MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

UNDERKYLT

UNDERKYLT Minus 3 grader och underkyld nederbörd. Stor halkrisk råder. Stålbron på väg 45 i Sveg är skadad, vägen avstängd till 4 december. I Vemdalen är inga vägar avstängda men vid flera tillfällen har skidbroarna träffats av hög last, senast nu på sensommaren. Den senaste vägen som var avstängd var Åsgatan som fick nya trummor vid Storgårdsbäcken. Det projektet är nu klart.  Idag är det en månad till julafton, dags att påbörja klappköpen. Det finnas många fina ting på butikerna i byn. Presentkort är heller inte så tokigt, funkar ju bra på restauranger också. Tycker det kunde finnas ett generellt presentkort som när man betalt så kunde det gälla på vilket näringsställe som helst i Vemdalen By. Saknar julstjärnorna som förr satt i byns lyktstolpar, tyvärr fick den traditionen inte fortsätta.
Nyheter
2022-11-24
Ragnar Dillner

MURRIGT

MURRIGT Nära nollan idag, kan bli inslag av tö. Halkrisk - JA. Onsdag och Lill-Lördag men det blir nog inga större folksamlingar utanför bys tre restauranger. Nu är det endast nio dagar kvar till nyöppning av Macken mitt i Vemdalen By. Utbudet lär bli tillbehör för bilen ur Mekonomens lager. Maträtter och korvmeny samt fika och mackor. Tobak och snus kommer nog också att finnas. Tvätthallen är renoverad och kan nog bli hjärtat i anläggningen.
Nyheter
2022-11-23
Ragnar Dillner

SNÖDREV

SNÖDREV Minus tre grader, nordostlig vind och snödrev. Nu har snösvängen på vägar, gator och torg satt igång på riktigt för denna säsong. Väg 315 plogas inte längre av jordbrukstraktor som förra vintern. I år är det ett företag i Hede med lastbilsresurser. Traktorer använder de för mindre vägar och städning i korsningar och infarter. Kan nämna att på Vemdalsskalet finns det drygt 1000 infarter som ska röjas men det gör ett annat företag. Ännu ingen rapport om inställda bussturer.
Nyheter
2022-11-22
Ragnar Dillner

MOTLJUS

MOTLJUS Minus fem grader och uppklarnande. Fem centimeter snö har det kommit under helgen. Troligen för liten mängd för att någon plogning av byns gator ska ske. På Björnrike börjar det vara god tillgång på snö från kanonerna, snart dags för pistmaskinerna att börja verka, i förta hand i Björnvallen. Jag tycker vi borde utnämna 21 november till Snökanonernas dag.
Björnrike har även fått ny och utökad belysning i längdskidspåret. Moderna tider då går belysningen ner på sparlåga om ingen befinner sig i spåret. Nu när det är snökaos i södra Sverige får sporthandlarna möblera om i butiken och ta fram skidor med utrustning till skyltfönstret innan skyltsöndagen kommande söndag. Kan vara sådant som ökar försäljningen under jul- och sportlov i fjällen. Härjedalen och skidsporten har fått en strålande reklam från tre tävlingsdagar i Bruksvallarna. Nu är det fokus i tv från curling-EM från Östersund. Där har vi en kille från Sveg som deltar. HEJA.
Nyheter
2022-11-21
Ragnar Dillner

ISLÄGET

ISLÄGET Minus tre grader och kornsnö i luften. Molnbasen ligger i fjällsluttningen. Nuläget på isfronten är i sin begynnelse. Is ligger på campingens dammar men håller troligen inte för någon tur på skridskor, det får vänta till rinken vid skolan sätts upp av ideella krafter. Var på ett möte häromdagen, många saker informerades det om. Nämner en och det är att Härjedalen har nästan lika många fritidshus som invånare, det är unikt. I dag drar säsongen för längdåkning igång i Bruksvallarna, från 10:20 i soffan.
Nu går vi mot helg och dags att införskaffa lite gott till tv-soffan. Med det här vädret känns det som en stek i ugnen skulle sitta fint på lördag.
Nyheter
2022-11-18
Ragnar Dillner

KÖLDKNÄPP

KÖLDKNÄPP Minus 10 grader och en strålande sol, så blir dagen. Men köldrekord för hösten till glädje för alla som är i stånd att skapa snö. Kanonerna mullrar på de flesta ställen i destinationen. Ska det bli skidåkning till Lucia, många hoppas på det. Lite varmare är det på nivå 420 m.ö.h endast minus sex på förmiddagen. Elförbrukningen i Sverige har troligen ökat i och med att vi är många som använder motorvärmare, känns inte som det räcker endast med rattmuff.
Nyheter
2022-11-17
Ragnar Dillner

UNDER TJUGO

UNDER TJUGO Kyligt men bara runt nollan. Lite puder har det kommit under natten, blir ju inte så mörkt och dyster när marken ligger vit. Inte tillräckligt för att börja ploga vägarna men kanske lite sandning i alla fall. Idag är bränslepriset 19:79 kronor, det kan vi glädja oss åt. Lokaltidningen har idag skisser på nya skidområdet Hovde syd som då vetter från Hovdestugan och ned mot Vemdalen By. Det finns även skiss på det stora nya området Klyftberget men det är en senare fråga.
Nyheter
2022-11-16
Ragnar Dillner

HÖGAKTUELLT

HÖGAKTUELLT
Frostnatt, minus 3grader och solsken på förmiddagen, tämligen vindstilla. Frukostmöte för företagare i byn idag. Destinationen, Föreningen Företagarna och Vemdalens Företagareförening bjöd in till informatorn. Huvudföreläsare var Jonas Kojan från Härjedalens kommun. Fikabröd levererade Bageriet i Vemdalen, gott var det. Vi fick en snabbgenomgång om vad kommunen har på gång i området och vilka behov som finns från oss bybor och företagare. Vemdalen har en stark inflyttning och behovet av villatomter är stort. Vi fick info om att minst 40 kommunala tomter är på gång. Över 30 intresserade kom minglade och lyssnade.
Nyheter
2022-11-15
Ragnar Dillner

HUVUDGATAN

HUVUDGATAN Kylig natt, minus 3 på morgonen. Sol och frostfritt fram på dagen. Helgen har varit lugnt på byn, inga kravaller eller annat pådrag. Måndag och vecka 46 är påbörjad. Husbyggnationer och grävningsarbeten präglar veckan. Macken har fått upp en ny skylt "Mekonomen" vilket visar på en del av kommande inriktning av verksamheten. Nu är det bara veckor kvar till alla julmarknader drar igång, ska det bli snö eller inte.
Vi gratulerar Ebba Årsjö som är nominerad till Årets prestation på Idrottsgalan.
Nyheter
2022-11-14
Ragnar Dillner

OPLOGAT

OPLOGAT Plusgrader hela natten och plus åtta på morgonen. Ingen plogning idag heller. Inget muller av snökanoner än på ett tag, värmen fortsätter över helgen minst. Grattis till alla byggjobbare och andra med utomhusarbete.
Grävningen av fiber och elkraft längs Åsgatan är nu klart, snart är det även klart med nya trummor där Storgårdsbäcken passera Åsgatan så gatan kan öppnas för trafik. Ikväll är det Quizz med Håkan Fahlström på restaurang Husky. Om suget efter kaffe blir stort under helgen är Vemdalen Bovre värt ett besök. Där finns även presenten till den som fyller år.
Nyheter
2022-11-11
Ragnar Dillner

LYFTET

LYFTET Frostnatt med is på bilrutor och vägar. Många avkörningar och krockar har rapporterats under morgonen i lokalradion. Nu lyfts det igen på byn. Andra nybygget på Jutbacken, utsikt mor brandstationen och skoterspåret.
I Destinationen har det startat ett antidrogprogram, ett samarbete mellan Polisen, Berg och Härjedalens kommuner samt arbetsgivare i området. Detta efter att länsstyrelsen uppmärksammat höga halter av droger i avloppsvattnet, de senaste åren.
Nyheter
2022-11-10
Ragnar Dillner

LÅGT

LÅGT På plus hela natten. Låg molnbas hänger över byn med inslag av lite regn. Snöfritt är fördel för några hundra i byggsvängen kan man säga. Värmen ska fortsätta över helgen, blir upp mot tio grader. Inte tillräckligt för att hänga på någon uteservering. Onsdag och lill-lördag, kanske några tar en tur till någon av byns tre restauranger. Åsgatan fortfarande avstängd mellan Österlånggatan och Västerlånggatan, grävning pågår. Idag är det ett år sedan Kallinska villan flyttades.
Nyheter
2022-11-09
Ragnar Dillner

KAPAD

KAPAD Under noll i natt men plus en grad på morgonen. Molnbasen över byn ligger i trädtopparna. Åsgatan är nu kapad vid Storgårdsbäcken. Nya vägtrummor ska läggas för att förhindra kommande årliga översvämningar. Avstängningen varar hela veckan. Trafik till Kilberget leds om. Moderna trummor ger även bättre förutsättning för fiskbeståndet att vandra uppströms. Längs Åsgatan österut pågår grävning för fiber, då blir det fiber på båda sidor av gatan.
En påminnelse om tiden. För 21 år sedan utnämndes Vemdalen till "Årets Julstad". Ett arrangeman av Rveriges Radio där Vemdalen blev vinnare. Julfesten ägde rum på Hembygdsgården. Belöningen var två timmar direktsänd radio på kvällstid. Det har antagligen aldrig varit så många besökare på Hembygdsgården som då. Programledare var Carolina Norén.
Nyheter
2022-11-08
Ragnar Dillner

SNÖ

SNÖ Frost i natt men någon plusgrad på förmiddagen. Det faller lite lätt blötsnö, så pass att det lägger sig på gräsytorna. Det är en påminnelse om att vintern kan bli verklighet.
Ja då var läslovsveckan över med Grand Finale i form av Mässan Lodge & Lya. Ca nio tusen besökare under två dagar kunde räknas in. Även i Vemdalen By var det många som besökte minimässorna vid Ekbergs och Härjedalspizzan. På Villa Björnrike var det premiär men nöjda besökare och utställare som uppskattade den goda kvaliteten.
Nästa stora händelse blir Novemberkalaset på Vemdalsskalet den 25-26 November med bl.a. E-Type. Kalaset hette tidigare Vemdalsforum.
Nyheter
2022-11-07
Ragnar Dillner

NYTT

NYTT Plus sju grader, ostlig vind, låg och fuktig molnbas. Jutbackens nya villaområde får sitt första hus. På grannens tomt står ett garage i väntan på huset. Kan nog bli inflyttning före jul. Idag kl. 10:00 öppnar mässan Lodge & Lya på Vemdalsskalet. Även minimässorna i Vemdalen By och på Villa Björnrike. En spännande helg, många kommer långväga från för att besöka mässan och lyssna på föreläsningar.
Nyheter
2022-11-04
Ragnar Dillner

GODKÄND

GODKÄND Plus åtta grader och mulet, lätt sydlig vind. Molnbasen ligger på ca 900 meter. Tidig morgon i Sveg med besiktning av bil 07:40. Godkänd trots visst inslag av rost i sparklådan. På den tiden man åkte PV var det ganska vanligt med rostlagningar med hjälp av någon svetskunnig i byn, tror den mannen har gått i pension nu. Torsdag och alla utställare till mässan Lodge & Lya har nog full dag och näringsställena får goda tider i några dagar. Kan nämna att Trosavik Café och Hemslöjd har öppet torsdag-söndag 11-16.
Nyheter
2022-11-03
Ragnar Dillner

MÄSSA

MÄSSA Plus åtta grader och kanske uppklarnande. Nu svänger det i vädret, regn eller sol, plus eller minus varannan dag. Vi närmar oss den stora helgen på höstlovet som ska locka ca 10 tusen personer till Destinationen. Största dragaren är mässan Lodge & Lya som hålls på Vemdalsskalet fredag och lördag. Men vi ska inte glömma de mindre mässorna som finns t.ex. hos Ekbergs i Vemdalen By samt på Björnrike i Villa Björnrike. Helgen är även en hemvändarhelg för många. Dagtid ses man i vimlet på mässorna och kvällen på någon av krogarna. Vemdalsbion är också en dragare. Igår visade LasseMajas Detektivbyrå för fullt hus. Ikväll kommer Ticket To Paradise upp på duken. För stugägare ordnas speciella stugägarmiddagar.
Nyheter
2022-11-02
Ragnar Dillner

BUS ELLER GODIS

BUS ELLER GODIS Minusgrader i tidig morgon och ishalka på gator och vägar. Dimman ligger lågt över byn, det är bara att hoppas på att solen fixar det. Första riktiga halkdagen med flera avkörningar kan jag tro. Igår var det Halloween och i skrämmande klädsel gjorde de hembesökte. Bus eller godis var den stora frågan och visst hade man försett sig med lite godsaker. Trevliga besök och lite överraskande trots allt. Idag lastades det av 2 stora traktorer mitt i byn och ett gäng gubbar rekade på lägdan vid Åsgatan, spännande att se vad som är på gång. Igår Halloween, idag Allhelgonadagen.
Nyheter
2022-11-01
Ragnar Dillner