MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SLÅTTEN

Värmeböljan fortsätter, det ovana övergår i vana. Åarnas brusande vatten börjar duga som badvatten. Populära platser är under byns broar. Slåtterarbetet har rivstartat, nu börjar de vita bollarna pryda lägdorna. Traditionell höbärgning som var vanligt på 1900-talet med hästdragen slåttermaskin och räfsa får vi hämta ut minnet, till det även Grönvalls svagdricka men den hemlagade enbärsdrickan var kanske lite godare. Sedan skulle det torkade höet fraktas från hässjorna till lador och höskullar för vinterlagring. De läggdor i byn som inte slås inhägnas för bete, det är en god återvinning. Det talas nu om att vi behöver producera mycket med lokal mat i Härjedalen. Härjedalens egna förråd räcker bara drygt 14 dagar för lokalbefolkningen.

SLÅTTEN

Nyheter
2025-07-11
Dela denna artikel
Ragnar Dillner

Ragnar DillnerReporter