MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

19:33

19:33
Nära nollan men några grader på plus i tidig morgon. Fört heltjockt med moln och dimma men redan från 10 på förmiddagen börjar solen ta över, blir en fin dag. Dagspris på bränsle 19:33. Fredag och dags för After Work på Husky från 17.00. Lite senare blir det musik med trubaduren från byn, Håkan Fahlström. På Hedlanda börjar modellflygare komma inför en sista helg med modellflyg inför vintern. Det kan bli ett 10-tal entusiaster som mestadels flyger JET-Flyg. Serveringen är öppen lördag 11-16.
Nyheter
2022-09-30
Ragnar Dillner

MORGONDIMMA

MORGONDIMMA
Frostfritt men bara plus två grader på morgonen. Dimman ligger över byn men lättar och det kan bli någon solglimt. Torsdag och Återvinningen i Hedeviken har öppet. Vi hurrar för Vemdalens fotbollsdamer som även vann den sista matchen och vinner serien.
Ute i världen har ännu ett läckage på Nord Stream upptäckts. Nu bevakas tämligen många energibärare samt kraftverk så in i norden. Inte bara i Norden utan i hela Europa kan man tro. Vi får vara hoppfulla vi som håller oss inom 50-skyltarna, här har vi det bra även om vi får en ny ledning i kommunen på nyåret.
Nyheter
2022-09-29
Ragnar Dillner

BLÖTT

BLÖTT Plus nio grader, ihållande regn, lätt nordlig vind. Inget bra väder för en förmiddagsfika på balkongen. Under helgen hade Polisens nya aspiranter tillsammans med instruktörer kontroll på flera platser i Härjedalen, minst åtta förare togs för promillekörning, några för de använde mobilen, några med körförbud på bilen mm. Det känns i alla fall som vi ännu inte fått den riktigt tunga kriminaliteten till landskapet. Men det fanns en tid då banker rånades och boxar sprängdes men lugnt på den fronten de senaste 20 åren. Kan bero på att många banker håller stängt.
Nyheter
2022-09-28
Ragnar Dillner

VÄRLDTURISMDAGEN

VÄRLDTURISMDAGEN Plus åtta och ett ihållande duggregn, ostlig vind. Idag firar vi Världsturismdagen. I hela världen växer turismen – också i Sverige. Idag, den 27 september firar vi World Tourism Day. Som jobbskapare står branschen för 20% av alla nya arbetstillfällen, enligt Visita. Vi kan även fira att första insatsen för byns Aktivitetshall är påbörjad. Björkarna fälls där det skall grävas för VA och vägar. Kan nog tänkas att det blir lite stökigt på gamla ridområdet mitt i byn. Åsgatan kommer att grävas av en tid för omdragning av vatten och avlopp.
Nyheter
2022-09-27
Ragnar Dillner

TRADITION

TRADITION Frostfri natt och plus sex grader på morgonen, tendens till uppklarnande. Det har varit marknadshelg i Destinationen. Söndag och vinnardag igen för Vemdalens fobollsdamer, 5-1 på hemmplan mot Järpen, avslutar serien som segrare.
Lördag då var det Klövsjö höstmarknad med efterföljande dans på Bygdegården. Väldigt många besökare på marknaden men hur det var på dansen med orkester vet vi inte. På söndagen var det Hede som hade sin Höstmarknad med ett 10-tal knallar, något färre besökare än i Klövsjö. I Hede kunde vi se hur bygget av Per-Albin-fjöset kommit igång. Marken var avtäckt och grästuvorna fint packade på pallar till försäljning.
Nyheter
2022-09-26
Ragnar Dillner

RIVNING

RIVNING Ingen nattfrost. Tio grader och ett lätt regn på förmiddagen. Rivning av fastighet pågår i Hede. Huset är i sämre skick och stått tomt i flera år. I Hede är det överskott på lägenheter med många outhyrda. Nästa år är det meningen att två längor med lägenheter skall byggas om till trygghetsboende. 24 moderna lägenheter för uthyrning. Det är ett projekt där Statens bostadsomvandling (SBO) står för ombyggnaden för att sedan överlåta husen till Härjegårdar, kommunens fastighetsbolag. Det har gjorts en enkät bland pensionärer i närområdet hur de ser på sitt behov av bostad i framtiden, underlaget visar på intresse av trygghetsboende.
Nyheter
2022-09-23
Ragnar Dillner

HÖSTDAG

HÖSTDAG Minusgrader i natt. Frost på bilrutan, rattmuff på. Men ännu borde det vara 6-8 veckor till snön kommer och försvinner. På fjällanläggningarna rustar det sina snökanonanläggningar så det ska vara redo när kylan blir mer konstant. Nästa stora händelse i byn är den traditionella mässan Lodge & Lya som är under allhelgonahelgen. Den besöks av ca 8000 personer. Det är också en helg då stugägare kommer för att ge sin stuga en sista putsning innan vintersäsongen. På byn blir det minimässa vid Ekbergs som vanligt. Ett 10-tal utställare och representanter för de varor som Ekbergs har i sitt sortiment.
Nyheter
2022-09-22
Ragnar Dillner

JUTBACKEN

JUTBACKEN Frost i natt. Plus en grad vid tiotiden på förmiddagen. Blir lite varmare och dimman lättar av solens strålar. Senast kommunens bostadsbolag Härjegårdar byggde något i Vemdalen var det i mitten av 2000-talet. Det blev två villor på Jutbacken för uthyrning, villorna  sålda för flera år sedan. Det är även de 30-tal lägenheter som Härjegårdar hade i Vemdalen By. Efter nyval och ett lite annat politiskt läge samt nya tider kan det kanske bli aktuellt med nyproduktion av boende i byn. Efterfrågan är gigantisk om vi räknar in säsongsboende till personal på anläggningarna. Speciellt med tanke på att SkiStar bygger för en fördubbling av sina skidområden på Vemdalsskalet.  
Nyheter
2022-09-21
Ragnar Dillner

OLJA

OLJA Uppklarande, tio grader och nordvästlig vind. Nu är asfaltsläggarna på gång med att fixa vägen mellan Storhogna och Vemdalsskalet, inklusive backen ned mot Skalspasset. Stoppljus och följebil för att komma förbi. Det märks att vi närmar oss vinter, på flera offentliga platser plockas utemöbler in och det förbereds för snöskottning.
Nyheter
2022-09-20
Ragnar Dillner

BERGET

BERGET Mulet med tendens till blå luckor, ca 12 grader. Måndag och en ny arbetsvecka på alla byggnationer på fjället. SkiStar planerar för att dubbla skidområdet på Vemdalsskalet, det blir längs fjällkedjan mot Oxsjön med dalstation vid vägen mot Näsvallen. I anslutning till området ligger fäbodvallen Klyftvallen som kan ge namnet till nya området. Kanske "Klyftskutan" kan bli bra. Det kan nog ta en 5-8 år innan första liften är igång. Spännande tider.
Nyheter
2022-09-19
Ragnar Dillner

BETE

BETE Uppklarande och 12 grader, svag västlig vind. Snickarväder kan man säga. Nu börjar höstfärgerna komma på plats, beteshagarna omges av björkarna prakt. Lisas hästar har nog inte full koll på färgerna, De ser färg, men i en mer dämpad palett som det heter.
Fredag och mystime för många framför teve och brasa. Andra kanske samlas på någon av byns krogar för umgänge. Fredag då kommer ungdomarna som går utsocknes hem efter en vecka i skolorna, Epa-trafiken kan börja, ofta samlas de utanför GT-gården för lite snack till tonerna av basmusik. Någon har monterat nya högtalare och kanske lite ny belysning så kan de jämföra sina fordon. Tänk på att priset på chips gått upp med 30 procent. på sex månader.
Nyheter
2022-09-16
Ragnar Dillner

OSTAR

OSTAR Åtta grader, regn och blåst. Ingen trevlig dag för utomhusarbete. Trist för både proffs och hobbysnickare som vill få sina projekt under tak innan snön kommer. Idag är det försäljning av ostar från Holland vid Härjedalspizzan, finns många varianter på ost, inte bara smak. Röda, blå och gröna som en palett av riksdagspartierna. Dagspriset på 95 oktan är18:39, diesel 23:51. Ska vi hoppas det sjunker nu när vi snart får en ny regering. Finns två skatter och det där med reduktionsplikt som kan tas bort. Till det kommer momsen. Full tank tack!
Nyheter
2022-09-15
Ragnar Dillner

FISKEVÄDER

FISKEVÄDER
Tio grader varmt och regn är dagens väder. Senaste tiden har vi fått höra att om det blåser sjunker elpriset. Sjunker det även när det regnar kan man undra. Snittpriset kommande dygn i Härjedalen verkar bli 54 öre. Det grävs på flera ställen i byn, kan vara dags att byta serviceposter i vattennätet.
Nyheter
2022-09-14
Ragnar Dillner

PANNÅ

PANNÅ Regnig inledning på dagen, lätt nordlig vind och 12 grader. Ingrid Fladvad har öppnat sin ateljé vid Ekbergs efter pandemi och renovering av lokalen. Nu är det inspiration och arbete, öppet tis, fre 11-16 och lördag 11-14. Under avbrottet har Ingrid jobbat hemifrån som också är populärt nu för tiden.
En annan nyhet är att SkiStar planerar nytt skidområde i Vemdalen vid Klyftvallen. Det är ca 400 hektar, blir liftar, nedfarter och parkering.
Nyheter
2022-09-13
Ragnar Dillner

MESSMÖR

MESSMÖR Frostfri natt. Halvklart under dagen och en lätt sydlig vind. En tämligen ovanlig syn är Fjällkor på bete i Vemdalen. Det var nog på förra decenniet vi kunde se det, lösa kor som betade på Näsvallen. Nu är det nya generationer som ta upp traditionen igen, känns bara positivt kan man säga. Kanske mer exotiskt än Alpackorna i byn. Måndag och valvakan är över. Kort sammanfattning är: Moderater och SD ökar starkt i Härjedalen, Centerpartiet backar.
Nyheter
2022-09-12
Ragnar Dillner

DIMMA

DIMMA Nära nollan i byn i natt, plus tre grader i tidig  morgondimma. Fredag och flygaktiviteterna fortsätter på Hedlanda. Där finns modellflygplan i prisklassen 10 tusen till 200 tusen. Flygningarna börjar så fort dimman lättat. Serveringen är öppen för lunch och fika.
Nyheter
2022-09-09
Ragnar Dillner

JET

JET Frostfri natt i Vemdalen By. Dagen blir mestadels molnig med hög molnbas och kanske plus 15 grader, lätt sydlig vind. Idag inleds modellflyghelgen på Hedlanda. Det är ca 20 piloter från Sverige och Norge som har höstträff som kallas Jet-Power. Det finns stora 2-motoriga maskiner i prisklassen 200 tusen kronor, mycket sevärda. Hedlanda Flygförening har serveringen öppen torsdag - lördag 11-16 för fika, mackor och lunch, kanske våfflor också.
Nyheter
2022-09-08
Ragnar Dillner

UPPTAKT

UPPTAKT Minus fyra grader i natt, hårda bud för köksträdgården. Nu är det förmiddag och strålande solsken. Under gårdagen var Moderaterna i Härjedalen på valturné i Vemdalen. Det var besök hos Härjedalspizzan med tillhörande information av ägaren Jan Sadat. I Jans framtidsplaner ligger det att bygga en fabrik för tillverkning av Pizza. Dagen avslutades med besök hos Vemdalen Bovre, en butik med samiska delikatesser och design samt café. Innehavaren Lisa Kråik berättade om sin etablering i KEOS gamla men renoverade lokaler.
Nyheter
2022-09-07
Ragnar Dillner

SLIT & SLÄP

SLIT & SLÄP Gomorron. Frost i tidig morgon men solen ger 16 grader under dagen får vi hoppas. Älgjakten pågår med det vara lite si och så med sikten innan morgondimman lättat. Vid Vemdalens kyrka står en skulptur. Skulpturen Nybyggarna av Lars Widenfalk uppfördes 1990 och står uppställd intill kyrkan i Vemdalen. Den symboliserar ett strävsamt par som genom hårt arbete bygger sig en egen täppa. Ja det var väl då utvecklingen av byn började. Idag är det valmöte i Vemdalen By. Moderaterna står vid ICA 13:30-14.30.
Nyheter
2022-09-06
Ragnar Dillner

TRAFIKEN

TRAFIKEN 10 grader och mestadels solsken. Trafiken genom byn har avtagit, det märks att sommarens turistsäsong är över. Några har sparat en vecka av semestern för att jaga älg. Älgjakt pågår och lösa hundar finns det anslag om längs några vägar, kan vara bra att hålla uppsikt. Det pågår byte av vägtrummor i byn på ett par ställen. Vid ett av ställe blev det även en fartdämpande åtgärd med en förhöjning av vägbanan. Ser att det är planerat för asfaltering vid Macken. Finns många andra platser som också borde få lite asfalt.
Nyheter
2022-09-05
Ragnar Dillner