MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

TRÄNGSEL

TRÄNGSEL Lite kyligare idag efter nattens regn. Trafiken med husbilar har verkligen ökat och efterfrågan av ställplatser också. I Vemdalen By finns två platser med el men saknar toa/dusch. På Hedlanda flygplats har Flygföreningen sedan några år fyra platser med el, där finns även toa och dusch. Vissa dygn står det 4-8 bilar som samsas om eluttagen. Ibland stannar bilarna flera dygn. Flygföreningen har serveringen öppen för fika och lunch tor-lör. Husbilsfolket gillar våfflor kan rapporteras.
Nyheter
2023-07-31
Ragnar Dillner

STOLPAR PÅ

STOLPAR PÅ 17 grader och lite omväxlande med sol och skurar. Köpcentret stolpar på kan man säga. Tror det har regnat varje arbetsdag när det monterat stolparna. Fredag och helg med en massa aktiviteter i området. Kan nämna EPA-Utställning på Hedlanda 29/7 12-15. Serveringen öppen från 11.00. Lördagen är även Fly In med en hel del flygplan som anländer.
Nyheter
2023-07-28
Ragnar Dillner

KNALLAR

KNALLAR Lite varmare idag, 17 grader när marknaden öppnar i solsken. Fjärde marknadstorsdagen och äntligen lite solsken på stånden. Men knallarna klagar inte, det tycker det varit en bra sommar efter halva säsongen. I morgon väntar marknad i Hede och nya kunder. Marknad i byarna gynnar all annan försäljning också, turisterna passar på att fika, luncha och besöka byns ordinarie butiker. Vemdaliahuset som nyöppnat ligger lite avsides men väl värt ett besök.
Nyheter
2023-07-27
Ragnar Dillner

RESVIRKE

RESVIRKE Lätt duggregn och 15 grader. 
Nu börjar stommen resas på vårt kommande köpcentrum, många stålpinnar blir det för att hålla upp Coop Nords stora hall.
Väg 315 genom Vemdalen By har varit under vägarbete, resultatet är fem ställen där det är grus som nu börjar få sina potthål. Ett bra sätt att sänka hastigheten kan man säga. Onsdag är det marknad i Funäsdalen men i morgon är det i Vemdalen igen, låt oss hoppas att det blir solsken och uppehåll. Under marknadsdagarna är det mycket folk och bilar i byn, många besökare nöjer sig med det som byn har att erbjuda och besöker inte marknaden på Hembygdsgården, vissa vet inte ens om den trots god annonsering.
Nyheter
2023-07-26
Ragnar Dillner

OMLASTNING

OMLASTNING Halvklart och 15 grader, nordostlig vind några knop. Dagsprist på bensin är 19:94. Den 2 december 2021 var priset 19:99. Vemdalens centrum blir ofta en omlastningscentral, godsbilar som byter varor med varandra. Det begränsar parkeringar och framkomlighet. Kan kallas en belastning, Men inom en snar framtid blir det 80 nya parkeringar vid nya Coop Nord som etablerar sig mitt i Vemdalen By. Tisdag då öppnar restaurang Husky för veckan. Från 14:00 tisdag-Lördag.
Nyheter
2023-07-25
Ragnar Dillner

GLASSVÄDER

GLASSVÄDER Strålande sol och 15 grader på förmiddagen. Snart fylls torget vid Centrumhuset med glasskunder och uteserveringen vid Härjedalslpizzan får sina matgäster. Hede har sin Byfestvecka med en mängd evenemang. Idag är det motionssimning, byaloppis på 20 ställen, föreläsning på Wemer bl.a. Mer info finns på infosidan.
Nyheter
2023-07-24
Ragnar Dillner

MARKNADSVÄDER

MARKNADSVÄDER Plus 11 grader i tidig förmiddag och ett lätt regn. Tendens till uppklarande är utlovat. Torsdag och marknad på Hembygdsgården, trist med regn men knallarna är vana. På Hedlanda pågår modellflyg i dagarna tre, finns modeller som har prislappen närmare 200 tusen kronor. Serveringen är öppen och idag serveras bl.a. Raggmunk med fläsk och våfflor såklart.
Nyheter
2023-07-20
Ragnar Dillner

NATTPLATS

NATTPLATS Efter lite nattligt regn skiner det upp. 14 grader och vindstilla på förmiddagen. Kampen om en plats att stå på med sin husbil kan vara svår vissa kvällar. Hedlanda flygförening har fyra platser med el. Många besökare klarar sig med den el de har i form av batteri och solceller. Föreningen närmar sig en rekordsommar för uthyrning. De som står där de närmaste dagarna bjuds även uppvisning av modellflygplan. Det finns även hjortronmyrar på gångavstånd fån flygplatsen. Torsdag-lördag har föreningen serveringen öppen där det bl.a. serveras våfflor med hjortonsylt och grädde.
Nyheter
2023-07-19
Ragnar Dillner

TJÄRA

TJÄRA Efter lite regn är det nu mulet och uppehåll. 15 grader får duga. Många är ute på spaning om dagarna, de letar hjortron men det verkar bara vara kart än så länge. Klockstapeln vid kyrkan har fått ny tjära, doftar gott med nytjärat virke. Vägarbete pågår i Vemdalen By, det är genomfarten som piffas till.
Nyheter
2023-07-18
Ragnar Dillner

DJURLIV

DJURLIV 16 grader och halvklart, kan nog komma någon regnskur under dagen. Sydvästlig vind ca 4 knop. Tycker mig ha sett många ekorrar i sommar, den här filurer verkar halvtam där den sitt sågbocken och spanar efter föda. Husägaren på Vemdalsskalet brukat ha en fröställning för fåglarna i närheten. Jobbarna på bygget av köpcentrum i Vemdalen By verkar ha gått på semester. Den här veckan är det Klövsjöveckan som är fylld av aktiviteter, mycket händer kring ämnet golf. Torsdag är det marknad på hembygdsgården i Vemdalen By. På torsdag börjar 3 dagar med modellflyg på Hedlanda.
Nyheter
2023-07-17
Ragnar Dillner

HÖGTRYCK

HÖGTRYCK 14 grader och en regnig förmiddag. Uppklarande mot eftermiddagen. Skönt för alla marknadsknallar på Hembygdsgården om det blir uppehåll. Torsdagar är marknadsdagar i Vemdalen By sedan 1970-talet. På Bageriet är det högtryck och ur den vedeldade pizzaugnen kommer många läckra pizzor. Under några sommarveckor jobbar Martin bakom disken. Stället är inte bara en pizzeria, här serveras många andra goda rätter, kan nämna gravad lax med dillstuvad potatis och en perfekt citronskiva till det. Från bakugnen kommer många varianter av surdegsbröd.
Nyheter
2023-07-13
Ragnar Dillner

LÅGTRYCK

LÅGTRYCK 954,3 hpa dominerar dagen. Molnen hänger i trädgränsen och avger lite duggregn. Så inleder vi denna förmiddag. Hästarna i Lisas hage har intagit viloläge i väntan på sol och värme. Gott om föda har de efter det regn som kom förra veckan. Vägarbeten pågår på väg 315 genom Vemdalen By och det är upphov till en del köbildning.  Förmiddagsturen från Helsingfors till Trondheim passerar över Vemdalen 09:40. SAS skall återuppta sina flygningar till Scandinavian Mountains Airport kommande säsong.
Nyheter
2023-07-12
Ragnar Dillner

SURF

SURF Halvklart och 20 grader, det får duga. Fint torkväder för de som hänger tvätt på gammalt sätt. Inte så vanligt som förr men det sägs att det spar energi och bidrar till besparing av naturliga tillgångar. Lättare tvätt på enklare sätt, använd SURF. En reklamslinga från 1960-talet. En tvättlina kan avslöja en del om personen vars tvätt är på tork. Kan nog snabbt se att det är en kvinna i alla fall. På 1980-talet hade vi en modebutik i Vemdalen som hade namnet "Klädsträcket"
Nyheter
2023-07-10
Ragnar Dillner

SHOPPING

SHOPPING
12 grader och ett ihållande regn på förmiddagen. Lite sol får vi hoppas på till eftermiddagen. Millas Design är en nyöppnad butik i centrumhuset i Vemdalen By. Butiken har haft många ägare under åren men hela tiden även varit spelbutik för ATG och Svenska spel. Läget är  ett av de bästa i byn och bättre blir det när Coop blir granne. Coop söker ca 20 personer till sin nya butik som öppnar under vintern. De har redan börjat anställa medarbetare. Det är shoppingväder idag och Vemdalen har många butiker värda ett besök. Ekbergs, Vemdalia, Vemdalen Bovre och Millas Design. Torsdag då är det Marknad i byn, på Hembygdsgården. När hungern sätter in finns Härjedalspizzan, Husky, Poppens, Macken, Bageriet.  7 km från byn finns Hedlanda flygservering med fika, våfflor och lunch. öppet tor-lör.
Nyheter
2023-07-06
Ragnar Dillner

PROCENTEN

PROCENTEN Fin morgon efter lite regn i natten. 12 grader och halvklart med hög molnbas. Nu är nästan hela grunden på stora bygget armerad och betongbilarna har börjat rulla in. Det är många hantverkare som kommer att få sin försörjning på detta bygge. När allt är klart blir det 20-30 personal i de olika butikerna. Utanför blir det parkeringar och kanske en fin Torghandel till nästa sommar. Onsdag och Lill-Lördag och fint väder, kanske kan rekommendera en runda bland byns tre restauranger. I morgon är det sommarpremiär för Marknad i byn, sex torsdagar framöver.
Nyheter
2023-07-05
Ragnar Dillner

VINTERVÄRME

VINTERVÄRME
14 grader under förmiddagen och uppehåll, kan bli någon regnskur under dagen. Bygger av köpcentrum rullar på kan man säga och den stora grundbalkarna till Coop och andra butiker växer och det gjuts golv vartefter. Inte bara höskörden som snart skall lagras. Det är även tid att stapla i veden i vedboden, den som ska hålla stugorna varma under vinterhalvåret. Till vårt hus behövs ca åtta kbm under ett år. Finns många vedleverantörer i Vemdalen By, stora och små.
Nyheter
2023-07-04
Ragnar Dillner

SKÖRDETID

SKÖRDETID Tio grader på morgonen och uppklarande till solsken. Nu när åkermarkerna fått sitt efterlängtade regn är det snart dags för "Slåtten". Lite mera värme under någon vecka så är det tid att skörda. Höhässjans tid är förbi, nu är det lufttorkning på plats som gäller. Sedan ska det balas i plast, svart, vitt, blått eller rosa. Det är ganska länge sedan höskörden lagrades i ladorna.
Nyheter
2023-07-03
Ragnar Dillner