MENY
welcome to

vemdaleninfo.se


on web since 1996

BADPLATS

BADPLATS
Uppklarande och 15 grader efter nattens regnskurar. Bra och fina ställen att bada på saknas inte i Vemdalen. Det finns många platser längs Veman som spännande och lämpliga för bad. Ett av de bästa platserna är fallen långt upp längs Sörveman. Under vägbroarna verkar det också populärt. Badet på Campingen som under 50 år varit mäkta populärt har minskat i popularitet nu när glasskiosken är stängd. Badet i Hede har varit nästan fullbelagt den senaste veckan. Där serveras dagens lunch från Ylvas Kök samt både glass och fika. Gräsmattan kring badet är en naturlig plats för dagen lägerplats för familjerna.
Nyheter
2019-07-30
Ragnar Dillner

SÅGBÄNKEN

SÅGBÄNKEN 25 grader och stigande, endast skyhöga molnslingor. Under några dagar har brandflyget kört dubbla rundor i Härjedalen. Igår vid lunchtid upptäcktes en brand i trakten av Överturingen. Förr i tiden fanns det flera sågverk i byarna dit skogsägarna körde sina stockar för att få bräder och plank. Längst ner på Östgärdegatan finn ett bevarat och i funktion. Det står där som en konstnärlig installation och påminner om tider från förra millennium.
Nyheter
2019-07-29
Ragnar Dillner

VÄRMEBÖLJA

VÄRMEBÖLJA 27 grader och molnfritt, nu längtar man efter en vindpust. Hårda tider för djuren i hagen och i skogen. Det är jobbigt för och tvåbenta också. På Hedlanda börjar 4 dagar med modellflyg idag. Serveringen är öppen, där finns kylda drycker och mycket annat. I Vemdalen by är det som vanligt marknad på torsdagar, rundflyg med helikopter vid Nya Tonys.
Nyheter
2019-07-25
Ragnar Dillner

TJÄRA

TJÄRA 25 grader och Cumulus, skönt att det fläktar lite ibland. Klockstapeln från 1775 får lite omsorg. Hemkokt tjära ska det vara på de spånklädda stockarna. Vapenhuset fick nytt spåntak 1975. Jobbet utfördes av 2 unga talanger under några regniga veckor.
Nyheter
2019-07-24
Ragnar Dillner

DUBBELRUM

DUBBELRUM 23 grader och halvklart men någon skur kan det säkert bli. Snickarna Sitg och Qorban lägger klickgolv i den lilla stuga som ska komplettera rummen på Hedlnda. Till helgen blir det modellflygträff i 4 dagar och huser är redan bokat. Svenska och Norska modellflygare träffas och flyger både Jet och proppeller. Serveringen är öppen 
Nyheter
2019-07-23
Ragnar Dillner

HÖGHUS

HÖGHUS 18 grader och tendens till uppklarnande. Klövsjöfjälls nya hotellbygge har nått högsta höjd, 5 våningar. Det blir förutom en mängd rum både Spa och ny restaurang. Fantastisk utveckling i alla delar av destinationen
Nyheter
2019-07-22
Ragnar Dillner

MOTORSTOPP

MOTORSTOPP 20 grader och solsken, det blir hett idag. Mitt under rundflygningen igår kunde plötsligt inte helikoptern lyfta. Mekaniker tillkallades från Östersund för att analysera felet. Nu står maskinen kvar på Åsgatan i väntan på nya komponenter. Rundflyg blir det på Hedlanda den 2 och 4 augusti. Då kommer Norwegian Spitfire Foundation med en Norseman och en Harvard. Norseman är samma maskin som Spökis använde för sina räddningsuppdrag i Svenska fjällvärden en gång i tiden. Fredag och strålande grillväder, vi får hoppas det håller långt in på kvällen.
Nyheter
2019-07-19
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD Efter regn kommer sol. Uppklarnande och det blir sol och 18 grader idag. Marknadsknallarna kan se fram emot en fin dag med god försäljning. Rundflyg med helikopter blir det också om helikoptern inte plötsligt måste till någon skogsbrand. Alla vet vi hur det var för ett år sedan med bränder i vår närhet och rökdimmorna som låg över Härjedalen.
Nyheter
2019-07-18
Ragnar Dillner

LILLÖRDAG

LILLÖRDAG
15 grader, halvklart och temperaturen är på väg upp. Lillördag, även lillelördag eller piglördag, är en benämning för den vardag, vanligen onsdag, som förr utgjorde ledig dag för tjänstefolk och hushållsarbetare. Vi får väl ta oss ut i det fina vädret till kvällen och besöka Nya Tonys eller Husky, bägge restaurangerna har eftermiddagssol på verandan. Dagspriset på bensin är 15:88. Tack till alla som svarade på gårdagens fråga. Nu vet vi att det är en humlebagge, trichius fasciatus.
Nyheter
2019-07-17
Ragnar Dillner

KUSAR

KUSAR 10 grader och mulet. Tråkigt att det inte kommer någon riktig sommar, bara någon dag i taget. Många insekter och kusar kan vi se på sommaren. Denna satt på poolkanten, är det någon som vet vad det rör sig om så meddela gärna på [email protected]
Nyheter
2019-07-16
Ragnar Dillner

2 " 2

2 " 2 10 grader, mulet och regn, möjligt att det klarnar upp under dagen. Evenemangen duggar tätt på Hedlanda. Först var det 1050 bilar på besök. Förra veckan var det kojbyggarvecka. 16 barn från skilda håll i Sverige samlades varje mogon för att bygga kojor. Det blev en fin sammanhålling i de bygglag som bildades och många nya vänner hittade de. Kojorna som mer liknade små stugor blev alla klara med tak och dörr. När vecka var över var det flera som ville ta med sig sina byggnader hem till fritidshuset. Sista dagen blev det taklagsfest med varm korv och glass.
Nyheter
2019-07-15
Ragnar Dillner

PÅLLE

PÅLLE Strålande sol och 17 grader på morgonen. Hästarna i hagen njuter av dagen. I Vemdalen by finns det många hästar, kanske lika många nu som när byn hade jord- och skogsbruk. Under en tid fanns många framgångsrika travhästar också. Nu är det bara ett travstall kvar men fortfarande mycket framgångsrika. Fredag och ett extra fint grillväder, vi får ta en titt i köttdisken på ICA och se vad som kan locka.
Nyheter
2019-07-12
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD
20 grader och strålande sol. Knallarna på Marknaden vid Hembygdsgården är nog strålande glada och skiner nog ikapp med solen. Några nya knallar denna torsdag, en som säljer böcker tex. Idag blir det även rundflygning med helikopter, startplats vid Åsgatan. På Hedlanda fortsätter kojbyggardagarna, nu är det slutspurt när det ska bli tak på stugorna. Välkommen att titta, serveringen är öppen.
Nyheter
2019-07-11
Ragnar Dillner

HÄSSJOR?

HÄSSJOR? 15 grader, sol och höga moln. På byn är det dags för den första slätten. Har sett 2 hässjor men det flesta balar sitt hö. För 50 år sedan kryllade det av folk på läggderna när det var slåttetider. Kaffekorgen och svagdrickflaskan hör också ihop med slåtten, liksom hästen såklart
Nyheter
2019-07-10
Ragnar Dillner

FJÖS

FJÖS Halvklart, 13 grader och Cumulus. Det blir en fin dag på Hedlandas kojbyggarläger. Inte koja men stort fjös eller maskinhall bygga "Nolaåa". Skulle passa bra som hall för innomhusauktioner eller utställningar. Längs Karl XI:s väg finns flera nybyggda villor och nya obebyggda tomter för hugade spekulanter. Den här veckan brukar vara straten turisttrafiken med koppling till gamla vanliga Industrismestern. Visserligen är semesterar mer flexibla i modern tid men trafiken med husbilar tilltar ligsom jaten på fina ställplatser.
Nyheter
2019-07-09
Ragnar Dillner

PANG I BYGGET

PANG I BYGGET 12 grader och ihållande duggregn. Idag gick starten för Kojbyggarläger på Hedlanda. 16 barn 10-15 år får rita sin drömkoja och sedan bygga. De har bildat 4 arbetslag där de gemensamt hjälper varandra. Virke sponsrar Härjedalens Trä med. Verktyg från AB Karl Hedin och CRAMO. Serveringen är öppen, kom och se byggnationerna.
Nyheter
2019-07-08
Ragnar Dillner

FLYGCAFÈ

FLYGCAFÈ
12 grader och regnskurar.  Idag är det premiär för sommarserveringen på Hedlnda. I år med Moa Halvarsson i köket. Moa erbjuder fika, lättare luncher och våfflor. Nästa vecka börjar Kojbyggarläger på Hedlanda för ungdomar 10-15 år.
Nyheter
2019-07-05
Ragnar Dillner

MARKNAD

MARKNAD 10 grader och regnskurar, ja som det kan vara när det är marknadsdagar. Marknad varje torsdag några veckor framöver på Vemdalens Hembygdsgård, idag fanns det 10-talet knallar. Den trognaste och som varit med i hur många år som helst är Carina som säljer bla. skor, skinn och smycken. Det skulle även varit rundflygning med helikopter idag. Tyvärr är helikoptern på uppdrag med brandflyg i Mälardalen denna torsdag.
Nyheter
2019-07-04
Ragnar Dillner

JULAFTON

JULAFTON 10 grader, halvklart och blåsigt. Carbage run besöker Hedlanda. 1050 bilar och 2500 personer på biltur. Hedlanda är camping i 2 dygn. Mat från Vemdalen Cater fick det bli. Bilarna är verkligen utspökde, mest handlar det om ljud, ljus och blårök. De skapar viss uppståndelse längs färden. Nästa stopp blir Molde.
Nyheter
2019-07-02
Ragnar Dillner

BRÖLLOPSTIDER

BRÖLLOPSTIDER Det är bröllopstider i Sverige, även om folk gifter sig året runt nu för tiden. Jag kör ibland bröllopslomousine, som i mitt fall är en vit Rolls Rolls Silver Cloud 1960 års modell. Åkaren har flera bilar. Detta är en Lincoln Continental Limousine. Mycket populär. Speciellt om man skall ut i storstadens nattliv. Bilarna är fullutrustade, med AC, musikanläggbingar, barskåp och kristallglas. Discokulor finns också. Bilden är tagen på Kvarnholmen, med Kaknästornet långt borta och Prins Eugens Valdermasudde framför.
Nöje
2019-07-02
Tommy Jarnbrink