MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

ISLÄGGNING

ISLÄGGNING Minus fem grader och det blir lite mer puder på marken i Vemdalen By, inget som skapar kaos i väglaget. Det är tillräckligt kyligt för att isläggningen i åar och vattendrag kan komma igång. Tjärnar och dammar är redan isbelagda med varierande tjocklek. Inte att rekommendera för skridskoåkning ännu.
Vecka 44 är fylld av evenemang för barn och vuxna, kolla gärna på Destinationsbolagets hemsida. Har ni laddat med godis till kvällen. Hallowe'en är en högtid som infaller den 31 oktober. Det är något som barnen vet om i alla fall.
Nyheter
2023-10-31
Ragnar Dillner

BOSTÄDER

BOSTÄDER Kall natt, tvåsiffrigt men bara minus fyra på förmiddagen. Ett lager av puder ligger på byn men upphör när man passerar campingen. Lite lätt snörök på sina ställen. Montering av hyreslägenheter pågår mitt i Vemdalen By. Läget är bakom köpcentret, ganska nära skoteruthyrningen. Borde bli inflyttning redan i år. (bilden är från 29 oktober)
Nyheter
2023-10-30
Ragnar Dillner

SKOTERNS DAG

SKOTERNS DAG Minus tre grader och tendens till uppklarnande.
Idag firas den årliga dagen för snöskoter. Hos VEMA mitt i Vemdalen by var det öppet hus med visning av nytt och gammalt. Besökarna kunde utomhus köa för kolbulle, se utställning av gamla maskiner. Inne var det bländande nyheter, inte bara skotrar även det stora sortimentet av snöslungor. Jag passade på att köpa lott av skoterklubben med hopp om vinst. Riktigt trevligt med denna dag och i stort sett helt utan konkurrens från andra aktiviteter.
Nyheter
2023-10-28
Ragnar Dillner

DESSA FÅGLAR

DESSA FÅGLAR Minus två grader och tendens till puder i luften. Låga moln över Hovdetoppen, går inte urskilja en enda flygande individ på håll. Enligt lokalpressen Östersundsposten hotas SkiStars senaste projektet på Vemdalsskalet av en sällsynt fågel med tre tår. det sägs att man sett spår av den i skogen närmast fjället. Det är bra då går den säkert att spåra. Nu hoppas vi väl att det löser sig och att området får fyllas med skidspår.
Nyheter
2023-10-27
Ragnar Dillner

PRISJÄGARE

PRISJÄGARE Runt nollan igen, mulet med låga molnslöjor över fjället. ICA Vemdalen är ute med sin Jaktbil på morgonen, det är ju premiär för uppfixade ICA i Vemdalen By. Under fyra dagar pågår festen med extra låga priser. Idag bjuds man på kaffe och tårta och kan mingla bland utbuden. 2 gurkor för 15 kronor, det är ett lågt pris. Under dessa dagar kommer även representanter från livsmedelsföretag att erbjuda smakprover och under lördagen har Marabou sin chokladsnurra igång. 
Nyheter
2023-10-26
Ragnar Dillner

ÅTERVINNING

ÅTERVINNING Nollgradigt mot plussidan, mulet låg molnbas och vindstilla. Fortfarande ligger tillfälliga återvinningen vid GT-gården och upptar viktig parkerinsyta bör bion och andra verksamheter i byggnaden. Det tillfälliga som skulle vara några veckor har passerat månadssträcket. Men så fort Coop står färdigt så kanske hela rasket flyttas tillbaka. I bildens bakgrund ser vi kranen som just nu lyfter modulerna till längenhterna på plats. Området är en byggarbetsplats så det får bli bild på håll för att respektera reglerna. Onsdag och Inga-Lill har namnsdag, grattis till er just idag på Lill-lördagen.
Nyheter
2023-10-25
Ragnar Dillner

BRED LAST

BRED LAST
Ingen kylig natt, plus en grad på morgonen. Mulet och duggregnet hänger i luften.
Nu rullar bostäderna in i Vemdalen By och kranbilen är redo för dagens första lyft. Totalt blir det nästan 40 boenden i större och mindre format. Modulerna kommer att rulla på in någon dag till kan man tro. Det här objektet kommer att vara veckans mest fotade objekt. Modulerna utgör definitivt en det av Vemdalens dagsfärska utvecklingsplan som för övrigt redovisas på torsdag 18:30 på GT-gården. Även på denna sida kommer fler bilder. En tidig julklapp till Vemdalen By på FN-Dagen och två månader till julafton.
Nyheter
2023-10-24
Ragnar Dillner

MURRIGT

MURRIGT Nollgradigt mot plus, snöblandat regn i Vemdalen By. På fjället kommer det nog som snö. Lite "Murrigt" kan man säga och inte så trevligt för alla som har jobb utomhus idag. På nya köpcentret mitt i byn är det en del utomhusjobb. En hel del på parkeringen men också på fasaden. Långtradare med gods är en vanlig syn under hela dagarna men vanligast på förmiddagen. Byggnadsställningen för lägenheterna är rest, nu inväntas leverans av moduler.
Nyheter
2023-10-23
Ragnar Dillner

SNÖFRITT ÄNNU

SNÖFRITT ÄNNU Minus tre grader, halvklart och nordanvind. Kan vara tillräckligt kyligt för att tillverka snö. Tekniken för snötillverkning utvecklas också som så mycket annat. Det går att tillverka snö när det är plusgrader men ganska meningslöst då den snabbt smälter bort. Snötillverkning är en kostsam historia som kräven god planering för att spara energi. Snödjupet i Vemdalen by når inte ens pudernivån för dagen men det känns som om det är på gång. Blir i alla fall lite ljusara om vi får snö. Händelserna kring ICA är i fokus nu. Det grävs på parkeringen och kabelslangar läggs. Kan det vara för ny ljussättning och laddstolpar månne. Laddstolpar lockar kunder såklart om inte bilfamiljen väljer att sitta i bilen och uggla under laddtiden. Gamla Vargkrogen söker personal, verkar som den ska väckas till liv igen denna säsong. Såg även att det var en krögare som sökte lokal i Vemdalen för etablering.
Nyheter
2023-10-20
Ragnar Dillner

SNART KLART

SNART KLART Minus fyra grader, strålande solsken och en lätt nordanvind. Vemdalsskalet ligger dolt i moln nu på förmiddagen. Väglaget är torrt och fint
Nu är det sista av de sex industrihusen på gång i industriområdet vid Cramo. Det kommer att bli ett snyggt område när allt markarbete är klart krig husen. Sex hus med dubbla stora portar för hantverkare, kontor eller lager. Det finns en del mark kvar att bygga på inom området men det är också på gång. I industriområdet jobbar nu ca 20 personer. Borde vara läge för någon att öppna en rullande restaurang, typ catering.
Nyheter
2023-10-19
Ragnar Dillner

FULL HÖJD

FULL HÖJD
Plus en grad och strålande sol, så inleds dagen.
Strålar gör även Patric på ICA i Vemdalen By. Butiken har bytt en mängd av inredningen och en viss omplanering av varorna har skett. Helt tydligt är att nu utnyttjar personalen takhöjden för att exponera varorna, betyder kanske att behovet av lageryta kan minska eller användas till varor som kräver snabbare omlopp. Avståndet mellan "skeppen" i butiken har även ökats vilket gör att det inte upplevs som allt för trångt. Viktigt inför kommande högsäsonger.
Nyheter
2023-10-18
Ragnar Dillner

FARSTUKVIST

FARSTUKVIST Minusgrader och någon cm med snö på marken. Underkylt regn på förmiddagen ger tämligen halkiga vägar, sandning pågår.
PÅ Köpcentrum pågår arbetet trots vädret, idag är den en gedigen farstukvist som monteras. Inomhus är det montering av innerväggar, ventilation, kyl, frys och värme som pågår.
Grundläggning för 30-talet lägenheter pågår också och det är bakom det stora köpcentret. Lägenhetsmodulerna nyrenoverade och väntar på transport till Vemdalen.
Nyheter
2023-10-17
Ragnar Dillner

SKIDMUSEUM

SKIDMUSEUM Efter en natt med minusgrader skiner solen. Byiga sydvästliga vindar och det känns lite kyligt. Destination Vemdalen, Företagarna och Vemdalsfjällens Företagareförening bjöd på frukostmöte idag. Platsen var Vemdaliahuset och det blev över 40 närvarande. Vi fick en presentation av vad Destinationsbolaget gör och vad som hänt sedan senaste träffen, många siffror kan man säga. Vi som var närvarande fick också möjlighet att presentera oss, kan vara bra när det fanns nya medlemsföretag.
NYTT är också ett Skidmuseum som Jens Olofsson byggt upp. Museet är inrymt på övre våningen i Vemdaliahuset. Smakfullt inrett med gamla klenoder som väcker många minnen. Öppnas vecka 44.
Nyheter
2023-10-16
Ragnar Dillner

TILLFÄLLIGT

TILLFÄLLIGT Efter en mycket blåsig natt i trakten av Boden ligger nu lite snö på marken. Det är ca fem cm som jag hoppas försvinner till morgondagen. Dagens arbetsuppgift var att rensa hängrännor men jag tror det får vara till våren. Det får bli en dag vid braskaminen. Kan se i kameran från Hedlanda att det ännu inte ligger någon snö i Vemdalen.
Nyheter
2023-10-12
Ragnar Dillner

DIS & DIMMA

DIS & DIMMA På turné i Norrbotten, just nu på Kusön. Plus fem grader, nattens regn har tagit paus. Kusön ligger i stort sett granne med övningsområdet Kusträsk, idag hör vi smattret av gevärseld. På andra sidan Lule älv ligger Hedens flygplats som under den gamla goda tid var en ointaglig krigsbas. Nu för tiden är den en lekplats för fartglada ungdomar. Vad gäller vädret så väntas snö på lördag, då är det kanske dags att styra hemåt med husbilen.
Nyheter
2023-10-11
Ragnar Dillner

STORT

STORT Kylig natt och förmiddag. Ingen snö i Vemdalen by ännu men på topparna runt byn är det vitt. Förberedelserna för en ny vintersäsong är i full gång, det är mycket som ska ordnas med lift- och snösystem innan det är möjligt att öppna pisterna. Byn genom tiderna största bygge ser sovande ut på bilden men inomhus råder febrilt arbete med fläktsystem, innerväggar, butiksindelning mm. Inte så många månader kvar nu innan öppning. På utsidan är en del av parkeringen asfalterad samt trottoaren närmast byggnaden.
Nyheter
2023-10-09
Ragnar Dillner

BANARBETE

BANARBETE Minusgrader i natt och även nu på förmiddagen. Blir det nederbörd nu så blir det snö och halka, vinterdäck och rattmuff gäller. Fällda bommar är inte allt för vanligt när man ska till Sveg eller därifrån, ibland blir man överraskad. Nu var det en spåranpassad grävmaskin som passerade. Det tyder i alla fall på visst underhåll av Inlandsbanan. Det lyxiga Vildmarkståget som påminner om Orientexpressen befinner sig i dagarna på resa mot Kiruna, där har man missat något. Fredag och mysafton i många hem med chips och ostbågar. Påminner om att ICA i Vemdalen By har stängt lördag och söndag för ombyggnation. Hänvisning till ICA Vemdalsskalet.
Nyheter
2023-10-06
Ragnar Dillner

ENTRECOTE

ENTRECOTE Minusgrader i natt och på förmiddagen. Sol och lite värme frampå dagen, kanske plus åtta med lite tur.
I Vemhån trivs djuren i de flesta typer av väder, de radar upp sig snyggt för ett gruppfoto. Nybo Gård har gårdsförsäljning på kött, bröd och andra förädlade produkter från gården.
Det finns många Gårdsbutiker i Härjedalen och en gemensam saluhall i någon av tillväxtorterna vore att föredra. Det blir så mycket enklare för oss konsumenter när vi ska göra våra inköp om allt fanns samlat. På COOP i Röros har de en avdelning för lokalproducerat. Där finns kött, fisk, frukt och grönsaker samt bär. Väl värt ett studiebesök. I morgon är det Kommunens stora Företagarkväll - Guldgalan. I år är det Tännäskröket som är värd. Det blir tre-rätters och underhållning. Under kvällen ska en hel del utmärkelser delas ut. Bla. Årets serviceföretag och årets Serviceperson, kandidater finns från Vemdalen.
Nyheter
2023-10-05
Ragnar Dillner

ÅTERBRUK

ÅTERBRUK Gränsfall till frost, bara någon plusgrad. Dimman ligger tjock över Vemdalen By. Nu är det plöjt på några platser i byn, det känns bra att den jord vi inte får bygga på ändå brukas. Vemdalen har begåvats men ännu en butik med inriktning på Hantverk, Sarah Thorén öppnar sin butik och verkstad med silversmycken "Made in Fjällen" mellan Rest. Husky och Bageriet. Öppnar vecka 44.
Idag påbörjas asfalteringen av parkeringen vid det nya köpcentret mitt i Vemdalen By. En parkering som det jobbats dagligen med under hela sommaren för att få ett stabilt underlag, vältrats och grusats i omgångar till de rätta nivåerna. Belysning och laddstolpar ser det ut att bli också. Fortfarande finns det uppgrävda delar av byns gatunät som också borde asfalteras men var sak har sin tid. Vi får vara glada för det lilla och att det inte är så våldsamt att leva i Vemdalen By.
Nyheter
2023-10-03
Ragnar Dillner

DAGS NU

DAGS NU Ingen frost i Vemdalen By inatt, plus fyra grader på morgonen. Oktober då får vi köra på dubbade däck så varför ska man vänta till första halkan. Det är nog många fler som böjar lägga om däcken nu och däckföretagen är laddade. I Vemdalen finns inte någon bilverkstad eller däckfirma för tillfället men det kan svänga snabbt bara rätt lokal blir ledig. Skulle passa bra med en däckverkstad i något av våra nya industriområden. I Hede finns det på minst tre ställen.
ICA Vemdalen By har stängt för mera ombyggnad 7-8 oktober. Kunder hänvisas till ICA Vemdalsskalet.
Nyheter
2023-10-02
Ragnar Dillner