MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

JULMARKNAD

JULMARKNAD Fem grader kallt och strålande sol. Inte undra på att det blev publiksuccé på Hembygdsgården. En himla lyckad marknad med traditionella knallar men också mycket nytt. Verktyg av choklad tillhör höjdarna liksom de handmålade jul- och presentkorten som fanns i mangårdsbyggnaden. Spjälles Viltprodukter och tunnbröd går också bra på en julmarknad. Auktionen till förmån för Barncancerfonden höll Lasse Tjärns som vanligt får man säga. Samtliga utrop var skänkta av bygdens företagare. I morgon är det 1:a Advent, nu börjar nedräkningen till jul och på året kan tilläggas.
Nyheter
2019-11-30
Ragnar Dillner

FJÄLLHÄLSAN

FJÄLLHÄLSAN Hoppsan, minus 15 grader i morse och solsken. Vi får hoppas det blir en solig vecka nu när världens alla skidskyttar tävlar i Östersund. Det är också tid för Influensa och kan vara klokt att vaccinera sig. 75 kronor på Fjällhälsan för oss pensionärer. Det känns tämligen lyxigt att bli vaccinerad på gångavstånd från hemmet. Influensaaktiviteten i Sverige ökar långsamt men är sammantaget mycket låg, vilket är normalt för säsongen. Under vecka 47 rapporterades 58 fall av influensa varav 49 fall av influensa A och 9 fall influensa B. Det är geografiska skillnader i spridningen av de rapporterade fallen, nästan hälften av fallen (28 fall) är rapporterade från Norrland. Även syndromövervakningen visar på en ökande men låg aktivitet i hela landet. Influensaaktiviteten är även mycket låg i övriga Skandinavien och Europa.
Nyheter
2019-11-29
Ragnar Dillner

KONTROLL

KONTROLL Minus 3 och kornsnö, så pass att det blir snörök i trafiken. Den här veckan är det inte bara sotning som pågår utan även brandskyddskontroll, vilket även är en lag. Lagen och förordningen om skydd mot olyckor trädde i kraft den 1 jan 2004. I lagen anges att kommunen i brandförebyggande syfte ansvarar för att sotning och brandskyddskontroll utförs. I Härjedalen utförs det av Härjedalssotaren. Vi påminner om Julmarknad Lördag den 30 november kl 11.00-14.00 på Hembygdsgården. ​https://youtu.be/-MrMk6fEl_c
Nyheter
2019-11-28
Ragnar Dillner

ÅBRO

ÅBRO Minus en grad, snörök och lite flursnö Idag börjar projektet "Bygga bro". Skoterklubben bygger ny bro över Lövåsbäcken/Storgårdsbäcken med hjälp av volontärer, Dugnad heter det på Norska. Det är så i föreningslivet att utan frivilliga och gärna sådana med tillgång till en passande  maskinpark så blir inget gjort. Ny sträckning av skoterleden från Macken mot Vemdalsberget kräver ett brobygge. Onsdag då är det bio på GT-gården, filmen heter visst Joker. Nu drar det ihop sig till Julmarknad på Vemdalens Hembygdsgård. På lördag 11-14 med traditionell Auktion med Lasse Tjärnås som börjar 12.30. Pengarna går till Barncancerfonden. 30 knallar är anmälda, men det finns plats för flera.
Nyheter
2019-11-27
Ragnar Dillner

STRIKE

STRIKE Minusgrader hela natten, tendens till uppklarnande idag, man hoppas. Vad gäller väglaget så är det halka som gäller och sandning pågår. Under sista partynatten på Skalet stales en bil, den hittades dagen efter stående i en sjö utanför Järpen, 22 mil bort. Det troliga är att tjuven är inringad. Vill man ägna sig åt trevligare nöjen kan vi föreslå en stund på Bowlingbanan. Området förfogar över 2 anläggningar med bowlingbanor. Det Vemdalen By saknar är en aktivitetshall/multihall som kan erbjuda ett flertal aktiviteter på samma gång. En hall skulle vara till stor nytta även för skolorna i Hede och Vemdalen. En aktivitetshall kostar ungefär lika mycket som det kostar att lägga ny asfalt på Svegs Flygplats. Simhall saknas också, det hämmas barnens simkunskaper av. Lämplig kommunal mark finns men som vanlig finns inte pengarna.
Nyheter
2019-11-26
Ragnar Dillner

SLEFT

SLEFT Nollgradigt och ingen lucka i molntäcket. Partyhelgen på Vemdalsskalet är över för denna  gång. En del tjuveri och fylleri förekom, men det är ju också tradition. Nu laddar nog besökarna till Vårkalaset och hoppas på solsken. Mindre än en månad till julafton, dags att skriva önskelista och drömma tillbaka till när man var barn och fick gå på julskyltning. Första söndagen i Advent dukade handlarna fram leksaker i butikens farstu. Fanns säkert något för alla vuxna också med det har inte fastnat i minnet. Den här veckan får vi se över allt som har med advent att göra, ljusstakar och ljusslingor. Vill ni se praktexempel på ljusprydnad så ta en tur längs Fjällvägen genom byn, svårt att missa vad jag menar.
Nyheter
2019-11-25
Ragnar Dillner

TÖVÄDER

TÖVÄDER Två grader varmt och duggregn i Vemdalen By. På fjället råder skidföre. Lite vårkänsla över Lövåsbäcken som ringlar sig genom byn. Idag börjar "Novemberkalaset", en dans- och musikhelg i två dygn på Vemdalsskalet. Kända orkestrar löser av varandra. Disco och pianobar, musik och underhållning för alla under helgen. Gammalt tillbaka var denna musikhelg en sluten tillställning som gick under namnet "Forum". På den tiden kom orkestrar från när ock fjärran för att spela upp för arrangörer inför kommande sommar och bokningar. Nu är det en stor danshelg som lockar tusentals.
Nyheter
2019-11-22
Ragnar Dillner

SKÅDDA

SKÅDDA 4 grader kallt, låga moln med mycket fuktighet (Skådda). Kan det vara ett väderomslag på gång. Ja dimman ligger lågt över byn idag men vi ska inte lägga skulden på snökanonerna. Torsdag och dagen före Novemberkalaset. Fredag dans till Lasse-Stefanz och Eloge. Afterski med STHLM JukeBox 15:00-18:00. Nattklubb med Dj Dick och pianobar med Jocke Camming fram till 02:00 bägge kvällarna. Lördag dans till Black Jack. Det kommer som vanligt ca 3000 personer till denna helg. Några av gästerna bor på Gästis, det gör bröderna från Täby. De har varit här i många år under denna helg. I år lockas de även av skidåkningen, lite ledsna över att det var så få nedfarter öppna. Men de är nöjda ändå. Bra boende på Gästis och mycket bra mat på Husky.
Nyheter
2019-11-21
Ragnar Dillner

NY BUTIK

NY BUTIK 4 grader kallt, solsken och halt väglag. Vi tackar Diana för alla år på Dianas Spel & Gott. Nu är det nya tider och trender som gäller. Helén Pålsson öppnar "Inredningsbutiken Vemdalen" i fjällnära miljö. Spelhörnan blir kvar men övriga utbudet är förändrat. Butiken öppnar idag och många nyfikna kommer att besöka butiken. Förändringar är bra och byn behöver något nytt, det var ju länge sedan. Butiksidén startades på 80-talet av Barbro Albelin, hette då Myskomaten och låg i gamla konsumhuset. Det huset är numera rivet och fanns där sporthuset ligger idag.
Nyheter
2019-11-20
Ragnar Dillner

TÖVÄDER

TÖVÄDER Två plusgrader och ett lätt sommarregn. Idag slapp man skrapa bilrutan men behåller rattmuffen, har vant mig med den. Långtradarna gör klokt i att lägga på snökedjorna på byn innan det börjar färden över Vemdalsskalet. Snösvägen får ploga slask och sprida grus idag. Tisdag och Återvinningen är öppen, det kan bli en tur dit. Läser i lokaltidningen att en politiker från Härjedalen körde bil till Polisstationen i ett ärende, blev påkommen och får sitt straff. Kan vi lita på en sådan politiker. I morgon är det premiär för ny butik i byn som efterträder Dianas. Nu kommer Inredningsbutiken Vemdalen
Nyheter
2019-11-19
Ragnar Dillner

NYSPÅRAT

NYSPÅRAT Två minusgrader och kornsnön faller lätt över nejden. Skidspåren vid skalets spårcentral är preparerade och många har upptäckt det. I Sveg som är kommunens huvudort är avgiften 750 kr för en säsong i skidspåret. På Vemdalsskalet är det ännu fritt att åka, men det ska väl vara någon fördel att bo på landet. Det populära skidspåret vid Vargen vet man inte om det blir uppkört, Vargkrogen lär vara till salu och håller stängt än så länge. Det kan ju bli uppställningsplats för snöröjningsfordon nu när nytt företag fått anbudet att röja Skalets alla vägar och 950 infarter.
Nyheter
2019-11-18
Ragnar Dillner

LAMPAN

LAMPAN Minus 14 men solen värmer och det blir nog bara någon grad kallt frampå dagen. I går kväll var det Destinationsträff där samtliga 130 delägare i Destinationsbolaget var välkomna. Drygt hälften mötte upp och kan man säga var ett gott resultat, alla ville ju inte sitta närmast scenen. Marcus Ståhl inldde och berättade om nuläget och vad kvällen skulle handla om. Det skulle bli en workshop om framtiden, alltså inte om kommande säsong. Nu var det dags för Anders Landgren, kallad Lampan att inta scenen, han tog över kvällen med full fart och fick upp en mycket god stämning i salen. Satte oss i grupper och lockade fram samarbetsfaktorn ur oss alla genom intressant grupparbete och en redovisning. Ja den kvällen kan vi göra om. En sak till - Restaurang Vålkojan ligger på Blocket till försäljning.
Nyheter
2019-11-15
Ragnar Dillner

SVALLIS

SVALLIS Minus 2 grader och uppklarande. Ikväll är det Destinationsträff om hur vi ser på framtida turism i området. Antar att det i första hand gäller sommarturism, vinterhalvåret känns som SkiStar har koll på. Veman har inte lagt sig ännu, behövs nog en köldperiod till, det blev ju plusgrader igår. Det går flera rykten i byn om vad det ska bli i KEOS gamla lokaler. Allt från ny sportaffär till Antikhandel. Vi kan bara avvakta och se. Nästa vecka byter Dianas skepnad och blir Inredningsbutiken Vemdalen, Interiör & Spel i Fjällnära miljö. Spännande med något nytt samtidigt som vi kommer att sakna Dianas.
Nyheter
2019-11-14
Ragnar Dillner

TRÅNGT

TRÅNGT Idag har vi mulet och någon plusgrad. Plogning efter gårdagens sena snöfall. Området runt Macken i byn har även blivit uppställningsplats för långtradare och andra godstransporter. Platsen är kanske inte lämplig men bra för chaufförerna som kan ta sig en fika eller korv med mos. Även snösvängen stannar till ibland för en fikapaus. Onsdag då är det Bio på GT-gården med paus och godisförsäljning. Åtgårdens Café har stängt i tre veckor.
Nyheter
2019-11-13
Ragnar Dillner

SNÖRÖK

SNÖRÖK Någon kallgrad och nederbörden hänger i luften. Snösvängen har röjt det som kom under gårdagen, vägar, gator och torg är helt ok. Barnen bygger snögrottor på skolgården under rasterna  och gör av med energi, lika bra som ett idrottspass. Nytt för i år är att snöröjare ska prioritera gång- och cykelvägar och röja redan vid 5 cm snö. Gator och vägar får invänta 7 cm. I Vemdalen röjer snösvängen med sunt förnuft, det funkar också. Ganska fint nu när det hänger snö i träden längs vägarna. Trafiken verka att ha ökat, kan det bero på att många redan kommit till byn för skidåkning och vill göra säsongens premiäråk.
Nyheter
2019-11-12
Ragnar Dillner

PISTVAKT

PISTVAKT Minus 8 grader och kornsnö i luften. Snösvängen har varit ute på morgonen och röjt på gator och torg. På skidanläggningarna är åkningen igång, minst 2 pister på varje anläggning. Vid Grizzly på Björnrike är det öppet för träningsläger och snötillgången verkar tillräcklig. De 4-hjulsdrivna bilarna står i långa rader på parkeringarna i väntan på ännu mera snö. Första omgången säsongsjobbare i liftar och butiker har anlänt. Snart är det dags för Rest. Husky att dra igång de berömda "Måndaxklubbarna".
Nyheter
2019-11-11
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Minus 5 och det pudrar på kan man säga. Det är så pass att marken är vit. På fjället ligger lite mer och speciellt där snökanonerna öser på. På lördag ska visst en lift öppna för säsongen på Vemdalsskalet, ganska nära Hovdedalen. Fortfarande grävs det på flera ställen i byn, bla. för att underhålla VA-nätet. Borrningen för bergvärme fortsätter på skolgården, nu har man förflyttat maskinparken närmare dagishuset. På kyrkan var flaggan på halv stång även denna fredag, det är många begravningar nu. På söndag är det Fars dag och då har Storhogna och Hovde hotell erbjudanden som kan passa en far. Lokalerna där KEOS Sport höll till är nu tomma. Det blir renovering och ny verksamhet tar vid.
Nyheter
2019-11-08
Ragnar Dillner

FIKA

FIKA Endast 3 grader kallt och hög molnbas, tendens till uppklarande. Åtgårdens Café har öppet tor-sön 11-16, det är byns enda renodlade café. På Macken går det också att ta en fika och något gott kaffebröd eller en macka. Åtgården var även rumsuthyrning på 70-talet, ofta var det säsongare som hyrde över vintern. Enligt Vikipedia kan en fika variera i tid. Till drycken brukar man ofta äta någon form av sötsak, kallad fikabröd, klassiskt brukar det vara bullar och/eller kakor. Denna tradition av en kaffepaus med något tilltugg är centralt i svensk kultur med svenskar som en av världens största kaffekonsumenter.
Nyheter
2019-11-07
Ragnar Dillner

VEMAN

VEMAN Endast 10 grader kallt och lite puder på marken. Flera dygn med stark kyla har gjort att isen börjat lägga sig Veman. I Vemhån har några börjat åka skridsko på sjön, lite vågat kan tyckas. I Vemdalen är det dammen på campingen som brukar vara första isbanan. Nu är hockyplan vid skolan på gång, en ny Ismaker har börjat spola. Onsdag då är det Bio på GT-gården.  Kylan gör att konstsnötillgången är redan ganska riklig. Nu är det dags att fösa ut högarna med pistmaskinerna.
Nyheter
2019-11-06
Ragnar Dillner

RATTMUFF

RATTMUFF
Minus 13, solsken och frost i träden. Rattmuff och dubbdäck kan rekommenderas. Bistra tiden för byggjobbarna vid alla de projekt som pågår runt om i destinationen. Snökanonerna mullrar i väntan på det riktiga snön. Enligt prognosen kommer snön till helgen och då dröjer det inte länge innan träningsgrupperna fyller området. Ja det är ju det vi lever av. Turismen är den motor som drar hela Härjedalen. Nu ska det även utredas om det finns behov för en busslinje mellan Funäsdalen och Röros, det låter som en himla bra idé.
Nyheter
2019-11-05
Ragnar Dillner

VIADUKT

VIADUKT
Minus 15på morgonen men solen värmer och det kanske stannar vid mins 5. Snökanonerna mullrar i pisterna, både Skalet och Björnrike öser på. På Björnrike har det byggts en viadukt som förbinder Björnvallen med Grizzlyområdet utan att korsa vägen vid gamla husvagnsparkeringen. Många andra nyheter finns också i våra skidområden.
Nyheter
2019-11-04
Ragnar Dillner

INBROTT

INBROTT Det blir plusgrader och solsken idag. Skumma typer har gjort inbrott på Macken inatt. Tobak och elektronik blev bytet. Självklart även en del skadegörelse på köpet kan man säga. Ni som har något misstänkt att rapportera, gör de till polisen eller Macken. Tidigare på kvällen var det en välbesökt Pizzabuffé och trubadur på Nya Tonys. Även Husky hade fullbokat på lördagskvällen.
Nyheter
2019-11-03
Ragnar Dillner

ROMAN

ROMAN Plus 5 grader, vindstilla och strålande sol. Toppenväder för fortsättningen av marknadshelgen i Vemdalen. Att Lodge & Lya är loket som drar är helt klart. Men flera har hakat på sina vagnar och skapat en marknad som sträcker sig långt ut från Skalet. I Vemdalen By har Local Skier hakat på, liksom Ekbergs med minimarknad och Outlet. Samisk Slöjd & Inredning lockakr med nya produkter. Barnen i klass 8 har försäljning på flera ställen i Byn. En  lokal författare har försäljning av sin nyskrivna roman, finns på Skalets Torg. Romanen utspelar sig en en fjällby - spännande.
Nyheter
2019-11-02
Ragnar Dillner

Advektionsdimma

Advektionsdimma Minus 6 och det skiner upp, ännu en strålande dag i antågande. Morgonen börjar med lite advektionsdimma längs Högfjället men den glider snart förbi. Idag kör mässan Lodge & Lya igång, förra året kom 8500 besökare, i år på 10-årsjubiléet hoppas arrangören på 10 tusen. I Vemdalen By öppnar Ekbergs Outlet på GT-gården fre-sön med halva priset på allt. I morgon är det Pizzabuffé med underhållning på Nya Tonys. Tågtrafiken från Malmö via Göteborg och Stockholm till Vemdalen är populär. Nu hänger även Ramundberget på och hämtar med egna bussar vid Röjans station. Vi får hoppas att vagnarna räcker till, men det är ett bra sätt att fylla dem med vintergäster. 
Nyheter
2019-11-01
Ragnar Dillner