MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

MARKNAD

MARKNAD Fem grader varmt, mulet med tendens till uppklarnande. Ett bra marknadsväder om vi får tro Knallarna som belamrat Vemdalen By idag. De flesta har stått i byn i många år men några nya finns det också. En dag då det ska prutas, givas och tagas kan man säga. Några av favoriterna är Sloof som säljer Holländska ostar och Spjälle med sina torkade korvar och Bisonkött. Det är också Veteranskoterträff på Varggranstjärnen. Grillning och skotersnack. Tveksamt om det blir någon helikopteruppstigning. Klockan 18:00 är det Snöskottartävling mitt i Vemdalen By, där kan vinnaren gå hem med 10 tusen kronor. Byns alla fyra krogar har såklart öppet, några med underhållning. Kan nämna att årets första björn lämnat sitt Ide.
Nyheter
2024-03-28
Ragnar Dillner

PÅFYLLT

PÅFYLLT Nollgradigt och 10 cm nysnö kar kommit under tidig morgon. Påfyllning kan man säga. Snösvängen i Vemdalen By kör för fulla muggar på vägar, gator och torg. Prioritering är gång- och cykelvägar. Det fyll på med försäljare inför morgondagens marknadsdag. Den stora vagnen fylld med Holländska ostar är parkerad vid Härjedalspizzan. Tyvärr spår meteorologen ingen värmebölja till påsken. Blir alltså inte så många som gräver solgropar på fjället, det får bli nästa år.
Nyheter
2024-03-27
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Minusgrader, lätt snöfall, snörök i trafiken. Vi närmar oss påsken, det kan man se när första Knallen dukar upp sitt stånd. Försäljerskan har varit med på marknader i Vemdalen By sedan förra seklet. Skinn och skinnprodukter är en röd tråd i hennes utbud. Fler knallar kommer inför helgen som har sin största marknadsdag på torsdag. Torsdagen är av tradition en stor festdag med många evenemang i Vemdalen By. Det har även blivit en typisk hemvändarkväll med mötesplats på krogarna i byn. Huvudnumret är Snöskottartävlingen mitt i byn där någon går hem med 10 tusen kronor.
Nyheter
2024-03-26
Ragnar Dillner

MERA PUDER

MERA PUDER Minus fem grader på morgonen, tendens till solsken. Lite nytt vitt puder ligger över den mörkfärgade vårsnön. Nu är vi inne i första påskvecken och kan konstatera att även i år så räcker snön till påsk. I år kanske även till Valborg. Det är stor risk för halka i skuggiga partier längs vägarna. Pister, spår och leder håller mycket hög standard tack vara ett gott underhåll. Hedlanda Flygplats mitt i Härjedalen är snöröjd och redo att ta emot Taxi- och privatflyg. Tänk på Våffeldagen, ta en tur till Jaktstugan.
Nyheter
2024-03-25
Ragnar Dillner

RUNWAY 24

RUNWAY 24 På plus redan från början av dagen och sydliga vindar som ligger mitt i banan som man säger på flygspråk. 1200 meter landningsbana med Sonfjället i ena banändan och Skalsfjället i den andra. För er som har tillgång till privat- eller Taxiflyg, passa på att flyga till Härjedalen och Hedlanda under påskhelgen. Hedlanda Flygplats byggdes av Hede Kommun och invigdes 1970. Det var då första byggruschen startade i Björnrike. En av Byggherrarna som byggt bortåt ett 50-tal fritidshus i området och på senare tid även stod för uppbyggnaden av Vemdaliahuset är Algot Sandberg. Tyvärr har Algot lämnat oss i denna vecka i stor sorg och saknad. Vi minns dig och tröstar oss med att alla dina byggnadsverk som lagt grunden till destinationens framgång  finns kvar. Tack Algot för allt du verkat för.
Nyheter
2024-03-22
Ragnar Dillner

VEDELDAT

VEDELDAT Plusgrader, solsken och nästan vindstilla, en strålande förmiddag i sikte.Våfflorna på Jaktstugan väntar på er redan. Skulle det vara svårvallat så kan ni åka med någon av vesslorna som trafikerar på sträckan. Från tidig frukost till sen kväll är det öppet på Bageriet i Vemdalen By. De börjar med nybakat och frukost-cafè för att på eftermiddagen komplettera med Pizza från vedeldad ugn. Öl eller vin till det så blir det en komplett dag.
Nyheter
2024-03-21
Ragnar Dillner

BLÖTPUDER

BLÖTPUDER Plusgrader. Blöt kornsnö under tidig morgon ligger som ett puder. Det blir lite snyggare när den smutsiga snön täcks. Det klarnar upp och solen kommer snabbt att tära på pudret. Det är ju ändå Vårdagjämning. Kan läsa i lokaltidningen att en av byns sedan många år driftiga och omtyckta person har lämnat oss - Bara beklagligt. Det finns många Ideella som jobbar för bygdens bästa, målet är detsamma för alla även om metoderna är olika. Igår var det en efterlängtad bowlingturnering på rest. Husky. Matföretaget Svensk Cater bjöd in till camp. Ca 20 lag från destinationens många restauranger hade anmält sig. Det blev en glad och stämningsfull kväll. Vinnare blev laget med Björn Flodén och Andreas Ekberg som fick en inteckning i en vandringspokal. Meningen är att det blir en årlig camp.
Nyheter
2024-03-20
Ragnar Dillner

BEHÖVD

BEHÖVD Minus fem grader och halvklart. Fin dag för alla i pister, spår och leder. Spolbilen och dess besättning har bråda dagar under årets alla dagar men värst är nog vårvintern. Nu visar sig diverse frusna ledningar i marken och i hus som stått oanvända en tid. Är det i marken rycker spolbilen ut på beställning. Frusna hus, då kallar man på rörmokaren och elektrikern. Ibland är det obotligt och stugan har en halv meter med vatten innanför ytterdörren i form av en stor isklump. Vi närmar oss påskveckan och många hus som varit i vintervila ska fyllas med påskfirare. I Vemdalen By är det stort pådrag av aktiviteter under påskhelgen, störst av alla är Snöskottartävlingen på Skärtorsdagen. Där kan en vinnare kamma hem tio tusen i kontanter.
Nyheter
2024-03-19
Ragnar Dillner

VÅRBÄCKAR

VÅRBÄCKAR Minus fem grader, strålande sol och vindstilla på förmiddagen. Skare råder på fjället, fri skidåkning kan man säga. Vill bara varna för åar och bäckar som börjar tina fram. Mitt på fjället har vi Jaktstugan som står med laddade våffeljärn. Vill man vara bekväm avgår första Vesslan från Vemdalsskalets vesselplan 10:00. Turen tar ca 20 minuter. Under högsäsong så finns upp till fyra vesslor i trafik. På 1970-talet var det vesseltrafik till Varggranstugan från Björnrike och från Vargen till Timmerkojan. Trafiken från Storhogna till Samevistet är fortfarande igång.
Nyheter
2024-03-18
Ragnar Dillner

OTUR

OTUR Plus 7 grader och solsken som på eftermiddagen övergår i snöblandat regn. Vi får se vad det blir av det till natten. Otur på leden för denne skoterförare när fordonet fattade eld. Verkar vara plastdetaljerna som fått fyr. Det hände på leden vid Hedlanda Flygplats.
Nyheter
2024-03-15
Ragnar Dillner

LJUMMEN MORGON

LJUMMEN MORGON Plus sex grader och uppsprickande till solsken. Nu börjar det komma smältvatten från alla snöhögar, fortsatt bortforsling av snö pågår, även sandning på många publika ställen. Det är lite kyligare i snön på fjället, spår och leder är i fint skick. Några skoterleder som passerar åar och bäckar kan få problem, då är det bara att vända och hitta andra resmål. I Vemdalen By råder dragkamp om morgonhungriga personer. Coop, Macken, Bageriet och Gästis har erbjudanden som mättar.
Nyheter
2024-03-14
Ragnar Dillner

RUNWAY 06

RUNWAY 06 Minus fem grader och solsken med höga molnslöjor. Perfekt väder för en inflygning till Hedlanda och Vemdalsfjällen. Flygplatsen är snöröjd i hela sin längd och bredd av Vemdalens Åkeri. 21 tusen kubikmeter har flyttats från landningsbanan. Nu är det upp till dagsmejan att sköta resten. Redan under torsdagen väntas privatflyg anlända. Det kommer även att vara en övning för Hemvärnsflyget att landa och starta från Hedlanda under veckoslutet. Snart kommer påsken och då väntas ännu mera flygbesök till vår flygplats. Destination Vemdalen är en av få destinationer i Sverige med egen flygplats, något som borde uppmärksammas betydligt. Påminner om att det är Bio ikväll på GT-gården. ”Den Sista Resan” visas på duken.
Nyheter
2024-03-13
Ragnar Dillner

SKARE

SKARE Minus fem grader. vindstilla och strålande sol en fredag på sista sportlovsveckan. En sådan fin dag är hela fjället en arena för skidåkning, inte bara de preparerade spåren. Man kan säga som det var förr i tiden. I Vemdalen By fortsätter operation Takskottning, idag är det Förskolan som får påhälsning av skottare. Kan vara lärorikt och intressant för barnen, samt att andra gubbar än sotaren på taket. Fredag och den där myskvällen närmar sig för familjerna. På nyheterna handlar mycket om Nato och om vad folk vet om artikel 5.
Nyheter
2024-03-08
Ragnar Dillner

AVSTÄNGT

AVSTÄNGT Minus 10 i tidig morgon. Med solens hjälp blir det plusgrader under dagen. Morgonpigga skidåkare kan utnyttja skaren till friåkning på fjället. Vad gäller skoteråkning så börjar ledsystemet krympa. På flera ställen kan lederna vara avstängda, i alla fall till det kommer mer snö. Det är faktiskt som det alltid brukar vara när våren är på ingång.
Nyheter
2024-03-07
Ragnar Dillner

VÅRSOL

VÅRSOL Kylig morgon men det blir någon plusgrad på dagen. Skönt när det börjar droppa från taken och utsikten från Hedlanda Flygplats ska man inte klaga på. Lill-lördag och sportlov, som gjort för en After Ski eller work på något soligt ställe, en av byns många uteserveringar kanske. Det är fortfarande tämligen lugnt på skoterlederna men i morgon ökar troligen trafiken. Byns enda tankställe lär få lite köbildning under veckoslutet.  Vemdalens Bio visar ikväll "Madame Web"kl.19:00
Nyheter
2024-03-06
Ragnar Dillner

ISTIDEN

ISTIDEN
Mulet och någon minusgrad, kornsnö i luften. Havererade tak har vi läst om de senaste veckorna. Det är padelhallar, hangarer och köpcentra men även mindre byggnader. Gemensam nämnare är tung och stor snömängd. Eller är det konstruktionen och materialet som förändrats. På Coop i Vemdalen är röjningen av snö igång, det kan vara bra så inget händer första vintern. Det verkar vara tämligen hårdskottat och kanske även isigt för killarna på taket. Även ICA-hallen i byn har platt tak men den har ju stått i 30 år, så varför skulle den falla ihop just i år.
Nyheter
2024-03-05
Ragnar Dillner

MURRIGT

MURRIGT Två grader varmt, inslag av snöblandat regn. Ganska skitig snö i Vemdalen By, skulle behöva lite nytt så det blir snyggt i byn. Ännu inga raserade tak i byn p.g.a. snötyngd. Har sett att några företagare har varit förutseende och beställt takskottning. Nu börjar sportlovet för norrlandskomunerna, då brukar det vara snöskoter som gäller. De flesta kommer i slutet av veckan så än så länge är det frid och fröjd vid husknuten. Några skoterleder är redan påverkade av blidvädret då bäckar och åar har öppnat sig.
Nyheter
2024-03-04
Ragnar Dillner

PÅ KANT

PÅ KANT Mulet och plus fyra grader. Kan garantera halkiga vägar, gator och torg. Nu har snösvängen fullt upp med sandning och bortforsling av snömassor. I Hede finns en konstnärlig installation utanför OK-macken. Riktigt snygg kan man tycka. En konstruktiv utveckling av en "Myrslok". Det var ett fordon byggd på ett VW-chassi som fanns på de flesta gårdar i Härjedalen på 1960-talet. Fordonet användes för att ta sig till jakt- och fiskestugan långt ut i fjällvärlden. Ett fordon som borde finns som utställning på Hembygdsgårdarna i landskapet.
Nyheter
2024-03-01
Ragnar Dillner