MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

UNDERBARA VINTER

UNDERBARA VINTER Det är nu inte långt kvar till vintern och snön på Vemdalsskalet och på fjällen. Denna säsong, när delar av familjen jobbar i fjällen blir det nog många besök där. Vi undviker de värsta flaskhalsarna som nyår och påsk, men det kanske finns möjlighet att sitta i solen eller gå på tur till våren. Vecka sex, naturligtvis.
Nyheter
2019-09-28
Tommy Jarnbrink

HÖST

HÖST 5 grader och vi håller oss i en varmfront. Höstens vackra färger är storslagna och svårslagna just nu. En kvällsbild från Galbergskurvan mot Högfjället. Fredag och en helg med flera höstmarknader att besöka. Störst är Åre höstmarknad som brukar locka ca 10 tusen besökare. I Vemdalen by smyckas det inför hösten som tex på Macken med vanliga skogsprodukter, fint blir det 
Nyheter
2019-09-27
Ragnar Dillner

REA REA

REA REA En galant dag har börjat. Från frost i gräset och på bilen blir det strålande sol idag. Just nu är vi i den korta period med alla vackra höstfärger. Färger och fauna har i 100 år lockat konstnärer till västra Härjedalen få att fånga sina motiv. Två dagar kvar till Ekbergs 28-årsfest. Det firas med 28% rabatt. Vi ser fram emot 100-årsfesten. Grävningsarbeten på Norrmalmsgatan, begränsad framkomlighet. På lördag är full rulle på Husky, underhållning och
Livemusik! "Lost in the Pancake"
Nyheter
2019-09-26
Ragnar Dillner

SKYBAR

SKYBAR 6 grader varmt på morgonen, höga moln och vindstilla. Lill-lördag men 6 månader innan vi kan inviga Nya Hotell Klövsjöfjäll. Just nu pågår läggning av yttertaket samt beklädnad och fasaderna. Som vanligt den här årstiden är anläggningarnas bilparkeringar fulla med byggnadsmaterial. Lite bråttom kan det vara när snön kanske kommer redan i mitten av oktober. Det är samma sak på Björnrike och Vemdalsskalet. Man längtar efter den dag då det är belamrat med byggnadsmaterial på byns parkeringar. Det är 35 år sedan Centrumhuset och Skolgatan bygdes.
Nyheter
2019-09-25
Ragnar Dillner

HÖGÅSVÄGEN

HÖGÅSVÄGEN Plusgrader, låga moln och ingen bra sikt i älgskogen. Utsikten från byns nya bostadsområde klagar vi inte på även om molnen ligger i trädtopparna. Tre nya husbyggen är på gång. Ny gata är under byggnad för 10 nya tomter. Vemdalen är verkligen en av Sveriges största tillväxtområden sett till antalet invånare. Kommunens samtliga 30 hyreslägenheter i byn är uthyrda. Trots detta är hyresfastigheterna under utredning för försäljning. Byn behöver en utveckling av centrum med nya affärs- och kontorslokaler. Det har inte skett sedan början av 1980-talet när Centrumhuset byggdes. 3 månader kvar till julafton, dags att skriva önskelistan.
Nyheter
2019-09-24
Ragnar Dillner

KABEL

KABEL
Plusgrader och Stratus ända ner i backen. Idag uppskattar man att sitta inomhus och jobba. Finns nog en hel del byggjobbare som sliter på något tak bland alla byggen i området. Bergs Elektriska gräver längs väg 315 för att lägga ny matarledning. Vi får vara glada att vi har el så det räcker till alla nya bostadsområden som växer upp. I södra Sverige är det brist på el så nya projekt får vänta till ny kapacitet finns. 
Nyheter
2019-09-23
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS plusgrader, regn och låga moln. Tråkigt slut på arbetsveckan. Tråkigt också med en begravning, speciellt när det är någon man känner. Vi får tänka lite extra idag på livet och på de anhöriga. Vi kan se fram emot en helg med värme och solsken och kanske sista rycket i lingonskogen.
Nyheter
2019-09-20
Ragnar Dillner

KADAVER

KADAVER 5 grader, stigande och solsken. Mellan en populär anläggning som besöks av många Härjedalingar och en by mitt i Härjedalen ligger denna otrevliga fördjupning som är fylld med skelettdelar och färska delar. Förbi platsen går även körväg.  Torsdag och styrelsemöte i Härjegårdar AB, kommunens fastighetsbolag. Möjligen ska det diskuteras en viss försäljning av hyresfastigheter i Vemdalen med omnejd. 
Nyheter
2019-09-19
Ragnar Dillner

15:68 JUST NU

15:68 JUST NU Kylig natt med frostkänsla, förmiddag med visst inslag av blå himmel. Servicedag på Gamla Esso som numera heter Ingo. Ingen vådsam prishöjning ännu här i byn. Men det kan bero på att vi är så få som tankar så det har marginell betydelse med någon 50-öring hit eller dit för gamla Esso. Hur länge pumparna blir kvar på platsen är lite osäkert. Det påstås att en flytt är på gång p.g.a att det uppstår trafikfara under högsäsong när alla köar för att fylla bränsle. Det är också en trafikfara när tankbilen kommer för att fylla på bränsle. Om pumparna försvinner finns det nog inget underlag för den servicebutik som nu ligger jämte macken och heter Macken. Onsdag och Lill-lördag igen. Det brukar bli lite fart på krogarna mitt i veckan trots lågsäsong.
Nyheter
2019-09-18
Ragnar Dillner

PÅBYGGNAD

PÅBYGGNAD Frostnatt, skrapa bilrutan men snart kommer den värmande solen. Hos Vemservice AB är det inga semestertider, där är det full dag som gäller med en orderstock som varar ett år framåt. Just nu fyra fordon som väntar på en påbyggnad. Företaget har specialiserat sig på bilar med kranar för mycket tunga lyft. Turisttrafiken med husbilar pågår fortfarande, ställplatsparkeringen på Hedlanda har minst en 4 bilar i veckan som stannar över natten. Kommer de tidigt brukar besättningen ta en tur i lingonskogen.
Nyheter
2019-09-17
Ragnar Dillner

HOVDEDALEN

HOVDEDALEN 10 grader och uppklarande, lingonplockarväder kan man säga. Efter Skalshöjden och Klockarfjället kommer stadsdel Hovdedalen. Bredvid och långt förbi barnområdet på Vemdalsskalet kommer denna stadsdel att växa fram. Stora breda vägar är klara liksom VA och fiber. 30-talet husbyggen är redan på gång och många fler kommer det att bli de närmaste åren. Området gränsar bara några meter från Strömsområdets äldre stugor.
Nyheter
2019-09-16
Ragnar Dillner

REA

REA Strålande fin dag med Cumulusmoln och 15 grader. Helgens utflyktsmål är Rea på Ekbergs och modellflygträffen på Hedlanda. Serveringen på Hedlanda är öppen, fika, våfflor och lunch. På byn finns Åtgårdens Café, Macken, Nya Tonys, Husky. Trosavik i Hedeviken är också öppet med ny personal i köket, en man med erfarenhet från krogar i Mellansverige.
Nyheter
2019-09-13
Ragnar Dillner

STRÅLNINGSDIMMA

STRÅLNINGSDIMMA 10 grader, uppklarande, vi går mot en fin dag. Älgjägarna kan njuta av dagen på sina pass. Utsikt från Björnriken mot Sonfjället. Dimman ligger i Vemans dalgång men kommer snart att luckras upp av solens strålar. PÅ Björnrike byggs det på alla håll och kanter kan man säga. Skog avverkas, vägar byggs till nya stugområden. VA ska grävas och befintliga områden ska färdigställas. Restauranger bygger om och ut. Snart drar säsongen igång, det känns som det är lite bråttom med det mesta nu.
Nyheter
2019-09-12
Ragnar Dillner

TOE IN TOE UT

TOE IN TOE UT 15 grader och halvklart, Ibland behöver även gamla fordon lite översyn, nu var det dags för hjulinställning på Kårviks i Svenstavik, kan vara bra för att minska däckslitaget. I Vemdalen saknar vi en renodlad bilverkstad. I Hede finns det minst 4 verkstäder. Efter verkstad blev det en tur till Röros  som idag bjuder på strålande sol, gäller att passa på att ta minisemestrar för snart blir det snöbyar.
Nyheter
2019-09-11
Ragnar Dillner

TRIST

TRIST 14 grader, låga moln och ett lätt regn. Hur trist som helst. Bättre väder är utlovat till eftermiddag. Nu för tiden har rundbalar ersatt ladorna på gårdarna. Balarna kan lagras ute hela året om plasten håller tätt. Det finns många tekniska lösningar för att få till dessa balar. När "äggen" ligger där finns det självlastande vagnar som plockar upp dem för vidare resa. Hur är det med plasten och hur många ICA-kassar motsvarar Sveriges alla plastade ägg. Tisdag då är återvinningen öppen, det kan vara dags att börja höststäda i garaget.
Nyheter
2019-09-10
Ragnar Dillner

15:28

15:28

7 grader, dis, dimma och låga moln, ja det  kanske är samma sak. Solen tränger snart igenom och det blir en fin dag. Dagspriset på bensin är 15:28 på Macken i byn som även är samlingsplats för pensionärer och hantverkare som tar en förmiddagsfika. Älgjakten pågår fortfarande men det är inte många skjutna älgar som fraktats genom byn, transporterna kanske fått nya vägar. Slakteriet i Hede går för högtryck i dessa tider och kan leverera många goda styckningsdetaljer liksom förädlade delikatesser. Av tre dagar modellflyg blev det två riktigt fina med solsken och vindstilla. Nästa helg kommer de tillbaka och vi hoppas på vackert flygväder.

Nyheter
2019-09-09
Ragnar Dillner

STRÖMMANDE

STRÖMMANDE Nära nollan i natt. Idag får vi passa på att njuta av solen, det kanske kan bli 15 grader. Bäcken vid Lövåsgården är ett vackert inslag i byn, speciellt den här tiden. Fint väder får även de 20-talet modellflygare som gästar Hedlanda denna helg. Det är företrädesvis flygare med JET-drivna flygplan. Några av planen har ett värde av ca 200 tusen kr. Fredag och det kan bli sol på bykrogarnas uteserveringar, väl värt ett besök. Söndag kl. 11.00 är det Gudstjänst i Vemdalens Kyrka
Nyheter
2019-09-06
Ragnar Dillner

SNÖTÅGET

SNÖTÅGET 8 grader, lätt regn men tendens till uppklarnande. Vintern närmar sig och snart börjar tågen med vinterväder rulla in till Röjans station. Förra säsongen var det nästan 10 tusen som valde tåg till Röjan och sedan busstransfer till skidanläggningarna. Under 42 år kunde man åka tåg till Vemdalens station men den 1 februari 1966 lades trafiken ned. Rälsen revs upp och sändes som bistånd till Afrika. Stationshuset 414 meter över havet finns kvar som privat fritidshus. 
Nyheter
2019-09-05
Ragnar Dillner

CAWOK

CAWOK Nollgradigt på morgonen och klarblå himmel (CAWOK). Omväxlande väder i älgskogen kan man säga. Från ett av passen vid Högfjället kunde man se lite rök på förmiddagen, antagligen någon som njuter av nykokt kaffe och en grillad bit falukorv från Änge Chark. Idag småmyser nog hästarna i Lisas hage när det får äta frukost i solskenet. Onsdag då är det kvällsöppet även på Husky, Nya Tonys har öppet alla kvällar. Bara några månader kvar så har även Bageriet öppet.
Nyheter
2019-09-04
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS 7 grader, lätt regn och låga moln (Stratus). Det lättar frampå dagen och sikte vid alla älgpassen blir bättre. I Vemdalens utkanter strövar en ensam Myskoxe i skogarna. Experter anser att man ska hålla 100 meter i säkerhetsavstånd, inte trevligt om den blir uppretad. Nya bostadsområdet på Vemdalsberget får ännu en gata med tomter. En by i tillväxt som t.o.m bankerna tror på.
Nyheter
2019-09-03
Ragnar Dillner

ÄLGJAKT

ÄLGJAKT 10 grader, mulet och kanske kan det komma en regnskur. Önskeväder för en älgjägare så här på första skitjaktdagen. I moderna tider är ju alla välklädda, speciellt efter ett besök på Ekbergs Jaktlördag med en massa erbjudanden. Kamouflagekläder ska det vara nu för tiden, det kan man säga fanns förr också när alla hade samma typ av klädsel, det funkade bra det också. Det var före laserkikarsikte och mörkerglasögon. Fina älgdragare fanns det även förr. Bilden från 1957 vid Övsjöböle i skogarna kring Alsen
Nyheter
2019-09-02
Ragnar Dillner

ELSPARKCYKLAR

ELSPARKCYKLAR Elsparkcyklar har blivit Stockholm största snackis på sociala medier i sommar. Det finns nog minst tiotusen av dessa på gator och torg. Det är inget fel på cyklarna, men det verkar som att många som kör dessa helt har tappat besinningen. Man kör fort, utan hjälm, ofta minderåriga och väldigt ofta två på samma cykel. Det värsta var väl en vuxen som skjutsade en treåring, mot trafiken, mot rött och alldeles för fort. De på bilden är prydligt uppställa, men så är inte alltid fallet, många har en tendens att hamna framför butiksdörrar, på busshållplatser m.m.
Nyheter
2019-09-01
Tommy Jarnbrink