MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SKIDSPÅR

SKIDSPÅR Minus sex grader, nästan vindstilla, en blandning av solsken och snöbyar. Jaktstugan -10 svag nordlig vind. Vemdalens skidstadion Lövåsgården har under säsong mycket fina och varierande skidspår, här finns även en el-belyst slinga. Anläggningen sköts med anställda från Vemdalens idrottsförening VIF. På området finns även ett Gym. På söndagar under delar av året är det Bingo - Bilbingo i stora salen och på parkeringen. Salen som en gång i tiden var en utedansbana där orkestrar som Frön-Jannes, Scandinavians, Tommys, Cattings, V.Z.H med flera spelade. Under tidigt 1970-tal isolerades den och fick en standard så det gick att bruka även vintertid. Då kom en ny era med julfester, teater, bröllop, föreläsningar och middagar. Huset hade även försätts med ett restaurangkök som klarade stora sällskap. Det mesta har skett på ideell väg.
Nyheter
2022-03-31
Ragnar Dillner

UR SPÅR

UR SPÅR Tåget som gått. Minus åtta grader och halvklar, nordlig vind 6 knop. Kan även förekomma någon snöby. Vemdalens Station belägen 6 km väster om Vemdalen By längs den del av Inlandsbanan som heter Hedebanan. Det var en 75 km lång avstickare från Sveg som passerade Glissjöberg, Vemhån, Vemdalen med stopp i Hede. I Hede fanns en vändskiva där loken snabbt kunde vända och dra vagnarna åter till Sveg. Banan invigdes i sin helhet 1924 och sista persontåget gick 1966. Socialdemokraten och kommunikationsminister Olof Palme var den som fattade beslutet om nedläggning och bortskaffande av rälsen. Som uppskattning för det fick han en spark i gåva av ortsbefolkningen.
Nyheter
2022-03-30
Ragnar Dillner

BLÅDAG

BLÅDAG Tendens till klarblå dag. Minus sju grader och nordanvind ca 6 knop. Fina vägar men risk för halka i skuggiga partier. Jaktstugan -13 nordlig vind 4m/sek lite nysnö. Ny bok på gång att släppas, skriven av Margareta Sidenvall. Boken handlar om byn från okänd fjällby till framgångsrik turistmetropol. Boken släpps i början av april.
Hållplatsen i Hede kommer att flyttas till Storgatan 22 (utanför kommunkontoret) och det gäller från måndag 4/5. Anslag ska vara uppsatt på nuvarande hållplats eller kommer sättas upp inom kort. Det kommer även att finnas info på kommunens hemsida.
Nyheter
2022-03-29
Ragnar Dillner

GULD

GULD Vemdalen IF:s Elsa Fermbäck tog på söndagen sitt första SM-guld i slalomtävlingen i Åre. Med det så blev hon klubbens första svenska individuella mästare genom tiderna.
Tämligen blåsigt även idag, knappt så fåklarna syns till. Orkanvindar rapporterade från fjällkedjan. En natt med plusgrader och en förmiddag med någon varmgrad samt solsken. Jaktstugan -1 västlig vind 6-14m/sek. Ett av byns finaste hus gör sig bra i morgonsolen med kyrkstapeln i bakgrunden. Skulle nog kunna säga att det är ett kulturhus. I lördags gjorde polisen ett ingripande i en by i Härjedalen, 10 personer omhändertogs och fördes till Östersund för misstänkt tjuveri. Personerna är nu satta på fri fot som man säger.
Nyheter
2022-03-28
Ragnar Dillner

LYFTET

LYFTET
Tuffa vindbyar idag. Plusgrader hela natten och plus fem på morgonen. Det tär på den vita varan i byn kan man säga. Skoterleder i oskyddad låg terräng behöver nog påfyllning av snö i det raskaste. Jaktstugan +4 västlig vind 6-12m/sek.
Idag plockas gamla taket bort på "Kallinska villan". Med flytten och renoveringen passar man även på att ändra taklutningen så det harmonierar med G:a Prästgården.
Nyheter
2022-03-25
Ragnar Dillner

SOPOR

SOPOR Några minusgrader under natten som förlänger livslängden för spår, pister och leder. Redan i tidig förmiddag visar termometern på plus. Jaktstugan +4 svag västlig vind. Fortfarande stor risk att träffa på renar i korsningen i Hedeviken. Torsdag och jämn vecka då är det sophämtning i Vemdalen. Än så länge har vi endast grön tunna men under våren kommer vi att få en brun tunna för matavfall. Användandet kommer att vara frivilligt. Som fastighetsägare måste vi aktivt meddela kundservice på Vatten & Miljöresurs hur vi ska göra med sorteringen.
Nyheter
2022-03-24
Ragnar Dillner

FOSSILT

FOSSILT
Tämligen bra väder att vänta idag. Lite puder på backen som hjälper till att smälta den gamla snön. Nollgradig morgon men många plusgrader blir det idag. 21:24 resp. 25:52 är starten för många idag. Klister, remsa eller skin är valfråga på förmiddagen. Lill-Lördag och ett besök på någon restaurang till kvällen, då får vi rekommendera att beställa bord. Flera av områdets restauranger söker personal till påsk och för sommarsäsongen. Ni som vill stanna kvar i Vemdalen, passa på att sök. Även kommunen söker arbetskraft till flera avdelningar.
Nyheter
2022-03-23
Ragnar Dillner

STRÅLANDE

STRÅLANDE Ny vecka och Vemdalen bjuder på sol och värme i några dagar till. Snön räcker såklart över påsken som vanligt.
Nyheter
2022-03-21
Ragnar Dillner

NHL

NHL Någon plusgrad, halvklart idag, ett tunt lager av puder på backen men i morgon kommer sommarvärme och sol. Man kan nog såga att årets sista drabbning på hockeyplan. Ett gäng som träffats för 9:e året i Vemdalen. De ordnade med en match på rinken i byn. Egna lagtröjor hade de också. Men till helgen är isen ett minne blott.
Fredag och en strålande helg i antågande och fjället fylls på med soldyrkande skidåkare. Våffelstugorna Samevistet och Jaktstugan blir det troligen rusning till. Topprestaurangen Varggransstugan likaså.
Nyheter
2022-03-18
Ragnar Dillner

OVERCAST

OVERCAST Molnigt och nollgradigt på morgonen. Varmare till eftermiddagen, en eftermiddag som även kan innehålla snöblandat regn. När dagens smältvatten på vägarna fryser till is på eftermiddag och kväll blir det fläckvis halka. Det kan man säga hände igår när en bil hamnade i diket vid Skalspasset. Räddningstjänsten ryckte ut vid 18-tiden och strax efter kom ambulansen. Det är lätt att få kast på bilen när underlaget varierar. Bilen var snabbt bärgad och vägen fri efter bara en timme. Tips - Jaktstugan +0,6 sydligvind 4m/sek.
Nyheter
2022-03-17
Ragnar Dillner

DISIGT

DISIGT Minus sex grader och soldis på förmiddagen, utsikt från en arbetsplats belägen absolut mitt i Härjedalen. Info Jaktstugan -0,6 sydligvind 4m/sek. Varning för renar i korsningen väg 315 och väg 84. Även renarna håller sig mitt i landskapet och några mitt på vägen. Lill-lördag nu igen, om det är läge för en middag på krogen i Vemdalsområdet råder vi att ni bokar bord. Härjedalens kommun har som många andra kommuner tillfrågats om plats i salar för ankommande flyktingar från kriget i våra nära gränstrakter. Många av flyktingarna är engelsktalande vilket underlättar när det söker skydd i Sverige. Flera är välutbildade vilket gör att de kan slussas in i arbetslivet på ett bra sätt. Finns säkert plats inom sjukvård, äldreomsorg och skola. Tekniska industriföretag kan troligen hitta ingenjörer och konstruktörer.
Nyheter
2022-03-16
Ragnar Dillner

BLÅKUPA

BLÅKUPA
Minus åtta innan solen hettar till vår tillvaro. Törs man skriva kanonväder i dessa tider men vackert är det på den här sidan Ryska gränsen. Kan rekommendera en tur till Jaktstugan idag (Nollgradigt sydligvind 3m/sek). Morgontrafiken är intensiv genom Vemdalen By med turister som ska från Björnrike till Vemdalsskalet och vise versa. Ingen verkar bry sig i det höga bränslepriset. Kan det bero på gårdagens glädjeskutt när bilen tilldelades en tusenlapp av Regeringen. Vidhåller att skatten på bränsle i procent ska bort, bättre med ett kronpåslag per liter, typ två kronor.
Nyheter
2022-03-15
Ragnar Dillner

PÅFYLLNING

PÅFYLLNING Minus åtta grader innan solen börjar värma, det blir nog läge även idag för att sola i en snögrotta. Pandemetern visar 21:09 resp. 24:39. Det blir kostsamt att hålla skoterlederna i ett bra skick. Maskinen på bilden är ett av de fordon som används för underhåll av leder i destinationen. Nu vecka 11 och plötsligt har fyra sportlovsveckor passerat. Fem veckor till påsk men området är inte tomt på besökare under den perioden. Det finns många som har möjlighet att vara ledig när det är mindre trängsel på fjället och i kön på ICA.
Nyheter
2022-03-14
Ragnar Dillner

SÖDERPORT

SÖDERPORT Minus sex grader på morgonen, diset lättar och solen värmer till plus på eftermiddagen. En kanonfredag på fjället kan man säga men se upp för någon enstaka helikopter. Jaktstugan -4 västlig vind 4-6m/sek. Fredag då blir det mys framför teve och braskamin i många stugor. Södra infarten till Vemdalen by flankeras av Ekbergs köpcenter och den vackra kyrkan. Längs huvudgatan norrut ligger ICA, Bageriet med Pizzeria, Sporthuset, Rest. Husky, Vemdalen Bovre en butik med Samiska deikatesser och design, Bensinmacken, Härjedalspizza, Designbutiken, Johnssons El, Fjällhälsan, Vemdalen Experience. Inte så dåligt det.
Nyheter
2022-03-11
Ragnar Dillner

BLÅLJUS

BLÅLJUS Minus fem grader i tidig förmiddag. Hög molnbas med tendens till uppklarande, lätt nordvästlig vind. Jaktstugan -2 sydligvind 4m/sek.
Räddningstjänsten i Vemdalen är trångbodd kan man säga. Förutom ordinarie utryckningsfordon är extra ambulanser placerade där under vintersäsongen. Lokalerna kommer att byggas ut så snart alla inblandade parter är överens om storlek och behov. Personal söks också som deltidsbrandman, i Vemdalen och på andra platser i Härjedalen.
Vid olyckor rycker räddningstjänsten ut med en föråkare som tar första insatsen innan ambulanser och brandbilar anländer. Som denna morgon. Passar på att varna för vägren i korsningen väg 315 och 84.
Nyheter
2022-03-10
Ragnar Dillner

UPPÅT

UPPÅT Minus 15 grader i gryningen. solens strålar fixar plusgrader frampå dagen. Jaktstugan, -1 sydligvind 2m/sek.
22:74 resp. 26:72 är morgonens notering vid pandemetern, uppåt eller hur.
Intressant läsning i den lokala papperstidningen idag. Putin besökte Vemdalen på 1970-talet för att provfiska i Vargranstjärnen. Med sig hade han en stab från KGB och den Svenska polisen eskorterade. Gästerna bodde på Björnrike hotell och en tidig morgon beställde de en taxi för transport. Taxiägare Kjell fick äran att skjutsa sällskapet till Vargranstjärnen. Sedan dess har det bedrivits Putin Take i den sjön.
Onsdag och Lill-lördag, kanske rusning till områdets 24 restauranger. Dagen bjuder på tämligen fint väder för att vara ute i skidspåret eller pisten. En tur med vessla till Jaktugans fina våfflor kan vara ett tips.
Nyheter
2022-03-09
Ragnar Dillner

INT. KVINNODAGEN

INT. KVINNODAGEN
Minus 7 grader på morgonen och hög molnbas. Jaktstugan. -2 västligvind 3m/sek. Kvinnodagen fyller för dagen 110 år. Vemdalens mest kända kvinna är just nu Ebba Årsjö efter sina medaljer i Paralympics. Bränslepriset rusar iväg och drabbar både kvinnor och män. Det borde leda till att fler samåker eller tar kollektivtrafiken där det går eller kanske där den går. I Destination Vemdalen testas en App för samåkning för det som jobbar i fjällnäringen, utvärdering lär komma. Industriområdet  i Vemdalen där byggs tre mindre industrihus med två portar i varje. Det är meningen att hantverkare ska kunna hyra sig en lokal för lager eller verksamhet. Skulle kunna vara måleri, snickare, plåtslagare eller liknande. Området har många arbetstillfällen så vem vet, snart kanske en THAI-Vagn kommer upp och erbjuder luncher.
Nyheter
2022-03-08
Ragnar Dillner

GULD & BRONS

GULD & BRONS Guld och Brons till Ebba Årsjö som tävlar för Vemdalen Alpina i Paralympics.
Dagen inleds med någon plusgrad och et lätt snöfall. Jaktstugan -1 snöfall. Nu är stockholmsveckan över och vi går in i norrlandsveckan. Då kan vi räkna med ökad skotertrafik på leder och vid macken när det är dags för tankning. Måndag då är det nattliga aktiviteter på en av byns krogar. En aktivitet som firar 40 i år. På Vemdalshuben verkar det vara fullsatt idag om man ser til parkerade fordon.
Nyheter
2022-03-07
Ragnar Dillner

SOLSKEN

SOLSKEN Minus 15 grader och solen är på gång, det närmar sig nog nollan frampå dagen. Nypistat i backar, spår och leder gör en fin dag på fjället. Kanske dags att göra en solgrop i någon södersluttning, det var mycket vanligt på 1970-talet. Dagen efter blev det ofta rusning till färdiga gropar att ockupera. I dagen lokaltidning finns en förteckning over var våra närmaste skyddsrum finns. För Vemdalens del är det i Hede. Kan vara bra att veta om Putin får för sig att byta väderstreck för sin krigföring. Han vill ju inte att Ukraina ska tillhör Nato, bla. därför vill han krossa landet. Troligen vill han inte att Finland och Sverige går med i Nato. Skyttevärn och tankshinder finns i Vemdalen, rester sedan 2:a världskriget. Kanse ett utflyktsmål en sommardag.
Nyheter
2022-03-04
Ragnar Dillner

RÖJNING

RÖJNING Runt nollan men det blir på plus och solen kommer fram kan vi hoppas. PÅ byn är det full rulle med många lastbilar och traktorer som städar från upplag av snö. Dieselpriset är 23.07 för dagen och prishöjning pågår med Rysk hjälp. Såg att priset på Rysk kaviar var 14 tusen för en liten förpackning, tror den är svårsåld i dessa tider.
Nyheter
2022-03-03
Ragnar Dillner

SKALSFJÄLLET

SKALSFJÄLLET
Minus fem i tidig morgon men det hamnar på plus till eftermiddagen. Tämligen byiga vindar men halvklart. Jaktstugan, -2 västlig vind 5m/sek. Onsdag mitt i sportlovsvecka nio, kan det bli bättre. Det är full fart på skiduthyrningen på alla de sju ställen som finns i destinationen. Krogarna märker också ett uppsving och flera av den söker extra personal. Även SkiStar söker personal till sin kundservice i Vemdalen. På bilden ser vi en vy över Skalsfjället och Hovde. Det är den bild kommande resenärer med flyg får se strax innan landning på Hedlanda.
Nyheter
2022-03-02
Ragnar Dillner

FETTISDAGEN

FETTISDAGEN Plus två grader i tidig morgon, mulet och byiga sydliga vindar. Jaktstugan, -1 sydlig vind 4-8m/sek. Idag är det Fettisdagen en uråldrig kristen tradition som även kallas den vita tisdagen. Den infaller 47 dagar före Påsk och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Nästa år det 21 februari. Det blir nog rusning till bagerier och bröddisken på ICA idag. Mandelmassan kan ta slut på hyllan och då får man blanda på egen hand. Väglaget är i alla fall bra även om bränslet känns mycket dyrt.
Nyheter
2022-03-01
Ragnar Dillner