MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

VILLAOMRÅDE

VILLAOMRÅDE Kylig natt men det ska bli hela fem grader plus och halvklart under dagen. Är man vid ICA i Klövsjö kan man se var det tänka nya villaområdet planeras. Det blir på näset som sticker ut i Klövsjösjön. Ska bli kul att följa den exploateringen från läktaren. Vi ser även att det är gott om snö fortfarande pisterna vid Klövsjöfjäll. Byggservice i Klövsjö ha byggt ny anläggning strax utanför byn med stor och fin byggshop och avdelning för färg och inredning. Väl värt ett besök.
Nyheter
2021-04-29
Ragnar Dillner

VÄGREN

VÄGREN Ingen frost i natt. Halvklart och plus 5 grader under dagen. Den årliga truppen av renar som inte vill hänga med de andra till sommarbete finns idag "Nolaåa". En annan trupp brukar hänga på Vemdalsskalet och speciellt på Torget. Trevligt inslag för turister men mindre kul för fastighetsägarna.
Nyheter
2021-04-28
Ragnar Dillner

MULL

MULL Över nollan hela natten men det blir en mulen förmiddag och 4 grader. ICA har laddat med jordförbättring till alla som har kryp i planteringsfingrarna. Inge mängder av påsar men det lär komma mera framöver. Oklart ännu vem som ska stå för försäljning av plant i byn. Vi är vana med att Diana och Keos tog hand om den biten, på var sitt håll såklart. Många är vi som åker till Handelsträdgården i Brunflo och handlar vårt behov av vårblommor och tomatplantor. Visst sortiment finns på blomsterhanden vid ICA i Hede. Rapport från skidåkare under gårdagen säger att det är fina spår på fjället. Storhogna har öppet några dagar till för boende spa, mat och fika.
Nyheter
2021-04-27
Ragnar Dillner

SNÖFRITT

SNÖFRITT Frost på bilrutan i morse men det ska visst bli sol och fem plusgrader. Helgen har varit blåsig med starka nordliga vindar. Nu är den alpina säsongen över, vill man stå på skidor så är fjället fritt och fullt åkbart. Ingen tid för trädgårdsarbete även om ICA säljer fina Penséer. Det finns en gammal regel i Vemdalen som säger att det inte är någon mening med plantering före andra helgen i juni. Men i modern tid kanske den globala uppvärmningen gör det möjligt tidigare. Tro det eller ej men det finns äppelträd i byn som bär frukt, de står såklart i skyddade söderlägen. Däremot växer det inte Tussilago i byn. Nu är jakten på att se de första Mosipporna i full gång. Många har koll på var de växer, oftast bortom någon vägbom efter en skogsbilväg. Det kommer bilder på Facebook, var så säker.
Nyheter
2021-04-26
Ragnar Dillner

15:54

15:54 Sol, vind och någon plusgrad, långsam snösmältning kan man säga. Skotertrafiken till macken har upphört för säsongen. Hur det blir med led fram till macken i framtiden är obestämt. Ingen utom Ingo kan svara på den frågan. När aktivitetshallen står färdig kan det bli svårt men en korsande skoterled genom det området. Det planeras mycket i Vemdalen By, inte bara aktivitetshall. Nya företag etablerar sig och söker personal, på ett möte tidigare i veckan kunde vi snabbt konstatera att ca 50 nya arbeten är på gång under kommande åren. Från enklare till akademiska tjänster. Gamla kända företag som som får nytändning och återanställer finns också med i bilden. Just nu behövs mer anställda i vården. Saknar du utbildning, följ denna länk www.herjedalen.se/vuxenutbildning
Är det någon fler än jag som undrar om det här med screening med avseende på Covid 19. Kan man tänka sig att det finns annat än virus som kan analyseras på labbet. Kan man se mitt DNA, mina dryckesvanor, mina mediciner och lite till.
Trevlig helg.
Nyheter
2021-04-23
Ragnar Dillner

EN KOMMUNTOMT

EN KOMMUNTOMT Frostnatt men med lite hjälp av solens strålat blir det minst tre plus under dagen. Fast det är ju alltid så att det är solen som gör att vi inte fryser ihjäl. Nu byggs det på en av Kommunens sista tomter i Vemdalen By.  Utsikten från bygget blir mot Hubbes gamla verkstad och Högfjället. Men lite inflyttning tackar byn inte nej till. Sedan både Åtgårdes café och Macken stängde har vi saknat att ta en fika i byn. Men det finns ju alltid på Bageriet och hos nya Samiska butiken Bovre, den senare i KEOS gamla lokaler och f.d. BP-macken
Nyheter
2021-04-22
Ragnar Dillner

REGN

REGN Plus fyra, låga moln och regn. Stor kontrast mot de senaste dagarnas sol och värme. Lite snö i högre terräng är också utlovat i dessa hjulbytartider. Härjedalen överhopas av ansökningar om bygglov, siffran är dubbelt mot förra året som då var ett rekordår. Lite grus i maskineriet är att VA-nätet i Vemdalsområdet inte tål så mycket mer. Fokus är nu på att bygga ett nytt avloppsverk mellan Vemdalen By och Björnrike, färdigt om typ två år. Till vidare gäller de beviljade byggplanerna. Pandometern visar 15:64 och screentesterna fortsätter även denna vecka.
Nyheter
2021-04-21
Ragnar Dillner

PLÖTSLIGT

PLÖTSLIGT Ännu en strålande morgon i Destinationen och resten av Sverige. Plötsligt händer det, byns gamla moped & cykelverkstad är jämnad med marken. Huset har stått utan verksamhet de senaste 20 åren men nu är den tiden över. Området ska få bli ett naturområde, en vacker plats vid Norrveman. Nu kan man säga att vintersäsongen är i stort sett över, i alla fall att döma av morgontrafiken genom byn. En intressant iakttagelse är att många av vinters arbetsgivare redan nu söker personal till sommarsäsongen. Företagarna tror på en bra sommar redan nu. Kan hända att även marknaden i byn får en nystart.
Nyheter
2021-04-20
Ragnar Dillner

FULL TANK

FULL TANK Några grader kallt under natten, skarsnö för den som är tidigt ute på fjället. Jaktstugan med de goda våfflorna har öppet några dagar till. Under helgen har det varit drömväder för de som är aktiva i sina flygklubbar. Hedlanda har haft 9 besökande flyg och en helikopter under helgen. Serveringen öppnade och det serverades våfflor, smörgåsar och kaffe. Det blev som en mindre fly in och en försmak av kommande flygsommar. Även en grupp av modellflygare från Östersund fanns där under hela söndagen. Nästa modellflygträff är bokad till den 14-16 maj. Nu är det sista veckan för slalomåkare på Vemdalsskalet. Några liftar och nedfarter är redan stängda.
Nyheter
2021-04-19
Ragnar Dillner

FINNS HOPP

FINNS HOPP Kylig natt. Mulet på förmiddagen med det utlovas uppsprickande och plus 5 grader. Snösmältningen skrider fram och vi kan se lite av fjolårsgräset. Idag är det sista dagen för storscreeningen som 700 personer i turismbranchen deltagit i. Ett mycket bra sätt för att bryta smittvägarna i området. Några av oss har nu fått vår första vaccindos. Ett delmål är uppnått kan man säga. Fortsatt avståndstagande gäller en tid framöver, gäller även ni som envisas med att parvis besöka butiker var ni än befinner er. Fredag och som sagt det vankas en solig helg. Det kommer att premiärgrillas på många uteplatser. På söndag väntas ett gäng med modellflygare från Östersund besöka Hedlanda, kan vara värt ett besök.
Nyheter
2021-04-16
Ragnar Dillner

TORRT

TORRT Kylig natt men blå himmel och vindstilla ger en fin förmiddag, i alla fall för en stund. Lill-lördag och många i byn ska få sin första vaccinspruta idag. Bokningarna till restaurangerna för "Smaka på Vemdalen" har börjat komma igång, mest blir det nog under kommande helg. Om inte så kan flera passa på att fira den efterlängtade sprutan. Igår var det upp till 40 cm pudersnö som snösvängen fick ta hand om på fjället. Idag är det torra vägar. Pandometern visar 15:53 och virkespriserna stiger.
Nyheter
2021-04-14
Ragnar Dillner

PUDER

PUDER Någon plusgrad. Under gårdagen och natten har det fallit drygt 30 cm pudersnö. Det är många som kommer att gilla förmiddagsåkning i pisterna. Snöröjarna har fullt upp även om snön är tämligen lätt så ska den bort. Det finns bilar i trafiken som ser ut som mindre höghus, kanske inte så roligt att hamna bakom. Åar och bäckar har verkligen börjat tina upp vilket medför att många skoterleder är oframkomliga trots senaste snöfallet. Läser i lokaltidningen att Härjedalen är värst drabbad av smittan i Jämtlands län, tätt följd av Bergs kommun. Den här veckan görs den sista screeningen av personal i turistbranschen för denna säsong. Vaccineringen av 65+ kommer igång i slutet av veckan.
Veckans stora händelse är Temat "Smaka på Vemdalen" där flera restauranger erbjuder 2-rätters till mycket förmånligt pris.
Nyheter
2021-04-13
Ragnar Dillner

KORNSNÖ

KORNSNÖ Nollgradigt och kornsnö, det befaras att det kommer 5 cm. Trist för alla som lagt på sommardäcken, ännu råder vinterväglag i fjällen. En tämligen stilla helg har passerat. Endast några mindre trafikolyckor, den allvarligaste var älgkrocken mitt i natten i Hede, färd till sjukhus med ambulans. Ännu ett nytt byggprojekt i byn är på gång. Vemdalen Business Park. Visningen dyker upp på Facebook och på företagets hemsida som en animerad film. Blir det av blir det i alla fall snyggt på industriområdet.
SMAKA PÅ VEMDAN pågår denna vecka. Restaurangerna har satt ihop 2-rätters menyer - Söndag-torsdag 255:-. Fredag-lördag 295:-.
Nyheter
2021-04-12
Ragnar Dillner

RESIDENCE

RESIDENCE Plus 4 grader, halvklart och västlig vind. Brukar inte skriva så ofta under helger men kan inte låta bli idag när jag fick se den här ritningen. Ny planer och nytt bygg på gång på Vemdalsskalet. Stadsdel Residence har passerat ritningsstadiet. En byggnad i sex våningar där g:a Sörgården låg en gång i tiden. Stugan kan rymma kanske 50 lägenheter, tämligen liftnära kan man säga. Ja det är positiva och spännande tider med eller utan vaccin. Kommande vecka har redaktören med många andra fått tid för vaccination. Screeningen i byn fortsätter som vanligt säsongen ut, förmiddagarna är det långa rader med köande i sina bilar vid testbussen när det är testdag. Idag anläder Taxiflyg till Hedlanda, självklart finns det kaffe i serveringen.
Nyheter
2021-04-10
Ragnar Dillner

SLIRIGT

SLIRIGT Minusgrader under natten och det faller lite kornsnö, ligger ca 4 cm. Inte läge att köra med sommardäck i Härjedalen idag. Gång och cykelvägar är röjda i byn, snart även gator och torg. Troligen har snön smält bort till morgondagen. Vi närmar oss sista helgen i sista påskveckan, därefter är det nedräkning och summering av säsongen. Liftarna kör till den 18 april på Vemdalsskalet om snömängden räcker. Skidåkning på längden kan nog pågå till maj på högfjället.
Det var ett tag sedan vi påminde varandra om att gynna den lokala näringen, kan konstatera att det gör vi i stor utsträckning.
Nu är det vaccinet som vi trånar efter. Redan nästa vecka har många av oss i byn fått tid för sprutan - Det kan vi glädjas åt. Dagens Pandometer 15:39
Nyheter
2021-04-09
Ragnar Dillner

BLÅLJUS

BLÅLJUS Kylig natt igen men redan på morgonen tittar solen fram. Det kan bli tämligen skönt i någon vindskyddad vrå eller snögrop. Hedlanda mitt i Härjedalen är inte bara en plats för Taxi- och privatflyg. Flygplatsen används oftare än vad vi tror av Ambulansflyget. Flera gånger vinter som sommar anländer helikoptern och inväntar vägambulansen för fortsatt transport till Östersund, Umeå eller annat sjukhus. På lördag är det dags för Taxiflyg för 5:e gången denna vinter. Att landa mitt i kommunen/landskapet har hela Härjedalen stor nytta av. Taxiflyget går att utveckla med tätare besök i samarbete med aktörer som paketerar resa, boende och aktivitet. Ett samarbete från öst till väst. Inte bara Vemdalsområdet växer vad gäller turistbäddar, så även Lofsdalen och västra Härjedalen.
Nyheter
2021-04-08
Ragnar Dillner

KYLIGT

KYLIGT Kylig natt, nästan minus 10 på sina håll. Nordostlig vind och mulet, känns som en mindre bra dag för längdåkarna på fjället. Tar man skidorna eller Vesslan upp till Jaktstugan kan man i alla fall belöna sig med den bästa våfflan. På byn har en knalle återkommit, det är Carina som säljer en mängd varor av bla. renskinn. Besöker man henne kan man även gå in i Bageriet och känna doften från den vedeldade Pizzaugnen. Café på dagarna och Pizzeria på eftermiddag och kväll. Bageriet har även en filial på Björnrike vid den berömda dammen. Pandometern visar 15:49, det går upp och det går ner kan man säga.
Nyheter
2021-04-07
Ragnar Dillner

DET VAR DET

DET VAR DET Lite på minus i natt samt att det kommit två cm puder. Solen skiner och den lilla snö som ligger på gator och torg smälter nog bort. Men kan göra nytta i skidspåret. Fortfarande är det sena påskfirare i området men att döma av parkeringen på ICA är det mycket färre än förra veckan. Summeringen av påsken går i dur. Trist med olycka som drabbar anhöriga och barn. Men även tappra arbetskamrater. Vädret under påsken har väl varit lite sisådär kan man säga. Tämligen blåsigt kan vi sammanfatta. Nu är det ett par veckor kvar av skidsäsongen men många näringsställen börjar stänga ner. Pandometern visar 15:29
Nyheter
2021-04-06
Ragnar Dillner