MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SANDNING

SANDNING Två plusgrader och snöblandat regn idag. Nu ligger resurserna på sandning och bortförsel av slask på gator och torg. Lite ansträngde kan det vara att ta sig till för en våffla, det går att åka med vesslan eller tolka bakom. Dagstemperaturen är minus två grader på nivå 907 m.ö.h. Fredag och myskväll i stugorna. 80-talets varma mackor, Bakad potatis eller lite modernare tider med Buffalo Wings kan rekommenderas. I övrigt har området 24 krogar som har öppet.
Nyheter
2024-02-23
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Några minusgrader i Röros. Besöker marknaden som är den 169e sedan begynnelsen. År 1981 var första året det kördes från Klövsjö i modern tid. Ursprunget till detta föddes i Marocko när 4 herrar från Jämtland/Härjedalen träffades där och såg Kamelkaravaner. Det var där och då det bestämde sig att köra 1981. I år var det nästan 90 körlag som kom till Röros från många håll.
Nyheter
2024-02-20
Ragnar Dillner

STÄDNING

STÄDNING Minus fem grader, vindstilla och mulet (owercast). Det har varit en lugn helg i byn utan polisiära insatser, som vanligt kan man säga. Sånär som att 40 gäster fick evakueras när en drivlina på sittliften Grizzlyexpressen i Björnrike i Härjedalen gick av på söndagen. Allt gick bra och liften kom igång ganska snart.
Nu pågår efterdyningar av senaste snöandet, det ska städas och köras bort snö. Det är tidsödande då närmaste snötipp är i Hede. Transporten tar ca 50 minuter fram och åter från Vemdalen By. Det ska även städas vid korsningar och trafikdelare som finns från Klövsjö till Hede. ett område som sköts av STL AB. Utöver det finns en del trottoarer och infarter.
Nyheter
2024-02-19
Ragnar Dillner

LERA PÅ BYN

LERA PÅ BYN Någon grad kallt och det har snöat under morgonen, ca 10 cm. Det är full rulle på snösvängen idag igen. Då var det dags igen för ännu en ny butik att öppna i Vemdalen By. Malin Nääs Olsson med företaget Keramik i Vemdalen hade premiäröppning av sin gårdsbutik under torsdagen. Malin har jobbat i egen verkstad under många år och bla. levererat till företagskunder. Det är ett både gediget och vackert hantverk som presenteras i butiken. Det krävs ett gott handlag, lite styrka och konstnärliga anlag samt noggrannhet för att bygga upp ett hållbart sortiment. Butiken ligger på Österlånggatan 40 i Vemdalen By. En sak till. Skistar i Vemdalen prisades vid en gala på Grand hotell i Stockholm på torsdagskvällen. Man kammade hem kategorin Årets fjällanläggning.
Nyheter
2024-02-16
Ragnar Dillner

VACKERT

VACKERT Minus 14 i tidig morgon, med solens hjälp blir det en mycket fin dag. Se det vackra bilden av Sonfjället. Tänker även på Forbönderna som fick en härlig dag på resan mot Röros. En uppmaning kan vara att passa på att njuta, det kommer snart dagar med mera snö, Vi kan som vanligt konstatera att sön som vanligt räcker över påskhelgen. Sällan har så många turister från Danmark besökt Vemdalen under ett sportlov, bara att tacka och ta emot. Flyglinjen Köpenhamn - Östersund skal stärkas med flera avgångar.
Nyheter
2024-02-15
Ragnar Dillner

FORBÖNDER

FORBÖNDER Minus 12 grader på och uppklarnande på morgonen. Det blir en fin dag för Foran som startade före soluppgången. Idag kör de till Långå men stopp i Hedeviken och i Hede. Det är en urgammal tradition som började 1854 med första marknaden i Röros. Resorna från Klövsjö till Röros återupptogs 1981 tacka vara två drivande hästkarlar som fick ihop några körlag och sedan dess kör man på kan man säga. Idag är det "Alla Hjärtans Dag".
Nyheter
2024-02-13
Ragnar Dillner

GRÄDDE, FORBÖNDER & PUDERSNÖ

GRÄDDE, FORBÖNDER & PUDERSNÖ
Fettisdag och Forbönder - Några minusgrader och det faller pudersnö, ca 10 cm under gångna natten. Byns alla semmelbagare har bråda tider på morgonen. Hos Bageriet mitt i Vemdalen By erbjuds två varianter på semla, pris 48:-/st. I eftermiddag kommer tio ekipage Forbönder körande in i Vemdalen By. De startade i Klövsjö tidigt i morse och rundar Vemdalens kyrka ca 16:00. Därefter gör de ett stopp på Hembygdsgården innnan stallning inför natten. Resan mot Röros förtsätter i morgon. 
Bråda tider råder även i snösvängen för att röja på i första hand offentliga platser. Lite tufft är det att kryssa mellan bilarna som har övernattat på några av byns populära p-platser. Snöfallet verkar hålla i under hela dagen, det blir många turer med plogbilarna också. STL är bolaget som plogar vägen mellan Klövsjö och Hedeviken.
Nyheter
2024-02-13
Ragnar Dillner

SPORTLOV

SPORTLOV Minus 10 grader, halvklart och nästan vindstilla. Fin inledning på årets första sportlovsvecka. Många av sportlovsbesökarna gör nog sitt livs första tur på längdskidor. I området finns det många spårområden med uppdragna spår för klassisk- och skateåkning. Ett av spåren (10 km) går mellan Hedlanda Flygplats och Lövåsgården i Vemdalen By. Tänk på att skidspår inte är en promenadväg.
Nyheter
2024-02-12
Ragnar Dillner

KUNG BORE

KUNG BORE
Minus 31 i Vemdalens dalgångar denna soliga och helt vindstilla dag. Hästarna i hagen är frostiga i pälsen, men de kanske klarar sig bra kylan. Trotsar kylan gör även några skoteråkare längs leden som passerar Hedlanda. På tisdag anländer Forbönderna till Vemdalen för en första nattvila på färden mot Röros, då vill vi ha lite varmare väder. Igår var det tre förvirrade skoterekipage som körde på vägen utanför Sporthuset, antagligen hade de inget körkort för sina fordon, då hade de vetat bättre. Fredag och mysdags i stugorna. Nu finns det två butiker i Vemdalen By där vi kan inhandla ingredienserna till myset. Kan vara lite väl kyligt för en promenad till någon av byns 4 restauranger. God Helg.
Nyheter
2024-02-09
Ragnar Dillner

KALLT

KALLT Minus 29 grader på sina håll i Vemdalen By. Strålande sol kanske ger lite värme under dagen.
Vemdalens Skola klass 5 har gått vidare och ska tävla i årets Vi i femman, sänds i Radio Jämtland.
Idag är det sophämtning av både av gröna och bruna kärl. I Härjedalen är det många hushåll som inte använder den bruna som är för matavfall. Eftersom vi inte får slänga matavfall i gröna kärlet, förenat med extra kostnad som inte ska förväxlas med böter. Kan man anta att det blir djurfoder av resterna från köket. Lite svårt att gräva ner dem i jorden när tjäle råder.
Nyheter
2024-02-08
Ragnar Dillner

HYVLING

HYVLING Minus 12 grader, tendens till uppklarande. Kallare men soligt vid Jaktstugan. Skulle kunna bli en fin dag på fjället och en våffla hos Bibbi på Jaktstugan. Nu är snösvängen igång med att kapa plogkanterna, dels för att förbättra sikten och dels för att underlätta för snösmältningen som bara är några veckor bort. Onsdag då är det Bio i Vemdalen By.
Nyheter
2024-02-07
Ragnar Dillner

NATIONALDAG

NATIONALDAG Minus elva grader och "Overcast". Viss tendens till sydostlig vind. SkiStars egen skidbuss hämtar skidåkare på många platser mellan anläggningarna, här är det hållplatsen vid Ekbergs. 
Idag är det Samernas Nationaldag, en dag uppmärksammas på många orter i Jämtland och Härjedalen. På 1970-talet var det många Samer som bodde och bedrev sin verksamhet i Vemdalen By. Många av oss med gott minne kommer ihåg Nils-Gunnar som fanns på Våffelstugan Samevistet, en servering som startades av Nils Gunnars mor. Numer ingår Samevistet i Storhogna AB.
Nyheter
2024-02-06
Ragnar Dillner

HÖGFJÄLLET

HÖGFJÄLLET Minus 20 grader och blå himmel. Fin inledning på vecka sex. Endast minus tio vid Jaktstugan meddelas det. Kan komma att bli många turer med fullsatt snövessla, den kör 10-15. Förr i tiden på förra seklet fanns det vesslettrafik från Björnrike till Varggransstugan, då kunde man se den röda vesslan med vidhängade tolkare som åkte på kammen av Högfjället. Ser att nyöppnade Coop i Vemdalen By söker personal. Sök jobb och flytta till Vemdalen. Om du skulle vara föreningsintresserad så finns det gott om föreningar i Vemdalen.
Nyheter
2024-02-05
Ragnar Dillner

FRUSNA RÖR

FRUSNA RÖR Minus sex grader, nästan vindstilla efter gårdagens blåst. Kallt har vi haft i omgångar och en effekt av det är frusna vattenledningar. På Industriområdet vid Cramo grävs det nu för att avhjälpa en läcka eller ispropp. Framkomligheten är begränsad. SVT-Jämtland hade i morse inslag om Vemdalens nya centrum med Coop och de butikslokaler som är på gång. Peter Broberg ordförande i Vemdalens företagareföreningen berättade även om den aktivitetshall som ska byggas inom området.
Nyheter
2024-02-02
Ragnar Dillner

LIVSNÄRVEN

LIVSNÄRVEN Minus 2 grader och blåsigt, storm på fjället. Inte läge att begesig till fjälls om man inte måste. Då kan man göra som några gjorde idag, åk med Härjedalingen till huvudstaden. Syftet med resan kan vara att gå på musikal eller för vidare transport ut i världen. 1993 grundade Mohlins Bussar, tillsammans med Thunells Busstrafik, bolaget Härjedalingen Buss och expressbusstrafiken till och från Stockholm utvecklades. År 2003 tog Robert Mohlin och Kristina Thunell över driften i bolaget och verksamheten flyttade till Ljusdal. Under åren är det tio tusentals resenärer som åkt till Härjedalen med Härjedalingen. 08:10 avgår bussen och är framme på Cityterminalen 14:55. Som sagt så är det blåsigt idag och man kanske inte ens tar en kort promenad på byn till något näringsställe.
Nyheter
2024-02-01
Ragnar Dillner