MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

OMSLAG

OMSLAG Nollgradigt med dimma som följd. Väderomslag kan man säga. Kanske kan det klarna upp senare på dagen. Moddigt och slirigt på mindre trafikerade vägar. En och annan avåkning kan nog ske när sikten är dålig. Dagspris 19:24 för 95 oktan. Vissa liftar i skidområdet kan vara stängda p.g.a. nedisning. På ICA har hyllorna fyllts på under morgonen, det blir nog rusning idag för de sista ingredienserna till nyårsmiddagen. Dagens tips: Ta en skid- eller Vesseltur till Jaktstugan, goda våfflor väntar. Tillönskar alla följare ett Gott Nytt År. vemdaleninfo.se på webben sedan 1996.
Nyheter
2022-12-30
Ragnar Dillner

PRÄSTGÅRDEN

PRÄSTGÅRDEN Minus 15 grader och kraftig kornsnö som snabbt lägger sig på bilrutorna. Det ska bli mildare fram emot aftonen. Stor snösvängen är igång med plogning och sandning. Fortfarande stor fara för renar på vägarna i området. Vemdalen expanderar och både skola och förskola är trångbodda. Prästgården, som ligger intill förskolan och skolan, skulle kunna fungera som lokal för både skolan och förskolan. Det har den gjort tidigare men kyrkan köpte tillbaka den och gjorde stor renovering med bl.a. bergvärme. Användningen blev inte vad som var tänkt. I januari ska kommunstyrelsen säga vad de tycker om förslaget att köpa Prästgården i Vemdalen för att utöka förskolans lokaler. Beslutet att köpa Prästgården fattas slutgiltigt av kommunfullmäktige 2 mars. Nu blir det liksom ett kluster av utbildningelokaler mitt i Vemdalen By. Turerna har då varit. Prästgård, skola, prästgård och blir det skola igen. Lokaler för Slöjd och Hemkunskap är något som behövs.
Nyheter
2022-12-29
Ragnar Dillner

REA

REA Minus 20 grader nu igen, klarblå himmel och soluppgång 09:34. Pistmaskinerna är igång på Skalsfjället och Hovde för att göra sista finputsningen innan liftarna öppnar. Vi är inne i mellandagarna och det är REA på många ställen. Under flera år har det saknats TAXI från och till under vinterveckorna och såklart de stora helgerna. Så det även denna vinter. Väntetiden på en bil kan bli flera timmar och framkörningsavgiften kan bli en tusenlapp. Att förboka sin Taxibil är nog klokt samt att göra upp om priset. Man kan påstå att det skulle finnas utrymme för fler taxibolag i området under storhelgerna, det är ju även en fråga om människors säkerhet när temperaturen visar minus 20 grader eller mer. Onsdag då är det hemvändarkväll med underhållning på restaurang Husky mitt i Vemdalen By. Boka bord och Taxi.
Nyheter
2022-12-28
Ragnar Dillner

FALKEN

FALKEN Minus fyra grader och uppklarnande. Ca 10 cm snö har det kommit under natten. Trots den lindriga kylan kan det bli problem med moderna bilar. Snabb service från bilbärgare i Hede så ska det snart vara fart på bilen igen. Trafikmässigt är det vägrenen som är största hotet. Något hundratal renar befinner sig mellan Vemdalen By och Hedeviken. Idag är det en helt vanlig arbetsdag för många av oss. Snöröjning och tömning av pappersåtervinning är några av uppdragen för åkerierna. Gott om papper finns det nu efter julhelgen. Under min uppväxt var det noga med att spara papper, band och de fina korten med rim på för varje år. Kan erkänna att det inte är någon tradition jag fört vidare.
Nyheter
2022-12-27
Ragnar Dillner

GOD JUL!

GOD JUL! Stockholmare på besök i Härjedalen. En underbar natur och fint väder möts man av. Renarna utanför Hedlanda var många. Utsikten från flygplatsen är fantastisk, med Sonfjället åt ena hållet och Vemdalsfjällen åt det andra. Nu skall vi testa skidbackarna på Vemdalsskalet.
Nyheter
2022-12-24
Tommy Jarnbrink

VÄGLAGET

VÄGLAGET Minus 23 grader vid Vemdalens Camping. Himlen är molnfri och solen går upp vid 9:30 och ned 14:33. Sex timmar dager, lite längre i morgon. Väglaget är bra i Vemdalsområdet, däremot är det gott om renar längs vägarna, speciellt mellan Vemdalen och Hedeviken samt runt Vemhån. Även idag blir det rusning till butikerna i Byn och på Vemdalsskalet. En favorit är Aladdinasken som alltid går att ge till någon som man höll på att glömma. Finns 500g och 400g, samma pris. På Ekbergs är det risk för köbildning när all beställd alkohol ska lämnas ut. Men de har förstärkt med exta peronal så håll ut i kön. Till sist önskar vi alla läsare en GOD JUL.
Nyheter
2022-12-23
Ragnar Dillner

RODNAD PÅ BERGET

RODNAD PÅ BERGET Soluppgång och rodnad på Vemdalsberget, minus 11 grader. Snart är alla tomter bebyggda på berget, stor efterfrågan på byggklara tomter råder i Vemdalen By. Det finns 57 namn i Kommunens tomtkö, jakten på nya markområden pågår. Nu är det  dan före dan före dopparedagen och parkeringen på ICA är i stort sett full från morgon till åtta på kvällen. På Vemdalsskalet är 10 av 12 liftar öppna. I Vemdalen By har semesterminglet redan börjat. Gästerna som har anlänt för att fira jul är inte bara på fjället, Byn lockar också med den gamla fina kyrkan och våra butiker och andra näringsställen får sina besök. Sista klappen är ännu inte inhandlad. Varför inte besöka Inredningsbutiken där det även finns ATG.
Nyheter
2022-12-22
Ragnar Dillner

SLIRIGT

SLIRIGT Årets kortaste och mörkaste dag inleds med dimma och mins två grader. Eftersom solen kommer att titta fram så kan man tänka sig att temperaturen sjunker. Stor halkrisk råder idag när det ligger en film av is på vägbanan. Nu kan vi verkligen börja se slutet av vintern när dagarna blir ljusare framöver. Så här mitt i julveckan är det ruschigt på byns näringsställen, många som söker de sista klapparna till familj och vänner. Sedan har vi det där med julmaten till våra bord. Känns som det hela tiden är något som man ska komplettera med. För min del så kan jag undvika lutfisk och grisfötter. En måttstock för julhandeln kan vara hur många bilar som står på parkeringen vid ICA.
Nyheter
2022-12-21
Ragnar Dillner

STORGATAN

STORGATAN Bara minus fyra grader idag, det känns bra. Ännu inga större insatser för snöröjningen i området, sandning och finputs är vad som sker. Storgatan i Vemdalen By heter Storgårdsgatan om det ska vara helt rätt, den är inte så stor som man kan tro. Här möts varubilarna som levererar till ICA och andra företag längs gatan, infarterna till  lägenheterna blir som mötesplatser för att underlätta trafiken. Man undrar hur det blir nu när transportbilarna ska bli längre, med ännu ett släp. Större bilar och mera julmat till folket.
Nyheter
2022-12-20
Ragnar Dillner

JULSTÄMNING

JULSTÄMNING Minus 20 grader igen. Det blev en dag med lite drägligare temperatur när det bara var minus fyra igår. Nu är vi inne i julveckan och alla förberedelser inför julafton ska sys ihop. Trevligt med den julstämning som finns vid byns näringsställen. I Röros är det himla duktiga på att smycka utanför sina butiker, oftast är det hö- och halmbalar samt mängder av tomtar. Ikväll är det säsongens första Måndagsklubb på restaurang Husky. Det är en företeelse som fyller 40 år i år och det blir lite jubileum just i afton. Det började på Kockens Wärdshus men har i modern tid flyttats till Husky.
Nyheter
2022-12-19
Ragnar Dillner

MINUS 25

MINUS 25
Temperaturen kryper nedåt, minus 25 på morgonen i soluppgången.
Det såg inte ut som någon rusning av byggjobbare till shoppen men de kanske hade morgonfika på Macken i Vemdalen By. Där inne är det även varmt och skönt med goda dofter från nygrillat. På vägen ut till redaktionskontoret såg jag tre älgar och en räv. Vem vet kanske kan man stöta på någon förvildad Schimpans fram på vårkanten. Gott om småfåglar är det i alla fall. Fredag och myskväll, det får bli vid brasan eller för de som gillar Quiz är restaurang Husky att rekommendera. Till sist men inte minst. Vemdalia har fått ny ägare. Det är Möbelmästarna i Hede med Karin Bromée och Fredrik Kallin som köper butik och fabrik. Kan det bli bättre - NÄ.
Läs mer.
Nyheter
2022-12-16
Ragnar Dillner

HOVDE SYD

HOVDE SYD Minus 20 grader och molnfritt, bara att bita ihop. Nu har SkiStar fått klartecken från Härjedalens miljö- och byggnämnd att gå vidare med planerna för Hovde Syd. Alltså sluttningen från Hovdetoppen ned mot Vemdalen By. En byggutveckling som kommer att kunna följas från redaktionens kontor på Hedlanda Flygplats. Även landande gäster kommer att Hovde Syd i sin inflygning. Spännande framtid nu när EL-Flyget närmar sig. Lite kuriosa är att den lift som tidigare fanns i Skalspasset var dieseldriven med ersattes med ny och el-driven för snart 50 år sedan. Kommunen har varit givmilda mot föreningar i Härjedalen, av 1 157 400 kronor har föreningar i Vemdalsområdet fått 220 00 kronor. Se hela listan
Nyheter
2022-12-15
Ragnar Dillner

SOLNEDGÅNG

SOLNEDGÅNG Minus 20 grader. Rattmuff och motorvärmare eller varmgarage är ett måste för de som behöver bilen dagligen. Soluppgång 09:26 och nedgång 14;31 blir drygt fem timmar i dager. Men den 21 dec. vänder det, alltså om en vecka. Ikväll visar Bion i byn AVATAR med repris den 4 januari i 3D. Det är ju lite kyligt ute så biosalen kanske inte blir knökfull men kom i tid för att säkra din plats. Lill-lördag och byns krogar har öppet som vanligt. ICA i Vemddalen By har extrapris på Köttbullar idag - Lucka 14
Nyheter
2022-12-14
Ragnar Dillner

HÖGTRYCK

HÖGTRYCK Tio grader kallt och uppehåll.  -36,1 grader i Naimakka. Trevlig Luciamorgon kan man säga.
Det är bra snurr på Macken och Härjedalspizzan nu när det är paus i lunchserveringen på Husky. Macken har fler rätter än bara en korvmeny. Grillad, karré, kyckling och spjäll är några av de förslag som erbjuds. Härjedalspizzan har sitt breda utbud av pizzor men även andra tips samt jultallrik. Bensinpriset ligger kring 18 kr även idag.
Nyheter
2022-12-13
Ragnar Dillner

TUNNEL

TUNNEL Minus sex grader och det snöar lite lätt och fluffigt. Landat ca 10 cm under natten, puder kan man säga. Det är vackert nu när träden böjer sig för snötyngden, även några telekablar hänger i manshöjd. Naturen bildar vägtunnlar som på bilden från vägen till Kilberget och det senaste bostadsområdet. Området blev klart i höstas och redan står det tre villor där. Utsikten mot Sonfjället och flygplatsen är det inget fel på. Det finns ca 16 byggklara tomter som lär vara bebygda redan nästa höst.
Nyheter
2022-12-12
Ragnar Dillner

STÄMNINGSFULLT

STÄMNINGSFULLT Minus åtta och kornsnö i luften, kanske kan det bygga på med några centimeter under kommande dygn. I år blir det både Julotta och Nyårsbön i Kyrkan. Pastoratet söker präster. Två Komministertjänster 100% till Härjedalens pastorat En till Svegsbygdens- och Ytterhogdal, Överhogdal, Ängersjö församling och en till Hedebygdens församling. Härjedalen har gott om plats, nästan en kvadratkilometer per invånare. Vi förflyttar oss oftast med bil när vi behöver uträtta något i våra tätorter. Läs mer om jobbet.
Nyheter
2022-12-09
Ragnar Dillner

JULELJUS

JULELJUS Minus 10 grader och tendens till solsken. Snyggt me en stor, fin och belyst gran vid infarten till byn. Mycket handlar om trafiken genom Vemdalen by. Många anser, barn och vuxna att den har ökat de senaste åren, det stämmer såklart. Turismen har ökat och de flesta är bilburna. Inflyttning till byn har ökat vilket medför mer trafik inom byn då nya tomtområden finns kring bl.a.. vid Kilberget. Tack vare nybyggnationen är det även tung trafik som ska genom byn. I samtliga fall ska trafiken passera skolan. Barnens väg till och från skolan är i vissa fall utsatt för trafiken då det ska korsa huvudgatan på väg till och från skolan. Även barnen som leker på skolgården på raster kan oturligt nog komma i riskzonen för trafiken. Ända fint ordnat med att skolbussen har en egen fil och stopplats vid skolan och på sidan av huvudgatan. Nu pågår diskussionston med Trafikverket och Kommunen om att åstadkomma en hastighetssänkning.
Nyheter
2022-12-08
Ragnar Dillner

SOLUPPGÅNG

SOLUPPGÅNG Kyligt, snudd på säsongens kallaste morgon, minus 17 grader. Ortens elmätare snurrar för fulla muggar, resultatet kommer på nästa månadsräkning. Bortsett från kylan så blir det vackra vyer när förmiddagssolen skiner på träd och fasader. Kanske dags att slå på värmen i kyrkan nu om den ska bli varm till årets Julotta, fullsatt lär det bli, det värmer också. Veckans trista är att restaurang Husky håller stängt för lunch veckan ut. Evenemang har de den 16:e med Quiz och den 19:e är det 40-års Jubileum av Måndagsklubben.
Nyheter
2022-12-07
Ragnar Dillner

OPLOGAT

OPLOGAT Minus 10, vindstilla och uppklarande.Det verkar som vintern biter sig fast nu för minst fyra månader framöver. Sedan kommer vårvinter och värme när det droppar från taken och apelsinförsäljningen stiger. Idag är det extrapris på Brämhults juice på ICA i Vemdalen By, två flaskor för 55 kronor. Ännu ingen snöröjning att tala om i byn, den senaste för någon vecka sedan håller ännu. Det ligger ca 10 cm på åkrar och ängar. Fortfarande för tunt för att köra skoter efter de 30 mil leder som erbjuds i området. Även åar och bäckar behöver frysa på sig lite mer innan bärigheten går att lita på. Isfisket har börjat på Järpbäcksdammen, vägen är fortfarande körbar i väntan på det stora snöfallet.
Nyheter
2022-12-06
Ragnar Dillner

KALLT

KALLT Minus 14 grader på morgonen, det biter i kinderna kan man säga. Snökanonerna mullrar för fulla muggar. 44 nya bostadsrätter byggs på Skalets Torg. Man kan säga vägg i vägg med Högfjällshotellet. Försäljning via Bjurfors kontor på samma torg har redan börjat. I Vemdalen By finns planer på 30-50 kommunala villatomter. Detaljplanen klar till hösten 2023. Skolans skidspår går genom området, skolbuss kan bli onödig, det är under en km till skolan. Anrika restaurang Husky mitt i Vemdalen By gör uppehåll i lunchserveringen denna vecka.
Nyheter
2022-12-05
Ragnar Dillner

UNIKT

UNIKT Minus tre grader, hög molnbas som lättar, tämligen vindstilla. I helgen är ännu fler nedfarter och liftar öppna i SkiStars utbud. Även längdspåren är preparerade. En tom parkering på ICA är unikt så här strax efter öppning en morgon. Resten av dagen ända till stängning vid 20:00 kan det vara trångt. Kan nämna att IVC Vemdalen har byggds ut vid sex tillfällen sedan 1973. Vi ser vi att priset på nätade julgranar är 400 kronor. Länge sedan en gran kostade 100 kronor. Vill man ha en lokalt odlad gran så finns det på flera ställen i Vemdalen By. Mycket trevligt att Macken är öppen igen och redan från tidig morgon när det flesta i arbetsför ålder är på gång. Kanske kan ta en morgonfika när barnen är lämnade på Förskolan.
Nyheter
2022-12-02
Ragnar Dillner

BIG NEWS

BIG NEWS Minus två grader, låg molnbas som tenderar att lätta.
Idag är det nyinvigning av MACKEN mitt i byn. Stor glädje i byn kan man säga, en mötesplats för många är återskapad. Dagens rätt 99:- samt fika och mackor finns på menyn samt mycket annat såklart. Ombud och utlämningsställe för Mekonomen. Intrycket är rymligt men en god atmosfär med 20 platser för mat/cafégäster. Finns även ett bassortiment av matvaror för dig i sista minuten. Till sist säger jag bara - BRAVO.
Nyheter
2022-12-01
Ragnar Dillner