MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

QOVID 19

QOVID 19 Småljummen dag, 11 grader och tendens uppklarande. Idag finns Osknallarna i byn med de goda Holländska ostarna. Igår var det Destinationsträff för all delägare i Destinationsbolaget som vill delta. Ämnet var Qovid 19 och hur vi kan förbereda oss inför säsongen. Medverkade gjorde Länets Smittskyddsläkare, Skistars Skidläkare, Skistarsn nya VD och destinationschef Anders Lundqvist för Skistar Vemdalen. Även  Alkoholhandläggare och Miljö & Bygg för kommunerna Berg och Häjedalen. Länsstyrelsen fanns med i form av Wille Welin. Skistar berättade hur de handlade i våras när pandemin slog till och kom allt närmare in i fjällvärlden. Hur de i samråd med länens  smittskyddsläkare stängde samtliga anläggningar för att inte överbelasta sjukvården i tex Dalarna och Jämtlands län.
Nyheter
2020-09-23
Ragnar Dillner

PALETT

PALETT God morgon, 9 grader, hög molnbas och uppehåll. En dag som gjord för bla. segelflyg. Naturen bjuder på en vacker palett av färger under några veckor till. Många konstnärer har under 100 år sökts sig till Härjedalens vackra fjällvärld för att inspireras och ge målningarna dess glödande färger. Kaffeställen är det ganska tunt en tisdag men Flyget och Trosavik har öppet från onsdag både för lunch och fika. Fortfarande är det många husbilar som passerar genom Vemdalen och några passar på att ställa sig för natten på campingen eller på Hedlanda.
Nyheter
2020-09-22
Ragnar Dillner

DOLLAR

DOLLAR 10 grader, mulet och tendens till regn. På Hedlanda pågår segelflygvecka med deltagare från Småland, Dalarna, Hälsingland och Jämtland. Sju flygmaskiner och en bogsermaskin. Vitsen är bla att hänga kvar i luften så länge som möjligt och så högt som möjligt. Lördagen bjöd på lämpligt flygväder och några kunde vara i luften upp till 4 timmar. De som tar sig upp på höjd måste använda syrgasmask. Idag verkar det inte bli någon flygverksamhet och det inte klarnar upp. Under helgen har det varit fint besök i Härjedalen då en av Sveriges rikaste damer anlände med Taxiflyg från Grafair. Sedan hyrbil till Fjällnäs Högfjällshotel.
Nyheter
2020-09-21
Ragnar Dillner

ÖVNING

ÖVNING Sju grader i tidig morgon och uppehåll. Det händer några gånger om året att Räddningstjänsten använder flygplatsen för övning, igår kväll var det dags igen. Teknikkörning med tunga fordon. Slalom mellan koner, back och stoppövning i trånga sektorer. Inga höghastighetsprov eller hårda inbromsningar. När det är övning måste flygplatsen vara bemannad med någon som handhar flygradion och kan bevaka luftrummet. Ingen vet när en oanmäld landning är på gång. Idag har Hedlanda en anmäld landning med Taxiflyg från Grafair 10:15. Helgen och nästa vecka pågår segelflyg hela dagarna för den intresserade. Serveringen är öppen 10-14 för lunch och fika
Nyheter
2020-09-18
Ragnar Dillner

BOXEN

BOXEN Efter en natt med regn är det nu kyligt och blåsigt, ingen bra dag för inomhusaktiviteter.Lokaltidningen TH fokuserar den här veckan på förslagen politiker och tjänstemän har kring kommunens byskolor. Ortsborna vill såklart behålla sina skolor, hel förståeligt. Det vill även politikerna men de har problemet att lösa underskottet. Alla förvaltningar i kommunen måste se om det går att göra besparingar, även skolan. Alternativet är att hitta annan finansiering. Det finns ett uttryck inom det företagande samhället och på arbetsplatser. "Kom inte med förslag - Kom med förslag". Vi som engagerar oss borde komma fram till alternativa förslag och hjälpa politikerna med nya lösningar utanför boxen, verkar ibland som flera sitter på en lösning. För Vemdalens del är det i första hand Förskolan som måste få till fler lokaler.
Nyheter Sport
2020-09-16
Ragnar Dillner

FUKTIGT

FUKTIGT Tio grader och duggregn, kunde ha varit värre. Inger trevlig dag om man är är utomhus på något bygge som på Vemdalens skola som exempel. Nu är takreparationen inne på sin 3:e månad och snart kommer snön. För älgjägarna är det ju frivilligt att kura under en gran och det kan t.o.m upplevas som småtrevligt. Bygget av Vemdalens Padelhall går vidare, nu är den stora betongplattan gjuten, nästa steg är att montera stommen. Att spela Padel kommer att kosta ungefär som att Bowla.
Nyheter
2020-09-15
Ragnar Dillner

MÖJLIGHETER

MÖJLIGHETER Från från nattfrost till en fin och solig dag. Solen värmer gott när det kommer över Högfjället och väcker bygden till liv, både människor och djur. Nu är det ett faktum att Macken har stängt och det kan bli problem för de stamkunder som av vana behöver sitt tidiga kaffe och sin dosa med snus. Än så länge lär det gå att hämta sina paket som kommer med Schenker. Mackens tomma lokal bör ju ge någon annan kreativ person en affärsidé. Att den ligger mitt i centrum är ett bra utgångsläge. Huruvida Åtgårdens Café och Pizzerian kommer att täcka upp för den fikasugne får vi väl se. En ny affärsidé har i alla fall kommit ut av stängningen och det mångsysslarföretaget "Vemdalsgruppen" som åtar sig det mesta inom byggnationer.
Nyheter
2020-09-14
Ragnar Dillner

STÄNGER

STÄNGER Kylig natt med frost i gräs och på bilar. Det blir en strålande septemberdag för både jägare och bärplockare. Snart är det stängt på Macken och en epok går i graven, i helgen har Angelica stor utförsäljning av resterande varulager. Nu kan även spekulationerna sätta fart om vad som ska ske med lokalerna i framtiden. Vad saknar vi på byn, genom åren har det talats om Kinakrog, Engelsk Pub, Tvätteri, Souvenirbutik, Saluhall för gårdsproducerade produkter inom mat och dryck. Tiden får till slut visa vad det blir. Pandometern visar 13:73
Nyheter
2020-09-11
Ragnar Dillner

STÄNGER

STÄNGER Halvklart och upp till 12 grader under dagen. Fri passage över Norska gränsen kan snabbt vara ett minne. Efter en vecka kan friheten vara över och möjligheten att resa till Sverige för att fylla kyl, frys och barskåp stannar vid en dröm. Redaktören hann med ett besök i Röros under frihetsveckan. Mitt Byn träffade jag på Röros svar på "Hubbe". En kille som renoverar sin Audi under bar himmel. Bilen har plockats ner i delar och karossen har lackerats ute inne och under. Nu pågår återmontering av delar. Samtliga metalldetaljer slipas och lackeras före montering. Killen tror på en lång och solig höst.
Nyheter
2020-09-10
Ragnar Dillner

SOVMORGON

SOVMORGON Strålande solsken, en vacker höstdag. Även Lisas hästar verkar njuta av dagen. Älgjakt pågår men har inte hört hur det gått efter första dagen. Det ringde i kyrkklockorna kl.10 det är inte så trevligt. Annars kan dagens stora händelse vara att återvinningen är öppen från 11.00 i Hedeviken. Nedräkningen för Macken pågår och till helgen blir det utförsäljning av kvarvarande lager. Vi får hoppas att det inom någon månad kommer någon som flyttar in till Vemdalen och vill starta eget.
Nyheter
2020-09-08
Ragnar Dillner

GRÄNSEN

GRÄNSEN Solig dag, blir nog 15 grader till eftermiddagen. Fin dag för jägarna, skitjakt på er. Det blev ingen större rusning av Norrmän till västra Härjedalen. På Systembolaget var det många besökare under de två första timmarna efter öppning men sedan blev det som en vanlig lördag. Lika med ICA och Coop. Men vi Svenskar passade på att resa över gränsen, de flesta för att plocka svamp, andra för att göra en dag i Röros. Svamptillgången verkar inte vara så riklig som man skulle kunna hoppas på. Trafiken kommer nog igång när Normännens hemmalager börjar tryta.
Nyheter
2020-09-07
Ragnar Dillner

Viktkliniken

Viktkliniken Föllinge igen! Lika vackert än, med sommarens lummiga grönska och blommor överallt. Föllinge är backigt och är en vacker bygd. Sist jag va här var det vinter och jag tävlade på längskidor i tonåren.Men nu är jag här av en annan anledning, även om jag återigen kämpar i Föllingebygdens kuperade terräng .
Nyheter Kultur
2020-09-06
Hedeviken

JET-A1

JET-A1 Det klarnar upp efter nattens regn, kan bli 14 grader  och någon blå lucka på himlen. Idag börjar modellflygdagarna på Hedlanda. Det är tämligen verklighetstrogna maskiner som visas. Doften av Jetbränsle kommer att kännas under flygningarna. Det är stora möjligheter att det kommer gäster från Norge nu när gränsen öppnat till midnatt. Största maskinen lär vara 4 meter och ägs av en Norrman. Serveringen är öppen lördag 11-16. I morgon är det den årliga Jaktlördagen hos Ekbergs med minimarknad, Kolbullar och visning av vapen och tillbehör. Ekbergs Outlet på GT-gården har öppet sista dagen i morgon, passa på nu när det är 50% rabatt. Nästa helg är det dags för utförsäljning på Macken.
Nyheter
2020-09-04
Ragnar Dillner

KONSTIGT

KONSTIGT Mulet och 10 grader, får duga en torsdag. Hänvisningen till Salong Fjällfin på Åsgatan har fått sällskap. Det kan ses som ett konstverk eller en kommunal Installation. Det kanske är så att byn skulle behöva en konsthall. Vi var bortskämda förr om åren det var konstutställning på GT-gården. Där samsades fler konstnärer under en påskvecka. En del av den planerade aktivitetshallen skulle kunna vara konsthall med permanenta och varierande utställningar. Vi har ju vår lokala konstnär Ingrid Fladvad med galleri vid Ekbergs, alltid värt ett besök. Mer konst finns om man reser till Funäsdalen. 5-6 och 12-13 sepember är det öppet hos lokala konstnärer i Funäsdalen
Nyheter
2020-09-03
Ragnar Dillner

BLÅTT

BLÅTT Nära nollan i natt men dagen blir strålande. Tjuvlyssnade lite i kassakön på ICA och det visar sig att det är många som är i området och vandrar, det har tur med vädret kan man säga. Turitstrafiken rullar på och husbilarna söker ställplatser för natten. Läser i lokaltidningen att skolorna i Härjedalen ligger under luppen. Minskat antal barn i klasserna gör att förändringar måste ske. För Vemdalens skola finns fyra alternativ som ska granskas. Mest akut är det för Förskolan som är trångbodda. I övrigt verkar lösningen vara att flytta elerver mellan Vemdalen och Hede.
Nyheter
2020-09-02
Ragnar Dillner

KONST

KONST Efter morgondimma kommer solsken ganska vanligt i september. Nu laddas det inför älgjakten på många håll. Passens ska fixas till med både slyröjning och lite snickerier kanske även siktröjning.  Förberedelserna toppas med det årliga besöket hos Ekbergs. Har man tur kan man från sitt pass uptäcka en del konstverk i skogen, som denna Installation. Nedräkningen på Macken har börjat om vi får tro på skriverierna på Facebook. Vemdalen har fått ännu ett aktiebolag. Det är Företagareföreningen som bildat ett fastighetsbolag i syfte att överta kommunens/Härjegårdars bestånd av lägenheter. Viljan finns att även utöka beståndet med mindre lägenheter som passar för säsongsboende. Pricken över det hela är att skapa en Aktivitetshall mitt i byn.
Nyheter
2020-09-01
Ragnar Dillner