MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

2 tum 2

2 tum 2 18 grader, mulet innan sol kan man hoppas. Klövsjö Bygghandel bygger nytt, stora lokaler vid infarten till hotell Klövsjöfjäll. När det är färdigt lagom till nyår blir det en konkurrent till både AB Karl Hedin i Vemdalen och Byggvaruhandeln i Svenstavik. Fredag och en ny helg på gång. ÄlgHälga i Svenstavik  och Jaktlördag hos Ekbergs
Nyheter
2019-08-30
Ragnar Dillner

FRUKTODLING

FRUKTODLING Mulet, fuktigt och 20 grader, lite tropiskt kan man säga. Det kan vara anledningen till att det t.o.m går att ha äppelträd som ger frukt i Vemdalen i år. Riktigt roligt att se, vet att det även finns på några andra ställen i byn, bilden är från Västerlånggatan. Om det blir tillräckligt för en leverans till ICA vet vi inte.
Nyheter
2019-08-29
Ragnar Dillner

POSTKODEN

POSTKODEN 15 stigande till 25 grader idag, lillördag dessutom. Kan det bli en afton att tända grillen eller att besöka byns uteserveringar. På Vemdalsskalet verkar någon besökt krogen och sedan lullat hemöver med hjälp av sitt fordon. Väl inne på Gamla Landsvägen gick det inte bättre än att halva raden av postlådor krossades och spreds ut i vägkanten. Även lådornas innehåll spreds ut i terrängen. Nu kommer det komiska, nummerplåten till fordonet låg kvar bland spillrorna av lådorna.
Nyheter
2019-08-28
Ragnar Dillner

15:43

15:43
Dagen bjuder på strålande sol och drygt 20 grader, kan inte bli mycket bättre en sensommardag. 15:43 för 95 oktan är 12 öre lägre än i Hede, det vi också glädjas åt. den 7 oktober 1958 kostade 40 liter bensin 30 kr och 40 öre. Jakten på säsongspersonal pågår för fullt samt jakten på bostäder. Många av säsongarna vill bo i Vemdalen by. På det berömda Facebook finns en grupp där man kan lägga upp ledigt boende eller lägga in att man söker. På Fjällglimten finns 10 lediga lägenheter, borde passa för vilken åldersgrupp som helst.
Nyheter
2019-08-27
Ragnar Dillner

KLÖVSJÖFJÄLL

KLÖVSJÖFJÄLL 18 grader och strålande väder. Det verkar gå mot ett värmerekord för älgjakten. Björnjakten är redan igång liksom fågeljakten. Klövsjöfjälls nya byggnad på fem våningar med 38 dubbelrum, gym, restaurang och outletbutik har nått takhöjden. Lite ovanligt men snyggt med den svängda fasaden där rummen har utsikt mot Klövsjö by. Bygget ska stå färdig lagom till påsken 2020.
Nyheter
2019-08-26
Ragnar Dillner

TAK-KROG

TAK-KROG Det allra senaste och det allra minsta i krog-Stockholm är SMÖR. Restaurangen heter egentligen Smörlotten, då den inte är större än en kolonilott. Här serveras gourmetmat på taket av Söderhallarna, tio våningar upp. Ett fåtal smårätter som ändras efter tillgång på råvaror. Mycket bra mat och hyfsad utsikt. Billigt framför allt, men ingen alkohol. Allt är boilogiskt nedbrytbart. Träskedar och soppskålen är av pressat trä också.
Nyheter
2019-08-24
Tommy Jarnbrink

GRÄNSFJÄLLEN

GRÄNSFJÄLLEN 6 grader och regnmolnen har lämnat fjällen, snart värmer solen igen. Vägarna på Norska sidan är kantade med bilar från Sverige, nu råder tider för svampplockning. Att dömma av bytet verkar alla fått sitt behov av Kantareller denna gång också.
Nyheter
2019-08-23
Ragnar Dillner

BJÖRNSPANING

BJÖRNSPANING
14 grader och det kan bli strålande solsken när dimman lättat. Igår startade björnjakten och efter första dagen har 11 björnar fällts i länet varav 3 i södra delen där Härjedalen ingår. Vid flygning över Sonfjället, Vemhån och Björnrike kunde ingen björn upptäckas.  Dagen höjdpunkt som även kan ses som en utmaning är skolstarten. För några är det livets första skoldag, andra ska börja högstadiet eller gymnasiet vilket kan vara extra spännande. Själv minns jag min första lärare Anna Lanz i skolan i Kluk/Östbacken.

Nyheter
2019-08-22
Ragnar Dillner

LIVET PÅ EN BLOMMA

LIVET PÅ EN BLOMMA
15 grader och solsken, en fin höstdag. Ännu ett stort evenemang är över för dette år. Fjällmaran som lockade 900 deltagare genomfördes under lördagen, vädret var väl sisådär men stämningen var god. Vi behöver många store evenemang för att locka folk till Vemdalen. Sänder stt stort tack till arrangörerna. Ett febrilt arbete pågår i rabatterna nu inför den kyliga perioden, det gäller för insekterna och flygarna, om humlor nu kan flyga att samla energi så livet får en mening även nästa år.
Nyheter
2019-08-19
Ragnar Dillner

URSKOG

URSKOG Bara trettio minuter från Stockholms City, ligger urskogen i Tyresta. Den unika skogen med väldiga träd med 400 år på nacken, ett virrvarr av grenar, rotvältor och multnande träd, ett hem för sällsynta växter och djur – det är Tyrestas urskog. Trots att det bara är någon kilometer till närmaste bostadsområde förmedlar urskogsdelen av nationalparken, norr och öster om Tyresta by, en äkta känsla av vildmark.
Där finner vi stora hällmarker med grova, gamla tallar på både två- och trehundra år som sträcker sig mot ljuset med mäktiga kronor. Ja, den äldsta tall som påträffats i nationalparken är faktiskt över 500 år gammal!
Nyheter
2019-08-18
Tommy Jarnbrink

MÅNGA

MÅNGA Halvbra flurväder. Sen uppdatering idag, hade full dag på Hedlanda igen.
Nyheter
2019-08-16
Ragnar Dillner

ASFALT

ASFALT 15 grader och solsken, en fin höstdag. På lördag avgörs årets upplaga av Fjällmaran, vi får hoppas att vädret består. Väg 84 från Långå till Tännäs har fått ny beläggning, hela sträckan utan uppehåll. Känns ovanligt i Härjedalen med så jämn och fin väg.  Även broar och räcken rustas. I morgon invaderas Hedlanda och Gästis av Young Pilots. 11 ungdomar och 12 piloter ska flyga i fjällen och öva navigering och spaning. Serveringen öppen torsdag-lördag.
Nyheter
2019-08-15
Ragnar Dillner

PIGLÖRDAG

PIGLÖRDAG 14 grader och halvklart. Risk för skurar - Ja kanske. Det fejas fortfarande med klockstapeln som ska få lite nya spjälor och mera tjära. Ganska fullt på ICA:s parkering redan på morgonen. Kan konstatera att det är mest turister vilket är mycket bra. Det är några veckor kvar på den säsongen innan vi går in i jakttider. Onsdag då öppnar Husky för kvällar ons-lör. Kanske blir det en riktig Piglördag just ikväll.
Nyheter
2019-08-14
Ragnar Dillner

HALVVÄGS

HALVVÄGS 12 grader, mulet men uppehåll just nu. Det känns som om sommaren är halvvägs på väg mot höst. Då tröstar vi oss med att hösten har ju så många fina dagar med alla vackra färger. Halvvägs eller nästan har Blå Eken kommit med det nya huset på Skalets Torg. Troligen blir det ingen inflyttning detta år. Positivt kan vara att vinterbesökarna får se hur det byggs och investeras även kommande säsong.
Nyheter
2019-08-13
Ragnar Dillner

STÄLLPLATS

STÄLLPLATS
Regn och rusk och 12 grader kan man säga om förmiddagen i byn. Helgen trav på Björnvalla var som vanligt ett bra genomfört evenemang. Det är bara att gratulera den trogna staben som orkar håll i trådarna. Byn behöver återkommande händelser. Turistströmmen fortsätter ännu några veckor och antalet husbilar är mycket stort. På Hedlanda har föreningen 8 ställplatser varav hälften med el. Genomsnittet i sommar är 2 bilar/dygn. Lite mer när det är något evenemang. Det ger goda intäkter till föreningen.
Nyheter
2019-08-12
Ragnar Dillner

HEMLIGA HUSET

HEMLIGA HUSET Stockholmare som jag är och ganska flitig gäst på Vemdalsskalet, trodde jag att jag hade sett alla gamla stugor på Skalet. Men i somras "hittade" jag en liten stuga uppe på berget, precis där Pensionären går ned från Hovde. Såg den först på håll, men blev sedan så nyfiken att jag gick upp och letade, bland sten och granar. Många barn i skidskolan, har nog blivit informerade om att här bodde tomten eller Hovdegubben på sommaren. Mysteriets lösning ficka jag, när jag från flera håll blev informerad av att en tidigare ägare av Vemdalsskalets Högfjällshotell hade detta som "gömställe", när han ville vara ifred.
Nyheter
2019-08-09
Tommy Jarnbrink

SISTA MARKNADEN

SISTA MARKNADEN Uppklarnande och 14 grader på sista marknadsdagen. Ja sommaren rusar iväg. Men vi får passa på att gå på marknaden, några av knallarna står på Nya Tonys parkering men de flesta på Hembygdsgården, eller varför inte ta en tur med helikoptern till jaktmarkerna. Snart vidtar höstens aktiviteter med bär- och svampplockning samt de så viktiga jakten. Svampplockning också en typ av jakt som för och bybor ofta bedrivs på den Norska sidan av gränsen.
Nyheter
2019-08-08
Ragnar Dillner

STRATUS

STRATUS 12 grader och det regnar fortfarande. Åska, blixtar och regn under natten. 2 skogsbränder är rapporterade, helikoptrar deltar i släckningen i håglös terräng. Det är nog bra att det fortfarande regnar.
Nyheter
2019-08-07
Ragnar Dillner

DRAMATISKT

DRAMATISKT 15 grader stigande. Cumulus men kanske lite regn till aftonen. Ambulanshelikoter och vägambulas möts på Hedlanda för omlastning av patient. Samtidigt en tankning av amerikanskregistrerat sjöflyg. Hedlanda används också vid flyg med brandhelikopter. Brandflyget med  Svegs och Östersunds flygklubbar tankar inför varje brandflygning. Igår var det även utryckning för räddningstjänsten i Hede och Vemdalen för släckning av ladugårdsbrand i Klövsjö
Nyheter
2019-08-06
Ragnar Dillner

100 ÅR

100 ÅR 16 grader och morgondiset har lättat, det blir en klarblå dag. Röjan 100 år firades igår, 600 personer kom och lyssnade till musik, tal och mera musik, Utställning av gamla fordon som hade koppling till Röjan fanns också. Där fanns en Volvosugga som körde skolskjutsarna till Klövsjö på 60-talet. Inne i den renoverade stationsbyggnaden visades bildcollage från Röjans storhetstid. Restaurerade reklamskyltar för ett 30-tal företag som har funnits i byn fanns också att se. På den nyasfalterade stationsplanen fanns kaffe, hamburgare och kolbullar att köpa.
Nyheter
2019-08-05
Ragnar Dillner

HJULING

HJULING 17 grader, solsken och lite nordlig vind. Motoraktiviteter finns på Hedlanda, 4-hjuling på crossbana tor-lördag. I helgen är det även en del modellflyg igen. På eftermiddagen anländer en Hovard från Norge för den med flyghistoriskt intresse. 
Nyheter
2019-08-02
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Ingen frostnatt som det var igår. Nu strålande sol på näst sista marknadsdagen för denna säsong. Lite konstigt att det ska snart vara över nu när det precis kommit igång. Helikoptern som erbjuder rundflyg har landat vid Åsgatan. Storm Helikopter erbjuder rundflyg på marknaderna i Funäsdalen och Vemdalen. Ni som blir mer sugen på flyg kan komma till Hedlanda i morgon eftermiddag och följa med i en Norseman (Spökis gamla fjällflygmaskin). Ikväll är det musikunderhållning i kyrkan kl 20.00
Nyheter
2019-08-01
Ragnar Dillner