MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SPORTLOVSEXTRA

SPORTLOVSEXTRA 15 grader kallt på morgonen, men vi kan räkna med strålande sol hela dagen. Rolig överraskning att Vemdaliahuset tillfälligt öppnar. Extra öppet 10-16 under några dagar för den som vill fynda. Det är en enorm turisttrafik på förmiddagarna genom byn. Gäster som vill från Skalet till Björnrike och tvärt om. Trots att det råder 50 km genom byn finns det alltid någon som måste köra om, någon sorts privat utryckningstrafik mot skidbacken. Lokala busstrafiken Snöpendeln som trafikerar från Klövsjö till Björnrike är ofta fullsatt på förmiddag och eftermiddag. Fredag och en festkväll på krogen för flertalet av områdets gäster. Glöm inte att göra en bordsbeställning.
Nyheter
2020-02-28
Ragnar Dillner

RIMFROST

RIMFROST Minus 15 grader på morgonen. Men som tur är så skiner solen från en blå himmel och kommer att värma under dagen. Visst blir man förbannad när man ser bilar i trafiken där föraren inte orkar skrapa rutorna innan de kör iväg. Ibland önskar man att de åtminstone vågade trotsa tomgångsförbudet för att värma rutorna. Det har varit ovanligt många bilolyckor i området den senaste tiden. Inte enkelt att hålla koll på trafiken med bara en liten glugg att se igenom. Bilföraren från Kvissleby är kanske inte så van vår breddgrad och våra väderförhållanden. För den som gillar Semlor - Åtgårdens Café har EXTRA öppet idag på Semmeldagen
Nyheter
2020-02-25
Ragnar Dillner

FRID & FRÖJD

FRID & FRÖJD
Kylig morgon med frost på bilrutan. Strålande väder för gästerna nu när det är stockholmsveckan. Gårdagskvällens Mässa med körsång i Kyrkan drog nästan fullt hus. Vi får se det som en lyckad manifestation för de uppsagda körerna i Hede och Vemdalen. Det hölls predikan och fint tal med avtackningar. Nu är det snart påsk med aktiviteter kyrkan, brukligt är att det finns en kör som medverkar. Hur det blir med det kanske kyrkans överhuvud berättar för bygden den dagen gamla prästgården återinvigs efter ett drygt år av renovering. Om 10 månader är det Julafton, det finns mycket på byns önskelista förutom aktiviteter i kyrkan. Det talas om Allaktivitetshall, lägenhetsbygge, Fjällglimtens vara eller icke vara.
Nyheter
2020-02-24
Ragnar Dillner

DERBY

DERBY Runt nollan igår och lite lätt regn. Vädret hindrade inte grabbarna från Vemhån/Vemdalen och Hede att mötas i den årliga veteranmatchen. I Vemhån finns en fantastiskt fin rink och en lika fantastisk is. Vemhåns Icemaker hade målat och spolat, riktigt proffsigt får man säga. Bästa domaren Palage bestämde att matchen spelas med 4 utespelare. Inga tacklingar och inga slagskott, då blev det utvisning till de nyskottade båsen. På den tiden det begav sig, 1970-talet fanns det 4 lag i Härjedalen som deltog i seriespel med några lag från Jämtland. Dagen match slutade med seger för Hede med 6-4. Kan tänkas att det blir revansch.
Nyheter Sport
2020-02-23
Ragnar Dillner

NYSNÖ

NYSNÖ Nysnö kommer tydligen med mina besök i Vemdalen. Prickde fina dagar före och under jul. Det blev ett kort besök denna gång. Hann med desto mer. Apoteket i Hede, som hade lunch precis när vi kom dit. Så vi tog en fika på Åtgården, med semla, under väntetiden. Trevligt ställe och god semla. Vi hann med gulaschsoppa på Anorak och god middag på Husky. Snöskottning och besök i skidverkstaden på Skalet. Hemresa mest i regn, inte lika kul Ser fram emot nästa besök. Jag kan berätta när, så ni vet att det kommer nysnö då.
Nyheter
2020-02-22
Tommy Jarnbrink

STRÅLANDE

STRÅLANDE Minus någon grad. Efter nattens snålblåst och snöfall lättar dimman och solen strålar på bybor och turister. Det blir en underbar dag i pister, spår och leder. Idag är det Modersmålets dag, instiftat av UNESCO. På söndag är det Härjedalsmässan i Vemdalens kyrka, inte att förväxla med den Härjedalsmässa som förr arrangerades i Sveg. Nu bjuds det på underhållning och skönsång av Vemdalskören och Hedekören. Dagens väder inbjuder även till korvgrillning i någon snögrotta och då påminnas man och 70-talet när det var hundratals som på skidor tog sig till Timmerkojan. Där grävdes gropar och hela familjen kund njuta i solskenet hela dagen. På den tiden var Timmerkojan en servering med vesseltrafik. Idag kan vi kommendera besök Samevistet, Jaktstugan och Varggransstugan för en utflykt på fjället.
Nyheter
2020-02-21
Ragnar Dillner

RÖROS

RÖROS 10 grader kallt och blåsigt. Ingen höjdardag för att gå på marknad. Onsdag och torsdag anses som mellandagar på marknaden. Till helgen blir det full rulle, extratåg från både Trondheim och Oslo för daggäster. Våra Forbönder från Klövsjö/Vemdalen som huserar på Rasmusgårrden har full ruljans med försäljning av kolbullar, fika och souvenirer.
Nyheter
2020-02-20
Ragnar Dillner

URAVÄR

URAVÄR Minus 5 på morgonen och lite snö, snörök i trafiken får vi räkna med. Händelserik dag igår med E-Flyg som landade på Hedlanda samma dag som våra Forbönder körde in i Röros. Ljusår av teknik som skiljer de båda aktiviteterna. Marknaden i Röros pågår veckan ut och lockar ca 40-50 tusen besökare. Vill man ha en hotellnatt gör man klokt i att boka ett år i förväg. Idag känns vädret lite murrigt på förmiddagen men det klarnar upp och dagen blir fin. En trafikolycka mellan personbil och lastbil skedde vid Klövsjö Golfbana igår, 6 personer till omplåstring. Räddningstjänsten från Vemdalen var snabbt på plats liksom Ambulans och Helikopter.
Nyheter
2020-02-19
Ragnar Dillner

UNIKUM

UNIKUM Minus sex på morgonen och strålande sol, det blir en fin dag för våra sportlovsgäster. Det är också en fin dag för en testflygning med EL-Flygplan. Flygplanet mellanlandade på Hedlanda på förmiddagen för energipåfyllning. det lilla 2-sitsiga flygplanet ska genomföra sin första gränsöverskridande flygning och landa i Röros kl 12.00 idag. Planet kan senare beskådas i mässhallen under Röros marknad. Det ingår i ett Interregprojekt "Green Flayway" där det ska  testas och utvärdera hur det funkar att flyga med batteridrift under de olika årstiderna och under olika väderförhållanden. Max gångtid är 2 1/2 timme, ca 25 mil. Projektet pågår under drygt ett år så det kommer att besöka Hedlanda vid många tillfällen.
Nyheter
2020-02-18
Ragnar Dillner

SPORTLOV

SPORTLOV Plus två grader och del ligger lite puder på den gamla snön. Runt Macken samlas skoteråkare för att tanka, fika och köpa Ledbevis. Dagspriset på bränsle är 14:98. Vecka 8 är lite rivstart för skoteråkande sportlovsfirare. Nu är det södra Sverige som har lov. Redan under söndagen var det uthyrningskaos på Sporthuset i Vemdalen By. Det kan hända att lagret på 700 par skidor inte räcker till. Vädret är bra idag även om vi saknar den strålande solen. Antar att sportlovsgästerna som rest från Skåne kanske har lite mjukstart  eller bara gör lite shopping idag, fixa liftkort och hyra skidor.
Nyheter
2020-02-17
Ragnar Dillner

VÅFFELRESAN

VÅFFELRESAN Minus 5 och strålande solsken. En försmak av 5:e årstiden kan man säga. Vad passar bättre än en tur på skidor, till fots eller med vesslan till Jaktstugan. Avgångar minst varje heltimme från vesselplanen på Vemdalsskalet. Idag trafikeras linjen med 4 vesslor, det är vad man kallar resurser. Snöpendeln som kör mellan anläggningarna har varit överfyllda under veckan. Snötåget från Malmö har transporterat flera hundra danska sportlovsfirare till vår Destination. Oturligt för Snöpendeln så drabbades den av 2 busshaverier under veckan men hjälpsamheten är god i bussbranschen så det gick fort att hitta ersättningsbussar
Nyheter
2020-02-14
Ragnar Dillner

FORAN

FORAN 15 grader, så ska det vara när forbönderna startar sin andra etapp mor Röros. Efter middag och vila på Lövåsgården bar det iväg vid 7-tiden i morse mot Hedeviken för ett frukoststopp. För er som missade gårdagen när det körde in i Vemdalen By blir det lunchsstopp i Hede under torsdagen. Den moderna Forbonderesan startade 1981 av Jöns Fahlén boende i Klövsjö. Jöns ville återuppta en tradition från tidigt 1800-tal. 1981 blev det en resa men det skulle dröja till 1983 innan det kom igång på riktigt. Då med hjälp av Olle Grubb från Hede och Einar Montén och Arne Brandén från Vemdalen. I år var det 12 slädar som startade i Klövsjö, det fylls på under resan och vid målet i Röros den 8:e februari är det ett 100-tal som kör in vid Bergmansplatsen. Vill man se detta så går det Buss från Vemdalen över dagen - Mohlins Bussar
Nyheter
2020-02-13
Ragnar Dillner

THE CARBAGE

THE CARBAGE Minus 12 grader för andra morgonen, vi får hoppas på solenergi frampå dagen. Nu kom de igen, The Carbage run som är Europas största gaturally evenemang. 400 bilar passerade genom Härjedalen igår. Ett hundratal av dem passerade genom Vemdalen med tjutande sirener och blinkande lampor. Några av förarna valde att byta till dubbade däck på bilarna innan de fortsatte över Vemdalsskalet. På alla orter de passera kan man säga att näringsställen och verkstäder har lite merförsäljning. Målet för dagen var Östersund. Sommaren 2019 var de 1050 bilar som hade hajk på Hedlanda flygplats under 2 dygn. Arrangören har satt Vemdalen på sin karta. Det återkommer - var så säkra. Dagens höjdare blir när Forböndern kör in i byn. Ca kl. 16:00 kommer de förbi kyrkan under traditionell klockrigning. Därefter kör de mot Hembygdsgården för ett stopp. Senare ikväll vid 19-tiden kan man äta middag med Forbönderna på Lövåsgården eller bara mingla med lite kaffe.
Nyheter
2020-02-12
Ragnar Dillner

RATTMUFF

RATTMUFF Minus 12 grader och solsken, nu svänger det i temperaturen. Garanterat halt väglag på köpet eftersom det var slask på vägarna under gårdagen. Ett 20-tal lyktstolpar längs byns gator har vägrat lysa under några månader. Idag är det servicefolk med kranbil på plats för att fixa. Det är inte alltid så enkelt i byn att bygga sitt egna hem, inte ens på egen mark, eller i alla fall föräldrarnas mark. Det ska typ alltid överklagas, inte alltid av närmaste grannen. Ibland handlar det om att det byggs på jordbruksmark. Det växande tomtområdet på Vemdalsberget är i alla fall inte på jordbruksmark, möjligen på skogsbruksmark. Mitt i Vemdalen by planeras för upp till 60 lägenheter, det på mark som en gång var sjöbotten enligt legenden Per Söder.
Nyheter
2020-02-11
Ragnar Dillner

SLASK

SLASK Plus 2 grader, uppklarnade och lite sol. Efter ett dygn med hårda vindar och storm i byarna har det nu mojnat. Lyckligtvis inget strömavbrott i byn. Med anledning av plusgraderna är det läge för snösvängen att rensa vägar och gångbanor från ojämnheter som snösträngar. Slaskit är det som här på bilden från Håvägen. Nu är vi inne i Forbondeveckan. Resan börjar i Klövsjö på onsdag morgon och Fororna rundar Vemdalens Kyrka vid 16-tiden samma dag. Det blir traditionellt stopp på Hembygdsgården. Dar kan åskådare bekanta sig med Forbönder och hästar.
Nyheter
2020-02-10
Ragnar Dillner

PLOGKANTER

PLOGKANTER Två grader kallt och uppehåll. Dagens snackis är att Örndalen byter namn till Björnrike Syd. Projektet fortsätter om än i mindre skala. Nu satsas man på endast 2000 bäddar och ett liftsystem som ska ansluta till toppen på Grizzy Express. Det är vinter och man kanske saknar barndomens höga plogkanter men det är nog ett minne blott. Kan nog säga att snöröjarnas maskinpark är något bättre nu för tiden som föser snön mera sidledes än på höjd. Fredag i Vemdalens by, inte så mycket som händer. Det stora draget är på Skalet med nattklubb dygnet runt. Eller som någon uttryckte sig "en Finlandsfärja på Vemdalsskalet". Fem orkestrar avlöser varandra, Disco och pianobar, kan det vara något som saknas. Man tycker att det borde ge lite avkastning i Vemdalen by också men yttre cirkeln för festligheterna är vid Skalspasset och Vargkrogen. Fina längdspår i hela Destinationen, liksom pisterna. Det pistas även i skoterlederna av Vemdalens Snöskoterklubb. Trist att det alltid ska vara marodörer som förstör lederna. Trevlig helg på er alla.
Nyheter
2020-02-07
Ragnar Dillner

GULLIGT

GULLIGT Minus 2 grader. Under natten har det fallit 2 dm pudersnö, många som är glada idag för lite lössnöåkning. På byn mullrar snösvängen, det mesta är plogat redan till frukost. Idag firar vi Samernas Nationaldag. Det finns en person som vi i redaktionen tänker lite extra på, N.A.L som inte är med oss längre.
Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sameland. Igår öppnade Jokkmokks marknad för 414:e gången. Här i byn kan vi besöka Lisa Kråik med butiken Samisk Inredning & Design
Nyheter Kultur
2020-02-06
Ragnar Dillner

LILL-LÖRDAG

LILL-LÖRDAG

Minus 10 och strålande solsken. Sista dygnen har det kommit ca 15 cm nysnö på fjället, trevligt för våra gäster. Vanskligt för skoteråkarna om de inte håller sig på lederna. Sjöar och bäckar är fortfarande vanskliga. Onsdag då är det bio på GT-gården. Kvällsöppet på byns tre krogar om någon önska fira något.
Snösvängen har kört några varv runt byn för att hålla rent. Flera nya vägar och bostadsområden har kommit till under de senaste två åren. Nu har kommunen sagt upp avtal om väghållning till vägar utanför detaljplanerat område. Fastighetsägarna uppmanas att bilda vägföreningar eller en helt vanlig förening för att fortsätta driften.

Nyheter
2020-02-05
Ragnar Dillner

VERKSTADSDÖDEN

VERKSTADSDÖDEN 12 grader kallt, lätt snöfall. Snösvängen är ute och håller rent på gator och torg. För 40 år sedan var det mycket vanligt en vinterdag som denna med bogsering och starthjälp. Ofta slutade det med ett besök på någon av Destinationens alla verkstäder. Längs genomfarten i Vemdalen fanns både Esso och BP med verkstad. I Vemhån hade vi Håkanssons Bilverkstad. I Vemdalen var Erikssons Verkstad i bruk ända tills för något år sedan. Den var känd för att alltid hålla öppet. Under en tid fanns det även bilbärgning där. Nu för tiden hämtas ofta krånglande bilar med bägare och transporteras till märkesverkstäderna i Östersund, Sveg eller Mora. Enklare problem kan vi få hjälp av på Vemdalens Åkeri som har verkstad företrädesvis för sina egna fordon.
Nyheter Kultur
2020-02-04
Ragnar Dillner

50 år

50 år Minus 12 grader och strålande solsken. En fin inledning på skoterveckan för många av Byns besökare vecka 6. Vemdalen har haft kör i över 50 år som sjungit i kyrkan, ofta vid de stora högtiderna. Kören har även sjungit in våren vid Hembygdsgårdens Valborgsaftnar. Men nu är det andra bullar på gång. Enligt ryktet så har överheten inom kyrkan sagt upp avtalet med körmedlemmarna i Hede och Vemdalen. Vill de fortsatt sjunga i kyrkokör bör de, var och en ansöka för att få delta. Hur kan det vara möjligt tänker nog många och redaktionen är beredd att hålla med. Antagligen utmynnar det i att kyrkan inte kommer att kunna hålla med egen kör. De körentusiaster vi har i byn bildar egen kör för att fortsatt utöva sin hobby. Lugnt och fint njuter Saras häst i solskenet.
Nyheter
2020-02-03
Ragnar Dillner