MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

NY BUTIK

NY BUTIK Plusgrader hela natten som håller in på förmiddagen. Byiga västliga vindar men inslag av regn. Nytt företag flyttar in i Designbutiken men nyöppning den1 juni. Millas Inredning blir namnet, det är en avknoppning från Hede Färg & Interiör. Det blir lite av en smygöppning men tjejerna kommer att fylla på sortimentet  löpande. Bra är att ATG är igång igen efter en månads uppehåll, det drar kunder som även får en egen fin spelhörna. I lokalerna började Posten på 1970-talet. Sedan har de varit Myskomaten, Tre Rum, Dianas Spel & Gott, Designbutiken. Alltid bra när vi kan undvika att få tomma lokaler i en bykärna. Vi önskar Millas Inredning lycka till.
Nyheter
2023-05-31
Ragnar Dillner

NÄRA.

NÄRA.
Minusgrader även denna natt. Dagen blir halvklar med värmande solsken, kan bli upp till 18 grader. Bygget på granntomten fortskrider med markarbeten, på förmiddagen kom en långtradare med markisolering. Himla trevligt att uppleva ett "storbygge" på nära håll och se den dagliga händelsen. Finns många andra byggen på gång i området, kan nämna att den populära toppstugan Toppen är under återuppbyggnad. Industriområdet fortsätter att utvecklas, minst tre Industrihus är på gång med lokaler som redan är uthyrda. By i utveckling kan man säga.
Nyheter
2023-05-30
Ragnar Dillner

KLOROFYLL

KLOROFYLL Text Nära nollan under natten, kan hända att en del planteringar fått stryka med. Plus sju och sydvästliga vindar på förmiddagen. Björkarna längs byns huvudgata har fått sin skira grönska. Trafiken genom byn lullar på, mest är det yrkestrafik samt några husbilar. Kyrkan och ICA verkar vara populära platser att stanna vid för husbilarna. ICA har öppet till 20:00 så det finns gott om tid på att handla.
Nyheter
2023-05-29
Ragnar Dillner

UNDEHÅLL

UNDEHÅLL Ingen värmebölja för tillfället och det är risk för nattfrost. Redaktionen är på rull mot Mälardalen för en veteranflygträff, Flera av deltagarna på träffen har besökt vår flygplats Hedlanda under de 26 år det arrangerades flygdagar. Ska bli trevligt att träffa dem. En återträff på Hedlanda kan det bli sista helgen i Juli. På väg 45 mellan Sveg och Orsa pågår arbete med fräsning av mittlinjen.
Nyheter
2023-05-26
Ragnar Dillner

GRÖNBETE

GRÖNBETE Småkyligt idag, endast 13 grader och sydliga vindar. Hästarna i Lisas hage verkar gilla grönbete, det har grönskat på några dagar och djuren får omväxling i menyn. Finns en samling renar som strövar runt i byn men de verkar gilla grönskan på träd och buskar. För en hungrig bybo eller turist finns det 24 krogar med ett brett utbud  i området under vintersäsongen. Blir vi sugna på matbit under en kväll i juni har området endast ett fåtal ställen öppna. Den klassiska köttbiten får man  åka till Sveg, Hede eller Funäsdalen för att hitta på en meny. Pizza och Thaimat finns på flera håll, det kan ju räcka såklart. Nästa krog som öppnar i Vemdalen får bli ett klassiskt stekhus med biff, oxfilé och entrecote.
Nyheter
2023-05-24
Ragnar Dillner

VÅRSÅDD

VÅRSÅDD Plus 12 grader stigande. Några regnskurar med inslag av åska det det bli under dagen. Mera vatten behövs för att vårsådden och gräsmattorna ska ta sig. På byn saknar vi den ambulerande försäljaren av blomplant som försett oss med plant i 40 år. Kan konstatera att även priset på plant har fördubblats de senaste åren. Av de lärde i generationen för mig sa man att det inte gick att plantera för först helgen i juli. Tror att plantorna har blivit tåligare med åren. Kan vara en fråga på AI.
Nyheter
2023-05-23
Ragnar Dillner

PÅ TOPP

PÅ TOPP
Ljummen morgon och endast några få molntussar, blir bortåt 20 grader även idag. Bygget av köpcentrum i Vemdalen By har kommit igång igen efter någon vecka på halvfart och väntan på alla tillstånd.
Den här veckan är det många i byn som får besök av Sotaren för besiktning av sina eldstäder. Inte att förväxla med en vanlig sotning. Helgen har varit fylld av lyckade evenemang. Kvarndag i Hedeviken, Modellflyg på Hedlanda och fotboll på Vemvalla.
Nyheter
2023-05-22
Ragnar Dillner

NYINVIGNING

NYINVIGNING Minus fyra grader inatt. Solen värmer och dagen blir hyfsad, bortsett från att det blåser en del nordvästan. Idag är det ny-invigning av Vemdalia i ny regi. Möbelmästarna i Härjedalen låser upp och har en hel det nyheter och erbjudanden. Det ska bli kul att följa hur de utvecklar företaget som nu får många nya möjligheter. Karin Bromee med personal fixar in i det sista. Vi önskar lycka till såklart. Vemdalia väl värt ett besök. Öppet idag från 10:00
Nyheter
2023-05-18
Ragnar Dillner

NATIONALDAG

NATIONALDAG Nollgradigt och vitt på marken i tidig morgon. Det vita försvinner under förmiddagen även om det kommit rikligt på högre höjder, ser bilar som passerar  byn med snö på taken. Idag är det Norges Nationaldag och vi firar med dem. Det väntas komma många norrmän till modellflyghelgen som är på Hedlanda. I morgon kl. 10:00 är det Nyöppning på Vemdaliahuset. Ny regi och nytt sortiment, utförsäljning av äldre produkter. Nu är det Möbelmästarna i Härjedalen som tar över butiken. Tipsar om "Vårfest" i Hede idag 17-20 med massor av erbjudanden, bla 50:-rabatt på Gasol hos Jönnbua.
Nyheter
2023-05-17
Ragnar Dillner

PÅSKLILJOR

PÅSKLILJOR 12 grader varmt och mulet idag, tämligen vindstilla. I Vemdalen By har många företagare påbörjat sommarens utsmyckning, fint blir det. Kommunen har också många blomlådor i byn som är på gånga att fyllas med färgglada plantor. Men det kan vara en chansning, risken för frost och snö är överhängande ända till midsommar. Vårfloden är tilltagande och stora sjöar har bildats, speciellt kring Sörveman, syns tydligt där ån rinner under väg 315 vid campingen. Ingen risk för broras ska tilläggas. Bygget av köpcentret bakom pizzerian dundrar på, det vältas så det skramlar i porslinsskåpen. 
Nyheter
2023-05-16
Ragnar Dillner

SERVICE

SERVICE Tolv grader och blå himmel på morgonen. Vi får passa på att njuta någon dag till för nu utlovas nästa bakslag, kanske även snöblandat regn om några dagar. Cykelfesten som i år var flyttad som restaurang Husky till Lövåsgården  hade i alla fall mycket fint väder. På storbygget mitt i byn var det idag dags för service av liten grävmaskin. Åkeriet har såklart egna resurser för hämtning till sin verkstad. Förr i världen rundsmörjde vi även våra personbilar, en fettspruta hade nog de flesta som ägde en PV eller Amazon. Det var alltid spännande att se om de gamla fettet ersattes av nytt i de rörliga leder som hade smörjkoppar.  Nu för tiden är det inte så många fordon som har kardanaxel, på den fanns det många smörjställen.
Nyheter
2023-05-15
Ragnar Dillner

TAMDJUR

TAMDJUR Plus tio grader, mulet med en gnutta sydlig vind. Uppemot 25 grader utlovas under helgen, rattmuff av. Pigga renar strövar i Vemdalen By, det kanske den årliga gruppen som brukar hänga kvar, de vandrar mellan byn och Vemdalsskalet. Osäkert vilken sameby som äger renarna. Trevligt inslag för turister men inte så kul för det som har vackra planteringar. Svenska renägare som har sina djur i Norge kan bli bötfälda av Norska staten. Vemdalens fotbollsdamer är hitintills i år obesegrade, ny match på hemmaplan nästa vecka på Norges Nationaldag.
Nyheter
2023-05-12
Ragnar Dillner

BÄCKÖRING

BÄCKÖRING Plus 10 grader på förmiddagen, inte ett moln i sikte. Flödet i bäckar och åar har ökat, kulmen nås inom ett par veckor. Lövåsbäcken är en av mindre vattendragen som erbjuder en bra sommarfiske för de som metar. På byn är Åsgatan fortfarande avstängt på grund av storbygget.
Restaurang Husky har lunchöppet 11-14 och sedan kvällsöppet från 17. Kanske kan det bli lite mys i solskenet på uteserveringen. Även Härjedalspizzan har solläge på sin altan. Igår landade ett flyg med Hemvärnspiloter på vår flygplats. De hade deltagit på Aurora 23 och var på väg hemåt. Mellanlandning och fika på Hedlanda. En känd konstnärinna från Jämtland skulle blivit 114 år idag.
Nyheter
2023-05-11
Ragnar Dillner

AVSTÄNGT

AVSTÄNGT Plus åtta grader en tidig förmiddag, nu tär det även på snön på höga höjder. Vattennivån i bäckar och åar har börjat stiga, några har redan passerat sina bredder.
I Vemdalen By är Åsgatan avstängd vid Prästgatan. Stora grävprojekt nu med anledning av köpcentret. Onsdag och det verkar bli en fin dag och kanske även en fin kväll. Blir nog många som inhandlar Grillskivor på ICA.
Nyheter
2023-05-10
Ragnar Dillner

STUDIERESA

STUDIERESA Halvklart med tendens till uppklarande, kanske blir det hela åtta grader varmt hemma i Vemdalen. Idag fortsätter studieresan med en grupp som är campingintresserade. Efter frukost lämnar vi Stenö Havsbad med riktning mot Orbaden. Vi vill besöka anläggningar och se hur de jobbat med sin utveckling och hur de löser finansieringen. Igår var det Gällö och Camp Viking samt en Resort  i Höllick. Med på resan är även Zack som bygger ställplatser vid sin restaurang i Utanede vid Thai-paviljongen.
Nyheter
2023-05-09
Ragnar Dillner

UTFLYKT

UTFLYKT Minusgrader i tidig morgon. Klar himmel och det blir en varm dag. Kalla nätter gör att snön ligger som ett vitt locks på höjderna, fortfarande fin längdskidåkning har jag hört. I Vemdalen By är det ganska stillsamt nu när säsongen är över. Vardagslivet rullar på med ärenden till ICA för att handla eller hämta paket. En fika på Vemdalen Bovre blir det också. Närmre helgen får Ekbergs sina besök då goda och ädla drycker ska hämtas från ombudet. Finns de som även köper lite Maggot. Nya ock gamla byggprojekt är igång och maskiner från Cramo kan man se på många arbetsplatser.
Nyheter
2023-05-08
Ragnar Dillner

RÄTTIGHETER

RÄTTIGHETER Temperaturen är stigande från nollan. Blir en fin dag i solen. Passar perfekt för invigning av en ny Krog i krogtäta Vemdalen By. "Poppens" Restaurang premiäröppnar från 17:00 fredagar. Inriktningen förväntas bli åt det Mexikanska hållet. Vi får hoppas på lite vårsol på uteserveringen. Lite senare i afton är det After Work på Restaurang Husky med The Lost Trailer Boys på scenen från 18:30. Ytterligare en krog är på gång och det finns dessutom en rikligt utrustad som ligger i träda. Fortsatt fint väder i helgen spår meteorologen. Då kan rekommenderas en utflykt till det konstnärer och konstarbetare som har öppet hus i Jämtland och Härjedalen. Läs mer: (Kul Tur)
Nyheter
2023-05-05
Ragnar Dillner

KALLVATTEN

KALLVATTEN Någon grad varmt på morgonen men det är soligt och prognosen lovar plus fem grader. Ingen större vårflod ännu men det kanske dröjer några veckor, måste till lite värme också. För ca 25 år sedan var det ett vårnöje att ta kanoten och försöka ta sig genom Norrvemans brusan vårflod, det gick sällan som man tänkt. Vid bygget av byns handelscentrum börjar man skönja var grunden till Coop ska bli. Även parkeringen med dess avrinning till dagvattenbrunn kan man se. Hur det blir med skoterleden till Macken visar sig till vintersäsongen. Onsdag och lillördag, Pizzeriorna i byn håller öppet.
Nyheter
2023-05-03
Ragnar Dillner

ÅTERVINNING

ÅTERVINNING
Plus en grad och solsken med inslag av Cumulus. Efter en helg med mycket folk i omlopp i Vemdalen By så var morgonen tämligen lugn. Överraskande bra med bordsbokningar på byns restauranger under lördagen. Underhållning på GT-gården med Janne Krantz lockade ca 50 personer, alla mycket nöjda. Måndag förmiddag och dags att tömma vid återvinningen. Byborna är duktiga på att sortera sitt skräp och pant, det händer ofta att någon behållare är full. Tyvärr finns det rötägg som inte vet var toaborsten av plast ska slängas och ställer den bara i en plasthink bredvid. En trasig korgstol hör inte hemma bland papper, plast eller plåt. Den ska till stationen i Hedeviken.
Nyheter
2023-05-02
Ragnar Dillner