MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996
Björnrike

Väder 0°C

vind 2 m/s, snödjup 0 cm

liftar 0/11, backar 0/16

Vemdalsskalet

Väder 0°C

vind 1.7 m/s, snödjup 0 cm

liftar 0/10, backar 0/21

Storhogna

Väder 2,2°C

vind 4.5 m/s, snödjup 0 cm

liftar 0/14, backar 0/21


HOVDEDALEN

HOVDEDALEN 10 grader och uppklarande, lingonplockarväder kan man säga. Efter Skalshöjden och Klockarfjället kommer stadsdel Hovdedalen. Bredvid och långt förbi barnområdet på Vemdalsskalet kommer denna stadsdel att växa fram. Stora breda vägar är klara liksom VA och fiber. 30-talet husbyggen är redan på gång och många fler kommer det att bli de närmaste åren. Området gränsar bara några meter från Strömsområdets äldre stugor.
Nyheter
2019-09-16
Ragnar Dillner

REA

REA Strålande fin dag med Cumulusmoln och 15 grader. Helgens utflyktsmål är Rea på Ekbergs och modellflygträffen på Hedlanda. Serveringen på Hedlanda är öppen, fika, våfflor och lunch. På byn finns Åtgårdens Café, Macken, Nya Tonys, Husky. Trosavik i Hedeviken är också öppet med ny personal i köket, en man med erfarenhet från krogar i Mellansverige.
Nyheter
2019-09-13
Ragnar Dillner

STRÅLNINGSDIMMA

STRÅLNINGSDIMMA 10 grader, uppklarande, vi går mot en fin dag. Älgjägarna kan njuta av dagen på sina pass. Utsikt från Björnriken mot Sonfjället. Dimman ligger i Vemans dalgång men kommer snart att luckras upp av solens strålar. PÅ Björnrike byggs det på alla håll och kanter kan man säga. Skog avverkas, vägar byggs till nya stugområden. VA ska grävas och befintliga områden ska färdigställas. Restauranger bygger om och ut. Snart drar säsongen igång, det känns som det är lite bråttom med det mesta nu.
Nyheter
2019-09-12
Ragnar Dillner

TOE IN TOE UT

TOE IN TOE UT 15 grader och halvklart, Ibland behöver även gamla fordon lite översyn, nu var det dags för hjulinställning på Kårviks i Svenstavik, kan vara bra för att minska däckslitaget. I Vemdalen saknar vi en renodlad bilverkstad. I Hede finns det minst 4 verkstäder. Efter verkstad blev det en tur till Röros  som idag bjuder på strålande sol, gäller att passa på att ta minisemestrar för snart blir det snöbyar.
Nyheter
2019-09-11
Ragnar Dillner

TRIST

TRIST 14 grader, låga moln och ett lätt regn. Hur trist som helst. Bättre väder är utlovat till eftermiddag. Nu för tiden har rundbalar ersatt ladorna på gårdarna. Balarna kan lagras ute hela året om plasten håller tätt. Det finns många tekniska lösningar för att få till dessa balar. När "äggen" ligger där finns det självlastande vagnar som plockar upp dem för vidare resa. Hur är det med plasten och hur många ICA-kassar motsvarar Sveriges alla plastade ägg. Tisdag då är återvinningen öppen, det kan vara dags att börja höststäda i garaget.
Nyheter
2019-09-10
Ragnar Dillner

15:28

15:28

7 grader, dis, dimma och låga moln, ja det  kanske är samma sak. Solen tränger snart igenom och det blir en fin dag. Dagspriset på bensin är 15:28 på Macken i byn som även är samlingsplats för pensionärer och hantverkare som tar en förmiddagsfika. Älgjakten pågår fortfarande men det är inte många skjutna älgar som fraktats genom byn, transporterna kanske fått nya vägar. Slakteriet i Hede går för högtryck i dessa tider och kan leverera många goda styckningsdetaljer liksom förädlade delikatesser. Av tre dagar modellflyg blev det två riktigt fina med solsken och vindstilla. Nästa helg kommer de tillbaka och vi hoppas på vackert flygväder.

Nyheter
2019-09-09
Ragnar Dillner

STRÖMMANDE

STRÖMMANDE Nära nollan i natt. Idag får vi passa på att njuta av solen, det kanske kan bli 15 grader. Bäcken vid Lövåsgården är ett vackert inslag i byn, speciellt den här tiden. Fint väder får även de 20-talet modellflygare som gästar Hedlanda denna helg. Det är företrädesvis flygare med JET-drivna flygplan. Några av planen har ett värde av ca 200 tusen kr. Fredag och det kan bli sol på bykrogarnas uteserveringar, väl värt ett besök. Söndag kl. 11.00 är det Gudstjänst i Vemdalens Kyrka
Nyheter
2019-09-06
Ragnar Dillner

SNÖTÅGET

SNÖTÅGET 8 grader, lätt regn men tendens till uppklarnande. Vintern närmar sig och snart börjar tågen med vinterväder rulla in till Röjans station. Förra säsongen var det nästan 10 tusen som valde tåg till Röjan och sedan busstransfer till skidanläggningarna. Under 42 år kunde man åka tåg till Vemdalens station men den 1 februari 1966 lades trafiken ned. Rälsen revs upp och sändes som bistånd till Afrika. Stationshuset 414 meter över havet finns kvar som privat fritidshus. 
Nyheter
2019-09-05
Ragnar Dillner

CAWOK

CAWOK Nollgradigt på morgonen och klarblå himmel (CAWOK). Omväxlande väder i älgskogen kan man säga. Från ett av passen vid Högfjället kunde man se lite rök på förmiddagen, antagligen någon som njuter av nykokt kaffe och en grillad bit falukorv från Änge Chark. Idag småmyser nog hästarna i Lisas hage när det får äta frukost i solskenet. Onsdag då är det kvällsöppet även på Husky, Nya Tonys har öppet alla kvällar. Bara några månader kvar så har även Bageriet öppet.
Nyheter
2019-09-04
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS 7 grader, lätt regn och låga moln (Stratus). Det lättar frampå dagen och sikte vid alla älgpassen blir bättre. I Vemdalens utkanter strövar en ensam Myskoxe i skogarna. Experter anser att man ska hålla 100 meter i säkerhetsavstånd, inte trevligt om den blir uppretad. Nya bostadsområdet på Vemdalsberget får ännu en gata med tomter. En by i tillväxt som t.o.m bankerna tror på.
Nyheter
2019-09-03
Ragnar Dillner

ÄLGJAKT

ÄLGJAKT 10 grader, mulet och kanske kan det komma en regnskur. Önskeväder för en älgjägare så här på första skitjaktdagen. I moderna tider är ju alla välklädda, speciellt efter ett besök på Ekbergs Jaktlördag med en massa erbjudanden. Kamouflagekläder ska det vara nu för tiden, det kan man säga fanns förr också när alla hade samma typ av klädsel, det funkade bra det också. Det var före laserkikarsikte och mörkerglasögon. Fina älgdragare fanns det även förr. Bilden från 1957 vid Övsjöböle i skogarna kring Alsen
Nyheter
2019-09-02
Ragnar Dillner

ELSPARKCYKLAR

ELSPARKCYKLAR Elsparkcyklar har blivit Stockholm största snackis på sociala medier i sommar. Det finns nog minst tiotusen av dessa på gator och torg. Det är inget fel på cyklarna, men det verkar som att många som kör dessa helt har tappat besinningen. Man kör fort, utan hjälm, ofta minderåriga och väldigt ofta två på samma cykel. Det värsta var väl en vuxen som skjutsade en treåring, mot trafiken, mot rött och alldeles för fort. De på bilden är prydligt uppställa, men så är inte alltid fallet, många har en tendens att hamna framför butiksdörrar, på busshållplatser m.m.
Nyheter
2019-09-01
Tommy Jarnbrink