MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

STENSKOTT

STENSKOTT
Plus 12 grader, låg molnbas över fjället men uppehåll. Ett stenskott kan vi få när det är många vägbyggen är på gång. Fick ett på senaste resan mot Norrbotten. Det är tur att vi har Mobergs Glas i Sveg som med sin "Tandläkarmetod" kunde fixa såret på framrutan.
Vemdalens nya köpcentra växer fram, nu kan vi börja se var inglasningen ska vara på fasaden och den övre våningen. Snart börjar älgjakten men först blir det Jaktbal i Vemhån på lördag. I morgon kväll spelar The Myrberries på restaurang Husky mitt i Vemdalen By.
Nyheter
2023-08-31
Ragnar Dillner

MORGONSTUND

MORGONSTUND När dimman lättat blir det solsken. Plus tio grader på förmiddagen men temperaturen når nog 18 frampå dagen. En del trafik är det kring Macken mitt i Vemdalen By på förmiddagarna. Många som måste tanka trots det höga bränslepriset. Byns hantverkare tar även en paus med en fika eller en korv inne på Mackens servering, det blir som en trevlig mötesplats. Ekbergs Outlet är inne på sluttampen för säsongen, nu erbjuder man 50% på REA-priset.
Nyheter
2023-08-30
Ragnar Dillner

ISOLERING

ISOLERING Plus 14 och solsken. Kan behövas så det torkar upp i markerna. Vemorna och våra andra vattendrag är välfyllda. Byggjobbarna på byns köpcentra får äntligen en dag i solsken med att sätta tak och väggar samt isolering, tror även att vissa ventilationsarbeten är påbörjade. Inne på ICA råder renovering och nyskapande för en enklare och trevligare kundmiljö, bra där.
Nyheter
2023-08-29
Ragnar Dillner

MÅÅÅL

MÅÅÅL Mulet, sydliga vindar, plus 13 grader. Medvind hade Vemdalens damlag som i går på hemmaplan besegrade Ragunda med 2-0. Målgörare blev Lisa Brandén och Julia Svensson. Nu är vi inne i sista veckan i augusti, då kan vi konstatera att sommaren är över. Sedan kommer september med älgjakten. Björnjakten pågår och flera björnar har fällts i skogarna kring Vemdalen.
Nyheter
2023-08-28
Ragnar Dillner

GOD SIKT

GOD SIKT Tretton grader och ett uppsprickande molntäcke. Men det kan slå om till eftermiddagen och bjuda på någon skur. På byn finns det åsikter om mycket men just nu är gemensamma nämnaren de vägarbete som pågår på byns huvudgata. En gata som faktiskt har tre olika namn beroende på var man befinner sig på den. Det är på fem ställen som gatan är under reparation och ny asfalt ska läggas. Fungerar bra som fartsänkning då det dundrar till kraftigt i bilen om farten överstiger 25 km/t. Finns även många experter längs vägen som vet hur reparationen borde utföras. Mindre än fyra månader kvar till julafton, tiden rullar på.
Nyheter
2023-08-25
Ragnar Dillner

TAKLÄGGNING

TAKLÄGGNING Efter regn blir det blå luckor i en hög molnbas, ska vi hoppas på lite sol också. Plus 15 grader.
Nu är tak och väggar på gång i köpcentret. Fasaden i svart känns igen från andra Coophallar. Onsdagskvällen bjöd på vackert väder och många som besökte byns krogar där folket njöt på uteserveringarna. Snart är det tid för älgjakt och vi kan redan se att grupper av jägare/hemvändare syns på byn. Allt har sin vanliga lunk vad gäller den saken. Kanske kan det vara något nytt modeplagg som vi får se eller någon fiffig utrustning för hunden.
Nyheter
2023-08-24
Ragnar Dillner

BJÖRNJAKT

BJÖRNJAKT 15 grader och uppehåll för tillfälligt. Kan vara en bra start på björnjakten. I Jämtland ska 185 björnar fällas, vad Vemdalens skogar erbjuder återstår att se. Ibland är djuren nära inpå oss som här när den passerar flygplatsen. Björnar har även strövat i vägkanten vid Galbergskurvan på väg mot Hedeviken.
Nyheter
2023-08-21
Ragnar Dillner

FIKASUGEN

FIKASUGEN 15 grader och solsken från en himmel med vackra sommarmoln. Torsdag då är serveringen på Hedlanda öppen, även fredag och lördag 10-16. Även återvinningen i Hedeviken är öppen idag, kanske passar det med ett lunchstopp på Hedlanda. Läser i lokaltidningen att Härjedalens Kommun vill anställa speciella som ska arbeta endast helger i äldreomsorgen, detta för att lösa bemanningen. Ja varför inte. Vi säger grattis till Vema Motor som är nominerad till Årets Serviceföretag i Härjedalen samt Wilgot Tjärnås som nomineras till Årets Serviceperson. Gå in på kommunens hemsida och rösta.
Nyheter
2023-08-17
Ragnar Dillner

STÄLLNINGSKRIG

STÄLLNINGSKRIG Efter regn kommer sol, kan bli 15 grader till eftermiddagen. Stålkonstruktionen på köpcentret börjar bli klar, snart dags för tak och väggar. Ska bli spännande att se hur fasaden ska bli med glasade ytor. Färgen blir nog svart.
Nyheter
2023-08-16
Ragnar Dillner

UTFLYKT

UTFLYKT Halvklart och 14 grader. Om en dryg månad är det dags för Klövsjö Höstmarknad, men byn är ett fint utflyktsmål under hela året och ett besök på Nya hotell Klövsjöfjäll för lunch eller middag kan rekommenderas. Spelar du golf så har du säkert varit i Klövsjö och spelat. Det sägs vara en varierande och spännande bana med en del höjdskillnader. Stenugnsbageriet och NatCake chokladverkstad är också värda ett besök
Nyheter
2023-08-15
Ragnar Dillner

BALAR

BALAR 16 grader, tämligen vacker förmiddag med inte allt för många mörka moln, solen värmer och vinden är sydlig. Borde vara fint torkväder för de som fortfarande har skörd att ta hand om. Turisttrafiken har minskat betydligt de senaste dagarna men det är fortfarande många som åker husbil genom Vemdalen. De gör ofta ett stopp vid kyrkan som tyvärr är låst för besökare, men handla på ICA passar bra. Apropå ICA så har det varit fint bröllop i kyrkan i helgen, sånt går bra. Vi gratulerar brudparet.
Nyheter
2023-08-14
Ragnar Dillner

VÅTA VÅGAR

VÅTA VÅGAR Plus 13 grader, regnar fortfarande men kanske en ljusning till kvällen. Höga flöden är det också, översvämningar nedströms Veman som under vårfloden. Bygdens brukare av marken för djurens föda är nog lite bekymrade. Det är stor efterfrågan på företag som hanterar nedfallna träd. Torsdag och marknadsdag på Hembygdsgården. Knallar och besökare har tyvärr fått vänja sig med marknad och regn. Endast en solig marknadsdag har sommaren bjudit på under sex veckor.
Nyheter
2023-08-10
Ragnar Dillner

OVÄDER

OVÄDER Regn, rusk och friska vindar, 12 grader. Ja ovädret fortsätter även i vår by. Resultatet av första dygnet är vårflodsflöde i våra vattendrag, nedfallna träd över vägar och gårdar. Trasiga reklamskyltar och flera strömavbrott. Känns som ovädret "Hans" har lite paus just idag men vi ska inte andas ut ännu. Molntaket stryker höjderna på Skalsfjället och vinden från ost är kraftig och byig. Gårdagens återkommande strömavbrott gjorde det svårt för krogarna att hålla öppet. Lill-lördag idag och vi hoppas på att strömmen håller hela dagen.
Nyheter
2023-08-09
Ragnar Dillner

TUNNEL

TUNNEL 19 grader, blåsigt och uppehåll efter ett dygn med häftigt regnade samt lite åska på det. Det blir säkert regnskurar idag och det är tämligen blött i markerna. Mycket vatten i Ljusnan och Vemorna med biflöden. Väg 315 har nedsatt framkomlighet i Vemdalen By vid kyrkogården. Härjeåns kraft borrar för en kabeltunnel under vägen. En expansiv bygd kräver mer energi. Räcker nog inte med dagens åska och bixtar.
Nyheter
2023-08-08
Ragnar Dillner

MOLN

MOLN Plus 12 grader, regn och låga moln samt nordostliga vindar. Det är få dagar som ställningsbyggarna på köpcentret har fått jobba i solsken, idag är det inte bara regn även vindbyar. Vi är nu inne i vecka 32 och snart börjar skolorna, en sommar går fort. En sommar som vi i våras såg fram emot och längtade så mycket till. Allt roligt som vi skulle göra, kan för egen del säga att det blev inte som jag tänkt. Augusti kan fortfarande bli varm och solig, något som kanske häger med ända in i älgjakten. På torsdag är det marknad i Vemdalen By, passa på att göra ett besök, det kan vara den sista för denna sommar. På torsdag kommer även FFK Ungdom till Hedlanda för 3 dagar med fjällflygning. Det är 11:e året som ungdomar och ledar kommer. Det blir 8-10 flygmaskiner och ca 25 personer. De bor på Gästis såklart.
Nyheter
2023-08-07
Ragnar Dillner

LÅNGT

LÅNGT Uppklarande, hög molnbas och nästan vindstilla. Just nu pågår ett cykellopp som passerar genom Vemdalen med start från olika platser. Några passar på att ta en fika eller lunch på Hedlanda när det passerar. En deltagare hade startar i Italien och passerar Oslo. Alla ska vidare till Nordkap. Kan passa på att varna för många cyklister i trafiken. Nu har det bestämts att Vemdalens kyrka håller stängt i väntan på förbättrade utrymningsvägar. Kyrkoherden ser vissa svårigheter i att skapa lättöppnade dörrar då byggnaden är gammal och inga större ingrepp bör göras i konstruktionen. Men det jobbas på problemet i samråd med Räddningstjänsten.
Nyheter
2023-08-04
Ragnar Dillner

SKÅDDA

SKÅDDA Lätt nattligt regn. Nu på förmiddagen plus 16 och en dimma som lättar. Det blir solsken i hjortronlandet. Påminner om att det är marknad vid hembygdsgården fram till 16:00. Serveing finns och det bakas tunnbröd.
Nyheter
2023-08-03
Ragnar Dillner