MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

NYÖPPNING

NYÖPPNING Fort var det gjort som man säger i Norrbotten. Idag den 29 januari öppnar Restaurang Toppen på Skalstoppen igen efter branden. Bara att gratulera och lyckönska alla inblandade till ett förträffligt jobb. Nu kan besökare få en öl och en bit mat som vanligt kan man säga.
Nyheter
2021-01-29
Ragnar Dillner

GLYKOL

GLYKOL
Minus 26 grader och klar himmel med endast några slöjmoln. Nu närmar vi oss gränsen då bilmotorer riskera att frysa. När Macken hade butiken igång kunde vi enkelt kolla om glykolvärdet. Behövde man fylla på fanns det att köpa. Nu är Hede närmaste ställe för koll och inköp och där kan man också köpa en fika. Såklart inte bara bilen som fryser, även stor risk i stugor som endast har värmen på 10 grader, då kan det nog bli en och annan minusgrad i hörnen. Intressant att både lokalradion och SVT satsar i Härjedalen med nya redaktioner. Minns när lokalradion la ner redaktionen i Sveg och ersatte den med en mobil enhet, det skulle bli lösningen. Det är nog 25 år sedan och mobila enheten dyker upp någon gång om året i Vemdalen. Vi är ju några lokalredaktioner som är verksamma i byarna både med webben och andra digitala medier som budbärare. Ni som följer vemdaleninfo. se vet att den sidan funnits sedan 1996, långt innan både Facebook och Instagram. Att SVT och P4 öppnar redaktioner i Härjedalen ger oss andra verksamma en känsla av att de större mediagudarna känner ett visst hot.
Nu är det fredag igen och den stora händelsen är att Restaurang Toppen har nypremiär idag. Hoppas det är något drägligare temperatur när de öppnar porten och serverar varm mat och dryck.

Nyheter
2021-01-29
Ragnar Dillner

RATTMUFF

RATTMUFF
Minus 23 på morgonen, då borde det vara minus 27 i Hede. Kallt är det och det spås att elpriset ska stiga, vi som har vedkaminer eldar för brinnande livet för värme och att hålla elräkningen dräglig.
Arbetet med toppstugan Toppen går vidare i kylan. Ännu ingen annonsering i byn om när och var vi ska få injektionen i axeln. Tomtområdet på Vemdalsberget närmar sig slutsålt. De flesta husen är ännu fritidshus men några har blivit permanentboende, det tackar butiker, Statoil, skolan, kommunen och vi andra för. Efter senaste snöfallet verkar skoterföret fungera men det är det där med passage av vattendrag som kan ställa till det. Öppna leder trafikeras av skoterklubbens ideella underhållsteam. Ibland händer det att vi ser skotrar komma körande på gatorna i byn, kan anta att föraren inte tagit skoterkörkort.

Nyheter
2021-01-28
Ragnar Dillner

2019

2019
Mulet och minus 17 på morgonen. Onsdag och lill-lördag men i dessa tiden blir det nog inget tjoo och tjiim. Läser i lokaltidningen att arbetet med att bygga upp Restaurang Toppen går enligt plan även om det ständigt tillkommer problem som ska lösas. Saknaden Mötesplatsen Macken som är stängd är stort. Bilden är från förra året samma tid. Vi ser att det är en hel del bilar vid Macken, folk som är inne och får ett skrovmål från grillmenyn eller tar en fika. Nu får vår förhoppning stå till den nyöppnade samiska butiken - Vemdalens Bovre, där ska det serveras morgonfika när deras nya kaffemaskin blir installerad. Det har varit inbrott på en byggarbetsplats i Vemdalen, stöldgodset består av verktyg för ett värde av 100 tusen kronor.
Nyheter
2021-01-27
Ragnar Dillner

IND.OMR

IND.OMR Minus 20 grader och uppklarande, det blir solsken på halvsnödagen. Det är den dag då det enligt Bondepraktikan skall ha fallit vinterns halva snömängd. Då kunde bönderna räkna ut hur mycket foder från ladorna som behövdes resten av vintern. Vemdalens industriområde ligger vid norra utfarten av byn. Huruvida det lagras hö i någon container eller tält är svårt att svara på. Det finns en del tomtmark kvar om någon entreprenör skulle vara intresserad. På området finns Cramo, en Padelhall och ett kontorshotell. Området kommer att utökas, efterfrågan av mark för etableringar är stor. Vemdalen behöver även en entreprenör som är villig att bygga ett centrumhus med butikslokaler och lägenheter.
Nyheter
2021-01-26
Ragnar Dillner

MIRAKEL

MIRAKEL
Sju grader kallt och kanske läge för solsken. Ett Toppenbesked fick vi via Facebook och lokalteve i fredags. Restaurang Toppen som stod i lågor i mitten av januari kommer att byggas upp. Om allt faller på plats så blir det en tillfällig lösning nu över vintern, nypremiär 29/1. Till sommaren ska den byggas upp på riktigt. Vi sänder en stor beundran till alla inblandade i de fina besluten.
Ännu en helg har passerat och vi är en blåvecka närmare långfredagen som är nästa röda dag. Som vanligt i årsskiftet och med den snötillgång som råder då grubblar vi över om snön, kommer det att räcka över påskhelgen. Nu kan nog alla konstatera att - det gör den. Det råder högtryck för skoteruthyrare. I området finns det tre stora uthyrare. Pandometern visar 14:34 vilket är 10 enheter lägre än gårdagen, det gynnar även skoterägare.

Nyheter
2021-01-25
Ragnar Dillner

OFFICE

OFFICE
Någon plusgrad, tungt att skotta idag när den blöta drivsnön ska bort från gångar, vägar och torg. Glada besked ska lämnas på fredagar och tråkiga på måndagar. Alltså meddelar man aldrig om uppsägning eller andra negativa saken en fredag. Dagens glada besked nr ett är att Toppstugan ska byggas upp efter branden. Glada besked nr 2 är att det kanske sker redan i vinter i form av tillfälliga baracker. Enligt ägaren kan en baracklösning vara byggd på en vecka eller kortare tid, bara att vara glada. För flertalet personer i samma situation skulle det nog ta någon säsong att smälta tragedin. Här sitter det inte fast kan man säga.
Office ja just. Man kan även med lite humor säga att vi fått utlokaliserat en del av kommunalkontoret till Vemdalen. Många av tjänstemännen har sin tillfälliga arbetsplats på Fjällhubben i Vemdalen. Den startade i en lägenhet i GT-Gården för drygt ett år sedan, ett 20-tal arbetsplatser finns i lokalen samt ett rum för möten. I huset finns även en Bio som legat nere denna säsong pga. Pandemin. Förutom det finns även en väntsal för resenärer med Länstrafiken och Snöpendeln.

Nyheter
2021-01-22
Ragnar Dillner

SLUNGAN

SLUNGAN Minus 2 grader och lite urväder. Under natten har vägar och infarter drivit igen av snöfall och vind. Kyrkans vaktmästare får nog full dag med snöröjning vid kyrkan och på kyrkogården. Stora snösvängen i byn har nog kört sedan långt före gryningen. Regeringen har nu förlängt begränsningen av krogarnas öpttehållande för alkoholförsäljning i ytterligare 14 dagar från söndag. Vi uppmanas via inlägg Facebook att stötta våra lokala restauranger till fler besök och fler köp av take away. Vi kan göra några fler besök men vi kan inte rädda en hel bransch. Om öppettider kortas och samma antal matgäster ska koncentreras på färre timmar så hinner kanske inte köket med. Företag som känner att de måste begära sig själva i konkurs pga pandemin borde först få göra en paus istället. Alltså om det i normala förhållanden är fullt kapabla att klara sin verksamhet och bevisligen kan visa detta. Kronofogden eller en nyinrättad enhet kan få avgöra, paus eller inte. Det är inte bara krogar som drabbas ska vi veta. Till sist, vi säger grattis till nytillskottet i Vemdalen och bidraget till befolkningsökningen i byn.
Nyheter
2021-01-21
Ragnar Dillner

PUMPEN

PUMPEN
Minus 4 grader, äntligen lite varmare. Det har kommit några cm snö under natten, duger endast som snörök i trafiken. Under helgen med 20 minusgrader har ungdomstävlingen SkiStar Winter Games genomförts. Med ca tusen deltagare har tävlingar körts i Björnrike och i Klövsjö. Ett gediget arbete krävs för att genomföra så stora evenemang, dessutom i coronatider. En eloge till funktionärerna som kämpat på sin post i backen. En av många segrar gick till Funäsdalen genom William Hällqvist. Idag är det säsongspremiär för Skals, pisten från Toppen till Anorak.
Två saker som jag önskar man slapp höra så mycket om på nyheterna framöver är Trump och Covid. Pandometern visar 14:44

Nyheter
2021-01-20
Ragnar Dillner

SONFJÄLLET

SONFJÄLLET Endast minus 14 grader, nu är något på gång. Idag ligger diset över byn, ett tecken på väderomslag. Ibland kan molnkakan ligga tät över byn medan det lite högre upp är solsken, precis som på bilden från Björnrike som P.G.L levererat. Sonfjället, ett av Sveriges  högsta fjäll ligger fint där i bakgrunden. I förgrunden liknar molnskiktet en stor sjö. Igår afton var det en älgkrock mellan Vemdalen och Vemhån. Pådrag av räddningstjänsten såklart. Älgen död och bilen illa tilltygad men inga personskador. Den försvunna mannen på Vemdalsskalet hittades av Fjällräddningen igår mitt på dagen, avliden i en snödriva. Nu börjar ju funderingarna hur det kunde hända och varför just på den platsen.
Nyheter
2021-01-19
Ragnar Dillner

BISTERT

BISTERT Minus 21, nu får det vara nog. Den här veckan är normalt lite lugnare på byn och i trafiken. Även på ICA är det större svängrum mellan skeppen. Just nu pågår sök av försvunnen person på Vemdalsskalet. Polis, Fjällräddare och sökhundar deltar, det är en man i 60-årsåldern som är försvunnen sedan i lördags. Mannen hittades avliden vid 12-tiden under måndagen. Under de senaste 25 åren har det vid några tillfällen hänt att personer försvinner eller går vilse, både unga och äldre. Det fortfarande många turister och stugägare som hänger kvar i området och utför sina jobb på distans, det är bra för bygdens näringsställen.
Nyheter
2021-01-18
Ragnar Dillner

BURR

BURR Minus 21 och solklart så länge det varar, fortfarande korta dagar. Busstrafiken med Härjedalingen mellan Stockholm och Härjedalen tar paus till 4 februari, en pandemiåtgärd helt enkelt. Dagtåget mellan Röjan och Stockholm funkar, inkl. anslutningsbuss Vemdalen Röjan, fiffigt eller hur. Fortfarande stängt på Mackens minilivs och inga rykten om ny innehavare figurerar på byn. Restaurangerna i storstäderna protesterar mot regeringens inskränkningar i öppethållande. Det genom att dagligen vid 15-tiden skramla i kastrullerna utanför krogarna. Hur det blir i vår destination få vi se eller höra kanske är bättre. Något som det tisslas och tasslas om är att det blir en hel del byggnationer i byns centrum med början i sommar.
Nyheter
2021-01-15
Ragnar Dillner

SUCK

SUCK Minus 10 grader och molnigt trots att meteorologen spådde sol. Längs Centrumgatan genom Vemdalen By finns tre restauranger som för 24 timmar sedan blev lite gladare i rådande tider. Serveringstiden skulle utökas med två timmar till kl. 22. Glädjen varade inte många timmar, nu har samma regering dragit tillbaka glädjebeskedet och förlängt det gamla med 10 dagar. Fort var det gjort som de säger i Norrbotten. Det är 10 veckor till påsk, för restaurangerna så hoppas vi på utökade serveringstider, förhoppningsvis tack vare att många fått sina två sprutor i axeln. Pandometern visar 14:44
Nyheter
2021-01-14
Ragnar Dillner

2" 4"

2" 4" Minus sex grader och ett lätt snöfall samt lite blåst. Nu är det läge för att det blir snörök och att vägar driver igen. Det är jobbigt nu för byggjobbarna i området, det finns fortfarande de som sliter med att få taken på plats. Trots rådande väder är det full rulle på "Brägårn".
AB Karl Hedin finns på 47 orter med sin bygghandel. Förr i tiden frågade kunderna efter två tum två. Nu efterfrågas 45X45 som är i stort sett samma sak. Det är åtskilliga byggen som fått sina leveranser från AB Karl Hedin.
Första bygghandeln i byn som jag minns låg lite närmare byns centrum efter Fjällvägen. På nuvarande plats var det Roséns Bygg som började, efter några år övertogs den av Vemhus Bygg som senare sålde till AB Karl Hedin. Ja det var lite historia. Långt tillbaka tillhandahöll både Vemdalens Allköp och Konsum byggvaror.
Nyheter
2021-01-13
Ragnar Dillner

SOLSKEN

SOLSKEN Minus sju grader lite kornsnö i luften, ca 4 cm har lagt sig under natten. Alltså ännu ingen snökaos i vår del av landet. Gator och vägar är framkomliga. Ett vackert rött sken ligger över byn och horisonten nu på förmiddagen, vi kan anta att solen är orsaken. Vi befinner oss i torremånaden, ett gammalt namn på Januari.
Under 1961–1990 varierade medeltemperaturen för januari månad i Sverige från -16° (Kiruna)  och 0° (Skånes sydkust). Det var då det, betydligt varmare detta år. Redan nu finns fastlagsbullar att köpa på serveringar, bagerier och butiker. En bulle som funnits sedan 1500-talet. Ja nog saknar vi ett klassiskt kondis i byn. Största händelsena i januari borde vara att vi börjar vaccinera oss. USA får ny president och Martin Luther King Day infinner sig tredje måndagen i januari.
Pandometern visar 14:29
Nyheter
2021-01-12
Ragnar Dillner

SORGLIGT

SORGLIGT
Mulet, snöfall, snödrev och minus 13 grader. Det vankas massor av snö under eftermiddagen. 10:e januari kommer att finnas i Vemdalens historia. Det var dagen då Restaurang Toppen brann ned till grunden. Ett livsverk som var en del av helheten kring Vemdalens skidområde. Marita och hennes familj byggde restaurangen för drygt 10 år sedan, det blev en succé redan från början. Nu är allt borta, endast minnen finns kvar. Nu hoppas vi att alla dessa minnen blir stöd nog att bygga upp TOPPEN igen. Alla som bor eller tillbringar sin tid i destinationen tänker på de närmast inblandade samt personalen. Vi tänker även på vilket enormt arbete som byns Räddningstjänst utförde när larmet kom.
Det här var 4:e serveringen som brunnit i området sedan 70-talet. Två har återuppstått, nu vill vi att även denna står på toppen till nästa säsong.

Nyheter
2021-01-11
Ragnar Dillner

SPÅRIGT

SPÅRIGT Minus 8 och mulet. Livlig trafik genom byn. Kjell & Co är igång med att preparera skidspåren på Lövås, något som görs flera gånger i veckan. Det finns flera och varierande spår, från 2 km till 5,6 km. Lövås som är förkortningen av Lövåsgården används flitigt av bybor och turister. På gården finns även Gym och omklädning med bastu. Fredag är leveransdag till byns restauranger från bl.a. Svensk Cater, ett företag som de flesta och områdets 24 restauranger handlar av. Fredag och helg på gång igen, kanske många hjälps åt vid spisen och fixar en god middag till familjen. Idag inför rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid.
Nyheter
2021-01-08
Ragnar Dillner

MILDARE

MILDARE Minus 13 grader och ett lätt snöfall, risk för snörök i trafiken. I flera dygn har temperaturen legat närmare minus 30 grader, känns nästan milt idag. Det verkar som det fortfarande är gott om gäster i destinationen, även många som åker skoter och de flesta ska till macken för att tanka. Ett fåtal har inte fattat det där att inte köra längs byns gator, det är väl en upplysningsfråga såklart. Det är vanlig vardag idag och 11 veckor till nästa röda dag mitt i veckan, där infaller långfredagen och förhoppningsvis med lite värme och takdropp.
Nyheter
2021-01-07
Ragnar Dillner

KALLASTE DAGEN

KALLASTE DAGEN
Minus 19, kallaste dagen i år kan man lätt säga. Nu gäller motorvärmare och rattmuff. Det är ofta kyligast när solen är på uppgång över horisonten. Just nu är det nästan halvmåne, undrar hur kallt det är där. Sveg var i alla fall kallast i Sverige i natt. Månen skiner över gamla Gulfmacken i Vemdalen. Dagens snackis är att SkiStar har sagt upp delar av sin personal efter det att personalen hade en fest och bryter mot företagets riktlinjer för minskad smittspridning. Detta trots tydlig information om olämpligheten av den typen av sammankomster.
Nu är det tillverkning av snö som gäller när kylan är här i en vecka framöver.

Nyheter
2021-01-05
Ragnar Dillner

BÖRJAN

BÖRJAN God fortsättning.
Minus 18 grader och halvklart på morgonen. Första riktiga arbetsdagen för flertalet men läget är så att de som kan jobbar hemifrån. Vi kan säga att det är tur att personalen på butiker och serviceställen håller  sig friska. Det känns som det är lika många människor i området som tidigare år. På butikerna ser vi att många bär munskydd med omtanke om personal och mötande bland skeppen. Idag påbörjas ännu en grävning i byn för att underhålla VA-systemet, nu är det på Skolgatan. På så sätt kan vi säga att året börjar som det slutade fast betydligt kallare. Grävningen kan göra att boende närmast grävningen blir utan vatten för en tid. Nyårsfirandet i byn blev stillsamt, endast ett fåtal raketer kunde ses i skyn. I morgon är det helgdagsafton igen, läge för en god middag. På ICA finns gott om färsk oxfilé.
Nyheter
2021-01-04
Ragnar Dillner