MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

AI-FRITT

AI-FRITT Minus 14 grader och kornsnö i luften, snöfallet skall bli mer ihållande till kvällen.
Kommunens datanät har drabbats av intrång och stor skada har skett. Viktiga funktioner har slagits ut, många avdelningar är drabbade, antagligen värst inom omsorgen, personalens scheman för dagen ligger ofta i en app i mobilerna. Då är det inte så enkelt att snabbt införa en pappersvariant. Finns även viktiga larmfunktioner som nu inte fungerar. Hur ska det gå med all teknik när AI tar kommandot i samhället. Tror på dubbla IT-System i bl.a. kommuner samt en anti AI-app. Vemdalen ger ett rustikt och tryggt uttryck med vy mot Högfjället. Jaktstugan meddelar minus 8 grader och svag ostlig vind.
Nyheter
2023-12-28
Ragnar Dillner

JULTUR

JULTUR Minus sex grader och strålande sol när den kommer fram över Högfjället. Julhelgen i Vemdalen By har förflutit traditionellt förutom att de kyrkliga traditionerna har upphört och upprört. En brandsyn ligger till grund för beslutet att kyrkan ska vara stängd. Hästtrafiken har vi kunnat se under julen både ryttare och slädturer. Biltrafiken är som vanligt intensiv i byn och speciellt är det vid ICA och Macken. Vid Macken har inte alla koll på att det är enkelriktat och inkörning sker från söder. Ett annat trafikproblem har dykt upp och det är att många använder skolas domäner för att parkera. Där ska endast skolbussen stå samt hämtning och lämning av barnen. Området med lekpark vid skolan är endast till för skolans elever 7-17 vardagar. gäller även isbanan och skolans skidspår. Skoteråkning i centrala Vemdalen är förbjudet förutom leden till Macken.
Nyheter
2023-12-27
Ragnar Dillner

TOPPEN IGEN

TOPPEN IGEN Minus  åtta i Vemdalen By. Lite mildare på fjället. På fjället har restaurang Toppen återuppstått efter branden för några år sedan. Många är vi som saknat toppstugan på Skalstoppen. Uppbyggnaden har tagit nästan ett år, grundarbetet började när fortfarande förra säsongens snö låg kvar. Allt material ska fraktas uppför pisten fram till bygget. Slit och släp kan man säga men nu står stugan där och välkomnar gamla och nya gäster. Bilderna kommer från en av stamkunderna Classe Gozzi, redaktionen tackar.
Nyheter
2023-12-25
Ragnar Dillner

TÄT TRAFIK

TÄT TRAFIK Endast fyra grader kallt och gårdagens besvärliga, underkylda regn är borta. Många bilister fick stanna och skrapa rutorna några extra gånger under gårdagen. Trafiken genom Vemdalen By tätnar så här års. Turister och stugägare som anländer för sitt julfirande ökar varje år. Även yrkestrafiken tilltar, det är förutom snöröjning även en mängd paketbilar stor och små som ska förse butiker och restauranger med varor. Sedan allt gods till privatpersoner som inte hamnar i postfack på ICA. Fick själv en leverans av frukt inburen härom dagen. Stora handeln sker idag och i morgon. Var förberedd på köer på bilparkering och i kassan. Tänk också på att nya hastigheter råder i Vemdalen By.
Nyheter
2023-12-22
Ragnar Dillner

CENTRUMHUSET

CENTRUMHUSET Minus 12 grader, låg molnbas på förmiddagen, tämligen vindstilla. Nyetableringen av Coop med flera företag som frisering och mäklare blir stort. Men vi får inte glömma att Centrumhuset i Vemdalen By är det som rymmer Pizzeria, glassbar, hälsocentral, designbutik och elektriker. Huset byggdes på 1980-talet av Härjedalens kommun för att få igång företagsamhet i centrum av Vemdalen. Senare såldes Centrumhuset till Zied Chaaya. I modern tid har anläggning förvärvats av Jan Sadat som äger Härjedalspizzan i samma hus. Påminner också om att det genom åren har funnits turistbyrå, bank, post och tandläkare i huset. Idag är det årets mörkaste dag, i morgon vänder det och vi ser våren därborta bakom Högfjället.
Nyheter
2023-12-21
Ragnar Dillner

NÄRA NU

NÄRA NU Minus 15 grader och vindstilla, kylan tränger på igen men vi fick några dagar med blidväder.
Nu har Coop fått upp skylten, då är det nog ingen återvändo. Det är bara 2 1/2 vecka kvar innan portarna ska öppnas och hyllorna ska digna av läckerheter. Coop tar även över ATG från Designbutiken i Vemdalen By. Då kanske det blir ett minicafé också, det visar sig den 11 januari på öppningsdagen.
Nyheter
2023-12-20
Ragnar Dillner

BAKELSER

BAKELSER Runt nollan. Starka vindar och tendens till uppklarnande.
Ny näringsverksamhet på Vemdalesskalet är ett konditori som ligger i hotellbyggnaden i gamla BKKs lokaler. Vi som saknar Lingers Café kan bli betänksamma. Utbudet är smörgåsar, bullar och klämmackor men det var ju första dagen de hade öppet. Det finns nog en mängd varor att packa upp. Fikarummet har drygt 20 platser och till varmare tider även några ute. Lingers hade 100 platser och ofta var det svårt att hitta en plats, så hur ska det gå. Men vi får vara glada att Fjällkonditoriet har etablerat sig på Vemdalsskalet. Tidigare har de öppnat verksamheter i Myrviken, Storlien, Mörsil, Offerdal, Persåsen och Lofsdalen. Kan rekommendera tunnbröd med Röding.
Nyheter
2023-12-19
Ragnar Dillner

NÄSTGÅRDS

NÄSTGÅRDS Minus sex grader och solsken på gång. Mitt i Vemdalen By, i en timmerstuga på gården Nästgårds öppnar Sarah Thorén sin verkstad och gårdsbutik. Butiken som hon kallar ”Nästgårds”. Sarah arbetar i silver och skapar generöst vackra smycken och ringar. Samtliga med inslag av den natur hon befinner sig i. I butiken finns mycket annat som lämpar sig som presenter, saker med koppling till det naturliga. Läget vid genomfartsvägen vid Sporthuset gör det enkelt att besöka. Ett tips inför julen.
Nyheter
2023-12-18
Ragnar Dillner

FRID OCH FRÖJD

FRID OCH FRÖJD Endast 16 grader kallt och hög molnbas. Vi går mot mildare tider, ska tom bli på plus under helgen. Nu är vi på gång mot julen och ska ta emot bortåt 20 tusen besökare i vårt område. Vi får några dagar med den vanliga lunken på byn. Trafiken kommer att öka och det blir spännande att se hur skyltningen om nya hastigheter efterlevs. På parkeringen vid nya Coop håller man idag på med montering av lyktstolpar. Jakten på parkeringar i byn underlättas när Coop är invigt i januari. ICA har utökat sina platser med några till men fullt lär det bli när turisterna ska köpa sina revbensspjäll. Hos kyrkan finns plats, där kan man ju tjuvparkera och går till ICA nu när kyrkans verksamhet har minskat. Som sagt det är fredag och som vanligt mys i stugorna med chips och dricka. Några av oss ska väl på någon krog. På Husky är det quiz ikväll
Nyheter
2023-12-15
Ragnar Dillner

HÖGFJÄLLET

HÖGFJÄLLET Jaha - Då var det dags igen för lite kyla. Minus 25 och klarblå himmel. Skulle behöva en Lucia som kommer med ljus och värme även idag. I byn rensas det från snö inför nästa snöfall, kommer troligen om några dagar, blir lite varmare också. Högfjället får visa sin vackra sida i solnedgången. Fanns en tid med förslag på att anlägga en stugby Högfjällets sluttning, det var långt före all den utbyggnad som skett på senaste tiden i Vemdalen By. Det hade väl inte varit så tokigt med sken av utebelysningar från stugor i Härjedalsstil längs fjällsluttningen. Värme kan det bli ikväll när skolbarnen har Luciafirande med sång på GT-gården kl. 18:30.
Nyheter
2023-12-14
Ragnar Dillner

LUCIA

LUCIA Minus tio grader, vindstilla och en hög molnbas. Luciamorgon utan Lucia. Det är många år sedan vi hade besök av Lucia på morgonen. Luciorna har en förmåga att växa upp och faktiskt skapa nya Lucior. På torsdag kväll ska det vara Luciafirande på GT-gården i Vemdalen, det ser vi fram emot. Ikväll är det Bio i lokalen. För många år sedan var en av Vemdalens flickor utnämnd till Härjedalens Lucia, det var på den tiden lokaltidningen Härjedalen var med och drev luciaprojektet. Kandidaterna reste runt i byarna och samlade röster. Det var företagsbesök, besök på olika evenemang samt på äldreboenden. Har personligen trevliga minnen från den tiden. Önskar alla en fin Luciadag och kväll. Ekbergs vackert upplysta "Tomtebutik" får vara byns symbol för högtiden.
Nyheter
2023-12-13
Ragnar Dillner

LUCIANTT PÅ GÅNG

LUCIANTT PÅ GÅNG Minus fem grader, mulet och vindstilla. Nu närmar sig Lucianatten med allt festligt som hör den till, man tänker lite på tonårstiden. Den nya stora parkeringen utanför Coop-bygget är i stort sätt fylld. Det är företagsbilar som har koppling till bygget. Allt möjligt som har med inredning att göra. Innertak, väggar, el, VA, Tele, Data, ja gud vet allt. Mitt i detta kommer även varor som ska finnas på hyllorna när butiken öppnar den 11 januari. En undran, kommer man att kunna åka snöskoter till Coop i vinter.
Nyheter
2023-12-12
Ragnar Dillner

MÅNDAG

MÅNDAG Ny vecka med lite mildare väder än förra måndagen. Endast minus fyra grader och låg molnbas över Vemdalen By. Utanför byns dalgång är det tendens till uppklarnande. Vi får passa på att njuta av de milda dagarna för snart är kylan på väg igen. Men det har hänt att det regnat på nyåret så mycket kan hända. Väglaget är ganska bra och det är sandat på kritiska platser. Det som besvärar i trafiken är det stora mängd renar som uppehåller sig Härjedalen. Renägarna gör vad de kan för att hålla djuren borta från de större vägarna men renar är envisa rackare som återvände till vägen för att knapra grus.
Nyheter
2023-12-11
Ragnar Dillner

ÅTERVÄNDARE

ÅTERVÄNDARE Minus 12 grader, känns lite ljummet. Hög molnbas men det hänger snö i luften. För er som undrat var containerna för återvinning tagit vägen, så har de återvänt. Platsen är densamma som tidigare, vid GT-gården. Vad utflykten berodde på är obesvarad, men skit samma.
Fredag och myskväll för många familjer. Godis, god mat och en brasa i kaminen samt något bra på tv. Redaktionen har siktat in sig på en kväll med bakad potatis fylld till brädden av Skagenröra, gärna med tydlig smak av majonnäs, rom och dill. Butikerna är hjälpsamma med alla sina färdiga varor men att laga själv är bäst. God Helg.
Nyheter
2023-12-08
Ragnar Dillner

STUDIER

STUDIER Minus 24 i ottan. Kaminen sprakar för att hålla värmen innomhus. Lycklig den som har den möjligheten. När kylan gör att man håller sig inne kan det vara bra att läsa en bok. Det haglar av tips på säsning inför julen. Många författare har tagit tema och manus från fjällvärlden. Mitt tips är mera jordnära.
Nyheter
2023-12-07
Ragnar Dillner

UPPVÄRMNING

UPPVÄRMNING
Mer än 30 grader kallt i tidig otta men morgontidningen är levererad. Juldagsmorgon glimmar inte i kyrkan i Vemdalen By. Pastoratet väljer att hålla några kyrkor stängda det är allt för kostsamt med uppvärmningen. För Vemdalens kyrka är det även synpunkter på utrymmesvägar som vägs in. Julottan har varit en av de stora attraktionerna under julhelgen och ibland har det varit dubbla sittningar. Kanske kan den bli online i framtiden om utvecklingen med AI utvecklas. Även en präst och en kör går att simulera. En så här kall dag är det knappt yrkestrafiken rullar genom byn. Kan bli långa sittningar på Macken och Pizzeriorna när hantverkarna tar lunch.
Nyheter
2023-12-06
Ragnar Dillner

KROSSAT

KROSSAT Minus 18 grader, hög molnbas. Idag är det halkbekämpning på gator och torg. Materialet är krossat urberg från det inre av Härjedalen. Parkeringar, korsningar och gångbanor går i första hand. Att det sker nu kan tyda på ett väderomslag till mildare. I den här långvariga kylan så har nog många fritidshus drabbats av vattenskada. Blir en överraskning för många när det kommer för att fira jul och nyår. Jakten på rörmokare kommer att bli hård. Finns de som fått hela våningen vattenfylld och sedan går värmen och allt fryser till en stor isklump på 80 kvm. Påminner om att det är 40 % på det mesta hos Vemdalen Bovre, den Samiska butiken mitt i Vemdalen By.
Nyheter
2023-12-05
Ragnar Dillner

UPPSTÄLLNING

UPPSTÄLLNING Minus 20 grader och strålande sol. Kylan biter sig fast och håller oss inomhus. Finns några tappra som har sitt arbete där ute och som kämpar väl. Blir det mildare kommer även mera snö och då ska vi tampas med den också. Idrottsföreningen hyr ut platser för husvagnar under vintersäsongen, just idag såg det väldigt kallt ut men vid jultider är det full värme innanför väggarna och många kommer till sina vagnar. Campinglivet kan vara mysigt även vid kyla, moderna vagnar håller värmen bra. Tips på shopping i Vemdalen är Bovre som har 40% på de flesta varor. Öppet tisdag-lördag från 10.
Nyheter
2023-12-04
Ragnar Dillner

BOULEVARD

BOULEVARD Minus 22 i natt. Med solens hjälp kan termometern stanna vid minus 15 på dagen. Bränslepriset 18:55 för dig som ska tanka i kylan. Genomfarten i Vemdalen By uppnår nästan kriteriet för Boulevard. Bred gata, med två körfält och trädplantering med gångstråk mellan dem. Fredag och den där myskvällen. Det får nog bli på hemmaplan vid braskaminen. Eller också blir det vargpäls på för en promenad till ett näringsställe.
Nyheter
2023-12-01
Ragnar Dillner