MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

Lampfabriken i Vemhån

Vemhåträffen började som lagerlokal för lampskärmar. På 1970-talet syddes det tyg till lampskärmar i stugorna i Vemhån. Ni vet sådana med en dekorativ bård runt kanterna. Trådstommarna tillverkades i Vemdalen på gården Åkerhögen. En byggnad för mellanlagring behövdes innan lamporna skickades till butiker i Stockholmstrakten för försäljning, då uppfördes den sk lampfabriken.

Lampfabriken i Vemhån

När den epoken gick i graven flyttades ICA i Vemhån till lampfabriken. Byggnaden ligger vid genomfartsvägen vilket är ett bra läge, det var för ca 25 år sedan. Efter en tid byggs den ut och fick en fin entré som även innehåller ett café. En praktisk och omtyckt inslag i vardagen är att butiken hämtar sina kunder en dag i veckan så de kan handla och umgås. Ofta sitter de en stund i caféet innan de får transport hem med sina matvaror.
En bränsleanläggning finns också den betjänar även skoterturismen. Butiken är idag ombud för Bussgods, Apotek, Svenska Spel. Sommartid är det fiskekort och båtuthyrning som efterfrågas. I anslutning till butiken finns en fin rastplats med en spegeldamm, där kan turister på resa genom Härjedalen stanna för en fika.


Nyheter
2019-01-25
Ragnar Dillner

Ragnar DillnerReporter