MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

KALVMÄRKNING

KALVMÄRKNING 25 grader varmt, prognosen säger någon åskskur till eftermiddagen. Turistströmmen av husbilar och husvagnar till Härjedalen är minst lika stor som förra sommaren. Många vill till Flatruet för de vackra vyerna och de stora vidderna. Strax är det tid för kalvmärkning och risken är stor att Samernas arbete kan försvåras av närgångna turister. Det är inte tillåtit att köra av bilvägen och in i naturen för att parkera sin husbil även om det är platt och möjligt på fjället, det finns parkeringsplatser.
Nyheter
2022-06-28
Ragnar Dillner

VÄRMEBÖLJA

VÄRMEBÖLJA
Varmaste midsommarhelgen på 75 år är över men värmen består. Även om det vankas regn någon dag den här veckan ligger värmen kvar på en dräglig nivå. En tanke går till alla de Svenskar som häckat på Arlanda för att besöka "Syden" för att få den efterlängtade solen, några smarta valde att resa från Östersund med direktflyg helt utan långa köer. Fär andra är det vardag som gäller nu och rutinerna ska igång efter helgens firande. Semesterlediga kan hitta en del tips på badställen på Destination Vemdalens hemsida.
Nyheter
2022-06-27
Ragnar Dillner

MIDSOMMAR

MIDSOMMAR Sol, sol, sol i de glimmande snår. Sol, sol är det var jag går. En speleman (med flöjt i hand), en jätteglad En speleman, en speleman är jag. Så skulle man kunna sjunga och tralla över hela Sverige idag. Redaktionen har varit på turné eller semester under en tid. Nästan 400 mil med husbil har det blivit, just nu i Norrbotten. Hemmavid är det som vanligt aktiviteter för familjen på Hembygdsgården. Liten förfest var det visst igår när stången kläddes. Må så gott alla trogna läsare och ha en fin midsommarafton.
Nyheter
2022-06-24
Ragnar Dillner

RUINER

RUINER Mulet med tendens till uppklarnande. 18 grader får vi hoppas på. Betydligt varmare var det i Sörvattnet för någon vecka sedan. Halva byn ligger i ruiner efter en mindre gräsbrand. Det påminner om de bilder vi ser på nyheterna i tv. Förskräckligt är det oavsett var det sker. Man tänker på allt arbete som är nedlagt på denna stora en gång så fina gård. Går det att återställa, ja det är nog möjligt men alla personliga minnen blir svåra att återställa. Min resa går vidare mot Kjeller i Oslo med nya vyer längs vägen. Lördgag 18 juni - Säsongpremiär för Ekbergs Outlet på GT-gården
Nyheter
2022-06-17
Ragnar Dillner

LUMMIGT

LUMMIGT Hög molnbas med några blå gluggar, nordvästan fläktar lite lätt. Kyrkan är en otroligt populär besöksplats från morgon till kväll. Extra bra att stanna till då det är nära ICA där husbilsgästerna kan fylla på förråden. Veckan går mot slutet och skolans sommarlov närmar sig. Är man fikasugen i Vemdalen på morgonen kan vi rekommendera Bageriet som har öppet, verksamheten byter lite skepnad över dagen och mot kvällen övergår verksamheten till Pizzeria. Ny och större uteservering är en av nyheterna.
Nyheter
2022-06-16
Ragnar Dillner

NÄRSERVICE

NÄRSERVICE Hög molnbas, lätt sydvästlig vind, 16 grader. Ett bra väder för alla byggjobbare och trädgårdsarbetare. Även läge att klippa gräsmattan innan växtligheten skjuter i höjden. Saknar man klipputrustning och befinner sig i Vemdalen kan man känna sig trygg. Mitt i Vemdalen By finns Vemdalens Experience. En butik för Motor - Skog - Trädgård. En gräsklippare kan man få samma dag eller ta med direkt vid besöket. Just nu är sommarsortimentet exponerat men det går bra att beställa sin nya skoter också inför säsongen. Upptagningsområdet är södra Jämtland och östra Härjedalens invånaren. Många nyinflyttade har hittat till Experience. Finns mycket för trädgård just nu. Pontus Widell hjälper dig att hitta rätt produkt.
Nyheter
2022-06-14
Ragnar Dillner

BERGVÄRME

BERGVÄRME Halvklart med mörka moln, kan nog bli någon skur under dagen. 17 grader får duga. Grattis till Vemdalens fotbollsdamer som igår vann över Offerdal med 2-0. Första grunden lagd vi senaste tomtområdet, idag borras det för bergvärme. Området ligger mitt emot brandstationen. Sista vecka nu för skolbarnen i Härjedalen.
Idag den 13 juni klockan 15.00 testas "Hesa Fredrik" Test av viktigt meddelande.
Nyheter
2022-06-13
Ragnar Dillner

STÄLLPLATS

STÄLLPLATS Uppehåll, hög molnbas 16 grader. Ställplats Hedlanda är inne på femte sommaren, snittet är 2 besökare per dygn, ett bra tillskott till verksamheten. Platsen hittar besökarna via en app i mobiltelefonen. Torsdag och återvinningen är öppen i Hedeviken, trevlig personal hjälper till med avlastning och sortering. Examen närmar sig, mössa på kan man säga.
Nyheter
2022-06-09
Ragnar Dillner

VÅTT

VÅTT Regnigt idag och 15 grader varmt. Besökande flyg passade på att komma under gårdagen då vädret var bättre. Tyvärr verkar regnet bestå några dagar. Kanske bra för fisket och växtligheten. Snart är det examen och eleverna får en efterlängtat sommarledighet. Många har ordnat med sommarjobb hos föreningar, kommun och privata företag. Flera ungdomar har en dyr hobby att köra A-Traktor då kan det vara bra med ett jobb. Under sommaren ska vi heja på Vemdalens fotbollsdamer.
Nyheter
2022-06-08
Ragnar Dillner

AKTIVITET

AKTIVITET Hög molnbas med tendens till solsken, plus 15 grader på förmiddagen. Nationaldagen friades traditionsenligt på Hembygdsgården, visserligen efter en tids uppehåll. Höjdpunkten var kommunens utdelade av diplom till bygdens nyfödda, det blev en hel mängd lyckliga föräldrar och barn kan man tro. För ceremonin representerades av centerpartiets Lisa Sjelin och Anders Häggkvist. Det var även öppet hus i hembygdsgårdens nya museum. Ett livsstilsboende från förrförra århundradet. Fika, korv och flötgröt fanns till förtäring.
Nyheter
2022-06-07
Ragnar Dillner

315

315 15 varma grader och kanske uppehåll idag, lätt nordostlig vind. Känns bättre än den utlovade prognosen. Torsdag och öppet på återvinningen. Vi närmar oss Pingsthelgen med en mängd familjetraditioner. Pingstsöndagen är den femtionde dagen och samtidigt den sjunde söndagen från påsk, så hänger det ihop. Läste en kommentar i lokaltidningen att det var dopstopp i vår kyrka p.g.a. att det inte lär finnas lediga tider. Tänk om det är sant. Fast det borde gå att döpa på många andra platser. Vemdalen ligger vid väg 315 som har sin högsta topp på Vemdalsskalet 710 m.ö.h. Vägen är 115 km och fick sitt vägnummer inder 1940-talet. Vägen ansluter till följande vägar.
Riksväg 84, Länsväg 514, Länsväg 316, Europaväg 45, Länsväg 314, Riksväg 83.
Nyheter
2022-06-02
Ragnar Dillner

BRUSE

BRUSE Plus 14, duggregn med tendens till uppehåll och kanske en solglimt på eftermiddagen. Många djur finns det i byn förutom Alpackorna. Här har vi några getter som huserar Nolaåa. Snyggt med den vita pälsen mot klorofyllen. Björkarna är på gång att gå från musöron till fullt utsprungna. På gården finns även kor och får, ett litet fint jordbruk tämligen mitt i byn. Ingen häst ännu men flera traktorer.
Nyheter
2022-06-01
Ragnar Dillner