MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SVEG

SVEG Sveg - Hede. Det sista persontåget trafikerade banan den 1 februari 1966 och samtidigt lade Statens Järnvägar ner banan mellan Glissjöberg och Hede. Sträckan användes för vapentester under några år av flygvapnet och armén Hedlanda flygplats byggdes 1970 längs bansträckningen öster om Hede utanför Hedeviken. På sträckan mellan Sveg och Glissjöberg fortsatte enstaka godstransporter under några år innan den blev nerlagd 1970. Sjön Svegssjön, som bildades 1975 efter ett kraftverksdammbygge, har svämmat över banvallen mellan Överberget och Remsberget.
Linjen har en speciell historia eftersom det var den första järnväg som Statens Järnvägar byggde i egen regi som lades ner. I dag finns endast en kortare rest som används som industrispår inne i Sveg. Dessutom finns det några få järnvägsvagnar övergivna utmed den före detta linjen.
Nyheter
2019-12-12
Ragnar Dillner

LEKPLATS

LEKPLATS Nollgradigt efter en natt med blåst och snödrev. Den snö som ligger är tung kan man säga. Det är bra för prepareringen av Destinationens alla pister. Även barnen på skolan gillar läget, de leker i snöhögarna och bygger grottor och tunnlar. Stora delar av skolgården är avstängt pga. installationen av bergvärme. Barnen verkar inte bry sig utan de hittar nya möjligheter och plats för lekar. Onsdag och ingen bio på GT-gården. Tyvärr konstaterades ett maskinfel på datasystemet som laddar in de nya digitala filmerna, håll ut ny extrainsatt biokväll kommer. Lillördagen får användas till annat.
Nyheter
2019-12-11
Ragnar Dillner

KALLT

KALLT Minus 15 grader och solklart. Det vankas mulet, blåsigt och snö till kvällen. Gänget av ideella som pistar skoterlederna varnar för bäckar och åar som ännu inte har full bärighet. Så här ser Veman ut vid Bastugatan. Ikväll är det dags för den årliga Nobelfesten. Spännande att se vads som bjuds till middag samt att lyssna på programledarnas beskrivningar av kläder. Snart är det Lucia och skolbarnen tränar på sina sånger.
Nyheter
2019-12-10
Ragnar Dillner

PUDERSNÖ

PUDERSNÖ Minus 5 grader och 15 cm puder på backen efter nattens snöande. Fint blir det och bra för skidanläggningarna. Det jobbas frenetiskt i pisterna om natten för att det ska bli manchesterföre till gästerna. På byn har snösvängen varit igång sedan 04.00. Gator, torg och trottoarer har gänget hunnit med. Kyrkan ser fin ut i sin belysta vinterskrud. Två veckor kvar till julafton, nu är det hög tid att planera klapparna.
Nyheter
2019-12-09
Ragnar Dillner

JULMARKNAD

JULMARKNAD
Mulet, blåsigt och minus 3 grader. Röros Julmarknad pågår torsdag till söndag och lockar lika många besökare som marknaden på Jamtli. Till Röros marknad går extra tåg från Trondheim. Det är i huvudsak två gator i centrum som är kantade med knallar, några även från Sverige. Det är många som säljer  lokalproducerad mat samt en hel del hemslöjd. Inte så många stånd med krimskrams men något kan man se. En hel del barn klädda till tomtenissar drar runt i stan. Marknaden är öppen 10-18
Nyheter
2019-12-06
Ragnar Dillner

MACKEN

MACKEN 6 grader kalt och uppklarande, det blir en fin dag. 15:23 för bränslet idag. Mackens vara eller icke vara pratas det om. Läget är absolut inte bra när det blir högsäsong. Bilköer från två håll kan ibland blockera genomfarten i byn. Från ett annat håll kommer karavaner av snöskotrar som ska samsas med bilar, bussar och lastbilar samt en och annan traktor. Det är också en stor riskfaktor med en bensinstation mitt i bebyggelsen med utsläpp flytande och förångad bränsle. Men svårt att hitta ny placering om det även ska tas hänsyn till jordbruksmark. Industriområdet vid norra utfarten kan vara en lösning.
Nyheter
2019-12-05
Ragnar Dillner

KLAPPARNA

KLAPPARNA Fyra grader kallt och uppklarnande. Blidvädret har ännu inte lagt sig över byn. Tur det så ICA och Posten med alla julklappar kan komma i tid med sina leveranser. Det kan ibland vara 3-4 lastbilar på kö för att leverera till vår lilla ICA-butik. Onsdag då är det bio på GT-gården, Midway visas ikväll. På förmiddagen bjuder Erika Thunell från Holmen Skog på kaffe och fikabröd, samt lite information om skogsbruk. Det är i samarbete med Fjällhubben.
Nyheter
2019-12-04
Ragnar Dillner

RÖKT

RÖKT Strax under nollan kornsnö snörök och halt väglag. Igår var det företagsbesök i Västra Härjedalen. Vi var några som följde Riksdagskvinnan Saila Qvicklund till fyra företag. Brasseri Kjerstin, Bruksvallarnas Rökeri, samt JP¨s Äkeri. Samtliga har genomgått en generationsväxling. Tex Åkeriet har gått från 2 fraktbilar till 15 fordon och ca 50 anställda. De upprätthåller dagliga transporter mellan Funäsdalen och Östersund samt mellanliggande orter. De förfogar även över Den största, kraftigaste kranbilen norr om Dalälven,  byggd på Vemservice AB i Vemdalen. Dagen avslutades på Hotell Eriksgården med middag och visning av den nybyggda SPA-anläggningen. 
Nyheter
2019-12-03
Ragnar Dillner

GRANEN

GRANEN Minus 15 och molnfritt. Byns vackraste julgran finns på Västerlånggatan, den vinner i år igen med sin sagolika form, som hämtad ur julkalendern. Nu börjar tiden för alla julbord som ska ätas. Många är de som konkurrerar om gästerna. Närmast för oss i Byn är Anorak och Trosavik. Skidspåren på Vemdalsskalet håller fin form sägs det. Kanske även spåret vid Vargen kan komma att öppnas nu när det annonserats om att krogen öppnar den 21 december. Då öppnar även Varggransstugan på toppen av berget.
Nyheter
2019-12-02
Ragnar Dillner