MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

RÖRIGA RESURSER

RÖRIGA RESURSER Plus en grad efter nattens lilla snöfall på 3 cm. Mitt i Vemdalen pågår det enorma bygget av ett handelscentrum. Man kan säga att ett tiotal maskiner i samarbete flytta och fyller på med material. Det är ett trevligt skådespel som pågår och jag har första parkett med fribiljett. Tämligen fantastiskt att alla dessa resurser finns i vår by. Detta bygge gynnar verkligen den egna bygden från första spadtaget kan man säga. I morgon är det underhållning på GT-gården. Janne Krantz från det berömda Iggesundsgänget håller låda från 19:00
Nyheter
2023-04-28
Ragnar Dillner

VINTERLAND

VINTERLAND Nollgradigt men det kan bli några plusgrader. Vanskligt före på våra vägar kan man säga. Inget väglag för sommardäck och snösvängen har lite kämpigt att hänga med i svängarna. Lite skämtsamt kan vi säga att sommaren för två veckor sedan var kort. Byggnationerna vid nya köpcentret i Vemdalen By fortskrider, bilder kommer
Nyheter
2023-04-27
Ragnar Dillner

SLIRIGT (SLEFT)

SLIRIGT (SLEFT) Någon grad kallt och det snöar, precis som det gjorde för två år sedan när bilden togs. Vemdalsskalet är en besvärlig del av väg 315 som årligen orsakar trafikproblem när vädret överraskar. Nu får vi vänta en vecka till på vårens återkomst. Polisen ser säkert mellan fingrarna vad gäller förbudet för dubbdäck.
Nyheter
2023-04-26
Ragnar Dillner

VÄNTAN

VÄNTAN Marken ligger vit efter nattens snöfall. Ingen flygtrafik att vänta denna dag, I Hede har leveransen av sommaren plantjord anlänt till ICA Supermarket. Trevligt för alla som tänkt fixa i rabatten idag, Själv väntar jag nog en vecka till med den utsmyckningen. Skolan i Vemdalen söker flera tjänster. Ni som har den utbildning som efterfrågas. Kontakta kommunen eller Arbetsförmedlingen för mer info.
Nyheter
2023-04-25
Ragnar Dillner

OMLASTNING

OMLASTNING
Runt nollan och mulet. Snö smälter snö kan man säga. Kanske inte så trevligt i trafiken under de tidiga timmarna. På flygplatsen är det nästan snöfritt och omlastning funkar bra. Säsongsavslutning med två tusen firande personer på en unikt fin After Ski, ja i alla fall vädermässigt. Huruvida den unika och mobila arresten kom till användning kan vi bara gissa. Klirr i kassan lär det ha blivit på samtliga näringsställen kring Vemdalsskalet. Även byarna Vemdalen och Klövsjö har känt av rusningen till fjället. Nu packar det flesta ihop sina rörelser och laddar för sommarsäsongen.
Nyheter
2023-04-24
Ragnar Dillner

MUCK

MUCK
Många plusgrader och strålande sol. Natoresan fortsätter genom Härjedalen. Bilden är från trakten av Sveg där soldater och fordon fick åka färja på älven. I samarbete med Trafikverket byggdes tillfälliga pråmar som transporterade ett kompani längs älven till motsatta stranden. Därefter fortsatte resan mot Småland. Kulle vara intressant att veta hur alla dessa soldater huserar under dessa tre veckor övningen pågår. Snart Muck för delar att personalen.
Nyheter
2023-04-21
Ragnar Dillner

FLYGVÄDER

FLYGVÄDER Många plusgrader och solsken även idag. När vädret är långsiktigt bestående lockas många till en flygtur. Under våren har det varit ovanligt många besökare på Destinationens Flygplats Hedlanda. Det är få destinationer förunnat att ha en egen flygplats. Just denna landning är en husägare på Vemdalsskalet som föredrar att flyga till Vemdalen. En bil har familjen parkerad på flygplatsen, finns fyra familjer som har det. Förfrågan finns från fler som vill ha en bil på plats. Men det vanliga är att vänner kommer och hämtar.
Nyheter
2023-04-20
Ragnar Dillner

NATO

NATO Plus tio grader och strålande solsken. En fin dag för Nato att passera genom landet. Även Vemdalen fick del av övningen när några soldater från Fältjägarna stannade till. De passade på att fylla godisförrådet med ett stopp på Macken. Samtidigt höll de span på vad som händer bakom Centrumhuset. Det är vaken skyttevärn eller skyddsrum kunde de konstatera. Helt enkel ett nytt centrum kan man säga.
Nyheter
2023-04-19
Ragnar Dillner

LEDLÖST

LEDLÖST Plus fem och solsken på morgonen. Det tär på snön i Vemdalen By kan man säga. Ån håller på att gå upp och skoterlederna på byn är inte mycket att hurra för. På fjället funkar det fortfarande bra på lederna. Jaktstugan har öppet veckan ut för den som önskar en våffla. Det ska bli spännande och se hur det blir med islossning och vårflod. En vår på 1970-talet steg Norrveman långt över sina bräddar och tog nya fåror "Nolaåa". Även bäcken som passerar Storgårdsgatan skapade en stor sjö.
Nyheter
2023-04-17
Ragnar Dillner

MORGONPIGG

MORGONPIGG Runt nollan och snöblandat. Snösvängen har kört de stora vägarna och plogat bort nattens snöfall, några centimeter. Resten får dagsmejan sköta. Morgonpigga Katarina har korvlådan och stekbordet varmt från sju på morgonen på "nyöppnade" Macken. Kaffe och mackor finns också. Bra ställe för hantverkare som blir sugna tidigt på förmiddagen. Macken är också favorit för skoteråkare men den säsongen är nog över nu om man inte tar skotern på släpet upp till fjället. Ombud för Mekonomen är man också, snabba leveranser kan jag intyga.
Nyheter
2023-04-14
Ragnar Dillner

LJUMMET

LJUMMET Gomorron. Kan vara årets varmaste morgon, plus 4 grader samt regn och blåst. Kan tillägga att solen gör sina försök. Någon fjälltur på skidor är inte att rekommendera men om du trotsar vädret så finns det våfflor och värme på Jaktstugan. På byn är grävningarna för det nya köpcentret inne på andra dagen. Det verkar som det är vägbygge i området som pågår just nu. Dagspris på bränsle är 20:54 för 95 oktan. Sopning av parkeringar och gator har börjat, kanske passar på nu när det regnar. Hos flera krogar har annonser om bartömning börjat synas, är ju alltid så när säsongen går mot slutet. Helgen 21-23 april är det stor säsongfinal på Högfjällshotellet med ett flertal dansband.
Nyheter
2023-04-13
Ragnar Dillner

COOP NORD

COOP NORD Plus två grader i tidig morgon och tendens till duggregn. Som vi alltid säger, snön räcker över påskhelgen. Nu är det bonustider för de som vill ut i spåren, soliga dagar kommer det vet vi också. Flera skoterleder är på upphällningen i låglänta partier och över vattendrag. Vattenläcka i Hede, 1000 hushåll är berörda, var sparsam.
I Vemdalen By är åkeriet i startgroparna för Vemdalens nya handelscentrum med COOP, aktivitetshall och frera butiker. Maskinparken börjar rada upp sig på den aktuella fastigheten, någon ytterligare maskin ska nog dit också. Det är fantastiskt att det finns dessa resurser i vår by. COOP har annonser ute på bl.a. Facebook om att de söker Butikschef till nya hallen som är på 1200 kvm. Tidigare stod det att de skulle öppna vid årsskiftet men det är nu reviderat till i början av nästa år. En känd företagsgrundare i byn skulle blivit 99 år idag. Trevligt att företaget fortfarande lever.
Nyheter
2023-04-12
Ragnar Dillner

VEMHÅTRÄFFEN

VEMHÅTRÄFFEN Mulet och plus sju grader mitt på dagen. Torra, fina vägar, i alla fall de större vägarna som 315 och väg 84. Även Håvägen mot Vemhån och Sveg. I Vemhån finns butiken Vemhåträffen en Specialbutik för livsmedel. Även försäljning av fiskekort och ledbevis till skoterleder. Butiken har ett brett sortiment sett till antalet invånaren i byn, ca 200. Det finns även ett Café och en bränsletapp. Ombud för Systembolaget samt hållplats för busstrafiken. Historiskt så byggdes huset för att husera tillverkning och lager av lampskärmar. Stålstommarna tillverkades i Vemdalen sedan var det sömmerskor i Vemhån som sydde upp ett flertal modeller och storlekar. Ett företag i Stockholm med anknytning till Vemhån agerade grossist och skötte försäljning till möbelbutiker i hela Sverige. I modern tid har lokalerna anpassats för matbutik. Idag grattar vi alla som heter Ulf.
Nyheter
2023-04-11
Ragnar Dillner

MARKNAD & KONST

MARKNAD & KONST Minusgrader till att börja med men solen lurar bakom molnen. Känns som en kylig inledning på "Vemdalsnatta". På byn bygger knallarna upp sina försäljningsstånd, ett bra sätt att hålla värmen. Under dagen får vi hoppas att både kunder och solsken ska komma på besök. Marknaden är öppen till ca 18:00 därefter blir det snöskottartävling med möjlighet för någon att vinna 10 tusen kronor. Marknaden lockar folk från grannbyarna som minglar runt bland stånden. Blir man lite less på det går det ju alltid att ta en öl på någon av byns tre restauranger. Torsdag är bytesdag hos det stora uthyrarna så det blir nog en ständig ström av bilar genom centrum på eftermiddagen. Kön av tankande bilar och skotrar kan bli lång vid Macken.
Nyheter
2023-04-06
Ragnar Dillner

DAN FÖRE DAN

DAN FÖRE DAN Minus tre grader på morgonkulan men det utlovas sol och plus sju under dagen. Snösmältningen är i full gång kan man säga. Nu laddas det på byn för den så kallade "Vemdalsnatta". Huvudnumret är Snöskottartävlingen där segraren vinner 10 tusen kronor. Det finns massor av andra priser också. Tävlingen börjar 18:00 mitt i Vemdalen By. Redan från 10 på förmiddagen är marknaden igång, byns centrum fylls av Knallar som säljer allt från godis till tofflor och livremmar. Kvällen i morgon blir lite av hemvändarkväll där många utflyttade kommer åter och samlas på krogarna i byn. Bakom Centrumhuset har nu marken frilagts för kommande byggnationer av lägenheter och det nya köpcentret.
Nyheter
2023-04-05
Ragnar Dillner

LÄTTA FJUN

LÄTTA FJUN Minus tre grader och ett lätt snöfall som ska upphöra under dagen. Det blir inte så mycket att snösvängen behöver rycka ut. Lite snörök i trafiken kan det bli. Man kan säga att det finns två samlingsplatser i byn på förmiddagen för fika. Det är Bageriet och återöppnade Macken. Bageriets parkering var fullsatt just denna morgon, kan bero på att deras mackor på nybakat bröd är välkänt. Dagtid och en bit inpå aftonen övergår Bageriet till Pizzeria med fullständiga rättigheter. Bageri var det redan på 1960-talet och då var man mest känd för "Olssons-limpan".
Nyheter
2023-04-04
Ragnar Dillner

NORRMALMSGATAN

NORRMALMSGATAN Minus tolv grader innan solen börjat verka. Fantastiskt före på skaren, skidorna går åt alla väderstreck. Det kan vara lite si och så med föret på smågatorna i Vemdalen By. Norrmalmsgatan känns lite spårig efter förra värmeperioden, nu har slaskföret frusit till is. Ny arbetsvecka och en kort variant med många röda dagar. Nu är dags att se över menyerna inför påsk, både hemma och för krögarna. En påskanpassad meny på krogen uppskattas som bör domineras av Lax och Lamm. Funkar även på en pizza.
Nyheter
2023-04-03
Ragnar Dillner