MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

VÄGREN

VÄGREN
Nollgradigt i Dorotea idag och 10 cm snö. Hemma är det snöfritt kan jag se på kamerabilder. Vägen mellan Arvidsjaur och Storuman var bedrövlig som en 25 mil lång tvättbräda. Jag påmindes även om renfaran precis som det brukar vara på hemmaplan. Idag går färden vidare efter 45.an söderut. Men ett stopp till blir det innan Härjedalen
Nyheter
2021-10-26
Ragnar Dillner

IDE

IDE Någon plusgrad och halvklart med lite värmande solsken i Vemdalen kan man se på webbkamera. Förra sommaren lyckades en husbilsgäst på Hedlanda ta bild på en björn. Björnen hade nog sprungit över väg 315 och var på väg att passera flygplatsen när bilden togs. Gästen var tämligen lycklig hela dagen. Det är ett minne som han garanterat förknippar med sin resa till Härjedalen. Nu undrar man ju hur det är med björnarna, har de gått i ide ännu, det är ju fortfarande barmark.
Nyheter
2021-10-22
Ragnar Dillner

GRÖNT

GRÖNT Lite kyligt i Vemdalen har jag hört men ännu ingen natursnö. Jobbet med nya bowlingbanor på Sporthuset fortsätter. Husmarknaden är extra het i byn nu när det börjar bli ont om objekt. Det blir till fördel för byarna utanför som Hede, Vemhån, Rätan, Linsell med flera.
I Boden på Kusön ligger 10 cm snö och det är minusgrader, mer snö att vänta till natten.
Nyheter
2021-10-21
Ragnar Dillner

NYTT

NYTT Plusgrader i Vemdalen med omnejd. Under natten och förmiddag ett ihållande regn, tur att det inte var på minussidan då hade det blivit 30 cm snö. På plussidan även att Sporthuset i Vemdalen renoverar sina bowlingbanor. Ett gäng från bowlingföretaget river ut det gamla och monterar nytt. Arbetet kommer att ta en vecka drygt. Ett riktigt stor händelse till nytta för gäster och personal. Efter 15 år blir det en hel del sltage.
Nyheter
2021-10-20
Ragnar Dillner

ON TOUR

ON TOUR Förmiddag i Bureå, minus fyra grader och strålande solsken. Redaktionen befinner sig på en expedition i Norrbotten. Ska testa att under några dagar campa med husbilen i snö och kyla. Det har gott över förväntan hittills. Nya dubbdäck fick bilen i Umeå igår. Resan går vidare idag mot Luleå och Boden. Om någon läsare sitter på något intressant som händer i Vemdalen tar jag gärna emot mail med text och bild till [email protected]
Nyheter
2021-10-19
Ragnar Dillner

PÅ GÅNG

PÅ GÅNG Någon plusgrad i Vemdalen By, hårda, byiga och västliga vindar. Något svalare på fjället och visst kan man se lite puder på topparna. Det ska vara några entusiaster på Hedlanda i helgen som tänker segelflyga. Vi får hoppas att de inte blåser bort eller måste skrapa rutan. Annars lär det vara en bra tid för segelflyg i dessa vindar. Segelflygare jagar ju alltid höjd, gärna så högt att det måste ta till syrgasmasken. Vill ni se Orrspel på morgonen kan ni bege er till Hedlanda, pågår på andra sidan landningsbanan.
Nyheter
2021-10-15
Ragnar Dillner

VÄGARBETE

VÄGARBETE
Plus två grader, hög molnbas men några låga molnslöjor i fjällkanten.Vinden nästan nordlig och 2 knop. Idag minimarknad vid pizzerian, Familjen Sloof finns där med sina Holländska ostar.
I förgrunden är det vägarbete som kan bli kortvarigt men framkomligheten påverkas.
Det är rusning till verkstäder som sysslar med däckbyte nu inför den vinter som är på väg. Däckhotell är det också stor efterfrågan på, gärna i kombination med att det går att få omläggning på samma plats. Det verkar som vi inte har plats för en trave däck i våra utrymmen, har man flera bilar blir det många travar. Idag är det Räkmackans dag, finns att intaga på Lilla Caféet i Hede. Snart kör bion i Vemdalen igång.
20/10 No time to die Kl.19:00.
27/10 The Dune, Kl.19:00
Nyheter
2021-10-14
Ragnar Dillner

SPEGELDAMM

SPEGELDAMM Minus fyra grader och frost i gräset och på bilrutorna, snart dags för rattmuff. Vemdalens Camping speglar sig vackert i dammarna. Sommartid är det bad och fiske nu närmast brukar det bli ett ställe att testa sin förmåga att stå på skridskor. Under några vintrar var det även en plats där det kördes IS-Gokart. Idag anländer ett Taxiflyg till Hedlanda, ska bli spännande att se vilka det är.
Nyheter
2021-10-13
Ragnar Dillner

SPORT

SPORT Frost i natt och bilrutan fick skrapas om man var tidigt uppe och på väg till jobbet. Men solen värmer och det blev plus tre redan vid niotiden. Ganska blåsigt idag, inget vidare väder för det som lägger tak. Ett stort gäng morgonpigga startar dagen i Padelhallen som är under utbyggnad med en ny Lounge. Detta för att skapa ännu en bana. Hallen ligger i Vemdalens senaste industriområde. Två stora etableringar är på gång. Beijer Byggmaterial som gör som AB Karl Hedin startar byggmarknad. Till höger i nedre bilden är det ett företag från Norrbotten som bygger tre företagshus för uthyrning.
Nyheter
2021-10-12
Ragnar Dillner

GÄRDSGÅRDISERING

GÄRDSGÅRDISERING
Plus tre grader på förmiddagen och molnen ligger lågt vid trädgränsen. För 30 år sedan fanns det ett framtidsprojekt i byn "Turism 2000" var arbetsnamnet. En av framtidsvisionerna var att Gärdsgårdisera gatorna i byn. Den visionen är på god väg att bli verklighet. Byn har fått 200 meter ny gärdsgård i hörnet av Storgårdsgatan och Västerlånggatan. Hagen är satt på gammat sätt med grov gran och brända ändar. Fortfarande väntar vi på det stora lyftet i byn - husflytten. Det märks väl att det byggs upp mot Kilberget trafiken av lastbilar och andra yrkesfordon har ökat. Bråda tider i branschen.
Helg i Lillhärdal idag, det är Bönmåndag med gudstjänst. Men det är även Äppelmustens dag.
Nyheter
2021-10-11
Ragnar Dillner

UPPKLARNANDE

UPPKLARNANDE Några plusgrader och molnen lättar till eftermiddagen, temperaturen kan bli tvåsiffrig. Alla undrar när storbygget på Vemdalsskalet ska bli klart, än så länge står den stora kranen där och vakar över området. Utvändigt saknas det lite skiffer på fasaden men invändigt börjar det bli klart. Bara att vänta och se. I markplan ska det bli ännu en sportaffär och kanske en restaurang till också. Helgens aktivitetstips är att besöka Hedlanda och titta på modellflyg med jetmotorer, det är entusiaster från Östersund modellflygklubb som hänger där i helgen.
Nyheter
2021-10-08
Ragnar Dillner

VÄGARBETE

VÄGARBETE
Nollgradigt i Hede på morgonen, kan vara halkvarning alltså. Men 7 grader på förmiddagen när dimman lättat och solen tittar fram. Kan förvarna om långa köer för den som ska passera Åsarna. Ny beläggning från Åsarna och söderut. Invänta Lotsbilen så ordnar det sig till slut. Annars är det en helt vanlig torsdag utan bilolyckor eller gruff
Nyheter
2021-10-07
Ragnar Dillner

RULLSKIDOR

RULLSKIDOR Plus sju grader och ihållande regn. På Hedlanda håller Svegs Skidgymnasium till i dagarna två. Igår hade de vackert väder men idag är det betydligt sämre. Ungdomarna kämpar på med sin träning trots vädret. Ibland använder de även väg 315 så ni som kör där kan hålla lite uppsikt.
Regnet är ju i alla fall bra för eftersläckningen av gårdagens husbrand på Vemdalsskalet.
Nyheter
2021-10-06
Ragnar Dillner

ELDSVÅDA

ELDSVÅDA Plus åtta och uppklarande blandat med duggregn. Förmiddagen börjar med larm om brand i fritidshus vid niotiden. Räddningstjänst från Vemdalen, Åsarna och Hede rycker ut. Huset som ligger i övre Strömsområdet är helt övertänt. Av den svarta röken att döma ser det ut som det även fordon skulle vara en del av lågorna. Inget verkar kunna räddas. Vi får hoppas att omgivande byggnader kan hållas utanför elden. Även polisen finns på plats. PÅ byn fortsätter arbetet med flytten av Kallinska villan, flera järnbalkar har placerats under huset, fortsättning följer.
Nyheter
2021-10-05
Ragnar Dillner

KANELBULLE

KANELBULLE Just nu - Bilbrand mellan Klövsjö och Åsarna.
Åtta grader och 6-dagarsregnet har upphört, nu ser vi en hel del blå inslag på himlen.
Idag är det kanelbullens dag och då saknar vi ett café i byn. Vi får hålla tillgodo med det ICA kan leverera. Vemdalen Bovre som har café är inte öppet måndagar. Ingen Idé att åka till Klövsjö heller, öppet fre-sön. Däremot kan man läsa att Lingers Café på Vemdalsskalet har öppet. Upptäckte att även Bageriet i byn har öppet idag.
Är vi ändå på resa kan man även åka till Lilla Caféet i Hede. Hos Designbutiken i Vemdalen kan vi också köpa en kopp kaffe.
Under åren har det funnits caféer på många ställen i Vemdalen By. När Sporthuset var nybyggt fans det café även där.
Nyheter
2021-10-04
Ragnar Dillner

TESTFLYGNING

TESTFLYGNING Plus åtta grader och ett ihållande regn, ostlig vind 2 knop. Igår var Hedlanda testarena för drönarflyg. I ett norsk-Svenskt projekt Green Flyway ska det testas att flyga blodprover mellan hälsocentralen i Funäsdalen och till ett labb i Östersund. Projektet skall starta under oktober och det upprättas ett speciellt luftrum för drönartrafiken. Flygningarna kommer till att börja med ske om natten och på ca 1500 meters höjd. Flygtiden beräknas till 90 minuter för den sträckan. Elförbrukningen motsvarar ca 3 kronor.
Nyheter
2021-10-01
Ragnar Dillner