MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996
Björnrike

Väder 19°C

vind 2.2 m/s, snödjup 0 cm

liftar 0/11, backar 0/16

Vemdalsskalet

Väder 18°C

vind 0.8 m/s, snödjup 0 cm

liftar 0/10, backar 0/21

Storhogna

Väder 18°C

vind 1.1 m/s, snödjup 0 cm

liftar 0/14, backar 0/21


PÅ TUR

PÅ TUR 8 grader, blåsigt och halvklart. Det finns många fina platser att campa på Härjedalen. Mosätt erbjuder en fin naturcamping nära vatten i änden på Svegssjön. Här  finns några campare som verka stå hela sommaren. De har båtar, crosshojar, 4-hylinger och flera bilar. Ett andra hem kan man säga. Nu vidare till Sveg och bilprovningen.
Nyheter
2019-06-27
Ragnar Dillner

FYRBENT

FYRBENT 12 grader och mulet, tendens till uppklarnande. Strörenar finns lite överallt i Härjedalen. En ensam man irrar runt på flygplatsen, mestadels i ljungen bredvid banan men ibland står den bara helt stilla på asfalten och glor. Vill man se en hel flock kan vi rekommendera ett besök på Skalets Torg, då kan man passa på att ta en fika på Lingers café.
Nyheter
2019-06-25
Ragnar Dillner

DET VÄNDER

DET VÄNDER Halvklart, 15 grader och en fin början på veckan. Strålande väder och mycket folk var det när Hembygdsgården bjöd in till midsommarfest och VM i Stångstörtning. Nu när dagarna vänder mot mörkare tider börjar turisterna komma så sakteliga. Snart är det torsdag och marknad i byn, det är ett gott sommartecken. Det blir även i år rundflyg från gräsplanen bakom Tonys. Förra året blev det inte så många flygningar pga. Alla skogsbränder där helikoptern medverkade.
Nyheter
2019-06-24
Ragnar Dillner

NYTT FLYGBOLAG

NYTT FLYGBOLAG 15 grader och ihållande regn. Igår var det klart mycket bättre väder med sol och värme. Det var passande när Destinationen hade besök av företaget Pontarius AB som ska hålla i den fortsatta utredningen av Hedlanda. Det som ska utredas är var det är mest lönsamt för Härjedalen att ha en framtida flygplats. Kan det bli fler resenärer blir det lönsamt för kommunen, det blir även mindre kostsamt för staten som i dagsläget finansierar flygtrafiken till Sveg. Den nya upphandlingen blev klar i går för nya 4 år. Den här gången blev det ett Svenskt bolag, Jonair som är baserat i Umeå vars tjänster innefattar allt från affärsflyg, taxiflyg, privatcharter till frakt av farligt gods och ambulansflyg, det är positivt för Härjedalen.
Nyheter
2019-06-20
Ragnar Dillner

VILODAG

VILODAG 18 grader och halvklart på förmiddagen. Det är skönt att det fläktar lite i den sydliga vinden. Lisas hästar passar på att vila i hagen, kan nog bli varmt även för dessa krabater. Kan vara så att de laddar energi för en kvällstur på fjället. Nu är vi inne i midsommarvecka och firandet förbereds på många håll. Vemdalens Hembygdsgård har sin traditionella fest. Alla hjälps åt att klä stången, resa den och sedan dansa kring den. Det serveras även sill-lunch. För barnen finns egen ladugård och en hinderbana. Serveringen är såklart öppen.
Nyheter
2019-06-18
Ragnar Dillner

VÄGREN

VÄGREN 14 grader och halvklart. De årliga sommargästerna har kommit till Vemdalsskalet. Det är renar som tappat sugen för den traditionella vandringen till sommarfjällen. Det är ett 10-tal som stryker runt på Skalets torg. Ibland står de bara stilla och tokglor rätt in i något skyltfönster 
Nyheter
2019-06-17
Ragnar Dillner

NORDISKA KOMPANIET

NORDISKA KOMPANIET NK,  Nordiska Kompaniet, grundades 1902. Varuhuset var i alla fall förr ansett som det "finaste" varuhuset i Stockholm. Arkitekt är Ferdinand Boberg som nog är en av Sveriges största arkitekter, som bl.a har ritat Rosenbad.
NK var förr ett "riktigt" varuhus med olika avdelningar. Nu är det en galleria där olika företag hyr in sig under samma tak.
På åttiotalet fanns där en resebyrå med inriktning på äventyrsresor, framförallt skidåkning.
Den 10 september 2003 blev utrikesministern Anna Lindh knivhuggen på NK i Stockholm och avled natten till den 11 september på sjukhus till följd av sina skador.
Nk finns även i Göteborg och har funnits i flera städer utomlands, även Sydamerika.
Nyheter
2019-06-16
Tommy Jarnbrink

STAKET

STAKET 20 grader, mulet och tendens till uppklarande. Igår var det skolavslutning i fullsatt kyrka för barnen i Vemdalen. I dag är det avslutning för de som går i Hede. Gärdesgårdiseringen i byn fortsätter, nu är det en fastighet vid norra utfarten mot Skalet som får sin gärdesgård. Det verkar ske enligt instruktionsboken och fint blir det. På den tiden då det fanns rikligt med bönder i byn var det viktigt med gärdsgård längs vägen. Då drev man boskapen genom byn och upp till fäbodarna för sommarbete. Det förekommer fortfarande i Klövsjö och Hede..
Nyheter
2019-06-14
Ragnar Dillner

MÖTE

MÖTE 10 grader, mulet och uppehåll än så länge. Igår kväll bjöd kommunen in till möte på Lövåsgården angående den nya översiktsplanen över Härjedalen. Vi medborgare har nu 2 månader på oss att komma med förslag och synpunkter. Mötet var överraskande välbesökt. Det innehöll även en presentation av nya näringslivskontoret som numera heter Tillväxtenheten och leds av Jonas Kojan. Tillväxt och inflyttning är dess huvudsakliga uppgift. Kommunalrådet Anders Häggkvist höll i samordningen under mötet, han poängterade flera gånger hur dålig ekonomi kommunen har. Härjegårdars konkursmässiga situation är viktig att lösa. Tillskott av kapital blir nödvändigt samt utförsäljning av fastigheter. I Vemdalen ska Fjällglimten säljas i ett första läge. Andra fastigheter kan komma på tur vartefter. En annan bra sak från mötet var att stadsarkitekten och byggnadsnämnds ordförande medverkade. De berättade om hur arbetet fortgår och vila regerverk de har att förhålla sig till. Regler som inte kommunen konstruerat utan som kommer från regeringsbeslut. Efter kaffet blev det mingel och frågestund
Nyheter
2019-06-12
Ragnar Dillner

Lappljungstid

Lappljungstid
Nu när mosippan har blommat över på tallhedarna är det dags för lappljungen att blomma på fjällhedarna. Gör ett besök på Sonfjället (bilden är från Sododalen) eller varför inte Flatruet, där blomningen kan vara intensiv vissa år.
Nyheter Kultur
2019-06-11
Lisa Öberg

KALUFSEN

KALUFSEN Uppklarande och 15 grader, kan bli en fin dag. Annikas Klipperia fick mitt besök idag å hennes tjänsters. För 20 år sedan hade Vemdalen tre salonger och en säsongssalong på Vemdalsskalet. Just nu är det bara Annikas Klipperia i Byn som är kvar. Salongen på Vemdalsskalet som är inarbetad efter 3 år väntar på ny ägare. Jag har förstått att det krävs mycket mod och kunskap för att starta eget. Det är något som inte frisörsutbildningen bidrar med, alltså det egna företagandet. Det är också trevligt med en liten pratstund under behandlingen, lite ditt och datt kan man säga. Vi får vara glada åt att byn har sin frisering/salong.
Nyheter
2019-06-11
Ragnar Dillner

FÅGELFRÖ

FÅGELFRÖ 20 grader och regnskurar, inget brandflyg idag. Ekorren kommer på dagligt besök för att vittja av fåglarnas mat. Just nu är det tomt i fröholken men ekorren har inte ännu förstått det. En ekorre lever i 3-4 år i det vilda tillståndet. Förr jagade man ekorren för det fina skinnet men eftersom den är utrotningshotad förekommer ingen jakt nu för tiden. Enligt Internationella naturvårdsunionen är det brist på föda och sjukdom som gör att antalet minskar.
Nyheter
2019-06-10
Ragnar Dillner

SÅNGBÄCKSFALLET

SÅNGBÄCKSFALLET De flesta nollåttor förknippar troligen Vemdalen med skidåkning och häftig after ski. Men, det finns väldigt mycket att göra på sommaren också. Man kan spela golf på en av Sveriges vackraste golfbanor, Klövsjö Vemdalens Golbana. Smal, kuperad och jobbig. Men det är värt utsikten. Man kan också besöka Sångbäcksfallet, som ligger en bit mot Storhogna, nästan efter vägen. Det drygt sjuttio meter höga fallet är värt promenaden ner och uppför en stadig brant. Bilden är tagen för drygt tio år sedan.
Nyheter
2019-06-06
Tommy Jarnbrink

FÖRETAGANDE

FÖRETAGANDE 14 grader och halvklart. I måndags besökte en delegation från Moderaterna i Vemdalsområdet, länets riksdagskvinna Saila Quicklund var en av deltagarna. Det började med lunch på Nya Tonys i Vemdalen, därefter blev företagsbesök på Fjällhälsan och Möbelmästarna i Hede. På Vemservice AB blev det rundvandring i produktionslokalerna och Benny Larsson berättade om verksamheten och hur han ser  möjligheter och problem när företag behöver växa. Något som han poängterade var hur bankerna ser på lånemöjligheter och problem att hitta kompetent personal som vill bosätta sig i Vemdalsområdet. Till det senare hör möjligheten att hitta lägenhet eller byggbara tomter. Flera av Vemservice anställda pendlar 18 mil/dag. Något som går att tillfälligt lösa med övernattningsrum.
Nyheter Politik
2019-06-05
Ragnar Dillner

CUMULUS

CUMULUS 17 grader och tendens till Cumulusmoln, nu jäklar kan det få bli sommar. INGO har släckt prisinformationen men vi kunder har ju ett bensinberoende så vi tankar och är glada oavsett pris, nä nog grubblar man. Nya Tonys sommarstädar och gör fint på altanen, högtryckstvättat och nyoljat det blir bra. Nu är det även rökförbud på uteserveringar och busshållplatser, det känns också bra. Vi kan konstatera att grönskan har slagit till på bara några dagar och flera i byn har klipp gräset kanske två gånger. På Nationaldagen är det mötesplats Hembygdsgården som gäller. Fika, musik och tal som vanligt.
Nyheter
2019-06-04
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS Låga stratusmoln som ligger över Gästis och Högfjället,10 grader och regn. Vi får minnas gårdagen som bjöd på mycket fint vader, gick tom bra att sitta ute på kvällskvisten. Under helgen var det säsongspremiär för Ekbergs Outlet på GT-gården, nu för 9:e året. Rekordmånga hade programmerat in ett besök och det var kö redan innan öppnandet. Idag ör det en typisk shoppingdag och den lilla turistström som passerar genom byn stannar nog till på Ekbergs. Kaffe får de köpa på Macken och Lunch på Nya Tonys
Nyheter
2019-06-03
Ragnar Dillner

STOCKHOLM MARATHON

STOCKHOLM MARATHON Stockholm Marathon är en gigantisk tillställning som stänger av hela huvudstaden. Fjorton tusen människor försöker ta sig runt den drygt fyra mil långa banan. De flesta som försöker borde nog träna lite mer före tävlingsdagen. I år slogs banrekordet av årets segrare, Nigussie Sahlessilassie med en minut. Sluttiden blev 2.10,10. Snabbaste svensk var sex minuter efter. Snart är det sommarlov för skolorna och vi får hoppas att det blir sommar då.
Nyheter Sport
2019-06-01
Tommy Jarnbrink