MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996
Björnrike

Väder 2°C

vind 7.4 m/s, snödjup 35 cm

liftar 0/11, backar 0/16

Vemdalsskalet

Väder 0,9°C

vind 12.3 m/s, snödjup 35 cm

liftar 1/10, backar 1/21

Storhogna

Väder 0,5°C

vind 3.7 m/s, snödjup 25 cm

liftar 0/14, backar 0/21


1:a, 2:a, 3:e, Pang

1:a, 2:a, 3:e, Pang Kylig natt med flera minusgrader. Solig och blåsig förmiddag, kan hända att vi slipper snöbyar idag. Onsdag eftermiddag var det vårfest i Hede. Flera butiker hade massor av erbjudanden, 30% på färg hos Hede Färg och Måleri tex. Flest besökare drog minimässan vid Hedemöbler. Den kände auktionisten Lasse Tjärnås ropade ut varor från Möbelmästarna. Här kunde man verkligen göra fynd. Varor som kostat bortåt 20 tusen gick för några hundralappar. Hede Kött & Chark grillade Karré och korv, Nysäterns gård vid Sonfjället sålde kaffe och hembakat tunnbröd, det blev en riktigt fin folkfest trots kylan.
Nyheter
2019-05-31
Ragnar Dillner

SNÖFLINGOR

SNÖFLINGOR Någon plusgrad, snöblandat regn så pass att det blir vitt i byn. På fjället kan det nog bli 5 cm och slaskigt på vägarna. Som alla som besöker Vemdalen By under högsäsong så är det svårt att hitta parkering, tex vid ICA. En fastighetsägare med intressen i byn föreslår något som många kan hålla med om. Ta bort gamla brandstationen som ligger mellan ICA och Annikas Klipperia, disponera om barnens skolgård för att skapa många nya p-platser. I gamla brandstationen låg tidigare en offentlig toalett, den funktionen kanske kan behållas i en mindre byggnad. Det är bar och välkommet när någon planerar för byns bästa. Att det snöar idag är inte för byns bästa.
Nyheter
2019-05-29
Ragnar Dillner

PARKEN

PARKEN Ingen frost inatt, det får vi glädjas åt. Tendens till uppsprickande och kanske 10 grader till eftermiddagen. Företagareföreningen och näringsidkarna runt Gamla Centrumkiosken som revs för 8 år sedan har pyntat tomten. På den gröna plätten finns nu bänkar för den som vill ta en paus i bilåkandet eller långpromenaden. Sitta en stund och njuta av byns genomfartstrafik. Byn behöver en rastplats och det här kan vara en bra början. Kanske någon hänger på och öppnar någon försäljning i anslutning, marknadsstånd kanske när sommaren väl kommer.
Nyheter
2019-05-28
Ragnar Dillner

KYLIGT

KYLIGT Natten har varit kylig, under nollan tom. Kanske når vi 10 plusgrader frampå dagen när solen trängen genom den höga molnbasen. EU-valet är avklarat liksom Hockey-VM. Vi får gratulerar Finland till det senare. Nyheter och sportsändningar kommer ha fullt upp med detta under dagen. Lokalpolitiskt så är det Härjedalens stora budgetunderskott som är den stora frågan hos befolkningen. Lösningen tycks vara att flytta dementa till centraliserade boenden samt att sälja kommunala fastigheter.  Den här veckan är det kärvt för den söker efter ett fika- eller lunchställe i byn. Åtgårdens café har semesterstängt i 2 veckor, Husky stängt till 26 juni. Campingen och Bageriet helstängt. Trosavik stängt måndagar och tisdagar. Öppet har Nya Tonys och Macken
Nyheter
2019-05-27
Ragnar Dillner

KLOROFYLLEN

KLOROFYLLEN Åtta fjuttiga grader på morgonen och solskenet övergår till mulet, regnskurar kan det bli till eftermiddagen. Helgens väder blir inte så muntert men ni som vågar er ut och befinner er i Vemdalsområdet kan välja på att rösta i EU-valet och/eller besöka Hedlanda Modellflygdagar. På bara några dagar grönskar det fullt ut i byn men på fjället ligger det fortfarande snö i skrevorna. Sonfjället lockar till vårskidåkning, stighudar upp och sedan en slingrande åkning mot foten av fjället. Idag är det dags för skolungdomar världen över att strejka för klimatet. Hur de gör här i Vemdalen får dagen utvisa.
Nyheter
2019-05-24
Ragnar Dillner

STÄNGT

STÄNGT 12 grader på morgonen och ett stilla sommarregn. Nu går det fort med grönskan och så fort det torkat upp är det dags att klippa gräset. Det är säkert bra för svamparna i skogen också med lite regn. Passa på att ta en fika på Åtgårdens Café i regnet. Vecka 22-23 har de stängt, då blir det 4:e serveringen i byn som stänger, visserligen bara en tid. Vi får förlita oss på Nya Tonys och Macken. Hur det blir med serveringen på campingen i sommar får vi se.
Nyheter
2019-05-23
Ragnar Dillner

NYPRODUKTION

NYPRODUKTION 12 grader på morgonen, vindstilla och halvklart. Nya områden på gång på Vemdalsskalet. Nu byggs första etappen av Hovdedalen som ligger till vänster om barnbacken. I bakgrunden ser vi Skalsbyn som var en av de första nybyggnationerna utanför hotellet, byggdes på 1980-talet. Det blir flera hundra bäddar i byggnader med flera lägenheter. Ny infartsväg är byggd över myren vid stora parkeringen på Skalet. Bygget går något fortare än det som pågår mitt på Skalets Torg.
Nyheter
2019-05-22
Ragnar Dillner

KASTVED

KASTVED Solsken och 15 grader på morgonen, dagen blir het. Björkarnas musöron tenderar till att bli löv. Något som sysselsätter många i byn den här årstiden är veden. Det påminner oss om det som hände i söndags med strömlösheten. Utan el ingen värme om vi inte har direktverkande björkved. Då är det bra att det finns gårdar som har överproduktion och är villiga att sälja och dela med sig. Vi som är lite äldre fick vara med och fixa med vedeldningen i skolan, inte alla skolor som hade centralvärme. Jag minns speciellt att  slöjdsalen värmdes med en kamin.
Nyheter
2019-05-21
Ragnar Dillner

RÄTAN

RÄTAN Solsken och 13 grader varm på morgonen, skull nog går att försörja byn på solenergi idag. Dagen snackis är att det var 20 timmar strömavbrott under gårdagen. Butiker och restauranger tvingades att hålla stängt. Flera handlar var nog oroade över hur det skulle funka med frysta och kylda varor. Vid 16.00 efter 14 timmar kunde ICA öppna, då fick centrala delen av Vemdalen ström, från Fjällglimten till ICA. Övriga fick vänta  23.00 igår kväll. Felet orsakades av ett kabelbrott vi Rätans kraftstation. Många fick slut på batteri i sina mobiltelefoner, ett sätt var att ladda via bilen och kanske ta en tur ut i markerna. Vi är sårbara kan vi konstatera.
Nyheter
2019-05-20
Ragnar Dillner

Grundlovsdagen

Grundlovsdagen Nu knackar sommarn på dörren, 15 grader och solsken på förmiddagen. Idag firar vi Norges grundlagsdag (sött'ne mai). Det är en helgdag och flaggdag i Norge. Den benämns på norska Grundlovsdagen. Roros som är Norges närmaste stad för oss håller stängt, har vid något tillfälle gjort ett besök denna dag för att konstatera att de flesta butiker är stängda. Ikväll blir det grillväder och det kommer att tändas många grillar i byn. Uteserveringen på Husky kommer nog att bli välbesökt liksom Nya Tonys altan. I dag öppnar EXPO NORR i Östersund, en Jämtländsk klassiker som har funnits sedan man var barn. Minns som liten hur man körde motorcykel rund väggarna i en gigantisk tunna. Fortfarande en reseanledning för ett besök i stan.
Nyheter
2019-05-17
Ragnar Dillner

SMÅVARMT

SMÅVARMT Strålande dag med sol och värme, kan bli hela 15 grader. Byns Alpackor vilar och myser i solskenet. På gården finns en butik med försäljning av produkter från Alpacka och får. Idag är det tömning för hushållssopor. Även Hedevikens återvinningsstation är öppen 11-19. Tänk vad mycket onödigt vi samlar så fort vi har någon plats extra. Torsdag då är Fjällhälsan bemannad i lokalen i Centrumhuset kl. 8-11.
Nyheter
2019-05-16
Ragnar Dillner

PUT AND TAKE

PUT AND TAKE En natt utan minusgrader. Sol, 12 grader och någon liten regnskur bjuder förmiddagen på. Ganska gynnsamt för de som gillar att kratta fjolårsgräset0. Maj är tiden för återhämtning för många anläggningar, några passar på att renovera inför kommande sommarsäsong. Det spås lysande tider för campningar i Sverige, uppgången har pågått några år. Sverige är ett tryggt land att resa i och ganska billigt åtminstone om man utgår från Norge. Om en månad är det säkert full rusch på Vemdalens camping. Alla campningar behöver sin egen attraktion, i Vemdalen är det kanotturer samt fiske (Put and Take)
Nyheter
2019-05-15
Ragnar Dillner

MUSÖRON?

MUSÖRON? Minusgrader på natten men plus 10 på förmiddagen, kan bli lite sol på eftermiddagen. Vädret är väl det samtalsämne som funkar i alla väder kan man säga. Ännu har inte björkarna börjat grönska längs byns boulevard. Det händer inte så mycket på byn så här i maj. Nästa vecka stänger rest. Husky under sex veckor för semester och lite reparationer. Eftersom campingens servering är stängd så får Nya Tonys och Macken täcka upp för alla kunder. Ekbergs utbyggnad kan snart invigas, färgen på väggar och tak ska bara torka. Om några veckor öppnar Ekbergs Outlet för åttonde året på GT-gården.
Nyheter
2019-05-14
Ragnar Dillner

VINTERTEMA

VINTERTEMA Minusgrader under natten, några plusgrader och mulet under förmiddagen.  I lördags var det dags för den årliga cykelfesten, nu för 9:e gången. Fantastiskt att drygt 70 par deltog. Årets tema var passande nog vinter, många deltagare hat utnyttjat läget och klätt på sig lite extra. Hockeymunderingar och slalomoveraller, flera cyklar var utsmyckade med skidor. Efter samlingen och utdelning av besöksadresser vid Dians var del dags att styra kursen mot de väntande fördrinkarna. Sedan cykla vidare mot förrätt, varmrätt och dessert. Kalaset avslutades med återsamling på rest. Husky. En eloge till Diana och Gittan som håller i evenemanget.
Nyheter
2019-05-13
Ragnar Dillner

STUDIERESA

STUDIERESA 6 grader varmt och regnskurar, ingen bra inledning på helgen. Redaktören har varit på en studieresa i 2 dygn som Länsstyrelsen arrangerat. Den vände sig i fösta hand till företagare i länet som bedriver någon form av campingverksamhet inklusive ställplatser för husbilar. Syftet var att besöka platser/campningar som utvecklat sina anläggningar på något speciellt sätt för att bli mer attraktiva. Resan gick via Döda Fallet med fika och guidning till Docksta för ett besök på Friluftsbyn. En anläggning som ägs av Jerry Engström, tidigare marknadschef på Fjällräven. En anläggning som tack vare sina årliga byggnationer fått hela bygden att utvecklas samt skapat inflyttning. Jerry bjöd oss på 2 timmar av sin syn på marknadsföring, mycket av digital verksamhet på sociala medier såklart.
Nyheter
2019-05-10
Ragnar Dillner

TILLVÄXT

TILLVÄXT Efter snöstorm och kyla finns goda utsikter att våren kommer tillbaka. Väglaget över Skalet är bra. Tillväxt i byn nu när Ekbergs närmar sig invigning av nybygget. Fönter monterade och hål in till gamla lokalen. Allt fixat av Vemhus Bygg.
Nyheter
2019-05-08
Ragnar Dillner

SLEEFT

SLEEFT
Nollgradigt och intensivt snöande på morgonen, 5-10 cm hittills. Svårframkomligt på Vemdalsskalet när Postnords lastbil och ett husvagnsekipage försöker dela på ena körfältet. Vägen är moddig och spårig ända fån Vemdalen till Åsarna. Väg 316 Rätan - Utanbergsvallarna har varit avstängd i båda riktningarna med anledning av att en lastbil som fastnat. Det är tur att vi har vädret att tala om nu när det inte händer så mycket på byn. På lördag är det den årliga cykelfesten och temat är vinter, så passande.
Nyheter
2019-05-07
Ragnar Dillner

KUL TUR

KUL TUR 5 cm snö i under natten, nollgradigt till frukost. Under helgen har det varit öppet hos drygt 100 hantverkare i Jämtlands Län varav endast Trosavik i Härjedalen. Projektet går under namnet ”KUL TUR”, det ska vara roligt att göra sina besök. På Trosavik hade ett 10-tal slöjdare/hantverkare samlats – alla kvinnor. Det var akvarellmålningar, tovat med finess, virkat, vävt, drejat och skulpterat och lite till. Det var en välbesökt helg och i undervåningen finns servering med både lunch och fika. Allt sammantaget, ganska gemytligt.  Bilden visar exempel från Bäcks Gård i Hedeviken
Nyheter Kultur
2019-05-06
Ragnar Dillner

VÅRBRUKET

VÅRBRUKET Minus 5 inatt, sol och moln på morgonen med inslag av några snöflingor. Vitt på fjället men det kanske tinar under dagen. Vårbruket som kom av sig kan man säga, tjälen finns där bara 10 cm under ytan. Nu får vi bära blomplantorna in och ut för att hålla liv i dem. Mosippan har i alla fall visat sig på alla de där hemliga platserna - det är vår det. Fredag och helg i antågande, blir väl att hålla sig inne och kura vid braskaminen. Vi får väl hoppas det blir en fin pingst framöver. Det blev heller inte så bråttom att byta till sommarhjul på bilen.
Nyheter
2019-05-03
Ragnar Dillner

VINTERDÄCK

VINTERDÄCK Jaha då är vi tillbaka på ruta ett. Snön vräker ner och det ska bli någon decimeter framöver, kylan verkar hålla i sig. Vi som bytt däck får väl ta det lite lugnt och släppa fram plogbilarna.
Nyheter
2019-05-02
Ragnar Dillner