MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SUNNY SIDE

SUNNY SIDE Tjugo grader kallt och strålande sol. Nästan alla tomter på Vemdalsberget är sålda och bebyggda. Läget gör att det är sol från morgon till eftermiddag. Totalt med de nya tomterna på Kilberget är det nog minst 40-tal byggen som ger tillskott till Vemdalen By. Utöver detta är det 17 tomter som tillkom förra vecken, de flesta till höger om Lövåsgården längs Skomakargatan. Det finns ytterligare 50 villatomter på gång i kommunens pipeline. På Vemdalsberget fanns det på 1960-talet en slalombacke precis som ni kan se på bilden. Den är bebygg nu. Men på tiden det begav sig så trampade ungdomarna backen med sina skidor för att sedan ta ett  race ner och sedan trampa upp igen. Träning och nöje på samma gång.
Nyheter
2024-01-31
Ragnar Dillner

FRUKOST SERVERAD

FRUKOST SERVERAD mMinus 19 grader, nästan molnfritt, endast några höga slöjor. Ett gnistrande skidföre kan man säga. En nyhet i Vemdalen By är att Anrika Gästis serverar frukost, inte bara till de egna gästerna. Ett bra sätt att träffas och språka innan dagen gärning kommer igång. Gästis har en gedigen historia ända sedan 1843 när alla transporter skedde med häst och vagn eller släde. På den tiden fanns det även post och affär på gården. Ett rejält stall för att låta hästarna vila över natten innan ekipagen körde vidare med folk och gods. På tidigt 1970-tal övertogs Gästis av Svenska Fjäll AB. Företaget hade högfjällshotellet på Vemdalsskalet samt Björnrike, sedan skulle även Storhogna  komma med i bolaget samt Grönländaren i Funäsdalen. Gästis fick bli personalbostad och en del av restaurangskolan som drevs av Svenska Fjäll AB med ägaren Bertil Lindgren. Det pågick i några år, därefter blev Gästis företagets kontor med arbetsrum för kamrer, sportchef mm. samt bostad till flera av medarbetarna. Sedan 20 år är Gestis åter ett Gästis. I år med nya ägare som tror på en framtid.
Nyheter
2024-01-30
Ragnar Dillner

MILDA TIDER

MILDA TIDER Någon plusgrad och en gnutta sydlig vind. En stillsam helg i Vemdalen By, inga rapporterade incidenter. På Vemdalsskalet har det varit ÖL & Whiskymässa under gemytliga förhållanden. Nu är vi inne i vecka fem som brukar samla en mängd besökare närmare helgen. Det är den del företag från sydligare delar av riket som förlägger firmafester ock kickoff till våra trakter, det ger klirr i kassan hos restaurangerna. Underhållning typ After Ski är det på en mängd krogar. Måndag då är det Måndagsklubb på restaurang Husky en tradition sedan 41 år i Vemdalen By.
Nyheter
2024-01-29
Ragnar Dillner

HELOMVÄNDNING

HELOMVÄNDNING Minus tre grader, lätt vind och snö på gång. Från att ha varit Härjedalens dyraste matkasse till den billigaste, detta på drygt sex månader får anses som ett rekord i sig. Mätningen gjord av PRO. Matkassen i Vemdalen 1450 kr. Samma matkasse i Sveg 1609 kr. Billigast i Länet är ICA Maxi  Östersund med 1350 kr. ICA Vemdalen har butiker på Vemdalsskalet och Björnrike förutom Vemdalen By. Ibland sker transporter mellan butikerna med egen bil, en fördel att flytta varor till den butik som har störst behov för dagen. Fredag och kanske läge att besöka någon av de fyra krogarna i Vemdalen By. På rest. Husky är det underhållning från 21:00. För dig som letar tomt att bygga på i Vemdalen, nu släpps nya tomter.
Nyheter
2024-01-26
Ragnar Dillner

VÄNTLÄGE

VÄNTLÄGE Någon minusgrad, hög molnbas men inslag av blåa öppningar. Det finns en liten samling av renar på byn som kanske väntar på sällskap eller letar föda på "Pellestäckta". Vecka fyra är en av flera veckor under namnet Student Ski Week i  Vemdalen och Åre. En långweekend på skidor och i nöjeslivet. ICA Vemdalen brukar få en rejäl ökning av pastaförsäljningen samt av tomatsåser. På pubarna flödar ölen trots det relativt höga priset. Men det finns alkoholfritt såklart. Alla har ett val. I Vemdalen By har marknadsföringen av påskens stora händelse "Snöskottartävlingen" börjat. Vinnaren får tio tusen kronor. Utöver den vinsten finns det massor av andra vinster.
Nyheter
2024-01-25
Ragnar Dillner

TÄT TRAFIK

TÄT TRAFIK Någon minusgrad, avtagande snöfall och solen gör sina försök. Den 24 januari 1954 lanserade radio- och tv-legendaren Lennart Hyland "Frufridagen".
På förmiddagen var det ett välbesökt frukostmöte på Gästis i Vemdalen By. Ett samarbete med näringslivet i Vemdalen och kommunen. Ett forum som är varje månad på olika platser i Härjedalen. Här kan kommunen presentera nya projekt och hur det ligger till med nya som har koppling till företagandet i området. Destinationsbolaget medverkade också som bla. talade gott för en ny samåkningsapp. Ett nätverk för alla inom näringen trafik/fortskaffning och privata för att samåka och sänka användningen av fossila bränslen. En stor fråga som dryftades och informerades om är trafikproblemen i Vemdalen By. Ett exempel är att det saknas en permanet lösning för omlastning av gods. Frågan om var det finns skyddsum togs också upp och hur kommunen förbereder sig inför eventuellt krig, berdskapslager av mat, bränsle, elkraft mm. Forumet är också en mötesplats för befintliga och nya företag att träffas. Det bjöds på god frukost med många pålägg och kokt ägg.
Nyheter
2024-01-24
Ragnar Dillner

TEST

TEST Några plusgrader och solsken, trots att det är långt till vårens ankomst. Hårda vindar och snöbyar väntas till natten i Härjedalsfjällen. Nu var den årliga kollen gjord på bilen, inga problem den här gången.
Nyheter
2024-01-23
Ragnar Dillner

SNÖSMOCKA

SNÖSMOCKA Nollgradigt, lite blåsigt och snödrev. Kan vara besvärligt i trafiken. Snöröjning pågår, de flesta enheter är i tjänst. På Vemdalsskalet kan det dröja innan alla femton hundra infarter är snöröjda. Någon blir först och någon sist efter ett rullande schema. I Vemdalen By prioriteras allmänna platser i första hand och vägar där äldreomsorgen behöver köra. Tidningsbuden som är på gång tidigt kan få en del problem när snösmockan är först. I pisterna jobbas det för fullt med att ta hand om snön som faller, allt för åkarnas bästa.
Just nu kl. 10:00 är det larm om brand i en stuga på campingen i Hede. Räddningstjänst på plats.
Nyheter
2024-01-22
Ragnar Dillner

SVINKALLT

SVINKALLT Minus 30 grader, tämligen solklart men temperaturen är ett orosmoln. Många frusna vattenledningar och fulla dagar för traktens rörmokare. Fredag och mysafton som så många har längtat till. Finns en hel del godsaker i byns butiker att döma av alla erbjudanden som ligger på "nätet". I Vemdalen By finns fyra restauranger som också har en hel del gott att erbjuda. Inslag fån Italien, Mexiko och Sverige. Men för ett besök måste man trotsa kylan. Vemdalen By har begåvats med en ny stor parkering vid Åsgatan. På parkeringen har även en station för återvinning placerats. Snyggt blev det med ett staket som omringar containerna.
Nyheter
2024-01-19
Ragnar Dillner

RÄTT HÅLL

RÄTT HÅLL Minus 15 grader, hög molnbas men ca 5 cm kornsnö under natten. Snösvängen är ute och jobbar och morgonpigga husägare sliter med spaden. En och annan snöslunga eller 4-hjuling puttrar också på gårdarna. Längtan till våren och takdropp från taken stärks för varje gång det snöar, men vi går åt rätt håll. Den här veckan är en riktig mellanvecka. Det som är på gång är Student ski week och sedan de traditionella partyveckorna när företagen är i området på kickoff och konferenser. På Gästis händer det saker. Nu serveras frukostbuffé 6.30-10 vardagar, helger 7.30-11. Nu finns det fyra platser i Vemdalen By för frukostfika. Coop, Macken, Bageriet och Gästis. Känns som ett bra utbud.
Nyheter
2024-01-18
Ragnar Dillner

MELLANDAGAR

MELLANDAGAR Minus 18 grader, mulet och kornsnö i luften. Fyra dygn kvar tills vi får mildare väder. Angående rymden så får Sverige en ny astronaut, ikväll 23:11 startar raketen som ska nå rymdstationen 36 timmar senare. Marcus Wandt är namnet. Vi på jorden får hålla tillgodo med vardagen och kolla trafiken genom byn. Känns det som den sänkta hastigheten respekteras, kan nog säga att jag tycker det. Har ännu inte blivit omkörd när jag håller det rätta farten genom Vemdalen By, gäller både 40 och 60 km. Prisjakten fortsätter i byns matbutiker och ännu ett reklamblad ligger i våra postlådor efter Coops etablering. Det funkar så länge Post Nord fortsätter med reklamutdelningen. Om det upphör kan det finnas plats för ett lokalt blad med veckovisa erbjudanden. En annons i tidningen Härjedalen funkar alltid.
Nyheter
2024-01-17
Ragnar Dillner

VARGATIDER

VARGATIDER Minus 30 grader, solsken och vindstilla. En dag då det borde vara tillåtit att bära vilken päls som helst från garderoben. Trots kylan kunde tömning av överfylld återvinning ske i skydd av nattens mörker. Vi har även förståelse för viss överträdelse av tomgångsförbudet denna dag. Byggherren av Coop med omnejd har beviljats bygglov till asfaltering av den stora parkeringen, ja om ingen överklagar såklart. Laddstation med plats för sex bilar är också på gång på parkeringen.
Nyheter
2024-01-16
Ragnar Dillner

MORGONSTUND

MORGONSTUND Minus 14 grader, uppklarande på gång och vindstilla.
Coop har ju öppet från 06:00 så det kan bli lite morgonfika för de som är på jobb tidigt. Ja kanske även en som kör bärgningsbilen. Trist att vi ska gå in i en vecka med kyla igen, bortåt 30 minus i slutet av veckan. Är glad att ha jobbet är inomhus kan man säga. Vemdalen By ligger i en dimma och snörök som kan härröra från snökanoner, runt byn skiner snart solen. I helgen har det varit SkiStar Winter Games, en årlig tävling med över 600 deltagare. Nästa event är Student Skiweek veckorna tre och fyra.
Nyheter
2024-01-15
Ragnar Dillner

VÅRVÄDER

VÅRVÄDER Plus 4 grader, nordvästliga vindar, tendens till uppklarnande.
Bussen som tar oss mellan skidanläggningarna har fått nytt namn igen. Nu heter den SkiStar Buss, tidigare har det varit både Skidbuss och Snöpendeln. Hur som helst så är det samma service vi talar om. Fanns en tid då det även fanns buss någon dag i veckan som körde besökare mellan utflyktsmål och anläggningarna. En dagstur till Röros fanns också med vissa veckor. Fredag och den där speciella myskvällen för många i stugorna. Byn har fått ännu en butik som har en del godsaker att njuta vid braskaminen och teven.
Vemdalia meddelar att de håller stängt en tid för sanering efter branden som de drabbades av för några dygn sedan. Blev en del rökskador kan man säga.
Nyheter
2024-01-12
Ragnar Dillner

INVIGNING

INVIGNING Plusgrader även idag trots nordvästan. Då var Coop invigt med stor tillströmning av medlemmar, intresserade och nyfikna. För den som under åren sett ICA i Vemdalen utvecklas från ren handel över disk så är detta något i kolossalformat. Man kan säga att Coop bullat upp med drivor av erbjudanden inför öppnandet. Leverantörer av produkter fanns på flera ställen i butiken och bjuder på smakprover. Gott om personal fanns det som hjälpte kunderna att hitta rätt bland skeppen med varor. En kaffehörna finns också för små möten. Av kunderna kan man säga att många har rest lång väg för att handla på premiärdagen, till och med från andra sidan kommungränsen. Alla lokala medier fanns där med sina kameror, dock saknades SVT. Coops etablering i Vemdalen By är av betydelse, långt utöver en butik.
Nyheter
2024-01-11
Ragnar Dillner

DET VAR DÅ DET

DET VAR DÅ DET Någon plusgrad och lite halkigt på vägarna. För två år sedan totalförstördes Restaurang Toppen i en brand. Nu två år senare är den uppbyggd och rörelsen är i full verksamhet hela dagen så länge liftarna rullar på. Det har varit en kämpig tid för ägarna som egentligen på rekordtid lyckades med uppbyggnaden. Även om det har stått en restaurang där så är det många tillstånd som ska malas genom kvarnarna. Vi önskar företaget ett stort lycka till.
Nyheter
2024-01-10
Ragnar Dillner

KVÄLLSSOL

KVÄLLSSOL Plusgrader idag, något man anade redan i går eftermiddag som gav den fina kvällssolen över Vemdalsskalet. PÅ parkeringen vid Coop pågår ett mindre bygge, några skärmväggar som gissningsvis blir den nya platsen för kommunens central för returförpackningar. Från årsskiftet är kommunen ansvarig för returemballage. Avtal med en ny entreprenör finns också, kan bli lite inskolning innan allt blir perfekt.
En annan nyhet vid årsskiftet handlar om lokaltidningarna. Vi har fyra lokala tidningar i Länet. Tre har samma ägare som är Bonnier, Länstidningen, Östersundsposten och Tidningen Härjedalen. Den fjärde Jämtlands Tidning är privat. Från årsskiftet kommer Länstidningen och Östersundsposten ha samma innehåll, det som ska skilja dem år är endast ledarsidan. Mycket märkligt kan tyckas. Varför ha två tidningar med samma innehåll. Vår enklare att ha två ledarsidor en en och samma tidning.
Nyheter
2024-01-09
Ragnar Dillner

TRADARSTOPP

TRADARSTOPP Minus sju grader och varmare ska det bli. Hög molnbas och god sikt, lätt sydlig vind. Problematiken med parkerande långtradare mitt i Vemdalen By fortsätter. Inte blev det bättre när återvinningens containrar och blev placerade mitt i byn, just det är en tillfällig lösning. Vid flera tillfällen blockeras infarten till Poppens servering, svårt för leveranser och gäster att besöka stället. Utredning pågår om att skapa en plats för tradarna där det finns plats för omlastning och vila. Noterar att bränslepriset är 17:24.
Nyheter
2024-01-08
Ragnar Dillner

STARTPROBLEM ?

STARTPROBLEM ?
Minus 35 grader och nästan molnfritt, ingen vind som tur är. Bilen startade men inte den vanliga knycken, det var lite trögare snurr i morse. Väl på jobbet kan ja konstatera att vattnet på gästtoaletten har frusit. Det är sådär modernt dragit i väggen, osynligt är bäst. Det löser sig med lite extra uppvärmning av rummet får man hoppas.
I Vemdalen By var det inte så mycket trafik, endast lite yrkestrafik och transporter. I hållplatsen för Skidbussen stod en tapper person med sina skidor och väntade. Utanför Bageriet var det många bilar, morgonfika på gång för hantverkarna, lika var det på Macken. Fredag och myskväll i stugorna. Blir nog att elda i kaminen och se på hockey.
Nyheter
2024-01-05
Ragnar Dillner

BUSINESS VEMDALEN

BUSINESS VEMDALEN
Minus 15 grader men det väntas det dubbla.
Längs genomfartsleden i Vemdalen By finns det många företag. Gästis, Kyrkan, ICA Klipperian, Bageri/Pizza, Silversmed, Skiduthyrning, Restaurang, Bowling, Samisk Butik/Café, Macken, Härjedalspizza, Designbutik, El-Firma, Mexikansk rest. IT-Hub, Skoter- och trädgårdsmaskiner, Vedhandlare, Byggmästare, Ull-leverantörer, Åkerier, Bygghandlare, Padelhall, Maskinuthyrning, Städföretag/Stugbokning, Bokföringskonsult, Lokaluthyrning, Lösullsisolering.
Bara att välja eller etablera något som saknas längs gatan. Finns såklart fler gator med företag i Vemdalen By.
Nyheter
2024-01-04
Ragnar Dillner

8 DAGAR KVAR

8 DAGAR KVAR Minus 14 grader, tämligen vindstilla men fartvinden skapar frysskador i pisten. Nu är det inte många hantverkarbilar på stora parkeringen mitt i Vemdalen By. Ibland har det varit ca 40 bilar från nästa lika många företag vars personer jobbat med bygget av Coop. Nu är det mest inomhusarbete som gäller. Mathallen är i det närmaste färdig. T.o.m kundvagnarna är på plats under sina garage på parkeringen. Men lokalerna för frisering och mäklare ska färdigställas under närmsta tiden.
Nyheter
2024-01-03
Ragnar Dillner

PÅFYLLNING

PÅFYLLNING Minus 12 grader. Mulet med kornsnö i luften, kylan tänker hålla i sig några dagar. Nytt År igen och det gamla slutade som sig bör med 12-slaget som skålades in under några smällar i lufthavet. På byns nya Bykrog fortsatte partyt någon timme efter midnatt. Nu är det vardag och många har redan återgått till sina sysslor i yrkeslivet. ICA får nya varar till de gapande hålen på hyllorna efter en sagolik långhelg. På Fjällhälsan har det jobbat hela helgen och långt in på kvällen för att ta hand om patienter och anhöriga. Ibland kan det bli trångt i en väntsal även en nyårsafton. Nu är det Nio dagar till Coop Nord öppnar sin butik i Vemdalen, det blir då 2:a gången Coop öppnat i Vemdalen By, förra gången hette det Konsum och Holger Hansson var föreståndare. Då var det verkligen ett varuhus som förutom matvaror även sålde byggnadsmaterial och bensin från egen pump.
Nyheter
2024-01-02
Ragnar Dillner