MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

SLUTET

SLUTET
Minus två grader och 3 cm puder under natten, tämligen lite chans till solsken på årets sista dag. Trafiken genom byn är livlig som vanligt under morgontimmarna. Det körs även skoter längs vägen och trottoaren genom byn det är troligen ingen av ortsbefolkningen, vi känner till att man skall hålla sig på lederna. Pandometern visar 13:93 vilken är en och femtio lägre än förra året. Idag ska det avläggas en hel del löften om hur man vill göra med sitt liv och sina vanor det kommande nya året. För Vemdalen By kan jag hoppas på att det kommer någon ny företagare som skapar något i Macken. Kommunen spolbil har fullt upp med att spola de kommunala avloppsrören. Ett vanligt stopp i avloppet nu för tiden är att det spolas ner byggavfall och kalsonger som täpper till det hela. Läser på Restaurang Huskys FB-sida att de stänger idag kl. 14.00 för att hinna med att paketera alla nyårsmenyer som bokats för Take Away. Pizzeriorna i byn håller öppet.
Gott Nytt År tillönskas alla följare av vemdaleninfo.
Nyheter
2020-12-31
Ragnar Dillner

DIMMA

DIMMA Nollgradigt idag igen. Luften är tämligen fuktig och dimman eller låga moln hänger över Vemdalsskalet. Trafiken genom byn är som vanligt mycket livlig nu när gästerna skall mellan våra skidområden. Det finns skidbuss men som många vet bör vi undvika kollektiva resor. Take Away har verkligen kommit igång nu under pandemin. En affärsidé som de flesta pizzerior har haft sedan urminnes tider. Igår inträffade en skoterolycka vid Stockån på Vemdalsskalet. Fjällräddningen ryckte ut och forslade föraren till farbar väg där ambulans väntade. Det bör påpekas att det inte är något riktigt bra före för skoter och flera leder är ännu inte öppnade. Däremot är nästa alla fiskevatten inom Hedevikens fiskeområde öppna. Gulbergstjärnen öppna 1januari. Onsdag då är det Lill-lördag, tänk på att gynna våra restauranger och butiker lite extra just idag. Pandometern 13:83
Nyheter
2020-12-30
Ragnar Dillner

PLUMS

PLUMS Runt nollan och kornsnö, snösvängen får nog jobba även idag. Ännu ingen riktig kyla, många vattendrag är öppna som Norrveman genom byn. Idag öppnar restaurang Toppen, ca en månad senare än vanligt. Snötillgången är tillräcklig för att backarna vid Skalspasset ska vara åkbara. Det blir nog rusning dit idag i detta styggväder, skönt att ta skydd i restaurangvärmen med en god lunch. Även Hovdestugan öppnar för säsongen. Tre dagar kvar av året med dagen inräknad. Det blir en annorlunda nyårsafton med krogar som stänger 20.00 och därefter endast tillhandahåller Take Away. Förbud mor raketer är det också, det är ändå bra för alla husdjur som blir skräckslagna av bombandet. Det blir nog många små hemmafester denna nyårsafton men kommer att kännas lite ovant att gå ut på altanen och skåla in nyåret utan raketer. Då får vi lyssna på radion och höra när det räknar ner det gamla året och lyssna på kyrkklockorna.
Nyheter
2020-12-29
Ragnar Dillner

STADSLIV

STADSLIV En plusgrad och det har fallit ca 15 cm klabbsnö under helgen. Nu finns det i alla fall snöplog-kanter längs gator och vägar. På Skalets torg är det hemtrevligt och inbjudande, som en liten stad. Där finns flera krogar, butiker och café. En och annan snögubbe kan man se på gårdarna i byn. Klabbsnön kan bli en bra grund för längdspår, pister och skoterleder. Alla leder är ännu inte farbara och det finns öppna vattendrag så lite varning är på sin plats. Julhelgen har flutit på trots avståndstagande, marschaller längs gatorna som vanligt på julen i Vemdalen. Det har även varit bytesdag för turisterna och nu har Nyårsfirarna börjat komma. Vesseltrafiken till Jaktstugan kör varje dag. Bosse kör häst och släde på Vemdalsskalet vid stallet. Det börjar bli som vanligt. I Vemdalen By finns bla. Bowling, Padel och miniskoter på bana. Även guidade skoterturer.
Nyheter
2020-12-28
Ragnar Dillner

LJUSET

LJUSET God morgon, minus 2 grader och uppklarnande, så ska det vara när dagarna blir längre. Nu är det sista dagen före Kalle Anka och annat småtrevligt på tv. Nu ska det köpas det som måste vara med på julbordet samt klappen som man glömt. Brukligt i många hem är att grilljera skinkan dagen före julafton och samtidiht passa på att få ett smakprov.
Idag städas det undan på byn efter grävningen och gatan kan åter öppnas för dubbelriktad trafik. Tomtefar förbereder sig nog för fullt inför morgondagens färder. Hur kommer det sig att tomtefar alltid symboliseras som en tjock gubbe. På den tiden jag var nyinflyttad (ett trenbrott redan 1973) till byn fick jag vid flera tillfällen följa byns lokala tomte som åkte mellan gårdarna med häst och släde. Vi knackade på och delade ut säcken med julklappar som så fiffigt var placerad id ingångarna till stugorna. I stugan var hela familjen förväntansfull och tomtarna blev ofta bjudna på något av husets hemlagade delikatesser. Saken förekommer nog nu på 2000-talet också men tomtarna kan vara lite skyggare nu i dessa smittotider.
Pandometern visar 13:83.

Nyheter
2020-12-23
Ragnar Dillner

KORVMOJ

KORVMOJ Plus en grad och mulet i Vemdalen By. Något kyligare på fjället. Nyhet i Björnrike. Mellan Bjönvallen och Grizzlyliften ligger ett nytt matställe "KORV CARE". En korvmoj dit man glider in direkt från förbindelsespåret. Ett sätt att hålla avstånd vid lunchen. Förbindelsespåret har även en lift så att man enkelt tar sig från Grizzly till Björnvallen. På byn fortsätter reparationen av ett vattenläckage. Glädjande nog lär det bli klart före julafton, kanske redan idag. Trist för det två butiker som fått sin parkering halverad. ICA har ordnat med nya parkeringsplatser vi gamla brandstationen, en skylt visar att vi ska parkera lite snett så det blir enklare för in och utfart. Ibland händer det att någon med släp ställer sig och blockerar hälften av dessa platser, inte bra.
Nyheter
2020-12-22
Ragnar Dillner

UPPGRADERING

UPPGRADERING
Plus 5 grader och ganska slaskigt på byn, hur det är i pister och spår får vi grubbla över, det är i alla fall lite kyligare på fjället. Staben av Pistskötare gör sitt yttersta för att vår gäster ska kunna åka skidor även denna julhelg. Mitt i Vemdalen By pågår uppgradering av VA-nätet, precis utanför byns senaste butik, den med Samisk Design. På den platsen låg det för 40 år sedan en BP-mack. Måhända att det kan luckras upp en del ångor från den tiden under grävningen. Trafiken förbi arbetsplatsen är enkelriktad.
Nyheter
2020-12-21
Ragnar Dillner

VALLA

VALLA Tre grader kalt och 5 cm puder. Tendens till uppklarande och en gnutta solsken mitt på dagen. Nu lagren påfyllda, skidorna vallade och skorna putsade på Sporthuset i Vemdalen By. Försäsongspriser och många andra fynd finns. Just idag 20% på längdskidor. I år gäller det att köa under omsorg och uppsikt, vänta på din tur. Fördelen med Sporthuset är att det går bra att vänta inne på restaurang Husky som ligger i samma byggnad. Lilla rusningen av ankommande stugägare och turister blir denna helg, stora mängden kommer i början på nästa vecka. Vi hoppas att det blir marknadsförsäljare också som hittar till byn, det ökar julstämningen.
Nyheter
2020-12-18
Ragnar Dillner

7 DAGAR KVAR

7 DAGAR KVAR Sju grader kallt och kornsnö råder. Mörka och korta dagar nu men snart vänder det. En vecka kvar till julafton och ett ovanligt julfirande. Dagligen uppmanas vi att inte göra onödiga resor. Åsikterna om vad som är en onödig resa går vitt isär. Likaså hur många vi ska vara på julafton  och nyårsafton. I Åre hade ungdomarna bedömt att 40 personer var lagom antal för att hålla en fest. I Vemdalen blir det säkert fester också trots den mördande informationen att avstå. Ska vi ha inflyttning bör vi markera för våra gäster att åtminstone vi bofasta respekterar livet. Bortsett från det så rullar betongbilarna från betongstationen i Hede genom byn sådär ett tiotal gånger om dagen, då vi vet att det byggs i alla fall trots Covid 19. Idag pågår det kontrollverksamhet på byns vattennät, kan tillfälligt vara tomt i rören men är igång efter någon minut.
Nyheter
2020-12-17
Ragnar Dillner

LILL-LÖRDAG

LILL-LÖRDAG Minus 8, ovanligt kallt denna december. Nog kan bli lite sol även idag. Det har snöat några cm som ger lite puder i backen för den som gillar det. De flesta längdspår verkar vara preparerade så gott det går med den lilla snömängd som ligger i skogen. Påminner om att ICA har öppet till 20:00 ny på kvällarna, all för att minska trängsel i butiken. Ekbergs har öppet alla dagar men det är som vanligt på vintersäsongen. Vemdalens nyaste butik med samisk slöjd har lockat många besökare. Bra combo att ha blomsterbutik i samma byggnad, det ger extra anledning till ett stopp i byn. Vi är i tid nu när vi normalt handlar presenter och klappar och vi uppmanas att handla lokalt. Byn har några fina butiker även de på Vemdalsskalet inräknade.
Nyheter
2020-12-16
Ragnar Dillner

SOLEN

SOLEN
Runt nollan och några cm nysnö. Efter någon vecka med mulet och låga moln ser det ut att lätta idag, det blir solsken. Ljuset kommer från sydväst, som av en händelse fick USA en ny president just idag. Tisdag och alla går nu i väntans tider och undrar över hur den här säsongen skall bli. I och med klartecken på att öppna skidsystemen så börjar i alla fall det komma en hel del säsongsarbetare till destinationen. Jakten på små bostäder är ännu inte så intensiv som tidigare år. Men några till synes ödegårdar börjar få julljus i fönstren och utelampor tänds. Ni som undrar när Snöpendeln, alltså bussen mellan våra skidområden kommer igång så är det från den 20 december. Pandometern visat 13:93.
Nyheter
2020-12-15
Ragnar Dillner

DUBBELTRÄFF

DUBBELTRÄFF
Runt nollan, lätt sydlig vind och frost i träden, ganska vackert kan man säga. Mot kvällen kanske det kommer en del snö. Den här helgen måste vara den Luciahelg som har varit mest anonym de senaste 50 åren, största ljuspunkten kom från SVT som visade en timme Luciasång från Jukkasjärvi. Under helgen har det varit smygpremiär för Vemdalens första Padelahall. Hallen har två dubbelbanor som bokas per timme, hallen är öppen 07.00 - 23.00. Bokning sker på hemsidan - KLICKA. Padeltennis är en racketsport som framför allt utövas i Spanien och i Latinamerika. Ursprunget till padeltennis är oklart, liknande spel förekom på engelska kryssningsfartyg på 1920-talet.
Nyheter
2020-12-14
Ragnar Dillner

JULELJUS

JULELJUS En hel grad kallt, mulet och sydostlig vind. Isiga vägar men sandat på väsentliga platser. ICA:s 15 nya parkeringsplatser mellan ICA och skolan är redo för kunder, följ parkeringsanvisningen så underlättar det in och utfart. Kyrkan är vackert belyst och står redo för besök. I år blir det något annat. Man undrar hur många år vi haft julotta utan uppehåll, skulle kunna vara 200 år. Fredag och NYÖPPING av av butiken “Vemdalens bovre” som är fd Samisk Inredning & Hantverk. Lisa Kråik har tagit över KEOS gamla lokaler som är renoverade och fått ny entrédörr. Sortimentet är detsamma som tidigare men utbudet är mycket större. I butiken kan man även köpa en kopp extra gott kaffe. Sortimentet kommer att vara baserat på många lokaltillverkade produkter. I morgon är det smygpremiär i Byns första Padelhall. Från måndag är den bokningsbar - KLICKA
Nyheter
2020-12-11
Ragnar Dillner

HUNGRIG

HUNGRIG Någon minusgrad, mulet och en svag sydostlig vind. Frusna vägar men sandat på strategiska ställen. Vemdalens Stenugnsbageri är populärt. Huset är bageri på förmiddagen och Pizzeria från lunch till kväll. Ett smart sätt att utnyttja dygnet. Det är Pepparkakans dag och Annorna har namnsdag, jag gratulerar. Normalt skulle det vara bio i byn idag men med endast 8 som får släppas in så väljer bion att hålla stängt, kanske någon hittar på andra aktiviteter i lokalen. Sjukvården rustar för den ankommande hopen av turister till helgerna. Stugägarna kommer såklart men även gäster till hotell uthyrningsstugor. Alla som drabbas av symtom måste få möjlighet till vård.
Just nu råder Polisens trafikvecka och det visar sig att många kör för fort och t.o.m mister körkortet. Finns även några som använder mobilen under färden. Den mobila butiken för rotfrukter kallad Potatisbilen kommer till "Kiosken" i Vemdalen den 16/12 enligt annonsen. Kiosken i byn revs för över tio år sedan. Kan vara svårt för nyinflyttade att veta vad som menas. För att reda ut det kan man säga att Kiosken låg mellan GT-gården och Åtgårdens Café.

Nyheter
2020-12-09
Ragnar Dillner

JULSTAD

JULSTAD Plus två grader men kalla och isiga vägar. Låg molnbas och det är troligt med någon snöby till aftonen. I år blir det ingen Julmarknad på Hembygdsgården som är brukligt. Nu kommer det nog några popup-försäljare som ställer upp mitt i byn. Det kan bli kryddor, tofflor, skinn och torkat viltkött. Det är trevligt med försäljare, tillhör lite av julstämningen. Julstämning hade vi för snart 20 år sedan då Vemdalen blev utsedd till ÅRETS Julstad i Sverige. Det var en tävling som Sveriges Radio hade under många år. Lyssnare från hela Sverige fick rösta på fyra kandidater varje år. Just detta år fick Vemdalen flest röster i förhållande till antalet invånare. Belöningen blev två timmar direktsänd radio fån byn.  Det fick bli Hembygdsgården sm utgjorde vår stad. En kväll fylld med aktiviteter och dans kring granen, underhållning på logen och avslutningsvis efter två timmar, ett gigantiskt fyrverkeri. Konferencier var Carolina Norén, känd från Svensktoppen. Tal hölls även av Kommunalrådet Lennart Olsson. 1500 besökare var det den kvällen på Hembygdsgården.
Nyheter
2020-12-08
Ragnar Dillner

TÖVÄDER

TÖVÄDER Två grader varmt och snöblandat regn, kanske lite mer snöfall på fjället men slaskigt är det. Åkeriet och övriga snöentreprenörer plogar och sandar, väglaget är lite vanskligt. Hur det blir med skidåkning på tvären är det ingen som vet ännu. Senaste Coronanytt från SkiStar kan ni läsa här - KLICKA. Helgen har förflutit lugnt, inga upplopp eller annat tokeri, det får de hållas med i städerna. Vill man ha en stilla och rofylld stund går det bra att besöka Vemdalens kyrka mån-ons 10-14,  Andrum kallas det. Trafiken genom byn är i alla fall livlig, många jobbarbilar är det som rullar genom byn. Några far till AB Karl Hedin medan andra Handlar i nya byggshoppen i Klövsjö. Ekbergs Fritid har skapat lite julstämning både inne och ute.
Nyheter
2020-12-07
Ragnar Dillner

RUNDGÅNG

RUNDGÅNG Någon plusgrad och ett lätt snöfall av kornsnö. Kanske kan det bli någon decimeter på fjället. Pandometern visa 13:83, en viss nedgång senaste dagarna. Ryktet säger att det det finns några som har drabbats av covid 19 i byn. Det är inget konstigt, det konstiga är att det dröjt så länge. Fler fall blir det innan jul och framför allt efter jul med tanke på att det nästan är oundvikligt att inandas andras utandning. I normala fall har vi i Härjedalen var sin kvadratkilometer att vistas på om vi sprider ut oss.
Idag var det åter tömning på byns återvinning, den töms 2-3 gånger i veckan. Det känns som vi är duktiga på att sortera våra sopor. Rundgång kan man säga. Läste i lokaltidningen om en person i landskapet som blivit bötfälld för att bilen gick på tomgång allt för länge, där är vi nog många som syndat. Verkar som nyare bilar oftare måste stå och puttra på tomgång, i alla fall om vi ser till de som parkerar vid ICA. Bron över Veman på Bastugatan har öppnat, renoveringen som gjordes av Vemhus Bygg är klar.
Nyheter
2020-12-04
Ragnar Dillner

KALLDRAG

KALLDRAG Minus 10, tendens till en solig dag men det ska bli mildare och molnigare. Ofta är det sol på fjället och molnen ligger som ett lock över byn den här årstiden. Det har varit en våg av inbrott bland stugor på Björnriken. Teve och alkohol verka vara populärt stöldgods samt att tjuvarna har stängt av strömmen i många stugor, kanske för att bryta larmet. Lastbilstrafiken genom byn är intensiv som vanligt, det är gruslass hit och dit till områdets otaliga byggen. Vemdalsfjällens Företagareförening har beviljats 16 miljoner kronor från kommunen för att påbörja planering och byggnation av en Aktivitetshall i Vemdalen By. Den blir ca fyra tusen kvm. Hallen kommer att innehålla Trmpolinhall, Klätterhall, Handbollsplan samt 4 Padelbanor.
Nyheter
2020-12-02
Ragnar Dillner

MÅNLJUS

MÅNLJUS Minus 10 grader och klar himmel. Fullmånen lyser över Fjellners gård mitt i Vemdalen By. Gården var en av de sista i byn som bedrev traditionellt jordbruk. Korna betade mellan Kockens Wärdshus, Skolan, "Pensionärs" och Storgårdsbäcken. Det var tider det. 1:a december och vi har klarat lämnat den första vintermånaden bakom oss, nu är det bara fem kvar. I Centrumhuset rustas det för en flytt av Fjällhälsan till annan lokal och troligen större mer ändamålsenlig. En lokal som Bergs Begravningsbyrå huserat i men byrån har blivit sambo med elfirman runt hörnet och kamperar där. Igår var det full rulle vid Macken, kanske har det med månadsskiftet att göra och att nya intresserade är på gång, vem vet. Idag utförs den omdiskuterade fartsänkningen på Europaväg 45 till 80 km/tim. Då dröjer det en timme längre innan stockholmarna ankommer till fjället för att fira jul & Nyår. Resan från Vemdalen till Östersund med bil tar 10 minuter längre tid och lika hem då förstås. Är det katastrof eller är det katastrof på annat håll i världen.
Nyheter
2020-12-01
Ragnar Dillner