MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

17 okt kl.10:00 - 4 nov kl.24:00

Digitala problem

Det här med datorer har sina sidor...Visst den snabba utvecklingen av digitala verktyg och tjänster innebär massor av effektivisering och snabb kommunikation. Där uppkopplingarna fungerar väl är det ett stort framsteg också för de som bor i glesbygd. 

Samtidigt innebär utvecklingen att vi får göra alltmer själva. Förr gick man till posten eller till banken, nu förväntas man klara det mesta på egen hand. Vi betalar mer och mer via kort eller Swish och istället för att ringa ett samtal skickar vi en Smiley på Facebook. 
Det finns risker med detta. När strömmen går, hur betalar vi då våra räkningar? Eller hur kan vi betala för oss i butiken? Många handlare stänger ner verksamheten när de digitala kassorna inte fungerar. Kriminaliteten kryper också in i våra datorer och system. Bedrägerier och rena attacker förekommer. System stängs ner eller information stjäls.
Den nya tekniken innebär stora utmaningar framöver. Vi måste hitta system som inte är sårbara. Det krävs ett cyberförsvar. I det lilla och i det stora. Försvarsberedningen där jag varit med har funderat på det, liksom många andra. Har du gjort det?

Digitala problem2019-10-15
Beatrice Ask

Beatrice AskReporter