MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

CRUSING

CRUSING
20 grader och strålande solsken. Den veckan har det varit många aktiviteter i Hede. Under fredag eftermiddag var det Crusing genom samhället. ca 30 bilar körde på led och visade upp sig för publiken som fanns längs gatorna. Blankt och färgglatt kan man säga. en uppskattad parad.
Nyheter
2022-07-30
Ragnar Dillner

RULLBANA

RULLBANA Strålande dag med stigande temperatur och lätt ostlig vind.
Hedlanda Flygplats byggdes av dåvarande Hede kommun och invigdes 1970 av landshövdingen inför en stor publik. Många av kommunens företagare fanns också med, Hede kommun hade på den tiden många tekniska och mekaniska tillverkningsföretag som såg ett behov av en flygplats. Men 1974 slogs alla fem kommunerna i Härjedalen ihop och storkommunen Härjedalen bildades. Nu skulle flygets centrum hamna i Sveg. Sedan 1991 äger Hedlanda Flygförening flygplatsen. Medlemmarna har med Ideellt arbete, privata sponsorer och en del Bygdemedel utvecklat flygplatsen med elektricitet VA, förläng bana och ny asfalt. Huvudbyggnaden innehåller servering, toaletter och, flygkontor och briefingrum. Serveringen är öppen sommartid tor, fre och lördag 11-16.
Nyheter
2022-07-29
Ragnar Dillner

BYIGT

BYIGT Plus 15 grader och byiga vindar. Ingen bra dag för långa fjällvandringar. En tur till Jaktstugan för en våfflan kan räcka. Har du egen Picknick med dig finns en fin plats strax väster om Hede. Många bord och nära badvatten. Kan finnas lä för blåsten också. Saknar du eget fika och är i Hede finns sju ställen att välja på.
Nyheter
2022-07-27
Ragnar Dillner

BLÖTT

BLÖTT Fuktigt väder med åskskurar och ca 16 grader.  Inte torkväder för höskörden idag men det bli bättre dagar. Fiskeintresserade lär tycka att det är mycket bra väder. Efter uppladdning hos Ekbergs med diverse inköp av fiskekort mm så kan det bära av mot fiskelyckan. Några väljer att gå en flugfiskekurs innan de prövar lyckan. Ett känt fiskvatten är Varggranstjärnen, garanterat napp kan man nog säga. Bjuder på bild som är tagen för ett år sedan.
Nyheter
2022-07-26
Ragnar Dillner

HÖJANNA

HÖJANNA Mulet och 15 grader stigande, kan komma någon regnskur under dagen. Det är även tid för höbärgning eller Höjanna som man sa århundradet. I moderna tider strängas skörden för torkning får att sedan balas till färggranna bollar på läggdan. Kontrasten är stor till de hässjor som man torkade hö på förr, då är det extra trevligt att se att det kan förkomma mitt i Vemdalen by. Bra där Jens.
Nyheter
2022-07-25
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Plus 24 på förmiddagen och soldis, vinden 2 knop nordöstlig. Torsdag då är det marknad på hembygdsgården i Vemdalen. Många trogna knallar har som vanligt dukat upp. I morgon finns de på hembygdsgården i Hede. Ett nöje av annat slag är Modellflygdagar på Hedlanda. Ett tiotal flygare från Sverige och Norge är samlade denna helg. Flygmaskinerna mestadels jet-drivna och håller sig i prisklassen från 50 tusen och uppåt. Hedlanda Flygservering håller öppet för lunch och fika.
Nyheter
2022-07-21
Ragnar Dillner

KABLAR

KABLAR Plus 15 på morgonen, owercast med hög molnbas som kommer att luckras upp. Vi går mot ett litet värmerekord, lätt vind från sydväst. På byn är det alltid någon grävmaskin i arbete och på flera håll många stunder. Just nu mitt emot brandstationen är det tre som gnor på, förstärkning av elnätet kan man killgissa. Värmeböljan ska hålla i några dagar så nu blir det nog trafik till byns två glassbarer. Onsdag och musikquiz live på restaurang Husky, boka gärna bord.
Nyheter
2022-07-20
Ragnar Dillner

MAIN ROAD

MAIN ROAD Plus 18 idag, lite ovanligt kan tyckas. Även några blå luckor i molnbasen, trevligt för alla som jobbar utomhus. Det byggs en hel del altaner och förråd nu under sommaren, som en sysselsättning på semestern. Flera av de stora byggnationerna i området står stilla för att även byggjobbare har semester. Turisttrafiken på byns huvudgata är ännu inte så intensiv men på ICA:s parkering är det ofta trångt, ortsbefolkningen handlar ofta på förmiddagen för att slippa köer. ICA är även godsterminal för Schenker och DHL
Nyheter
2022-07-19
Ragnar Dillner

CUMULUS

CUMULUS Plus 15 grader, stigande. Av molnen att döma kan det bli en fin dag och mot slutet av vecken blir det toppen. Torsdag-söndag ska det bli modellflygdagar på Hedlanda, det lär bli många Jet-maskiner. Serveringen är öppen för lunch och fika. Ny vecka och vi får hoppas att turisttrafiken börjar öka, rent historisk så är det från mitten av juli Svenskarnas resvanor börjar nå vårt område.
Nyheter
2022-07-18
Ragnar Dillner

BLÅBÄR

BLÅBÄR 10 grader, hög molnbas och byiga västliga vindar. Ganska tråkigt väder kan man säga. För två år sedan var det en gäst som befann sig i sin parkerade husbil på Hedlanda som tog denna bild. En björn som springande korsar flygplatsen. Den besökaren fick valuta för sin betalda ställplats. Ställplatserna på Hedlanda är populära bland hundägare som har stora ytor att rasta sina husdjur. Björnar förkommer inte varje dag så det är nog riskfritt att fortsätta med att rasta sin jycke. Sommartid är flygserveringen öppen torsdag, fredag och lördag. Är du sugen på viltspaning så ta kontakt med Klövsjö Vemdalen Äventyr och Konference
Nyheter
2022-07-16
Ragnar Dillner

MÄSTARE

MÄSTARE Plus 10 grader, lätt regn och nordostan. Inte mycket till väder. Vi får glädjas år att Ebba Årsjö fick ta emot Victoriapriset 2022. Ebba som tävlar för Vemdalens Alpina tog två Guld och ett Brons i Peking 2022. VI GRATULERAR. Det var också en fantastiskt fin konsert vi tv-tittare bjöds på under gårdagen. Turisttrafiken och besökarna i Vemdalsområdet har ännu inte nått upp till det vi hade hoppats på men vi är ju bara i mitten av Juli ännu. Det finns alltså gott om plats på de evenemang som erbjuds. Idag är det marknad på Hede Hembygdsgård. I Hede finns det sju matställen om skulle känna sig lite sugen.
Nyheter
2022-07-15
Ragnar Dillner

ASFALT

ASFALT Plus 12 grader, byiga vindar och sparsamt med solgluggar. Tord 14 juli, Frankrikes Nationaldag och marknad på Hembygdsgården samt födelsedag för många. Senaste nytt på byn är att den bedrövligt gropiga parkeringen vid restaurang Husky nu fått ny beläggning. Praktiskt och snyggt. Snyggt blev det med ny panel på gamla BP-macken som nu är Samiska butiken Vemdalen Bovre. Hette även Härjedalens Sport & Fritid och Keos under många år.
Nyheter
2022-07-14
Ragnar Dillner

AUKTION

AUKTION Plus 20 grader och Cumulusmoln som övergår till Orosmoln. Ganska vindstilla. Kan bli Åska till eftermiddagen. Passar kanske På internationella rock'n'roll-dagen som är just idag.
Ett av sommaren begivenheter i Härjedalen är auktioner. JK-Auktioner hade en av sina återkommande i Vemhån i lördags. Murrigt väder på förmiddagen men blev bättre vartefter. Många utrop blir det  på en dag och det kan dra ut på tiden innan det man siktat in si på skall gå under klubban. Trevligt att det finns kokt med bröd och kaffe att köpa. Nästa auktion blir i Älvros den 16 juli.
Idag påbörjas asfaltering av parkeringen vis restaurang Husky.
Nyheter
2022-07-13
Ragnar Dillner

KAMELDJUR

KAMELDJUR Drygt 20 grader, molnfritt och vindstilla. Nog är det läge för många att ligga och pressa i solen nu när åska och regn är i antågande i slutet av veckan. Men vädret kanske är toppen för hjortronen. Vemdalens Alpackor söker sig till skuggan när hettan slår till. Alpackorna härstammar från Anderna där den lever på 4-5000 m höjd i Peru, Chile och Bolivia. Vemdalen 420 m.ö.h. kan eventuellt vara i lägsta laget för att behålla blodtrycket.
Nyheter
2022-07-12
Ragnar Dillner

ETTA

ETTA Klarblå himmel, sydliga vindar och 17 grader, passa på och njut i trädgårdsstolen. Vemdalens Jenneli Hellström tog hem segern i Krokoms Rallycrosstävling i helgen. Jenneli är 20 år och har tävlat i många år, kan säga att det inte var hennes första seger. Hon har inte så många i Härjedalen med samma intresse förutom en kusin i Hede. Bilen hon vann med i helgen var en Opel Astra som såldes efter tävlingen. Till nästa tävling som blir i Ljusdal ska hon köra en Volvo och testa på att åka med bakhjulsdrift. Vi säger lycka till.
Nyheter
2022-07-11
Ragnar Dillner

SHOPPING

SHOPPING Overcast men hög molnbas, plus 15 grader. Det ser ut som en bra dag för shopping, fika och ett krogbesök. Byn har tre restauranger, en glasskiosk samt kaffe och glass i Samiska butiken Vemdalen Bovre. Shopping då kan vi rekommendera Vemdaliahuset, Ekbergs med huvudbutik och Outlet. Mitt i byn finns  Designbutiken som även har Svenska Spel & ATG. Bageri finns vid kyrkan.
Nyheter
2022-07-08
Ragnar Dillner

FLYGBESÖK

FLYGBESÖK Plus 12 grader, nordliga vindar men uppehåll än så länge. Marknad på Hembygdsgården för första gången denna sommar. På Hedlanda kom det två flyg med besökare från Skottland som övernattade på Gästis. De fortsätter idag efter planering och tankning till norra Finland. Vi får hoppas att flygsäsongen börjar komma igång nu med fler grupper. Flygmaskinerna har ca fem timmars räckvidd mellan tankningarna och flyger ca 180 km/tim.
Nyheter
2022-07-07
Ragnar Dillner

SOVMORGON

SOVMORGON Uppklarnande, lätt sydlig vind och 14 grader på förmiddagen. Några av hästarna på byn har tagit sovmorgon idag. Något riktigt arbetsuppdrag finns nog inte på schemat för dagen. Det var länge sedan skog och mark i byn brukades med hjälp av hästar, det var troligen också en helt annan typ av arbetshäst. Onsdag och även lille-lördag men inte riktigt väder för något uteliv på byns krogar, klart att några tappra kommer att trotsa väderguden. I morgon är det sommarpremiär för marknad i byn. Sex torsdagar framöver. Som vanligt är knallarna vi Hembygdsgården. Serveringen är öppen med hembakade kakor och bullar. På söndag är det Auktion i Vemhån, läs mer på JK-Aktioner
Nyheter
2022-07-06
Ragnar Dillner

SHOPPINGVÄDER

SHOPPINGVÄDER Efter regn kan det bli sol, 15 grader och sydvästliga vindar. En dag som lämpar sig väl för shopping. Ekbergs har öppet på sin OUTLET i GT-gården i Vemdalen. Räcker inte sortimentet kan vi rekommendera huvudbutiken på Håvägen som har ett gigantiskt utbud för fritid. Luncher serveras på byns samtliga tre matställen för den hungrige. Gott kaffe finns på Vemdalen Bovre, byns Samiska Butik & Café. Kan även tipsa om att Trosavika butik och café i Hedeviken har öppet dagligen under sommaren. En butik med massor av hemslöjd. Jaktstugan på Vemdalsskalet är också öppen, kräver en fjällpromenad på 40 minuter för att få en härlig våffla. Turisttrafiken genom byn är extra stor nu när vägen genom Övergogdal är begränsad. Många husbilar passar på att gör ett stopp i Vemdalen. Ibland måste de även tanka trots priset 25:96/liter
Nyheter
2022-07-05
Ragnar Dillner

ÖVERLÄGSNA

ÖVERLÄGSNA
Högsommar, halvklart och 17 grader. Vemdalens fotbollsdamer ångar på i serien. Obesegrade efter åtta omgångar, igår blev det utklassning på hemmaplan. 5-0 mot Frösön, målgörare var Martha Olsson Felicia Rosen Julia Svensson Camilla Svensson Johanna Häggkvist. Självklart toppar laget tabellen damer div 3 Jämtland/Härjedalen. Ca 75 personer fick uppleva segern i solsken. Hemmaplanen Vemvalla är en fantastiskt fin arena. Förutom två fotbollsplaner finns även Boulebana, servering. Omklädningsrummen används vintertid som servicehus på uppställda husvagnar, ett bra sätt för föreningen att få en extra inkomst.
Nyheter
2022-07-04
Ragnar Dillner

FÖRTÄTNING

FÖRTÄTNING
18 grader. Tämligen mulet idag och regnet hänger i molnen. Kanske en skön och välbehövlig paus i den hetta som ligger över norra Sverige, Bilden på parkerade husbilar på Flatruet är från förra året men ser antagligen lika ut även i år. Huxfluxparkering kan man säga. De flesta häckar utanför sina bilar om det är solsken, några tar med sig sitt fiskespö och vandrar till någon sjö i närheten. Tips - Jaktstugan på Vemdalsskalet har sommaröppet från 1 juli. Öppet mellan 11.00-16.00.
Ikväll 22.00 underhållning på Restaurang Husky Tennessee Tears.
Nyheter
2022-07-01
Ragnar Dillner