föreningslivet som kanske jobbar i det tysta men bör ändå få en varm tanke. Av byns företag är ca 75% ledda av kvinnor. Ingen nämnd och ingen glömd. Fredag och en himla massa After Ski på Skalet, Toppen och Björnrike. På Vemdalen By är det lugna gatan.
Nyheter
2019-03-08
Ragnar Dillner

PARTYBUSS

PARTYBUSS 5 cm nysnö under natten och minus 5 grader, men fina förutsättningar i spår och pister. Räkna med snörök i trafiken och dålig sikt på fjället. Inför sportloven har området begåvats med en dubbeldäckare som partybuss. Den ska fånga upp gäster till bla. Stohogna M. Hur det är med turlista är lite osagt. Bussen gör även reklam för osålda tomter på Storhogna. Torsdag är bytesdag och nu borde det välla in gäster med skoterintresse, det kommer att märkas väl på macken. Fredag och lördag är det öppet på Vemdalia, värt ett besök.                                                                
Nyheter
2019-03-07
Ragnar Dillner

KALLT - MINUS 22

KALLT - MINUS 22 22 grader kallt och solsken, rattmuff och motorvärmare gäller idag. En fin dag för längdåkning och i pisterna, tur att det finns värmestugor, det behövs idag. I Vemdalen By finns skidanläggning vid Lövåsgården men skidspår i varierande längd och svårighetsgrad, även belysning finns. Efter åkturen finns servicehus med dusch och bastu. På bilden ser vi konturen av den gamla slalombacken som användes på 1960-talet. På den tiden fick man gå upp för egen maskin.
Nyheter
2019-03-06
Ragnar Dillner

SANDNING

SANDNING
13 grader kallt och solsken, fettisdagen börjar på bästa sätt. Åkeriet har halkbekämpning på dagen program samt städning av vägkanter. På Bageriet och Åtgårdens Café är det full fart på gräddvispen idag, busfärska semlor lockar. ICA och Macken har förpackade som är lätt att ta med hem. Glutenfria semlor får man anstränga sig för att finna. Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning. Semlor är mest vanliga här i Norden.
Nyheter
2019-03-05
Ragnar Dillner

HETVÄGG

HETVÄGG 8 grader kallt och det har snöat några cm det senaste dygnet, behövs lite mer för att alla ska bli glada. Sista sportlovsveckan gör entré och vi kan räkna med en hel del skoteråkare på lederna. På Macken kan det lätt bli kaos när bilar och skotrar ska samsas om de tre pumparna. Gladast blir Angelica inne på Macken som får sälja korv, hamburgare och fika. På Fettisdagen kommer Åtegårdens Café att hålla extra öppet för hugade fastlagsmumsare, kanske serverar de hetvägg.
Nyheter
2019-03-04
Ragnar Dillner

TROSAVIK

TROSAVIK Halvklart och minus 7 grader på morgonen, tveksamt om det blir något takdropp idag. Vädret är tillräckligt fint för turer på fjället, inräknat även vesselturer. På Trosavik Café i Hedeviken råder nyordning. En av Hedes mest kända kocklag, Göran Mattson och Ann-Katrin Kvarnström tar över och arrenderar serveringen. Öppet onsdag-söndag 10-17. Dagens rätt på vardagar och helgerbjudanden lör-sön. Ett rikligt caféutbud med hembakat och stora räkmackor finns såklart.Det har även blivit utökat antal bordsplatser på bekostnad av hemslöjdsbutikens utbud.
Nyheter
2019-03-01
Ragnar Dillner