MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

FÄRSK MJÖLK

FÄRSK MJÖLK
Frostig morgon men dagen blir fin, kanske 20 grader även idag. ICA öppnar kl. 09:00 och då är det många hantverkare som har sin frukosttid. Dags att inhandla färsk mjölk och lite tilltugg innan rasten är över. Hos kyrkan pågår lite finlir med grästrimmer idag, fint ska det bli, det kan ju hända att några blir sugna på ett bröllop eller så. ICA bygger även ut ca 20 kvm i riktning mot kyrkan, det kan bero på ökad pakethantering.
I lokaltidningen kan vi läsa om att Beijer Byggmaterial AB kommer att etablera en Byggshop i Vemdalen, granne med CRAMO.
Nyheter
2021-08-31
Ragnar Dillner

STARTA EGET

STARTA EGET Tredje dagen med strålande solsken. Nära noll i tidig morgon men det blir nog 20 grader under dagen. Bara att gratulera alla som är ute på jakt, svampplockning eller vandring. För dig som saknar sysselsättning så sägs det att Vemdalens Gästis är till salu, centralt läge mitt i byn med ett gott rykte.
Nyheter
2021-08-30
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Efter regn och blåst börjar det klarna upp, kanske kan det bli 14 grader till eftermiddagen. En bra dag i björnskogen kan man tro. Hur det är med jaktlyckan vet man inte, kanske bra vanlig skitjakt. Rapport om kantarellfynd i gränstrakterna fortsätter och blir det varmare så kommer nog fler plockare att göra nya fynd. På byn visar pandometern 16:46 idag. Fredag och dags för att planera en avkopplande helg. Varför inte besöka matmässan i Tänndalen.
Nyheter
2021-08-27
Ragnar Dillner

TILLVÄXT

TILLVÄXT Fortfarande nordliga vindar med kraftiga byar, endast 7 grader på förmiddagen. Förberedelser för vinter pågår längs vägarna, röda snökäppar såtts upp längs väg 84 mellan Ransundsvägen och Långå under gårdagen. Vem eller vilka som ska stå för snöröjningen i gamla Hede kommun är väl inte presenterat ännu. ICA Supermarket i Hede har i alla fall lagt ny asfalt på sin parkering, det är positivt.
Idag från 14:00 kommer "Krogkungen" Kjell Andersson att finnas på ICA Vemdalen för att signera sin bok om tiden som VD för Svenska Fjäll. En bok om sina 40 år i krogbranschen. Läs mer under rubriken NÖJE.
Nyheter
2021-08-26
Ragnar Dillner

BYIGT

BYIGT 16:46 är dagspriset denna blåsiga dag. Det är nog en del byggställningar och tält som vinden tagit med sig under natten. Lite lösa prylar och skyltar på fel ställen i byn kunde man se på morgonen. Även en del nedfallna träd mitt i byn. Blåsten lär hålla på hela dagen kan man tro. Lillördag men inget läge för att hänga på någon uteservering i eftermiddag. Vi får invänta första jaktveckan då brukar det vara varmt och skönt. Ekbergs Outlet är fortfarande öppet, ett tecken på att det ändå är sommar fortfarande.
Nyheter
2021-08-25
Ragnar Dillner

GULDET

GULDET Mulet, 10 grader och regn i antågande. Fyra månader kvar till julafton och dags att skriva sin önskelista. I skogarna i gränstrakterna mellan Sverige och Norge pågår jakten på guldet, alltså kantareller. I år verkar alla hitta sitt sitt behov. I första hand är det kring Ramundberget och sträckan från Brekken mot Tydal i Norge som är de hetaste platserna. I Vemdalen fanns förr i tiden sorten Fjällkantarell som en känd snickare och tillika kaninuppfödare berättade för turisterna om.
Nyheter
2021-08-24
Ragnar Dillner

SKY CLEAR

SKY CLEAR Minusgrader på morgonkvisten, det var många som fick skrapa bilrutan innan färd till jobbet. Det är en föraning om att hösten är på gång. Ännu inte speciellt många björkar som börjat gulna i löven men några frostnätter till så händer det. Bygget på Macken med dubbla pumprader verkar gå in i slutfasen, lite städning och finlir med grävskopan så kan det vara klart för asfaltering påfyllning av soppa i nya systemet. Det grävs även på industriområdet. Byggherren Rosell & Klack har påbörjar bygget att några industrihus för uthyrning till hantverkare som saknar egna lokaler. Kråiks Gräv har fått uppdraget med grundarbetet. Det har varit en intensiv modellflyghelg på Hedlanda, även några haverier kan noteras. Nästa modellträff blir om tre veckor, även då är serveringen öppen.
Nyheter
2021-08-23
Ragnar Dillner

MEDVIND

MEDVIND Plus 8 på förmiddagen och mulet med hög molnbas. I helgen med början idag pågår modellflyg på Hedlanda, serveringen öppen 11-16, dock är marknadsdagarna över för denna sommar. En av flygmaskinerna har ägaren byggt på i två år, det är en Starfighter ca 6 meter lång. Han ska göra sin premiärflygning, hemma i Norge finns ingen bra plats där det är tillåtet att jetmodeller av den storleken. Utöver den så finns ett 20-tal maskiner på plats. Till eftermiddagen väntas även fullstora maskiner
På byn fortgår renoveringen och utbyggnaden av macken. Mitt emot Husky är det en husgrund på gång, ska bli spännande att följa.
Nyheter
2021-08-20
Ragnar Dillner

HAVET

HAVET Ihållande regn hela natten och förmiddagen, plus 12 grader och blåsigt här vid Skule havscamping. Redaktionen befinner sig på kombinerad arbets- och semestertripp. Efter två dagar bland autoklaverna vid Umeå universitet och gett dem lite tillsyn är det hemfärd med omväg som gäller. Passar även på att studera andra ställplatser för att hämta tips som går överföra till ställplatserna hemma på Hedlanda. Ska testa serveringens utbud innan avfärd, öppet 10-18. en sak till det kostar 350 kr att stå här, tyck till om det.
Nyheter
2021-08-18
Ragnar Dillner

YOUNG PILOTS

YOUNG PILOTS 20 grader och halvklart på förmiddagen, en lätt sydvästlig vind, bra flygväder kan man säga. För nionde året i rad så kommer ett tiotal ungdomar flygande från Mälardalen till Jämtland-Härjedalen för att delta i sommarens flygevent. Basen är Hedlanda Flygfält. Ungdomar
tillhör organisationen FFK Ungdom (Young pilots), en del av Frivilliga Flygkåren. Ungdomarna navigerar från olika flygfält i Mellansverige och på fredag eftermiddag mellanlandar dessa ungdomar i nio flygmaskiner på Optand. Piloterna som flyger är rutinerade medlemmar tillhörande Frivilliga Flygkåren. Under helgen kommer ungdomarna att bekanta sig med arbetet i och runt flygmaskiner samt testas i navigering i för många okänd fjällterräng. Övningen startade på torsdag morgon och avslutas på söndag eftermiddag. Det är en av många aktiviteter som Frivilliga Flygkåren driver för att engagera ungdomar i flygvärlden. På Hedlanda pågår även segelflyg då Ljusdals segelflygklubb gästar flygplatsen under helgen. Serveringen är såklart öppen och i morgon kommer även Spjälle att finnas på Hedlanda med försäljning av sitt torkade kött.
Nyheter
2021-08-13
Ragnar Dillner

KNALLAR

KNALLAR Drygt 20 grader och solsken. Marknad på byn, några tappra knallar som även kommer till Hedlanda på lördag. Redan idag är det verksamhet på Hedlanda, tre segelflygplan hänger i luften kring Sonfjället. I eftermiddag kommer 10 flygmaskiner från Frivilliga Flygkåren med ungdomar från Young Pilots. De kommer att ha flygläger på flygfältet under fyra dagar.
Nyheter
2021-08-12
Ragnar Dillner

GOMORRON

GOMORRON När morgondimman lättat blir det en fin dag. Husbilsgäster på Ställplats Hedlanda tar frukost utomhus, en bra start på dagen. Husbilsägarna letar sig fram till officiella platser med hjälp av en APP. De som hellre vill fricampa tar hjälp av Google Map för att hitta någon skogsväg eller större plan för sin parkering. Ridanläggningen i Hedeviken kan man ofta se bilar parkerade samt vid kyrkor. Populärt är det att hitta ställplatser med gångavstånd till restauranger och butiker.
Nyheter
2021-08-10
Ragnar Dillner

PASSERAT

PASSERAT Blå himmel både här och där, det blir varmt idag. Gränspassagen gick smidigt, bara att visa upp certifikatet och legitimera sig. Trevligt att starta veckan i vårt grannland, en rullande redaktion kan man säga. Husbilstrafiken är enorm och alla ska hitta en plats för natten. På ställplatsen i Röros var det drygt 40 bilar i natt, priset är 300 Nok för ett dygn, det blir klirr i kassan för idrottsföreningen som upplåter platserna.
Nyheter
2021-08-09
Ragnar Dillner

GRÄNSEN

GRÄNSEN 18 grader på förmiddagen, cumulus med lite mörka inslag, lite lätt östlig vind.
Många av är glada över att vi kan passera gränsen och komma till Norge För oss i Härjedalen är det gamla vackra trästaden Röros som hägrar. Det vi ska tänka på är att vid gränsen finns Norsk polis som kontrollerar att vi har fått våra doser av vaccin. Har vi inte det blir både vuxna och barn testade. En procedur som kan ta upp till en timme. Efter 15:00 görs inga tester, då får vi vackert vänta in nästa dag. På en del näringsställen i Röros finns loggböcker där folket förväntas skriva sitt namn för att förenkla smittspårning. Här hemma är det en vanlig fredag med vackert väder. Kan rekommendera en utflykt till Hedlanda flygservering. Där finns även en bana där barnen kan köra 4-hjuling.
Nyheter
2021-08-06
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Strålande solsken, vackra cumulus och det blir en varm dag, kanske tom het. Idag skyltas om marknad, kan det vara den sista för denna sommar på Vemdalens Hembygdsgård. I morgon är det Hede som gäller och på lördag kan vi se några tappra knallar på Hedlanda flygplats. Byggandet av större tankstation pågår och det blir ibland lite trångt när man ska tanka. Då går det bra att  besöka centrumhuset för en Pizza eller en glass, gärna sittande i en klassisk solstol. Torsdagar då är återvinningen öppen i Hedeviken.
Nyheter
2021-08-05
Ragnar Dillner

BLÅTT

BLÅTT Frostkänning under natten. Åtta grader under förmiddagen och strålande solsken, kan nog bli 16 grader till eftermiddagen. Snart är byns alla "lägdor" slagna och höet balat. Onsdag och den lilla lördagen, kan det bli grillning hemmavid eller ett besök på något näringsställe. Handeln med hjortron har kommit igång i byn och på marknader, priset ligger på 130-175 kronor per kg. Men det funkar att plocka på egen hand också. En perfekt dag för det idag.
Nyheter
2021-08-04
Ragnar Dillner

HINDER

HINDER 14 grader stigande, halvklart med inslag av någon regnskur. Västlig vind. Nu tar vägverket nya tag med de påkörda farthindret mitt i byn. Inhyrd kraft från Vemdalens åkeri jobbar med att sätta upp de nya hinderskyltarna. Det kanske är 5:e gången jobbet måste göras efter påkörningar de senaste åtta åren. Turisttrafiken rullar på, fortfarande många husbilar som passerar genom byn. Ställplatser, fyra med el och toa/dusch finns på Hedlanda. Tre bilar hade parkerat för natten. Även vid Fjällglimten finns två platser, än så länge utan el och det bekväma.
Nyheter
2021-08-02
Ragnar Dillner