MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

TAMDJUR

TAMDJUR 14 grader och halvklart, det blir en fin dag. Tre krogar är öppna ikväll, inte illa för en by med 550 invånare. Kanske serveras det renkött på någon av dem. De flesta renar borde vara på väg till fjället för kalvning och sommarbete vid det här laget. Den gruppen har dröjt sig kvar på byn och får utgöra en del av det exklusiva som turisterna eftersöker. Idag gjuts grunden till ett BRA-hus på Norrmalmsgatan. Dagens Pandometerutslag visar 13:28
Nyheter
2020-05-29
Ragnar Dillner

AVVERKNING

AVVERKNING 14 grader idag men hettan är på väg. Det pågår många avverkningar mellan Vemdalen och Hede. Lastning av timmer på några vanskliga ställen men chaufförerna har även följebil som varnar samt att de hjälper till att dirigera trafiken. Även inne i Hede bakom gamla Hemek pågår en avverkning. Passande nog med en veterantraktor som kanske har sitt ursprung fabriken. Numera står det Tigercat på fasaden. Pandometern visar 13:38
Nyheter
2020-05-28
Ragnar Dillner

RECOND

RECOND
Lite svalare idag, endast 10 grader på morgonen. Det kan till och med komma någon regnskur. Den påkörda cyklisten vid måndagens olycka mår bra och ligger hemma och vilar. Några företagsamma ungdomar har börjat med bilrecond i Mackens tvätthall. En dag i veckan till att börja med men när det blir sommarlov blir det fler dagar. Lill-lördag och restaurangerna i Byn håller stängt, det får bli en grillkväll hemmavid. Nä nu tog jag i, Härjedalspizzan har öppet. Ännu ingen fart på vårfloden, Veman höjer sig lite på kvällen men med lite regn kan det ta fart.
Nyheter
2020-05-27
Ragnar Dillner

BYTE

BYTE Försommarkänslor redan på förmiddagen med Cumulus och 12 grader. Skönt med värme för växtligheten med det behövs vatten också, det får ske på onsdag. På den stora reklampelaren vid Centrumhuset blir det ett byte. Tonys Pizzeria går i graven. Uppstår gör Härjedalspizza som blir företagets nya varumärke. Att byta logotyp och varumärkesprofil kan vara både vanskligt och kostsamt. Man kan bara tänka på hur himla många ställen en logo är placerad och inarbetad.
Tråkig olycka i byn igår. Cyklist krockade med bil, cyklisten föres till sjukhus med helikopter. Pandometern 13:38 idag.

Nyheter
2020-05-26
Ragnar Dillner

HELA KVARTER

HELA KVARTER 12 grader på morgonen, inte fy skam.  En stillsam helg har passerat, endast en amerikanare som deltog i byns cruising. Fredagskvällen på restaurang Husky var gemytlig med en hel del matgäster. Efterfrågan på restaurangplatser lär öka med tanke på alla byggnationer. På Klockarfjället som är områdets senaste tillskott växer hela kvarter upp. Nog påminner det om när förorter byggs i Stockholmstrakten. På Vemdalsberget håller en stor och äldre timmerstomme på att plockas ned, den ska troligen få växa upp igen i en annan by. Återvinning kan man säga. Idag är det mindre än sju månader till julafton. Pandometern står på 13:38
Nyheter
2020-05-25
Ragnar Dillner

BLÅLJUS

BLÅLJUS Plus 12 på förmiddagen och nästan molnfritt. Igår var det utryckning till Börtnan för Räddningstjänsten, en skogsbrand som bekämpades av många enheter samt helikopter. Sent på kvällen kunde platsen överlämnas till markägare för eftersläckning.
Det fejas och pysslas på många ställen i byn nu i den plötsliga vårvärmen, bl.a. på Fjällglimten. Nya ägarna rivstartar och har hissat gårdens egna flagga. Huset har 12 lägenheter och en har renoverats till visningslägenhet.
Nyheter
2020-05-22
Ragnar Dillner

DAGBROTT

DAGBROTT Hela nio plusgrader på förmiddagen, ljuset i tunneln kan man säga. Just nu är ett stort bygge påbörjat på Björnrike. Grävningarna liknar en nystartad gruva eller varför inte en tunnelbanestation. Byggnaden som kommer att stå färdig om två år blir i fyra våningar. I bottenplanet blir det garage och förråd. Våning ett blir kontorsarbetsplatser för konstruktörer i biltillverkningen. De två resterande våningarna blir bostäder för de som arbetar i huset.
Man kan säga att Bräjks Restaurang har hamnat mitt i smeten, många framtida gäster blir det till restaurangen.
Nyheter
2020-05-20
Ragnar Dillner

KVITTER?

KVITTER? Nordvästan några plusgrader och uppklarnande. Måsar har invaderat Långå och Svalorna kvittrar i Vemdalen det blir sommar snart. Håll ut och håll avstånd. Nu har det börjat rycka i semestertarmen hos många av oss. På Facebook haglar det av semesterförslag och utflyktsmål. Alla byar och områden verkar vara bäst på något. En sak är säker, försäljning och uthyrning av husvagnar och husbilar har ökat. Semestern om den blir av blir i Sverige. Anläggningar med ställplatser och camping gärna med annan aktivitet blir besökta.
Nyheter
2020-05-18
Ragnar Dillner

TRIMMAD

TRIMMAD ​Plusgrader. Inget partyväder eller läge för att grilla. Som av en hädelse har restaurang Husky öppet ikväll. Även byns pizzerior har öppet så man kan säga att utbudet är väl tilltaget i afton. Även i Hede finns det gott om serveringar men mest populär är Hedekrogen eller Norran som det hette en gång i tiden. Hede har snyggat till en hel del i byn de senaste åren, stajlat byn kan man säga. Ett av inslagen är anläggningen för "Naturgym" som ligger vid campingen. Omtyckt av vuxna och ungdomar. Gymmet är också en tillgång för gästerna på campingen.
Nyheter
2020-05-15
Ragnar Dillner

TRÅKIGT

TRÅKIGT Halvklart och endast plus tre grader. Ännu ett serveringsställe stänger. Trosavik i Hedeviken väljer att hålla stängt på obestämd tid. Det är tråkigt för alla som älskar frasvåfflor och stora räkmackor. Kan hända att de tar nya tag och öppnar om Sverige kommer igång med semestertrafiken och ännu bättre om gränsen till Norge öppnar. Åtgårdens Café i Vemdalen ser vi gärna att de öppnar för servering när sommaren kommer. Åtgården är inte helt stängt det går bra att beställa tårtor till familjens kalas och andra festligheter. Trosavik håller konferenslokalerna öppna för bokning.
Nyheter
2020-05-13
Ragnar Dillner

TARMJÄSARE

TARMJÄSARE Huuva - Frostgrader i natt men vi hoppas på 5 grader senare på dagen. Hästarna i Lisas hage verkar må prima i tidig morgonstund. En häst betar och äter ca 15 timmar av dygnet, full sysselsättning kan man säga. I Vemdalen finns minst ett 30-tal hästar, måste vara en bra plats all leva på. Under många år efterlyste Vemdalens Företagareförening med kommunal industrimark för att skapa möjligheter för nya företag att etablera sig. Mark ordnades för ca åtta år sedan, nu är även den slut och såld. Ta nu inte detta som ett tecken på tillväxt utan bara något åt det hållet. Ett annat mått på tillväxt för ett samhälle är om det blir fler invånare. Då gäller det att det föds och flyttar in fler än de som lämnar. Men utan arbete blir det svårt att öka invånarantalet. I Vemdalen växer antalet säsongsarbeten och som följd blir det även ett och annat helårsjobb också, tex. på ICA och den mekaniska industrin samt bland hantverkare.
Nyheter
2020-05-12
Ragnar Dillner

BUSKÄTARE

BUSKÄTARE Kylig natt, under nollan. Kan bli några plusgrader under dagen. Det finns många djur i Vemdalen By liksom i vår Herres hage. Getter, Bockar och Killingar är ett trevligt tillskott i byn. De är bra för självhushållning och livnär sig bla. på buskätande. Man kan dricka mjölken eller göra ost av den. Raggen kan man klippa och sticka Raggsockor. Skinnen kan beredas och hornen funkar bra i slöjden. Läs mer. En mångsidig användning om det kniper. Men mest är det trevliga att se på. Måndag och för var dag närmar vi oss the Corona end. Pandometern står idag på 12:88
Nyheter
2020-05-11
Ragnar Dillner

GRUBBLAR

GRUBBLAR Plus fem och tämligen vindstilla på förmiddagen. Men håll i hatten det utlovas både hård vind och snöblandat i helgen. Kristensen & Kråik är teamet som fixar grunder, just nu Nåla Åa. Idag kommer både grundelementen och avloppet att vara monterat. Sedan är det bara att invänta leveransen av ett BRAhus. Fredag och den stora Grilldagen. Trist bara att det troligen inte är läge att sitta ute och äta. Idag är det smygöppning på VEMA Motor & Trädgård. En frisk satsning på nytt företag mitt i Vemdalen By.
Nyheter
2020-05-08
Ragnar Dillner

PLANT

PLANT Över nollstrecket och nordvästlig vind. Inte rätta tiden för plantering. Men kommunen har fixat till sina stora fina träkrukor i byn, snyggt med liljor. Vårens första plantor finns att köpa hos Fjällfloristen vid gamla KEOS. Som vanligt kan man säga. Öppet tis-lör. De stora grävningarna i byn är underhållsarbete, det var därför några saknade vatten under natten.
Nyheter
2020-05-07
Ragnar Dillner

LÄCKAGE

LÄCKAGE Plus fem grader till frukost. Verkar som dagen blir ganska dräglig trots lite blåst. Grävningsjobben fortsätter på byn, nu är grävskoporna i centrum. Kan det vara så att det letas efter en vattenläcka. Det är i alla fall ingen rondell som är på gång. Härjedalens kommun står inför en gigantisk ombyggnad av avloppssystemet. Nya avloppsverk i Funäsdalen, Lofsdalen och Sveg. Vemdalens avlopp skall pumpas till reningsverket i Bergs kommun som ligger vid Utanbergsvallarna. Det blir flera mil av nya avloppsledningar som ska grävas ned. Allt detta är ett EU-direktiv och kopplat till böter om kommunerna inte följer tidsplanen. I dagens lokaltidning kan man läsa att Härjedalens kommun uppvaktar miljödepartementet för att få en förlängning av tidsplanen. Det måste även finnas tid och pengar för vård, skola och omsorg, Ja så är det ju alltid.
Nyheter
2020-05-06
Ragnar Dillner

TILLVÄXT

TILLVÄXT Under nollan i tidig morgon, men solen värmer och det kan bli hela tio plusgrader. Annat var det i maj 1981 då det var minus 24 enligt statistiken. Värmer gör även Pontus Widell som går mot strömmen och startar nytt företag. VEMA - MOTOR - TRÄDGÅRD. Det blir butik med inriktning på trädgårdsmaskiner och produkter. En verkstad finns redan som vanligtvis utför service på snöskotrar. Där blir det utökad kapacitet för service av gräsklippare, jordfräsar och motorsågar. Även planteringsjord och gödning kommer att finnas i butiken. Det är ett  bra komplement till vinterns skoteruthyrning. Det blir även nyanställningar på helårsbasis. En smygöppning kan vi förvänta oss den 8 maj. Vi säger väl GRATTIS OCH LYCKA TILL.
Nyheter
2020-05-05
Ragnar Dillner

FISKE

FISKE Nollgradigt och nordanvind samt is i poolen. Nu vill vi ha värme så grödan gror, speciellt om vi ska bli självförsörjande. Häggen har fått musöron det är ett vårtecken i alla fall. Ännu ingen vårflod i Lövåsbäcken, antagligen allt för kallt på fjället för snösmältning. Till sommaren är det ett bra fiske i bäcken för den som gillar bäcköring. Det finns gott om snö så när värmen kommer blir det nog höga flöden. Många passar på att ta en skidtur trots kyla och blåst, Timmerkojan verkar vara ett populärt mål. Pandometern visar 12:38
Nyheter
2020-05-04
Ragnar Dillner