MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SLUT

SLUT Minus 13 på årets sista dag. Klar himmel som kan bjuda på lite solsken mitt på dagen, solen går ner 14:28 då är det dags att tända nyårsmarschallerna. På söndag 2 januari öppnar Jaktstugan för säsongen med nyslagen våffelsmet och hembakt fikabröd.
Bli inte förvånade om ni möter Kronprinsessan och Prins Daniel i pisten, de lär vara på besök.
Hos Ekbergs blir det rusning idag också för alla som inte hämtat ut nyårsbubblet. Passa även på att köpa en nyårspresent till kvällens värdpar eller din käresta. Ni vet väl att en kyss måste minst vara i sju sekunder. Renvarning idag i korsningen väg 315 och 84. Om du är turist och vill beskåda renar går det bra att svänga upp till Hedlanda Flygplats, där promenerar en renhjord, stanna vid parkeringen och beskåda. Med det vill jag önska alla miljoner följare Ett Gott Nytt År.
Nyheter
2021-12-31
Ragnar Dillner

MULET

MULET God morgon, näst sista dagen för detta år. Dagen inleds med 14 minusgrader och lite lätt snöande vilket blir snörök i trafiken. Bråda dagar hos byns bägge byggvaruhus nu inför nyåret. På restaurangerna förbereder man sig för sittande nyårsfirande sam en himla massa menyer för avhämtning. Byns isbana är väl nyttjad och uppskattad av skolbarnen och våra turister, här kan barnen testa sina julklappsskridskor. Rinken sätts upp och tas ner av inför varje säsong ideella krafter. På ICA;s parkering är det fullt från morgon till kväll. I dessa tider går inte hela familjen in och handlar. Läge finns för någon förening ställa upp en tillfällig korvkiosk och göra sig en hacka. I kyrkan är det nyårsbön 16:00 på Nyårsafton. Som många vet så har Vemdaliahuset återuppstått från en tids vila. Nu är det full fart i verkstaden och butiken, alltid värt ett besök.
Nyheter
2021-12-30
Ragnar Dillner

GÄRDESGÅRD

GÄRDESGÅRD
Minus 18 grader, vindstilla och snart en klarblå himmel. Gärdesgårdiseringen av Vemdalen by fortsätter, fint blir det. Bilden är från Storgårdsgatan innan den når fram till Västerlånggatan. Byns gator blev namnsatta och skyltade i början av 1970-talet. Det var i samband med att Posten började med utdelning, tidigare hade de flesta hushåll eget postfack i poststationen som låg mitt emot Kyrkan. Fortfarande finns några företag och hushåll som har postfack, numera finns de i entrén till ICA.
Nyheter
2021-12-29
Ragnar Dillner

HOPPLA

HOPPLA
Minus tio grader och ett lätt snöfall över byn. Tendens till luckor i molntäcket finns.
Ett av många äventyr som Vemdalen har att erbjuda är färd med häst och släde. Bosse kör turer ons, fre och lördag på Vemdalsskalet med utgångspunkt från stallet vid barnområdet. Tisdag då är Återvinningen öppen 11-19 i Hedeviken. Finns kanske en del lämningar efter julafton som bör återvinnas. Pandemin gör sig påmind dagligen i radio och tv men även i Vemdalen By. På ICA som många andra ställen är det begränsat antal som får vistas samtidigt. Begränsningen kontrolleras genom att alla måste ta en klädgalge vid entrén, är galgarna slut får man vackert vänta till någon har handlar klart. Visst missförstånd kan uppstå men då är personalen vaksamma och informerar. Ingen vill väl fuska i dessa tider. På parkeringen står en massa bilar, den är ofta full, alltid finns det någon som låter bilens motor stå och puttra trots tomgångsförbud efter en minut. Trängsel är områdets största hot vad gäller smittspridning - Respekt tack.
Nyheter
2021-12-28
Ragnar Dillner

ÄVENTYR

ÄVENTYR Minus tio grader, dimma med inslag av lättare snö ligger över byn.
Äntligen kan man säga när Klövsjö/Vemdalen Äventyr & Konferens öppnar sina nya Äventyrspark. Några 100 kvm lokaler för skoterförvaring samt utrymmen för omklädning inför guidade safaris. Ett mycket väl tilltaget bygge, ett bygge för framtiden som kommer att vara centrum och utgångspunkt för många äventyr. Jan-Ola Dillner har varit verksam i branschen i många herrans år och kan sin sak. Han har erfarenhet av grupper från 5 personer upp till flera hundra som ska förses med aktiviteter. Nu den här tiden är det snöbaserat. Det kan vara Isfiske, skotersafari, hundspann. Äventyrsdagar som kan avslutas med middag i en riktig Igloo. Sommartid är det cykling, viltsafari, fiske, kanot, båt eller 4-hjuling som kan erbjudas. Läs mer på företagets hemsida.
Nyheter
2021-12-27
Ragnar Dillner

RUSNING

RUSNING
GOD JUL MINA FÖLJARE.
Minus 14 grader, hög och rosaskimrande molnbas. En dag kvar till julafton, nu är det nog många som har bråttom med det sista fixandet. Parkeringen på ICA var fylld redan före  nio när de öppnar. Så kommer det att se dagligen under två veckor nu. Det är något vi får vänja oss med. Kan konstatera att många markerar respekten för pandemin och bär munskydd när de handlar, det är positivt. Att hålla avstånd är det enklaste sättet att delta för att begränsa smittspridningen. Krogarna får ta ett stort ansvar i den situation vi har, något som inte skulle behövas om vi alla av automatik höll undan även på krogen. Pandimetern visar 17:09 varav det mesta är skatt. Fortfarande inga större mängder av snö i sikte, det är enkelt när vi slipper snöskottningen framför våra entréer.
Nyheter
2021-12-23
Ragnar Dillner

JULKONSERT

JULKONSERT Minus sex grader, vindstilla med hög molnbas, tendens till uppsprickande. Idag är det minimarknad vid Centrumhuset och ikväll blir det Julkonsert i kyrkan. Det tillverkas snö i samtliga pister inför julhelgen så där råder ingen större snöbrist. I Vemdalen By ligger snön så pass att gräset är täckt. Varggransstugan öppnar idag för säsongen. Boka bord via deras hemsida. Det pågår en utredning angående lokala transporter i Härjedalen, tanken är bla. att se om det går att förbättra något. Av Härjedalens drygt 2 tusen företag är det inte ens 100 företag som besvarat enkäten. Vad tycks om det. Nya restriktioner i pandemin idag. Bara att fortsätta att hålla avstånd, eller hur.
Nyheter
2021-12-22
Ragnar Dillner

NY KLAPPBUTIK

NY KLAPPBUTIK Minus sju grader och det snöar lite lätt, tillräckligt för snörök i trafiken. Ny butik med tillhörande brädgård har öppnat i byn. Butiken är under uppbyggnad och nya varor kommer dagligen. Här kan man hitta lämpliga julklappar på någon hylla. I kassan för dagen stod Freddan Stensson som efter 20 år på SkiStar går mot nya mål i arbetslivet. Totalt är det fem personer som lotsar och hjälper kunderna. Det finns även en Drive in för dig som har släp eller lastbil. Öppet från 06.30
I MORGON 11-15 är det julmys på torget vid Härjedalspzzan och Designbutiken. Minimarknad mm.
Nyheter
2021-12-21
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER
Tre grader kallt, nordvästlig vind och det ligger lite nattpuder på gator, pister och torg. Pandometern visar 16:99 för stunden. Helgen har varit lugn, inga raporterade dikeskörningar eller krogbråk, det är tryggt att vistas i Vemdalen. Det är mycket folk i bygden, det kan man se på ICA:s parkering som är fylld från morgon till sen afton, öppet till 20.00. Det är gott om renbete just nu, även längs våra vägar - Tänkvärt. Nu är vi inne i julveckan och det råder full fart på alla byggnationer som skall vara färdiga till julafton. Idag smygöppnar Beijer Bygg sin byggshop i Vemdalen, ligger vid CRAMO.
Nyheter
2021-12-20
Ragnar Dillner

RODNAD

RODNAD Någon plusgrad, sydvästlig vind och några regndroppar i luften. Halka råder trots sandning, kör försiktigt.
Vacker morgon när solen kommer över horisonten vid niotiden. Nog känns det lite konstigt att gå från minus 20 grader till noll på några dagar.
Fredag och myskväll för många av oss och då särskilt barnfamiljerna som gnor på med önskelistorna. Nu har vi en vecka på oss att fixa med julmatens alla inläggningar, rullande och stekande samt bakande. Griljering av skinka sker oftast dagen före dopparedagen.
Nyheter
2021-12-17
Ragnar Dillner

UR & SKUR

UR & SKUR Plus en grad, ömsom regn och ömsom snöbyar, ibland med inslag av solsken. Solsken blev det i den Alpina världen igår när Elsa Fermbäck fick stå överst på pallen i Europacuppen.
Att det byggs i Vemdalen By har snart hela Sverige kännedom om. Nu är ännu ett bostadshus under uppförande. Det går BRA för vissa husleverantörer i området. Det jobbas nästan dygnet runt på Pålvägen för att få färdigt innan nyåret. Mitt emot detta bygge finns en grundplatta gjort för ytterligare byggnation. Inom en månad slår Beijer Bygg upp portarna för sin etablering i Vemdalen, kan behövas.
Nyheter
2021-12-16
Ragnar Dillner

OMSLAG

OMSLAG Minus fem grader, stigande. Med en knutta flax kanske solen tittar fram. Nu går vi in i några dagar med blidväder och kanske även lite regn. Kan konstatera att det ännu inte är skoterföre. Mindre än 10 dagar till julafton, nu är det dax att förverkliga önskelistan. Julskyltningen är väl i full gång på NK och andra stora varuhus. På bion i Vemdalen visas ikväll filmen om Karl-Bertil Jonsson, del kanske blir fullsatt, vem vet. Fortfarande är det massor av renar som betar i skogarna vid Hedlanda, risk för sammanstötning kan man säga.
Nyheter
2021-12-15
Ragnar Dillner

GRANNBYN

GRANNBYN Minus 14 och uppsprickande. Hyfsat väglag men ganska mycket ren på vägen vid Hedlanda samt mellan Storhogna och Klövsjö. Snörök efter långtradare som samlat snö på släpet. Trafiken av grusbilar till Klövsjö tyder på att det byggs såklart även där. I Sveg grubblas det om hur den stora träbjörnen ska kunna räddas. En inre stålkonstruktion kan bli lösningen på att inte tappa hakan.
Nyheter
2021-12-14
Ragnar Dillner

PADELHELG

PADELHELG Mulet och någon grad under nollan. Halkigt och spårigt väglag. Många olyckor har det varit under helgen. Debatten kring snöröjningen går vidare, var det bättre förr.
I Bridgestone Padelarenai Vemdalen har det varit full rulle i helgen. Vuxna och ungdomar har tränat och haft turnering. En lyckad helg med många deltagare och många vinnare, ingen nämnd och ingen glömd.
Nyheter
2021-12-13
Ragnar Dillner

LANDMÄRKE

LANDMÄRKE Två grader kallt och lite kornsnö i luften, kan bli lite halkigt på vägarna idag.
Vemdalen By har begåvats med ett nytt landmärke vid infarten från Håvägen. Det är ett samarbete grannar emellan som med hjälp av Vemdalsgävarn satt belysning i en stor fin gran vid ån. Ett bra initiativ, fler sådana samarbeten är önskvärda. För många år sedan bekostade Byns Företagareförening stora julstjärnor som hängdes upp i lyktstolparna i byn. När stolparna förnyades togs fästen bort och stolpägaren förbjöd utsmyckning. I Röros är handelsföreningen i framkant vad gäller utsmyckning av gatorna. Halmbalar och höbuntar blandas med tomtar och gilanger
Nyheter
2021-12-10
Ragnar Dillner

VEMHÅTRÄFFEN

VEMHÅTRÄFFEN Endast några få grader kallt idag. Mulet med inslag av underkylt regn. I butiken finns De vanligaste butiksvaror som mindre ICA-butiker hålller sig med. 
 Även de vanligaste spelen som Lotto, Stryktips, Keno, Triss mm. Butiken är även ombud för Systembolaget, Bussgods och Apoteket. Bensin finns också till bilen och snöskotern.
Nyheter
2021-12-09
Ragnar Dillner

2" X 6"

2" X 6" Lite mildare idag, endast minus 11 och ett lätt snöfall.
Beijer är på gång med sin etablering som granne med Cramo. Området är stängslat och nu monteras ett kallager. På området har man rest ett gigantiskt tält som blir plocklager. Kontor och butik blir till höger i området. Det är en intressant utveckling, nu finns fyra bygghandlare mellan Vemdalen och Svenstavik. Den första större bygghandels i byn startade 1986 vid gamla sågdammen. Där fanns byggshop, brädlager och ett sågverk för lister. Planer fanns även på ett måleri för vita lister, sådant som är självklart i ett varulager idag. Huset kom att kallas för Hantverksbyn, fyra företag under samma tak  (Rörmokare, Elfirma, Byggherre och Administratör). Där fick man hjälp med allt från grund till tak sam hjälp med ritningar och ansökningar för bygglov.
Nyheter
2021-12-08
Ragnar Dillner

CENTRUM

CENTRUM Drygt 20 grader kallt under natten, nu på förmiddagen endast minus 15 grader. Det spås varmare väder till helgen, dock inga plusgrader. Centrumhuset i Vemdalen By byggdes av kommunen 1978. På den tiden innehöll huset korvkiosk, Turistbyrå, Jämtlands Folkbank, Tandläkare, Myskomaten, en presentshop med spel, samt Distriktssköterska. Husets fasad har gått från rött, blått till grått. Det var lite historia för er som nyligen börjat läsa vemdaleninfo.se.
Webbsidan har funnits på sedan 1996 och har uppdaterats varje vardag samt någon helg vid extra händelser. Numera kan man anse att den tillhör kategorin Blogg och redaktören kan då betraktas som en bloggare.
Nyheter
2021-12-07
Ragnar Dillner

EXKLUSIVT

EXKLUSIVT Minus 14 grader hög molnbas och snökanonerna i Destinationen mullrar för fulla muggar. Säsongsstarten känns som i trygga händer tack vare skicklig och idog personal i god samverkan med väderguden.
Ny butik på Skalets Torg. SKISHOP har smygöppnat som det säger. Butiken ligger i den senaste av det stora byggnader som kommit till. När man kliver in så möts man av några härliga profiler som har jobbat många år i SkiStars butiker borgar för kunskap kan man säga.
Nyheter
2021-12-06
Ragnar Dillner

LÄGER

LÄGER
Minus 14 grader och lätt snöfall, lagom för att skapa snörök i trafiken.
Träningslägren har redan börjat ta mark, stora gäng i Klövsjö som är på gång redan i tidig morgon. Snökanonerna mullrar på vid samtliga anläggningar. Antalet nedfarter som öppnar ökar  för varje vecka, snart är det öppet över det hela.
Även i Klövjsö råder byggfeber vilket såklart gynnar den lokala Byggshopen. Nu är det fredag och många ska väl ut på någon After Work eller ett restaurangbesök. Finns ju en hel del lokala restauranger att välja på.
Nyheter
2021-12-03
Ragnar Dillner

MINUS

MINUS Minus 20 grader och det ska hålla i sig i 10 dygn, hu jeda mig. Rattmuff, isskrapa, motor- och och kupévärmare. Snöskyffel klarar vi oss utan med den snömängd som ligger just nu.
Det gröna husets historia är Klädekipering, Postkontor, Plats för filminspelning av "Mimmi i fjällen". Numera lägenheter. När det var portkontor var det också en normal samlingsplats liksom matbutikerna i byn, det fanns både Konsum och Allköp på 1970-talet.
Den här veckan byggs ännu ett BRA-hus för fast boende i Vemdalen By. Det är på Vemdalsberget, ett område som kvällstid strålar som stjärnor i mörkret av sina ytterbelysningar.
Gårdagens bio på GT-gården lockade ca 30 besökare i kylan.
Sedan igår leds flygtrafiken på Åre-Östersunds flygplats från tornet på Arlanda. Utveckling men knappast regional utveckling. Alla anställda erbjöds fortsatt jobb på Arlanda, minst en av dem valde att hitta ny karriär i länet.
Nyheter
2021-12-02
Ragnar Dillner

KALLARE

KALLARE Vemdalen idag. Minus 21 grader, solsken och frost i träden. Det är kallt i destination Vemdalen idag igen. Jobbigt för alla som har byggprojekt och måste göra jobb utomhus. Prognosen lovar endast minus 10 till eftermiddagen, vi får väl se hur det blir med det. Onsdag då är det Bio på GT-gården. House of Gucci - IKVÄLL KLOCKAN 19. Det är väl veckans evenemang kan man säga.
Nyheter
2021-12-01
Ragnar Dillner